.
s.l. fotója
Lévén hatalmas ország, az elhelyezkedés és a domborzat függvényében a klíma jelentősen eltérő. A déli felföldön a az éghajlat a magasság fügvényében változó, az ottani völgyekben trópusi, nedves a klíma. Északabbra kezdődnek a köderdők, ahol télen valamivel hüvösebb a klíma. A déli partvidékeken trópusi esőerdős klíma az uralkodó, nyáron (június-augusztus) fülldet levegővel.
Shanghaiban és a Jangce deltavidékén szubtrópusi a klíma. nyáron errefelé szélsőségesen fülledt, magas páratarlalmú az éghajlat. 35 fok körüli hőmérséklet mellett közel 100 százalékos páratartalom! Még éjszaka sem hül le a levegő 30 fok alá. Nyáron az európai turistának taán érdemesebb kerülni Kínának ezt a részét, főleg, hogy csapadékból is túl sok van (áradások).
Kína közéspső rszén a völgyekben szubtrópusi a klíma. A nyár kellemetlenül fülledt lehet, száraz forrósággal. A tél viszonylag enyhe, bár egyes helyeken nagyon hideg is lehet. gyakoriak a szélvészes viharok, sőt tornádók.
Persze minél északabbra megyünk, annál hidegebb a klíma. Peking klímája hozzávetőleg olyasmi, mint Lengyelországban, eltekintve a nyártól, ami sokkal melegebb és nedvesebb. Az év folyamán van 2-3 nagyon hideg hónap. A szárazföldön jóval befelé, Külső-Mongóliában télen minusz 30 fokos rettenetes hideg sem szokatlan. A nyár viszont kellemes.
Nézzük csak, hogy Kínánan belül a turista mikor számíthat kellemesen meleg, de nem forró időjárásra:
Télen: Dél-Kina, beleértve Hongkongot és Makaót.
Késő összel és kora tavasszal: Dél-Kína egész felfelé Shanghaig.
Összel, tavasszal: Kína középső része, Shanghai és Nanjing térsége.
Kora összel és késő tavasszal: Peking, Belső-Mongólia, Shanghaitól délre
Nyáron: A legészakibb tartományoktól eltekintve Kína összes területén túl nagy a meleg, és ezért nem ajánlatos az utazást nyárra időzíteni.
Figyelem: Kína délkeleti partvidékén gyakoriak a tájfunok. Ha déli és keleti területekre utazik (beleértve Shanghai környékét), akkor fontos előre tájékozódni a tájfun veszélyről.
A világon minden 5 ember közül egy kínai. Ha itthon öten egy társaságban vagyunk, akkor közülünk egy lehet, hogy ferde szemmel néz ránk. (Elnézést kérek.)
-Tudtad, hogy a világon minden 5. ember kínai?
-Nemár! Mi pont öten vagyunk testvérek... Péter, Zoltán, Balázs, Ming és én. TUTI, HOGY PÉTER AZ!!!
Kína történelme 12 mondatban:
Ősi civilizáció: Kína történelme az i. e. 21. századra nyúlik vissza, a legendás Xia dinasztia idejére, melyet az i. e. 1600 körül alapított Shang dinasztia követett.
Kínai Birodalom: Az i. e. 11. században a Zhou dinasztia vette át az uralmat, és megteremtette az „Ég Mandátumának” eszméjét, amely a császári hatalmat legitimizálta.
Kulturális fejlődés: A Száz Iskola Korszaka alatt alakultak ki Kína alapvető filozófiai iskolái, köztük a konfucianizmus, taoizmus és legalizmus.
Qin-dinasztia: Qin Shi Huangdi császár egyesítette Kínát i. e. 221-ben, és megalapította az első központosított birodalmat, elrendelve a Nagy Fal és az agyaghadsereg építését.
Han-dinasztia: A Han-dinasztia (i. e. 206 – i. sz. 220) hosszú uralkodása alatt terjedt el a Selyemút, és virágzott a kereskedelem, tudomány és kultúra.
Széttagoltság és egyesítés: A Han bukását követő Három Királyság időszakában és az ezt követő zavaros időszakokban az ország újra és újra széttagolt, míg végül a Tang-dinasztia (618-907) újraegyesítette Kínát.
Sung-dinasztia és innovációk: A Sung-dinasztia (960-1279) alatt virágzott a gazdaság, és jelentős technológiai újítások történtek, például a nyomtatás, az iránytű és a puskapor feltalálása.
Mongol uralom: 1271-ben Kublaj kán, Dzsingisz kán unokája megalapította a Yuan-dinasztiát, és Kína mongol uralom alá került.
Ming-dinasztia: A Yuan-dinasztiát 1368-ban a Ming-dinasztia váltotta fel, amely nagy hangsúlyt fektetett a tengeri kereskedelemre és az építészetre, például a Tiltott Város megépítésére.
Qing-dinasztia: Az utolsó császári dinasztia, a Qing (1644-1912), mandzsu uralom alatt volt, és a területi terjeszkedés mellett nagy belső feszültségekkel is küzdött.
Forradalmak és köztársaság: Az 1911-es Xinhai Forradalom megdöntötte a Qing-dinasztiát, és kikiáltották a Kínai Köztársaságot, melyet belső harcok és a japán megszállás követett.
Kommunista Kína: 1949-ben Mao Ce-tung vezetésével a Kínai Kommunista Párt hatalomra került, megalapítva a Kínai Népköztársaságot, amely mára a világ egyik legbefolyásosabb országa lett.
Kínában a havi minimálbér 140,000 forintnak megfelelő helyi pénz (2022).
A kényelme érdekében egy liftet helyeztünk el Kínában
Az éjszakai piacokon, ahol egymást érik a mozgó árusok és a különféle utcai étkezdék, szinte mindent eldobható csomagolásban adnak. Mégis, az utcán alig láttunk szemetet – pedig ez itthon szinte elkerülhetetlen egy ilyen helyzetben. Ennek egyszerű oka volt: nagyjából két méterenként hatalmas szemetesek sorakoztak az utcán, így mindenki könnyedén megszabadulhatott a hulladékától.Persze mi is láttuk a rémhíreket a nyaraló kínaiak által teleszemetelt tengerpartokról és a rémes állapotban hagyott vonatokról. Nyilván ez is előfordul, de a saját tapasztalatunk egészen más volt. A vonaton például, amikor véletlenül leesett egy fél rákszirom, alig telt el két perc, és már ott is termett egy takarítónő, hogy felsöpörje.
Kínában élő magyar hölgy mondta, hogy amikor a pártvezetők összeülnek a városkájukban (csak 6 millióan lakják...), hetekre elmegy az internet. Lezárják és annyi. A szabad gondolkodásnak, beszédnek, közlekedésnek, mindennek szintén. Ami szép és jó van ott, az a múlt. Csodálatos emberek és gyönyörű történelmük van, szépséges természeti kincsekkel. (2024)
Itt minden hatalmas: a terek végtelennek tűnnek, az utcák szélesek, az épületek az égig nyúlnak, így általában senki nem lép a másik sarkára. De ha nemzeti ünnep vagy iskolai szünet van, a tömeg könnyedén magával sodorhat. Egyszer a metróaluljáróban rekedtem, kétségbeesetten próbáltam kijutni – ijesztő élmény volt. Ilyenkor az empátia eltűnik, csak a túlélési ösztön működik. Ha pedig kórházban kell várakozni, száz ember előttünk már nem is számít soknak, hiszen az állami kórházakban az ellátás olyan, mint egy futószalag.Hosszú körmök – Talán ez csak az én fóbiám, de kiráz a hideg, ha hosszú, koszos körmöket látok, különösen férfiakon. Főleg, ha még eszközként is használják… nem is akarom részletezni. A nyilvános orrturkáláson már inkább csak nevetek. A köpködés egy ideig zavart, de idővel megszoktam, akárcsak a szipogást, a cuppogást vagy a nyitott szájjal evést.
Apró termet – Egy negyvenkilós embernek talán fel sem tűnik, de én nem vagyok negyven kiló. A kínai ruhák többszörös XL-méretei sem jönnek rám. Sokan azt gondolják, hogy a kínaiak törékeny testalkata abból fakad, hogy alig esznek, kicsi adagokkal beérik. A valóság ezzel szemben az, hogy szinte folyamatosan esznek – ráadásul nem keveset –, és még a zsíros, nehéz ételek sem maradnak ki az étrendjükből, miközben nassolnak is. Egyszerűen fantasztikus a genetikájuk.
A hangnem – Mintha állandóan vita folyna körülöttem, csak kapkodom a fejem, várva, mikor tör ki a veszekedés… de soha nem történik semmi. Egyszerűen így beszélgetnek. Számomra mindig úgy tűnik, hogy konfliktus van a levegőben, pedig itt senki nem panaszkodik az életről vagy a pénzhiányról. Az emberek megelégednek azzal, amijük van, és képesek élvezni az életet, még akkor is, ha valaki igazán szegény. Nyomornegyedek is léteznek, mégis mindenhol látni családokat, akik az utcán ülve beszélgetnek, főznek, mosnak, varrnak, rádiót hallgatnak, zenélnek vagy éppen táncolnak. Nekik nincs szükségük sok pénzre ahhoz, hogy jól érezzék magukat.
,, A kínai káromkodásban legtöbbször van egy kis szex, különböző testrészek, vagy a kedves családtag. Igazán durvának számít, ha több generációig átkozzuk valakinek a famíliáját.
„Baszd meg őseidet a tizennyolcadik generációig! " vagy a „Te büdös rabszolga” - biztos kiveri a biztosítékot egy-egy veszekedés alkalmával.
A kínaiaknál is van az arabhoz hasonlóan egy mondás, ami minden sértések legnagyobbika:
„Viseljél zöld kalapot!"
Bár ez az európai fülünknek nem hangzik egyáltalán durvának addig, amíg meg nem értjük, hogy a zöld fejfedő szerves részét képezte a csak férfiakból álló bordélyház dolgozói ruhatárának. Vagyis a kalap viselése arra utal, hogy valakit a felesége megcsal, de arra is, hogy az illető apja egy ismeretlen férfi kurva volt." forrás
„A kínai nagyon nehéz nyelv” – gondolnánk, pedig sok nyelvész szerint ez óriási túlzás. Ha csak a beszélt nyelvet nézzük, nem olyan bonyolult múlt vagy jövő időt használni, felszólító módba tenni egy mondatot, vagy egy állítást kérdésként megfogalmazni. Elég egy időhatározót vagy kérdő partikulát hozzáadni, és máris képesek vagyunk alkudozni, veszekedni vagy kioktatni – minimális nyelvtudással is. Kipróbáltam, és tényleg működik!
A kiejtés viszont kulcsfontosságú, és itt kezdődik az igazi kihívás: mandarinban négy, kantoniban pedig hat hanglejtés közül kell eltalálni a megfelelőt. Ha mellényúlunk, az könnyen hatalmas nevetésekhez és félreértésekhez vezethet! A klasszikus példa erre a híres „Ma ma ma ma ma?” mondat, amelyet minden mandarin nyelvtanfolyamon elsütnek, és nagyjából annyit jelent: „Anyád leszidta a himlőhelyes arcú lovat?”
Ezen kívül a karakterek megtanulása egy életre szóló feladat – egy átlagos tanulónak akár egy évtizedébe is telhet, mire használható szinten elsajátítja az írást. Még a kínaiak is folyamatosan új karaktereket tanulnak életük végéig. Európai szemmel nehéz felfogni, hogy egy átlagos kínai egy komolyabb újságcikk kb. 95%-át érti teljes biztonsággal, míg a maradék 5%-ra csak következtetni tud.
,, A kínai nép családcentrikus, 2015-ig az ország családonként anyagi juttatásokkal viszont csak egy gyermek születését támogatta. Mélyen tisztelik az időseket. Türelmesek, nem rohannak, még akár a lusta jelzővel is tudnám őket illetni, hiszen inkább beállnak a mozgólépcsőre váró hosszú sor végére, minthogy a lépcsőt vegyék igénybe. Öltözködési stílusuk nincs, minden jöhet mindennel, továbbá elég hangosan, épphogy nem kiabálva kommunikálnak. Egyik kezükben mindig telefon van, a másikban pedig egy flakon tele fekete teával. Szeretik a karaokét, a csípős ételeket. Az utcán gyakran találkozni rendőrökkel, szigorú az ellenőrzés egy-egy emlékmű megtekintése előtt is. Viszont nagyon vendégszeretőek és néha azt éreztették velem, több vagyok, mint ők. Holott nem. A fényképek megszállottjai. Mindent dokumentálnak. Így egy idő után az orosz barátnőmmel már teljesen megszoktuk a vaku fényét, ugyanis gyakran kértek közös képet velünk. (felvidéki csavargók, 2016)" forrás
Egyik legszembetűnőbb különbség, amelyet egy ausztrál szexológus észrevett, hogy Kínában a nőket biológiai lényekként kezelik – legalábbis, ha olyan természetes testi funkciókról van szó, mint a böfögés vagy a szellentés.
„Nem is tudom szavakba önteni, milyen felszabadító érzés egyszerűen kiengedni a levegőt, amikor szükség van rá” – mondja a szakértő.
Bár mindkét kultúrában udvariatlanságnak számítanak ezek a megnyilvánulások, a nyugati világban különösen a nőktől várják el, hogy „hölgyként” viselkedve visszafogják őket, még akkor is, ha ez egészségügyi kockázatokkal járhat. Kínai fórumok szerint a nyílt böfögés ott általánosan elfogadott, bár a felsőbb társadalmi rétegekben kevésbé jellemző. Egy Kínában élő külföldi például arról számolt be Redditen, hogy női kollégái rendszeresen böfögnek az orra előtt ebéd után, amihez még évek múltán sem tudott teljesen hozzászokni. Ezzel szemben illetlenségnek inkább az számít, ha valaki az idősebbek előtt kezd el enni, vagy ha evőpálcikáival túl nagy zajt csap az asztalnál.
A nyugati szemmel nézve szokatlan lehet az is, hogy Kínában a nők nem törekednek arra, hogy gondosan elrejtsék a menstruációval kapcsolatos higiéniai eszközöket vagy a vért. A szakértő szerint ez a fajta nyitottság segíthet a menstruációs ciklus normalizálásában és a még mindig fennálló tabuk lebontásában.
„Képzeld el, hogy kislányként felnőve teljesen természetes látványként találkozol a menstruációs vérrel a fürdőszobákban – ahelyett, hogy szégyent, megbélyegzést és titkolózást szívnál magadba, ahogy azt sok kultúrában elvárják” – mondja.
Ezzel szemben Kínában jóval nagyobb társadalmi elvárás nehezedik a nőkre az örök fiatalság illúziójának megőrzésére. „Elképesztően durva megjegyzéseket hallottam a női öregedéssel kapcsolatban, és egyiküket sem ismételném meg” – jegyezte meg Maree, utalva az ázsiai országban elterjedt ageizmusra. A történelem során Kínában a sápadt bőr, a karcsú testalkat és a kerek arc a gazdagság és szerencse jeleként élt a köztudatban, így a fiatalos megjelenés megtartására irányuló nyomás rendkívül erős. Ennek hatására számtalan szépségápolási kezelés érhető el, amelyek célja a fiatalos külső „megőrzése” vagy „visszaállítása”.
Ugyanakkor a szexológus pozitív kulturális sajátosságként említette meg, hogy Kínában a nők gyakran nővérként vagy nagynéniként szólítják egymást – ezzel elismerve a másik életkorát és társadalmi rangját. (2025)
Utad közben ne zavard a madarat, amikor énekel
,, Lényeges számukra az ülésrend és az étkezés sorrendje, a vendéglátótól balra vagy keleti irányba ültetik a legfontosabb személyt. Leghamarabb a fővendéget vagy legidősebbet kínálják, először a hideg, majd a meleg fogásokat szolgálják fel. Étkezés után a házigazda arcmosásra hívja a vendégeit, utána forró teát iszik velük.
Nem illetlenség szürcsölni, beszélni, az ételt legyezve hűteni.
A vendégek úgy jelzik a jóllakottságukat, hogy a maradékot szétkenik a tányéron." forrás
,, Kínába indulva alaposan készüljünk fel az ottani etikettből, mert előfordulhat, hogy speciális kézfogást kell végrehajtanunk: a művelet során a jobb öklöt a bal tenyérbe kell helyezni, majd két-három alkalommal megrázni előre-hátra, kis meghajlás vagy fejbiccentés kíséretében, sőt előfordul, hogy üdvözlésül röviden megtapsolnak, ilyenkor illik visszatapsolni." forrás
Kuangtung (Kanton) tartományban naponta kb. 10 ezer macskát esznek meg emberek.
"A kínai koszt (és most ne a magyar kínai büfékre gondoljatok) nehezen megszokható, vagy szereted vagy nem, mert hát a sok ismeretlen zöldség és alapanyag, na meg a hús, csont és bőr nélkül nem is hús, de a legfurcsább nekem mégis az volt, hogy mennyi zöld növényt esznek, ami nekem csak gumó, fű, bokor meg fa és konkrétan mindet kisütik olajban még a salátalevelet is." forrás
"Az alkudozás után jött az est fénypontja, mert Asiáék kacsát ettek, de én valami egzotikusabbra vágytam, és így esett a kigyó, tengericsikó és különböző más bogarak közül a kis skorpiókra a választás. Talán akkorák lehettek mint a kisujjam, nyársanként 3-3 darab. A legolcsóbb helyeken 15 yuanért vettem meg egyet. A nyárs az állatok hasi páncélja alatt van átszúrva, tehát ha a sorsukra várva leendő vacsoránkat megpiszkálja az ember, mocorogni kezdenek. Az élő nyársat egyszerűen bedugják aztán valamelyik forró vízben (vagy olajban) rotyogó, másféle étel mellé, és pár perc múlva készen is van. A sült skorpiókat mindenestül meg lehet enni, beleértve a farkat és az ollóit is, levágva ezekről nincsen semmi, a farkán lévő tüske se. Gondolom, hogy ezeket étkezési célra tenyésztik, és nem mérgezőek, máskülönben nem árulnák. Az első falatok elég érdekesek voltak, kellett hozzá egy kis bátorság, de végül leharaptam az egyiknek a farkát. Mintha egy rák vékony, sült páncélját ettem volna, kicsit kemény volt, de ehető. Az ollók már ropogósabbak voltak, a lábai pedig, teljesen. A testében már valami hús is volt, de olyan állaggal, mintha kis darabok lettek volna, mint a darált hús. Igazából nem volt rossz az egész. Kívülről, gondolom a víznek (vagy olajnak) köszönhetően, amiben sült, jó sós íze volt, belül pedig, nem tudom. De a másodikat és a harmadikat már aránylag könnyen megettem. Igazából meg lehet szokni, csak az első a furcsa. De nincs rossz íze, vagy állaga tényleg, abszolút ehető. (2014)" forrás
,, Gasztronómiailag transzformálódni tényleg érdemes és szükséges is itt, pl. a “Sárkány és Tigris harca” nevű ételhez – amely egy kígyó és macskahúsban gazdag leves- tényleg több kell ugyanis egy kis bátorságnál, ahogy a puhára párolt marhaínak vagy a halajak leves vagy az uzsonnának előszeretettel fogyasztott csirkekarmok élvezetéhez is.
Én egyelőre kihagytam e csemegéket, ahogy a grillezett kabócákról és selyemkukacok sem csábítottak (még) el. " forrás
Meglepő, mennyire más a kínai konyha, mint amit itthon a „sarki kínai” alapján elképzelnénk. Az, hogy az ételek íze eltér attól, amit itthon megszoktunk, még nem is lenne akkora meglepetés – de az igazi különbségek egészen másban rejlenek.
Nem újdonság, hogy a kínaiak Európában az alapanyagok és a helyi ízlés miatt némileg „európaiasítják” az ételeiket. Alkalmazkodnak a helyi szokásokhoz. (Azt viszont sosem értettem, hogy miért lehet itthon minden kínai étteremben csak egyféle levest kapni, miközben Kína leveskultúrája rendkívül gazdag. De ez maradjon a hazai kínai közösség titka.) Így még azok az ételek is tudnak meglepetést okozni, amelyeket itthon rendszeresen fogyasztunk – például az édes-savanyú sertés Kínában sokkal finomabbnak tűnt. De a legnagyobb különbségek máshol jelentkeznek.
A leves nem előétel, hanem teljes értékű fogás. Itthon, még ha kínai étteremben eszünk is, megszokásból a főétel előtt fogyasztjuk kis tálkában. Kínában viszont hatalmas adagban érkezik, és bőven elég ahhoz, hogy önmagában is jóllakjunk vele. Ráadásul nincs meghatározott időpontja – mi reggel hét és éjjel egy között többször is ettünk levest, és mindig jól esett.
A levesbe gyakorlatilag bármi kerülhet, de zöldség és tészta szinte mindig van benne. (Nem úgy, mint itthon, ahol a zöldségleves sokszor csak sárgarépából áll.) Gőzgombóc, virsli, gomba, rák – bármi belekerülhet, és ez teljesen természetes.
Kenyér viszont nincs. Egyáltalán. Sem reggelire, sem vacsorára, sem péksütemény formájában – legalábbis nem a nyugati értelemben. Ez azoknak lehet kellemetlen, akik ragaszkodnak a megszokott reggelijükhöz, és nehezen barátkoznak meg azzal, hogy reggelente levest, gőzgombócot vagy tésztát egyenek.
De nagy városokban már ez sem akkora probléma. A nyugati dolgok menők, így egyre több francia pékség, szendvicsező és kávézólánc jelenik meg, akárcsak nálunk a thai éttermek. Ha nagyon hiányzik a kenyér, lehet találni – de nem árt egy kicsit utánajárni, és ha valaki kenyérrajongó, jobb, ha előre betáraz.
A legnagyobb meglepetést mégis az okozza, hogy az édes és a sós-csípős ízek nem válnak el élesen egymástól, mint a magyar konyhában. Ez néha egészen furcsa, sőt abszurd kombinációkat eredményez. Hogy valaki finomnak, szokatlannak, de ehetőnek vagy egyenesen borzalmasnak talál egy-egy ételt, az teljesen egyéni ízlés kérdése.
Számomra a legextrémebb élmény egy édesburgonya-leves volt, amelyet főételként szolgáltak fel – erősen édes ízzel. Csak az udvariasság miatt ettem belőle, és mert éhes voltam. A cukros fűszerezésű virslivel első találkozásomkor (még a múlt évezredben) majdnem kiköptem a falatot, de idővel hozzászoktam, még ha nem is lett a kedvencem. Az ánizsos pacal pedig nálam az abszurd kategóriába került.
Idill egy kínai strandon
Kérjük ne csináljon kusza zajt miközben énekel
A Nagy Falnál Michelle Obama látogatásának megörökítése
Ez már nem a Nagy menetelés - fotó by Andris
Készenlét - Elter Karesz fotója
Jé! Az amerikai imperialista tömegkultúra behatolása? - K.-T. Gyuri fotója
* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon
© Utikritika.hu. 2012.
Amerikai Egyesült Államok | Amszterdam | Argentína | Ausztrália | Ausztria | Bahama-szigetek | Balatonszéplak-felső | Bali | Barcelona | Berlin | Ciprus | Dominikai Köztársaság | Dubai | Egyiptom | Franciaország | Görögország | Hajóutak | Horvátország | Hongkong | India | Isztambul | Kanada | Kanári-szigetek | Kuba | Kvarner-öböl | London | Madrid | Malajzia | Maldív-szigetek | Mallorca | Mauritius | Málta | Mexikó | Nagy-Britannia | Németország | New York | Olaszország | Párizs | Portugália | Róma | Seychelle-szigetek | Sharm el-Sheik | Skócia | Spanyolország | Sri Lanka | Szingapúr | Thaiföld | Törökország | Toszkána | Tunézia | Vietnam | Zöld-foki Köztársaság
Gábor, 2024. 11. 27. 16:16
https://fikatours.blogspot.com/2024/10/kina.html
úti kritikus, 2024. 05. 12. 16:58
Mayapure számára:
Kínában lehet készpénzzel fizetni, de egyre szűkebbek erre a lehetőségek.
Vega kaját lehet találni, de inkább a nagyvárosokban.
Mayapure, 2024. 05. 12. 16:48
A kérdés, hogy lehet e készpénzzel fizetni, és találok e vega kaját, mert ezt én nem ennék, ami itt fel lett sorolva. Vagy maradjak itthon???