ÚTIKRITIKA.HU / Örményország


hirdetes
Örményország

útikritikák


Örményország

Örményország dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

.

Tatev kolostor - k.k. fotója

2024 június 17-től október 25-ig hetente kétszer (hétfőn és pénteken) repül Budapest és Jereván között. A repülési idő: kb. 3 óra 20 perc.

Örményország dióhéjban

 • Örményországot európai országnak tekintik, jóllehet földrajzi értelemben inkább közel-keleti ország.
 • Északon Grúziával, nyugaton Törökországgal, keleten Azerbajdzsánnal, délen Iránnal határos.
 • Mindössze 29 800 négyzetkilométeres a területe, tehát valamivel több mint háromszor kisebb Magyarországnál. Örményország lakossága 2,9 millió (2024-es becslés).
 • Örményország fővárosa: Jereván (kb. 1,1 millió lakos).
 • Örményországban örményül beszélnek, vallás: örmény apostoli (keresztény).
 • Havi nettó átlagfizetés (2023-ban): 220 ezer forintnak felel meg 
 • Az örményországi árak átlagosan 15 százalékkal olcsóbbak, mint a magyarországiak. De pl. az üzemanyag 33 százalékkal, a taxizás 77 százalékkal olcsóbb náluk. A bolti bor nálunk 37 százalékkal olcsóbb. 
 • Leggyakoribb vezetéknév: Grigoryan
 • Magyar állampolgároknak nem kell vízum Örményországba.
 • Időeltolódás: Örményországban +2 (nyári) vagy +3 óra (téli) van.
 • Örményországban jó a közbiztonság, legfeljebb Jerevánban kell óvatosnak lenni azzal, hogy nem hordunk magunkon, nem láttatunk értékesebb dolgokat.
 • Az örmények nagyon büszkék a konyakjaikra (pl. Ararat).
 • "Örményország" neve örményül latin betűre átfordítva: Hayastan" (Հայաստան). 
 • Örményország történelmi és kulturális látnivalókban hihetetlenül gazdag, kis területe dacára.
 • Az örmény nemzeti fizető eszköz: a dram (AMD) (Alább ráklikkelve friss árfolyam)

Fő látnivalók:

 • Jereván persze
 • A világ leghosszabb (5752 méter!) drótkötélvasútja (a Halizor falu és a Tatev-kolostor között)
 • még inkább az alábbiak:

Az UNESCO kulturális világörökségeinek részei Örményországban:

 • Haghpat és Sanahin kolostorai
 • Echmiatsin katedrálisa és templomai, valamint Zvartnots régészeti lelőhelye
 • Geghard kolostora és a Felső Azat-völgy (kulturális/2000)

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Jereván az esti fényárban
 2. Sehol soha nem ettem ilyen finom sárgabarackot, de a legtöbb gyümölcs náluk elképesztően ízletes (a sárgabarackos bor finom, de a sárgabarackos vodka viszont nekem nem jött be)
 3. Az örmények végtelen vendégszeretete és barátságossága, viccesen gesztikulálnak
 4. A kora gótikus templomok
 5. A szomszédos Törökországban magasló Ararat-hegység fantasztikus látványa az örmény Khor Virap-ból
 6. A vegyesboltjaik meglepően jó ellátottsága, a rengeteg nemzetközi brand
 7. A Sevan-tó mély türkizkék színe
 8. Dilijan város svájcias látképe
 9. A Hagphat kolostor (ott érthetővé válik, hogy miért része az Unesco kulturális világörökségének)
 10. A kaukázusi hegyek változatossága, a barlangokban teázni

Nem tetszett

 1. Jerevánban a szovjet építészet ronda hagyatéka
 2. Kevés a hostel jellegű szálláshely, a hotelek többsége nagyon spártai
 3. Izgalmas élmény volt, de végig be voltam tojva a világ leghosszabb drótkötélpályáján
 4. Nehézkes, körülményes az országon belüli közlekedés
 5. A szomszédországokkal való feszült kapcsolatai miatt a határ-menti területeken feszült a légkör
 6. A turista ne legyen beteg, ne érje baleset Örményországban, mert az egészségügyi ellátás kaotikus, silány színvonalú
 7. hogy benyalnak Oroszországnak, csatlósaikká váltak

Vélemények

"Örményország meglepett. Érintőlegesen sokszor találkoztam vele olvasmányaimban, tanulmányaimban, s összeállt bennem egyfajta kép róla. Abból indultam ki, milyen híres történelme, milyen színes kultúrája van, földjét élelmes kereskedő nép lakja. S bár egykor nagykiterjedésű, büszke királyság volt, mára alig maradt valamije. Földje, melyet a politika gyakran átrajzolt, kevés javat rejt. Népét nehéz sorssal áldotta meg a Teremtő, de talán ezek a csapások erősítették meg őket annyira, hogy ma is büszkék legyenek identitásukra. Örményország más arcát mutatta, mint amire számítottam, de nem bánom, mert kellemes meglepetés ért. (2014)" forrás


,, Egyik nap kibuszoztunk Jerevánból Echmiadzébe, amit az útikönyv az örmények Vatikánjaként emlegetett. A templom kívülről éppen felújítás alatt állt, és számomra egyébként is felejthető látványt nyújtott. Amiért viszont megérte a félórás út a fülledt kisbuszban, az az Ararát volt, az örmények szent hegye. Jereván bizonyos részeiről is jól látható, innen azonban még szebb volt és még közelibb. Hatalmas volt, gyönyörű és a csúcsa környékét még júliusban is hó borította. (2017)" forrás

Haghpat kolostora - Elter Karcsi fotója 

,, Jereván és az egész ország összességében nagyon olcsó (sajnos elég szegény is) és gyönyörű! Nekünk Jereván nem lett a szívünk csücske de aki esetleg szeretne időt utazni egy igazi szovjet kultúrába annak hatalmas élmény lehet!
Azonban a természet gyönyörű! Érdemes megnézni a Sevan tavat (sajnos csak átfutottunk rajta) a Tatev nevű kolostort meg Geghardot! Amúgy csak simán túrázni is megéri mert a táj magáért beszél!
Amit mindenképpen javasolhatunk, hogy használjátok Taxifyt és Yandexet, mert olcsó és kényelmes, helyi taxiba meg ne szálljatok be!!! Soha!! 😂 De tényleg soha!
Télen voltunk, akkor is elég jó idő volt, napsütéses 10 fokok, szóval kirándulni akkor is jókat lehet😊😊" (ruli, 2019)

Olvasmányos linkek

"A Kaukázus déli részén elterülő Örményország talán kevésbé ismert az átlagos turista számára, holott az egyik legrégebbi és legnagyobb történelmi civilizáció a világon. A hagyomány szerint ez az a hely, ahol a bibliai Noé és leszármazottai először telepedtek le, és az örmények voltak az első nemzet, akik a források szerint i. sz. 301-ben felvették a kereszténységet. Ennek köszönhetően számos, a világörökség részévé nyilvánított egyházi épület csábítja a turistákat, mint például a 10. században alapított Haghpat- és a Sanahin-apátságok, a Zvartnotsz-romtemplom, a hatalmas sziklába vájt Geghard -kolostor, illetve az Örmény Apostoli Egyház központja, Ecsmiadzin, amelynek katedrálisa az egyik legősibb példája a keresztény építészetnek. Az ország történelme messzi évezredekre nyúlik vissza, ennek köszönhetően tele van ókori helyszínekkel, a Zorats Karer bronzkori obszervatóriumtól kezdve a hihetetlen Khndzoresk barlangfalun keresztül egészen a khachkarok (örmény kőkeresztek) mezőjéig a középkori Noraduz temetőben. A misztikus Örményország a szépségek kincstára, ahol megismerkedhetsz a lenyűgöző természeti világgal, bejárhatod az ősi helyeket, és bepillantást nyerhetsz a mindennapi örmény életbe. (2014)" forrás


"Az ország egy skanzen, gyönyörű templomokkal, terebélyes Volgákkal kanyarogva a hatalmas hegyek között. A térség Svájca lehetne. Az örmények többsége minimum két, de inkább három nyelven folyékonyan beszél (örmény, orosz, angol). Akik kiköltöznek az USA-ba, Franciaországba, a közel-keletre általában jómódúakká válnak, végeláthatatlanul lehet sorolni a világhírű örmény sakkozót, énekest, modellt, építészt, üzletembert, kereskedőt. Ezeket fejből, haptákban sorolják, mint nálunk a Nobel díjasokat. Pont ugyanolyan örmény videók vannak a youtube-on az örmény feltalálókról, mint a mieink szoktak lenni a golyóstolltól az atombombáig. És ott is igaz, hogy egy se otthon érte el ezeket a sikereket. Otthon lehetett volna cipőtisztító a vanadzori polgármester hivatala előtt. 20 éve ezt nyomják. Gránit szilárdságúra merevedett a rendszer. Senki nem beszél arról, hogy ez meg fog változni. Az emberek változást akarnak pedig. Meg is kapják. Amint elhagyják az országot. És elhagyják... " forrás


,, Ha Örményországot jellemezni kéne, azt legkönnyebben két kifejezéssel tehetjük meg.
Az egyik a barev, vagyis szia. Az örmények közvetlenek és barátságosak, pláne ha két-három szót megtanulunk nyelvükön. Örömmel fogadják a turistákat és szívesen mesélnek kultúrájukról, nyelvükről, történelmükről egyaránt.
A másik az „Egy nép – egy kultúra”, ami az ország jelszava. Nem véletlenül. Lehetetlen nem észrevenni az örmények patriotizmusát, mely egyszerre válthat ki csodálatot és csodálkozást. Büszkék nemzetükre, országukra, múltjukra és ezt fennen hirdetik is. Megbecsülik ősi kultúrájukat, mely sokezer éves múltra tekint vissza. Ne feledjük, Örményország volt az első állam, mely felvette a kereszténységet: ez 301-ben történt.
Örményország csodálatos természeti adottságokkal rendelkezik. A Kaukázustól délre fekvő ország nagy részét hegységek borítják, melyek az ún. Kis-Kaukázust alkotják. Örményországról azt szokás mondani, hogy a „Kövek országa”, amely elnevezést a vadregényes kopár, sziklás hegyekről és vulkanikus képződményeiről kapta. Észak felé haladva a táj kizöldül, az országot e részen sűrű erdők borítják.
Külön meg kell említenünk a festőien szép, édesvizű Szeván tavat, amely mintegy kétezer méter magasan fekszik. (2015)" forrás

Fotóegyveleg

Aji fotója

Egy köztéri szobor Jerevánban - Elter Karcsi fotója

Pár híres kőkereszt - Elter Karcsi fotója

Háttérben az Ararát - Elter Karcsi fotója

K.-T. Gyuri fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon