ÚTIKRITIKA.HU / Örményország


hirdetes
Örményország

útikritikák


Örményország

Földrajz | Időjárás | Történelem | Manapság | Az örményekről | Híres örmények | Turista etikett | Örmény konyha | Fotóegyveleg

.

Örmény család - j.k. fotója

Földrajz

 • Örményország lakossága a környező térségben a legegységesebb, hiszen 95 százalékban örmény.
 • Miközben Örményországban 3 millió örmény él, a világon kb. 11 millió az örmény vagy örmény származású. Az Egyesült Államokban legalább félmillió örmény él, többségük Los Angeles és Detroit régiójában. Los Angelesben van egy "Kis Örményország" (Little Armenia) nevű negyed.
 • Örményország legmagasabb pontja az Aragats Lerrnagagat, ami 4090 méter magas.
 • Örményország második legnépesebb városa: Gyumri (kb. 170 ezer)
 • Örményország földterületeinek csupán 17 százaléka tekinthető művelhetőnek. Az ország területének közel fele hegyvidék, az ország átlagos magassága 1800 méter körül van.

Ahogy átléptem Grúziából, egy csapásra változott meg a táj, Örményország északi része magával ragadó. Elképesztő változatosság a tájban a határ és Jereván között, vörös sziklás kanyonok, ipari műemlékek között, majd virágmezős szerpentineken motoroztam.... minden percét élveztem!

Időjárás és éghajlat

Örményország éghajlata jellemzően pár fokkal melegebb és szárazabb, mint nálunk. Azonban a változatos domborzati viszonyok miatt ott az országon belül nagyobb eltérések lehetnek. A nyár többnyire forró, a tél viszont enyhe. Az évszakok a földrajzi Európához képest kb. egy-másfél hónapos késéssel köszöntenek be.

Történelem

 • Örményország állítólag a világ első állama, amely hivatalosan felvette a keresztény vallást. Ez 301-ben (újabb történeti adatok szerint 314-ben) történt.Ugyebár Róma ennél később, 391-ben vált hivatalosan kereszténnyé.

Örmény keresztek - fotó by Elter

 • Rövid autonóm időszakokat leszámítva az örmények mindig valamilyen birodalom elnyomásában vagy fennhatósága alatt éltek: római, bizánci, arab, perzsa, török (ottomán), szovjet.
 • Az első világháború után, az örmények tömeges lemészárlását követően milliók vándoroltak el hazájukból. Az első világháború folyamán ugyanis Örményország nyugati részén a török (ottomán) hatalom az örmény lakosság erőszakos kitelepítéséhez folyamodott. A kitelepítés brutalitása következtében legalább egymillió örmény vesztette életét.
 • Örményország a Szovjetunió tagállama volt 1991-ig. Akkor vált független állammá.
 • A jereváni rádiós viccek

Örményország anyja emlékmű - fotó by Elter

Április 24-e minden évben az 1915-1917-es örmény kitelepítés és mészárlás áldozatainak emléknapja Örményországban. Helyi források szerint másfél millió de pártatlan szakértők álláspontja szerint 600-800 ezer örménynek kellett elhagynia hazáját az ifjú török kormány alatt az első világháború idején. Sokan nem élték túl a vérengzéseket.
Tudtad? Az örmények szerint holokausztnak nevezett tisztogatásnak három hulláma volt. Kezdődött 1895-ben Erzurumban, majd 1909-ben Adanában és végül az utolsó három évben a legjelentősebb deportálás a törtenelmi Nyugat-Örményország területén.
Ezen a napon minden örmény megmozdul és egyesült erőként egy szál virággal a kezében rója le tiszteletét az áldozatok előtt az 1965-ben az 50. Évfordulóra emelt emlékműnél.


Megható volt látni ahogy több százezer ember csendben békésen vonul, és egy imát mormolva emlékezik. (Ata, 2022)


"Az örmény gazdaság egyébként több alkalommal is képes volt jelentékeny növekedésre. 1995 és 97 között egy sikeres IMF programnak köszönhetően, az évezred vége és 2007 között pedig a maga erejéből ért el két számjegyű növekedést. Igaz ez arról az alacsony bázisról történt, amit az ő rendszerváltásuk után megélt mintegy 61%-os GDP csökkenés okozott. Az egészségtelen gazdasági szerkezet miatt azonban a lakosság pusztán az eséseket érzi meg a bőrén, az élet a növekedési fázisban sem lesz jobb, mindössze az egyenlőtlenségek nőnek, a kevés gazdag oligarcha, és a belőlük élő helyi kiskirályok felszívnak minden érdemi forrást. A 2008-as válság, egészen a napjainkig azonban ennek a korábbi növekedésnek is betett, az egészségtelen gazdasági struktúra, lehetetlenné tesz mindenféle egyébként szükséges szerkezeti váltást, az ország stagnál. " forrás

Manapság

Örményországban óriási mértékű a szoftver kalózkodás.

"Ellenségből nincs hiány Örményországban. Ott vannak mindjárt a törökök, akiknek keleti határa alig pár kilométerre van Jerevántól, de az a határ évtizedek óta le van zárva, mivel a törökök nem hajlandóak elismerni a múlt század eleji népirtást, aminek milliónyi örmény esett áldozatul. Az örmény Trianon a török genocídium, ráadásul az ő Erdélyük még az arcukba is van tolva, mert a jelenleg török területen lévő, örmény nemzeti szimbólum, a bibliai Ararát hegye, a város minden pontjáról kiválóan látható.

Ezt a kártyát, a nemzeti önsajnálat rendszerén belül minden brosúra, minden emléktábla és minden ünnepi kormányzati beszéd ki is játssza. Ne arról beszéljünk barátaim, hogy kilopjuk a szemeteket is, hanem itt vannak a törökök, akik nem átallottak elragadni nemzeti kincsünket. Ha ez nem lenne elég, (és nem elég) akkor ott vannak mindjárt az azeriek, akiknek baltás gyilkosát Orbán szabadon engedte. Jellemző módon a jelenlegi örmény elnök és a sleppje abból a karabahi térségből származik, ami az örmény-azeri konfliktus forrása volt a 90-es évek elején. (2013)" forrás

az alsóbb néposztály lakóhelye - n.e. fotója

"Politikailag elég nehéz azzal mit kezdeni, hogy a 15 milliós örménységből mára becsült adatok szerint 2,9 millió lakik az országban. Minden választás után százezres nagyságrendben kelnek útra emberek. Jórészt a fiatalok. A gazdaság mára, már ami a lakosság megélhetését illeti, ennek a hatalmas diaszpórának a hazautalásaiból él. Ennek eredménye persze az, hogy az a képlet miszerint a jövedelmekből beszedett adóbevételek újraelosztásából működtetnek nagy társadalmi rendszereket, egyszerűen nem működik. Nincs is olyan Örményországban, hogy TB rendszer mondjuk. Ki lehet fizetni a vakbélműtét költségét, vagy meg is lehet halni. Magánügy. (2013)" forrás

Az örményekről

 • Mind az örmény férfiaknál, mind az örmény nőknél gyakori az erős szemöldök, és ezek gyakran össze is vannak nőve, ha nem igazítják, vágják, borotválják másmilyenre.
 • Az örményeknél nagyon gyakori az ian végződésű családnév.
 • Az örmény férfiak közt nagyon sok a láncdohányos.
 • Az örmények nagyon sok kávét isznak.
 • Európai viszonylatban az örményeknél magas szintű a vallásossá mértéke

Örményországban szégyen ha részegen látnak vkit, nem beszélnek csúnyán, pláne nők előtt, szintén szégyen nőknek dohányozni, nincsenek idősotthonok, mert együtt élnek generációk és a Szevan környekén élő emberek télen a fa nélkülözése végett szárított tehénlepénnyel fűtenek.

Nincsenek az utcán sem boltban melósruhában vagy tréningben, mindenki szépen felöltözve, ápoltan megy a dolgára. Senkin, de még a fiatalokon sem láttunk tetoválást. Úgy éreztük visszamentünk 40 évet az időben. Hihetetlen és felejthetetlen élmény volt. Ezt az IGAZI vendégszeretetet még soha sehol nem tapasztaltuk. (2023)


"A Kaukázus környékén kicsit úgy élnek, mintha a Trónok harcából léptek volna ki, vagy mintha róluk formáztak volna egy regényt. Ezt nem gúnyolódva mondom, hanem arra akarok utalni, hogy sokszor számomra kicsit patetikusan, sőt naivan, de mégis létezik ott egy nagyon erős erkölcsi tartás. Az örményeknél fontos a morál. Ősi hagyományok élnek tovább a modern mindennapok ceremóniáiban is. Ilyen szokás az étkezések előtt mondott hosszú tosztok, a vendég tisztelete, a vendég sérthetetlensége. A mély, sok torokhangból álló nyelvükön jönnek a nagy szavak, áradó érzelmek. De jönnek a hatalmas tálak is, sajtokkal, húsokkal, lapos kenyérrel. Büszke, egyenes a tartásuk. Mikor először jártam Örményországban, az volt az érzésem, hogy talán egy filmforgatáson vagyok. A hogy az Opera épülete körüli ligetes, kiülős korzón hegyes orrú cipőkben peckes lovagok vonulnak fel s alá büszkén kieresztett, hosszú, hullámos hajú, szintén büszkén vonuló hercegnőik mellett. És ez a büszkeség nem valami színjáték. A jereváni szállodák halljában nem találsz turistákra vadászó prostituáltakat. A már-már makacs erkölcsi tartás szembetűnő része az ottani hétköznapoknak. " forrás

j.k. fotói

,, Ami az örmény embereket illeti, Grúziában mindenki mondta, hogy mennyire nem barátságosak és vigyázzak velük. Hát nekem mindenki nagyon szimpatikus és segítőkész volt, még az is aki egy szót sem beszélt angolul. Ha megtanulunk pár szót örményül, teljesen odalesznek a gyönyörtől, és kinyílnak nekünk. A grúzok valamivel tán vendégszeretőbbek, de azért az örményektől is lenne mit tanulnunk, bár sajnos itt sem mosolyognak túl sokat. Politikáról ne beszéljünk velük, mert a rendszerük velejéig korrupt és rohadt és kb teljesen csak arról szól, hogy Azerbajdzsán így, Azerbajdzsán úgy. Karabakh kérdését ne nagyon feszegessük, hagyjuk rájuk, hogy Örményországhoz tartozik és kész, máskülönben csúnya szituációkat eredményezhet. Egy szobatársam kezdett valamit magyarázni ezzel kapcsolatban egy örmény faszinak, aki nagyon nem volt ettől boldog, így ott is hagytam őket. Beszélgessünk utazásról, mert azt szerencsétlenek nem nagyon engedhetik meg maguknak, és nagyon kíváncsiak, mi van a világban, esetleg kajákról, mert az itt egy központi téma. (2016)" forrás

Mielőtt örmény nővel kezdenél: 5 csajozási tudnivaló (men.hu)

Híres örmény származásúak

 • Cher, a világhírű, örökifjúnak felturbózott (2022-ben 76 éves) énekesnő (eredeti neve: Cherylin Sarkasian, apai ágon örmény):

 • Charles Aznavour, örmény származású (Párizsban született), legendás francia sanzonénekes, 2018-ban hallt meg. 

 • Garry Kaszparov, örmény (örmény anya, zsidó papa) sakkvilágbajnok (1985-1993), most 59 éves, Oroszországban ellenzéki oldalon politizál:

 • Kim Kardashian, világhírű, örmény származására nagyon büszke, elöl s hátul látványos domborulatokkal rendelkező, angol-amerikai valóságshow celeb (Jerevánban gyakran cikkeznek róla):

 • Andre Agassi, félig örmény származású amerikai tenisz világsztár, nyolcszor nyert Grand Slam-tornát (most 52 éves):

Turista etikett

 1. Az örmények a köszönöm szóra gyakran használják a francia merci-t. Tegyünk így mi is.
 2. Jobb elkerülni az Örményország és Azerbajdzsán közötti területi viták témáját. Az örmények számára (is) ez nagyon érzékeny ügy.
 3. Az örmények nem oroszellenesek. Ha tudunk oroszul, nyugodtan használhatjuk náluk. A Szovjetunió emlékét sem szokták ekézni.
 4. Az örmények jellemzően nagyon udvariasak az idősekkel és az örmény férfiak a nőkkel. Udvariasan át adják a helyüket a buszon az időseknek és a nőknek.
 5. Örményországban a templomokban viselkedjünk visszafogottan. A kihívó öltözetben (ilyen a miniszoknya is) a templomba bemenetel bunkóságnak számít. 

Örmény konyha és gasztronómia

Az örmény konyhában jelentős helye van a grillezett bárányhúsnak, illetve a bárányhúsos leveseknek. Nemzeti étkük a bozbas: hús gyümölcsökkel, dióval és sok fűszerrel. Az étkezőasztalokon jellemzőek az előételként kínált zöldségek és a füstölt húsok. Az édességek között gyakoriak a szárított gyümölcsök. Ritkán lehet hozzájutni, de szuper a Sevan-tóból való lazac. Az örmények étkezésében a kenyérnek fontos helye van. Tipikus kenyerük a lavas.

"Kevés olyan hely van a világon, ahol az emberek annyira ápolják tradicionális szakácstudományukat, mint Örményországban. A tejtermékeknek, a kenyérnek (lavash) és a húsételeknek külön kultusza van, a nyárson sütött saslik, a híres „Dolma" (szőlőlevélbe göngyölt darált hús) vagy a „Kutap" (töltött pisztráng) csak néhány fogás azok közül, amelyeket vétek lenne kihagynod. Az örmény szakácsok a főzés során a természetesség ízét igyekeznek kiemelni, kb. 300-féle vadon termő füvet és virágot használnak fűszerként, és a legtöbb ételt friss vajjal készítik – igazi csemege minden ínyencnek! (2014)" forrás


"Az örmény a világ egyik legősibb népe. Sajátos nemzeti kultúrával rendelkezik. A történelmi Örményország területén Kelet és Nyugat Örményország, Perzsiai örmények, Arcah és a Kilikiai örmény szokások mind meghatározóak voltak az örmény konyha kialakulására. Az évszázados hagyományokat megőrizve az örmény konyhának óriási ételválasztékával a világ egyik legrégebbi konyhájának számít. Az örményeknél még ma is első helyen áll a kenyér fogyasztása. Sok helyen – így például Arcahban – ahelyett, hogy azt mondanánk, reggelizem, ebédelek vagy vacsorázom, így fogalmaznak: kenyeret eszem. Kedvenc kenyerük a lavas, ez a hosszúkás, három-négy milliméter vastagságú, magas kalória tartalmú, könnyen emészthető lepény, amelyet azonos technikával készítenek az asszonyok évezredek óta. A tudomány anyáról lányra öröklődik. Érdekes az ebédre fogyasztott ételek sorrendje. Gazdag és sok ízű a menü, ám nagyon is vigyáznak arra, hogy szakaszosan terheljék meg a gyomrukat. Az étkezést az emésztést elősegítő levessel és az előételekkel kezdik, melyeket étvágygerjesztő tálak követnek. Ekkor kerül sor a tobzódásra az ízek világában. Ezután azonban már csak olyan ételek kerülnek az asztalra, amelyek nem ingerlik tovább az emésztőrendszert, sőt inkább nyugtatják, pihentetik a gyomrot. Az ételek ízét befolyásolja, hogy hagyományos földbe süllyesztet (tonir) tűzhelyben, vagy esetleg agyag edényben készítik el. Örményországban elterjedt az agyag edények használata." forrás

Örmény kenyér, a lavas - Elter fotója 

Fotóegyveleg

Ecsmiadzin - örmény Vatikán - Elter fotója

Örmény táj - Elter fotója

Elter fotója

j.k. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon