ÚTIKRITIKA.HU / Hainan (Hajnan) sziget


hirdetes


útikritikák


Hainan (Hajnan) sziget

Hainan szigetről bevezetésként| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Időjárás| Odajutás| Szállás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Közbiztonság| Kellemetlenségek|Egyéb praktikus információk|Strandolás|Sanya|Yanoda esőerdő| Egyéb programlehetőségek| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.

j,cs fotója

.


Hainan szigetről bevezetésként

A Dél-kínai-tengeren fekvő, a Kínai Népköztársasághoz tartozó sziget. 33 920 négyzekilométer a sziget területe. Kb. 10 milliós a lakosság (2023-as becslés).

Az időeltolódás: minusz 6 óra.

A szigeten való nyaralásra a november és április közötti időszak a leginkább javasolt. Januárban és februárban 20-22 fok a nappali átlaghőmérséklet, de a tengervíz 20 fok körüli és az azért még a pancsoláshoz hideg. Márciusban már 25 fok a nappali átlaghőmérséklet és a tengervíz 22-23 fokos, tehát fürdőzésre már alkalmas. 

A Hainan-sziget meglátogatása a magyar állampolgárok számára vízummentes, azaz ingyenes elektronikus vízummal megoldható. A belépéshez elég ha útlevelet viszünk, de az legyen érvényes a belépéstől számított 3 hónapon belül.  A vízummentesség azok számára biztosított, akik a sziget két nemzetközi repülőtér valamelyikén lépnek be az ország területére. Ajánlott itthonról szervezett formában (repülés+szállás+telepített idegenvezető) odautazni. 

Divatos Hainan-t ,,Kínai Hawaii"-nak vagy ,,Kelet Hawaii" jának nevezni. Jól hangzik, de persze eléggé túlzó. Az viszont tény, hogy Hainan trópusi hely, és hasonló szélességi körön fekszik, mint Hawaii vagy pl. a Yucatan-félsziget. Lényegében az egész évben meleg, napos idő adatik meg. A Hainan-i Yalong-öböl a legszebb homokos strand egész Kínában. A tengervíz tiszta és kisgyermekes családoknak is szuper ez a strand (és több más is a szigeten). Jó, hogy nincsenek veszélyes víz alatti áramlatok, biztonságban lehet fürödni. Egész évben, mindig 21 fok fölötti a tengervíz hőmérséklete. Nyáron 29 fokos a víz!

A strandok jellemzően hosszúak és szélesek. Vannak képeslap minőségű strandok:

k.o.fotója

Kínának máshol nincs ilyen szép, homokos tengerparttal megáldott helye. Felmerül persze rögtön a kérdés, hogy a közel másfél milliárdos (!) lakosságú országból nem árasztják-e el a viszonylag kisi Hainan-t a belföldi nyaralók. A válasz meglepő lehet: a kínaiak (és más dél-kelet ázsiai országbéliek) számára a fehér bőrszín a kívánatos és egyáltalán nem szeretnek pénzt áldozni napozós nyaralásra. Nem akarnak lebarnulni, igaz a szép strandokat azért méltányolják, és azért egy Hainan-i nyaralást presztízs jellegűnek tartják. Tény azonban, hogy a kínai turisták nem özönlik el túlságosan a szigetet, s így a barnulásban és a hideg elöl menekülésben motivált európai utazóknak ,,marad" bőven hely, szálláshely Hainan-on. (A téli hónapokban sok orosz turista jön ide.). Kínai dimenzióban a 2018-as 76 millió (belföldi és külföldi) Hainan szigetére látogató nem is számít túl soknak. Sok kínait nem is a strandok érdeklik, hanem a vámmentes üzletek, ahol rogyásig vásárolják magukat. A hotelek azért tele vannak kínaiakkal is. Nem orosz európai turistákból nagyon kevés van. .

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Finomak a tenger gyümölcsei étkek (pl. a kagylósak) és isteni íze van a mangónak, szuperek a csirke- és kacsa kaják 

2. A legjobb strandok mind ingyenesek

3. Az 5 csillagos hotelek szobáit nemzetközi viszonylatban kedvező áron kínálják

4. Haikou-ban a Qi Lou Snack Street étkezési választéka

5. Az óceán felett, 2 kilométer magasságban drótkötélpályás felvonón menni a Nanwan természetvédelmi majomszigetre

6. A strandolást kitűnően ki lehet egészíteni kulturális turisztikai programokkal (pl. Nanshan buddhista templomkomplexum)

7. A keleti parton a Bo’aostrand, mert nem olyan zsúfolt, mint a Sanya közelében lévő, felkapottabb Yalong-öböl strand

8. Haikouban nevetségesen olcsó a buszjegy (45 HUF)

9. Vicces, hogy a tipikus kínai folyton, monoton módon, körözve úszik a tengervízben és szereti (hisz vigyorog) ha ezt más kínaiak tömegében teszi (ja, ez a hotel medencéjében is így van) - állítólag a többségük egyáltalán nem is tud úszni

Nem tetszett

1. A Yalong-öbölnél a kilátásba belerondít egy haditengerészeti kikötő hatalmas hadihajókkal 

2. Nagyon a túlépítettség irányába halad a sziget

3. Sok épület eléggé ízléstelenre sikeredett (kínai giccskultúra...)

4. Elég sok az egér- vagy tán patkányféle (bárhol ahol élelmiszerhulladék vagy -tárolás van)

5. A jobb éttermekben a halétkek elképesztően drágák - egy főre 5-10 ezer forintnak megfelelő jüan!

6. Nincsenek még teljesen felkészülve európai turisták megfelelő kiszolgálására, de gyors a fejlődés e téren (pl. az ideiglenes vezetői engedély megadásának egyszerűsítése) 

7. A taxisokkal gyakran alkudozni kell, mert nem óhajtják használni a taxiórát, amúgy is szorgalmasan átverik a külföldit

8. A szállodai recepciókon, és a menőbb éttermeken kívül a helyiek nem beszélnek angolul vagy más idegen nyelven

9. A Sanya-öböl strandjánál a víz eléggé szemetes  (főleg műanyaghulladékok)

10. A sziget belső részei messze nem olyan tiszták, rendezettek, mint a parti területek

Vélemények

Időjárás

Nyáron baromi nagy a hőség. Csak 30 fok körüli a hőmérséklet, de a páratartalom miatt kell szenvedni. 

Május és október között vannak az esős hónapok. A december, január és a február a legszárazabb időszak.

Odajutás

Legalább 13-15 órás repülési időre kell számítani (az átszállás időtartama nélkül). 

Szállás

Tanácsos tisztázni, hogy a repülőtérről a szállodánkba vezető transzfer mennyi ideig tart. Vannak azért hosszabb transzferidők is. 

Kínában a nagyzolásnak sokan hódolnak. Nem véletlen, hogy a szigeten vannak 6 csillagos hotelek is (Ritz Calton, Mandarin Oriental).

Ajánlott szállodák:

4 csillagos: Hotel Pullman Oceanview Sanya Bay Resort & Spa ,

5 csillagos: Resort & Spa Renaissance Sanya ,

Helyi közlekedés

A közutak kiváló álllapotban vannak, nincsenek gödrök, kátyuk. Nem érződik sok szabálytalanság. A gyalogos viszont nem veszik emberszámba. Kevés motorkerékpárost látni, viszont feltünően sok a drága, rongyrázós autó (kínaiaké, de nem kínai gyártmányok). 

k.o. fotója

Autóbérlés

Nem elég a magyar jogsi, helyben kell kérvényezni ideiglenes kínai vezetési engedélyt. Újabban ez megy 5-10 perc alatt, akár a reptéren is. Viszont (állítólag) a magyar jogsiról kell valamilyen hiteles kínai fordítás. Kell?

Gyorsvasút

Hajnan szigetén a gyorsvasút rendszere elég fejlett és jól kiépített. Az útvonalak között szerepel a főváros, Haikou és a déli parti város, Sanya közötti vonal, amely az északi és a déli régiók közötti kapcsolatot biztosítja. Az üzemeltető cég a China Railway High-Speed (CRH), amely magas sebességű vonatokat kínál, amelyek akár 300 km/óra sebességre is képesek. A jegyek árai viszonylag kedvezőek, és az állomások modern és jól felszereltek. Az utasoknak ajánlott előre foglalniuk jegyeiket a kényelmes utazás érdekében.

Busz

Latin betűs menetrendet nehéz találni. A hotel recepciójának segítségére szorulunk.

Kerékpár

A sziget alapvetően sík domborzatú, szóval könnyebb kerékpározás szóba jöhet. De: az autósok - a gyalogosok mellett  - a kerékpárosokat sem tekintik emberi lénynek.

Étkezés

Széles az étkezési lehetőségek választéka. Az 5 hotelekben az előre befizetett ellátáson kívüli étkezések drágák.

A sziget jellegzetes ételei közé tartozik a wenchang csirke, a hainani tészta, a dongshan kecske és a jiaji kagyló. Emellett a tengeri herkentyűk is nagyon népszerűek, hiszen a sziget tengerparti fekvése lehetővé teszi a friss tengeri ételek fogyasztását. A helyi ételeket általában a kisebb éttermekben és az utcai árusoknál lehet megkóstolni.

wenchang csirke - cs. c.

Vásárlás

A gyümölcsök általában nem olcsók. A mangó viszonyag olcsó és elképesztően fincsi. A sziget tele van kókuspálmákkal, szóval sok helyen lehet venni kókuszdiót, aminek a levét kellemes kortyolgatni.

Szórakozás

Haikou-ban van egy környék, ami tele van bárokkal. Da Donh Hai-nál és Sanyában is sok bár közül lehet választani. Da Donh Hai bárjai tele vannak oroszokkal. 

k.o. fotója

Közbiztonság

Lopás, rablás és ilyesmi gyakorlatilag nincs. A hotelben azért ajánlott a széf használata. Jó a közbiztonság. A külföldiek átverése az más tészta.

Kellemetlenségek

1. Nagyon óvatosnak kell lenni ha vizi sportolásra vállalkozunk a szigeten. A kite szörf-re, búvárkodásra, hajózásra vonatkozó hatósági szabályok túlságosan lazák. Jellemző, hogy a szolgáltatást igénybe vevőknek alig adnak eligazítást, tanácsot. Az ezsközök sincsenek feltátlenül jó állapotban. Mindez növeli a balesetveszélyt. Legyünk e téren - ismételjük - nagyon, nagyon óvatosak! 

Egyéb praktikus információk

1. A Visa és a Mastercard elfogadott a nagyobb hotelekben é a jobb éttermekben. Sok helyen csak kínai bankkártyát fogadnak el. Amúgy az a gyakoribb, hogy pénzautomatából váltunk készpénzt és azt használjuk. 

2. A külföldi turisták idevonzásának igyekezetében a kínai hatóságok tervbe vették, hogy a ,,Nagy tűzfal" egyes részeit szabaddá teszik a Facebook, a YouTube és a Twitter használat számára. Ez csak a sziget egyes, külföldi turisták által leginkább frekventált részeire (Haikou és Sanya) lehet érvényes. A Google kereső használatának engedélyezéséről nem szólnak (2019). 

3. A turisztikai fejlesztések részeként angolul beszélni képes küföldi (pl. Fülöp-szigetek-i) szolgáltató vendégmunkásokat telepítenek a szigetre (2019).

Strandolás

A strandok többségénel a hullámok állandóak.

Ilyen csinos a homok

Sanya-öböl

Sanya-öböl Hainan szigetén kiváló strandokkal és csodálatos kilátással rendelkezik. A tiszta, meleg víz és a finom homokos strandok ideálisak a fürdőzéshez és napozáshoz. A strandok mentén több étterem és kávézó is található, amelyek ízletes helyi ételeket és italokat kínálnak. A Sanya-öböl turisztikai központ, ahol a látogatók számos programot találnak, például vízi sportokat, hajóutakat és kirándulásokat. A sziget számos egyéb látnivalója is könnyen elérhető innen.

Yalong-öböl

7,5 kilométer hosszó, tiszta partszakasz.

Dadonghai strand

Fürdéshez nem ideális. A vízfenék sziklás. Az oroszok körében mégis népszerű strand.

Haitang-öböl

Komplikált oda eljutni, de fürdésre jó hely. Sétálgatni jó nagyokat lehet, lévén ez egy 40 kilométer (!) hosszú partszakasz

Sanya (avagy Szanja)

A sziget déli részén fekvő nagyváros.

Yanoda esőerdő (Baoting)

Az Yanoda Rainforest Cultural Tourism Zone Hainan szigetén található Baoting megyében, és egy gyönyörű esőerdő, amely sok szabadidős tevékenységet kínál a látogatók számára. Az erdő ökológiai park, amely 45 négyzetkilométer területen terül el, és rengeteg élőlénynek ad otthont, köztük sok veszélyeztetett fajnak is.

Az erdőben található útvonalak lehetővé teszik a látogatók számára, hogy gyalogosan fedezzék fel a területet, és csodálják meg az őshonos növényeket és állatokat. Emellett kötélpályák, hídak és más kalandparkok is vannak az erdőben, amelyek a kalandvágyó látogatóknak kínálnak kihívást és izgalmat.

Az Yanoda esőerdő egy csodálatos hely a természet szerelmeseinek, ahol a látogatók élvezhetik az erdő csendjét és nyugalmát, miközben egyedülálló kalandokat élnek át a dzsungelben

Wuzhizhou sziget

Wuzhizhou sziget egy trópusi sziget a Hainan szigetén. Az egyik fő turisztikai célpont Hainan szigetén. A tengeri élet gazdag és színes, így kiváló hely a búvárkodás és a snorkelling szerelmeseinek. A sziget homokos strandjai kiválóak a pihenésre és a napozásra. A sziget körüli vizek kristálytiszták. A szigeten számos szabadidős tevékenység elérhető, például vízisportok, kerékpározás és lovaglás. A sziget természeti környezete és nyugodt légköre miatt ideális hely azok számára, akik a város zajától és nyüzsgésétől menekülnének.

Egyéb programlehetőségek

Nanshan templom

A Nanshan Templom Hainan szigetén található, és egy kínai buddhista templom, amely az ország déli részén található. Az épület a Tang-dinasztia építészeti stílusát követi, és számos buddhista szoborral és érdekes építészeti jellegzetességgel rendelkezik. Az egyik legkiemelkedőbb jellemzője a hatalmas, aranyozott bronz Buddha-szobor, amely magasan kiemelkedik a környező fák közül. A templom egyedülálló látványosság és spirituális helyszín, amelyet mindazoknak érdemes felkeresniük, akik Hainan szigetén tartózkodnak és érdeklődnek a buddhizmus iránt.

Quilou

Haikou vulkanikus geopark

Haikou vulkanikus geopark Hainan szigetén található, és egy különleges természeti látványosság. A park területén több mint 40 vulkáni kráter, tufa- és bazaltkúp, valamint lávafolyások találhatóak. A parkban számos sétány és útvonal található, ahol a látogatók közelről megcsodálhatják a vulkanikus kőzeteket és a természeti formációkat. A parkban több kilátóhely is van, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a környező tájra és a tengerre. A parkban szerveznek vezetett túrákat és kalandos programokat is, mint például kötélpályás túrák és hegymászás.

Haikou moziváros

Haikou mozivárosa egy modern, nagy szórakoztatókomplexum, amely a város lakosai és a turisták körében egyaránt népszerű. A komplexum számos területet foglal magában, köztük IMAX mozit, bevásárlóközpontot, éttermeket, kávézókat és egy nagy parkolót. Az IMAX mozi a legnagyobb és legfejlettebb technológiával rendelkezik, és a látogatók kiváló minőségű filmélményt élvezhetnek. Az éttermek és kávézók széles választékkal rendelkeznek, így mindenki megtalálhatja a kedvére valót. A bevásárlóközpontban számos bolt található, ahol vásárolhatnak a látogatók. A parkoló szintén nagy, így a látogatók könnyedén parkolhatnak a mozivárosban.

Más témaparkok

Hainan szigetén számos érdekes témapark található, íme néhány közülük:

    Haichang Dreamworld: Ez Kína egyik legnagyobb tengeri állatparkja, ahol a látogatók számos tengeri élőlényt láthatnak, beleértve a cápákat, delfineket és teknősöket is.

    Atlantis Sanya: Ez egy luxus üdülő- és szórakoztató komplexum, amely egy igazi vízi világba invitálja a látogatókat, az akváriumoktól a vízi csúszdákig és a hullámmedencékig.

    Sanya Romance Park: Ez egy szórakoztató park, amelyet a kínai romantikus irodalom és történelem ihletett. A park számos színházi előadást, bemutatót és interaktív élményt kínál.

    Hainan Tropical Wildlife Park: Ez egy állatkert, amely az őshonos és trópusi állatfajokat mutatja be, mint például tigrisek, jaguárok, orrszarvúak, majmok és más trópusi madarak és állatok.

    Yanoda Rainforest Cultural Tourism Zone: Ez egy természetvédelmi park, amely a Hainan-sziget őshonos esőerdőit mutatja be, ahol a látogatók túrázhatnak, kötélpályán száguldhatnak, és megismerkedhetnek a helyi kultúrával is.

    Haikou Quan Spa Valley: Ez egy wellness- és spa-központ, amely a természetes forrásokat és a hagyományos kínai gyógyászatot ötvözi, és számos szolgáltatást kínál, mint például a masszázs, az akupunktúra, a gyógynövényfürdők és a különböző szaunák.

Kirándulások közeli szigetekre

Hainanról több közeli szigetre is lehet kirándulni, amelyek közül néhány a következő:

    Yalong-öböl: A sziget déli részén található és kiváló strandokkal rendelkezik, valamint számos vízi sport lehetőséget kínál, például jet-ski, búvárkodás és vízisízés.

    Wuzhizhou-sziget: Egy másik közeli sziget, amelyet könnyen elérhető az Yalong-öbölből. Szintén számos strandtal rendelkezik és lehetőség van búvárkodásra és más vízi tevékenységekre.

    Nanwan Monkey Island: Egy kis sziget a délkeleti part közelében, amely ismert a vadon élő makákókról. Van egy állatkert a szigeten és a látogatók is láthatják az élő állatokat, beleértve a tigriseket, a pandákat és a krokodilokat.

    Dongtou-sziget: Közelében található a Qiongzhou-szoros, a Dongtou-sziget Hainan tartomány északnyugati részén található. A sziget érintetlen természeti szépséggel büszkélkedik, amely lehetővé teszi a természetkedvelők számára, hogy élvezhessék a gyönyörű strandokat, a dombokat és a hegyeket.

Rong Tang barlangok

Lebegő halászfalu 

A Haitang-öbölben található lebegő halászfalu a Sanya környékén szintén egy népszerű turisztikai látványosság Hainan szigetén. Az öböl türkizkék vizével és a hagyományos halászhajókkal a látogatók egy igazi kulturális élményben lehetnek részük, amelyben megismerhetik a helyi halászati kultúrát és a falu életét. A faluban több étterem is található, ahol a friss tengeri ételeket lehet megkóstolni. Emellett a környéken számos vitorlázási és búvárkodási lehetőség is elérhető. A falu körüli táj és kilátás is gyönyörű, így érdemes egy látogatást tervezni ide, ha Hainan szigetén jár az ember.

Olvasmányos linkek

k.o. fotója

Fotóegyveleg

Ultramodern - k.o. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Pekingbe Repülőjegyek Pekingbe
Olcsó repülőjegyek Pekingbe a Vistánál
Repülőjegyek Shanghaiba Repülőjegyek Shanghaiba
Olcsó repülőjegyek Shanghaiba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes