ÚTIKRITIKA.HU / Örményország


hirdetes
Örményország

útikritikák


Örményország

Általános tanácsok | Haghpat és Sanahin kolostorai | Echmiatsin katedrálisai és templomai | Zvarnots régészeti lelőhelye | Geghard kolostora | Felső-Aszat-völgy | Khor Virap | Szeván-tó | Dilijan | Vagharshapat (régi királyi város) | Gyumri | Fotóegyveleg

Haghpat kolostora - fotó by Elter

Általános tanácsok Örményország felfedezéséhez

https://www.facebook.com/%C3%96rm%C3%A9nyorsz%C3%A1g-idegenvezet%C3%A9s-magyarul-106697834194938/

,,csipke" kereszt - fotó by Elter

Haghpat és Sanahin kolostorai

Haghpat és Sanahin kolostorai két középkori épületegyüttes Északkelet-Örményországban. Ezeket az UNESCO a Világörökség részeként jegyez. Mindkét kolostor a 10. és 13. század között épült, és kiváló példái a középkori örmény építészetnek.

A Haghpat kolostor a Debed folyó völgyében található, a lankás hegyoldalakon. A fő épület 976-ban épült, és számos kiegészítő épületet tartalmaz, mint például a kórházat és a vizes blokkot. Az épületegyüttesnek kiválóan megőrződött falfreskói és kőfaragványai vannak.

A Sanahin kolostor az Alagyugh folyó völgyében található, és számos középkori épületet tartalmaz, például a Szent Astvatsatsin templomot, az Amenaprkich templomot és a Tanítóházat. Az épületegyüttes számos kivételes kőfaragvánnyal és falfreskóval rendelkezik, amelyek a középkori örmény művészet legjobb példái közé tartoznak

Haghpat kolostora- fotó by Elter

Haghpat kolostora bent - fotó by Elter

Echmiatsin katedrálisai és templomai

Echmiadzin városa Örményország vallási központja és fontos zarándokhely, ahol a kereszténység kezdetei nyomon követhetők. Az Echmiatsin-katedrális Örményország legfontosabb temploma, amelyet az ősi Örményország első keresztény királya, Szent Grigor Lusavoric alapított 301-ben. A katedrális a 4. századból származó eredeti épület helyén áll, és számos átalakításon és felújításon esett át az évszázadok során. Az épületben található Szent Etchmiadzin-i Egyház legrégebbi keresztje is, amelyet Szent Grigor Lusavoric készített.

A katedrális mellett számos templom és épület található, amelyek közül a legjelentősebbek a Szent Gayané-templom, a Szent Hripszimé-templom és a Vaskapu (Kanach Zham) szentélye. Ezek a templomok is a 4. században épültek, és az UNESCO Világörökség részét képezik.

Az épületek jelentősége az Örmény Apostoli Egyház történelmében és az ország kulturális örökségében elengedhetetlen

j.k. fotói

Zvarnots régészeti lelőhelye

Zvartnots egy régészeti lelőhely és romkomplexum, amely az egykori Zvartnots püspöki székhely helyén található, az Ararati fennsík nyugati részén, Északnyugat-Örményországban. A romok a 7. és 10. század közötti időszakra datálódnak, és eredetileg egy nagy katedrálist jelöltek, amely a térség legfontosabb épülete volt. Az épület jelentőségét az is mutatja, hogy az UNESCO világörökségi helyszínként nyilvántartja.

fotó by Elter

Geghard kolostora

Geghard kolostora több szempontból is különleges: Geghard jelentése dárda, a templom a nevét arról a bizonyos dárdáról kapta, amellyel Krisztust kegyelemből leszúrták, ugyanis ez a dárda ebben a templomban volt őrizve évszázadokon keresztül.

Egy hegyoldalba épült, körülbelül 800 éve, de mai napig templomként működik, tartanak miséket itt, de sosem lett felújítva, az eredeti állapotában hagyták, így nincs mesterséges fény odabenn, a tetőn lévő ablakokon át árad be egy kis fény, ez alapozza meg misztikus hangulatát. Nehéz szavakkal leírni, amit a templomban éreztem. Azt hiszem, az egész csapat nevében mondhatom, hogy az embert itt egy földön túli nyugalom fogja el, szinte érezni lehet a hegy védelmező erejét, és a helyiségek sötétsége nem elriaszt, hanem hívogató és felemelő. Egy tiszta vizű hideg forrás folyik át a templom kövein, amely még varázslatosabbá teszi a helyet. A templom emeletén található egy terem, amelynek nagyon jó akusztikája van, természetesen nem hagyhattuk ki, hogy elénekeljük a Tavaszi Szelet kórusban, s habár nem vagyunk dalos pacsirták, az akusztika segítségével mi magunk lettünk a templom angyal-kórusa. forrás

fotó by Elter

Felső-Aszat-völgy

A Felső-Aszat-völgy egy gyönyörű természeti táj, ami az Aszat folyó kanyargós medencéjében található. A völgyet dús erdők borítják, és sok sziklamászó és túrázó látogatja, hogy élvezze a környező hegyek és vízesések látványát. A völgy közepén található Aszat-tó a térség egyik legnépszerűbb turisztikai attrakciója, amely kiváló hely a horgászatra, a vízi sportokra és a piknikezésre. A völgy tele van történelmi és kulturális látnivalókkal is, például az Asztarakban található 13. századi Szent Sargis kolostorral és a közeli középkori Vahramasnuni Szent Arakeloc kápolnával. A völgyben található falvakban pedig érdemes kipróbálni a helyi ételeket és italokat, valamint megismerkedni a helyi emberek életével és hagyományaival.

Khor Virap

,, Jerevántól délre, kb. 45 kilométernyire található az a hely, amely Örményország egyik legikonikusabb látképe, a sejtelmes és legendás: Khor Virap. A kolostor az Ararát hegy lábánál egy síkságból kiemelkedő sziklaormon áll. A jereváni marsrutka az LP szerinti 11 órakor indult, és alig ¾ óra múlva magunk mögött hagytuk a főutat Pokr Vedi falunál. Balra letérve egy alsóbbrendű úton tettünk meg még pár kilométert, majd minket kiraktak az út szélén egy kis bekötőút mellett, de itt már látszott a kolostor a távolban. Innen már csak kb. másfél kilométert kellett gyalogolnunk. A tűző napon jó szolgálatot tett a vékony kendőm. Az út mindkét oldalán mezőgazdasági területeket művelnek, a háttérben az Ararát fehér hófedte csúcsa, pár száz méterrel arrébb pedig már Törökországé ugyanaz a föld. A kolostor környékén Artasat városának romjai állnak.

A fallal körülvett kolostoron belül két kis templom található, az egyik alatti mély veremben raboskodott egykor Világosító Szent Gergely, akit III. Tiridates örmény király vettetett ide. Gergely 13 évet élt túl rabságban, majd az őrült király testvére unszolására kihozatta a veremből. Gergely megkeresztelte a királyt, akinek az elméje visszatért, s – a világon első ízben - 301-ben államvallássá tette a kereszténységet Örményországban. (2018)" forrás

fotó by Elter

"A kis intermezzo ellenére hamar elértük Khor Virap falucskát, ahol talán a legismertebb örmény tájkép található. A templom és kolostor, háttérben az Ararát hegy havas csúcsival kedvelt témája a képeslapoknak. Az út ezután egy éles kanyarral keletre fordul és elindul újból fel a hegyek közé. Egy órányi kocsikázás után egy szurdok bejáratához érünk. Elindulunk a meredek sziklafalak között a szépen felújított úton, ahol néhány kilométer megtétele után egy barlangszerű vájat van a sziklafalon. Éppen munkások dolgoztak ott, de beengedtek a mélyedésbe, ahol viszont néhány mai használati tárgyon kívül nem is volt semmi, viszont mi tudjuk, ez a hely arról híres, hogy itt találták meg a ma ismer legrégibb cipőt. 5000 éves! Láttam a képét a neten, egy összehajtogatott bőrdarab, de már van neki rendes fűzője. A szurdok végében aztán, egy kis dombtetőn ott van a Novarank kolostor a maga szépségében. Már önmagában a templom is egy csodálatos műalkotás azzal a sok faragással, de az őt körülölelő hatalmas, vörös sziklafalak még monumentálisabbá teszik az összhatást. (2011)" forrás

fotó by Elter

Szeván-tó

,, A Szeván-tó hegyek között, 1900 méter magasan fekszik, és ennek megfelelően a vize nyáron is épp annyira hideg, hogy csak a legelszántabbak merészkedjenek be. Reggel még sima a víztükör, aztán délután elkezd fokozódni a szél erőssége, ahogy lehűl a levegő. Estefelé már olyan erősen fújt a tó felől, hogy a sirályok a szembeszélben lebegtek: úgy csináltak, mintha repültek volna, de valójában nemigen haladtak előre.

A Szeván-tó partja turisztikailag minimális infrastruktúrával rendelkezik. Nekem lenne egy csomó ötletem, amivel fejleszteni lehetne. Például gyalog- és kerékpárutak kiépítésével a tó körül, csónak, kenu stb. bérlési lehetőséggel, hajó-összeköttetéssel a partok között, utas barát tömegközlekedéssel a tó körül. Megérné, mert tényleg gyönyörű hely. (2017)" forrás


Szeván Tó, Örményország egyik kihagyhatatlan célpontja. Az adott környezetben szép, abszolút értékben, viszont I❤️Balaton - sokkal szebb. Ráadásul a turisztikai infrastruktúra két véglet között mozog: évtizedes kajibák és romos faházak, elfogadható áron, vagy üresen kongó százeurós hotelek, lehet választani! Én maradtam az elsőnél. (h.p., 2022)


Dilijan

,, Utazás északra az örmény Svájcba Dilijanba. Nem tudtam hogy az Északi Buszpályaudvar több mint 10 km-re van a belvárostól és 45 perc alatt zötyög ki ide a céltaxi a csúcsforgalomban. Óriási a dugó, nincs elkerülő út sem kiepített metróhálózat.

Mivel csak az 50 perc múlva induló marshutkát értem el így volt időm megcsodálni a Buszpályaudvart. A szovjet időkben Örményországtól minden északra feküdt így ez volt a központi állomás. 25 buszbeállót számoltam meg. Mára a független országban már a Kilikia a helyi Népliget, most igazi szellemtanya belül az óriási épület viszont lenyűgöző.

Megvan a jegyem, az útra csipkebogyós kompótlé. Útközben virágzó fák, tehenek, és a szovjet autóipar csodái 🙂

2 éven át építették a 2257 méter hosszú és 8m átmerőjű Dilijan alagutat ami összeköti Dél- és Észak-Örményországot. A Sevan-tótól folyamatosan felfelé halad az út majd az alagútban is már lefelé és kanyargós szerpentinen érkezik meg az utazó Dilijanba. Mintha Európában lennénk Ausztriában vagy Svájcban. Hatalmas hófödte hegyek, a táj üde zöld

(Ata, 2022)


Dilijan, a Szeván Tótól északra, az egyik legszebb település Örményországban, a Kaukázus Svájcaként emlegetik és ezt meg tudom erősíteni. Csodás környék, gyönyörű hegyek, és egy remek szállás, amit itt ki kell emelnem: ha valaki erre téved, ne gondolkodjon sokat és lakjon a Green Garden Guesthouse-ban. A legvendégszeretőbb házigazda, az ő egészen kiváló brandyje, házi bora és persze reggelije és vacsorája megnyújtotta az itt töltött időt. Nagy beszélgetések Armannal a tulajdonossal, a többi vendéggel és remek túrázások tették végül nagyon emlékezetessé Örményországot. (h.p., 2022)

Vagharshapat (régi királyi város)

Vagharshapat, vagy más néven Echmiadzin, egy régi királyi város Északnyugat-Örményországban, kb. 20 km-re Yerevan városától. Ez a város a kereszténység szent helye és fontos zarándokhely, amelyen látható a világ legelső keresztény katedrálisa és a Vagharshapat-templom is. A városban található az Örmény Katolikós, valamint a legrégebbi működő monostorok és kolostorok Örményországban. A városban érdemes megnézni a Szent Hripszimé-templomot, amely az Örmény Apostoli Egyház egyik fontos temploma, valamint a Szent Gayané-templomot, amely szintén a vallási hagyományok szempontjából jelentős.

Gyumri

Gyumri a második legnagyobb város Északnyugat-Örményországban, az ország második legnagyobb ipari központja. Az 1988-as Spitak földrengés súlyosan érintette a várost, így a városnak megvannak a maga sérült területei, de az elmúlt évtizedekben számos helyreállítási és újjáépítési projekt támogatta a város újjáépítését. Gyumri egy érdekes város, amely egyedülálló keveréke a hagyományos és a modern életmódoknak. A városban sok múzeum, színház és művészeti központ található. A belvárosban gyönyörű épületek és katedrálisok találhatóak. A város közvetlen közelében pedig számos kulturális és történelmi látnivaló található, például a Marmashen kolostor, az Ani városa és a Harichavank kolostor.

fotó by Elter

fotó by Elter

Ani templomának hű mása - fotó by Elter

Garni

Az Azat folyó bazaltszurdokának kanyarulatában egy óriási szikla tetején helyezkedik el Garni erődítménye. Mivel Jerevántól ez a hely van a legközelebb magashegyi levegővel, így Garni volt az örmény királyok nyári szálláshelye.
Tudtad? Az itt kétezer éve épült Ion oszlopokon nyugvó Mithrász-templom 17 évszázadon át változatlanul megmaradt míg 1679-ben egy földrengés megrongálta. A helyiek viszont az eredeti kövekből állították helyre.
Gyönyörű a kert és a környező kanyon főleg tavasszal amikor szinte minden fa virágba borul különös hangulatot adva a helynek.. (Ata, 2022)

Elter Karcsi fotója

Ata fotói

Tatev kolostor

Örményország délkeleti vidékén látogatható ez a 9. századi, Örmény Apostoli Egyház-i  kolostor.

Fotóegyveleg

Goshavank kolostora - fotó by Elter

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon