ÚTIKRITIKA.HU / Hainan (Hajnan) sziget


Hainan (Hajnan) sziget

Hainan szigetről bevezetésként| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Időjárás| Odajutás| Szállás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Közbiztonság| Kellemetlenségek|Egyéb praktikus információk|Strandolás|Sanya|Yanoda esőerdő| Egyéb programlehetőségek| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.

.

A szigeten eddig négy Korona vírusos esetet regisztráltak.

Hainan szigetről bevezetésként

A Dél-kínai-tengeren fekvő, a Kínai Népköztársasághoz tartozó sziget. 33 920 négyzekilométer a sziget területe. Kb. kilenc és fél milliós a lakosság (2019-es becslés).

Az időeltolódás: minusz 6 óra.

A szigeten való nyaralásra a november és április közötti időszak a leginkább javasolt. Januárban és februárban 20-22 fok a nappali átlaghőmérséklet, de a tengervíz 20 fok körüli és az azért még a pancsoláshoz hideg. Márciusban már 25 fok a nappali átlaghőmérséklet és a tengervíz 22-23 fokos, tehát fürdőzésre már alkalmas. 

A Hainan-sziget meglátogatása a magyar állampolgárok számára vízummentes, azaz ingyenes elektronikus vízummal megoldható. A belépéshez elég ha útlevelet viszünk, de az legyen érvényes a belépéstől számított 3 hónapon belül.  A vízummentesség azok számára biztosított, akik a sziget két nemzetközi repülőtér valamelyikén lépnek be az ország területére. Ajánlott itthonról szervezett formában (repülés+szállás+telepített idegenvezető) odautazni. 

Divatos Hainan-t ,,Kínai Hawaii"-nak vagy ,,Kelet Hawaii" jának nevezni. Jól hangzik, de persze eléggé túlzó. Az viszont tény, hogy Hainan trópusi hely, és hasonló szélességi körön fekszik, mint Hawaii vagy pl. a Yucatan-félsziget. Lényegében az egész évben meleg, napos idő adatik meg. A Hainan-i Yalong-öböl a legszebb homokos strand egész Kínában. A tengervíz tiszta és kisgyermekes családoknak is szuper ez a strand (és több más is a szigeten). Jó, hogy nincsenek veszélyes víz alatti áramlatok, biztonságban lehet fürödni. Egész évben, mindig 21 fok fölötti a tengervíz hőmérséklete. Nyáron 29 fokos a víz!

A strandok jellemzően hosszúak és szélesek. Vannak képeslap minőségű strandok:

Kínának máshol nincs ilyen szép, homokos tengerparttal megáldott helye. Felmerül persze rögtön a kérdés, hogy a közel másfél milliárdos (!) lakosságú országból nem árasztják-e el a viszonylag kisi Hainan-t a belföldi nyaralók. A válasz meglepő lehet: a kínaiak (és más dél-kelet ázsiai országbéliek) számára a fehér bőrszín a kívánatos és egyáltalán nem szeretnek pénzt áldozni napozós nyaralásra. Nem akarnak lebarnulni, igaz a szép strandokat azért méltányolják, és azért egy Hainan-i nyaralást presztízs jellegűnek tartják. Tény azonban, hogy a kínai turisták nem özönlik el túlságosan a szigetet, s így a barnulásban és a hideg elöl menekülésben motivált európai utazóknak ,,marad" bőven hely, szálláshely Hainan-on. (A téli hónapokban sok orosz turista jön ide.). Kínai dimenzióban a 2018-as 76 millió (belföldi és külföldi) Hainan szigetére látogató nem is számít túl soknak. Sok kínait nem is a strandok érdeklik, hanem a vámmentes üzletek, ahol rogyásig vásárolják magukat. A hotelek azért tele vannak kínaiakkal is. Nem orosz európai turistákból nagyon kevés van. .

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Finomak a tenger gyümölcsei étkek (pl. a kagylósak) és isteni íze van a mangónak, szuperek a csirke- és kacsa kaják 

2. A legjobb strandok mind ingyenesek

3. Az 5 csillagos hotelek szobáit nemzetközi viszonylatban kedvező áron kínálják

4. Haikou-ban a Qi Lou Snack Street étkezési választéka

5. Az óceán felett, 2 kilométer magasságban drótkötélpályás felvonón menni a Nanwan természetvédelmi majomszigetre

6. A strandolást kitűnően ki lehet egészíteni kulturális turisztikai programokkal (pl. Nanshan buddhista templomkomplexum)

7. A keleti parton a Bo’aostrand, mert nem olyan zsúfolt, mint a Sanya közelében lévő, felkapottabb Yalong-öböl strand

8. Haikouban nevetségesen olcsó a buszjegy (45 HUF)

9. Vicces, hogy a tipikus kínai folyton, monoton módon, körözve úszik a tengervízben és szereti (hisz vigyorog) ha ezt más kínaiak tömegében teszi (ja, ez a hotel medencéjében is így van) - állítólag a többségük egyáltalán nem is tud úszni

Nem tetszett

1. A Yalong-öbölnél a kilátásba belerondít egy haditengerészeti kikötő hatalmas hadihajókkal 

2. Nagyon a túlépítettség irányába halad a sziget

3. Sok épület eléggé ízléstelenre sikeredett (kínai giccskultúra...)

4. Elég sok az egér- vagy tán patkányféle (bárhol ahol élelmiszerhulladék vagy -tárolás van)

5. A jobb éttermekben a halétkek elképesztően drágák - egy főre 5-10 ezer forintnak megfelelő jüan!

6. Nincsenek még teljesen felkészülve európai turisták megfelelő kiszolgálására, de gyors a fejlődés e téren (pl. az ideiglenes vezetői engedély megadásának egyszerűsítése) 

7. A taxisokkal gyakran alkudozni kell, mert nem óhajtják használni a taxiórát, amúgy is szorgalmasan átverik a külföldit

8. A szállodai recepciókon, és a menőbb éttermeken kívül a helyiek nem beszélnek angolul vagy más idegen nyelven

9. A Sanya-öböl strandjánál a víz eléggé szemetes  (főleg műanyaghulladékok)

10. A sziget belső részei messze nem olyan tiszták, rendezettek, mint a parti területek

Vélemények

Időjárás

Nyáron baromi nagy a hőség. Csak 30 fok körüli a hőmérséklet, de a páratartalom miatt kell szenvedni. 

Május és október között vannak az esős hónapok. A december, január és a február a legszárazabb időszak.

Odajutás

Legalább 13-15 órás repülési időre kell számítani (az átszállás időtartama nélkül). 

Szállás

Tanácsos tisztázni, hogy a repülőtérről a szállodánkba vezető transzfer mennyi ideig tart. Vannak azért hosszabb transzferidők is. 

Kínában a nagyzolásnak sokan hódolnak. Nem véletlen, hogy a szigeten vannak 6 csillagos hotelek is (Ritz Calton, Mandarin Oriental).

Ajánlott szállodák:

4 csillagos: Golden Palm Resort (nyugisabb pihenéshez) ,

5 csillagos: St. Regis Sanya Yalong Bay ResortYalong Bay Mangrove Tree Resort (bár eléggé régi) ,  Intercontinental Sanya Resort ,
The Shanhaitian Resort Sanya Autograph Collection , Mandarin Oriental Sanya , JW Marriott Hotel Sanya Dadonghai Bay ,
Pullman Oceanview Sanya Bay Resort & Spa ,

6 csillagos: The Ritz-Carlton Sanya Resort ,

Kisgyermekes családoknak: 5 csillagos Atlantis Sanya , 5 csillagos MGM Grand Sanya ,

Helyi közlekedés

A közutak kiváló álllapotban vannak, nincsenek gödrök, kátyuk. Nem érződik sok szabálytalanság. A gyalogos viszont nem veszik emberszámba. Kevés motorkerékpárost látni, viszont feltünően sok a drága, rongyrázós autó (kínaiaké, de nem kínai gyártmányok). 

Autóbérlés

Nem elég a magyar jogsi, helyben kell kérvényezni ideiglenes kínai vezetési engedélyt. Újabban ez megy 5-10 perc alatt, akár a reptéren is. Viszont (állítólag) a magyar jogsiról kell valamilyen hiteles kínai fordítás. Kell?

Gyorsvasút

Busz

Latin betűs menetrendet nehéz találni. A hotel recepciójának segítségére szorulunk.

Kerékpár

A sziget alapvetően sík domborzatú, szóval könnyebb kerékpározás szóba jöhet. De: az autósok - a gyalogosok mellett  - a kerékpárosokat sem tekintik emberi lénynek.

Étkezés

Széles az étkezési lehetőségek választéka. Az 5 hotelekben az előre befizetett ellátáson kívüli étkezések drágák.

Vásárlás

A gyümölcsök általában nem olcsók. A mangó viszpnyag olcsó és elképesztően fincsi. A sziget tele van kókuspálmákkal, szóval sok helyen lehet venni kókuszdiót, aminek a levét kellemes kortyolgatni.

Szórakozás

Haikou-ban van egy környék, ami tele van bárokkal. Da Donh Hai-nál és Sanyában is sok bár közül lehet választani. Da Donh Hai bárjai tele vannak oroszokkal. 

Közbiztonság

Lopás, rablás és ilyesmi gyakorlatilag nincs. A hotelben azért ajánlott a széf használata. Jó a közbiztonság. A külföldiek átverése az más tészta.

Kellemetlenségek

1. Nagyon óvatosnak kell lenni ha vizi sportolásra vállalkozunk a szigeten. A kite szörf-re, búvárkodásra, hajózásra vonatkozó hatósági szabályok túlságosan lazák. Jellemző, hogy a szolgáltatást igénybe vevőknek alig adnak eligazítást, tanácsot. Az ezsközök sincsenek feltátlenül jó állapotban. Mindez növeli a balesetveszélyt. Legyünk e téren - ismételjük - nagyon, nagyon óvatosak! 

Egyéb praktikus információk

1. A Visa és a Mastercard elfogadott a nagyobb hotelekben é a jobb éttermekben. Sok helyen csak kínai bankkártyát fogadnak el. Amúgy az a gyakoribb, hogy pénzautomatából váltunk készpénzt és azt használjuk. 

2. A külföldi turisták idevonzásának igyekezetében a kínai hatóságok tervbe vették, hogy a ,,Nagy tűzfal" egyes részeit szabaddá teszik a Facebook, a YouTube és a Twitter használat számára. Ez csak a sziget egyes, külföldi turisták által leginkább frekventált részeire (Haikou és Sanya) lehet érvényes. A Google kereső használatának engedélyezéséről nem szólnak (2019). 

3. A turisztikai fejlesztések részeként angolul beszélni képes küföldi (pl. Fülöp-szigetek-i) szolgáltató vendégmunkásokat telepítenek a szigetre (2019).

Strandolás

A strandok többségénel a hullámok állandóak.

Ilyen csinos a homok

Sanya-öböl

Yalong-öböl

7,5 kilométer hosszó, tiszta partszakasz.

Dadonghai strand

Fürdéshez nem ideális. A vízfenék sziklás. Az oroszok körében mégis népszerű strand.

Haitang-öböl

Komplikált oda eljutni, de fürdésre jó hely. Sétálgatni jó nagyokat lehet, lévén ez egy 40 kilométer (!) hosszú partszakasz

Sanya (avagy Szanja)

A sziget déli részén fekvő nagyváros.

Yanoda esőerdő (Baoting)

Wuzhizhou sziget

Egyéb programlehetőségek

Nanshan templom

Quilou

Haikou vulkanikus geopark

Haikou moziváros

Más témaparkok

Kirándulások közeli szigetekre

Rong Tang barlangok

Lebegő halászfalu (Lingshui)

Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Pekingbe Repülőjegyek Pekingbe
Olcsó repülőjegyek Pekingbe a Vistánál
Repülőjegyek Shanghaiba Repülőjegyek Shanghaiba
Olcsó repülőjegyek Shanghaiba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS