ÚTIKRITIKA.HU / Kína


hirdetes


útikritikák


Kína

Időjárás | Földrajz | Történelem | Manapság | A kínaiakról | Turista etikett | Magyar-kínai vonatkozások | Gasztronómia | Fotóegyveleg

.

s.l. fotója

Időjárás és éghajlat

Lévén hatalmas ország, az elhelyezkedés és a domborzat függvényében a klíma jelentősen eltérő. A déli felföldön a az éghajlat a magasság fügvényében változó, az ottani völgyekben trópusi, nedves a klíma. Északabbra kezdődnek a köderdők, ahol télen valamivel hüvösebb a klíma. A déli partvidékeken trópusi esőerdős klíma az uralkodó, nyáron (június-augusztus) fülldet levegővel.

Shanghaiban és a Jangce deltavidékén szubtrópusi a klíma. nyáron errefelé szélsőségesen fülledt, magas páratarlalmú az éghajlat. 35 fok körüli hőmérséklet mellett közel 100 százalékos páratartalom! Még éjszaka sem hül le a levegő 30 fok alá. Nyáron az európai turistának taán érdemesebb kerülni Kínának ezt a részét, főleg, hogy csapadékból is túl sok van (áradások).

Kína közéspső rszén a völgyekben szubtrópusi a klíma. A nyár kellemetlenül fülledt lehet, száraz forrósággal. A tél viszonylag enyhe, bár egyes helyeken nagyon hideg is lehet. gyakoriak a szélvészes viharok, sőt tornádók.       

Persze minél északabbra megyünk, annál hidegebb a klíma. Peking klímája hozzávetőleg olyasmi, mint Lengyelországban, eltekintve a nyártól, ami sokkal melegebb és nedvesebb. Az év folyamán van 2-3 nagyon hideg hónap. A szárazföldön jóval befelé, Külső-Mongóliában télen minusz 30 fokos rettenetes hideg sem szokatlan. A nyár viszont kellemes. 

Nézzük csak, hogy Kínánan belül a turista mikor számíthat kellemesen meleg, de nem forró időjárásra:

Télen: Dél-Kina, beleértve Hongkongot és Makaót.

Késő összel és kora tavasszal: Dél-Kína egész felfelé Shanghaig. 

Összel, tavasszal: Kína középső része, Shanghai és Nanjing térsége.

Kora összel és késő tavasszal: Peking, Belső-Mongólia, Shanghaitól délre

Nyáron: A legészakibb tartományoktól eltekintve Kína összes területén túl nagy a meleg, és ezért nem ajánlatos az utazást nyárra időzíteni. 

Figyelem: Kína délkeleti partvidékén gyakoriak a tájfunok. Ha déli és keleti területekre utazik (beleértve Shanghai környékét), akkor fontos előre tájékozódni a tájfun veszélyről.

Földrajz

A világon minden 5 ember közül egy kínai. Ha itthon öten egy társaságban vagyunk, akkor közülünk egy lehet, hogy ferde szemmel néz ránk. (Elnézést kérek.)

-Tudtad, hogy a világon minden 5. ember kínai?
-Nemár! Mi pont öten vagyunk testvérek... Péter, Zoltán, Balázs, Ming és én. TUTI, HOGY PÉTER AZ!!!

Kína szomszédországai:

 • délen Afganisztán, Pakisztán, India, Nepál, Bhután, Mianmar, Laosz, Vietnam
 • nyugaton Tádzsikisztán, Kazahsztán, és Kirgizisztán
 • északkeleten és északnyugaton Oroszország
 • északon Mongólia
 • észak-keleten Észak-Korea 

Történelem

 • A világon Kínában használtak először papírpénzt. Ez 1400 évvel ezelőtt volt. 
 • Állítólag a fagylaltot Kínában fedezték fel kb. időszámítás előtt kétezer évvel. A tejes rizst a hóba helyezték...

Kína történelme 12 mondatban:

Ősi civilizáció: Kína történelme az i. e. 21. századra nyúlik vissza, a legendás Xia dinasztia idejére, melyet az i. e. 1600 körül alapított Shang dinasztia követett.

Kínai Birodalom: Az i. e. 11. században a Zhou dinasztia vette át az uralmat, és megteremtette az „Ég Mandátumának” eszméjét, amely a császári hatalmat legitimizálta.

Kulturális fejlődés: A Száz Iskola Korszaka alatt alakultak ki Kína alapvető filozófiai iskolái, köztük a konfucianizmus, taoizmus és legalizmus.

Qin-dinasztia: Qin Shi Huangdi császár egyesítette Kínát i. e. 221-ben, és megalapította az első központosított birodalmat, elrendelve a Nagy Fal és az agyaghadsereg építését.

Han-dinasztia: A Han-dinasztia (i. e. 206 – i. sz. 220) hosszú uralkodása alatt terjedt el a Selyemút, és virágzott a kereskedelem, tudomány és kultúra.

Széttagoltság és egyesítés: A Han bukását követő Három Királyság időszakában és az ezt követő zavaros időszakokban az ország újra és újra széttagolt, míg végül a Tang-dinasztia (618-907) újraegyesítette Kínát.

Sung-dinasztia és innovációk: A Sung-dinasztia (960-1279) alatt virágzott a gazdaság, és jelentős technológiai újítások történtek, például a nyomtatás, az iránytű és a puskapor feltalálása.

Mongol uralom: 1271-ben Kublaj kán, Dzsingisz kán unokája megalapította a Yuan-dinasztiát, és Kína mongol uralom alá került.

Ming-dinasztia: A Yuan-dinasztiát 1368-ban a Ming-dinasztia váltotta fel, amely nagy hangsúlyt fektetett a tengeri kereskedelemre és az építészetre, például a Tiltott Város megépítésére.

Qing-dinasztia: Az utolsó császári dinasztia, a Qing (1644-1912), mandzsu uralom alatt volt, és a területi terjeszkedés mellett nagy belső feszültségekkel is küzdött.

Forradalmak és köztársaság: Az 1911-es Xinhai Forradalom megdöntötte a Qing-dinasztiát, és kikiáltották a Kínai Köztársaságot, melyet belső harcok és a japán megszállás követett.

Kommunista Kína: 1949-ben Mao Ce-tung vezetésével a Kínai Kommunista Párt hatalomra került, megalapítva a Kínai Népköztársaságot, amely mára a világ egyik legbefolyásosabb országa lett.

Manapság

Kínában a havi minimálbér 140,000 forintnak megfelelő helyi pénz (2022).

 • Becslések szerint 100 millió kínai havi jövedelme nem éri el a havi 7000 forintnak megfelelő jüant. Kínában még 35 millióan élnek barlangban.
 • Közel 700 millió kínai rendszeresen fertőzött vizet iszik.
 • Kínában a halálos ítélet érvényben van. Négyszer annyi kivégzés van Kínában, mint összesen máshol a világon. A kivégzés jellemző formája Kínában a tarkón lövés.
 • A világ legnagyobb üzletközpontja Kínában van (Dongguan városban). A pláza üzletterületének a 99 százaléka üres. Alapos lehetett az üzleti terv....
 • 2009 óta Kínában blokkolva van a Facebook és a Twitter - Persze a kínaiaknak jócskán akad más közösségi oldal, szerencsejáték és online/MMO számítógépes játék, amire ráfügghetnek...

A kényelme érdekében egy liftet helyeztünk el Kínában

,, Az éjszakai piacon, ahol egymást érik a kitelepült kézikocsis etetők, ahol a fentebb írt furcsaságokat is lehet venni, gyakorlatilag mindent valami eldobható csomagolásban adnak. Az utcán mégsem volt szemét - ami ugyebár még itthon is szükséges velejárója minden hasonló helyzetnek - mert nagyjából két méterenként voltak hatalmas kukák az utcán.

Persze nyilván mi is láttuk a rémképeket a nyaraló kínaiak által teleszemetelt tengerpartról, meg rémséges állapotban hagyott vonatokról. Tehát minden bizonnyal vannak olyanok is, de a mi személyes tapasztalatunk a vonaton is az volt, hogy amikor véletlen leesett egy fél rákszirom, két percen belül ott termett a takarítónéni és felsöpörte. " forrás

A kínaiakról

"A terek itt hatalmasak, az utcák szélesek, az épületek égig érnek, így hat nem tapossuk egymást sarkát, de ha nemzeti ünnep van, vagy valamilyen szünet, akkor nem biztos, hogy a tömeg nem sodor el. Én a metróaluljáróban akadtam el, kétségbeesetten próbáltam kijutni, ijesztő volt. Ilyenkor empátia sincs bennük, csak túlélési ösztön. Ha meg mondjuk kórházban kell sorszámot húzni akkor ha a 100 ember van előttünk az nem is olyan rossz. Mert a vizsgálat az állami kórházakban olyan mint a futószalag. Hosszú körmök – Ez talán az én saját fóbiám, de kiver a víz, ha hosszú, koszos körmöt látok, főleg ha férfin, főleg ha még használja is mint eszközt... Nem is részletezem. A nyilvános orrbányászáson meg már csak jót mulatok. A takonyköpködés egy ideig zavart, de túltettem magam rajta, mint a szipogáson, nyammogáson meg a nyitott szájjal evésen.

Kis vékonyak – Ez talán egy 40 kilóst nem zavar, én nem vagyok 40 kiló. A kínai ruhák sokXL-je sem jön rám. Valószínű, hogy azt gondoljátok, azért ilyen pici, törékeny a testük, mert koplalnak és nincs étvágyuk, és nagyon kicsi adagokat esznek... A rideg igazság, hogy állandóan esznek és nem is keveset, és jó zsíros dolgokat is fogyasztanak és nassolnak is… szuper a genetikájuk. A hangnem – Mintha állandóan vita folyna körülöttem, én meg csak kapkodom a fejem, és várom, hogy mikor lesz ebből bunyó... Soha! Csak csevegnek, beszélgetnek, én meg mindig azt hiszem hogy valami konfliktus van. Pedig itt nem panaszkodnak, hogy milyen szar az élet és milyen kevés pénz van. Elégedettek és boldogok, beérik azzal, ami van és tudnak vele élni, pedig itt aki szegény az nagyon az, és nyomornegyedek is vannak… mindenhol kiülnek a járdára beszélgetni, családi életet élni, főzni, mosni, varrni, rádiót hallgatni, zenélni és táncolni. Nekik nem kell ahhoz sok pénz, hogy jól érezzék magukat." forrás


„A kínai nagyon nehéz nyelv” gondoljuk, ám sok nyelvész szerint ez egy brutál nagy kamu. Ha ugyanis csak a beszélt-kínait vesszük vizsgálat alá, nem egy nagy mutatvány egy mondatot múltba, jelenbe, felszólító módba tenni vagy egy állítást kérdésként feltenni. Elég egy időhatározót vagy kérdő partikulát a mondathoz adni és máris tudunk alkudni, veszekedni és kioktatni egy csöppnyi nyelvtudással. Kipróbáltam, tényleg!

A helyes kiejtés azonban tényleg elengedhetetlen és ez nem kis mutatvány: a mandarinban ugyanis 4 hanglejtés közül, a kantoniban pedig 6 hanglejtés közül kell eltalálni a helyeset, mert amennyiben ez nem sikerül az nagy hahotázásokra és óriási félreértésekre ad okot! A hangsúlyok szemléltetésére a „Ma ma ma ma ma?“ („Anyádat, az a himlőhelyes arcú lovat?”) mondatot emlegetik minden mandarin nyelvtanfolyamon a nyelv dicsőítésére. Ez leszámítva, amíg a karaktereket elsajátítja az ember, lazán beletelik egy évtized, hiszen a kínaiak is életük végéig tanulnak újabb és újabb karaktereket. Európai szemmel kicsit furcsa feldolgozni, hogy egy átlagos kínai egy komolyabb újságcikk 95% érti a maradék 5%-ra pedig csak következtetni tud!" forrás


,, A kínai káromkodásban legtöbbször van egy kis szex, különböző testrészek, vagy a kedves családtag. Igazán durvának számít, ha több generációig átkozzuk valakinek a famíliáját.

„Baszd meg őseidet a tizennyolcadik generációig! " vagy a „Te büdös rabszolga” - biztos kiveri a biztosítékot egy-egy veszekedés alkalmával.

A kínaiaknál is van az arabhoz hasonlóan egy mondás, ami minden sértések legnagyobbika:

„Viseljél zöld kalapot!"

Bár ez az európai fülünknek nem hangzik egyáltalán durvának addig, amíg meg nem értjük, hogy a zöld fejfedő szerves részét képezte a csak férfiakból álló bordélyház dolgozói ruhatárának. Vagyis a kalap viselése arra utal, hogy valakit a felesége megcsal, de arra is, hogy az illető apja egy ismeretlen férfi kurva volt." forrás


,, A kínai nép családcentrikus, 2015-ig az ország családonként anyagi juttatásokkal viszont csak egy gyermek születését támogatta. Mélyen tisztelik az időseket. Türelmesek, nem rohannak, még akár a lusta jelzővel is tudnám őket illetni, hiszen inkább beállnak a mozgólépcsőre váró hosszú sor végére, minthogy a lépcsőt vegyék igénybe. Öltözködési stílusuk nincs, minden jöhet mindennel, továbbá elég hangosan, épphogy nem kiabálva kommunikálnak. Egyik kezükben mindig telefon van, a másikban pedig egy flakon tele fekete teával. Szeretik a karaokét, a csípős ételeket. Az utcán gyakran találkozni rendőrökkel, szigorú az ellenőrzés egy-egy emlékmű megtekintése előtt is. Viszont nagyon vendégszeretőek és néha azt éreztették velem, több vagyok, mint ők. Holott nem. A fényképek megszállottjai. Mindent dokumentálnak. Így egy idő után az orosz barátnőmmel már teljesen megszoktuk a vaku fényét, ugyanis gyakran kértek közös képet velünk. (felvidéki csavargók, 2016)" forrás

Turista etikett

 1. Kínában nem szokás a borravalózás, szóval felesleges a turista részéről is. Szervezett utazás esetén az idegenvezetők és sofőrök viszont elvárják a borravalót. És a szállodai  alkalmazottak is könnyedén elfogadják.
 2. Ha politikai, történelmi témákra terelődik beszélgetés helyi kínaival, akkor kerüljük az ellenvéleményünket hangsúlyozó vitatkozást. A három T szabály érvényesül: azaz lehetőleg kerüljük a Tienanmen-téri vérengzéssel és Tibet és Tajvan hovatartozásával kapcsolatban a vitatkozást.
 3. A kézrázás Kínában az üdvözlés szokványos formája.
 4. Ne érzékeltessünk mérgelődést, felháborodást, ha helyiek direkt rákérdeznek olyan dolgokra, mint családi álllapot, fizetés, életkor, családi dolgok.
 5. A pontosság Kínában a tisztelet kifejezése. A kínaiak kicsivel inkább a megbeszélt idő elött érkeznek, hangsúlyozva komolyságukat.
 6. Ne veregessük a helyiek vállát, hátát, ne öleljük át őket, mert ez kényelmetlen helyzetet teremt. Egyszerűen nem szeretik, ha idegenek megérintik őket.
 7. Kínaiak az utcán nem szoktak nyilvánosan ölelkezni, csókolózni. Mi se tegyük, ott.
 8. Ne legyünk meglepődve és főleg ne legyünk visszautasítóak, ha egy-egy turista nevezetesség tájékán belföldi turisták mindenáron le akarják magukat velünk fotóztatni. Sokan közülük még életében nem látott ilyen közelről fehér embert.  
 9. Békésen sorban állva várják a metrót, majd, amikor megérkezik , lazán fellőknek, hogy elsőként jussanak be a kocsiba. Ahol nem ritkán letáboroznak az ajtóban és nem értik, mi a bajod velük. Hozzá kell szokni, az az egyetlen megoldás.

Utad közben ne zavard a madarat, amikor énekel 

,, Lényeges számukra az ülésrend és az étkezés sorrendje, a vendéglátótól balra vagy keleti irányba ültetik a legfontosabb személyt. Leghamarabb a fővendéget vagy legidősebbet kínálják, először a hideg, majd a meleg fogásokat szolgálják fel. Étkezés után a házigazda arcmosásra hívja a vendégeit, utána forró teát iszik velük.

Nem illetlenség szürcsölni, beszélni, az ételt legyezve hűteni.

A vendégek úgy jelzik a jóllakottságukat, hogy a maradékot szétkenik a tányéron." forrás


,, Kínába indulva alaposan készüljünk fel az ottani etikettből, mert előfordulhat, hogy speciális kézfogást kell végrehajtanunk: a művelet során a jobb öklöt a bal tenyérbe kell helyezni, majd két-három alkalommal megrázni előre-hátra, kis meghajlás vagy fejbiccentés kíséretében, sőt előfordul, hogy üdvözlésül röviden megtapsolnak, ilyenkor illik visszatapsolni." forrás

Magyar-kínai vonatkozások

 • Kínában az általáns iskolákban kötelező tananyag Petőfi Sándor egy-két verse, leginkább a Szabadság, szerelem.
 • Műveltebb kínaiak ismerhetik Kodály és Liszt nevét. Egy kínai film révén sokan ismerhetik Sissi királynő alakját.

Gasztronómia

Kuangtung (Kanton) tartományban naponta kb. 10 ezer macskát esznek meg emberek.

"A kínai koszt (és most ne a magyar kínai büfékre gondoljatok) nehezen megszokható, vagy szereted vagy nem, mert hát a sok ismeretlen zöldség és alapanyag, na meg a hús, csont és bőr nélkül nem is hús, de a legfurcsább nekem mégis az volt, hogy mennyi zöld növényt esznek, ami nekem csak gumó, fű, bokor meg fa és konkrétan mindet kisütik olajban még a salátalevelet is." forrás

"Az alkudozás után jött az est fénypontja, mert Asiáék kacsát ettek, de én valami egzotikusabbra vágytam, és így esett a kigyó, tengericsikó és különböző más bogarak közül a kis skorpiókra a választás. Talán akkorák lehettek mint a kisujjam, nyársanként 3-3 darab. A legolcsóbb helyeken 15 yuanért vettem meg egyet. A nyárs az állatok hasi páncélja alatt van átszúrva, tehát ha a sorsukra várva leendő vacsoránkat megpiszkálja az ember, mocorogni kezdenek. Az élő nyársat egyszerűen bedugják aztán valamelyik forró vízben (vagy olajban) rotyogó, másféle étel mellé, és pár perc múlva készen is van. A sült skorpiókat mindenestül meg lehet enni, beleértve a farkat és az ollóit is, levágva ezekről nincsen semmi, a farkán lévő tüske se. Gondolom, hogy ezeket étkezési célra tenyésztik, és nem mérgezőek, máskülönben nem árulnák. Az első falatok elég érdekesek voltak, kellett hozzá egy kis bátorság, de végül leharaptam az egyiknek a farkát. Mintha egy rák vékony, sült páncélját ettem volna, kicsit kemény volt, de ehető. Az ollók már ropogósabbak voltak, a lábai pedig, teljesen. A testében már valami hús is volt, de olyan állaggal, mintha kis darabok lettek volna, mint a darált hús. Igazából nem volt rossz az egész. Kívülről, gondolom a víznek (vagy olajnak) köszönhetően, amiben sült, jó sós íze volt, belül pedig, nem tudom. De a másodikat és a harmadikat már aránylag könnyen megettem. Igazából meg lehet szokni, csak az első a furcsa. De nincs rossz íze, vagy állaga tényleg, abszolút ehető. (2014)" forrás


,, Gasztronómiailag transzformálódni tényleg érdemes és szükséges is itt, pl. a “Sárkány és Tigris harca” nevű ételhez – amely egy kígyó és macskahúsban gazdag leves- tényleg több kell ugyanis egy kis bátorságnál, ahogy a puhára párolt marhaínak vagy a halajak leves vagy az uzsonnának előszeretettel fogyasztott csirkekarmok élvezetéhez is.

Én egyelőre kihagytam e csemegéket, ahogy a grillezett kabócákról és selyemkukacok sem csábítottak (még) el. " forrás


,, Lenyűgöző, hogy a kínai kínai konyha mennyire más, mint amit itthon a "sarki kínaiban" szerzett élmények alapján gondolnánk. Az még csak hagyján, hogy mindennek más íze van - kicsit - mint, amit az itthoni kínaiak alapján gondolnánk.

Az már szinte közhely, hogy Európában - részint az alapanyagok miatt is - maguk a kínaiak is európaiasabbra veszik az ételeiket. Alkalmazkodnak az igényekhez. (Azt már kevésbé értem, hogy az összes hazai kínaiban miért egyetlen fajta levest lehet enni, holott Kína levesben kimondottan erős. De ez maradjon a hazai kínai közösség titka.) Így azok az ételek is tudnak meglepetést okozni, amelyeket itthon rendszeresen fogyasztunk a sarki kínaiban - az édes-savanyú sertést például sokkal jobbnak éreztük ott. De az igazi meglepés másban rejlik:

A leves nem előétel. Sokkal inkább egytálétel. Itthon, ha kínaiban járunk, akkor is a hazai szokások szerint a főétel előtt esszük kis tálkában. A kínai levesek ezzel szemben általában hatalmas tálakban érkeznek, és tényleg elegendőek ahhoz, hogy jóllakjon vele az ember. Levest pedig bármikor lehet enni. Reggel héttől éjjel egyig mi is többféle időszakban bepróbálkoztunk vele, és jól esett.

A levesbe gyakorlatilag bármi kerülhet, bár zöldség és tészta mindig van benne. (Nem a hazai értelemben, amikor minden zöldség-, gomba-, krumplileves 95%-ban csak répát tartalmaz.) De azon felül a gőzgombóctól a virslin át a gombáig és rákig tényleg bármi jöhet.

Nincs kenyér. De tényleg. És egyáltalán. Nincs reggeli szendvics, meg esti kenyérke a kajához. Péksütemény se nagyon, legalább is az európai értelemben vett. Ez leginkább azoknak fáj, akik nem szívesen szakadnak el a hazai reggelikultúrától, és nem szívesen nyomnak reggelire levest, gőzgombócot vagy tésztát.

Nagyon azért nekik sem kell bánkódni. Kína ütemesen változik, és ami nyugati, az trendi. Éppúgy jelennek meg ott is a francia pékségek, ismert szendvicsező-, kávézóláncok, ahogy nálunk a thai kajáldák. Szóval nagyobb városban csak egy kicsit kell keresgélni, és van minden, ami szem-szájnak ingere. De ezt azért vadászni kell, és ha tényleg kenyérfan vagy, akkor nem árt betárazni.

Vagy inkább mind a kettő. Az édes kontra sós-csípős szembenállás messze nem olyan erős és kizárólagos, mint a hazai konyhában. És a legtöbb meglepetést talán ez okozza, mert furcsa, néha számunkra egészen abszurd kombinációkat tud okozni. Hogy, mi az, amit nagyon finomnak (csak kicsit szokatlannak), mi az, amit furcsának, de ehetőnek, és mi az, amit egészen borzalmasnak talál az ember, teljesen egyéni ízlés kérdése.

Számomra az abszolút mélypont az erősen édes - főételként tálalt - édesburgonya-leves volt. Csak az elemi udvariasság miatt fogyasztottam belőle, meg mert éhes voltam. Az erősen cukros fűszerezésű virslit, amikor (még a múlt évezredben) először megkóstoltam, kis híján kiköptem. Mostanra megbarátkoztam vele, ha nem is szerettem meg. Az ánizsos pacal inkább az abszurd kategóriába került (nálam)." forrás

Fotóegyveleg

Idill egy kínai strandon

Kérjük ne csináljon kusza zajt miközben énekel

A Nagy Falnál Michelle Obama látogatásának megörökítése

Ez már nem a Nagy menetelés - fotó by Andris

Készenlét - Elter Karesz fotója


Vissza az elejére


Kommentek

úti kritikus, 2024. 05. 12. 16:58
Mayapure számára:

Kínában lehet készpénzzel fizetni, de egyre szűkebbek erre a lehetőségek.

Vega kaját lehet találni, de inkább a nagyvárosokban.


Mayapure, 2024. 05. 12. 16:48
A kérdés, hogy lehet e készpénzzel fizetni, és találok e vega kaját, mert ezt én nem ennék, ami itt fel lett sorolva. Vagy maradjak itthon???


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalonRepülőjegyek Pekingbe Repülőjegyek Pekingbe
Olcsó repülőjegyek Pekingbe a Vistánál
Repülőjegyek Shanghaiba Repülőjegyek Shanghaiba
Olcsó repülőjegyek Shanghaiba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes