ÚTIKRITIKA.HU / Csungking


hirdetes

útikritikák


Csungking

Csungkingról dióhéjban| Tetszett&Nemtetszett| Vélemények| Időjárás| Odajutás| Szállás| Közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Közbiztonság| Egyéb hasznos információk| Látnivalók| Dazu sziklatemplom |Más környékbeli látnivalók| Érdekességek| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

2022. november 18-tól a China Eastern Airlines kínai légitársaság közvetlen járatot indít Budapest és Csungking között.


Csungkingről dióhéjban

7,4 milliós város, a vonzáskörzetével együtt 16,3 milliós (2021-es). Kínai nyugati részének közepén található a nagyváros.

Két folyó - a Jangce és a Yaling - partján fekszik Csunking egészen elképesztő nagy területen. A világ legterebélyesebb városának tartják!

Angol átírásban: Chongqing (kiejtés: csóncsin)

Nyáron és télen a légzési problémákkal küszködő utazóknak nagy kihívást jelent a város a nagy mértékű szmog miatt!

A városból kiinduló ajánlott kirándulások egyik fő látványossága a Dazu sziklametszetek, az UNESCO kulturális világörökség része.

A várost nagy számban nem látogatják külföldi turisták, viszont elég sok a külföldi üzteli utazó.

Havinettó átlagbér (2021-ben): 280 ezer forintnak megfelelő jüan

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Elképesztőe dinamizmussal fejlődik a város, és ez nagyon látványos a turista számára is

2. A helyi állatkertben a panda nézés

Nem tetszett

1. Rettenetesen zsúfolt az utcai forgalom

Vélemények

Időjárás

A város hirhedt a forró és magas páratartalmú levegőjéről.

A város szubtrópusi klímájú, az enyhe, 6-8 °C-os teleket nagyon meleg, 35-40 °C feletti, igen magas páratartalmú nyarak váltják. A terület földrajzi adottságai miatt rendkívül ködös, az éves napsütéses napok száma nemzetközi összehasonlításban is kiugróan alacsony.

Odajutás

Shanghaiból repülővel 2 és fél óra távolságban van.

A város légi-, vasúti- és vízi úton egyaránt elérhető.

Szállás

Közlekedés

A Jiangbei reptér (江北机场) kb. 25 km-re északra található a város központjától, Yuzhong kerületbe, forgalomtól függően, taxival kb. 40 perc alatt lehet bejutni. A Csungking és Chengdu közötti távot 2 óra alatt megtevő gyorsvasút az Északi Pályaudvarról (重庆北站) indul.

Csungking domborzati viszonyai miatt a város belső része nehezebben átlátható, a tömegközlekedés pedig zsúfolt. A taxival történő utazás olcsó, az idelátogató utazók általában ezt a közlekedési módot preferálják. A taxik alapdíja 10 RMB, a viteldíj nappal 1,80, éjszaka pedig 2,25 RMB/km. Miután a taxisofőrök nem/alig beszélnek idegen nyelveket, javasolt az úticél és a szállás kínai írásjegyekkel leírt nevének és címének magunknál tartása. A legtöbb szállóban névjegy-alakú, a szálló és a fontosabb látnivalók neveit és címeit tartalmazó kártya kapható a recepción.

A közúti közlekedési morál kínai összehasonlításban is rossznak mondható, a közlekedési szabályok betartása sok esetben alapszinten sem érvényesül, udvarissági normák nem léteznek. Gyalogos közlekedés esetén - beleértve a zebrán, zöld jelzésnél történő átkelést is - fokozott óvatosság szükséges.

A városban folyamatosan fejlődik a kötöttpályás közlekedés, jelenleg 4 metróvonal szolgálja gyorsan és kiszámíthatóan az utazóközönséget. Míg az 1-es metróvonallal Yuzhong kerületből Shapingba (沙坪坝) kerületbe lehet eljutni, a 2-es metróvonal Yuzhong-ot Jiulongpo (九龙坡) és Dadukou (大渡口) kerületekkel köti össze. A Csungkingot észak-dél irányban kettészelő 3-as metróvonal Yuzhong érintésével északon egészen a repülőtérig ér, míg a 6-os vonal kelet-nyugati irányban köti össze a külvárosi részeket.

Metró (magasvasút)


r.i. fotója

Busz

Taxi

Étkezés

Nyugati éttermek elsősorban a szállodákban és a nagyobb bevásárlóközpontokban vannak, árfekvésük ennek megfelelő. Kínai étteremből városszerte rengeteg található, a higiéniára azonban érdemes odafigyelni. A csapvíz nem iható, palackos víz, üdítő, gyümölcslé, sör stb. mindenhol kapható. Utcán lehetőleg csak előttünk átsütött ételt fogyasszunk. A megérkezést követő néhány napban fellépő esetleges kisebb gyomorpanaszok az eltérő fűszerezésből eredhetnek, ennek ellenére hasfogó és hashajtó gyógyszereket érdemes hozni.

Helyi specialitásként tartják számon a hotpot-ot, kínaiul huoguo-t (ízesített alaplében vékonyra szeletelt hús- és zöldségfélék megfőzése), amelyet Csungkingban a tájegységre jellemző étkezési szokásokkal összhangban különösen csípősen készítenek.

Vásárlás

Pénzváltás

A reptéren, bankokban, szállodákban és a nagyobb bevásárlóközpontokban eurót, dollárt stb. lehet váltani, az arány mindenhol a központi jegybank aznapi középárfolyamához van igazítva, különbségek alig érzékelhetőek a pénzváltók között. A „feketeárfolyam” csupán minimálisan különbözik a hivatalostól, így annak igénybevétele se nem ajánlott, se nem kifizetődő. Tekintettel arra, hogy a városban kizárólag a helyi fizetőeszközt, a yuan-t fogadják el, már a reptéren érdemes váltani. Külföldiek részére történő banki váltás - főszabályként - útlevél bemutatása ellenében történik.

Szórakozás

Közbiztonság

A városban jó a közbiztonság, ami főleg azért is van, mert csaknem minden be van kamerázva. Állítólag két és fél millió (!) kamera ellenőrzi az utcák, mindenféle kereskedelmi helyek részeit Zsebtolvajok azért akadnak.

Egyéb hasznos információk

1. Csungkingban van magyar főkonzulátus.

Cím: HNA & Poly International Center, 36-A, ,No. 235 Minsheng Rd., Yuzhong District, Chongqing, P.R.C.

Telefon: (00 86 23) 6399 7099 ------------- Konzuli részleg : (00 86 23) 6399 7061, (00 86 23) 6399 7062,(00 86 23) 6399 7063

Misszióvezető: Dióssi Lóránd

Email: mission.ckg[at]mfa.gov.hu; consulate.ckg[at]mfa.gov.hu

2. Telefonálás: A roaming-szolgáltatás elvileg működik, a gyakorlati tapasztalatok szerint azonban akadozó. Magyarországra (és általában külföldre) IP telefonkártyával a legkifizetődőbb telefonálni.

Látnivalók

Csungking összességében „fiatal” városnak számít, turisztikai látványosságokban nem bővelkedik, az idelátogató utazók elsősorban a Jangce folyón lehajózva az ún. Három-szorost, illetve az 1999 óta a világ kulturális öröksége részét képező, a várostól északnyugatra, kb. kétórányi autóútra található Dazu sziklagrottókat (大足石刻) tekintik meg.

A városban tartózkodó turistáknak érdemes felkeresni a Yuzhong kerület szívében fekvő Felszabadulási Emlékmű (Jiefang Bei 解放碑) körül létrehozott sétálóutcákat és a szintén a közelben található Luohan-templomot (罗汉寺). A Felszabadulási Emlékműtől gyalogszerrel elérhető a Jialing folyó partján található Hongyadong (洪崖洞), Csungking egyik fő nevezetessége, amely egyedi építészeti jellegzetessége mellett az esti órákban egy helyre koncentrálja a helyi gasztronómiai és kulturális látnivalókat. Kellemes sétát lehet tenni a város nyugati részén, Shapingba (沙坪坝) kerületben a Jialing folyó partján fekvő, a klasszikus kínai építészeti stílusban megőrzött és felújított egykori kereskedő-faluban, Ciqikou-ban (瓷器口), amely turisztikai értékén túl - a hangulatos étkezdék és a kézműves termékeket árusító kisboltok mellett - bepillantást enged Csungking egykori életébe is.

Óváros (Ci Qi Kou falu)

Csungking városában található Óváros, amelyet helyi nevén Ci Qi Kou falunak neveznek. Ez a régi városrész több mint 1000 éves múltra tekint vissza és tele van hagyományos kínai épületekkel és boltokkal. Az Óváros a Jangce folyó partján található, és egy korábban kereskedőváros volt, amelyet ma a turisták kedvelnek.

Az Óvárosban számos látnivaló található, például a Wenchang Palotája, a Ming-dinasztiából származó Ciqikou Ház, a Baolun-templom és a Tang-dinasztia idejéből származó Kuan Yin-szobor. A falu híres a hagyományos kínai kerámiáról és a kézműves boltokról is, ahol számos helyi termék kapható. Emellett a helyi konyha is kiemelkedő, különösen a hotpot és a helyi snackek, például a száraz pálcikák és a töltött gombócok.

Népi Gyülés Nagycsarnoka

A Népi Gyűlés Nagycsarnoka (People's Assembly Hall) Chongqingban található, és egy hatalmas épület, amelyet eredetileg 1954-ben építettek fel, majd 2005-ben renoválták és bővítették. Az épület 68 méter magas és 65 000 négyzetméteren terül el. A Népi Gyűlés Nagycsarnoka a város egyik legfontosabb politikai és kulturális központja, és számos fontos eseménynek ad otthont, például a városi törvényhozó testület üléseinek és a kulturális rendezvényeknek.

Három szurdok múzeum

A Három Szurdok Múzeum (Three Gorges Museum) a Csungking városában található, a Jangce-folyó partján. A múzeum 40 000 négyzetméteren terül el, és az emberi civilizáció történetét mutatja be a Jangce-folyó és a Három Szurdok régiójában. A múzeumban láthatók régészeti leletek, művészeti alkotások és interaktív kiállítások, amelyek bemutatják a térség történelmét, kultúráját és a folyó ökoszisztémáját. A múzeum egyik kiemelkedő látnivalója a Három Szurdok gát építésének történetét bemutató szekció, amely egy 30 méter magas vízszintes makettet tartalmaz.

Dazu sziklatemplom

UNESCO világörökség

Dazu sziklatemplomok a kínai Dazu kerületben találhatók, mintegy 160 kilométerre a Csungkingtól délkeletre található Chongqingtól. A sziklatemplomok 1999-ben kerültek fel a Világörökség listájára, és a Tang-dinasztia és a Song-dinasztia idején épültek (7. és 13. század között). A sziklatemplomok 75 helyszínen találhatók, és több mint 50 000 kőfaragványt tartalmaznak, amelyek buddhista, taoista és konfuciánus témákról szólnak. A sziklatemplomok jelentőségüket annak köszönhetik, hogy nagyon jól tükrözik a kínai művészet és vallásosság fejlődését az idők során.

Más környékbeli látnivalók

Hajókirándulások a Jangce folyón a Három-szurdok-gáttal és a Shibaozhai pagodával

A Jangce folyón számos hajókirándulás indul, amelyek során lehetőség nyílik megcsodálni a lenyűgöző Három-szurdok-gátat és a környező tájat. A hajókirándulások általában a Yichang és Chongqing városok közötti szakaszt fedik le, és többnapos programok is elérhetők.

A Shibaozhai pagoda a hajókirándulások egyik kiemelkedő látnivalója, amelyet a folyó partján található sziklára építettek. A 12 szintes pagodát az 1700-as években építették, és körülötte számos más épület és szentély található. A pagodát egy híd köti össze a parttal, és a látogatók felmászhatnak a lépcsőkön, hogy megcsodálják a panorámát a folyóra és a környező tájra.

Érdekességek

1. Óriási a város gazdasági jelentősége. A világ számos gigacége itt van gyártóként: Suzuuki, Ford, Coca Cola, Siemens. Csunking éves gazdasági növekedése a kínai átlag felett van, évi 12,6%!

2. Történelem
Csungking – bár évezredek óta lakott terület, 1891-ben pedig az első belső-kínai kikötőváros volt, amelyet megnyitottak a külföld kereskedelem előtt – a XX. században vált meghatározó regionális súlyponttá. A második világháború alatt, 1937-1946 között a kelet-kínai, a Jangce-folyó alsó folyása mentén fekvő Nankingból az 1929 óta városi rangú, nyugat-kínai, terep- és időjárási viszonyai miatt jobban védhető Csungkingba települt át a Kínai Köztársaság fővárosa. A nyugati közvélemény ekkor ismerkedett meg a város nevével, amelynek oka – túl azon, hogy a Csang Kaj-sek vezette Kuomintang-kormányzat innen irányította a Japán-ellenes harcokat – hogy Csungkingban került felállításra a Joseph Stilwell tábornok nevéhez köthető Kínán belüli amerikai katonai parancsnokság, amely a második világháború alatt a szövetséges erők burmai és kínai akciói koordinálását, illetve a helyi kormányok amerikai katonai támogatását volt hivatva szolgálni.

Csungking egykoron a Jangce folyó és az azt tápláló Jialing folyó összefolyásánál alakult ki, mai központi kerületében, az elmúlt évtizedben üzleti, pénzügyi, politikai, adminisztratív és kulturális központtá fejlődött Yuzhong-ban (渝中) a mai napig fellelhetőek az egykori városfalak helyrehozott szakaszai. A terület hosszú időn keresztül Szecsuan tartomány része volt, 1997-ben azonban a teljes közigazgatási egységet közvetlen központi irányítás alatt álló tartományi jogú várossá minősítették, ezzel adminisztratív szempontból Csungking Peking, Tiencsin és Sanghaj városokkal került azonos helyre.

Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg

|


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Pekingbe Repülőjegyek Pekingbe
Olcsó repülőjegyek Pekingbe a Vistánál
Repülőjegyek Shanghaiba Repülőjegyek Shanghaiba
Olcsó repülőjegyek Shanghaiba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes