ÚTIKRITIKA.HU / Peking / Látnivalók


hirdetes


útikritikák


Peking / Látnivalók

Általános tanácsok | Tiltott Város | Tienanmen tér | Nyári Palota | Ming sírok | Múzeumok | Templomok | Hutongok | Jelentős utcák | Érdekes negyedek | Piacok | Jelentős épületek | Panda-ház | Shichahai tavak

Általános tanácsok

Szerencsére sok látványosság többé-kevésbé gyalogtávolságra van egymástól.Amúgy Peking felfedezésénél kalkulálni kell a szmog éppen adott mértékével és a közlekedési dugók állásával.

Viszonylag sok a nyilvános wc, ez nagy segítség az utazónak. A használatukhoz kell jó  gyomor, de a szükség nagy úr bizony. Ami  fontos: mindig legyen nálunk elegendő  mennyiségű pzs és nedves törlőkendő. Jó hasznát fogjuk venni.

Az egyénileg utazó turista ne dőljön be az önkéntes, barátkozó, angolul beszélő helyi simlisek "önzetlen” felajánlkozásainak. A legtöbb csaló a Tienanmen tér és a Tiltott Város tájékán működik. Nagyon ügyesek, ravaszak a becserkészésben, úgyhogy résen kell lenni. Persze vannak 14-20 év közötti diákok, tanulók, akik tényleg az angol nyelv gyakorlása miatt szólítják le a turistát. Lehet velük dumálgatni, és csak akkor kell gyanakodni, ha elkezdenek előjönni valami ötlettel, tanáccsal. Vigyázat a riksákkal. Némelyikük a nyelvi megértést félreértéssé "alakítja” és az előre megállapodott viteldíjat megtízszerezi egy plusz nullával.

A város nyugati részén lévő tévétoronyból nyílik a legteljesebb kilátás a városra, s főleg annak felhőkarcolóira, no persze csakis szmogmentes időben. Alternatíva a Guomaoban álló World Trade Center hármas számú tornyának legfelső emelete, ahol egy elegáns, stílusos vendéglátóhelyen (Skylounge) túlárazott itóka elfogyasztásának feltételével szép látványt kapunk. Gyarkran kell várakozni szabad asztalra. Kilátósdi műfajban megfontolható még a  Szén-hegy (Jingshan), közvetlenül a Tiltott város mögött. Maga a park is csodás, vasárnap énelkő  helyiekkel teli  és szép onnan nagyon a panoráma. 

Nagy fal témában néhány gondolat: Peking közelében több falszakasz is látogatható. Eltárő vélemények vannak arról, hogy melyik szakaszt érdemesebb meglátogatni. Helyben élő európaiak szerint élményértékben nincsenek lényegesek különbségek. Pekingben rengeteg helyen kínálnak szervezett programot, de valójában nem komplikált megszervezni magunknak egyénileg. Legegyszerűbb a Badalingban található falszakaszhoz kimenni.  A Xizhimen metrómegállónál indul gyorsvasút egyenesen a falhoz. Semmiképpen se időzítsük a látogatást hétvégére! 

,, Van olyan turista, aki magát Pekinget is letudja kettő nap alatt, de azoknak akik szeretik átélni a hely szellemét, egy hét biztosan kevés lesz a legfontosabb látnivalókhoz. A Tiltott Város közel ezer építményével alsó hangon is kitölt egy napot, de a többi „kötelező” hely is megér egy-egy napot és ha már egy kicsit elteltek a látnivalók sokaságával, akkor jöhet egy kis „piacozás” levezetésképpen… :-)
Nem szabad kihagyni a Láma-templomot, ahol a mai napig élnek szerzetesek, a Konfúciusz-templomot, az Ég oltárát, sem pedig a Nyári-palotát. Ezek mindegyike óriási templom-együttes, hatalmas parkokkal, tavakkal. Könnyen el lehet feledkezni arról, hogy egy 10-15 milliós nagyvárosban van az ember.

A belépőjegyek nagyon olcsók, azonban vannak olyan helyek, ahová pl. a pekingi lakosok – személyi igazolvány felmutatásával – sokkal olcsóbban juthatnak be. Jellemzően ilyen helyek a nagy parkok, ahol a helyiek ezrei töltik a szabadidejüket. Ezek a parkok hihetetlen élményt nyújtanak, ugyanis nemcsak rengeteg templomot és egyéb műemléket tartalmaznak, hanem számunkra szokatlan, fantasztikus közösségi élet színterét képezik. Zumbához hasonló csoportos, zenés fittnes foglalkozások jól megférnek a thai chi-zókkal, az olasz operákat vagy mozgalmi dalokat énekelő dalárdákkal, illetve hagyományőrző és modern zenekarokkal, ugyanakkor bárki beállhat egy-egy parti mahjong-ot játszani a helyiekkel…" forrás

,, Peking hatalmas. Úgy értem, elképesztően, orbitálisan, félelmetesen HATALMAS. „Ja, csak egy utca? Hát azt lesétálom!” – No, ezt a mentalitást inkább gyorsan felejtsd el! Ami a térképen két légyszarnyi távolság, azt a valóságban úgy tíz-húsz percbe kerül legyalogolni.

Szívesen ajánlanám segítségül a Google Maps áldásos közreműködését, de a helyzet az, hogy a Kínai Népköztársaság nem csak a Facebook-elérést, de a Google szolgáltatásait is blokkolja, így valamelyik offline navigációs szolgáltatás lehet a megoldás. (Mondjuk a Nokia által nemrég Androidra is kitolt Here nevű alkalmazás.)

A méretek persze kihatnak a népsűrűségre is. A frekventáltabb látványosságoknál elég kellemetlen tömegek alakulhatnak ki, amibe belekeveredve hamar rá fogsz jönni, hogy a kínai néplélek nem az a türelmes fajta. A Tienanmen tér előtti biztonsági kapunál például szinte állandó a tumultus, a helyiek pedig úgy tolakodnak, hogy a pogó nemre, életkorra tekintet nélkül mindenkit bedarál. Amikor ott voltam, a biztonsági kapu többször is bedugult, amikor egyszerre akarta magát rajta keresztülpréselni három ember, amin csak azért nem röhögtem, mert közben éppen a teljes pekingi hímzőszakkör próbált engem is beletaposni a betonba. " forrás


,, Elsőként az Ég Templomát, a Visszhangfalat, az Égi Imádságok Csarnokát, és a Köroltárt nézzük meg. Hatalmas parkon belül helyezkednek el ezek az épületek, a park területe kb. 270 hektár. Az emlékművek jó állapotúak, ez Kína egészére igaz. A parkban az emberek (főként nyugdíjasok), mindenféle rekreációs tevékenységet űznek. -> sportolnak (tánc, tai-chi, kungfu, tollaslabdaszerű játék, amit rugdosnak), kártyáznak, énekelnek, kötögetnek. Nagyon jó a hangulat a parkban, itt Kínában a nyugdíjasok szívesen töltik a napjuk egy részét társaságban, és sokkal jobb egészségügyi állapotban vannak." (zsofia.apro@vista.hu, 2018)

Tiltott város

Ha nem akarunk túlságosan elmélyedni a látnivalókban, s megelégszünk egy felszínesebb programmal, akkor 1-2 óra alatt végezni lehet ezzel. Amit nem lehet kikerülni: security check. orán kelést javasolnánk és max. könnyű reggelit. Sorban állás közben nincs lehetőség sem lazítani , sem wcre menni, semmire.

Tanácsos interneten megvenni a belépőjegyet, mert 80 ezerre korlátozzák a napi látogatók számát. Könnyen előfordulhat, hogy ez a keret betelik. Az internetes vásárlás akadálya, hogy ahhoz kínaiul kell érteni. Ha nem, marad a sorban állós hagyományos módszer.

,, 2018. novemberétől már csak online lehet belépőjegyet váltani a pekingi Palotamúzeumba, más néven Tiltott városba, amivel a sorban állástól akarják megkímélni a turistákat. Az előre váltott jegy nélkül érkező turistáknak a múzeum személyzete segít abban, hogy mobiltelefonjukkal a helyszínen vegyék meg a jegyet egy QR-kód beszkennelésével.

Azoknak, akik végképp képtelenek az online vásárlására, például a nagyon idősek vagy a mobil készülék nélkül érkezők, kérésre a személyzet maga vásárolja meg a jegyet.

Jelenleg napi 15-20 ezer belépőjegy vásárolható a helyszínen QR-kóddal, annyi, amennyit korábban két óra alatt adtak el a 30 jegypénztárnál. (2018)"

Ötlet: Érdemes kora délelőtt felvenni, beszerezni a jegyet, de csak délután bemenni, mert így elkerülhetjük a látogatók zömét jelentő csoportok délelőtti invázióját.Hétfőn zárva van a téli  időszakban.

Kínai ünnepek, iskolai szünetek idejére ne időzítsük ide a látogatást. Vasárnap is túl sok a kínai turistacsoport. Szóval hétköznap és délután! 

A palota múzeum gyűjteménye irtó nagy, s még fél nap alatt sem lehet végignézni.

Ha az utikönyvből vagy más forrásból nem vagyunk alaposan felkészülve, akkor a Tiltott város puszta látványa, végignézése nem bizonyul kellően tartalmas élménynek. Javíthat a helyzeten  ha bérelünk autoguide-ot, mert akkor legalább követhetjük a látnivalók mögötti történelmi hátteret. Egyéni látogatóként ne fogadjunk fel helyben ajánlkozó idegenvezetőt, mert többnyire sok pénz kérnek és ehhez képest kevéske a tudásuk. 

Ne képzeljük el a helyet városnak, mivel a látnivaló csupán üres épületek összessége. A 3 millió ott élő kínait hozzá kell képzelni. Sokak szerint a látogatásán végére maradó kert a legérdekesebb. A legnagyobb tömeg a központi palotaépületnél sűrűsödik össze. A nyugati és keleti palotáknál többnyire nincs tömegiszony. 

Hatalmas a Tiltott város területe, azaz a kertből a műemlék területen kívül a Tienanmen térhez visszajutás strapás gyalogszerrel. Kijárat csak az északi részen van. A Tiltott városon való végigmenetel csak egy irányban lehetséges, engedett.     

"Bertolucci világhírű filmjének, az Utolsó császárnak alapján szenzációs élményre számítottam. Megmondom őszintén, hogy nem volt a Tiltott város meglátogatása számomra egy csúcsélmény. Persze kötelező program és nem hagyhattam ki, de kicsit lehervasztottak a turistákat zaklató fazonok, és valahogy nincs az egész nevezetesség profin tálalva, felvezetve. Úgyis jönnek a turisták tömegei, nem erőltették meg magukat a műemlékvédők. A pénztárnál a hosszú sor is bosszantja a turistát. Lehet, hogy jó idegenvezető asszisztenciával többet lehetett volna kihozni élményként. Az ajánlkozó idegenvezetőkben viszont nem bíztunk." (B. Cs., 2013)

fotó by Elter

,, A Tiltott Város bejárata fölött (méghozzá a középső kapu felett, ahol csak a császár közlekedhetett) Mao hatalmas portréja figyeli az embereket és a Tiananmen teret.(Manapság a rengeteg térfigyelő kamera vette át Mao megfigyelő szerepét) Maga a császári palota és a hozzá tartozó épületek hatalmas területen fekszenek, ha igazán részletesen akarjuk bejárni, az bizony egy külön minimum félnapos program lenne. Szépen megjelennek az épületeken a császári szimbólumok (sárga tető, olyan sárga színben amit csak a császár használhatott, sárkány motívum, 9 szám jelentősége). A Tiltott Város több különálló épületből áll, nem úgy mint az európai uralkodói paloták (pl. Versailles-i kastély). Tulajdonképpen olyan mint egy különálló kis város, ami kb. 800 épületből és 9000 szobából áll. Európai társaikkal szemben ezek az épületek nem magasak, viszont hatalmas területen fekszenek.

Sajnos az épületek nagy részébe nem lehet bemenni, csak szintén egy kordon mögül lehet beleskelődni, és ha szerencsénk van tudunk egy olyan képet készíteni amibe nem lóg bele egy selfiebot sem . Mivel sok épületben nincs világítás sem, ez sajnos szintén csökkenti az épületek megtekintésének élvezeti értékét. Az emlékműveknek ez a túlzott mértékű, de érthető védelme (az épületek nagyon nagy része fából készült, és többször leégett az évszázadok során) kevésbé élvezhető teszi a látványosságok meglátogatását. Tiltott város: A Tiltott Város bejárata fölött (méghozzá a középső kapu felett, ahol csak a császár közlekedhetett) Mao hatalmas portréja figyeli az embereket és a Tiananmen teret.(Manapság a rengeteg térfigyelő kamera vette át Mao megfigyelő szerepét) Maga a császári palota és a hozzá tartozó épületek hatalmas területen fekszenek, ha igazán részletesen akarjuk bejárni, az bizony egy külön minimum félnapos program lenne. Szépen megjelennek az épületeken a császári szimbólumok (sárga tető, olyan sárga színben amit csak a császár használhatott, sárkány motívum, 9 szám jelentősége). A Tiltott Város több különálló épületből áll, nem úgy mint az európai uralkodói paloták (pl. Versailles-i kastély). Tulajdonképpen olyan mint egy különálló kis város, ami kb. 800 épületből és 9000 szobából áll. Európai társaikkal szemben ezek az épületek nem magasak, viszont hatalmas területen fekszenek. Sajnos az épületek nagy részébe nem lehet bemenni, csak szintén egy kordon mögül lehet beleskelődni, és ha szerencsénk van tudunk egy olyan képet készíteni amibe nem lóg bele egy selfiebot sem .

Mivel sok épületben nincs világítás sem, ez sajnos szintén csökkenti az épületek megtekintésének élvezeti értékét. Az emlékműveknek ez a túlzott mértékű, de érthető védelme (az épületek nagyon nagy része fából készült, és többször leégett az évszázadok során) kevésbé élvezhető teszi a látványosságok meglátogatását. Tiltott város: A Tiltott Város bejárata fölött (méghozzá a középső kapu felett, ahol csak a császár közlekedhetett) Mao hatalmas portréja figyeli az embereket és a Tiananmen teret.(Manapság a rengeteg térfigyelő kamera vette át Mao megfigyelő szerepét) Maga a császári palota és a hozzá tartozó épületek hatalmas területen fekszenek, ha igazán részletesen akarjuk bejárni, az bizony egy külön minimum félnapos program lenne. Szépen megjelennek az épületeken a császári szimbólumok (sárga tető, olyan sárga színben amit csak a császár használhatott, sárkány motívum, 9 szám jelentősége). A Tiltott Város több különálló épületből áll, nem úgy mint az európai uralkodói paloták (pl. Versailles-i kastély). Tulajdonképpen olyan mint egy különálló kis város, ami kb. 800 épületből és 9000 szobából áll. Európai társaikkal szemben ezek az épületek nem magasak, viszont hatalmas területen fekszenek. Sajnos az épületek nagy részébe nem lehet bemenni, csak szintén egy kordon mögül lehet beleskelődni, és ha szerencsénk van tudunk egy olyan képet készíteni amibe nem lóg bele egy selfiebot sem . Mivel sok épületben nincs világítás sem, ez sajnos szintén csökkenti az épületek megtekintésének élvezeti értékét. Az emlékműveknek ez a túlzott mértékű, de érthető védelme (az épületek nagyon nagy része fából készült, és többször leégett az évszázadok során) kevésbé élvezhető teszi a látványosságok meglátogatását. " (zsofia.apro@vista.hu, 2018) 

Tienanmen tér

"Hú, ez mégiscsak a világ legnagyobb tere! Jól jellemzi a dimenziót, hogy a keleti és a nyugati végén is szükség van egy metrómegállóra. A Mao-mauzóleum a tér északi részén található, és kombinálható az ugyancsak arra elterülő Tiltott várossal. A gigantikus tér egyszerre impozáns és rideg, és többnyire nagy a zaj. Ez kombinálva a légszennyezettséggel és az önkéntes idegenvezetők nyomulásával (plusz a kínai belföldi turisták tolakodásával) arra késztetett, hogy ne időzzek a téren többet, mint 30-40 percet. Ez is főleg azzal telt el, hogy különböző szögekből fotóztam a teret, meg az embereket. A téren sok a rendőr, sőt a katona, szóval biztonság, az van." (Rezsőék, 2013)

,, Tiananmen tér (Tiananmen vagy Tienanmen tér?) – A Mennyei Béke Kapujának Tere: Monumentális tér, amikor ott voltunk, épp le volt zárva mert Kína Venezuelával tárgyalt. A teret így csak az út túloldaláról, egy igen jelentős kordonsáv mögül lehetett csak megfigyelni. Igen intenzív a rendőri és katonai jelenlét. A téren található többek között Mao-CeTung Mauzóleuma (vagy Mauzóleuma) a Parlament épülete, A Népi Hősök Emlékműve, a Kínai Nemzeti Múzeum. A téren egyszerre akár egymillió ember is elfér, Kína történelembe a nevét végérvényesen akkor írta be amikor 1989-ben itt csapott össze a felfegyverzett Népi Felszabadító Hadsereg a fegyvertelen, főként egyetemistákból álló tömeggel. (Tiananmen téri diáklázadás). Többek között ez is egy tabu témának számít Kínában, nem szabad erről az eseményről kérdezgetni a helyieket sem! " (zsofia.apro@vista.hu, 2018)

Nyári Palota (Summer palace/Yiheyuan)

Peking északi részén található ez a hajdani császári palota. Lenyűgöző, csodás, egyedi nevezetesség. Hatalmas területe van, azaz nem egy rövid turista program, egy egész napot betölthet. Egy-két órára odamenni, tán nem éri meg. A kert, azaz park óriási kiterjedésű. Azt tanácsoljuk, hogy a keleti bejáratot használja, és onnan haladjon előre nyugati irányban. Ha van időnk, akkor érdemes egy ottani szigetre átmenni hajóval. Metróval könnyen megközelíthető a hely.

Nyári palota - márvány hajó - Elter Karesz fotója

,, A császár, később a császárné nyári rezidenciája, amely az uralkodó és udvartartásának nyári lakhelyéül szolgált. A jelenleg is álló Nyári Palotát Cixi Anyacsászárnő építette a tengerészeti flotta megalapítására szánt pénzből. Cixi-nek – akit Öreg Buddhaként is emlegettek - némi fondorlat és cselszövés árán sikerült trónra kerülnie, ugyanis ő a császár egyik ágyasa volt, majd a császár halálát követően eleinte a túl fiatal trónörökös nevében (a császárnak fiúgyermeke született tőle) irányította az országot, majd mivel ő fiatalon elhunyt, unokaöccsét juttatta trónra ezáltal továbbra is ő kormányzott. Uralkodása közel 50 évig tartott aminek eredményeképp sikerült Kína hatalmát veszélybe sodornia.

A Nyári Palota hatalmas területen fekszik ahol a harmóniához szükséges elemek a víz (tó), a hegy, a szikla, a híd egy kellemes környezetben jelennek meg. A tó felületén milliónyi lótuszvirág levele terül szét. Teszünk egy sétát a Kunming-tó partján a Hosszú Folyosón amelynek boltozatát csodás festmények borítják. A sétánk a Márványhajónál végződik, ahol hajóba szállunk, és így jutunk vissza a főbejárathoz.

A tóról csodás képeket készíthetünk a terület egészéről, nagyon szép látványt nyújt a Palota a víz felszínéről. Eredetileg a hajókázás nem volt benne a programban, de nagyon jó volt, hogy az idegenvezető javasolta. (hajójegy: 20 yüan/fő) Ahogyan a Tiltott Városnál, tömegre itt is számítani kell. A szuveníres boltokban és büfében az árak horror magasak (egy híg kávéért fizettünk 30 yüant!) " (zsofia.apro@vista.hu, 2018)

Ming sírok

(Ming Shishan Ling) - Érdemes kora déelőtt jönni, vagy olyankor, amikor a kevesebb csoport jön (pl. késő délután), mert amúgy és főleg 10 és 12 között jellemzően és zavaróan nagy a turista áradat.  Impozáns a sírokhoz vezető, majdnem hét kiklométer hosszú ,,Lelkek útja". 1-2 órás programként érdemes számolni vele.

Múzeumok

Capital museum

Igazán érdekes múzeum, de nagy hátrány, hogy alig van angol nyelvű kiírás. Pedig amúgy sokat lehetne itt megtudni a kínai kultúráról és történelemről. MInt az alábbi fotón látható a múzeum kivülről ultramodern. Feltehetően a megmodernebb kinézetű múzeum egész Kínában. A múzeum metróval könnyen elérhető.

Templomok

Mennyek temploma (Tiantan park)

Egy csodás park közepén van ez a templom. Tanácsos kora délelőtt odamenni, mert napközben túl nagy a látogatók tömege, azaz a parkban láthatók tai chai-t tornázó-meditáló pekingiek. maga a park is szép  és végtelenül kellemes, nyugalmas a kinti tömeg után. Vannak, akik szerint a templom maga nem olyan nagy szám, kicsit el van túlozva, mint turista látványosság. Azért kár kihagyni.

,, A Mennyek vagy Ég Templomának nevezett szent helyen tartotta a császár az év legjelentősebb áldozati szertartásait. Évente 2 alkalommal látogatott ide, egyszer a téli napéjegyenlőség idején háláját fejezte ki az előző évi termésért, másik alkalommal pedig a következő termés megáldásáért imádkozott. Más császári épületekhez hasonlóan ide sem léphetett be más csak az uralkodó. Az épület Peking szimbóluma, a 270 hektáros park közepén áll." (zsofia.apro@vista.hu)

Láma templom

Egy-másfél órás programot tanácsos tervezni. Tájékozódni kell, hogy a templomon belül hol lehet, és hol nem lehet fotózni. Ez nem csupán egy turista attrakció, mivel sok helyi bizony imádkozni jön ide. Igazán érdekes ez a hatalmas templom a Tibet-s jellege miatt. A templomkomplexumában szerzetesek is élnek. 25 RMB-be kerül a belépőjegy.

QinianDian

,, A Könyörgés és a Jó Termés/Égi Imádságok Csarnoka- A 40 m magas épület kupoláját egyetlen szög felhasználása nélkül építették fel! A sötétkék cseréppel fedett tető az eget szimbolizálja. A fengshui mesterei szerint pont ezen a helyen találkozik össze a Menny a Földdel. A csarnokban szent szertartásokat végeztek és a jó termésért imádkoztak. " (zsofia.apro@vista.hu, 2018)

Yuanqiu

,, Köroltár, melynek középpontja a kínaiak szerint a világ közepe. A háromszintes oltáron (a téli napfordulóhoz kötődő szertartást végezték) jól megfigyelhető a 9 szám jelentősége: mindhárom teraszt 9 lépcső választja el egymástól, mindegyiket 9 kőlap borítja, és a legfelső szintet 9 körgyűrű borítja. A 9 azért jelentős mert a kínai kozmológia (világegyetemmel mint egésszel foglalkozó tudományág) szerint az ég 9 rétegből áll. " (zsofia.apro@vista.hu, 2018)

Niujie mecset

Jön!

Hutongok

,, Hutong túra riksával: A Hutong városrész a Tiltott Város közelében található, a mongolok idejében épült lakhatási célra. A Hutong egy kissé romos, elhagyatott kinézetű öreg (több száz éves múlttal rendelkező) sikátorok labirintusa. Régen és ma is emberek lakóhelyéül szolgált, területe egyre csökken. Ebben a gettó jellegű helyen indulunk riksa túrára. Az első megdöbbenés akkor ér bennünket amikor a kis épületek között közös mosdó és fürdő helyiségeket fedezünk fel mint egy fesztiválon. Később, mikor az egyik lakáson belül egy ott lakótól kapunk egy kis ízelítőt a Hutongon belüli életről kiderül, hogy ezeket a lakásokat csak is mosdó és fürdőszoba nélkül lehetett építeni, ez a magyarázat a közös illemhelyiségekre.

Vendéglátónk abba is beavat minket, hogy egy ilyen kis bocsánat de lepusztul lakás igen drága, mivel közel van Peking pezsgő belvárosához (egyúttal a Tiltott Városhoz). Az egész lakás kb. 2-3 kis helyiségből és jobb esetben egy kis belső udvarból áll. Hozzáteszem, amit mi megnézhettünk valószínűleg nem lakott, inkább a turisták érdeklődésének van fenntartva. Ahogy visszatérünk vicces kis járműveinkhez és folytatjuk utunkat, a következő meglepetés akkor ér bennünket amikor igen drága európai autókat látunk parkolni sorjával ezelőtt az épületek előtt. A konklúzió, hogy bármennyire is lepusztultnak tűnik, sikk itt lakni. Nem tudja az sem elkerülni a figyelmünket, hogy míg Peking egészén tisztaság van, és a teljes foglalkoztatottság keretén belül lelkesen szedik az emberek a szemetet, itt igen nagy a szemét és a rendetlenség helyenként. (zsofia.apro@vista.hu, 2018)

Nanluoguxiang hutong

(nanlügüksziang)

A felhőkarcolók tövében megmaradtak olyan városrészek, ahol valamennyire megállt az idő. Az itteni lakosoknak vállalniuk kell, hogy megőrzik a hagyományos kínai életvitelt, és ennek fejében pénztámogatást kapnak az államtól. Ezeket az utcákat, környékeket nevezik hutongoknak. Érdemes csak sétálgatni bennük, ennél  özelebb a helyiekhez nagyon nehéz kerülni.

Elter Karesz fotója


,,  Ahogy megtudtam, sok száz éven keresztül az épületek nem lehettek magasabbak a Tiltott Város (a császárok lakhelye) legmagasabb épületénél, így alakultak ki a Hutongok. Állítólag mongol eredetű szó, kút a jelentése.

Amikor kiléptünk a Láma Templomból, velünk szemben is egy ilyen Hutong volt, be is mentünk. Több ilyen van a fővárosban különböző nevekkel, 1950-ben még 6000-ret számoltak, de a modernizáció, a metropoliszos építkezési formák miatt jelentősen csökken a számuk. Bizonyos negyedeket már azért óvnak szerencsére. Azt beszélik, aki teheti, minél előbb nézze meg őket, mert egyszercsak el fognak tűnni, süllyedő Atlantiszok. Szomorú ez…

Olyan, mintha megállt volna az idő, pár perce még modern épületek között sétálgattunk, most meg egy különleges városrészbe cseppentünk.  Mondjuk maga a hely számomra nem okozott meglepetést, mert a többi ázsiai országban ahol jártam, sok ilyen negyed van (máshol ezek a szegénynegyedek), sőt, ilyen helyeken élnek nagy számban az emberek, leginkább Indiában…

Volt velünk egy kínai barátunk, és megszólítottunk egy ott élő, éppen teázgató kínait. Az egyik legjobb hely arra, hogy közelebb kerüljünk a helyiekhez.

Mesélte pl, hogy nagyon drága ott az ingatlan, egy 2m ára kb 4 millió ft lenne átszámítva!!! Egyre több befektető, újgazdag megjelenése is fenyegeti őket, már már státusszimbólumnak számít. Viszik oda ugyan a pénzt, de kezdik megváltoztatni a hagyományos történelmi jelleget. Az ott élők kapnak az államtól támogatást, ha vállalják azt, hogy megőrzik a tradicionális kínai életvitelt.

Bekukkantottam több belső udvarba is, a benne álló házakat siheyuanoknak nevezik. Volt egy nénike, aki mikor meglátott behúzódott, gondolom, nem szeretik a kíváncsiskodó turistákat. Régen itt zajlott az élet, most alig lézeng pár ember az utcákon.  (2017)" forrás

Jelentős utcák

Wanfujing utca

(vanfudzsing)

Ez egy sétálóutcás övezet sok bevásárlóközponttal. Vásárlás szempontjából kifejezetten érdemleges hely. Az Oriental Plazával szemben lévő ajándék- és élelmiszerpiac a hely egyik legérdekesebb része. Érdemes a meglátogatását összekötni kajálással. Ne vegye el az étvágyat az, hogy a kifőzdék kínálatában az európai ember számára undorító ennivalókat is lehet látni: nagy pókok, skorpiók, mindenféle rovarok stb.) Aki a ropogós sáskát megkóstolja, talán még repetára is vágyhat (vagy nem). 

Nagy a sodrodó embertömeg, ami érdekes, de egyben fárasztó benne lenni. Esténként érdemes itt sétálgatni, több helyen spontán táncolással vezetik le a feszültséget a helyiek, nagyon jópofa dolog. Be lehet állni táncolni, nagyon megtapsolják a vállalkozó  szelleműeket.

,, Egyértelműen a kedvenc helyem a városban. Több este is kilátogattam a piacra, mert tényleg elképesztő! Imádom ezt a nyüzsgést, futkosást, alkudozást és egymáshoz kiabálást, főként ha mindez az ételekről szól. A mostanában is éjjel-nappal zsúfolt, jópofa, zenélő embereket, riksát és kínai életképeket idéző Wangfijung utca már a Ming dinasztia idején is fontos kereskedelmi központ volt. Kétségtelenül ez az igazi streetfood: utcapadkán vagy korlátokon ücsörgő falatozó emberek, gőz, pára, rengeteg féle illat, ami olykor már inkább szag. Pillanatok alatt a hatása alá kerülsz, pedig az európai utazó számára sokszor felismerhetetlen bensőségek, húscafatok, tengeri herkentyűk és lárvák sokszor gyomorforgató látványa tárul eléd. Végső következtetésképp elmondhatom, hogy a skorpiónak is hal íze van, még a nagy feketének is!" (Happyhilisjourney FB)

Sanlitun Bar utca

Sok teraszos vendéglő, több menő szálloda. Sok európait lehet errefelé látni, de többségük nem turista, inkább Pekigben dolgozó expat. 

Érdekes negyedek

798 Art Space (Factory 798, avagy 798 Art Zone, avagy Art District)

"Ez egy hatalmas kortárs, modern képzőművészeti telep a Dashanzi nevezetű ipari komplexum egy részén. Szerintem Pekingben ez a legérdekesebb, legrokonszenvesebb és legkellemesebb hely. Sok, különféle galéria van itt, többségükbe ingyen lehet bemenni. Ami a lényeg, hogy nem kommersz a hely, nem tömegtermékek a kiállított művek. Street art is erősen reprezentált, de van sok festmény, gyerekrajzok, szobrok, robotok, mindenféle ötletes installációk, textiles műtárgyak, művészfotók. Az egész hely nagyon progresszív, Peking egészéhez képest nagyon szabadság illatú. Szóval éles kontrasztban van azzal, amit a turista amúgy Pekingben tapasztal, érez.

Érdekes építészetileg az ahogy a régi gyárépületek közegébe varázsoltak kis, hagyományos kínai házakat. Van itt több teraszos kávézó, étterem és sok kicsi, olyankor csupán egyszemélyes üzletecske. Szuper az is, hogy az egész telep autómentes. Hangulatos a kis utcácskákba bemenni és felfedezni újabb és újabb meglepő műtárgyakat. Ha van pénzünk és valami igazán eredeti ajándékot akarunk venni, akkor innen aztán biztos lehet. Van egy észak-koreai vonatkozású művészeti galéria is, visszafogottan kifigurázva az ottani rendszer abszurditását. érdemes megnézni az UCCA galériát, igaz ott éppenséggel szednek belépődíjat.

Akár egész napot is el lehet itt tölteni, persze erre nekem nem volt elég időkeretem. 3-4 órát viszont érdemes rászánni. Napközben érdemes odalátogatni, mert este teljesen kihalt, csak az éttermek vannak nyitva, a galériák zárva vannak. Napközben rengeteg itt a külföldi turista. A szomszédban, a 744-es gyárépületben lehet látni egy régi vonatot." (L. Kari, 2014)

,, Kínában még mindig hatalmas kiváltságnak számít, hogy relatív kevés felügyelettel alkothatnak itt a művészek éjjel-nappal. Ebből a „hatalmas” szabadságból szinte végtelen sokszínűség született: a modern fotó kiállítástól kezdve plakáttervező műhelyen át a tradicionális kínai árnybábú játékig minden megtalálható a 789-es körzetben.

Sokat gondolkoztam azon, hogy az oka annak, hogy ez a „csöpke” 60 hektárnyi terület nem esett áldozatául az építkezési boomnak? Megtudtam: mindig is tervezték a negyed “hasznosítását” (azaz újabb plázák, irodák építését) de a pekingi hatóságok felismerték, hogy a Kína nyugati /nemzetközi image-nek nagyon nem tenne jót, ha ledozerolnák a világ egyik legfontosabb modern művészeti centrumát. Sok szakember véleménye szerint, Peking – az art district (lesz) Ázsia művészeti központja." forrás

fotó by Andris

Dazhalan Jie

,, Az  egyik útikönyv szerint art  deco stílusú homlokzatok és korinthoszi oszlopok jellemzik ezt a tradicionális bevásárló  utcát. Ezért  mentünk oda. Találtunk is két szürkére mázolt oszlopocskát, vicces volt. Viszont ez  a pekingi hippi utazók környéke, tele hostelekkel, remek kajáldákkal, kellemes árfekvéssel. Egy hostel általában a felébe kerül, mint egy négycsillagos szálloda két megállónyira innen. Az olcsóbb árfekvésű turista ipar teljes spektruma megtalálható  itt, az olcsó kínai kajától a teljesen európai, de megfizethető étteremig. Nem néznek ki, ha wi-fit kérsz  és egy kávéval olvasgatsz egy órát, sőt még angolul beszélgetnek is veled, nagyon tetszett. A sarkon több nemzetközi  hálózat boltja megtalálható, mögöttük a metró, pályaudvar. Összességében nagyon kellemes hely, elsősorban az itt dolgozók és az ide látogatók miatt.  Sokkal helyesebb este, mint napfénynél." (K.K., 2016)

Piacok

Selyem piac

,, Alkudni a piacokon kötelező, mindent el akarnak adni, de nem olyan rámenősek, mint az arabok. Szeretik és értik a humort, pl. a pekingi selyempiacon a feleségemnek akartunk venni egy hastáncos kendőt. Már lealkudtam az árból kb. 40%-ot és azt ajánlottam, ha adnak további árengedményt, a nejem tart egy rövid táncbemutatót. Ők azt ajánlották, ha én tartok, ingyen ideadják." forrás

Panjiayuan piac

(panzsiejüan)

Nevezhető bolhapiacnak, de akár antik piacnak is. Hatalmas a területe, és van egy csarnok része, valamint egy szabadtéri része. Ha vásárolni akarunk, akkor keményen alkudozni kell. Szuvenír ügyben teljes a választék. MInden ami ajándéktárgyként Kínában egyáltalán kapható, az itt is megvehető.

Vasárnap a legmozgalmasabb a piac. Hétköznap kevesebb az árus. Délután 5-kor már zár a piac.

Jelentős épületek

Új CCTV-torony

Ez a kínai központi televízió új székházának tornya. A székházat a 2008-as pekingi olimpiára készült el. A csonka kocka formájú, 234 méter magas épület kulturális központ is egyben, s legalább tizezer ember dolgozik benne.

 

Water Cube

Sokak szerint inkább kivülről érdekes, belülről nem annyira szenzációs. Az olimpiára készült, és az akkor nyitva tartó kávézók, éttermek többsége már nem is működik. A környék ráadásul már eléggé lepattant.

Panda-ház

A pekingi állatkert legvonzóbb attrakciója, sőt sok európai turista szerint csak emiatt érdemes meglátogatni az állatkertet. A többi rész ugyanis messze nem olyan színvonalas, mint az európai, amerikai állatkertek, vagy a szingapúri. Sajnos a panda ház nagy vonzereje egyben hatalmas látogató tömeget is jelent. Azt azért tudni kell, hogy a pandák látványa nem mozgalmas, mivel többnyire alszanak, lustálkodnak, alig-alig látni őket mozgásban. Viszont annyira arqanyos a kinézetük!  

Az állatkert a kínai főváros nyugati részén található.

Shichahai tavak

Pekingtől északnyugatra lévő nevezetesség, pontosabban három festői kinézetű, környezetű tóról beszélünk.

Nagy Fal

Kihagyhatatlan. Gyönyörű.

Több falszakasz  is látogatható különböző módokon, a legszebb talán a Mutianyu Great Wall. Ott járt Michelle Obama is a lányaival, talán nem véletlenül. Ami minden fal látogatóra nézve szinte kötelező: csak kényelmes lépcsőzős cipőben induljon neki  mindenki. A rengeteg fel-le lépcsőzés a telefonunk számlálója szerint több, mint nyolcvan emelet volt egy nap alatt, annyi, mint az Empire State Building kilátójában felcaplatni a lépcsőkön. Szóval a legkényelmesebb tornacipő viselése erősen ajánlott. Ami még szintén ajánlott: megfelelő  mennyiségű ásványvíz és keksz vagy egyéb rágcsálni való , amit nem tanácsos otthon hagyni.  Esőben kétséges, neki  kell-e indulni a fal megmászásának, eléggé nehézkes, csúszós  és bizony veszélyes lesz a terep.

Egy magabiztos magyar turista

Jó  azért  tudni, hogy azok a falszakaszok vannak szépen rendben tartva, amiket a turisták  látogatnak. A többi bizony vacak. 

Mutianyu szakasz van talán a legtávolabb a városközponttól, kb. másfél  órányi  autózással érhető  el, de bőven megéri. A látvány csodás, tiszta időben igen messze ellátni és csodás fotókat is készíthetünk ott. Felfelé egy libegővel visznek, lefelé bobbal száguldhatunk. Tobogán a helyi neve, de valójában egy klasszikus bobról van szó. Kicsit bosszantó csak az benne, ha az előtted haladó minden sarkon lő  egy selfit. ha ez kimarad, kb. 5 perc visítozós száguldás lefelé, remek móka.

És egy fontos fogyelmeztetés: A falnál nincs orvosi ügyelet sehol. Évente 10-12 látogató zuhan le és hal meg azért, mert  a legjobb fotót szerette volna lőni magáról a falon. Nem éri meg.  Darwin túl sokszor nyer a látogatók ellen.

,, Kicsit féltem attól, hogy talán túl van marketingelve, azonban várakozásaimat messze felülmúlva óriási meglepetés volt. Pekingből több falszakasz is elérhető, azonban a legfelkapottabb rész a badalingi szakasz. Ez köszönhető annak, hogy könnyen megközelíthető és ezt a részt hozták legjobban rendbe.

Egyetlen jó tanácsot hadd adjak: ha elindultok, sose felejtsétek el, hogy vissza is kell jönnötök! A fal szigorúan a hegygerincet követi, így aztán vannak benne emelkedők és lejtők rendesen. Ráadásul bizonyos fokú meredekségig nem raktak lépcsőket, ezért azok a részek iszonyúan csúszósak lehetnek (főleg esős, havas időben), ugyanakkor abban sincs köszönet, ahol lépcsők vannak, mert azok a részek sokszor olyan meredekek, hogy a három méterrel előttem álló feje nem látszott fentről…

Mindnyájan aktívan sportolunk, ennek ellenére a megtett 15 bástyaszakasz oda-vissza éppen elég volt egy napra. A tömegtől nem kell megijedni, ha olyan képet akartok készíteni, ahol csak ti vagytok egy korsó sörrel a kezetekben a FAL tetején, akkor csak egy picit kell tovább menni, mint a helyiek… ők ugyanis általában 2-3 bástya után feladják… :-)))

Természetesen NE hétvégén menjetek, amikor a helybéliek tömegei özönlenek el mindent.
Pekingből egyébként a 919-es busz visz ki Badalingba, és ahol letesz benneteket, onnan is indulnak vissza a járatok. A pekingi buszállomás a Deshengmen térről indul, ami a Jishuitan nevű metrómegállótól cca. 5-10 perces sétára található. Persze útközben több megállója is látható a 919-es busznak, azonban csak akkor áll ott meg a busz, ha van rajta még hely (erre gyakorlatilag nincs esély), vagy leszálló utas van. A végállomáson úgy tűnt, hogy a menetrend erősen tájékoztató jellegű, ahogy megtelt a busz már indult is és állt be a helyére a következő." forrás

,, A fal körülbelül 7,200 kilométer hosszú, de a fal ennél sokkal hosszabbként is értelmezhető, ha a sivatagon, pusztaságon és a mocsaras területeken kígyózó részt is számítjuk; és így meghaladja az 50,000 kilométert! A téglából épített, manapság leginkább látogatott része 10 méter magas, 7-8 méter széles. A hegyvonalon húzódik, a másik oldalról pedig meredek sziklák védik. A fal egy részén bástyák és erődítmények is helyet kaptak lőréssel, amelyekből az ellenséges csapatokat figyelték. Sajnos azonban a fal nagy része szépen lassan eltűnik magától, mivel csak a turistáknak megnyitott részét tartják karban.

A nagy falnak több része is látogatható, mi a Mutianyu részt választottuk. A belépő jegy megváltása után egy kis busz vitt minket a libegőig. Teljesen meglepődtem, hogy libegővel (is) fel lehet menni a kiindulási pontig, és egy bobpályán pedig le lehet csusszanni. A látvány pontosan olyan volt, ahogyan azt a képek alapján gondoltam, arra azonban nem voltam felkészülve, hogy a kínai nagy falon mászni nehéz.

Én úgy képzeltem el, hogy majd kézen fogva andalgunk a falon, és azt nézzük, milyen szép is a hegyekkel és erdőkkel tarkított táj körülöttünk. Ehhez képest elképesztően meredek volt a fal, a lépcsőfokok a 70-80 centis magasságot is elérték. Körülöttünk is mindenki fáradtan és izzadtan küzdött a fallal. Körülbelül fél óra hegymenet és lépcsőzés után elértük a fal ezen részének legfelső bástyáját, innen nem volt tovább.

Fáradtan rogytam le a felső lépcsőre, és csodáltam a gyönyörű tájat.

A lefelé út már könnyebb volt, mint felfelé. Persze a turistákra szuvenír boltokkal, kisebb étteremmel, fagyival és hideg italokkal gondoltak a nagy fal mellett közvetlenül. Itt láttam azokat a hirdetéseket is, hogy 3 napos, egy hetes nagy fal kirándulásra is lehet menni, ahol az ember hálózsákban, sátorban alszik a nagy falon. Izgalmas lehet! A nagy fal otthont ad különböző futóversenyeknek is, még maratont is szerveznek ide.

Bobpályát építeni pedig igazán fantasztikus ötlet volt, jól jön a fárasztó lépcsőzés után.

Több, mint 10 percen keresztül siklottunk lefelé az erdőben. (2016)" forrás

Kérjük ne futkározzanak, kergetőzzenek a Nagy Fal turista térségben

A Nagy Fal balesetveszélyes, főleg a felelőtlenek számára

A figyelmeztető tábla lényege az, hogy a fotón Michelle Obama csúszik lefelé

Olvasmányos linkek

„Befogadhatatlan ez a húszmilliós metropolisz; helyenként lenyűgözően vibráló, hipermodern, építészeti különlegességeket felsorakoztató, igazi 21. századi nagyváros, amely megállíthatatlanul törtet a maga útján, máshol a sok száz éves, szürke falú hutongok, a klasszikus kínai keskeny utcácskák között alázatot követelő, méltóságteljesen komor és szelíd a kínai főváros arca. Sok európai nagyvárossal ellentétben a két, egymástól markánsan eltérő, több évszázadnyi különbséggel született épületek még csak külön városrészt sem alkotnak; a 13. századi alacsony házak mellett kacéran bukkannak fel a húsz-harmincemeletes üvegfalú irodaépületek, de néhány modern bevásárlóközpontból is remek kilátás nyílik a jellegzetes, felfelé ívelő kínai háztetőkre. Pekingben teljes természetességgel alkot kerek egészt a két stílus.” forrás

Fotóegyveleg

fotó by Elter

Vissza az elejére


Kommentek

úti kritikus, 2017. 09. 20. 12:04
Csaba!
11 órába a fal nem igazán fér bele, de Tiltott város, a hutongok, és a városkép megismerése igen. Hatalmas a város, szóval nagyon kell kalkulálni a közlekedésre fordított idővel.


Dr. Zsadányi Nagy Csaba, 2017. 09. 20. 10:56
Nagyon sok érdekes és szép dolgot mutattak be. Decemberben 11 órás megszakításom lesz Újzéland felé, reggeltől estig, mi férne bele?


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Pekingbe Repülőjegyek Pekingbe
Olcsó repülőjegyek Pekingbe a Vistánál
Repülőjegyek Shanghaiba Repülőjegyek Shanghaiba
Olcsó repülőjegyek Shanghaiba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes