ÚTIKRITIKA.HU / Franciaország


hirdetes

útikritikák


Franciaország

Franciaország dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

.

Vasárnapi piac Annecy-ben - Kriszta fotója


Franciaország dióhéjban

franciául: France (fransz)

A Franciaország neve a kora középkori Frank Birodalom nevéből eredeztethető.

 • Franciaország a legnagyobb területű nyugat-európai ország a maga 544 ezer négyzetkilométer méretével. Majdnem hatszor akkora, mint Magyarország. Hozzávetőleg 64,8 milliós a lakossága (2024-es becslés).
 • Franciaország fővárosa, Párizs 1247 kilométerre van Budapesttől.A második legnépesebb városa Lyon, a harmadik legnagyobb Marseiile.
 • Franciaországon belül észak-dél viszonylatában a legnagyobb távolság 962 kilométer, kelet-nyugat viszonylatában pedig (nem gondoltam volna), 950 kilométer.
 • Az európai szárazföldi területein Franciaország ezekkel az országokkal határos: Belgium, Németország, Luxemburg, Svájc, Olaszország, Andorra, Spanyolország és Monaco. 
 • Franciaország a világ első számú turisztikai desztinációja, évi kb. 75 millió látogatóval. Franciaországban 28 olyan látnivaló van, ami része az UNESCO kulturális vagy természeti világörökségének.
 • Havi nettó átlagfizetés (2024-ben): 2300 euró 
 • 2024. március: 1 liter benzin 1,86 euró
 • Leggyakoribb vezetéknév: Martin
 • Franciaország a 2. a FIFA ranglistáján (2024. március)
 • Minden Franciaországba utazó magyar turista figyelmét nyomatékosan felhívjuk arra az ottani rendeletre, ami szerint ha élő csigával akarunk felszállni nagysebességű vonatra, akkor külön menetjegyet kell venni a csiga számára is. E tekintetben nem számít, hogy a konkrét csigával a későbbiekben mi a szándékunk.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A francia étkezési kultúra kifinomultsága, a pékségek, a sajtszakboltok, a gyümölcskosaras sütik, a hentesboltok kirakataiban pompázó készételek
 2. A jó öltözködési ízlésük, rokonszenvesebb, mint az olasz piperkőcös
 3. A történelmük, kultúrájuk, csodás vidéki tájaik, kisvárosaik
 4. Irigylésre méltó, hogy van nekik mire a nemzeti büszkeségtől eltelni
 5. Párizsban a sarki kávéházak, a rue Moufftard, a Latin negyed, a 19 század végi aranykor lenyomatai
 6. A vidéki franciák kedvessége
 7. Provence (Les Baux)
 8. A falvakon át vezető kis utak hangulata, a petanque-ot játszó öregurak a kisvárosok terein
 9. A Loire völgye, a kastélyokkal (Chateau de Chambord, Chateau de Chenonceau)a csodás gótikus templomok sokasága (pl. Rouen-ben, Chartres-ben, Amiens-ben)
 10. Dordogne térség és főleg az álomszép Sarlat városka!
 11. Bayonne város a Francia Baszkföldön: nagyon hangulatos, és csodás a katedrálisa

Kriszta fotója

Nem tetszett

 1. Az éttermekben az étlapon nincs angol fordítás, általában nyelvi sovinizmus van
 2. Turistás feldolgozásához legalább öt egyhetes, más és más régiót magába foglaló utazásra lenne szükség, nagyok a távolságok; talán csak Olaszország és Spanyolország tud ennyi mindent kínálni a turistának
 3. Az Atlanti-óceáni tengerpart nem annyira bájos, a Cote d'Azur túl puccos
 4. Colmar a kedvencem volt, másodikra már nem találtam nagy durranásnak
 5. A franciák tartózkodóak a turisták irányába
 6. Augusztusban a belső és bejövő turizmus áradatai, Párizsban a zsebtolvajok
 7. A fenyegető tekintetű arab suhancok utcai csoportosulásai
 8. Az ország északi részén a sok eső, morcos időjárás
 9. A gyaloglás nehézségei a sok macskaköves utcán
 10. Párizsban a hotelszobák kis mérete

Vélemények

"Nekem Marseille, Nizza és általában Provence meg a Cote d’Azur sokkal jobban bejött mint Párizs. Párizs is szép, látni kell, de aki a halszagú kikötőket szereti annak minden romantikájával és hátrányával együtt, annak irány Marseille! (Ha csak a tengerpartot szereted, akkor Nizza). A provance-i levendulamezők szépségéről fölösleges írni: fényképen mindenki láttak, aki eljut oda, az álljon meg, szálljon ki a kocsiból és élvezze!!!" (Dani)

Olvasmányos linkek

A honlap szerkesztői az alábbi véleménnyel nem tudnak egyetérteni, de közzétették, mert elkötelezetten nyitottak az eltérő nézetek megjelenítésére:

"10 indok, amiért ne válasszuk Franciaországot vakációnk helyszínéül:

 1. Nem kedvesek az emberek.

 2. Nem kedvesek az emberek.

 3. Nem kedvesek az emberek.

 4. Nem kedvesek az emberek.

 5. Nem kedvesek az emberek.

 6. Nem kedvesek az emberek.

 7. Nem kedvesek az emberek.

 8. Nem kedvesek az emberek.

 9. Nem kedvesek az emberek.

 10. Ja, és egyáltalán nem kedvesek az emberek.

forrás


"Megérkezésem után azonnal feltűnt néhány alapvető különbség az utcán sétálva: elsősorban a bazi nagy tisztaság. Ez eleinte mesterkéltnek tűnt, hihetetlen volt ugyanis, hogy itt nem ‘menő’ mindent széthajigálni magunk után. Nincsenek graffitik, pisiszag, porosodó házfalak, gyűlő szemét a járdán, még cigicsikkek sem. Egy valami van. Kutyasz*r. Az viszont jó sok. A franciák imádják az állatokat, majdnem mindenki tart cicát vagy kutyát, többnyire labradort, szóval el lehet képzelni…" forrás

Fotóegyveleg

Montmartre - r.gy. fotója

Kriszta fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Krisztián, 2016. 09. 04. 19:59
SOHA TÖBBET NEM MEGYEK ODA!!!! BÁRHOVA, DE EBBE AZ ORSZÁGBA SOHA!!!!
Bérlet autónk délután egykor, kb. 30 km után megállt az autópályán. Én balga módon gyorsan legurultam az épp előttünk lévő lehajtón. Felhívtam az autókölcsönzőt, hogy mi történt. Mondták, ők nem tudnak segíteni, mert az autópályán vagyunk, hívjuk a 112-t. Ők ígérték, hogy jönnek. Majd órákon keresztül nem történt semmi. 6 óra várakozás után, újabb hívásunkra közölték, hogy 30 m-re vagyunk az autópályától, nem az autópályán, ezért nem jönnek értünk. (De nem hívtak volna vissza, hogy ne várjuk őket.) Ezután újabb 2 óra volt meggyőzni az autókölcsönző céget, hogy a 112 nem jön értünk, tegyenek ők valamit. 8 óra várakozás után végre hajlandóak voltak küldeni valakit.
Szóval a Francia Riviérán, 2 kisgyerekkel több, mint 8 órát álltunk az autópálya mellett étlen-szomjan, a tűző napon, és senki nem akart segíteni nekünk. (Még a magyar konzulátus sem!)
A 112 még az is mondta: "It is your problem, not ours."
Ja, a pénzünkért azóta is harcolunk az autókölcsönző céggel, mert még nem akarják visszaadni (nemhogy az egészet, 1 Eurocentet sem.)

Szóval ez franciaország (szándékosan kisbetűvel, hogy rohadjanak meg).


Attila Nagy, 2015. 10. 20. 00:12
Az igazi fehér franciák kedvesek, legfeljebb a magát franciának valló arab vagy egyéb fajta mogorva, mert ö is ki van rekesztve, az angolok pedig ugynolyan soviniszták.


Vörös Márti, 2014. 02. 28. 15:15
Február 23-tól február 26-ig háromnapos kiránduláson voltam a két lányommal Párizsban. Február 24-én,hétfőn, délután fél négykor sétaltunk a Tuileriákban, a Louvre melleti parkban. Leültünk egy kőpadra nem messze a Basin Octogonal szökőkúttól. Sajnos, a pad előrebillent és felborult. Egy nehéz, kb 300 kg-os kőpadról van szó. Olyan szerencsétlenül,hogy a kisebbik, tizenöt éves lányom lábára esett a vádli tájékán. A közelben volt két parkőr, az ő segitségükkel sikerült a lányom lábát kihúzni a súlyos kőtömb alól.
Itt ki is merült a parkőrök segitőkészsége. Sürgősen orvost szerettünk volna hivni a lányomhoz, mivel nagyon fájt a lába, és nem lehetett tudni, nem törött-e el. Először megigérték, de pár perc múlva már nem voltak hajlandók semmilyen segitséget adni. Azt tanácsolták, gyalogoljunk a taxiállomásra a kert kijáratánál / kb. 300 méterre a padtól/...Amikor nyomatékosan kértünk segitséget, azt mondták, ez nem annyira súlyos eset, oldjuk meg. Megjegyzem, alig tudtak angolul, francia nyelven irtak valamiféle "jegyzőkönyvet", amiről elfelejtettünk a nagy stresszben másolatot kérni...Végül a kis autójukkal a kijárathoz vitték a lányomat, aki már nagyon rosszul volt a fájdalomtól. Itt saját magunk taxit rendeltünk és a Necker kórház gyermek sürgősségi osztályára mentünk.
Szerencse a szerencsétlenségben, hogy "csak" izom zúzódást diagnosztizáltak, az orvos meg is jegyezte, hogy kisebb csoda...Szóval, nekem csak rossz tapasztalatom van,a franciák egyáltalán nem kedvesek, sőt...


Ilona Szabados, 2013. 11. 17. 15:53
Hogy nem kedvesek? egyáltalán nem akarnak semmi más nyelven érteni még a szállodákban sem, néhol talál az ember egy-egy intelligensebb feketét aki beszél angolul. Lyllében a szállodában azt sem tudták hol van Magyarország-persze- a recepcios csak franciául beszélt, s Algériai volt.


úti kritikus, 2013. 05. 27. 16:12
Kedves Tamara,

mi jártunk Calais-ban és kérdése kapcsán máris belekezdtünk a Nord-Pas-de-Calais régió bemutatásának: http://utikritika.hu/franciaorszag/nord-pas-de_calais_regio

Az anyagot folyamatosan bővítjük, így reméljük hasznos infókat talál Calais-ről.

Ha bármilyen további kérdése van, szívesen várjuk jelentkezését, akár itt a kommentben, akár a franciaorszag@utikritika.hu e-mail címen.


Tamara, 2013. 05. 24. 15:35
Aki már járt ott...
Calais és környéke: mit érdemes megnézni, hova érdemes menni, mit érdemes kipróbálni?
Köszönöm.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon