ÚTIKRITIKA.HU / Shanghai / Látnivalók


Shanghai / Látnivalók

Általános tanácsok Shanghai látnivalóihoz | A Bund | Nanjing Road | Jade Buddha templom | Oriental Pearl Tower | Shanghai World Financial Center | Shanghai múzeum | Egyéb múzeumok | Egyéb látnivalók | Pudong | Francia negyed | Huangpu | Egyéb érdekes negyedek | Kertek és Parkok | Templomok és Pagodák | Shanghai közeli programok | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Általános tanácsok Shanghai felfedezéséhez

1. Javasolom: Legyen nálunk egy jó térkép, ahol a legtöbb hely kínaiul és angolul is olvasható. Az utcán többnyire hiába próbálunk angolul eligazítást kapni, legfeljebb az segíthet, ha meg tudjuk mutatni a keresett helyet kínaiul leírva. A térképünkön karikázzuk be, hogy miket is akarunk megnézni. Hamar rájövünk arra, hogy mekkorák a távolságok, és ezután a térkép alapján el tudjuk dönteni, hogy mit közelítünk meg metróval, és mit érdemes gyalog elérni. Ha a metrózás átszállás nélkül megy, akkor érdemes gyakran így közlekedni. Az átszállások a nagyobb metrómegállókon túlságosan időigényesek. 

Azért is érdemes metrózni, mert a gyaloglások folyamán vannak nem túl érdekes, ingerszegény területek is (pl. lakótömbök, irodai negyedek). Részesítsük előnybe  a modern épülettömbök között megbújó régi negyedeket, ahol 2-3 emeletesek csak az épületek.    

2. A French Concession (francia) negyed elég kiterjedt és nem könnyű a fefedezése, mert nincs kifejezetten epicentruma. Sokat kell gyalogolni, újabb és újabb utcákat bejárva és így kialakulhat az a kép, hogy a Fench Concession roppant változatos. vannak annyira nem izgalmas utcarészek, vannak nagyon hangulatosak, és méregdrága butikokkal, kávézókkal teli menő részek. Kb. másfél-két óra szükséges ahhoz, hogy általános, és egyben vegyes benyomást szerezhessünk róla.

Shanghai - francia negyed

3. A járdákon, átkelőhelyeken külön kell vigyázni a motorosokra, mert össze-vissza cikáznak, - hangsúlyozzuk  - a járdákon is. A közlekedési lámpás átkelőhelyeket használjuk, mert az biztonságosabb itt is. Nincs a lámpán sárga, hanem a zöldnél mutatja számokkal, hogy miként közeledik a piros. 5-8-nál már nem induljunk neki az úttesten való átkelésnek, mert a járművek kíméletlenek a gyalogosokkal. 

4. Shanghaiban rengeteg múzeum van, de ne töltsük a drága időnket túlságosan ezek látogatásával. Shanghai érdekessége nem a múlt, hanem a jelen és a már tapintható jövő. Szóval sok utcai járkálás, metrózás. A helyiekkel nem lehet nagyon barátkozni, szóba állni, nyelvi akadályok miatt is, valamint nem nagyon mutatnak érdeklődést a fehérek iránt (a barátkozást javasoló kurvákat kivéve). 

A Bund (Wai Tan)

A Bund valóban kötelező programnak tekinthető. Tény, hogy nappal nem annyira parádés, annál inkább este kilenc után, amikor a Bund felöl nézve a Huangpu-folyó túloldalán lévő Pudong (pénzügyi) negyed felhőkarcolói (skyline) csodálatosan ki vannak világítva. Ilyenkor igazán fotogén és a legjobb szögből rengetegen fényképeznek. Ne lepődjünk meg, ha a sok ázsiai turista némelyike éppenséggel velünk, egy európaival kíván együtt fotón látszani, gyakran szelvizéssel. A légkör békés, de a rengeteg turista azért nagy zajt és tolongás okoz a folyóparti hosszú sétányon. Azért kellemes este a Bund-on sétálni. Minden este van fény show műsor. A Bund régi nagy épületei is szép megviágítást kapnak. 

Bund érdekes, mert sok a jó álllapotban lévő, tekintélyes műemléképülete. Ezek többnyire a múlt század huszas éveiben épültek eklektikus, neoklasszicista, új art deco stílusokban, részben egy magyar építész, Hugyecz László tervei alapján. Szóval azért nappal is vonzó program idejönni. 

Esti program lehet a víz alatti ,,szellemvasúttal" átmenni Pudong ultramodern felhőkarcolóinak közvtelen közelségébe. Nem olcsó: 50 yüan, azaz kb. 2 ezer forint ez a nagyon rövid út. A folyón közlekedő hajóval is át lehet menni a túloldalra, azaz mindkét oldalról élvezhetjük az esti fényeket. 

,, Első este a Bund sétányáról a köd miatt szinte semmit sem lehetett látni a szemben lévő Pudong amúgy megvilágíttt felfőkarcolóiból, márpedig éppen ez az ottani élmény lényege. Így is baromi sok turista lepte el a promenádot. A következő este már szuper volt a látvány, és a Bund csodálatos épületsora is meg volt világítva. Voltunk korábban Hongkongban is, és ott látványosabbak az esti fények, viszont a Bund előnye az, hogy a szupermodern túlsóoldallal szemben az innenső oldalon nem ugyanolyan ultamodern épületek állnak, hanem huszas, harmincas évekbeliek. Ez a kontraszt igazán hatásos." (k.j., 2016)    

A Bund sétányán többszőr és több helyen lehet látni ilyen, esküvő utáni fényképezéseket

Shanghai Tower

632 méter magas, és ezzel jelenleg a világ második legmagasabb épülete (az első a Dubaj-i Khalifa.

Van némi gyárkéményes jelleg, de szuper impozáns és építészetileg bravuros

160 jüan a jegy. Van diákkedvezmény: 120 jüen (legyen hozzá diákigalolvány, vagy az útlevél másolata, ami bizonyítja legalább az életkort).

Másodpercenként 18 métert emelkedik a liftje.

,, A Shanghai Towert gondoljátok meg, mert vagy 4 órát kell sorba állni hogy egyáltalán bejuss a toronyba, amit ajánlok az egy hajóút a folyón, (ha van rá lehetőség akkor este)" (mb, 2019)

,, Este egyénileg, metróval közlekedve vágunk bele a város éjszakai arcának megismerésébe. Célunk a Shanghai Tower 118. emeletének meghódítása. Este a város egészen más képet mutat, nagyon színes, izgalmas, nyüzsgő metropolisz. Szerencsénkre a jegypénztárnál alig egy pár ember áll sorba előttünk, így gyorsan bejutunk, minden előzetes jegyfoglalás nélkül is. A belépő a világ 2. legmagasabb épületébe mindössze 90 RMB ami kb. 3600 Ft-nak felel meg (összehasonlításképpen: a Burj Khalifaba a peak season jegy: at the top 124. emelet 135 AED ami kb .10 500 Ft) . Ebbe a magasságba egy szupergyors lifttel egy picit kevesebb mint egy perc alatt érünk fel! A 118. emeletet teljesen körbe lehet sétálni, természetesen végig üveggel borított, majd még egy szinttel feljebb is lehet menni. 546 méter magasból nézünk le (tátott szájjal) a városra. Nos én ebben a pillanatban szerettem bele végérvényesen Shanghai-ba és a felhőkarcolókba . Vagy egy órát-másfelet biztos elidőztünk odafent, miközben a lentről égig érőnek tűnő Jin Mao Tower-re és Bottleopen-re már ebből a magasságból csak lefelé tudtam nézni  Szenzációs élmény! A Huangpu folyón cirkáló hajóktól kezdve minden ki van világítva, az Oriental Pearl egy teljes színpalettát mutat be váltakozva, a túloldalon egy épület egész felületén reklámok villognak, nincs olyan pontja a városnak ami ne fényárban úszna. " (zsofia.apro@vista.hu, 2018)

Nanjing Road

A nagyon hosszú útnak a keleti szakaszán -  East Nanjing Road - van egy kb. 500 méter hosszú gyalogos zóna. este 6 és 9 óra között érdemes ott sétálni. Hömpölyög a tömeg, rengeteg a látnivaló ember, kirakat. Látványosan úszik fényárban az egész.  

"A Nanjing Roadon való sétánk során, ami a világ egyik legforgalmasabb utcája, találtunk egy olyan plázát, ahol mozgó csiga(!)lépcső vitt a felsőbb emeletekre. Ez mindannyiunknak nagyon tetszett, az út során még nagyon sokszor emlegettük, amikor valahol megfáradva bandukoltunk felfelé." forrás

Jade Buddha templom

Ha valaki még nem járt más délkelet-ázsiai országban, és nem látott Buddhás temlomot, akkor ez biztos értékes élmény. Máshoz Ázsiában ebben a műfajban vannak látványosabbak. A kínaiak egyelőre nem tudják elég profin tálalni a műemlékeiket. Emiatt válik a Jade Buddha temlom meglátogatása is félsikeres élménnyé.

"A 2 méter magas, fehér jáde-kőből kérszült Buddha-szobor mellett a hömpölygő tömeg is igazi látványosság volt." forrás


,, A Jáde Buddha Templom (¥20) az egyik személyes kedvencem, hiszen Shanghai központjától 4 metrómegállóra ez egy ma is működő buddhista kolostor. A templomot 1918 és 1928 közt építették fel, melyet rendszeresen restaurálnak, így olyan gyönyörű, hogy megszólal. A jáde Buddha szobrot, amiről a nevét kapta, egy Hui Ge nevű szerzetes hozta vissza Kínába a 20. században, ami az egyik az Ő általa hazahozott 5 egy tömbből kifaragott jáde Buddhának. Rengeteg Shanghai-i keresi fel a templomot nap mint nap, hogy adományokkal és füstölőkkel róják le tiszteletüket a megannyi pavilonból álló komplexumban.

A legjobb Shanghai-i hely címét pontosan ezért érdemelte ki, mert azon felül, hogy maga a templom zseniális, a lakónegyed is egyedi hangulatú. Itt nem érzi az ember, hogy a világ egyik legnagyobb városában van. Mérsékelt a zaj, és inkább egy kisebb kínai város hangulatát adja vissza az utca, ahogy a 35 emeletes panelok lábánál a zöldségesnél almát vásároló nénik totyognak, vagy a kifőzdék előtt játszanak a gyerekek az utcán. Tökéletes terep, ha bele kívánunk olvadni a helyi mindennapokba! (2018)" forrás

Elter Karesz fotója

Ezt is a Karesz fotózta

Sőt, ezt is a Karesz vette észre és képre

Oriental Pearl Tower

  • kínai neve: Dōng fāng Míng zhū Diàn shì Tǎ
  • Ez egy tévétorony, egész szuper kilátással, persze csak ha éppen jó idő van. Alaposan tájékozódjunk előtte a látási viszonyokról. Persze jó időben nagyon sok a látogató is (és persze a szokásos kínai tolakodás). Előfordulhat akár 2 órás sorban állás is. Érdemes a reggeli fél kilences nyitásra odamenni, mert akkor talán elkerülhető a hosszas sorban állás.
  • A 260 méter magasságon lévő kilátó platformnak van üvegpadlója és ez az élmény zseniális. Szeles időben kicsit ijesztő. Kár, hogy a torony ablakait nem tisztítják rendesen.A látogatók mozgatásának szervezettsége nem a legjobb.
  • A Wordl Financial Center magasabb és alig kerül többe. Viszont a tévétoronyból jobb a kilátás a Bund-ra (!) és a folyóra. Este is érdemes felmenni, sőt egyesek szerint ez még jobb is.
  • Kb. 8500 forintnak megfelelő helyi pénz a belépő egy főre. Kicsit túlzás.

Shanghai World Financial Center

A sörnyitóhoz hasonlíthatóan végződő felhőkarcoló is kötelező turista program. Meglepő, hogy a toronyépületben és a környékén nincs olyan embertömeg, amihez Kínában a látogató hozzá van szokva. Utcai környékén sétálóutcák vannak, az épületben méregdrága bevásárlóközpontok. 

A lényeg: 180 jüanért (kb. 7500 forint) fel lehet menni bármely emeletre a 95. és a 100. szintek között. Fáj az embernek, hogy ilyen drága program, de legalább az egész jól szervezett. Jó kaland 425 métert felliftezni miközben fényhatásokkal, valamiféle űrhajózási feelinggel érzékeltetik az emelkedés elképesztő iramát. A kilátói teraszról (observation desk) a panoráma lenyűgöző. A környező felhőkarcolók mulatságosan kicsiknek tünnek. A 100. emeleten a üvegpadlós kialakítás (skywalk) által nyújtott látvány nem annyira izgalmas, mint pl. a torontói CN Towernél.

Sajnos előfordulhat, hogy a feljutáshoz a várakozás eléri akár az egy órát is. A 97. emeletről a legpraktikusabb a kialakítás a látványhoz. 

Mondanunk se kellene, hogy csakis felhőtlen, szmogmentes napon érdemes felmenni.

A 495 méter magas Shanghai World Financial Center csak Shanghai második legmagasabb épülete!

A közelben van a Pearl Tower, ami ugyancsak figyelemreméltó.  

Shanghai múzeum

"Sanghaj fénypontja számomra a Sanghaj Múzeum volt. Pedig nem vagyok nagy múzeumrajongó, egy-másfél óránál többet nemigen töltök az ilyen intézményekben, mert megunom a nézelődést, bármily világraszóló is legyen a gyűjtemény. Itt azonban nagyon változatos kiállítási tárgyak voltak, és mindenből pont a megfelelő, még emészthető mennyiség. Egy-egy terem régi bútor, népviselet, bronzedény, festmény, kalligráfia, ékszer, stb. Csodálatos kis gyűjtemény, ügyes magnós vezetéssel, amely szerencsére angolul is elérhető volt." forrás

Egyéb múzeumok

Shanghai Art Palace (művészeti palota)

Shanghai Natural History Museum (természettudományi múzeum)

Shanghai History Museum (helytörténeti múzeum)

Shanghai Science and Technology Museum (上海科技馆) (tudományos és műszaki múzeum)

Shanghai Propaganda Poster Art Center (上海宣传画艺术中心) (propaganda plakátok múzeuma)

Egyéb látnivalók

Shanghai Urban Planning Exhibition Hall

"A modern épület 7 ezer négyzetméteren, 5 emeleten és egy félemeleten mutatja be a várost, a lakóit, a környezetet és fejlődését. Tervezőjét a hagyományos kínai városkapuk ihlették, ezt ötvözte a kínai esztétikai ideállal és szimmetriával. Az épület tetején egy fehér magnólia (liliomfa) lett kialakitva - ez a virág Shanghai szimbóluma; a kínai városoknak virágjelképük is van. Minden emeletnek van külön témája, mint például a hagyományos Shanghai; Shanghai fejlődése; történelemi és kulturalis város; a jelenlegi, valamint a rövid- és közeptávú épitési tervek makettekkel, rajzokkal, képekkel illusztrálva. Ahogy beléptünk az előcsarnokba, egy hatalmas aranyozott forgó makett fogadott, Shanghai leglátványosabb épületeivel, amely a "Morning in Shanghai"nevet kapta. A félemeleten híres és történelmi emlékhelyek jelennek meg, melyek tükrözik az elmúlt száz év változásait Shanghaiban. Összehasonlító képek kerülnek bemutatásra a fal mentén.

A 3. emeletén a viág egyik legnagyobb városfejlesztési makettje jelenik meg. Szerintem ez a csúcspontja az egész kiállitásnak. Látni lehet a folyó mentén a város meghatározó épületeit; a Shanghai Oriental Pearl Tower és a Shanghai World Financial Center mellett már ott az elkészült Shanghai Tower is. Shanghai változik minden héten, ezért a modellt is folyamatosan frissítik. A hatalmas maketten a színes épületek jelenítik (2014).  forrás

Pudong

Ide is inkább este érdemes eljönni, mert látványosabb a hely a szuper megvilágításban. A Pudong negyed elegáns, luxus érzet, ultramodern, impozáns építészeti remekek. Ez az új pénzügyi negyed, ahol a kínai jelleget felesleges keresni. 1992-ben kezdték el tervezni, és leesik az álla az embrnek látni, hogy huszonegynéhány év alatt mit teremtettek. 

A 2-es metróvonalon a Lujiazui metrómegállóból érdemes megközelíteni.

,, A Huangpu folyó keleti partján elképesztő gyorsasággal fejlődik a Pudong városrész. Ott, ahol egy-két évtizede még rizsföldek és zöldségeskertek voltak, ma tizenegy sávos főút mentén található a 468 méter magas "Kelet Gyöngye" és a csupa üveg, csupa acél felhőkarcolók erdejéből is kiemelkedő, 492 méter magas, 101 emeletes World Financial Center torony. A jelenleg is épülő Shanghai Tower a maga 632 méterével legmagasabb épület lesz Kínában, valamint a második legmagasabb a világon a Burdzs Kalifa után. (2016)" forrás

Francia negyed

(French Concession, néhai francia koncessziós negyed)

Ez egy oázis a gigaváros kellős közepén, szűk utcákkal, sok kicsi, tarkabarka bolttal, pici vendéglővel, kávézóval, sötét téglafalas házikókka. Mindez  különleges légkört ajándékoz a látogatónak. Nagyon népszerű negyed, szóval tele van rengeteg látogatóval, a világ minden tájáról. Vannak, akik szerint egy kínai utatzástól nem azt várja az ember, hogy nyugatias miliőt lásson, de ez a negyed éppen attól sajátos, hogy egy kínai nagyváros öleli körül. Kellemes kontraszt, hogy a hűvösen ultramodern Shaghajban a látogató elidőzhet egy viszonylag zöld, bensőséges hangulatú környéken. Némileg egy időutazás a gyarmatosított Shanghai korszakából. 

Az némileg taszító, hogy a boltok mennyire elrugaszkodottan drága árszinten árusítanak. Jó, hogy a drága butikoktól kis távolságra utcai szabót is lehet látni szorgoskodás közben. A negyed roppant népszerű a Shanghaiban élő európaiak körében. Nem véletlenül. Feltűnő, hogy a kínai, s egyéb ázsiai turisták nem annyira tolonganak ide. A többség ,,nagy orrú", azaz európai. 

Ebben az elég nagy területű negyedben azért gyalogszerrel is könnyű körbenézni, bár érdekesebb lehet bicajjal. Ha a negyed fasor jellegű főcsapásairól letérünk, azért látunk hiteles kínai életképeket is utcán főzött gözölgő étkekkel.

Metróval könnyen elérhető a negyed. Alaposan válogassuk meg, hogy melyik itteni étteremben akarunk enni, mert sok közülök drágán ad közepes minőséget, visszaélve az előnyös elhelyezkedéssel.       

Taikang Road - sikátorok

,, Na ez a nagy kedvencem. Tiszta, gusztusos, vonzó, hangulatos. Jó hely vásárolgatni, enni, inni, bámészkodni. Inkább kora este érdemes odalátogatni. Imádtam.  (k.j., 2016) 

Huangpu (Belváros)

Huangpu a város nagy, hagyományos központi kerülete ahol megtaláljuk a Nép teret (People's Square), a Bund-ot, az East Nanjing Road sétáló-bevűsűrlós övezetet és sok más nevezetességet.

Egyéb érdekes negyedek

Xuhui

Ez egy nyugis, valamennyire menő, a város központjához tartozó környék sok vendéglővel, bárral. Sok a városban élő európai (expats) szeret idejárni, ha már elege van Shanghai nagy részének túlzott mozgalmassábából. A turistával is megtörténik, hogy értékelni tud ilyesmit itt.  

Caoyang új negyed

Hongkou (a város észak keleti részén)

Jing An (északnyugat)

Changning (Hongqiao fejlesztési övezet)

Kertek és parkok

Yuyuan kert

Templomok és Pagodák

Ying'an templom

Longhua templom

Shanghai közeli programok

Qībǎo városka

Zhouzhang vizi város

Elter Karesz fotója

Olvasmányos linkek

,, Shanghaiban nem kínos kimutatni a jólétet. Sőt! A mamutváros lakói teljes nyíltsággal imádják a luxust. “Mire jó gazdagság, ha az ember nem költi a pénzt?“- vallják a fogyasztásfüggő shanghai-iak. A hétvégi ruhavadászati plázakörutaknak két mérvadó célja van: az elsődlegesen deklarált cél a ruhakészlet gyarapítása, de az egész felhajtás mögöttes rációja igazából a jelenlegi ruhatár prezentálása a konzumtemplomok hívőinek, azaz: az a hasonszőrű, értő közönségnek. A laza elegancia, a chick & charm és a játékos összhatás tanulmányozása fontos napirendi pontok –itt tényleg tanulhat valamit az ember lánya. A 30-as években „Kelet Párizsaként“ emlegetett Shanghaira a stílus terén még mindig „vethetjük vigyázó szemünket”.

A szóban forgó divatőrület másik pólusa, egyvicces szokás: a pizsamás flangálás. A divat és státuszszimbólum mániás shanghaiiak, mint kiderült a lakónegyedeikben kicsit visszavesznek a villantásból és igazi pizsi-partit csapnak az utcák sűrűjében: kártyáznak, napoznak, esznek, isznak csak éppen „kifutó nélkül”, így „az egymás toalettjének értő elemzése” kimarad a pizsamapartys task- ok sorából.

Persze mint mindennek, ennek a jelenségnek is megvan az ésszerű magyarázata. Ugyanis, mint megtudtam a pizsama is a jómód jelképe: “Régen nem engedhetünk meg magunknak ilyen luxust, alsóneműben mentünk aludni. Es hát valójában, ha jól belegondolunk mi értelme egy szép pizsinek, ha senki nem látja?forrás

Shanghai szegényesebb arca

,, Az 1930-as években Sanghaj arculatának egyik meghatározó építésze magyar volt. Hudec László 1920-ban került Sanghajba, ahol először egy amerikai cégnél dolgozott, majd 1925-ben saját vállalatot alapított. A Hudec Tervezőiroda Sanghajban 65 épületet tervezett: kórházat, templomot, színházat, mozit, egyetemet, lakóházakat. A század első felének legmagasabb sanghaji épülete szintén Hudec munkája: az 1934-ben épült, 83,8 méter magas, 22 emeletes Park Hotel egész Kelet-Ázsia legmagasabb épülete volt a két világháború között.

Sanghajban a századforduló óta jelentős – részben zsidó gyökerű – magyar közösség élt. Nagy szerepük volt az 1920-as években az orosz fogságból menekült magyar hadifoglyok hazajuttatásában. Sanghajban 1930-1948. között magyar tiszteletbeli konzul működött: Komor Pál, aki a kommunista csapatok sanghaji bevonulása előtt az Egyesült Államokba emigrált. (2016)" forrás

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Pekingbe Repülőjegyek Pekingbe
Olcsó repülőjegyek Pekingbe a Vistánál
Repülőjegyek Shanghaiba Repülőjegyek Shanghaiba
Olcsó repülőjegyek Shanghaiba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS