ÚTIKRITIKA.HU / Örmény konyak






hirdetes
Örményország

útikritikák


Örmény konyak

Ararat brandy

Nincsen örményországi látogatás egy kis konyakozás nélkül. Hol is máshol mint a Brandy Mekkájában az Araratban 🙂

Egy kis szerény vállalkozásként indult 1887-ben a cég majd hatalmas meglepetésre húsz év múlva 1907-ben Párizsban aranyérmet nyert az akkor még Kaukázusi Konyak névre hallgató brandy. Innen kezdve töretlen volt a siker ezt szimbolizálja a gyár emblémája is. Az A betűből egy Főnix madár tör az ég felé.

Tudtad? Na de mit is kell tudni az Ararat brandyről. Az örmény fennsíkon az évi 300 napos napsütés és a magashegyi levegő keveréke kiváló terep a szőlő termesztésre. Az Ararat brandyhez csak fehér szőlőt használnak és a kései novemberi szedést követően az ország különböző részein 12%-os bort készítenek a szőlőből. Most jön a titok: a sok-sokféle bort összeöntik és desztilációval és fermentacióval egy 72%-os alapalkoholt készítenek. Ebből leválasztják a legalacsonyabb mindössze 40%-os legjobb minőségű részt márciusig és minimum 70 éves tölgyfából készült hordókban érlelik . Majd mindenki úgy gondolja hogy a hordókban maradhat a Brandy nagyon sokáig az téved. Maximum másfél évtizedig maradhat a hordókban utána 25 literes üvegkancsókba töltik és itt lehet végtelen hosszú ideig tárolni.

A Brandy minőségét az adja hogy hány évig tárolják. Három, öt, hétéves változat a legelterjedtebb a piacon de igazi ínyenceknek árulnak 20 avagy 50 éves brandyt is. A múzeumban tartják a legidősebb brandyt is amelyet még 1902-ben főztek. Az alapverzióknak csak az aromája különbözik egytől egyik mind 40%-os alkoholszintű.
Jelenleg 40 országba köztük Magyarországra is exportálják az Ararat brandyt de a teljes mennyiség 65%-a az orosz piacon kerül torokra.

Érdekessegek : Az Ararat konyakot a Béke alkoholjának is nevezik mert a jaltai békekonferencián Sztálin Churchill és Rossevelt ezt ítta a megegyezés után. A múzeumban van a Béke hordója amelyben 1994-ben főzött brandy van. A cég akkor bontja majd csak ki a hordót ha végre teljes béke lesz a Kaukázus országaiban...

Most lássuk hogyan is kell inni a brandyt. Fogyasztás előtt mindenképpen inni kell egy pohár vizet majd 4cm-ről és kétszer teljesen közelről meg kell szagolni és először csak egy kortyot a szájba venni és ismerkedni az ízzel. Ezt követően a Brandys poharat alulról tenyerébe kell venni és testünk hőmérsékletével 1 percen át melegíteni majd fogyasztani. Amíg a pezsgő aromáját az eper, a brandyjét az őszibarack és a sárgabarack hozza ki leginkább. Ha pedig egymás után két típusú brandyt iszunk közte étcsokoládét kell ennünk 🙂


Egészségetekre! Én jól becsiccsentettem mire végigkóstoltuk a teljes kínálatot.

Volt a csoportban egy iráni fiú aki 30 éves kora ellenére még szűz volt, nem ivott soha alkoholt. Ez annyira meghökkentette a belga csoportot hogy mindenki adott neki plusz pohárral... Hát a srác igen jól érezte magát a túra végére 🙂

(Ata írása, 2022. április) 


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon