ÚTIKRITIKA.HU / Örményország


Örményország

Általános tanácsok | Haghpat és Sanahin kolostorai | Echmiatsin katedrálisai és templomai | Zvarnots régészeti lelőhelye | Geghard kolostora | Felső-Aszat-völgy | Khor Virap | Szeván-tó | Dilijan | Vagharshapat (régi királyi város) | Gyumri | Fotóegyveleg

Haghpat kolostora - fotó by Elter

Általános tanácsok Örményország felfedezéséhez

https://www.facebook.com/%C3%96rm%C3%A9nyorsz%C3%A1g-idegenvezet%C3%A9s-magyarul-106697834194938/

,,csipke" kereszt - fotó by Elter

Haghpat és Sanahin kolostorai

Haghpat kolostora- fotó by Elter

Haghpat kolostora bent - fotó by Elter

Echmiatsin katedrálisai és templomai

j.k. fotói

Zvarnots régészeti lelőhelye

fotó by Elter

Geghard kolostora

fotó by Elter

Felső-Aszat-völgy

Jön!

Khor Virap

,, Jerevántól délre, kb. 45 kilométernyire található az a hely, amely Örményország egyik legikonikusabb látképe, a sejtelmes és legendás: Khor Virap. A kolostor az Ararát hegy lábánál egy síkságból kiemelkedő sziklaormon áll. A jereváni marsrutka az LP szerinti 11 órakor indult, és alig ¾ óra múlva magunk mögött hagytuk a főutat Pokr Vedi falunál. Balra letérve egy alsóbbrendű úton tettünk meg még pár kilométert, majd minket kiraktak az út szélén egy kis bekötőút mellett, de itt már látszott a kolostor a távolban. Innen már csak kb. másfél kilométert kellett gyalogolnunk. A tűző napon jó szolgálatot tett a vékony kendőm. Az út mindkét oldalán mezőgazdasági területeket művelnek, a háttérben az Ararát fehér hófedte csúcsa, pár száz méterrel arrébb pedig már Törökországé ugyanaz a föld. A kolostor környékén Artasat városának romjai állnak.

A fallal körülvett kolostoron belül két kis templom található, az egyik alatti mély veremben raboskodott egykor Világosító Szent Gergely, akit III. Tiridates örmény király vettetett ide. Gergely 13 évet élt túl rabságban, majd az őrült király testvére unszolására kihozatta a veremből. Gergely megkeresztelte a királyt, akinek az elméje visszatért, s – a világon első ízben - 301-ben államvallássá tette a kereszténységet Örményországban. (2018)" forrás

fotó by Elter

"A kis intermezzo ellenére hamar elértük Khor Virap falucskát, ahol talán a legismertebb örmény tájkép található. A templom és kolostor, háttérben az Ararát hegy havas csúcsival kedvelt témája a képeslapoknak. Az út ezután egy éles kanyarral keletre fordul és elindul újból fel a hegyek közé. Egy órányi kocsikázás után egy szurdok bejáratához érünk. Elindulunk a meredek sziklafalak között a szépen felújított úton, ahol néhány kilométer megtétele után egy barlangszerű vájat van a sziklafalon. Éppen munkások dolgoztak ott, de beengedtek a mélyedésbe, ahol viszont néhány mai használati tárgyon kívül nem is volt semmi, viszont mi tudjuk, ez a hely arról híres, hogy itt találták meg a ma ismer legrégibb cipőt. 5000 éves! Láttam a képét a neten, egy összehajtogatott bőrdarab, de már van neki rendes fűzője. A szurdok végében aztán, egy kis dombtetőn ott van a Novarank kolostor a maga szépségében. Már önmagában a templom is egy csodálatos műalkotás azzal a sok faragással, de az őt körülölelő hatalmas, vörös sziklafalak még monumentálisabbá teszik az összhatást. (2011)" forrás

fotó by Elter

Szeván-tó

,, A Szeván-tó hegyek között, 1900 méter magasan fekszik, és ennek megfelelően a vize nyáron is épp annyira hideg, hogy csak a legelszántabbak merészkedjenek be. Reggel még sima a víztükör, aztán délután elkezd fokozódni a szél erőssége, ahogy lehűl a levegő. Estefelé már olyan erősen fújt a tó felől, hogy a sirályok a szembeszélben lebegtek: úgy csináltak, mintha repültek volna, de valójában nemigen haladtak előre.

A Szeván-tó partja turisztikailag minimális infrastruktúrával rendelkezik. Nekem lenne egy csomó ötletem, amivel fejleszteni lehetne. Például gyalog- és kerékpárutak kiépítésével a tó körül, csónak, kenu stb. bérlési lehetőséggel, hajó-összeköttetéssel a partok között, utas barát tömegközlekedéssel a tó körül. Megérné, mert tényleg gyönyörű hely. (2017)" forrás


Szeván Tó, Örményország egyik kihagyhatatlan célpontja. Az adott környezetben szép, abszolút értékben, viszont I❤️Balaton - sokkal szebb. Ráadásul a turisztikai infrastruktúra két véglet között mozog: évtizedes kajibák és romos faházak, elfogadható áron, vagy üresen kongó százeurós hotelek, lehet választani! Én maradtam az elsőnél. (h.p., 2022)


Dilijan

,, Utazás északra az örmény Svájcba Dilijanba. Nem tudtam hogy az Északi Buszpályaudvar több mint 10 km-re van a belvárostól és 45 perc alatt zötyög ki ide a céltaxi a csúcsforgalomban. Óriási a dugó, nincs elkerülő út sem kiepített metróhálózat.

Mivel csak az 50 perc múlva induló marshutkát értem el így volt időm megcsodálni a Buszpályaudvart. A szovjet időkben Örményországtól minden északra feküdt így ez volt a központi állomás. 25 buszbeállót számoltam meg. Mára a független országban már a Kilikia a helyi Népliget, most igazi szellemtanya belül az óriási épület viszont lenyűgöző.

Megvan a jegyem, az útra csipkebogyós kompótlé. Útközben virágzó fák, tehenek, és a szovjet autóipar csodái 🙂

2 éven át építették a 2257 méter hosszú és 8m átmerőjű Dilijan alagutat ami összeköti Dél- és Észak-Örményországot. A Sevan-tótól folyamatosan felfelé halad az út majd az alagútban is már lefelé és kanyargós szerpentinen érkezik meg az utazó Dilijanba. Mintha Európában lennénk Ausztriában vagy Svájcban. Hatalmas hófödte hegyek, a táj üde zöld

(Ata, 2022)


Dilijan, a Szeván Tótól északra, az egyik legszebb település Örményországban, a Kaukázus Svájcaként emlegetik és ezt meg tudom erősíteni. Csodás környék, gyönyörű hegyek, és egy remek szállás, amit itt ki kell emelnem: ha valaki erre téved, ne gondolkodjon sokat és lakjon a Green Garden Guesthouse-ban. A legvendégszeretőbb házigazda, az ő egészen kiváló brandyje, házi bora és persze reggelije és vacsorája megnyújtotta az itt töltött időt. Nagy beszélgetések Armannal a tulajdonossal, a többi vendéggel és remek túrázások tették végül nagyon emlékezetessé Örményországot. (h.p., 2022)

Vagharshapat (régi királyi város)

Gyumri

fotó by Elter

fotó by Elter

Ani templomának hű mása - fotó by Elter

Garni

Az Azat folyó bazaltszurdokának kanyarulatában egy óriási szikla tetején helyezkedik el Garni erődítménye. Mivel Jerevántól ez a hely van a legközelebb magashegyi levegővel, így Garni volt az örmény királyok nyári szálláshelye.
Tudtad? Az itt kétezer éve épült Ion oszlopokon nyugvó Mithrász-templom 17 évszázadon át változatlanul megmaradt míg 1679-ben egy földrengés megrongálta. A helyiek viszont az eredeti kövekből állították helyre.
Gyönyörű a kert és a környező kanyon főleg tavasszal amikor szinte minden fa virágba borul különös hangulatot adva a helynek.. (Ata, 2022)

Elter Karcsi fotója

Ata fotói

Tatev kolostor

Örményország délkeleti vidékén látogatható ez a 9. századi, Örmény Apostoli Egyház-i  kolostor.

Fotóegyveleg

Goshavank kolostora - fotó by Elter

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon