ÚTIKRITIKA.HU / Kína


hirdetes


útikritikák


Kína

Repülés és repülőjegy |Érkezés| Szállás | Vízum és vám | Fotóegyveleg

.

Fenghuan (Hunan - k.r. fotója

Repülés és repülőjegy

  • Pekingbe

Az Air China kínai légitársaság hetente négszer repül Budapest és Peking között egy Airbus A 330-200-as típusú repülőgéppel. A gépen 207 turista osztályú és 30 business osztályú ülés van. Budapestről a gép 21.10-kor indul és a kora hajnali órákban érkezik meg a kínai fővárosba. A Peking-Budapest táv repülésénél van egy leszállás (nem átszállás!) a fehérorosz (Belarusz) fővárosban, Minszkben. Ez a gép 19.40-kor landol Budapesten.  Repülőjegy foglalás erre itt. 

"Az Air China nemrégiben nyitott Magyarországon, tavasszal egész Budapestet teleszórták kínai nagyfalas meg sárkányos turistaplakátokkal. Nem vagyok róla meggyőződve, hogy hosszú életű lesz a Budapest – Peking szárnyalás, de a mi utunk Burmába Pekingen át az Air Chinával vezetett. Ha voltak is előítéleteink azokat nagyjából el is felejthettük az út végére. Az Air China teljesen ok. A mi odafele Budapest – Madrid – Peking- Yangon, visszafele Yangon – Peking – Budapest ziccerjegyünk 143ezer Ft-ra jött ki fejenként, az odaútra Madridba beleszámolva még egy egyirányú fapados jegyet is, és persze mikor az ember kihagyhatatlan akcióban csíp el egy repjegyet arra is felkészül, hogy nem biztos, hogy selyemútja lesz. De tulajdonképp szinte az volt. Hülye szabályok azért vannak, például tabletet lehet használni a fedélzeten, mobilt nem, flight módban sem. Hiába magyaráztuk, hogy a tabletben is lehet SIMkártya, a sztyuvik hozták a központi bizottsági határozatot. Tényleg mutattak egy szabályzatot, hogy mobil nem használható a China Air járatokon. A mobilhiányt a fedélzeti szórakoztatás minden korosztálynak ellensúlyozta, a gyerekeknek külön mennyország a hosszú képernyőidő. Jackie Chan és 10pontos jázmin tea túladagolással szálltunk le a Madrid – Peking járatról.

Peking gigamega hightech reptere menő, óránként is bérelhető egyszerű, ablaktalan, de tiszta alvó szobák is vannak on the spot, vagyis sehova nem kell a reptérről kimenni. Van fürdőszobás meg anélküli is, mi 280 Yuanért (kb 12 000 Ft) szundítottunk pár órát. Sajnos nem mindegy melyik terminálban vagyunk, visszafele csak megfizethetetlen áron volt reptéri alvóka, legalábbis 250 USD-t 4 órányi alvásért kicsit sokallottunk. Elvileg free wifi is van a reptéren de azt nem sikerült működésre bírni, illetve annyira nem érdekelt minket, hogy ezzel fél órát töltsünk el a rendelkezésünkre álló 13-ból. " forrás

  • Shanghaiba

Repülőjegyek Shanghaiba

Érkezés


Alig 5 év alatt elkészült Peking második nemzetközi repülőtere. Nevét arról a fővárostól délre fekvő városrészről kapta, ahol a reptér felépült. A légitársaságok 2019. szeptember végén vehetik birtokba a vadonatúj pekingi óriásrepteret.

a terminál hatágú tengeri csillagot formáz
a híres sztárépítésznő, Zaha Hadid tervezte
ez világ legnagyobb egyterű terminálépülete: 700 000m²-en terül el
a méretei ellenére mindössze 8 perc alatt elérhető a biztonsági ellenőrző ponttól a terminál bármelyik beszállókapuja
a Daxingot a világ legmodernebb repülésirányító rendszerével szerelték fel
egyszerre négy pályán mehetnek a fel- és leszállások
a repülőtér rekord idő alatt, mindössze öt év alatt készült el
az építkezések kezdetekor több száz Csing-dinasztiabeli sírra bukkantak, bennük agyagedényekkel és ékszerekkel és más relikviákkal
akár évi 100 millió utas és 620 000 repülőjárat fogadására is képes lesz

Számos kínai és európai légitársaság jelentette be, hogy a Daxing reptérre is üzemeltetni fog járatokat. A legnagyobb üzemeltető a China Southern Airlines lesz, amely a reptér forgalmának 40%-át adja majd. Rajta kívül a kínai Air China, a Xiamen Airlines és a China Eastern is bejelentette az új daxingi járatait. Az európai légitársaságok közül a British Airways és a LOT 2019. október 28-tól heti négyszer, a Finnair 2019. november 3-tól heti 3 járattal fog ide repülni.

A legfrissebb akciós árakért látogassa meg pekingi repülőjegy akciók oldalunkat is!

(forrás: Vista, 2019)

------------------------------------------------------------------------

,, Az országba való belépéshez nem elegendő az előzetesen Magyarországon az útlevélbe beragasztott vízum. Először is - még a csomagok felvétele előtt - egy külön erre a célra kihelyezett gépen be kell scannelni az útlevelünket, majd ujjlenyomatot kell adni minden ujjunkról. (Már akinek beveszi a gép ugyebár)
Ha sikeres volt a művelet a gép kinyomtat egy bilétát, hogy sikeres rögzítette a rendszer az ujjlenyomatainkat. Ha nem jártunk sikerrel akkor sem kell megijedni, mert az útlevél ellenőrzéskor lesz még alkalmunk ujjlenyomatot adni. Érdemes sorban állás közben kitölteni az úgynevezett Arrival Card-ot, amin alapvető információkat kell megadni magunkról, illetve a kínai tartózkodásunkról.

Miután túljutunk vagy 2 ellenőrző kapun, megérkezünk a végső ellenőrzési pontra, az Immigration Desk-hez, ahol cirka 1- 1,5 órát kell sorban állnunk mire sorra kerülünk. Úgy tűnik a kínaiak igen jól viselik ezt a hosszas sorban állást és várakozást, ez is jól mutatja milyen más egy olyan országban felnőni, ahol igen magas a népességszám és a népsűrűség, az emberek a tömeggel járó életmódban szocializálódnak.
Itt dől el véglegesen, hogy beléphetünk-e az országba vagy sem. Ujjlenyomat készül/illetve akié már rögzítve lett, most ellenőrzésre kerül, valamint fotó is készül rólunk, ami alapján a rengeteg M.I-vel ellátott kamera könnyen felismer minket akármerre is járunk az országban." (zsofia, 2018)

Szállás

Érdemes előre keresni és foglalni. Sátoros ünnepeken, különösen a kínai újévkor kerülendő az utazás, óriási a tömeg és az egekbe szöknek az árak. Ezen a linken érdemes körülnézni.

Vízum és vám

Vízum:

Vízum turista, látogatás, üzleti célú beutazás vagy konferencián történő részvétel esetén (KNK szárazföldi területe):

Vízum beszerzése szükséges! A határon főszabályként nem lehet érkezéskor vízumot igényelni. Egyéb célú beutazás esetén: kérjük, hogy vízumkérelemmel és kapcsolatos tájékoztatásért a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövetségén tájékozódjon (www.chinaembassy.hu/hu/lsyw)

Vízum turista, látogatás, üzleti vagy konferencián történő részvétel céljából történő beutazás esetén (Hongkong, Makaó):

Max. 90 napos tartózkodás esetén vízum beszerzése nem szükséges. Vízummentes beutazás esetén munkavállalásra, tanulmányok folytatására nincsen mód, ehhez a tartózkodási státusz módosítására, és megfelelő vízum felvételére van szükség, amihez el kell hagyni Hongkong, illetve Makaó területét. Akik kínai tartózkodásuk idején Hongkongba vagy Makaóra látogatnak, csak kétszeri (vagy többszöri) beutazásra jogosító vízummal térhetnek vissza Kína szárazföldi területére.

Magánútlevél elvesztése a Kínai Népköztársaság területén

Amennyiben magyar állampolgár magánútlevelét elveszíti a Kínai Népköztársaság területén, úgy az új ideiglenes vagy magánútlevél kiállítását követően a kínai bevándorlási hivatalhoz kell fordulni ún. kiléptető bélyegző igénylése céljából illetve a korábbi kínai vízumok pótlása érdekében. Hazatérés céljából legfeljebb 6 hónapos érvényességi idővel állítható ki ideiglenes magánútlevél bármelyik külképviseletünkön, az eredeti magánútlevél pótlásra is igényelhető külképviseleteinken, azonban ez utóbbi okmányokat Magyarországon gyártják és a jelenlegi légiközlekedésre figyelemmel körülbelül 1 hónap amíg kiérkezik az okmány Kínába.

A kínai bevándorlási hivatal (National Immigration Administration) új honlapja – mely okostelefonról is elérhető - (https://en.nia.gov.cn/) bevándorlási- és vízumkérdésekkel kapcsolatban nyújt részletes és tematikus tájékoztatást. Telefonos tájékoztatás az 12367 hotline vonalon kérhető, amely 24 órában elérhető a hét minden napján kínai és angol nyelven.

Kínai vízum igénylése Hongkongban:

A kérelmezőktől a jelenleg érvényes útlevél mellett, a korábbi útlevelek bemutatását is kérheti a kínai vízumkiadó hatóság. Javasoljuk, hogy a Hongkongban kínai vízumot igénylő magyar állampolgárok készítsenek másolatot korábbi útleveleikről. Ha nem rendelkeznek régi okmányaikkal, a Hongkongi Főkonzulátus díjmentesen olyan igazolást állít ki, miszerint a magyar állampolgárok nem kötelesek megőrizni lejárt, érvénytelenné vált úti okmányaikat.

A magyar állampolgárok Shanghai város, valamint a szomszédos Jiangsu és Zhejiang tartományok (Nanjing, Ningbo illetve, Hangzhou városok nemzetközi repülőterein) illetve Xiamen nemzetközi repülőterein élhetnek a 144 órás vízummentes tranzitálás (tartózkodás) lehetőségével.

A 144 órás vízummentes tranzitáláshoz szükséges, hogy a magyar állampolgárok az alábbi dokumentumokkal rendelkezzenek:

a beutazás tervezet időpontjától számítva még legalább 3 hónapig érvényes útlevél;
a tovább utazás célországa szerinti vízum vagy beutazási engedély (ha szükséges);
a tovább utazás célországa szerinti érvényes repülőjegy/ vonatjegy/ hajójegy;

A 144 órás vízummentes tranzitáláshoz szükséges regisztráció az utazást megelőzően online vagy az érkezést követően a fent megnevezett városok nemzetközi repterein intézhető.

Az online regisztráció, az utazó személyes adatainak, kínai szálláshelyének, az érkezés és távozás dátumának, illetve a repülő, hajó vagy vonat számának megadásával lehetséges. Az online regisztráció végén a rendszer egy QR kódot generál melyet elmentve vagy kinyomtatva a Kínába érkezéskor a repülőtéri terminálon kell bescannelni, az erre kijelölt helyen, amely automatikusan kinyomtatja a belépéshez szükséges kártyát is.

,, A kínai államkapitalizmus rögtön hint egy kis marketinget, elég nagyvonalúnak mondható 72 órára ugyanis vízum nélkül, pontosabban a reptéren bepecsételt tranzitvízummal ugyanis teljes életnagyságban szembesülhetünk ha nem is egész Kínával, de legalább a fejével. És hát ki az, aki ne kukkolna be egy kicsit Pekingbe agyonütni a tranzit időt? Kína egyelőre nem a bakancslistám elején van, de azért ezt a találkozást ki kellett maxolni. A Peking Layover Guide-ból előre készültem. Számos cég repült rá a tranzit utasokra, a legközelebbi Nagy Fal túrához állítólag már egy 6 órás layover elegendő, és akár több naposra is be lehet nevezni a fal távolabbi pontjaihoz. De nem muszáj költséges szervezett túravezetésre menni, hiszen a higtech AirPort Express szupergyors vonattal 20 perc a city, így mi inkább a saját szervezésben villámlátogatható Tiltott Várost választottuk. Apró szépséghiba, hogy a szuperexpresszre csak cash lehet jegyet venni, de ATM azért van. TimeOut és egyéb angol nyelvű ingyenes kiadványhegyek, reklám térképek stratégiai helyen a pénztár mellett vannak bekészítve. Nekünk egy 4 órás reptéri szunya után még belefért egy kockára fagyás a Tiltott Városban. A vonatozás közben vérmérséklet szerint lehet ámulni/elborzadni a metropolisz lakótelepein, elővárosain, felhőkarcolóin, nahát, itt is van Ikeaaaa!!!, no meg nyomorúságos kunyhók is. (2016)" forrás

Fotóegyveleg

Boszorkányok márpedig nincsenek - fotó by Elter

Vegyed el a külföldi böröndjét. Semmibe nem kerül


Shanghai - átjáró

Csengdu - új múzeum

Vissza az elejére


Kommentek

Tamás, 2016. 10. 29. 20:13
Japánba utazunk Pekingen át Air China gépen. Ellentétes információt lehet találni, mi az igazság, a minszki leszállás miatt a visszaúton kérik a fehérorosz vízumot? Jól tudom hogy kínai vízum nem kell ga csak átszállunk Pekingben?


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalonRepülőjegyek Pekingbe Repülőjegyek Pekingbe
Olcsó repülőjegyek Pekingbe a Vistánál
Repülőjegyek Shanghaiba Repülőjegyek Shanghaiba
Olcsó repülőjegyek Shanghaiba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes