ÚTIKRITIKA.HU / Tibet


hirdetes

útikritikák


Tibet

Tibetről dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények|Engedélyek| Odajutás| Időjárás| Szállás| Közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Közbiztonság| Egyéb hasznos információk|Potala palota|Jokhang kolostor| Drepung kolostor| | Egyéb látnivalók|Tibet földrajza| Történelem| Manapság| Tibetiek| Turista etikett| Érdekességek| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.

Ilyen kemencék láthatók a tibeti buddhista kolostorok bejáratánál.  Minden imádkozni érkező hívő füvet hoz és dob a kemencébe, hogy füsttel táplálja az elhunytak lelkét. Az elhunyt rokonok és barátok lelkének táplálására a legjobb, ha száraz hegyi üröm égéséből származik a füst. - g.s. fotója


Tibetről dióhéjban

Tibet egy, a Kínához tatozó autonom terület. Fővárosa: Lhásza. Az 1,228,400 km² területen közel 3,6 millióan élnek.

Az április és a május a legkedvezőbb időszak Tibet középső részének a meglátogatására. A hegymászsá, trekking szempontjából viszont a nyár és az ősz a legkedvezőbb időszak.

Tibet meglátogatása egy nagy élmény lehet azok számára, akik szeretnék megismerni a tibeti kultúrát, történelmet, vallást és természeti szépségeket. A következőkben néhány okot sorolok fel, amiért Tibet meglátogatása nagy élmény lehet:

Lélegzetelállító természeti szépségek: Tibetben számos lélegzetelállító természeti csoda található, beleértve a világ legmagasabb hegyét, a Mount Everestet, a Himalája hegységet, az állandóan fagyos tavakat és a gyönyörű völgyeket.

Kultúrák találkozása: Tibet gazdag kulturális örökséggel rendelkezik, amely a buddhista vallás, az írásbeliség, az építészet és az ételek különböző elemeit tartalmazza. Az utazók lehetőséget kapnak arra, hogy megismerjék a tibeti kultúra és vallás hagyományait, valamint a tibeti ételek ízeit is.

Kihívások és kalandok: Tibet hegyvidéki területeinek felfedezése egy kihívást jelentő, de izgalmas kaland lehet. A trekking, hegymászás, kerékpározás és a számos egyéb aktív tevékenység az utazók számára adrenalin-dús élményeket nyújthatnak.

Nyugodt életmód: Tibet életmódja nagyon különbözik a nyugati országokétól. Az egyszerű és békés életmód, a meditáció és a tisztelet a természet iránt megnyugtató hatással lehet azokra, akik stresszes és rohanó életet élnek.

Barátságos emberek: A tibeti emberek híresek vendégszeretetükről, barátságosságukról és nyitottságukról. Az utazók számára lehetőség nyílik arra, hogy megismerjék a tibeti embereket, és megértik a kultúrájukat és hagyományaikat.

Tibet meglátogatásának legnagyobb nehézségei és hátrányai közé tartoznak:

Magas tengerszint: A Tibet nagy része magasan fekszik, és a látogatók számára ez jelenthet problémát, mivel az alacsonyabb oxigénszint miatt a légzés nehézkessé válhat. Ez különösen igaz, ha az utazók számos helyszínt szeretnének meglátogatni a fennsíkon, mint például a Mount Everest bázis táborát. A magas tengerszint miatt a látogatóknak is szükségük lehet néhány napos pihenésre és alkalmazkodásra, mielőtt továbbutaznak.

Engedélyek: Tibetbe való belépéshez számos engedélyre és dokumentumra van szükség, és a látogatóknak előzetesen kell tervezniük és előkészülniük. Az engedélyek megszerzése és a bürokratikus folyamatok elintézése időigényes lehet.

Kultúrális különbségek: Tibet kultúrája és hagyományai nagyon eltérnek a nyugati kultúrától. A látogatóknak meg kell érteniük és tiszteletben kell tartaniuk a helyi szokásokat és hagyományokat, hogy elkerüljék a kulturális érzékenység miatti kellemetlenségeket.

Korlátozott infrastruktúra: Tibetben a turisztikai infrastruktúra korlátozott lehet. Nem minden területen állnak rendelkezésre modern szolgáltatások, és a szálláshelyek és éttermek száma is korlátozott lehet. Emellett a közlekedési lehetőségek is korlátozottak lehetnek.

Politikai és kulturális helyzet: A Tibet politikai és kulturális helyzete továbbra is vitatott lehet, és a látogatóknak tiszteletben kell tartaniuk a kínai hatóságok és a tibeti emberek véleményét. A politikai helyzet miatt az utazásokat korlátozhatják vagy felfüggeszthetik, és a kultúrára vonatkozó korlátozások is előfordulhatnak.

,, Manapság, az utazás Tibetbe inkább költséges és időidényes, mint bonyolult. Bár a beutazással kapcsolatos követelményrendszer bizonyos időközönként változik – néha szigorítanak, néha enyhítenek a szabályokon – az alapvető követelmények évről évre hasonlóak. (2018)" forrás

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Látni a tibetiek nyers mindennapjait és tapasztalni tapintatos szívélyességüket, segítőkészségüket és nemzeti (nem kínai!) büszkeségük megnyilvánulásait 

2. Beszívni az elképesztően tiszta levegőt

Nem tetszett

1. Érzékelhető, hogy a kínai helyi hatóságok próbálják akadályozni, hogy a tibetiek elmélyültebb kapcsolatba lépjenek a külföldi turistákkal

2. A magaslati levegő miatti rosszullétek (szerencsére nem súlyosak)

3. Sok az utcákon a kóbor kutya és veszélyesek is lehetnek (haraphatnak), vad ugatásuk fenyegető

4. A közlekedés kaotikusnak tűnik

Vélemények

,, Nagyon jó, ha van az emberrel egy kínaiul beszél barát vagy guide. Vagy ha ő tud kínaiul, tibetiül – természetesen. Az angollal, európai nyelvekkel nem lehet sokra menni.

A buszút igen nagy kihívás, de nagyon sokat lehet látni útközben, megéri a szenvedést. Fel kell készülni rosszullétekre, gyomorrontásra, fejfájásra, szóval érdemes bepakolni a megfelelő gyógyszereket." forrás

Engedélyek

Az Európai Unió állampolgárainak (tehát a magyaroknak is) számos engedélyre és dokumentumra van szükségük, ha Tibetbe szeretnének utazni. Az alábbiakban néhány példa a szükséges engedélyekre és dokumentumokra:

Kínai vízum: Az EU állampolgároknak először Kínába kell utazniuk, majd további engedélyeket kell szerezniük a Tibetbe való belépéshez. A kínai vízum szükséges az első belépéshez Kínába.

TTB engedély: Tibetbe való belépéshez a tibeti Idegenforgalmi Hivatal (TTB) által kiadott engedélyre is szükség van, amelyet általában az utazási irodákon keresztül lehet megszerezni. Ez az engedély biztosítja, hogy az utazók látogathassák a tibeti látnivalókat és városokat.

Alien’s Travel Permit: Ezt a dokumentumot a tibeti hatóságok adhatják ki, és azoknak az utazóknak van szükségük rá, akik olyan területeket szeretnének látogatni, amelyek katonai vagy biztonsági területeknek számítanak.

Környezetvédelmi adó: Tibetbe való belépéskor a környezetvédelmi adót is meg kell fizetni.

Fontos megjegyezni, hogy az engedélyek megszerzése és a belépés Tibetbe több hónapot is igénybe vehet. Az EU állampolgároknak ajánlott hivatalos utazási irodákat használni a belépéshez és az utazáshoz, hogy biztosak legyenek abban, hogy minden szükséges dokumentummal és engedéllyel rendelkeznek.

Tibeti Utazási Engedély (Tibet Travel Permit - TTP)

,, Tavasz elején lezárják Tibetet, mert ez egy elég érzékeny időszak az évben, nagy a valószínűsége a tüntetéseknek és konfliktusoknak, emiatt külföldi turistákat nem engedne be ilyenkor. Legtöbb utazási iroda ezzel már kalkulál, nem is szervez utakat erre az időszakra külföldi turistáknak. (m.a., 2019)

Odajutás

Tibetbe való belépéshez különböző engedélyek és dokumentumok szükségesek, és az eljutás módja attól függ, hogy melyik országból érkezik.

Kínából Tibetbe: A leggyakoribb módja a tibeti autóbuszjáratoknak, amelyek közlekednek a kínai városok és Tibet között. A legnépszerűbb útvonal a Qinghai-Tibet autópálya, amely 1956 km hosszú, és összeköti Lhászát és Pekinget. Emellett lehetőség van repülőgéppel utazni a tibeti városok között.

Indiából Tibetbe: Indiából a legegyszerűbb módja Tibetbe való belépésnek a Nepalból való beutazás. Az indiai utazóknak először Nepálba kell utazniuk, majd ott meg kell szerezniük a tibeti belépési engedélyt és vízumot. A tibeti határnál lehetőség van a határátkelőn való belépésre, majd a tibeti városokba való továbbutazásra.

Mindkét esetben fontos megjegyezni, hogy a Tibetbe való belépéshez szükséges engedélyek és dokumentumok megszerzése előzetes tervezést és előkészületeket igényel. A turistáknak ajánlott hivatalos utazási irodákat használni a belépéshez és az utazáshoz, hogy biztosak legyenek abban, hogy minden szükséges dokumentummal és engedéllyel rendelkeznek.

Időjárás

Az ideális hónapok Tibet meglátogatására az április és október közötti időszak. Ebben az időszakban általában kevesebb esik az eső, és a hőmérséklet is kellemesebb az egész térségben.

Az április és június közötti időszak a tavasz, és a természet ebben az időszakban igazán szép. Sok virágzó növényt láthatunk, és az időjárás is kellemesebb, általában napos és enyhe.

A július és szeptember közötti időszak a nyár, és ez az ideális időszak az utazásra és a kalandokra. Az időjárás meleg és száraz, és ez az időszak lehetővé teszi, hogy a látogatók felfedezzék Tibet hegyeit és fennsíkjait.

Az október és december közötti időszak a ősz, és ilyenkor a levelek a fák árnyalatába változnak. Az időjárás változékonyabb lehet, de a látványos őszi színekkel és a kevesebb turistával az őszi időszak is kellemes időszak lehet a látogatásra.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a Tibet nagy része nagyon magasan fekszik, így még a fent említett időszakokban is hidegebb lehet, mint a tengerszinten. Az éjszakák hidegek, így az utazóknak ajánlott melegebb ruházatot és alvózsákot hozniuk magukkal, különösen, ha hegymászást vagy túrázást terveznek.

A nyári esős időszakban heves esőzések fordulnak elő. Ezek következtében nem ritkának vannak földcsúszamlások, áradások, amik veszélyeztetik a turista programokat.

,, A legjobb októberben menni. A színek zseniálisak, a természet csodálatos arcát mutatja, és eső sincs, ami nyáron nagyon jellemző arrafelé." forrás

Szállás

Hotel: Tibetben számos szálloda és hotel található, amelyek különböző színvonalakkal és árakkal rendelkeznek. A tibeti városokban számos luxus- és középkategóriás szálloda található, amelyek modern szolgáltatásokkal és kényelmi szolgáltatásokkal rendelkeznek. A legtöbb szálloda tibeti és kínai ételeket is kínál.

Vendégházak: Tibetben számos vendégház található, amelyek kényelmes és olcsó szálláslehetőséget nyújtanak. Ezek a szálláshelyek általában egyszerűbb szolgáltatásokkal rendelkeznek, mint a hotel, de az árak sokkal alacsonyabbak.

Többnapos túrák: A tibeti vidék számos hagyományos, kézzel készített kunyhót kínál, amelyek megfelelnek a természetbarátoknak és azoknak, akik szeretnék felfedezni Tibet hegyeit és tájait.

Sátrazás: Tibetben számos lehetőség van azoknak, akik szabadban szeretnének aludni, és megtapasztalni a természet szépségét. A sátrazás többnyire azok számára ajánlott, akik túráznak a Himalája és a tibeti fennsíkokon.

Szállodahajók: Tibetben számos szállodahajó található, amelyek körutakat kínálnak a híres tibeti folyókon, például a Jangce és a Mekong folyón.

Közlekedés

Tibetben a közlekedési lehetőségek változatosak, de a terület nagysága és a hegységek miatt lehetnek nehézségek is.

Repülőgép: A tibeti városok repülőtereinek száma növekszik, így a repülőgép az egyik leggyorsabb és legkényelmesebb módja a Tibetben történő utazásnak. A Lhásza repülőtere a legnagyobb a régióban, és számos nemzetközi és belföldi járatot kínál.

Busz: Tibetben számos autóbuszjárat áll rendelkezésre, amelyek összekötik a városokat, falvakat és látványosságokat. Azonban a tibeti utak nem mindig biztonságosak, és az időjárási viszonyok gyakran nehezítik az utazást.

Vasút: A Lhásza - Peking vasútvonal 1956 km hosszú, és a világ legmagasabb vasútvonala, amely Tibet fővárosát kapcsolja össze Kínával. Ez a vonal az utazóknak lehetővé teszi, hogy átszeljék a Himalája legmagasabb pontjait.

Autó: Sok turista bérel autót, hogy kényelmesebben és gyorsabban felfedezhessék Tibet hegyeit és fennsíkjait. Azonban a tibeti utak sok helyen nehézkesek és veszélyesek lehetnek, különösen a hegyi területeken.

Fontos megjegyezni, hogy Tibetben az utazás során előfordulhatnak akadályok. A magas tengerszint, a ritka levegő és a nagy magasság miatt a turistáknak időt kell hagyniuk a testüknek a környezet alkalmazkodására. Az időjárási viszonyok változhatnak, ami előfordulhat az utazások késéséhez vagy elhalasztásához vezet. Emellett a Tibetbe való belépéshez szükséges engedélyek megszerzése és az utazások tervezése is kihívást jelenthet.

,, Ami nagyon megterhelő volt a tibeti utazásban, az a buszozás. Nincsenek rendesen kiépített utak, így az autó folyamatosan ráz, dülöngél, és nem egyszer eléggé rosszul lettem, fejfájás, hányinger tört rám. Volt, hogy kilenc órát buszoztunk, aztán még három órát autóztunk. (2017)" forrás

Híd a Brahmaputra folyón - Elter Karcsi fotója

Étkezés

Lhászában rengeteg étterem közül lehet választani: indiai, kínai, nyugati. 

Momo-k, gőzgombócok különboző töltelékekkel - k.c. fotója

Vásárlás

Tömjén: A tömjén nagyon fontos szerepet játszik a tibeti vallási és kulturális életben, és nagyon népszerű szuvenír. A tömjént többnyire szép díszes dobozokban, tálcákon vagy üvegekben árulják.

Csákra: A csákra a tibeti buddhizmus egyik legfontosabb szimbóluma. Ezek a különleges, kézzel készített kés alakú tárgyak a buddhista szerzetesek nélkülözhetetlen eszközei a meditációban és a vallási szertartásokban. A csákrákat általában fém- vagy rézötvözetből készítik.

Töbörök: A tibeti nők hagyományosan díszített töböröket viseltek, amelyeket kézzel készítettek, és gyakran díszítették őket ékszerekkel és kövekkel. Ezek a gyönyörű kiegészítők ma is nagyon népszerűek, és számos helyen vásárolhatók.

Thangkák: A thangkák a tibeti buddhista művészet jellegzetes darabjai, amelyeket a hagyományos buddhista történetek és legendák ábrázolnak. Ezek a kézzel készített műalkotások gyakran készülnek vászonra, selyemre vagy papírra.

Tibeti gyapjúszőnyegek: A tibeti szőnyegek híresek az egész világon, és a tibeti kézművesség egyik legjobb példái közé tartoznak. Ezek a gyönyörű, kézzel készített szőnyegek gyakran hagyományos tibeti motívumokat ábrázolnak, és számos helyen vásárolhatók.

Piactér: Tibetben számos hagyományos piac található, ahol a turisták megvásárolhatják a hagyományos tibeti termékeket és ételeket, például a jaksajtót, a helyi gyümölcsöket és zöldségeket, a kézzel készített ruhákat és a helyi édességeket.

Lhászai üzlet - Elter Karcsi fotója

Szórakozás

Táncos előadások: A tibeti tánc a buddhista vallás és a tibeti kultúra fontos része. A tibeti táncok a dzsogcsen meditáció és a tantrikus gyakorlatok központi elemei, és gyakran hagyományos ruhában vagy jelmezekben történnek. Ezek a táncok rendkívül színesek és izgalmasak, és a turisták számára is vonzóak lehetnek.

Ének és zenei előadások: A tibeti zene hagyományosan fontos szerepet játszik a tibeti kultúrában, és az ének és zenei előadások gyakran tartalmazzák a hagyományos hangszereket, mint például a döngölő, a harang, az oboa és a hegedű. A tibeti dalok többnyire vallási témákat vagy szerelmi történeteket mesélnek el, és nagyon érzékenyek és hangulatosak.

Színjátszó előadások: A tibeti színjátszás szintén hagyományosan fontos szerepet játszik a tibeti kultúrában. A színjátszásokat gyakran a vallási szertartásokon vagy ünnepeken mutatják be, és az előadások a tibeti vallási legendákat és történeteket mutatják be.

Kézműves bemutatók: Tibetben a kézművesség nagyon fontos szerepet játszik, és számos hagyományos technikát használnak, mint például a kovácsolást, a fafaragást, a festést és a szövést. A kézműves bemutatók során a turisták megtekinthetik a hagyományos kézműves technikákat és megismerhetik a tibeti művészetet.

Közbiztonság

Jó a közbiztonság, Nepálhoz képest mindenképpen jobb. Lopások azonban előfordulnak. A tolvajokat zsákmányként főleg az oxigénpalackok, a hátizsákok, a mászókötelek és az egyéb mászófelszerelések érdeklik. 

Óvatosnak kell lenni a feltűnően segítőkész emberekkel. Vannak jócskán csalók, akik hamis oxigénpalackokat adnak el, rossz információkat adnak, vagy vacak minőségű túrákra veszik rá az utazót. Utcai árusokat tanácsos mellőzni.

Az utóbbi években egyre elterjedtebb jelenség a prostitúció. Tanácsos kerülni e nőszemélyeket, mert mindenféle veszélyes, vagy kellemetlen helyzetek teremtődhetnek az ilyen szolgáltatások folyományaképpen.  

A rohamosztag nem annyira a turisták biztonságára ügyel, hanem a központi (Peking) hatalom megóvására - k.cs fotója 

Egyéb hasznos információk

1. Tibetben az internet-hozzáférés és a wifi-hálózatok nem olyan elterjedtek, mint a nyugati országokban, és általában csak a nagyobb városokban érhetőek el. Az internet-hozzáférés minősége és sebessége is változó, és az északi és keleti részeken gyakran gyengébb lehet.

Az internet-hozzáférés szabályozása Tibetben szigorú, és az online kommunikációval kapcsolatos szabályok is szigorúak. A kormány által tiltott webhelyek közé tartoznak például a politikai témájú weboldalak, a függetlenségi mozgalmak oldalai, valamint a cenzúrázott és szexuális tartalmakat tartalmazó oldalak.

Tibetben a közösségi média platformok, mint például a Facebook, a Twitter és a YouTube is korlátozottak, és csak VPN (Virtual Private Network) segítségével érhetőek el. Azonban a VPN használata Tibetben is szabályozott, és az illegálisnak számít.

Tibetben a mobiltelefon-hálózat is elérhető, de azok a kommunikációs alkalmazások, amelyek titkosított vagy végponttól-végpontig titkosított kommunikációt biztosítanak, mint például a WhatsApp, a Signal vagy a Telegram, szintén korlátozottak vagy tiltottak lehetnek.

2. Tibetben a higiéniai viszonyok változóak, és attól függően, hogy hol tartózkodik az utazó, a higiéniai viszonyok eltérőek lehetnek. A nagyobb városokban és a turistaközpontokban általában jobb a higiéniai színvonal, míg a vidéki területeken és a kisebb településeken lehetnek kihívások a higiéniai szempontok tekintetében.

A csapvíz Tibetben általában nem iható, mert nincs megfelelően tisztítva, és a szennyezett forrásokból származhat. Az utazóknak mindig palackozott vagy forralt vizet kell fogyasztaniuk, hogy elkerüljék a hasmenést vagy egyéb betegségeket. Az utazóknak szintén ajánlott elkerülni a folyóvizeket, tavakatt és patakokat, mert azok is szennyezettek lehetnek.

Az utazóknak érdemes saját higiéniai termékeket is vinniük magukkal, mint például kézmosó folyékony szappan, papírtörlő, nedves törlőkendők stb., mert ezek nem mindig elérhetőek Tibetben. Emellett érdemes ügyelniük arra is, hogy az éttermek és az élelmiszerboltok higiéniai szabályai megfelelőek-e, és csak jól főzött ételeket fogyasszanak.

3. Tibetben a kétágú, lapos aljú elektromos dugók használatosak, amelyek általában 220 voltos, 50 Hz-es áramforráshoz csatlakoznak. Ez azt jelenti, hogy azok a látogatók, akik olyan országból érkeznek, ahol a 220 voltos áramforrás használatos, és hasonló elektromos dugók vannak, nem igényelnek adaptert vagy átalakítót.

Azonban, ha az utazók olyan országból érkeznek, ahol eltérő feszültség vagy alakú elektromos dugók vannak, akkor szükség lehet egy átalakítóra vagy adapterre a helyi elektromos hálózathoz való csatlakoztatáshoz. Az adapterek és átalakítók beszerzése általában nem nehéz a nagyobb városokban vagy turistaközpontokban, de érdemes előre felkészülni és vinni magával az adaptert az utazóknak, hogy biztosan tudják használni az elektromos készülékeiket Tibetben.

4. 

Sajnos, mint számos más turisztikai célpont, Tibetben is előfordulhatnak turista átverések. Azonban ezeknek a kockázata nagyban csökkenthető, ha az utazók előzetesen tájékozódnak a helyi szokásokról és kultúráról, és ügyelnek arra, hogy megbízható forrásokból származó információkat használnak.

Az egyik leggyakoribb átverés Tibetben az, amikor az utazókat túlárazott áron próbálják meg eladni hamis vagy alacsony minőségű helyi termékeket, például kézzel készített szőnyegeket vagy ékszereket. Az utazóknak érdemes ügyelniük arra, hogy csak megbízható és minőségi árut vásároljanak meg, és mindig tárgyaljanak az árról a boltban dolgozókkal.

További átverések lehetnek az élelmiszerrel és az italokkal kapcsolatosak. Az utazóknak érdemes ügyelniük arra, hogy csak megbízható éttermeket és boltokat válasszanak, és ellenőrizzék az árakat és a számlákat, hogy elkerüljék az átveréseket.

Emellett az utazóknak érdemes tájékozódniuk a helyi szabályokról és törvényekről, és ügyelniük arra, hogy ne kövessenek el olyan cselekedeteket, amelyek sértik a helyi kultúrát vagy vallást, mert ezek a cselekedetek nem csak tiszteletlenek, hanem akár büntetést is vonhatnak maguk után.

Lhásza

465 ezres a lakossága (2023-as becslés)

Lhásza egy varázslatos város, amely a Himalája keleti lejtőin található, Tibet fővárosa és egyben kulturális központja. A város a világ egyik legmagasabban fekvő városa, és egyedülálló kulturális, vallási és természeti látnivalókkal rendelkezik.

Az egyik legismertebb látnivaló Lhászában a Potala-palota, amely egy hatalmas épületkomplexum, amely az egykori tibeti uralkodók hivatalos rezidenciája volt. Az épület az egyik legmagasabb a városban, és a tibeti buddhizmus egyik legfontosabb szimbóluma.

A városban található másik kiemelkedő látnivaló a Jokhang-templom, amely a tibeti buddhizmus egyik legfontosabb szentélye. A templom egyedülálló művészeti és építészeti értékekkel rendelkezik, és évszázadok óta a buddhista zarándokok szent helye.

Lhásza a Dzsokhang tetejéről - Elter Karcsi fotója

Lhászában több hagyományos piac és bevásárlóközpont is található, ahol különleges kézműves termékeket és szuveníreket lehet vásárolni. A városban számos remek tibeti étterem és teaház található, ahol meg lehet kóstolni a helyi konyha specialitásait és a teák különböző fajtáit.

A város környékén számos természeti látnivaló is megtalálható, mint például a Namtso-tó, amely az egyik legnagyobb tó a világon, vagy a Pabonka-barlang, amely az egyik legfontosabb meditációs hely a buddhista szerzetesek számára.

Lhásza varázslatos atmoszférával és gazdag történelmi és kulturális örökséggel rendelkezik, ami miatt az egyik legnépszerűbb turisztikai célpontok közé tartozik. A város különleges élményt nyújt mindazoknak, akik szeretnék megismerni a tibeti kultúrát és a buddhizmus szellemiségét.

Barkhor negyed - k. cs. fotói

Potala Palota (Lhásza)

A lépcsők a Potalába vezetnek - Elter Karcsi fotója

A Potala-palota Lhásza városában, Tibet fővárosában található. A palota egy hatalmas épületkomplexum, amelyet a XIII. században építettek, és amely azóta Tibet egyik legikonikusabb látványosságává vált.

A palota maga több mint 100 méter magas, és az egyik legmagasabb épület Lhászában. A palota a tibeti buddhizmus egyik legfontosabb szimbóluma, és az egykori tibeti uralkodók hivatalos rezidenciája volt.

Az épületkomplexum két részből áll: a Fehér és a Vörös Palotából. A Fehér Palota volt a tibeti uralkodók hivatalos lakóhelye, és itt találhatók az állami ügyekkel kapcsolatos irodák és a lakóhelyek. A Vörös Palota azonban a tibeti buddhizmus szent helye, ahol a Dalai Lámák életét és munkásságát bemutató emléktárgyak, szent képek és műalkotások találhatók.

Az épület belső részei díszes freskókkal és festett üvegablakokkal díszítettek. A palota egyik leglátványosabb része a szépen kidolgozott, aranyozott szobrok és a buddhista szent könyvek, amelyek a palota szentélyeiben találhatók.

A Potala-palota a tibeti buddhizmus egyik legfontosabb szimbóluma, és kulturális öröksége, amely vonzza a turistákat Lhászába. A palotát 1994-ben a világörökség részévé nyilvánította az UNESCO, és azóta is a turisták egyik legkedveltebb látnivalója Tibetben.

k. cs. fotói

Imamalom - k. cs. fotója

Jokhang (Dazhao) kolostor

Tibet minden tájáról érkeznek zarándokok a Jokhang kolostorba, hogy meghajoljanak Sákjamuni Buddha szobra előt. A kolostor bejáratánál imádsággal kezdik az istentiszteletet, és legalább ezerszer arccal leborulnak. Minél több leborulás, annál erősebbnek érezhetik a lelki megtisztulást.

g.s. fotója

k. cs. fotója

Lhásza - arcra borulás a Dzsokhang templom előtt - Elter Karcsi fotója

Drepung kolostor

A Drepung kolostor a három nagy tibeti Gelugpa egyetemi kolostorai közül az egyik. A másik kettő a Ganden és a Szera.
A Drepung, a Gambo Utse hegység lábánál, Lhásza városától 5 kilométerre, a legnagyobb tibeti kolostornak számított a kínai megszállás előtt.

Egyes feljegyzések szerint a második világháború előtt a Drepung volt a világ legnagyobb kolostora, amely olykor 10 000 szerzetesnek adott otthont.

A Drepung kolostort az ókori indiai buddhista intézményekről mintázták, mint például a Nalanda és a Vikramalasíla. A 20 éven át tartó egyetemi képzés során szigorú teszteknek és vizsgáknak kellett megfelelnie az itt tanuló szerzeteseknek, és naponta hat órán át gyakorolták a filozófiai vitázást.

A kínai megszállás idején és az azt követő időszakban, összesen mintegy 250 szerzetesnek sikerült elmenekülnie Indiába, ahol menekültként fogadták őket, és adományokból megépítették a tibeti Drepung kolostor másolatát Karnátaka államban, Mumbai városától délkeletre.

Az itt élő és tanuló szerzetesek száma mára meghaladta a háromezret. A kolostor 2016-ban ünnepelte fennállásának 600. évfordulóját. (U.R. 2022)

Elter Karcsi fotója

Szera kolostor

A Szera kolostor Tibetben található, és az egyik legfontosabb buddhista kolostor a Tibeti Autonóm Területen belül. A kolostor az ún. Gelugpa (vagy más néven Sárga Sáv) buddhista iskolahoz tartozik, amelyet Tibetben alapított a Nagy Öreg Mester, Tsongkhapa. A Gelugpa iskola az egyik legmeghatározóbb és legjelentősebb buddhista iskola, amelyet Tibetben ma is gyakorolnak.

A Szera kolostor történelme több mint 600 évre nyúlik vissza, és azóta az egyik legfontosabb buddhista központ lett Tibetben. A kolostor több mint 20 különböző épületből áll, amelyek egy nagy, 3000 méteres területen találhatóak. A kolostor területén számos templom és szentély található, amelyek az iskola szent tanításainak központjai.

Az egyik legjelentősebb épület a Dszokang (Sutra) Templom, amely a kolostor legnagyobb épülete. Az épület belső terében a hatalmas, több mint 10 méter magas buddhista szentírásokat tartalmazó gömbölyű Sutra-ház található, amelyet az iskola megalapítója, Tsongkhapa maga tervezett.

A kolostor másik fontos látványossága a Tantrikus Templom, amely számos különleges buddhista szentélyt tartalmaz. Az épületben találhatók a gyönyörűen kidolgozott buddhista képek, a gyönyörű freskók és az aranyozott szobrok.

A kolostor különleges vonzereje, hogy itt tanítják a Gelugpa iskola legfontosabb tanításait és filozófiáját. A kolostorban tanuló szerzetesek a szigorú szellemi és fizikai edzést, például a meditációt és a filozófiai vitákat végeznek.

Palkhor monostor

A Palkhor kolostor, más néven a Pelkor Chode kolostor, egy híres buddhista kolostor Lhásza mellett, Tibetben. A kolostor az 1400-as években épült, és az évszázadok során többször átalakították és kibővítették.

A Palkhor kolostor egyedülálló, mivel különböző buddhista iskolák közös otthona, köztük a Gelug, a Sakyapa és a Kagyupa iskolák. Ez ritka azért, mert a buddhista iskolák gyakran elkülönülnek egymástól, és csak saját kolostorokban gyakorolnak. Az együttéléssel a kolostorban a tibeti buddhista kultúra és vallási hagyományok gazdag keveréke jött létre.

A kolostor központi szentélye a Kumbum, amelynek szó szerint "Tartály" a jelentése. A Kumbum egy 9 emeletes sztúpa, amely 75 kapcsolódó szentélyt tartalmaz. Az épület különlegessége, hogy számos különböző buddhista istenséget, szentet és tanítást ábrázol. A Kumbumot eredetileg egy szentélyként építették, de később átalakították sztúpává.

A kolostorban további templomok és épületek találhatók, amelyek közül sokat az évszázadok során renováltak és restauráltak. A kolostorban található Szangpoche-ház egyik legérdekesebb része, amely egy szentély, amelyet a kolostor egyik fontos istensége tisztel. A szentélyben találhatók a hagyományos festett ablakok és a gyönyörű freskók.

A kolostor területén találhatók továbbá kertek és kisebb kolostorok is. A kertekben lehetőség van sétálni és pihenni, míg a kisebb kolostorokban lehetőség van részt venni a szent szertartásokon és buddhista tanításokon.

Tashi Lhunpo Kolostor (Shigatse)

A Tashi Lhunpo kolostor Shigatse városában található, Tibet második legnagyobb városában. A kolostor az egyik legjelentősebb buddhista kolostor a tibeti buddhizmusban, és a Panchen Láma hivatalos székhelye.

A kolostor a XV. században épült, és az évszázadok során többször átépítették és bővítették. A kolostor belső udvarán található a hatalmas Maitreya Buddha szobor, amely az egyik legnagyobb bronz Buddha-szobor a világon.

A kolostor területén számos épület és szentély található, amelyek közül a legfontosabbak a különböző templomok és a szent szobrok. A kolostorban számos különböző iskola működik, köztük a Gelugpa és a Sakyapa iskola is.

Az egyik leglátványosabb része a kolostornak a hatalmas Tashi Lhunpo-fal, amely több mint 4 kilométer hosszú és körülöleli a kolostor területét. A falon belül található a számos szentély, kert és zárt terület, amelyek különböző szent felajánlásoknak, tanulmányoknak és gyakorlatoknak szenteltek.

A kolostorban élő szerzetesek száma ma is igen magas, és sokan közülük itt tanulják a tibeti buddhizmus tanait és hagyományait. A kolostor a látogatóknak izgalmas lehetőséget nyújt a tibeti kultúra és vallási hagyományok megismerésére, és lehetővé teszi, hogy bepillantsanak a kolostorok életébe és a szerzetesek mindennapi tevékenységeibe.

k. cs. fotói

Sigacei házak és sztúpa - Elter Karcsi fotója

Rongbuk (Rongpu) monostor

A Rongbuk (Rongpu) kolostor a világ legmagasabb buddhista kolostora, amely a Mount Everest alján, Tibetben található. A kolostor 5100 méteres magasságban fekszik, és a világ egyik legelképesztőbb helyszíne.

A kolostort az 1900-as évek elején építették, és azóta többször renoválták és átalakították. A kolostorban élő szerzetesek az évszázadok során nagy számban keresték fel a Mount Everest környékét, és gyakran vettek részt a hegymászók küldetéseiben.

A Rongbuk kolostor két fő épülete, a Zhufeng Si és a Rongbuk Si. A Zhufeng Si az épület, amely a Mount Everest lábánál található, és a Rongbuk Si az épület, amely az erősebb kolostor a környéken. A Zhufeng Si egy kis épület, amely különösen gyönyörű látványt nyújt a hófödte hegyek között.

A Rongbuk kolostor területén további kisebb épületek és szentélyek találhatók, amelyekben a szerzetesek szertartásokat végeznek és imádkoznak. A kolostor környékén gyönyörű tájak, zöldellő legelők és magas hegyek találhatók, amelyek szép látványt nyújtanak a látogatóknak.

A Rongbuk kolostor érdekessége, hogy a látogatók számára lehetőség nyílik az éjszakát tölteni itt, ami egyedülálló élményt nyújt a világ egyik legmagasabb hegyénél. Az éjszakai tartózkodás lehetővé teszi a látogatók számára, hogy élvezzék a csendet és a nyugalmat a hegyen, és az időzítés lehetővé teszi, hogy a látogatók a napfelkeltekor gyönyörködjenek a Mount Everest látványában.

Yumbulagang

A Yumbulagang vagy Yumbu Lhakhang egy híres történelmi helyszín Tibetben, amely a Lhasa városánál található. Ez a hely az egyik legkorábbi épület Tibetben, és nagy jelentőséggel bír a tibeti történelemben.

A Yumbulagang eredetileg egy erődítményként épült a 2. században, és később átalakították buddhista kolostorrá. Az épület a tibeti buddhista vallás és kultúra fontos szimbóluma, és a hagyomány szerint itt élt a tibeti király, Nyatri Tsenpo, aki a legkorábbi tibeti uralkodók egyike volt.

Az épületet a hegyoldalba építették, és gyönyörű kilátást nyújt a Lhasa-völgyre. Az épület két szintből áll, és az alsó szinten található a régi trónterem, amely eredetileg a tibeti királyok lakhelye volt. Az épület felső szintjén található a templom, amelyben számos buddhista szent tárgyat és szentélyt találhatunk.

Az épületet egyedülállóvá teszi, hogy az egyik legkorábbi tibeti épület, és az egyetlen olyan épület, amelyet tibeti uralkodók építettek. A Yumbulagang nagyon fontos szerepet játszott Tibet történelmében, és számos történelmi és kulturális értéket őriz. Ma a látogatók számára megtekinthető és tanulmányozható a tibeti történelem és kultúra egyik legfontosabb emléke.

Kailash

,, Tibet fővárosából jó minőségű betonút vezet a Tibeti-fennsíkon keresztül nyugat felé, a Himalája legvadabb tájain keresztül utazunk Lhászától a Kailash-hegyig. A Friendship Highway Ázsia egyik legszebb autóútja. A 800 kilométeren át húzódó főút a világ legmagasabb hegycsúcsai, kristálytiszta vízű tavak, folyók, gleccserek és legelők mellett vezet el minket a modern fővárosból a Himalájába, ahol egy kicsit megtapasztalhatjuk azt, milyen is lehetett az ősi Tibet.

A Kailash-túra megkezdése előtt fontos hozzászoktatni a szervezetünket a magaslati levegőhöz, így érdemes 3 éjszakát Lhászában, egyet Gyantséban, legalább egyet Shigatséban és további 4-5 éjszakát a Shigatse-Darchen útvonal településein eltölteni. Mindenképpen elég időt kell hagynunk a szervezetünknek arra, hogy alkalmazkodjon a magassághoz. Évente 8-10 áldozatot szed a Kailash magaslati levegője!

A Kailash-kora (a szent hegy körbekerülése) fontos zarándokút minden tibeti életében. A buddhisták szerint aki egyszer körbejárja a Kailasht az megszabadul a mostani élete minden bűnétől, aki tizenháromszor teljesíti a zarándoklatot az a következő életében megvilágosodik, míg az, aki 108 alkalommal kerüli meg a hegyet azonnal megvilágosodottá válik." forrás

Egyéb látnivalók

A szerzetesek szervezett elfoglaltságként vitatkoznak egymással. - k. cs. fotója

Tibet földrajza

Tibet földrajza nagyon változatos, és számos természeti csodát tartalmaz. A régió hatalmas területen fekszik, mintegy 1,2 millió négyzetkilométeres területen, és az ázsiai kontinens közepén található. A Tibetet körülölelő területek magas hegyekkel, folyókkal, tavakkal és völgyekkel rendelkeznek, amelyek számos érdekes és gyönyörű látványt kínálnak.

A terület legmagasabb pontját a Mount Everest jelenti, amely az egész világ legmagasabb hegye. Az Everest 8848 méter magas, és a Himalája-hegység része, amely a Tibet déli részén található. Tibet keleti részén a Khami-fennsík található, amely erdős vidékeket, vad folyókat és gyönyörű völgyeket tartalmaz.

A terület északi részén a Changtang-fennsík található, amely egy magas, szélvédett síkság, és az itt élő nomádok évszázadok óta juhokat, yakokat és lovakat tenyésztenek. Tibet nyugati részén a Nyima-fennsík található, amely egy sivatagos terület, és számos régióban száraz, puszta vidékek találhatók.

Tibet éghajlata is változatos. A déli részeken trópusi és szubtrópusi éghajlat uralkodik, míg az északi részeken hideg és száraz éghajlat jellemző. A téli hónapokban a hőmérséklet jelentősen csökkenhet, míg a nyári hónapokban kellemesebb az időjárás.

A terület nagy része nagyon magasan fekszik, és a tengerszint feletti magasság több mint 4 000 méter lehet. A magas tengerszint miatt az oxigénszint is alacsonyabb lehet, ami kihívást jelenthet az utazók számára, különösen, ha aktív tevékenységeket, például hegymászást vagy túrázást terveznek.

Gleccser a Karola hágónál - Elter Karcsi fotója

Történelem

Tibet történelme igen hosszú és gazdag, és több ezer éves múltra tekint vissza. Tibet eredetileg nomád törzsek lakta terület volt, amelyek az évszázadok során egységes tibeti kultúrát és társadalmat hoztak létre. Itt van egy rövid összefoglaló Tibet történelméről:

A korai történelem:
A történelmi feljegyzések szerint Tibet területe már az 5. évezredben is lakott volt. Az első tibeti királyságok az 1. században alakultak ki, és a tibeti történelem egyik leghíresebb uralkodója Songtsen Gampo volt, aki a 7. században uralkodott. A királyságok időszakában a tibeti kultúra és vallás, a buddhizmus virágzott.

A középkor:
A középkorban Tibet nagy része a Tang-dinasztia ellenőrzése alatt állt, és a tibeti kultúra és vallás továbbra is virágzott. Az 1300-as években Tibet függetlenségi mozgalmai miatt megnövekedett a harcok száma a környező országokkal, így az ország a 14. századtól kezdve visszavonult, és számos polgárháború és küzdelem történt az uralkodók között.

A modern kori történelem:
A modern kori Tibet történelme az 1900-as évek elejére nyúlik vissza, amikor Kína megszállta Tibetet. Az ország elvesztette függetlenségét, és 1951-ben a kínai kormány hivatalosan is beolvasztotta Tibetet Kínába. Ezután kezdődött el a hagyományos tibeti kultúra és vallás elleni elnyomás, és Tibet kormányzását Kína vette át. Ez vezetett a tibeti függetlenségi mozgalomhoz, amely még mindig folyamatban van.

Manapság

A tibetiek Kína által történő elnyomása számos formában megnyilvánul Tibetben. Az alábbiakban néhány példa található:

Kulturális elnyomás: Kína gyakran megpróbálja elnyomni a tibeti kultúrát és hagyományokat, és erősen korlátozza a tibeti nyelv használatát az oktatásban és az állami intézményekben. A tibeti művészetet, zenei hagyományokat és vallási szimbólumokat is szigorúan ellenőrzik.

Politikai elnyomás: Kína a 1950-es évek óta tartó katonai invázió óta Tibetet az autonóm területek rendszerének részeként kezeli, és szigorúan ellenőrzi a tibeti politikai életet. A tibeti aktivisták és politikusok gyakran ki vannak téve a Kínai hatóságok zaklatásának és bebörtönzésének.

Gazdasági elnyomás: A tibeti gazdaságot gyakran hátrányosan érinti a kínai jelenlét. A tibeti földek elosztása és használata szigorúan korlátozott, és a tibeti gazdák és vállalkozók gyakran nem kapnak egyenlő bánásmódot a kínaiakkal szemben.

Emberi jogi visszaélések: A kínai hatóságok gyakran visszaélnek az emberi jogokkal a tibeti lakossággal szemben. A kínai hatóságok sokszor bántalmazzák a tibeti vallási vezetőket, bebörtönözik a politikai aktivistákat és korlátozzák a szólásszabadságot.

,, Sok utazóval beszélgettem az utóbbi években, akik bár nagy érdeklődést mutatnak Tibet iránt, a kínai politikával való ellenállás és a tibeti szolidaritás jegyében annak ellenére nem hajlandóak meglátogatni a Kínához csatolt területet, hogy megtehetnék. E kérdésben én nem foglalnék állást, a tény az, hogy Tibet Kínához tartozik, és arra komolyabb összegben mernék fogadni, hogy Kína és Tibet viszonya a jövőben sem fog változni. Így tehát aki úgy dönt, hogy a politikai okok miatt nem látogatja meg Tibetet és e nézetéből nem enged, annak valószínűleg sosem lesz rá alkalma. Természetesen mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy hogyan viszonyul e kérdéshez. (2018)" forrás

Tibet éléskamrája, a Yarlung-völgy - Elter Karcsi fotója

Gyance-i házak - Elter Karcsi fotója

Tibetiek

Tibet népessége nagyon sokszínű, és több etnikum alkotja. A legtöbb tibeti a tibeti etnikumhoz tartozik, de a régióban élnek más etnikumok is, például a han kínaiak, a mongolok és a muszlim ujgurok.

A tibeti etnikum kultúrája és hagyományai nagyon eltérnek a han kínaiakétól. A tibetiek vallásukban és kultúrájukban nagyon elkötelezettek, és számos szent helyet és szent tárgyat őriznek, amelyek fontosak számukra. A tibetiek hagyományosan nomád életmódot folytattak, és a legtöbbjük a mezőgazdasággal, állattenyésztéssel és kézművességgel foglalkozott.

A tibeti kultúrában a vallás nagyon fontos szerepet játszik, és a buddhizmus domináns vallás. A tibeti buddhizmus különleges stílust és gyakorlatot követ, és nagyon erősen kapcsolódik a tibeti népi kultúrához és hagyományokhoz. A tibeti buddhizmus hagyományosan erős kapcsolatot tartott fenn a tibeti politikával, és a tibeti kormányzásban fontos szerepet játszottak a buddhista szerzetesek.

A tibeti kultúra egy másik fontos eleme a tibeti zene és tánc. A tibeti zene és tánc számos kulturális és vallási ünnepen jelen van, és számos hagyományos hangszert használnak, például a kanglingot, a danyenet, a dranyenet és a gyalingot.

A tibeti ételek is jellemzőek és nagyon eltérnek a kínai konyhától. Az egyik legismertebb étel a momo, ami egyfajta tibeti gombóc, de a tibeti konyhában számos más érdekesség is található, például a thukpa (leves), a gyurma (korpás kenyér) és a chang (hagyományos tibeti sör).

R. Kata fotója

Elter Karcsi fotói

Bárányt tartó tibeti lány - Elter Karcsi fotója (2022)

Elter Karcsi fotói

Turista etikett

1. Ha belépünk egy tibeti kolostorba vagy templomba, akkor vegyük le a kalapunkat, sapkánkat, karjaink, vállaink, lábaink legyenek fedve. Fontos! Jóllehet a szerzetesek leveszik acipőjüket vagy a szandáljukat, ezt speciel nem várják el a turistáktól. Nagy tiszteetlenség belépni egy szentélybe rövidnadrágban, shortban, újjatlan tirkóban, túl lengén öltözve. Tessék illendő öltözében látgatni e szent helyekre. Nem illik hangosan beszélni, megérinteni az ottani hívő által nagyra becsült, szent berendezési tárgyakat. 

Tibetnek gazdag és évezredes történelme és kultúrája van, ezért fontos, hogy az ide látogató turisták tiszteletben tartsák a helyi hagyományokat és kultúrát. Itt van néhány magatartási etikett, amelyeket érdemes betartani Tibetben:

Tiszteljük a helyi szokásokat és kultúrát:
Tibet kultúrája és hagyományai nagyon eltérnek a nyugati kultúráktól, ezért fontos, hogy tiszteletben tartsuk a helyi szokásokat és kultúrát. A buddhizmus nagyon fontos szerepet játszik a tibeti kultúrában, ezért fontos, hogy tiszteletben tartsuk a szent helyeket, szent tárgyakat és a buddhista szerzeteseket.

Viseljünk megfelelő ruhát:
Tibetben általában hideg és száraz az időjárás, ezért fontos, hogy megfelelő ruhában utazzunk. Az ideális ruházat meleg, réteges és kényelmes ruhákból áll. Fontos megjegyezni, hogy a buddhista templomokban és szent helyeken általában tilos rövidnadrágot, sortot vagy vállat mutató ruhát viselni.

Tartsuk tisztán és rendezetten a szent helyeket:
Tibetben számos szent helyet és templomot találunk, ezért fontos, hogy tiszta és rendezett legyen azok környezete. Tartsuk tisztán a környezetet, és ne dobáljunk szemetet vagy rongyokat a szent helyek körül.

Ne fotózzunk, amikor azt nem szabad:
Fontos, hogy figyeljük a környezetünket, és ne fotózzunk olyan helyeken, ahol tilos. Például számos templomban vagy szent helyen tilos fényképezni vagy videózni. A helyiek és a szerzetesek tiltják a fotózást, mivel hiszik, hogy a vakuk és a fények zavarhatják a szentélyekben és szent tárgyakban élő szellemeket.

Vegyük figyelembe a környezeti hatásainkat:
Tibetben az élővilág és a természet nagyon fontos szerepet játszik, ezért fontos, hogy tiszteletben tartsuk a természetet és ne szennyezzük azt. Kerüljük a túlzott hulladéktermelést, és tartsuk szem előtt az újrahasznosítást. Ha túrázunk a hegyekben, vigyünk magunkkal minden szemetünket, és ne hagyjuk azt a természetben.

Érdekességek

A tibeti buddhizmus fontos szerepet játszik a tibeti kultúrában. Az egyik legérdekesebb történet szerint a buddhista szerzetesek képesek voltak a múltban a meditáció és az imádság erejével olyan fagyos állapotban élni, hogy testük nem fagyott meg, és így hónapokig életben maradtak a hidegben.

A tibeti zászlók (lungta) jellegzetes látványt nyújtanak a tibeti tájban. A zászlók öt színből állnak, és számos szent szimbólumot ábrázolnak, mint például a buddhista isteneket és szent szövegeket. A tibetiek hiszik, hogy a zászlók elrepítik a pozitív energiákat, és hozzájárulnak az emberi boldogsághoz.

A kandzsik alkotója, a híres tibeti szerzetes és tudós, Thangka gyakran vicces tréfákat és játékokat rejtegetett a kandzsikban, hogy ellenőrizze, hogy a hallgatóság figyel-e. Ha valaki felfedezte ezeket, akkor jutalmat kapott.

A tibeti buddhista kormányzás szervezete, az ún. rendszer a politikusok mellett szerzetesekből állt, akiknek a feladata volt a politikai döntések végrehajtása, de az élet minden területén az emberekkel foglalkoztak, például az oktatás és az egészségügy terén is.

Az egyik legérdekesebb tibeti ünnep a Butter Tea Festival, amelyet a Lhokha régióban tartanak meg minden évben. Az ünnepen a tibetiek teát készítenek sós vajjal és rizsliszttel, és nagy mennyiségű teát isznak egymás társaságában.

Tibet hagyományosan nomád életmódot folytatott, és az állattenyésztés nagyon fontos szerepet játszott az életükben. A yak az egyik legfontosabb állat, mert húst, tejet, vajat, gyapjút és munkaerőt biztosítottak.

Gasztronómia

A tibeti konyha gazdag és változatos, és rengeteg hagyományos ételt és italt tartalmaz. A tibeti konyha nagyban függ a földrajzi elhelyezkedéstől és a rendelkezésre álló alapanyagoktól, ezért a tibeti ételek változatosak lehetnek a különböző régiókban.

Az egyik legismertebb tibeti étel a momo, ami egyfajta gombóc, amelyet töltelékkel (hússal, zöldséggel vagy sajttal) töltik. A momo-t tipikusan forró levesben szolgálják fel, és gyakran fogyasztják reggelire vagy uzsonnára.

Egy másik hagyományos tibeti étel a thukpa, ami egyfajta tészta leves. A thukpa-t húslevesben vagy zöldséglevesben készítik, és tészta, zöldségek és hús kerülnek bele. A tészta lehet metélt vagy csigatészta, és a leves általában nagyon forró és fűszeres.

A tibeti konyha másik jellegzetes eleme a momo mellett a gyurma, ami egyfajta hagyományos tibeti kenyér. A gyurma többnyire búzalisztből vagy árpalisztből készül, és kemencében sütik meg. A gyurmát tipikusan húsos ételekkel, levesekkel vagy zöldséggel fogyasztják.

A tibeti ételek között számos más húsos étel is található, mint például a shapta (marhahús darabokból készült étek), a gyuma (marhahúsleves), és a tsel-momo (tojásos húsos gombóc).

A tibetiek hagyományosan teát és sört is fogyasztanak. A tibeti tea nagyon eltér a nyugati teától, mivel sós és tejjel készül, és sós vajat adnak hozzá. A tibeti sör (chang) alkoholos ital, amelyet általában árpából készítenek, és általában a hidegebb hónapokban fogyasztják.

Hentesbolt Lhásza központjában. A jakhúst szárított, sózott, füstölt stb. formában fogyasztják - v.n. fotója

Olvasmányos linkek

,, A tibetiek elképesztőek. Ha a tibetiekre gondolok, nekem mindig a szerzetesi falu jut eszembe. Én arra számítottam, hogy nagyon zárkózottak lesznek, de ellenkezőleg: nagyon nyitott, kedves volt mindenki, folyamatosan mosolyognak az emberre. Kínában sincs ilyen, pedig a kínai nagyvárosokban hozzászokhattak a nyugatiak látványához. Alig volt valamijük, de egy halom ajándékot adtak, megosztották velünk az ételüket. Yarchen Gar két részre van osztva. Az egyik felében élnek a férfi szerzetesek, a másikban a nők, átjárás pedig nincs közöttük. Mi látogatóként természetesen átmehettünk egyik helyről a másikra, és a női oldalon történt az, hogy bementünk egy olyan épületbe, ahol az emeleten gyerekek tanultak. Felmentem az emeletre, és a reakciókból az volt a benyomásom, hogy ők még életükben nem láttak nyugati embert. (2017)" forrás

Fotóegyveleg

Kambala-hágó - tibeti masztiff kutyák - k. cs. fotója 

Sigace - csörten a Tashilumpo kolostornál - Elter Karcsi fotója

A Mount Everest,Nepál és Tibet határán fekszik. A legtöbb expedíció is Nepalból indul, hogy megmásszák a hegyet. - Elter Karcsi fotója

Gyance - Kumbun sztúpa - Elter Karcsi fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Pekingbe Repülőjegyek Pekingbe
Olcsó repülőjegyek Pekingbe a Vistánál
Repülőjegyek Shanghaiba Repülőjegyek Shanghaiba
Olcsó repülőjegyek Shanghaiba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes