ÚTIKRITIKA.HU / Xiamen (Hsziamen)


hirdetes

útikritikák


Xiamen (Hsziamen)

Xiamen (Hsziamen) dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Megközelítés | Szállás | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Hasznos információk | Strandok | Huandao-út | Gulangyu-sziget | Buddhista templomok | Egyéb látnivalók | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

.

Xiamen (Hsziamen) dióhéjban

 • Xiamen vagy más átírással Hsziamen egy hangulatos kikötőváros Kína délkeleti részén, Fucsien tartomány déli vidékén, lényegében szembe Tajvannal. 3.8 milliós lakosságával Kínában egyelőre nem számít igazi nagyvárosnak. Sok más kínai várossal ellentétben a 3,8 milliós lakossága mellett is egyfajta kisvárosi nyugalom jellemzi.
 • Nagy vonzereje, hogy télen a napközbeni hőmérséklet is 20 fok körül van. Szubtrópusi klímája miatt Xiamennek egyfajta nyaralóhelyes feelingje van: pálmafák, szép tiszta ég, fehérhomokos strandok.
 • A városban élő sok darumadár miatt "Daruvárosnak" is szokták nevezni Xiament. A város nagy része a Xiamen-szigeten fekszik.
 • Xiamen egyeteni város. Egyeteme az egyik legnépszerűbb Kínában, persze nagyrészt a város kellemessége miatt is. Az egyetem és a diákok lakókörnyezete (campusa) gyönyörű. Az egyetem a Siming körzetben található, ugyanarra mint a Gulangyu-sziget.
 • Augusztusban gyakoriak Xiamen térségben a tájfunok.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Példás a tisztaság (állítólag Kína egyik legtisztább városa) és a sok zöldterület
 2. Gulangyu-szigeten az autómentes utcákon sétálni és nézni a koloniális villákat
 3. A vízre épült sétányon, a Kávé-utcán a sok európai stílusú kávéház, ahol a tulajok tudnak angolul
 4. A helyi botanikus kertben a nyugalom, a más kínai városok hasonló parkjaiban tapasztalható zajok nélkül
 5. Az egyetemi városi jellege és magának az egyetemnek a hihetetlenül szép kialakítása és természeti környezete (hegy, tenger stb.).

Nem tetszett

 1. Egy-két taxis, akik kihasználták tájékozatlanságukat és feltehetően nem a legrövidebb utat választották
 2. A Gulangyu-sziget túlságosan turistás, a kereskedők igyekeznek a lehető legtöbb bőrt lehúzni a turistákról nélkülözhető csecsebecsék eladásval

Vélemények

Jön!

Megközelítés

A KLM légitársaságnak van Amszerdamból közvetlen járata Xiamenbe.

Szállás

Érdemes Gulangyu-szigeti szállást keresni, mert a környezet kellemes, romantikus. Tény viszont, hogy a nagy, jobb hotelek nem ezen a szigeten vannak.

Ajánlott hotelek:

 • 2 csillagos: Fresh Summer Inn
 • 3 csillagos: Judy's Inn
 • 4 csillagos: Xiamen Discovery Hotel
 • 5 csillagos: C&D Hotel Xiamen

Közlekedés

Xiamenben a városi buszközlekedés jónak nevezhető.

Étkezés

Xiamen városában számos étkezési lehetőség áll a látogatók rendelkezésére. A város több területén is megtalálhatóak éttermek, azonban az ételek minősége és a választék az északi területeken jobbnak tekinthető, mint a déli részeken.

Az Xiamen International Airport környékén, a városközpontban, valamint a Zhongshan Road környékén találhatóak a legtöbb étterem. Az Xiamen Street Food is nagyon népszerű, és számos kis üzletben és utcai árusnál meg lehet kóstolni a helyi különlegességeket.

A helyi specialitások között érdemes megkóstolni a kulou rou, vagyis a vörös sült sertéshúst, amelyet egyedi fűszerekkel készítenek. A seafood is nagyon népszerű a városban, különösen a kagylók és rákok.

A Zhongshan Road-on találhatóak a város legnépszerűbb ételeket kínáló éttermei, és itt található a híres seafood étterem, az Ajánlatos-e megkóstolni.

A Gulangyu Island-on is találhatóak éttermek, azonban azok általában magasabb árakkal dolgoznak, hiszen a sziget a turisták egyik legnépszerűbb célpontja.

Vásárlás

Az üzletek többsége este 10-ig nyitva tart.

Szórakozás

Tekintettel arra, hogy Xiamen egyetemi város, naná, hogy sok a szórakozóhely, amelyek ráadásul nem olyan drágák, mint a pekingi és sanghaji bulihelyek. Két népszerű diszkó: a Dushanz és az 1801 Bar.

Hasznos információk

Jön!

Strandok

A város körül számos homokos strand található. Az egyik legnépszerűbb strand a szigeten található, és az "Egész éjszakás partinak" nevezik. A strand környéke turisztikai és üdülőhely, és rengeteg étterem és kávézó található itt. A Hulishan Old Fort strand is népszerű a turisták körében, és itt különféle sportolási lehetőségek is vannak. A sziget keleti partján található Baicheng Beach is népszerű a helyi lakosok és a turisták körében egyaránt.

Huandao-út

A Huandao-út egy híres part menti út, amely Xiamen szigetének körülbelül 31 kilométer hosszúságú szakaszát köti össze. Az út a tengerparton fut, és lehetőséget nyújt a gyönyörű tengerparti tájak, a hegyek és a kikötők felfedezésére. Az út mentén számos látványosság található, mint például a kőóriások, a Hulishan-fort, a Xiamen Egyetem és a számos tengerparti üdülőhely. Az út számos parkkal és kerékpárúttal is rendelkezik, így kiváló lehetőséget biztosít a pihenésre, a sportolásra és a szabadidős tevékenységekre. A Huandao-út a helyiek és a turisták kedvelt útvonala, és számos látogató számára nyújt élményekben gazdag kirándulási lehetőséget.

Gulangyu-sziget

Xiamen fő attrakciója ez a kis sziget. A sziget csupán 2 négyzetkilométer nagyságú. Komppal 10 perc alatt megközelíthető kis sziget.A sziget tele van galériákkal, múzeumokkal. Még zongoramúzeumuk is van, és van egy éremmúzeum is. A Zhongshan Lu közelében lévő kompállomásról lehet a szigetre eljutni.

Buddhista templomok

Xiamenben több buddhista templom is található, amelyek közül néhány különösen érdemes meglátogatni:

Nanputuo-templom: Ez Xiamen legrégebbi és legismertebb buddhista temploma, amely az 1600-as években épült a Xiamen Egyetem közelében. Az épület impozáns és szépen díszített, a kertjében pedig több szobor és pavilon is található.

Hulishan erőd és templom: Ez a templom és erőd együtt található a Xiamen legdélibb csücskében. A templom épülete egyedülálló, mivel egyesíti a kínai és a nyugati építészetet, és a tengerparti sziklákra épült.

Guanyin-hegyi buddhista templom: Ez a templom a Xiamen közelében lévő Guanyin-hegyen található, amelynek csúcsán egy hatalmas Guanyin-szobor áll. A templom szépen díszített, és remek kilátást nyújt a környékre.

Xiamen Buddha Park: Ez a park és templom kicsit távolabb található a városközponttól, de érdemes meglátogatni a látványos épületek és szobrok miatt. A parkban egy hatalmas Buddha-szobor is található, amelynek magassága több mint 30 méter.

Ezen kívül Xiamenben több kisebb buddhista templom is található, amelyek szintén érdekesek lehetnek a látogatók számára.

Egyéb látnivalók

Jön!

Olvasmányos linkek

"Kína nagyvárosairól általánosságban a bámulatos történelmi emlékhelyek mellett szennyezett levegőről, koszos és zsúfolt utakról számolnak be a turisták. A kínai nagyvárosok szegényes hírnévnek javítása érdekében a dél-keleti parton fekvő Xiamen városa elsőként akar tenni. Két és félórányi repülőútra Pekingtől a tajvani szoros közelében a megszokott kínai hangulattól eltérően, egy merőben más miliőben találja magát az utazó. A helyiek büszke kínaiak, de mégsem veszik sértésnek, ha turisták azt gondolják, már nem is Kínában vannak. Erre ugyanis minden okuk megvan.

A világ legbiztonságosabb városa címéért is versenybe szálló Xiamen (ejtsd: Hsziamen) hosszan elnyúló partszakaszán a strandok tiszták, a homok selymes, a vegetáció buja, a tengeri ételek frissek, ízletesek, az épületek tetszetősek, patinásak, az üzleti negyed modern. Xiamen éghajlata szubtrópusi monszun, vagyis nyáron forró, télen enyhe. Az évi középhőmérséklet 21 °C. A város fekvése igen érdekes. Xiamen városa Xiamen-szigetből, Gulangyu-szigetből és a szárazföldön a Jiulong folyó deltájánál egy nagyobb területből áll. A hat kerülete közül Huli és Siming kerület nagyobb része Xiamen-szigeten helyezkedik el, míg a többi négy kerület a szárazföldön található." forrás

Komment a fotóegveleg után (alatt)!

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Béci, 2017. 09. 11. 20:33
Sziasztok!

Először is szeretném megjegyezni, hogy nem fogok átfogó posztot írni a városról, de szeretnék egy két hasznos tanáccsal segíteni másoknak, hogy ne éljék azt át amit mi. Párommal nászútra utaztunk Balira és Xiamen városa volt oda vissza tranzitunk egyik állomása. Tudnotok kell, hogy Xiamen városára is vonatkozik a 72órás vízummentesség, ha van tovább jegyed. Kínában is ki kell csekkolnod, ezért ott ütik bele az útleveledbe. Jó ha gépen kértek regisztrációs lapot, mert ki tudjátok tölteni előre. A széles befelé kell, a kisebb kifelé. A vízumot kiállító mezőt üresen kell hagyni (tranzit utasoknak). Ha kint vagy jön a rémálom, angol nyelv ismerete zéró. Mobiltelefonnal próbálnak segíteni. Tourist Info talán egy alap angol, ha nyitva van. Van egy remek busz a városba, ami az érkezés szintjéről indul, taxi állomás mellől. olyan 20yuan egy jegy.Kb 8kor indul az első. Fontos, jegyet tartsd meg, mert retúrt nem bírsz venni és a másik állomáson nem tudod elmagyarázni melyik terminálra mennél, de a jegyből tudni fogja. A busz elvisz vmi bankcenterig, addig van pár megálló. Ott jártunkkor valamiért nem ment a komp abból a kikötőből gulangyu szigetre. Pedig onnét a legolcsóbb a jegy. Második alkalomkor jöttünk rá, hogy a szigetre csak a nemzetközi kikötőből lehet menni. onnét két komp visz át, 35juan és 50juan. Mi az ötvenessel mentünk, és azzal a jeggyel vissza tudtunk jönni a 35juanos komppal. Egy kínai pár viszont azt mondta, hogy vissza is kell jegy az 50-esre. Aki a bankcenterig megy a busszal, az ne hagyja ki az épületek mögötti kínai bazár sort. Egyes boltokhoz gyomor kell, de pl a mocsit meg kell kóstolni. A reptér busz nem megy vissza a nemzetközi kikötőbe, így helyi közlekedést kell használni. Jegy nincsen, pénzt kell dobnod ha jól emlékszem 1yuan/fő. Van egy busz ami ingázik, a helyiek térképen leírják neked. Szóval az utcsó jó tanács. Térkép és íróeszköz sokat segíthet. Ui.: rengeteg a turista, de mind kínai.Tisztaság az európai szemmel is kiváló.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Pekingbe Repülőjegyek Pekingbe
Olcsó repülőjegyek Pekingbe a Vistánál
Repülőjegyek Shanghaiba Repülőjegyek Shanghaiba
Olcsó repülőjegyek Shanghaiba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes