ÚTIKRITIKA.HU / Kína


hirdetes


útikritikák


Kína

Egészség | Mit vigyünk? | Internet és cenzúra | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás és pénzváltás | Szórakozás | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Fotóegyveleg

.

Egy kis lépés előre -egy nagy lépés a civilizáció számára - f.a. fotója

Egészség

  • Közegészségügyi téren Kína magán viseli a fejlődő országok jellegzetességeit. Kínában nem működik ingyenes orvosi és életmentési rendszer, az orvosi ellátásért fizetni kell. Európai szintű orvosi ellátás csak néhány nagyvárosban vehető igénybe (ideértve Hongkongot és Makaót) és rendkívül magas költségekkel!
  • Néhány, külföldiek által működtetett kórház kivételével a nemzetközi utasbiztosításokat direct billing rendszerben nem fogadják el, az igénybe vett szolgáltatásokért helyben fizetni kell. Az igénybe vehető orvosi szolgáltatások elérhetőségeiről a külképviseletek tudnak tájékoztatást adni.
  • Kínában a csapvíz fogyasztása nem ajánlott, helyette javasoljuk a mindenhol könnyen hozzáférhető palackozott ivóvizet.
  • Kínába minden itthon szedett gyógyszert  vinni kell. A nagy nemzetközi  márkák nehezen, de megtalálhatóak, de erre inkább senki  se számítson. A szokásosnál nagyobb gyógyszerkészlet javasolt azoknak is, akik nem rendszeres gyógyszerszedők. Nagy segítség lehet a nedves törlőkendők használata, mert  akézmosási lehetőségek sokszor még az éttermekben is korlátozottak.

Testedzés Kínában - videó


Madárinfluenza

A kínai hatóságok az elmúlt időszakban több, az influenzavírus A (H7N9) törzsétől származó fertőzésről és ezzel összefüggő halálesetről adtak hírt Sanghajban és a környező kelet-kínai tartományokban. A folyamatban lévő vizsgálatok nem találtak arra utaló jelet, hogy a fertőzés emberről emberre terjed. Az elsődleges veszélyforrást a fertőzött szárnyasokkal, illetve a szennyezett környezettel való közvetett, vagy közvetlen érintkezés jelentheti. A fertőződés veszélyének elkerülése érdekében – az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásaival összhangban – az alábbiak betartását javasoljuk:

  • Kerüljék az élő, vagy nyers szárnyasokkal való érintkezést;
  • A húsételeket csak megfelelő elkészítés (legalább 70 C fokon történő sütés-főzés) után fogyasszák;
  • Fokozottan tartsák be a higiéniai szabályokat, gyakran és alaposan mossanak kezet;
  • Influenzára utaló tünetek (magas láz, hasmenés, hányás, alhasi fájdalom, légzési nehézségek) esetén haladéktalanul forduljanak orvoshoz;
  • Szükség esetén használjanak védőmaszkot.

A kínai hatóságok szoros figyelemmel kísérik a helyzetet és folyamatosan megteszik a szükséges intézkedéseket.

Puki-doktorok Kínában

Nem viccelünk! Kínában jól kereső, igazi foglalkozásnak számít a fingszagolás. Arról van szó, hogy erre kiképzett szakemberek egy páciens fingjának szaga alapján állapítanak meg diagnózisokat. A segglehelet szaga alapján rá tudnak mutatni, hogy a test melyik része beteg. Ez egy jól kereső foglalkozásnak számít kínai viszonylatban: évi 50 ezer dollárt lehet keresni bélszél (lukszusz, űrgyűrűfütty,alfarhang, hátvágásgáz, popószó) szimatolással.

Kínában a cigarettázás feltűnően elterjedt, főleg a férfiak körében.

Mit vigyünk?

1. Füldugót, mert a kínai szállodák szobái jellemzően gyengén hangszigeteltek, viszont a folyosón mozgő helyi vendégek nagyon hangosan beszélnek.

2. Szagtalanítószereket, mert helyben az ilyesmik beszerzése a beazonosítás tekintetében komplikált lehet.

3. Útleveleinkről másolatot papíron vagy legalább elektronikus formában

4. Lányoknak, hölgyeknek tampont, mert többek szerint a kínai tampon a bőrre irritáló lehet. Szárnyasbetét azért  van. Nedves törlőkendőket.

5. Okostelefonra előre letöltött gps alapú térképeket. Maps.me például. Ez nem reklám,  nagyon hasznos.

Internet és cenzúra

Internet-használat, korlátozások, blokkolt oldalak, Arany Pajzs projekt

Kínában az utazónak fel kell készülnie arra, hogy számos korlátozással fog találkozni, ha az internetet akarja használni. A kínai kormányzat már évek-évtizedek óta tart attól, hogy ablakot nyisson a világra, hiszen a kommunista elvrendszert féltik a beáramló "bomlasztó" elemektől. A rendszer védelmére alakult meg az Arany Pajzs projekt, amit gúnyosan sokan a Kínai Nagy Tűzfalnak (Great Firewall of China) neveznek. Ennek a több kormányzati rendelkezésből és vér-verítékes műszaki megoldásokból álló projektnek a célja a hálózaton megjelenő és elérhető információk cenzúrázása, a rendszer ellenségeinek ellehetetlenítése valamint a totális ellenőrzés. Az Arany Pajzs keretében Kína közel 18000 külföldi weboldal elérhetőségét korlátozza, több nemzetközi Top100-as oldalét is. Az oldalak mellett a nagy blog-szolgáltatók, képmegosztók elérését és az internetes keresők találatait is korlátozzák, szűrik.

Ami egy utazó számára a legfájóbb lehet, az a közösségi oldalak korlátozása, mivel sokan ezeken tartják a kapcsolatot itthoni rokonaikkal, ismerőseikkel. A Facebook, a Google+ és a Twitter évek óta blokkolás alatt áll, a Yahoo, a Skype és több jelentős kommunikációs platform pedig csak úgy működhet Kínában, ha tartalomszűrővel vizsgálják az átáramló információt.

Fontos: Ezért mindenképpen tanácsoljuk, hogy nézzen utána az összes közösségi oldalnak, e-mail szolgáltatónak és munkához használandó oldalnak, hogy nem állnak-e blokkolás alatt!

Van-e megoldás? Hogyan érhetek el blokkolt oldalakat?

A cenzúra teljes kikerülésére van mód, ha igénybe veszünk egy VPN hálót (Virtual Private Network) vagy pedig egy Kínán kívüli proxy szervert. A VPN-t és a proxyt úgy kell elképzelni, mintha egy ismerősünk ülne itthon a cenzúra nélküli internet-elérésű gépnél és mi egy csak kettőnk között működő, titkos telefonon mondanánk neki, hogy mit nyisson meg, majd mondja el, hogy mit lát. A proxy szerver és VPN ugyanezt teszi a weben, közvetít a szabad zónából (egy nyitva hagyott kiskapun át) a tiltottba - az oldal pedig megjelenik a gépen nekünk is Kínában, mintha otthon (vagy a proxy szerver országában) néznénk.

Ezek használata némi felkészültséget és tájékozódást követel és nem is biztos, hogy turistaként kellene, hogy igényünk legyen rájuk. Huzamosabb kint tartózkodás esetén viszont esetleg érdemes utánajárni - főleg, ha munka tekintetében esszenciális, hogy tájékozódjunk a világ dolgairól (pl. befektetések, üzleti tervezés, stb.). Azt viszont tudni érdemes, hogy mostanra az ismertebb VPN-ek és proxyk mind blokkolás alatt állnak, így csak egy ismeretlen hálóval van esélyünk - valameddig. Egyes információk szerint a TOR Network (az egyik leghíresebb-hírhedtebb titkosított virtuális háló, amit fekete-kereskedők és bűnözők is előszeretettel használnak) még elérhető HTTPS protokollon keresztül, de ez közel sem biztos.

Mobiltelefonon elvileg az interneteléréshez az Opera Mini és a Bing verzióit használva képesek lehetünk kikerülni a blokkokat, mivel az proxy alapú adatkapcsolatot használ a letöltések felgyorsítására, de a Kínában vásárolt készülékeken már szinte kivétel nélkül a böngésző kínai verziója van (ha van...), ami nem ezen az elven működik.

Mit csinálok majd internet nélkül? Jó ég!!!

Először is, nem maradunk internet nélkül, Kínában is működik a világháló és az oldalak túlnyomó többsége elérhető. Másodszor vannak kínai keresőoldalak (Pl. Baidu), kínai közösségi oldalak és kínai hírportálok is, sőt kedvenc magyar vagy nemzetközi hírportálunkról se kell lemondani feltétlenül, ha az nincs blokk alatt. Az ismerősökkel való kommunikációra viszont nem árt felkészülni, pl. keresni egy olyan e-mail szolgáltatót, ami nem áll blokkolás alatt, esetleg olyan kínai e-mail szolgáltatót, ami simán küld levelet külföldre. Jelenlegi állás szerint a Hotmail (live.com) és a Yahoo mail még használható Kínában, de ki tudja meddig... Arra azonban készüljünk fel lelkileg, hogy a leveleinket esetleg nem csak a címzett fogja olvasni. Főleg ha bizonyos nem-kommunistabarát szófordulatokat írunk.

WIFI és internetkávézók

WIFI elérhetőség tekintetében azt lehet mondani, hogy a nagyvárosokban biztosan úton-útfélen belebotlunk nyilvános hotspotokba - ezek használata ugyanakkor nem javasolt kritikus műveletekhez, mint a banki utalás például.

A tapasztalatok többnyire azok, hogy a helyi internetkávézókban kínai nyelvre beállított gépek vannak, így ha nem ismerjük a nyelvet, akkor nehézségeink adódhatnak. Persze ha megkérjük a netkávézó alkalmazottait, talán tudnak segíteni, hogy átállítsák a gépet angolra - bár a billentyűzettel akkor is lesznek konfliktusaink. Szerencsére léteznek képernyő-billentyűzet alkalmazások, amikkel az egér segítségével gépelhetünk - persze lassabban. Szállodákban és jobb éttremekben van elérhető wifi, a nagy probléma az inkább, hogy rettenetesen lassú.

,, Melyik helyi szolgáltató adatkártyáját vegyem?
Mindegy. Amúgy 5 napra én nem vennék, roamingolj és akkor nem kell VPN sem, lesz szabad neted, elérsz mindent.
VPN.....ki, melyiket, hogyan?
Lásd fent, nem feltétlenül kell. Ha mégis, akkor fizetőst ajánlok, az ingyenesek leginkább adathalászatból, lopásból élnek.
WeChat...valóban hozzá lehet rendelni EU-s bankkártyához, ha igen, hogyan?
Lehetni egyes külföldi kártyákat ugyan lehet, csak épp nem fogsz tudni fizetni vele. " (k.b., 2019)

Közlekedés

Vonat

,, Kína nagy ország, és így óhatatlanul nagy távolságokat kell megtenni, ha nem akarsz helytülő életmódot folytatni. A belső légijáratok nem éppen baráti árúak, kocsit bérelni csak érvényes kínai jogsival lehet (érthető, olvasni is tudni kellene a táblákat), vagyis marad a vonat. Elvben persze tudja az ember, hogy míg az Európai Unió az elmúlt húsz évet azzal töltötte, hogy válságban volt, Kínában kiépítették a világ legnagyobb nagysebességű vasúti infrastruktúráját, de egészen más ezt szakcikkben olvasni, és más megtapasztalni. A nagysebeségű vonatok - nagyobb részt - teljesen külön infrastruktúrát használnak. Nem csak új pályákat építettek fel nekik, hanem új - általában a városokon kívül épült - pályaudvarokat is. Ezek pedig kicsit olyanok, mint a szovjet metróállomások - egy új szekuláris vallás templomainak tűnnek. Hatalmasak, impozánsak, és tekintélyt sugárzóak.

Egy kisebb - mondjuk, másfél-milliós - vidéki város pályaudvarához képest Lisztferihegy lepukkant vidéki buszmegálló hatását kelti.

A szervezettség pedig - hazai vasutas tapasztalatok után - egészen elképesztő. Az állomásokra csak érvényes jeggyel, személyivel/útlevéllel lehet belépni, először ezt ellenőrzik, majd csomagellenőrzés is van, mint a reptéren.

A jegyvásárláshoz külön bejárat van ott csak a pénztárhoz lehet bemenni. Szintén, mint a reptéren, külön van érkezési és indulási szint. Az érkezési szintről közvetlen közlekedési kapcsolatot biztosítanak. Ha van metró - egyre több helyen van - oda, ha nem, akkor a buszállomásra, illetve a taxikhoz. A taxikat - miután a magántaxizás, illegális fuvarszervezés Kínában is virágzó biznisz - igyekeznek megrendszabályozni.

A beszálláshoz kapuk vezetnek. Ha nem érvényes jeggyel próbálnál bemenni, nem enged be. De ez még nem elég. Egy bizonyos vonatra ugyanis - megint a repteres hasonlat - csak egy bizonyos időben lehet beszállni, vagyis a peronra menni. Nagyjából vonat indulás előtt negyed órával nyílik a boarding, és öt perccel előtte be is zárják. (A kínai vasutas kislányok elképesztően idegesek lettek, amikor vonat indulás előtt hét perccel jeleztük, hogy barátaink még kávéznak. ...Itthon ez nem lenne gázos.)

Igyekeznek totálisan idiot-proof megoldásokkal szolgálni, hogy senki még csak véletlenül se szálljon rossz vonatra. Egyszer megtörtént, hogy ugyanarra a vágánypárra öt perces eltéréssel két vonat is érkezett. Minket - akik a kettes számú vonaton utaztunk volna - csak akkor engedtek át a kapun, amikor az egyes számú vonat utolsó lézengő utasa is becsekkolt. Ekkor aztán letereltek az aluljáróba, majd három vasutaskislány kezükben kézi hangosbeszélőkkel egyes sorokba állította a két feljáratnál az utasokat - a szerint hogy, hova szólt a jegyük - és meg kellett várni, amíg az egyes számú vonat elmegy. (A kínaiak azért elég jól bírják a sorban állást, megnézném ugyanezt Nyíregyházán...)

Ha eddig úgy tűnt volna, hogy az egész valami svájci óramű pontosságával működik, az igaz is - meg nem is. Mert a rendszer betartása koránt sem jelenti azt, hogy nincs tülekedés, hangoskodás, lökdösődés. Van. Ahogy az is gyakorlatilag rendszerszerű, hogy valaki mögötted - melletted, isten tudja, hol - áll a sorban, majd hirtelen eléd kerül. Az igazi élmény persze akkor kezdődik, amikor beszállunk a vonatba. (Itt ugye a nagysebességű - a kínai vasút megnevezései szerint G és D osztályú - vonatról van szó.)

A vonatok utazósebessége kb. 305-310 km/óra. Ez így kimondva is sok. De, mondjuk, képzeljük el, hogy Miskolcra 40, Debrecenbe 50 perc alatt érünk le Budapestről... A száguldást folyamatosan érezni, a vonaton apró rezdülések mennek keresztül - de megközelítőleg sem az a zakatolás, amit egy hagyományos vonat kocsijában érzünk. A leglátványosabb persze az, amikor az autópályán 120-szal menő kocsikat állva hagyjuk. (2017)" forrás

Peking-Shanghai vonaton

,, Kicsit komplikált a jegy megszerzése, de nem lehetlen. Sok vonat van naponta, de fix foglalással kell rendelkezni ahhoz, hogy kiadják  a jegyet. Egy órával előtte ki  kell menni a pályaudvarra, ott is van biztonsági ellenőrzés, világítanak, kérdezgetnek, sorba állítanak, ahogy azt  kell. Felesleges a beengedőkapunál parázni,  kb. olyan, mint a reptéren sorban állni előre. Mindenki be fog jutni, akinek jegye van. Maga az út öt és fél óra. Nagyon tanulságos az ablakon kifelé bámulva megnézni azt az 4-6 falut (kb. 2-4 milliónyi lakossal), ahol a vonat megáll.  Így az ember kicsit betekintést  nyer Kína valódi dimenzióiba.

Az út tálalása hagyományos kínai módon teljesen amatőr. Kb. húsz percet töltöttünk azzal, hogy a kijelzőn lefotózzuk a pillanatot, amikor 300-zal megy a vonat, de teljes kudarc lett a project. A kijelző  maga is úgy van kitéve, nehogy könnyedén láthasd. Maga a vonat, az ülések remekek, a kiszolgálás is jó, az étkező kocsi is.

Nem kicsit volt fura az, ahogy az utaskísérő , kezében egy tálcányi gőzölgő  valamivel rohangál az ülések között. Hogy mit és kinek adott el út közben, arra nem tudtunk rájönni.  Megállítani sem tudtuk, nemhogy vásárolni tőle. Shanghaiba pontosan érkezett, de ott sem tudtuk megrendezni a peronon romantikusan várakozó családtagokkal teli  jelenetet. Biztonsági okokból itt sincs lófrálás a peronon, az mehet be, akinek jegye van. Összességében fényévekre van így is az itthoni vonatoktól, sajálatos módon előttük. " (K.K, 2016) 

Taxi

,, A kínai soförök becsületesek, ami nagyon fontos érv a taxizás mellett. Mindig a legrövidebb utat
választják, és ha esetleg az embernél nincs kellı mennyiségő apró, még ők adnak engedményt. Mint
minden kínai szolgáltatásra, a taxizásra is igaz, hogy borravalót nem kell adni!

Viszont a repülıőtereken és turistákkal sűrűn ellátott helyeken azért előfordulnak simlis taxisok. A díjszabás egyébként minden taxi jobb hátsó ablakán kötelező jelleggel fel van tüntetve. Csakis hivatalos, regisztrált autóba-soförhöz üljünk be. Ez viszonylag könnyen leellenırizhető, hiszen minden mőszerfalon megtalálható a soför fényképes engedélye és a taxióra. Amennyiben a vezető az indulás után rögtön elindítja a számlálót, az pedig 10 jüant mutat (vagy az éjszakai kezdőösszeget), úgy minden a legnagyobb rendben van. Ha arra hivatkozik, hogy elromlott, vagy alkuba próbál bocsátkozni, akkor a legokosabb kiszállni és másik jármű után nézni. Olyan trükk is előfordul, hogy a taxi megérkezésekor a – viszonylag rejtett helyen lévő – taxiórát lehajtják, és a gép által kinyomtatott számla helyett egy másik, logikusan jóval magasabb összegről szóló számlát adnak az utasnak. Beszálláskor ellenőrizzük, hogy látható helyen van-e a
taxaméter!

A legnagyobb nehézség, ami Kínában történő taxizás során elıfordulhat az az, hogy a gépkocsivezetők alacsony képzettségűek és nem beszélnek idegen nyelveken. Nehézséget okoz az is, hogy a szálloda angol és kínai neve gyakran teljesen eltérı, és nem is beaznosítható. A legegyszerűbb megoldás, ha a szállodában elinduláskor valamelyik angolul
beszélő alkalmazott segítségét kérjük, és lő fordítja le az uticélt a sofőrnek. Sőt, akár még a taxi rendelést
/ fogást is rábízhatják. Amennyiben a helyzetünk nem teszi lehetővé az ilyen külső segítség igénybevételét, egy
térkép – lehetőleg kínai jelekkel is ellátva – bőven megfelelhet. Ebben az esetben akár az útvonal is ellenırizhető. A későbbi kellemetlenségek elkerülése végett nem árt leíratni a hotel nevét kínaiul, vagy beszerezni egy hotel-névjegyet, ami  minden szálloda recepcióján kapható.


Íme néhány fontos kifejezés:
Kérem indítsa el a taxiórát! - Qing da biao! ( Tyhing tá biao! )
Állítsa meg az autót! - Ting che! ( Thing cshı! )
Adjon számlát! - Kai fa piao! ( Kháj fá phiao! )" forrás

Étkezés

"Vacsorázni étterembe mentünk. A hely jellegzetessége volt, hogy mindenféle dolgokat tűzdeltek fel nyársra, csak ki kellett választani a nekünk szimpatikusat. Így ettem csirkét, marhát, bárányt, gombát, rákot. A sült banánt külön tányéron hozták. Kíváncsiságból rendeltünk egy nyárson bogár bábokat. Olyan 3cm hosszú, 1,5cm átmérőjű bábokat kell elképzelni, amelyet faszénen megsütöttek. Peti sem evett még korábban, “de ha te is én is” elven bevállaltuk. Amikor bevettem a számba és elkezdtem vadul rágni, egész kellemes meglepetésben volt részem. Az íze édes volt, az állagát is a gesztenye püréhez tudnám legjobban hasonlítani. Az elsőt így elég hamar benyomtam. Ezen felbuzdulva, levettem egy kevésbé sültet is a nyársról. Itt azonban már értek meglepetések. A báb héja teljesen elvált a belsejétől, ami enyhén folyós volt. Az íze sem a gesztenye püréhez hasonlított. Nem volt nagyon rossz, ezért gondolkoztam rágjam még a cuccot, vagy köpjem ki. Sokáig kell rágni, mire az ember le bírja nyelni, nem úgy van, hogy bekapom lenyelem azt csá. Végül nem köptem ki, valahogy letuszkoltam. De utána semmi bajom." forrás

,, Míg itthon a "sarki kínaiban" már menüt kapsz 800-ért, Kína turistás övezetében egy étel kerül nagyon alsó hangon egy étteremben 20 jüanba (800 Ft), de inkább a 40-50-es sávban mozognak a szofisztikáltabb húsos fogások (1600 - 2000 Ft). (2017)" forrás

,, Aki járt már Kínában, az már tapasztalhatta, hogy az éttermekbe nem a hangulat és az időtöltés miatt járnak ott az emberek, hanem jóllakni. A legegyszerűbb kifőzdékben (amik tényleg mindenhol ott vannak) abszolút nem időznek az emberek: érkezés után perceken belül megérkezik a kiválasztott étel, aminek elfogyasztása után egyből tovább is állnak. A funkcionalitás a legfőbb szempont tehát, a környezettel és annak tisztaságával abszolút nem foglalkoznak sem az étteremtulajdonosok, sem a vásárlók, ami nekünk rendkívül furcsa lehet.

A közelmúlt gazdasági növekedésének köszönhetően persze Kínában is emelkedik az életszínvonal, az egyszerű, tulajdonképpen koszosnak mondható olcsó éttermeket egyre inkább kezdik felváltani az igényesebben berendezett és tisztábban tartott vendéglátó egységek. Kínában utazva az autentikus hangulatot azonban még mindig az olcsó helyeken tudjuk elsősorban megtapasztalni. Van azonban néhány tudnivaló, amit érdemes észben tartani, hogy helyben már ne érjen meglepetés.

Ne egy forgalmas, sok asztalos, tehát sok vendég befogadására alkalmas kínai vendéglőt válasszunk egy romantikus vacsora helyszínéül, ha meghitt, nyugodt hangulatra vágyunk. Legalábbis ne ebéd- vagy vacsoraidőben. A kínai éttermekben ugyanis meglehetősen sok zajforrás akad. Egyrészt, egy nagyobb étteremben sok ember össze tud jönni, s a tömegben egymást próbálják túlharsogni az egyes asztalok.

Társaságban ugyanis teljesen elfogadott az étkezés közbeni beszélgetés, akár teli szájjal is. Olyannyira, hogy komoly egyezségek és üzletek ebéd vagy vacsora közben köttetnek. Itt jegyezném meg, hogy a csámcsogásban sincs semmi kivetnivaló Kínában, az emberek óriási hányada nyitott szájjal eszik, legyen az illető egyetemi professzor vagy éppen utcai takarító. A takarítókat természetesen nem lenézve, mindössze azt szerettem volna érzékeltetni, hogy a számunkra visszataszítónak mondható csámcsogás Kínában nem a tanulmányi végzettség függvénye. Mindezeken túl, Kínában teljesen elfogadott a telefonon való hangos zenehallgatás (a telefont hangszóróként használva) és a hangos telefonbeszélgetés – mintha a készülék adatátvitele helyett inkább hangszintünk emelésével próbálnánk meg a telefon túloldalán lévő személlyel kommunikálni. Ez Kínában abszolút normális, senki nem szól érte.

A funkcionalitásnak alárendelik az esztétikai és higiéniai követelmények kielégítését. Az igazán egyszerű helyeken nem ritka, hogy penészes a fal vagy éppen pereg a vakolat, de ami még inkább furcsa, hogy sok helyen a konyhát sem tartják tisztán: tegyünk tehát magunknak egy szívességet és ne tekintsük meg részletekbe menően a konyhát, amire egyébként sok helyen van mód, hiszen néhol a szemünk előtt, egy kis elkerített részen történik a főzés. Nem szépítek, az éttermek 90%-ára európaiként azt mondanánk, hogy igénytelen. Mindezen túl fontosnak tartom megjegyezni, hogy a kínai emberek étkezési szokása is eltér az általunk megszokottól: Kínában a csontokat, halszálkát és minden egyéb elfogyasztani nem kívánt hozzávalót egyszerűen az asztalra köpik. A zsebkendőt pedig általában az asztal alá dobják. Kár ezen megbotránkozni, úgy vannak vele, hogy távozás után az étterem személyzete majd úgyis feltakarít. És valóban.

Jobban járunk, ha a konyhát nem nézzük meg.

A kínai éttermek dohányfüstben úsznak. Nem mindegyik persze, de egy forgalmas étteremben igen „jók az esélyeink”. A dohányzás Kínában súlyos probléma (Kínánál talán csak Indonéziában rosszabb e tekintetben a helyzet), s a helyzetet súlyosbítja, hogy a dohányzás gyakorlatilag mindenhol elfogadott. Metrón és egyéb tömegközlekedési eszközön természetesen nem, de gyakorlatilag ezeken kívül ezt sehol máshol nem ellenőrzik, se nem büntetik; annak ellenére, hogy sokfelé lehet találkozni „dohányozni tilos” jelzéssel.

Teljesen mindegy tehát, hogy tiltva van-e a dohányzás vagy sem, ezt a legtöbben nem veszik figyelembe. Volt már olyan, hogy étteremben rá kellett szólnom a mellettem lévő asztal társaságára, hogy ne felénk fújják a füstöt: megértették és ezután nem is felénk fújták, de a dohányzást ettől még nem hagyták abba. Olyat is láttam már, hogy valaki az étterem ajtaján belépve gyújtott rá egy szál cigarettára, azaz képtelen volt azt még kint, a szabad levegőn elszívni. Kínában ebből a szempontból abszolút nem foglalkoznak a másik ember véleményével és egészségével. Természetesen Kínában sem minden étterem van tele dohányossal, de ne lepődjünk meg, ha a vacsora közepén mellettünk gyújtanak rá egy szál cigarettára.

Szalvéta vagy zsebkendő helyett sok étteremben egy guriga wc papírt tesznek az asztalra kéztörlő gyanánt.
Kínában az év (és a nap) minden szakában – hőmérséklettől függetlenül – nagy divatja van a forró víz-fogyasztásnak. Jó eséllyel tehát forró vizet kapunk, ha étteremben vizet rendelünk (már ha nem palackosat kérünk persze).

xxxx

Az ételek az evőpálcika használatának megfelelően vannak elkészítve: gyakorlatilag minden apró, falatnyi darabokra van vágva." Jaja. Ezért nem szabad semmi csirkét, kacsát, stb. enni autentikus kínaiban. Ugyanis nem szaroznak, bőrrel, csonttal, porccal együtt feldarabolják és így nagyon fantasztikusan mindenki cuppog és köpködi az elrághatatlan részeket. Borzasztó. Persze az ember előbb-utóbb megtanulja, hogy marhát kell rendelni és akkor meg lehet enni 10 perc alatt fél óra lutri helyett, hogy mikor akad az ínyedbe bele a csontszilánk.
(2017)" forrás


,, Ebédek az út során – az étkezésekre mindig egy helyi étteremben kerítettünk sort, hogy kapjunk egy képet a kínai konyháról is. Az étkezések mindig kör alakú, általában 10 fős asztaloknál történtek (a kínaiak nem szeretik a négyzetes alakú, illetve szögletes formákat). Az asztalok közepén egy nagy kör alakú üveg tálca van elhelyezve, ami forgatható. Először az italokat hozzák ki mint itthon, majd ezt követően érkeznek az ételek. Elsőként egy nagy tál rizst hoznak ki köret gyanánt, ezt különféle általában szószos hús ételek követik, ezek nagy része fűszeres, csípős, édeskés, vagy ezek keveréke 😊 A hús ételek gyakran valamilyen zöldséget vagy zöldségeket tartalmaz. Zöldséget külön fogásként is hoznak párolva, wokban sütve, fűszerezve. Hihetetlenül ropogósak, amellett, hogy át is sülnek. A leves az étkezések végén érkezik, csípős vagy édes, kicsit szirupos állagú. A levesbetét lehet zöldség, tészta, tojás. Néha hoznak valami tojás étel (pl. rántotta szerű), kis sós/fűszeres sütemény szerűt. Az étkezést gyümölccsel zárják, nem igazán vannak édességek, sütemények náluk, ami egyébként megmagyarázza, miért ritka Kínában elhízott embert látni. (ja és nem esznek kenyeret, és péksüteményt sem). P.S. életemben nem ettem annyi csípős ételt, mint ez alatt kb. 2 hét alatt 😊 (zsofia.apro@vista.hu, 2018)

Vásárlás és pénzváltás

Mindegy hogy amerikai dollárt vagy eurót viszünk, arra kell figyelni, hogy ne legyenek sérültek a bankjegyek, mert azt külföldi pénzek esetében ezt nem szeretik. A helyi pénz akkor is jó, ha félbe van tépve.... (2019)

,, Váltsunk-e yüant, és mennyire elfogadottak a standard európai kártyák?
Pár napra érkezőként nincs más választásod mint yüan kp. Nemhogy a nemzetközi, de lassan már a helyi, Unionpay kártyákkal sem lehet rendesen fizetni, mert egyre kevesebb helyen fogadnak el kártyát. Az ok egyszerű, mindenki hozzáköti a kártyáit az Alipay és Wechat pay szolgáltatáshoz és QR-kód szkenneléssel fizet. Ez külföldi turistaként nem járható igazán. ATM-ben tudsz pénzt felvenni, figyeld, hogy legyen rajta olyan logó ami neked kell." k.b., 2019)

Baszd meg a zöldségeket

"Alkudozás: A mai nap nagy része szuvenír vásárlással telt. A Selyem piacon voltunk, ami elég híresnek számít Pekingben. A hely problémája az, hogy rájöttek az itt dolgozók, hogy nagyon magas árat mondhattak egy-egy termékért, mert a külföldiek, leginkább az angolok és az amerikaiak nem foglalkoznak az árakkal. A magyarok viszont igen... Tény azonban, hogy a kínaiak nagyon értenek az alkudozáshoz. A Selyem piacon az eladók nem várják meg, míg valaki bemegy a boltjukba. Az átlag eladó kiáll az üzlet ajtajába, és onnan ordít folyamatosan, angolul vagy kínaiul, hogy ez mennyire olcsó, ide jöjjön be. De az igazán rámenősek csak megfogják az ember karját, és behúzzák az üzletbe. Ott végigmutogatják, hogy mi mindent lehet náluk kapni, majd, ha észreveszik, hogy a páciens hezitál, azonnal előveszi a hatalmas számológépét, elfordulunk a többiektől, hogy senki se hallja és “Mond egy jó árat”. Itt egy csillagászati árra kell gondolni, a múltkori pólóra például rámondják a 295 yuant. Az ár természetesen csak nekünk szól, senki másnak, mert látja, hogy jó emberek vagyunk. A szitu tehát egyértelmű: alkudni kell." forrás

Szórakozás

Kínában a szórakozóhelyeken (diszkók, bárok) jellemző a pénzköltéssel kapcsolatos sznobság. Ha egy asztalhoz ülünk, akkor elsődleges presztízsszemponttá válik az, hogy milyen sokat és milyen értékben rendelünk. Az öltözködési külsőségek csak azután jönnek, hogy mennyire mutatkozunk versenyképesnek a pénzszórásban.

A lényeg: Kínában a hátizsákos turista, vagy/és szűk költségvetésű utazó számára jellemzően túl drága program bemenni egy szórakozóhelyre. Gyorsan kiderül, hogy csórók vagyunk és akkor lenéző reflexeknek lehetünk kitéve.

Bulizó lányok Kantonban

Utcai amatőr tánc - Hangcsou-ban - l. j. fotója

Közbiztonság

Kínában a közbiztonság alapvetően jó, részben az intenzív rendőri jelenléteknek köszönhetően. A turisták ritkán válnak bűncselekmények áldozatává. Ha mégis, akkor gyakran a nagyobb komplikációt az azt követő rendőri eljárások okozzák, elsősorban a nyelvi megértési akadályok miatt. Természetesen a turisták által erősen frekventált helyeken fokozottan óvni kell személyes értékeinket. Óvatosnak kell lenni az internetes lenyúlások, a bankkártyák adataival való visszaélések tekintetében. Ha az utcán leszólítják különböző ürügyekkel a turistát, akkor óvatosnak kell lenni, mert vannak jócskán csalók, ezzel-azzal trükközők.

Szeretik az átvilágítós beléptetőkapukat, minden metróállomáson van 4-5 pl. Nem érdemes vitatkozni ezen velük.

Kézigránát

A turistának Kínában nagyon kell vigyázni a helyi szabályok betartására, mert a helyi hatóságok szigorúak, az Európában megszokott szabadságjogokat ők gyakran másképpen értelmezik. Egyes, a kínai kormányzat számára belpolitikailag érzékeny körzetekben a hatóságok ideiglenes beutazási korlátozásokat rendelhetnek el, amelyekről a tervezett beutazás előtt a budapesti kínai nagykövetségen célszerű tájékozódni. A jelentős távolságok és fejlettségi különbségek miatt az ország egyes területein nehézséget jelenthet a Magyarországgal és magyar külképviseletekkel való kapcsolattartás, a személyes konzuli segítségnyújtás, különösen az úti okmányok pótlása.

Javasoljuk, hogy útlevelüket, okmányaikat lehetőleg biztonságos helyen zárják el, az útlevél adatoldaláról és a vízumról/tartózkodási engedélyről készítsenek fénymásolatot, és azzal közlekedjenek. A kínai idegenrendészeti szabályokat tartsák be. Szükség esetén a nagykövetségünk a konzuli segítségnyújtás keretében tud támogatást adni.

Kínában jellemző, hogy az emberek űllandóan sorban állnak. Sajnos ennek semmi kultúrája nincs, az egymás lökdösésén és hasba könyöklésén kívül. És nem ismernek irgalmat, terhes nő, kisgyerek ugyanúgy megkapja a magáét. Ha valaki  belekerül egy ilyen tömegjelenetbe, ne udvariaskodjon, az nem segíti a túlélést. 

,, A legnagyobb kínai városokban a külföldi turistának nem kell aggódnia attól, hogy kirabolják, legfeljebb úgy, hogy átverik, és a normálisnál magasabb árat fizettetnek meg vele. A külföldi turista lehet szemtanúja kínaiak közötti erőszakos cselekménynek, de kicsi a kockázata, hogy maga károsultja legyen ilyen konfliktusoknak. Ha a külföldi turista verbálisan nem inzultál egy helyit, vagy - mondjuk - nem megy bele túl heves vitába egy simlis taxissal szemben, akkor konfliktus nélkül megúszhatja a kínai utazást. 

A legrosszabb közbiztonságú kínai nagyváros állítólag Sencsen, főleg mert tele van nagyon szegény vidéki bevándorlókkal. Rémhírek terjednek arról, hogy milyen apróságokért is kirabolnak járókelőket. Sencsenben ne mászkáljon a külföldi turista magányosan éjszaka és kihalt utcák tájékán. (T.G.)"  

Ha el vagy lopva, akkor rögtön hívjad fel a rendőrséget

Magyar külképviselet

Pekingi magyar konzulátus:

E-mail cím: consular.pek@mfa.gov.hu
Telefonszám: +861065320665

Vezető konzul: dr. Cserepes Luca
Konzul: Szántó Éva Gábriel Márk János dr. Mándi ViktorE-mail: consular.pek@mfa.gov.hu - Honlap: peking.mfa.gov.hu

No.10 Dong Zhi Men Wai Street San Li Tun
Dongcheng Qu, Beijing Shi, 100600

Egyéb hasznos információk

,, Vannak persze ATM-ek és itt-ott lehet kártyával fizetni, de ritka, mint a fehér holló. (Nem is minden kínai ATM örül a magyar kártyáknak.) A QR-kódos fizetés, a WeChat, az Alipay viszont mindenütt működik. Ez pedig már egy olyan digitális világot mutat, amit mi még csak szagolgatunk. A WeChat ugyanis egyszerre csevegőprogram, közösségi oldal, mobilfizetési alkalmazás, és bolt. Mintha a Facebook nem csak a Messengert építette volna magába, hanem a Paypalt meg az Amazont is. Kvázi az egész életedet leélheted úgy, hogy kis sem lépsz a WeChatből. Megbeszéled a gyerekkel, hogy mit csináltok délután, megrendeled és kifizeted a mozijegyet, aztán lefoglalod az asztalt az étteremben, kifizeted a kaját, és jól feltöltöd a foodporn képeket, hogy mások is lássák. Szűrőkkel persze, kvázi virtuális valóságban, mintha a Snapchaten volnál. (2017)" forrás

Csak deformált személy használhatja

Fotóegyveleg

4 csillagos minősítésű rötyi - fotó by Elter

Meleg javaslat: Vigyázz a lépteidre. Óvatosan essél bele a vízbe

Addig basszad a kacsát, amíg fel nem robban (és ez csak 10,8 euróba kerül)

Óvatosan essél bele a vízbe

 

Vissza az elejére


Kommentek

Kriszta, 2014. 08. 28. 10:57
A Pekingben turistáskodó Andrissal a WhatsApp alkalmazással mobilon prímán kommunikálunk egymással! (A WhatsApp Messenger egy cross-platform mobil üzenetküldő szolgáltatás, amely lehetővé teszi üzenetek küldését SMS díjak nélkül.)


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalonRepülőjegyek Pekingbe Repülőjegyek Pekingbe
Olcsó repülőjegyek Pekingbe a Vistánál
Repülőjegyek Shanghaiba Repülőjegyek Shanghaiba
Olcsó repülőjegyek Shanghaiba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes