ÚTIKRITIKA.HU / Nord-Pas-de Calais régió


hirdetes

útikritikák


Nord-Pas-de Calais régió

Nord-Pad-de-Calais dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Calais | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Nord-Pas-de-Calais dióhéjban

 • Nord-Pas-de-Calais franciás kiejtése kb. így: nor pád kálé
 • Nord-Pas-de-Calais a legészakibb francia régió. Északon Belgiummal határos, délen a francia Picardie régióval.
 • Az elnevezésben szereplő pas magyarul lépést jelent és arra utal, hogy Calaisból egy lépésnyi távolságra van az angliai Dover.
 • A régió táj szempontjából nem igazán változatos, izgalmas: nagy sík területek, dűnék. Mindazonáltal sokak szerint van ennek a régiónak némi karakteres bája. Csapadékos régió bizony.
 • Calais mostanság inkább csak a katasztrófa turizmus műfajában minősíthető meglátogatásra való helynek

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Calais-ban jó kis vendéglők vannak
 2. Vidéken (itt is) udvariasak, kedvesebbek az emberek, mint Párizsban, pláne, ha pár szót tudunk franciául, főleg Bon Jour-ral köszönünk!
 3. A meglepően nagy Notre Dame-ot úgy nézni, hogy a 13. századból való, amúgy itt volt Charles de Gaulle néhai francia elnök esküvője (az ara idevalósi volt)
 4. A színházuk épülete kívülről és a környéke
 5. Sétálni a Calais-i strand mentén hosszabb húzódó sétányon és nézni a tengert és a kikötőt, a strandok is elég szépek
 6. Rodin híres szobrát látni az amúgy is meglátogatásra érdemes (új-flamand stílusú) városháza épülete előtt, az ottani kert is szép
 7. Calais történelmét tanulmányozva, az ember sokat tanulmányoz a francia és az európai történelemről is, sok fontos esemény történt itt és a közelben (a Három testőrből egyet-kettőt ismerünk bizony)
 8. Meglepett, hogy milyen érdekes múzeum a csipkeverős, pedig ez a téma igazán nem érdekel amúgy

Nem tetszett

 1. Aranyosak a helyiek, de angolul - Dover közelsége dacára - nem nagyon tudnak
 2. Calais egyes részei eléggé lepukkantak
 3. Néhány óránál többet nem érdemes ott turistáskodni
 4. Amikor a szél tele fújta a számat homokkal
 5. Ha vasárnapra esik a látogatás, akkor Calais-ban minden zárva van, üres, unalmas a hely olyankor
 6. Nem egy különösebben izgalmas város
 7. A bunkó angolok, akik átjönnek Calais-ba bevásárolni (nekik itt olcsóbb) és közben felöntenek a garatra is (rengeteg italok árusítására specializálódott bolt van, persze), a Calais-i polgárok, a maiak nem csípik nagyon a briteket
 8. Sok a kutyakaki a járdákon, a franciák mindent megengednek a kedvenceiknek
 9. A második világháborúban a stratégiai fontossága miatt nagyon sok bombázás sújtotta a várost, és emiatt nincs sok eredeti, épen maradt épülete (bár a második világháborús múzeum nagy jól meg van csinálva, látványos a maga nemében)
 10. A menekültáradat miatti vad helyzet

Vélemények

"Calais egész kellemes, nyugalmas, békés kis hely. Figyelemre méltóbb, mint csupán egy kompkikötős városnak tekintsük. Tipikus francia kikötőváros és ezért önmagában is valamennyire érdekes. Kevesen tudják, hogy Calais tengerparti üdülőhely is, a parton van egy csomó magas épület, ahol kis lakásaik vannak még párizsiaknak is. Megnéztük Sangatte felé autózva a Bleriot-plage-on azt a helyet, ahol világhíres Louis Bleriot 1909-ben elsőként átrepülte a La Manche csatornát (Doverben landolt)." (K.J., 2013)

Calais

Calais persze a Franciaország és Anglia közötti kompforgalom miatt vált híressé. A francia városok közül Calais van a legközelebb az angol partokhoz. Itt a La Manche csatorna szélessége alig 35 km. Ha süt a nap és tiszta az idő, akkor Calaiből szabad szemmel láthatók Dover nevezetes fehér sziklái. Érdemes sétálgatni a főtér a Place d'Armes környékén, mert nagyon hangulatos. Szerdánként és szombatonként vásár van a főtéren, ami a középkorban is vásárok színhelye volt. A tér és a kikötő közötti útszakaszokon érdemes sétálgatni és errefelé vannak a vendéglők is.

Az edzettebbeknek meg sem kottyan felmászni a világítótorony tetejére. Csak 271 lépcsőfokról beszélünk, de a jutalom nem marad el, mert fentről valóban szép a kilátás, ha az idő is kedvező ehhez. (2,50 euró a belépőjegy). Kedden állítólag zárva van. Calais városközpontja kb. 7 kilométerre van a TGV Eurostar-os állomásától. A Nord-Pas-de Calais Franciaország északi részének egyik régiója, ami határos Belgiummal; központi városa Lille, további ismertebb városai Arras és Boulogne-sur-Mer.

Kisebb szenzáció művészetkedvelőknek! Lille-nél Lens-ben nemrégiben nyílt meg állandó múzeumként a Louvre kihelyezett része. Egész Franciaországból jönnek ide látogatók emiatt.

Főbb látnivalók:

 • Calais-ban a Városháza flamand reneszánsz stílusban
 • "Les Bourgeois de Calais" (Calais-i Polgárok) híres Rodin szobor a Városháza előtt áll (a Városháza az UNESCO kulturális világörökség része)

 • Calais Notre Dame-ja, ami az angol megszállás alatt épült
 • A világítótorony
 • Calais a csipke városa, érdekes lehet felkeresni a múzeumot, Cité internationale de la Dentelle et de la Mode.
 • Látnivalók a környéken:
  • Atlanti Fal bunkerek
  • Batterie Todt múzeum, az egyik megmaradt bunkerben lett kialakítva

Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon