ÚTIKRITIKA.HU / Shanghai / Látnivalók


hirdetes


útikritikák


Shanghai / Látnivalók

Általános tanácsok Shanghai látnivalóihoz | A Bund | Nanjing Road | Jade Buddha templom | Oriental Pearl Tower | Shanghai World Financial Center | Shanghai múzeum | Egyéb múzeumok | Egyéb látnivalók | Pudong | Francia negyed | Huangpu | Egyéb érdekes negyedek | Kertek és Parkok | Templomok és Pagodák | Shanghai közeli programok | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Bund - k. p. fotója

Általános tanácsok Shanghai felfedezéséhez

1. Javasolom: Legyen nálunk egy jó térkép, ahol a legtöbb hely kínaiul és angolul is olvasható. Az utcán többnyire hiába próbálunk angolul eligazítást kapni, legfeljebb az segíthet, ha meg tudjuk mutatni a keresett helyet kínaiul leírva. A térképünkön karikázzuk be, hogy miket is akarunk megnézni. Hamar rájövünk arra, hogy mekkorák a távolságok, és ezután a térkép alapján el tudjuk dönteni, hogy mit közelítünk meg metróval, és mit érdemes gyalog elérni. Ha a metrózás átszállás nélkül megy, akkor érdemes gyakran így közlekedni. Az átszállások a nagyobb metrómegállókon túlságosan időigényesek. 

Azért is érdemes metrózni, mert a gyaloglások folyamán vannak nem túl érdekes, ingerszegény területek is (pl. lakótömbök, irodai negyedek). Részesítsük előnybe  a modern épülettömbök között megbújó régi negyedeket, ahol 2-3 emeletesek csak az épületek.    

2. A French Concession (francia) negyed elég kiterjedt és nem könnyű a fefedezése, mert nincs kifejezetten epicentruma. Sokat kell gyalogolni, újabb és újabb utcákat bejárva és így kialakulhat az a kép, hogy a Fench Concession roppant változatos. vannak annyira nem izgalmas utcarészek, vannak nagyon hangulatosak, és méregdrága butikokkal, kávézókkal teli menő részek. Kb. másfél-két óra szükséges ahhoz, hogy általános, és egyben vegyes benyomást szerezhessünk róla.

Shanghai - francia negyed

3. A járdákon, átkelőhelyeken külön kell vigyázni a motorosokra, mert össze-vissza cikáznak, - hangsúlyozzuk  - a járdákon is. A közlekedési lámpás átkelőhelyeket használjuk, mert az biztonságosabb itt is. Nincs a lámpán sárga, hanem a zöldnél mutatja számokkal, hogy miként közeledik a piros. 5-8-nál már nem induljunk neki az úttesten való átkelésnek, mert a járművek kíméletlenek a gyalogosokkal. 

4. Shanghaiban rengeteg múzeum van, de ne töltsük a drága időnket túlságosan ezek látogatásával. Shanghai érdekessége nem a múlt, hanem a jelen és a már tapintható jövő. Szóval sok utcai járkálás, metrózás. A helyiekkel nem lehet nagyon barátkozni, szóba állni, nyelvi akadályok miatt is, valamint nem nagyon mutatnak érdeklődést a fehérek iránt (a barátkozást javasoló kurvákat kivéve). 


Shanghai nem rendelkezik annyi történelmi látnivalóval, ugyan mint Peking, de úgy gondolom, hogy azért pár napot itt is érdemes eltölteni. A város hangulata szerintem sokkal jobb, mint Pekingé. Az emberek nagyon kedvesek, ugyan angolul kevesen beszélnek.
De inkább a programokról, látnivalókról, amiket érdemes megnézni:
Yuyuan Garden
Huangpu kerületben található, mi mindenhova robogóval mentünk, így ide is, de metróval is megközelíthető (10 és 14 vonal). Igazi kínai stílusban épült komplexum, alapját még 1559-ben építették. A kertet többször is érte támadás, az ópiumháború idején az angol katonák bázisként is használták. Végül a nagyközönség előtt 1961-ben nyitották meg újra. Jelenleg az épületek aljában különböző boltok találhatóak. Ne hagyjátok magatokat, a 35RMB-s is mágneseket le lehet alkudni azért 10-re.
The Bund
A felhőkarcolók együttesét több helyről is érdemes megnézni. A mindenki számára ismert központi helyszín az ottani Váci utca, a Nanjing Road vége, ez a kijelölt sightseeing pont. De tudom ajánlani a Zhangpulu hidat, itt azért jóval kevesebben vannak. A felhőkarcolók fényeit minden este 18:00-kor kapcsolják fel. Igazán nagy élmény!
French Concession
1849-1943 között kialakult és fokozatosan terjeszkedő külföldiek által lakott terület. Itt sétával megannyi kis boltot nézhetünk meg. A környéknek megvan a sajátos hangulata. Egy nagyobb sétával elérhető Hudec László által tervezett Wukang Mansion is.
Starbucks Roastery
A világ legnagyobb Starbucks kávézója, ahol maga az üzletben történik a kávé készítése és csomagolása. A kávék mellett van koktél bár és külön tea szekció is.
Shanghai Tower
Jelenleg a világ második legmagasabb épülete a maga 624 méterével. A városra 546 méter magasból lehet letekinteni, a 118. emeletről. Az épületben található viszont a leggyorsabb lift, 18 m/s halad. A program ára 180RMB (8850 Ft), ha valaki az épület súlykiegyenlítőjét is szeretné megtekinteni, az 268RMB (13170 Ft) kerül, ezért az árért pedig 126. emeletről lehet körülnézni.
Malacok 🐷
Malacsimogató egy plázában. Igazán aranyos törpe és kevésbé törpe malacokat lehet itt simogatni mindössze 90RMB-ért, amiben benne van az állateledel ára is. Annyi időt tölt az ember el, amennyit szeretne. A malacok olyanok, mint a kutyák, okosak és bújósak. Ha valaki amúgy is rajong az állatokért, érdemes lehet kipróbálni. Iszonyat cukik. 🥺 (Xintiandi Hall of the Sun Shopping Mall - 4-es metró vonalán)

Ha valaki több történelemmel szeretne találkozni, érdemes lehet a Jade Buddha templomot vagy a Shanghai múzeumot meglátogatni. Mi ezeket most kihagytuk. De persze időszűkében csak egyet sétálni a városban is nagy élmény, sok szép parkjuk van, ahol az idősek táncolnak, kártyáznak. Na meg persze rengeteg pláza luxusmárkák tömkelegével és kozmetikai üzletekkel (Harmay). Ha szeretsz vásárolni, ez a te helyed!
Összességében mindenre igaz, hogy hétköznap érdemes meglátogatni, hétvégén nagyon sok a turista, és sokszor mozdulni se lehet, főleg a Nanjing Road környékén. (2023)

A Bund (Wai Tan)

A Bund valóban kötelező programnak tekinthető. Tény, hogy nappal nem annyira parádés, annál inkább este kilenc után, amikor a Bund felöl nézve a Huangpu-folyó túloldalán lévő Pudong (pénzügyi) negyed felhőkarcolói (skyline) csodálatosan ki vannak világítva. Ilyenkor igazán fotogén és a legjobb szögből rengetegen fényképeznek. Ne lepődjünk meg, ha a sok ázsiai turista némelyike éppenséggel velünk, egy európaival kíván együtt fotón látszani, gyakran szelvizéssel. A légkör békés, de a rengeteg turista azért nagy zajt és tolongás okoz a folyóparti hosszú sétányon. Azért kellemes este a Bund-on sétálni. Minden este van fény show műsor. A Bund régi nagy épületei is szép megviágítást kapnak. 

Bund érdekes, mert sok a jó álllapotban lévő, tekintélyes műemléképülete. Ezek többnyire a múlt század huszas éveiben épültek eklektikus, neoklasszicista, új art deco stílusokban, részben egy magyar építész, Hugyecz László tervei alapján. Szóval azért nappal is vonzó program idejönni. 

Esti program lehet a víz alatti ,,szellemvasúttal" átmenni Pudong ultramodern felhőkarcolóinak közvtelen közelségébe. Nem olcsó: 50 yüan, azaz kb. 2 ezer forint ez a nagyon rövid út. A folyón közlekedő hajóval is át lehet menni a túloldalra, azaz mindkét oldalról élvezhetjük az esti fényeket. 

,, Első este a Bund sétányáról a köd miatt szinte semmit sem lehetett látni a szemben lévő Pudong amúgy megvilágíttt felfőkarcolóiból, márpedig éppen ez az ottani élmény lényege. Így is baromi sok turista lepte el a promenádot. A következő este már szuper volt a látvány, és a Bund csodálatos épületsora is meg volt világítva. Voltunk korábban Hongkongban is, és ott látványosabbak az esti fények, viszont a Bund előnye az, hogy a szupermodern túlsóoldallal szemben az innenső oldalon nem ugyanolyan ultamodern épületek állnak, hanem huszas, harmincas évekbeliek. Ez a kontraszt igazán hatásos." (k.j., 2016)    

A Bund sétányán többszőr és több helyen lehet látni ilyen, esküvő utáni fényképezéseket

Shanghai Tower

632 méter magas, és ezzel jelenleg a világ második legmagasabb épülete (az első a Dubaj-i Khalifa.

Van némi gyárkéményes jelleg, de szuper impozáns és építészetileg bravuros

160 jüan a jegy. Van diákkedvezmény: 120 jüen (legyen hozzá diákigalolvány, vagy az útlevél másolata, ami bizonyítja legalább az életkort).

Másodpercenként 18 métert emelkedik a liftje.

,, A Shanghai Towert gondoljátok meg, mert vagy 4 órát kell sorba állni hogy egyáltalán bejuss a toronyba, amit ajánlok az egy hajóút a folyón, (ha van rá lehetőség akkor este)" (mb, 2019)

,, Este egyénileg, metróval közlekedve vágunk bele a város éjszakai arcának megismerésébe. Célunk a Shanghai Tower 118. emeletének meghódítása. Este a város egészen más képet mutat, nagyon színes, izgalmas, nyüzsgő metropolisz. Szerencsénkre a jegypénztárnál alig egy pár ember áll sorba előttünk, így gyorsan bejutunk, minden előzetes jegyfoglalás nélkül is. A belépő a világ 2. legmagasabb épületébe mindössze 90 RMB ami kb. 3600 Ft-nak felel meg (összehasonlításképpen: a Burj Khalifaba a peak season jegy: at the top 124. emelet 135 AED ami kb .10 500 Ft) . Ebbe a magasságba egy szupergyors lifttel egy picit kevesebb mint egy perc alatt érünk fel! A 118. emeletet teljesen körbe lehet sétálni, természetesen végig üveggel borított, majd még egy szinttel feljebb is lehet menni. 546 méter magasból nézünk le (tátott szájjal) a városra. Nos én ebben a pillanatban szerettem bele végérvényesen Shanghai-ba és a felhőkarcolókba . Vagy egy órát-másfelet biztos elidőztünk odafent, miközben a lentről égig érőnek tűnő Jin Mao Tower-re és Bottleopen-re már ebből a magasságból csak lefelé tudtam nézni  Szenzációs élmény! A Huangpu folyón cirkáló hajóktól kezdve minden ki van világítva, az Oriental Pearl egy teljes színpalettát mutat be váltakozva, a túloldalon egy épület egész felületén reklámok villognak, nincs olyan pontja a városnak ami ne fényárban úszna. " (zsofia.apro@vista.hu, 2018)

Nanjing Road

A nagyon hosszú útnak a keleti szakaszán -  East Nanjing Road - van egy kb. 500 méter hosszú gyalogos zóna. este 6 és 9 óra között érdemes ott sétálni. Hömpölyög a tömeg, rengeteg a látnivaló ember, kirakat. Látványosan úszik fényárban az egész.  

"A Nanjing Roadon való sétánk során, ami a világ egyik legforgalmasabb utcája, találtunk egy olyan plázát, ahol mozgó csiga(!)lépcső vitt a felsőbb emeletekre. Ez mindannyiunknak nagyon tetszett, az út során még nagyon sokszor emlegettük, amikor valahol megfáradva bandukoltunk felfelé." forrás

Jade Buddha templom

Ha valaki még nem járt más délkelet-ázsiai országban, és nem látott Buddhás temlomot, akkor ez biztos értékes élmény. Máshoz Ázsiában ebben a műfajban vannak látványosabbak. A kínaiak egyelőre nem tudják elég profin tálalni a műemlékeiket. Emiatt válik a Jade Buddha temlom meglátogatása is félsikeres élménnyé.

"A 2 méter magas, fehér jáde-kőből kérszült Buddha-szobor mellett a hömpölygő tömeg is igazi látványosság volt." forrás


,, A Jáde Buddha Templom (¥20) az egyik személyes kedvencem, hiszen Shanghai központjától 4 metrómegállóra ez egy ma is működő buddhista kolostor. A templomot 1918 és 1928 közt építették fel, melyet rendszeresen restaurálnak, így olyan gyönyörű, hogy megszólal. A jáde Buddha szobrot, amiről a nevét kapta, egy Hui Ge nevű szerzetes hozta vissza Kínába a 20. században, ami az egyik az Ő általa hazahozott 5 egy tömbből kifaragott jáde Buddhának. Rengeteg Shanghai-i keresi fel a templomot nap mint nap, hogy adományokkal és füstölőkkel róják le tiszteletüket a megannyi pavilonból álló komplexumban.

A legjobb Shanghai-i hely címét pontosan ezért érdemelte ki, mert azon felül, hogy maga a templom zseniális, a lakónegyed is egyedi hangulatú. Itt nem érzi az ember, hogy a világ egyik legnagyobb városában van. Mérsékelt a zaj, és inkább egy kisebb kínai város hangulatát adja vissza az utca, ahogy a 35 emeletes panelok lábánál a zöldségesnél almát vásároló nénik totyognak, vagy a kifőzdék előtt játszanak a gyerekek az utcán. Tökéletes terep, ha bele kívánunk olvadni a helyi mindennapokba! (2018)" forrás

Elter Karesz fotója

Ezt is a Karesz fotózta

Sőt, ezt is a Karesz vette észre és képre

Oriental Pearl Tower

  • kínai neve: Dōng fāng Míng zhū Diàn shì Tǎ
  • Ez egy tévétorony, egész szuper kilátással, persze csak ha éppen jó idő van. Alaposan tájékozódjunk előtte a látási viszonyokról. Persze jó időben nagyon sok a látogató is (és persze a szokásos kínai tolakodás). Előfordulhat akár 2 órás sorban állás is. Érdemes a reggeli fél kilences nyitásra odamenni, mert akkor talán elkerülhető a hosszas sorban állás.
  • A 260 méter magasságon lévő kilátó platformnak van üvegpadlója és ez az élmény zseniális. Szeles időben kicsit ijesztő. Kár, hogy a torony ablakait nem tisztítják rendesen.A látogatók mozgatásának szervezettsége nem a legjobb.
  • A Wordl Financial Center magasabb és alig kerül többe. Viszont a tévétoronyból jobb a kilátás a Bund-ra (!) és a folyóra. Este is érdemes felmenni, sőt egyesek szerint ez még jobb is.
  • Kb. 8500 forintnak megfelelő helyi pénz a belépő egy főre. Kicsit túlzás.

Shanghai World Financial Center

A sörnyitóhoz hasonlíthatóan végződő felhőkarcoló is kötelező turista program. Meglepő, hogy a toronyépületben és a környékén nincs olyan embertömeg, amihez Kínában a látogató hozzá van szokva. Utcai környékén sétálóutcák vannak, az épületben méregdrága bevásárlóközpontok. 

A lényeg: 180 jüanért (kb. 7500 forint) fel lehet menni bármely emeletre a 95. és a 100. szintek között. Fáj az embernek, hogy ilyen drága program, de legalább az egész jól szervezett. Jó kaland 425 métert felliftezni miközben fényhatásokkal, valamiféle űrhajózási feelinggel érzékeltetik az emelkedés elképesztő iramát. A kilátói teraszról (observation desk) a panoráma lenyűgöző. A környező felhőkarcolók mulatságosan kicsiknek tünnek. A 100. emeleten a üvegpadlós kialakítás (skywalk) által nyújtott látvány nem annyira izgalmas, mint pl. a torontói CN Towernél.

Sajnos előfordulhat, hogy a feljutáshoz a várakozás eléri akár az egy órát is. A 97. emeletről a legpraktikusabb a kialakítás a látványhoz. 

Mondanunk se kellene, hogy csakis felhőtlen, szmogmentes napon érdemes felmenni.

A 495 méter magas Shanghai World Financial Center csak Shanghai második legmagasabb épülete!

A közelben van a Pearl Tower, ami ugyancsak figyelemreméltó.  

Shanghai múzeum

"Sanghaj fénypontja számomra a Sanghaj Múzeum volt. Pedig nem vagyok nagy múzeumrajongó, egy-másfél óránál többet nemigen töltök az ilyen intézményekben, mert megunom a nézelődést, bármily világraszóló is legyen a gyűjtemény. Itt azonban nagyon változatos kiállítási tárgyak voltak, és mindenből pont a megfelelő, még emészthető mennyiség. Egy-egy terem régi bútor, népviselet, bronzedény, festmény, kalligráfia, ékszer, stb. Csodálatos kis gyűjtemény, ügyes magnós vezetéssel, amely szerencsére angolul is elérhető volt." forrás

Egyéb múzeumok

Shanghai Art Palace (művészeti palota)

Shanghai Art Palace egy hatalmas kiállítási és kulturális központ, amely 2012-ben nyílt meg Shanghai városában, Kínában. A palota 64 000 négyzetméternyi területet foglal magában, és három nagy kiállítóteremmel, több kisebb kiállítóhellyel, egy nagy színházzal és számos egyéb kulturális és szórakoztató létesítménnyel rendelkezik.

Az Art Palace teret ad a legkülönfélébb kiállításoknak, ideértve a kortárs művészetet, a fotográfiát, az építészetet, a divatot és a történelmet. A palota célja, hogy elhozza a világ legjobb művészeti és kulturális kiállításait Shanghai-ba, és lehetővé tegye a helyi közösség számára, hogy megismerkedjenek azokkal az értékekkel és művészeti irányzatokkal, amelyek a világ más részein találhatók.

Az Art Palace építészeti stílusa is lenyűgöző, modern és elegáns, miközben azonban egyesíti az ázsiai és a nyugati építészeti elemeket. Az épület nagy kék üvegfallal van ellátva, amely kivilágítja az épületet éjszaka, és lenyűgöző kilátást nyújt a környező tájra.

Az Art Palace látogatása kiváló lehetőséget nyújt azok számára, akik szeretnék megismerni a kínai művészet és kultúra legjobbjait, valamint azok számára is, akik érdeklődnek a kortárs művészeti és kulturális kiállítások iránt.

Shanghai Natural History Museum (természettudományi múzeum)

A Shanghai Natural History Museum (Shanghai Természettudományi Múzeum) egy modern és interaktív múzeum, amely Kína egyik legnagyobb természettudományi múzeuma. A múzeum épülete hatalmas, és 39 000 négyzetméteren terül el, több mint 10 különböző kiállítótérrel rendelkezik, amelyek bemutatják a Föld életének történetét az idők kezdetétől egészen a jelenkorig.

A múzeum állandó kiállításai bemutatják a világ természeti csodáit, ideértve a Föld kialakulását, az éghajlat változását, a dinoszauruszokat, az ember evolúcióját, valamint az élőlények sokféleségét és biodiverzitását. A kiállítások interaktívak és élményszerűek, és számos interaktív eszköz segítségével lehetőség van a tudományos és természettudományi ismeretek felfedezésére és megértésére.

A múzeum egyik legkiemelkedőbb része a hatalmas dinoszaurusz-kiállítás, amely valódi fosszíliákat és dinoszauruszok maradványait tartalmazza, valamint interaktív játékokat és bemutatókat is kínál. A múzeumban található egy óriási világkör is, amely a Föld éghajlatának változását mutatja be az elmúlt évmilliók során.

A múzeum épülete is impozáns, modern és környezetbarát megoldásokat alkalmazva. Az épület homlokzata acél- és üvegpanelekből áll, amelyek között növények és zöld területek találhatók, és az épületen lévő fotovoltaikus panelek segítségével az épület energiaigénye csökkenthető.

Shanghai History Museum (helytörténeti múzeum)

A Shanghai History Museum (Shanghai Helytörténeti Múzeum) egy nagyszerű múzeum, amely bemutatja Shanghai történelmét és kultúráját. A múzeum 1983-ban nyílt meg, és különböző időszakokat és témákat fed le, ideértve a város történelmi, gazdasági, kulturális és társadalmi fejlődését.

A múzeum bemutatja Shanghai történelmét a régészeti leletektől a modern időkig. A kiállítások bemutatják a város fejlődését a Song-dinasztia és a Ming-dinasztia idején, a külföldi befolyás hatásait a 19. és 20. században, a város gyors ipari és gazdasági fejlődését, valamint a város társadalmi és kulturális változásait.

A múzeum gyűjteménye több mint 40 000 darabot tartalmaz, ideértve a régészeti leleteket, a történelmi dokumentumokat, az érméket, az órákat, a szobrokat, a képeket és a műtárgyakat. A múzeum állandó kiállításainak interaktív jellege és modern technológiával történő támogatása lehetővé teszi a látogatók számára, hogy aktívan részt vegyenek a város történelmének és kultúrájának megismerésében.

Az épület, amelyben a múzeum található, egy hagyományos kínai épület modern stílusban, ahol a hagyományos kínai építészeti elemeket és a modern építészeti megoldásokat ötvözték. Az épület belső terei is elegánsak és jól tervezettek, amelyek lehetővé teszik a látogatók számára, hogy kényelmesen fedezzék fel a múzeum kiállításait.

Shanghai Science and Technology Museum (上海科技馆) (tudományos és műszaki múzeum)

A Shanghai Tudomány és Technológiai Múzeum egy tudományos és műszaki múzeum, mely Kínában, Sanghajban található, a Pudong negyedben. Területe 68 000 négyzetméter és 13 állandó kiállítóteret tartalmaz, gyűjteménye több mint 120 000 tárgyat tartalmaz. Célja a tudományos oktatás népszerűsítése és a tudományos ismeretek elterjesztése az általános közönség körében.

Néhány fő kiállítóter a következők:

Robotvilág: Ez a kiállítóter különböző típusú robotokat és funkcióikat mutatja be, ideértve az ipari robotokat, szórakoztató robotokat és szolgáltató robotokat.

Föld felfedezése: Ez a kiállítótér a földtudományokra fókuszál, bemutatva a geológiát, a földrajzot és a természeti katasztrófákat.

Felfedezés fénye: Ez a kiállítótér az űrkutatás, az asztrofizika és a repülés legújabb eredményeire összpontosít.

Gyerekek szivárványos földje: Ez a kiállítótér kifejezetten a gyerekeknek készült, interaktív kiállításokkal a fizikáról, a kémiai folyamatokról és a biológiáról.

Az információs kor: Ez a kiállítótér az információs technológia fejlődésének van szentelve, beleértve a számítógépek és az internet történetét.

Shanghai Propaganda Poster Art Center (上海宣传画艺术中心) (propaganda plakátok múzeuma)

A Shanghai Propaganda Poster Art Center (上海宣传画艺术中心) egy múzeum, amely a kínai propaganda plakátokat állítja ki. A múzeum Sanghajban található, és az 1940-es évektől a 1980-as évekig terjedő időszakot öleli fel. A múzeum kiállításai bemutatják az akkori politikai kampányokat és a kulturális forradalom alatt használt propaganda plakátokat.

A múzeum a kínai történelem és kultúra fontos részét képviseli, és lehetővé teszi az emberek számára, hogy betekintést nyerjenek a múltbeli politikai és társadalmi eseményekbe. A kiállított plakátok a kínai propaganda történetének egyedülálló darabjai, és bemutatják a kínai politikai és kulturális eseményeket.

A múzeum több mint 6000 plakátot tartalmaz, amelyek különböző témákat mutatnak be, például a kommunizmust, a nők szerepét, a katonaságot, az oktatást és a gazdaságot. A plakátok mellett a múzeum videókat, fényképeket és más tárgyakat is bemutat.

Egyéb látnivalók

Shanghai Urban Planning Exhibition Hall

"A modern épület 7 ezer négyzetméteren, 5 emeleten és egy félemeleten mutatja be a várost, a lakóit, a környezetet és fejlődését. Tervezőjét a hagyományos kínai városkapuk ihlették, ezt ötvözte a kínai esztétikai ideállal és szimmetriával. Az épület tetején egy fehér magnólia (liliomfa) lett kialakitva - ez a virág Shanghai szimbóluma; a kínai városoknak virágjelképük is van. Minden emeletnek van külön témája, mint például a hagyományos Shanghai; Shanghai fejlődése; történelemi és kulturalis város; a jelenlegi, valamint a rövid- és közeptávú épitési tervek makettekkel, rajzokkal, képekkel illusztrálva. Ahogy beléptünk az előcsarnokba, egy hatalmas aranyozott forgó makett fogadott, Shanghai leglátványosabb épületeivel, amely a "Morning in Shanghai"nevet kapta. A félemeleten híres és történelmi emlékhelyek jelennek meg, melyek tükrözik az elmúlt száz év változásait Shanghaiban. Összehasonlító képek kerülnek bemutatásra a fal mentén.

A 3. emeletén a viág egyik legnagyobb városfejlesztési makettje jelenik meg. Szerintem ez a csúcspontja az egész kiállitásnak. Látni lehet a folyó mentén a város meghatározó épületeit; a Shanghai Oriental Pearl Tower és a Shanghai World Financial Center mellett már ott az elkészült Shanghai Tower is. Shanghai változik minden héten, ezért a modellt is folyamatosan frissítik. A hatalmas maketten a színes épületek jelenítik (2014).  forrás

Pudong

Ide is inkább este érdemes eljönni, mert látványosabb a hely a szuper megvilágításban. A Pudong negyed elegáns, luxus érzet, ultramodern, impozáns építészeti remekek. Ez az új pénzügyi negyed, ahol a kínai jelleget felesleges keresni. 1992-ben kezdték el tervezni, és leesik az álla az embrnek látni, hogy huszonegynéhány év alatt mit teremtettek. 

A 2-es metróvonalon a Lujiazui metrómegállóból érdemes megközelíteni.

,, A Huangpu folyó keleti partján elképesztő gyorsasággal fejlődik a Pudong városrész. Ott, ahol egy-két évtizede még rizsföldek és zöldségeskertek voltak, ma tizenegy sávos főút mentén található a 468 méter magas "Kelet Gyöngye" és a csupa üveg, csupa acél felhőkarcolók erdejéből is kiemelkedő, 492 méter magas, 101 emeletes World Financial Center torony. A jelenleg is épülő Shanghai Tower a maga 632 méterével legmagasabb épület lesz Kínában, valamint a második legmagasabb a világon a Burdzs Kalifa után. (2016)" forrás

Francia negyed

(French Concession, néhai francia koncessziós negyed)

Ez egy oázis a gigaváros kellős közepén, szűk utcákkal, sok kicsi, tarkabarka bolttal, pici vendéglővel, kávézóval, sötét téglafalas házikókka. Mindez  különleges légkört ajándékoz a látogatónak. Nagyon népszerű negyed, szóval tele van rengeteg látogatóval, a világ minden tájáról. Vannak, akik szerint egy kínai utatzástól nem azt várja az ember, hogy nyugatias miliőt lásson, de ez a negyed éppen attól sajátos, hogy egy kínai nagyváros öleli körül. Kellemes kontraszt, hogy a hűvösen ultramodern Shaghajban a látogató elidőzhet egy viszonylag zöld, bensőséges hangulatú környéken. Némileg egy időutazás a gyarmatosított Shanghai korszakából. 

Az némileg taszító, hogy a boltok mennyire elrugaszkodottan drága árszinten árusítanak. Jó, hogy a drága butikoktól kis távolságra utcai szabót is lehet látni szorgoskodás közben. A negyed roppant népszerű a Shanghaiban élő európaiak körében. Nem véletlenül. Feltűnő, hogy a kínai, s egyéb ázsiai turisták nem annyira tolonganak ide. A többség ,,nagy orrú", azaz európai. 

Ebben az elég nagy területű negyedben azért gyalogszerrel is könnyű körbenézni, bár érdekesebb lehet bicajjal. Ha a negyed fasor jellegű főcsapásairól letérünk, azért látunk hiteles kínai életképeket is utcán főzött gözölgő étkekkel.

Metróval könnyen elérhető a negyed. Alaposan válogassuk meg, hogy melyik itteni étteremben akarunk enni, mert sok közülök drágán ad közepes minőséget, visszaélve az előnyös elhelyezkedéssel.       

Taikang Road - sikátorok

,, Na ez a nagy kedvencem. Tiszta, gusztusos, vonzó, hangulatos. Jó hely vásárolgatni, enni, inni, bámészkodni. Inkább kora este érdemes odalátogatni. Imádtam.  (k.j., 2016) 

Huangpu (Belváros)

Huangpu a város nagy, hagyományos központi kerülete ahol megtaláljuk a Nép teret (People's Square), a Bund-ot, az East Nanjing Road sétáló-bevűsűrlós övezetet és sok más nevezetességet.

Egyéb érdekes negyedek

Xuhui

Ez egy nyugis, valamennyire menő, a város központjához tartozó környék sok vendéglővel, bárral. Sok a városban élő európai (expats) szeret idejárni, ha már elege van Shanghai nagy részének túlzott mozgalmassábából. A turistával is megtörténik, hogy értékelni tud ilyesmit itt.  

Caoyang új negyed

Caoyang Új Negyed egy modern és jól felszerelt lakónegyed Shanghai városának északi részén. A környék főként lakóövezet, amely magában foglalja a Caoyang Parkot is. A negyed jól ellátott tömegközlekedési lehetőségekkel, így a város bármely pontjáról könnyen megközelíthető.

A Caoyang Új Negyed környezete csendes és zöld, a város zajától és forgalmától távol esik, így ideális hely a pihenésre és a kikapcsolódásra. A negyedben számos kisbolt, élelmiszerbolt, étterem, kávézó és szórakozóhely található, amelyek kényelmes életet biztosítanak az itt élők számára.

A lakóépületek modernek és jól karbantartottak, és a lakások sokféle méretben és árban állnak rendelkezésre. Az itt lakók általában fiatalabb, magasan képzett emberek és családok, akik értékelik a kényelmet, a modern lakhatást és a városi életmódot.

Hongkou (a város észak keleti részén)

Hongkou egy városrész Shanghai északkeleti részén, amely egyike a város legdinamikusabb és legfejlettebb területeinek. A terület gazdag történelemmel rendelkezik és sok kulturális és történelmi látnivalót kínál.

Hongkou történelmi negyede több mint 100 éves múltra tekint vissza, és híres a hagyományos kínai építészeti stílusú házairól. A területen számos kulturális látnivaló található, például a Hongkou Torna Csarnok, amely híres koncertek, sportesemények és kulturális események színhelye.

A területen található még a Hongkou Migránsok Történeti Múzeuma, amely bemutatja azokat az embereket, akik a 20. században a városba érkeztek különböző helyekről, hogy itt új életet kezdjenek. Ezenkívül a területen található a Shanghai Zsidó Menet emlékműve, amely azokra az emberekre emlékeztet, akik a második világháború idején menekültek ide.

Hongkou egyébként dinamikus és modern városrész, amely sok lehetőséget kínál a bevásárlásra, a szórakozásra és a kikapcsolódásra. Az üzleti negyedek, bevásárlóközpontok, éttermek és kávézók széles választékát kínálják a látogatók számára.

Jing An (északnyugat)

Jing An egy városrész Shanghai északnyugati részén, és az egyik legdinamikusabb és legfejlettebb területe a városnak. Jing An gazdag kulturális és történelmi örökséggel rendelkezik, de ugyanakkor egy modern és élénk városi környezetet is kínál.

A Jing An területén található a híres Jing An templom, amely a város egyik legfontosabb történelmi és vallási szimbóluma. A templomot a Ming-dinasztia idején építették, és azóta is több alkalommal renoválták.

Jing An területén található még az európai stílusú Jing An Park, amely széles sétányokkal, zöld területekkel és tavakkal rendelkezik. A parkban számos kulturális és szórakoztató eseményt rendeznek, és egy jó hely a pihenésre és a kikapcsolódásra.

A Jing An területén található bevásárlóközpontok és luxus üzletek is kiváló vásárlási lehetőséget kínálnak a látogatók számára. Az éttermek, kávézók és bárok széles választéka áll rendelkezésre, így bőséges lehetőség van az élelmiszer-kultúra élvezetére.

Jing An egyébként dinamikus és modern városrész, amely számos cég és nemzetközi szervezet székhelye is. A területen található kiváló szállodák és szolgáltatások teszik a területet vonzóvá az üzleti és az utazó látogatók számára.

Changning (Hongqiao fejlesztési övezet)

Changning egy városrész a Shanghai városközponttól nyugatra, Hongqiao fejlesztési övezetben található. A terület a város egyik legdinamikusabb és legfejlettebb része, amely sok lehetőséget kínál az üzleti tevékenységre, a vásárlásra, a szórakozásra és a kikapcsolódásra.

A Changning területén található számos nagyvállalat, üzleti központ és szálloda, és az üzleti tevékenységre specializálódott területként ismert. Az üzleti központok mellett számos bevásárlóközpont, étterem és kávézó is található, amelyek kiváló lehetőségeket kínálnak a vásárlásra és a kikapcsolódásra.

Changning területén található a Zhongshan Park, amely egy nagy közpark, amelyet a város lakói és turistái egyaránt élveznek. A parkban számos kulturális és szórakoztató eseményt rendeznek, és egy jó hely a pihenésre és a kikapcsolódásra.

A területen található még a Shanghai Zoo, amely Ázsia egyik legnagyobb állatkertje. A Shanghai Zoo-ban több mint 6 000 állat él, és egy látogatás során a látogatók számos különleges és ritka állatfajjal találkozhatnak.

Changning egyébként modern és fejlett lakónegyed is, ahol a lakások és lakóépületek magas színvonalúak, és kényelmes életet biztosítanak az itt lakók számára.

Kertek és parkok

Yuyuan kert

A Yuyuan kert egy híres kínai kert, amely a városi dzsungel közepén helyezkedik el, a Shanghai városközpontjában. A kertet a Ming-dinasztia idején építették a 16. században, és azóta többször renoválták és kibővítették. A kert gazdag történelmi és kulturális örökséggel rendelkezik, és Kína egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága.

A Yuyuan kert egy kis oázis a városban, amelynek középpontjában egy tó található, amelyet kisebb hídjakkal kereszteznek. A kertben számos épület, pagoda, pavilon és kőkert található, amelyeket egyaránt lehet élvezni. A kertben számos kínai növény található, és a látogatók megcsodálhatják a kertben található gyönyörű virágokat és bonsai fákat.

A kert területén számos üzlet, étterem és kávézó található, amelyek kínai ételeket, édességeket és italokat kínálnak. A látogatók érdemes kipróbálniuk a híres kínai teát, valamint a tradicionális kínai ételeket, mint például a xiaolongbao, amely egy kínai gőzgombóc.

A Yuyuan kert mellett található az Yuyuan piac, amely Kína egyik legrégebbi és legismertebb piaca. A piac számos kínai árut kínál, mint például porcelán, selyem, ékszerek és kínai teák.

Templomok és Pagodák

Ying'an templom

Az Ying'an templom egy híres buddhista templom Shanghai városában, amely a város egyik legfontosabb történelmi és kulturális látványossága. A templomot a Tang-dinasztia idején, azaz a 7. században építették, és azóta többször renoválták és bővítették.

Az Ying'an templom területén számos épület és szentély található, amelyek kiváló példái a hagyományos kínai építészeti stílusnak. A templom gazdag kulturális és történelmi örökséggel rendelkezik, és a látogatók megcsodálhatják a templomban található buddhista szobrokat, freskókat és egyéb műalkotásokat.

A templom területén található még a híres Jade Buddha-szobor, amely egy gyönyörűen kidolgozott és értékes buddhista szobor. Az egyik másik látnivaló a templom területén található a híres Mahavira Hall, amely egy hatalmas épület, amelynek belső részei szintén nagyon gyönyörűek.

A Ying'an templom területén számos meditációs és tanulási lehetőség is van, így a látogatók megismerhetik a buddhista vallás filozófiáját és gyakorlatát.

A templom területén kívül a környező utcákon számos étterem és kávézó található, amelyek kiváló lehetőségeket kínálnak a látogatók számára az élelmiszerkultúra élvezetére.

Longhua templom

A Longhua templom egy híres buddhista templom Shanghai déli részén, amely az egyik legnagyobb és legősibb templom a városban. A templomot a harmadik században építették, és azóta többször renoválták és bővítették. A templom gazdag történelmi és kulturális örökséggel rendelkezik, és a látogatók megcsodálhatják a templomban található buddhista szobrokat, freskókat és egyéb műalkotásokat.

A templom területén található a híres Longhua pagoda, amely az egyik legmagasabb pagoda Kínában. A pagoda egy nagyon gyönyörű épület, amely hatalmas értéket képvisel az építészeti kultúrában. A templom területén található még a híres Songjiang-fogadó, amely egy gyönyörű kerttel rendelkezik és a látogatók számára egy kellemes és nyugodt helyet biztosít.

A Longhua templom területén található még a híres Longhua kert, amely egy nagy közpark, amelyet a város lakói és turistái egyaránt élveznek. A parkban számos kulturális és szórakoztató eseményt rendeznek, és egy jó hely a pihenésre és a kikapcsolódásra.

A templom területén kívül a környező utcákon számos étterem és kávézó található, amelyek kiváló lehetőségeket kínálnak a látogatók számára az élelmiszer-kultúra élvezetére.

Shanghai közeli programok

Qībǎo városka

Qibao városka egy hagyományos kínai város, amely Shanghai városában található. A város a Song-dinasztia idején épült, és azóta megőrizte az eredeti kínai építészeti stílust és hagyományokat.

Qibao városka az egyik legjobb példája a hagyományos kínai városoknak, ahol a látogatók megismerkedhetnek a kínai kultúra és történelem gazdagságával. A városban találhatóak hagyományos kínai épületek, templomok, pavilonok és kőhídi, amelyek kiváló példái a hagyományos kínai építészetnek.

A városban számos érdekes látványosság található, mint például a híres Qibao zén templom, amely a város egyik legfontosabb buddhista szentélye. A templom gazdag buddhista művészettel rendelkezik, és a látogatók megcsodálhatják a templomban található buddhista szobrokat és freskókat.

Qibao városkában található a híres Qibao éjjeli piac, amely kiváló lehetőséget kínál az éjszakai élelmiszer kóstolásra és a helyi ételek kipróbálására. A piac számos kínai ételeket és édességeket kínál, mint például a híres xiaolongbao, amely egy kínai gőzgombóc.

A városban található még a Qibao kínai orvoslási múzeum, amely megmutatja a kínai orvoslás hagyományait és az alternatív gyógyászatot. A múzeum gazdag történelmi és kulturális örökséggel rendelkezik, és számos kínai gyógyászati ​​eszközt és receptet mutat be.

Zhouzhang vizi város

Zhouzhuang egy híres vizes város Kína keleti részén, amely a Jiangsu tartományban található. A város híres a hagyományos kínai vízi utakról és az építészeti stílusról, amelyet az évszázadok során megőriztek.

A városban található hagyományos kínai épületek, mint például a híres kínai kertek, pavilonok és templomok, valamint híres múzeumok, amelyek a város történelmével és kultúrájával foglalkoznak.

A városban a látogatók lehetőséget kapnak a hagyományos kínai ételek kipróbálására és az élelmiszerkultúra élvezetére. A város híres kínai ételei közé tartoznak például a wansanzi, a híres kínai édes rizs, a tofu és a híres kínai teák.

A Zhouzhuang vízi városban a látogatók hajózhatnak a város körül, hogy jobban megismerjék a várost és a környező vidéket. A vízi utakon keresztül megismerhetik a hagyományos kínai életet, amelyet évszázadok óta őriznek meg a városban.

A Zhouzhuang városban található híres látványosságok közé tartozik a híres Shen-ház múzeum, amely egy hagyományos kínai villa, a Twin Bridges, amely a város közepén található és a híres Chengxu templom.

Elter Karesz fotója

Olvasmányos linkek

,, Shanghaiban nem kínos kimutatni a jólétet. Sőt! A mamutváros lakói teljes nyíltsággal imádják a luxust. “Mire jó gazdagság, ha az ember nem költi a pénzt?“- vallják a fogyasztásfüggő shanghai-iak. A hétvégi ruhavadászati plázakörutaknak két mérvadó célja van: az elsődlegesen deklarált cél a ruhakészlet gyarapítása, de az egész felhajtás mögöttes rációja igazából a jelenlegi ruhatár prezentálása a konzumtemplomok hívőinek, azaz: az a hasonszőrű, értő közönségnek. A laza elegancia, a chick & charm és a játékos összhatás tanulmányozása fontos napirendi pontok –itt tényleg tanulhat valamit az ember lánya. A 30-as években „Kelet Párizsaként“ emlegetett Shanghaira a stílus terén még mindig „vethetjük vigyázó szemünket”.

A szóban forgó divatőrület másik pólusa, egyvicces szokás: a pizsamás flangálás. A divat és státuszszimbólum mániás shanghaiiak, mint kiderült a lakónegyedeikben kicsit visszavesznek a villantásból és igazi pizsi-partit csapnak az utcák sűrűjében: kártyáznak, napoznak, esznek, isznak csak éppen „kifutó nélkül”, így „az egymás toalettjének értő elemzése” kimarad a pizsamapartys task- ok sorából.

Persze mint mindennek, ennek a jelenségnek is megvan az ésszerű magyarázata. Ugyanis, mint megtudtam a pizsama is a jómód jelképe: “Régen nem engedhetünk meg magunknak ilyen luxust, alsóneműben mentünk aludni. Es hát valójában, ha jól belegondolunk mi értelme egy szép pizsinek, ha senki nem látja?forrás

Shanghai szegényesebb arca

,, Az 1930-as években Sanghaj arculatának egyik meghatározó építésze magyar volt. Hudec László 1920-ban került Sanghajba, ahol először egy amerikai cégnél dolgozott, majd 1925-ben saját vállalatot alapított. A Hudec Tervezőiroda Sanghajban 65 épületet tervezett: kórházat, templomot, színházat, mozit, egyetemet, lakóházakat. A század első felének legmagasabb sanghaji épülete szintén Hudec munkája: az 1934-ben épült, 83,8 méter magas, 22 emeletes Park Hotel egész Kelet-Ázsia legmagasabb épülete volt a két világháború között.

Sanghajban a századforduló óta jelentős – részben zsidó gyökerű – magyar közösség élt. Nagy szerepük volt az 1920-as években az orosz fogságból menekült magyar hadifoglyok hazajuttatásában. Sanghajban 1930-1948. között magyar tiszteletbeli konzul működött: Komor Pál, aki a kommunista csapatok sanghaji bevonulása előtt az Egyesült Államokba emigrált. (2016)" forrás

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Pekingbe Repülőjegyek Pekingbe
Olcsó repülőjegyek Pekingbe a Vistánál
Repülőjegyek Shanghaiba Repülőjegyek Shanghaiba
Olcsó repülőjegyek Shanghaiba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes