ÚTIKRITIKA.HU / Normandia

Normandia

Normandia dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Látnivalók | Egyéb hasznos információk | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Normandia - Utazás

Normandia dióhéjban

 • Normandia Észak-Franciaország egyik régiója, a La Manche csatornát érintve. Kb. 3,5 millióan élnek e területen.
 • Párizs után Normandia a turisták által leglátogatottabb francia terület. Normandia felfedezéséhez minimum négy napra van szükség.

Főbb látnivalók:

 • Honfleur (ejtsd onflör) a Le Vieux Bassin-nal (lö vjö baszen)
 • Mont-Saint-Michel és a tengeröböl - az UNESCO kulturális világörökségének helyszíne
 • A Bayeux-i falikárpit (etsd: bájö) és a Bayeux-i Miasszonyunk katedrális
 • Le Havre (lö ávr), az Auguste Perret által újjáépített városrész - az Unesco kulturális világörökségének a része
 • Étretat-i sziklák
 • Claude Monet (klod moné) háza és kertje (Giverny)
 • A második világháborús partraszállás helyszínei és emlékművei
 • A Rouen-i Miasszonyunk katedrális

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Nincs elárasztva turistákkal, sok a nyugis, érintetlen terület, szuper kis, néptelen utakon autókázni
 2. Megismerkedve a régióval, belenézhetünk alaposan a franciák, sőt az angolok történelmébe is
 3. Honfleur kikötői része és a kis meredek utcák onnan elágazva, a tengeri herkentyűs éttermek és a palacsintázók
 4. A Bayeux-i kárpit lenyűgöző, és a városban a katedrális is
 5. Az alma cider, ami kiváló szomjoltó, a calvados, a fantasztikus friss normandiai vaj és camembert
 6. Etretat strandja, a Falaise d'Aval sziklaformáció
 7. Giverny-ben Claude Monet háza és kertje (az utóbbi az impresszionizmus szülőhelye)
 8. Rouen főtere és környéke
 9. Van néhány nagyon kedves normandiai falu, pl. Dinan, Fougeres és Beauvron, vagy Vitré
 10. Normandiai vajjal megkent friss bagettet enni

Nem tetszett

 1. Francia nyelvtudás nélkül a kisebb településeken nehézkes a helyiekkel való kommunikáció
 2. Itt-ott túlságosan is kies, izolált, főleg a hétköznapokon
 3. Nagyon gyakran szeles, olykor baromi szeles az idő, az eső is gyakori
 4. A Mont Saint Michel sokszor túl zsúfolt a turistákkal
 5. Deauville sznobsága
 6. A D nap (amerikai partraszállás) helyszínei egy magyarnak többnyire nem annyira érdekesek
 7. A normandiai (és Bretagne-i) falvak messze nem olyan festőiek, mint Franciaország sok más táján, mondjuk Provence-ban

Vélemények


,, Normandia gyönyörű! A franciák kedvesek, mosolyognak. Ha nagyon kell, akkor meg tudnak szólalni angolul. Sok étteremben van angol nyelvű étlap.

Az utak jó minőségűek. A francia sofőrök lehet hogy néha temperamentumosak, de segítőkészek.

A mezőgazdasági területeke rendezettek. Isteni finom a normandiai vaj, sajt és persze a tenger ajándékai.

A városok, falvak tiszták - kivéve a kutyus "szerencsecsomagok" a járdákon. Normandia nincsen elárasztva turistákkal - kivéve Mont Saint Michel.

Most értettem meg az impresszionistákat, hogy miért festettek le annyiszor egy-egy épületet, tájat. Mert a változó időjárás mindig más arcát mutatja a tájnak: felhők jönnek-mennek, a Nap kisüt, elborul, esik az eső, feltámad a szél, stb.

Mont Saint Michel mindig zsúfolt, de csodás élmény felkapaszkodni a tenger által körölölelt Apátság középkori hangulatot árasztó utcáin. Sok étterem, ajándék bolt, kávézó, cukrászda várja a megfáradt vándort.

Omaha Beach. A Normandiai partraszállás egyik partszakaszán az amerikaiak egy világháborús múzeumot létesítettek, ahol megannyi tárgyi emlékkel elevenítik fel a D-Day-t. Nemcsak katonai járművek, fegyverek, de használati tárgyak is kiállításra kerültek. Aki egy kicsit is érdeklődik a történelem iránt érdemes ellátogatni ide és elölteni egy-két órát a múzeumban és a parton is.

Honfleur, Douville, Amiens, Rouen mind-mind megérdemli, hogy eltöltsünk egy pár órát andalogva a csodás utcákon, megbámulva a franca gótika remekeit, megkóstolva egy palacsintát, kávét, süteményt.

Honfleur kikötője a sok palatetős házzal, a hajókkal, az éttermekkel, a piaccal valóban festői.

Etretat partja bámulatos a sziklaképződményeivel.

Douville homokos partszakasza nem véletlen, hogy annyi napozni vágyót vonz ma is.

Amiens katedrálisa káprázatos! A város temetőjében nyugszik Jules Verne.

Le Havre modern város. Az 50-60-as években felhúzott lakóépületei, rendezett zöld terei, modern színháza megérnek egy sétát.

Rouen katedrálisa a francia gótika remeke. Monet nem véletlenül ihlette meg.

Bayeaux-ban a híres falikárpitot senki ne hagyja ki! A múzeumban kizárólag audioguide segítségével lehet megtekinteni a szőttest, így minden fontos momentumot elmesélnek a látogatóknak Hódító Vilmos csatározásairól.

(Regi, 2017)


,, Lenyűgöző az egész vidék, a klímának köszönhetően hihetetlenül élénk zöld a táj, úton útfélen "camembert" teheneket látni legelészni. Tejükből itt készítik a híres camembert sajtot és normandiai vajat.
Minden nagyon rendezett, igényesen karbantartott és magyar szemmel feltűnő a tisztaság.

Nagyon tetszett:
- Étretat szikláinak a látványa
- ízletes és finom francia fogások (a tengeri herkenytűk elképesztően széles választéka)
- Mont-Saint-Michel felejthetetlen élmény volt
- Honfleur piactere a szombati vásárral

(B. Leila, 2017)

Közlekedés

Normandia híd - e.k. fotója

Étkezés

"A normand konyha egyik alapját a tenger gyümölcsei jelentik: halak, kagylók, rákok, mindenféle csúszó-mászó, de kiabálni képtelen, kiszolgáltatott állatok. Mi a Dives-sur-Mer, Honfleur, Deauville, Trouville útvonalon mentünk (tehát a tengerpart mellett), és valami eszméletlen finomságokat ettünk; biztosan van, akinek felfordulna a gyomra, ha egy kiskanállal kellene kiszedegetnie a tarisznyarák zöldessárgás belsőségeit, miközben az ollója még meg-megrezdül, de én nagyon szerettem. Jó, vicceltem: az állat már teljesen döglött volt, az ollórezgés csak a hullámok csapkodása miatt volt érzékelhető.

A másik híres normand gasztronómiai különlegesség a trou normand, vagyis a normand lyuk. A vidék lakóinak sajátos biológiai meggyőződésük van: szerintük evés közben az itt élők gyomrában keletkezik egy kis gödör, amit életveszélyes étellel megtölteni, erre a célra kizárólag az alkohol a megfelelő. Ennek érdekében a főfogás (mondjuk egy harminc centis Vire-i hurkával folytatott egyenlőtlen küzdelem) közepén egyetlen kortyintással be kell küldeni a szervezetbe egy féldecinyi calvadost (helyi almapálinkát), majd folytatni az evést. Amennyiben be akarunk vágódni egy normandiai kiskocsma törzsközönségénél, nézzünk kérdően a pincérre, vonjuk fel a szemöldökünket és kérjük a trunorman-t (már ha magától nem hozná). Meglásd, innen kezdve embernek fognak tekinteni." forrás

Tenger gyümölcsei bőségtál - m.s. fotója

Látnivalók

Mont-Saint-Michel

(Ejtsd: mon szen misel)

"Mondjuk ez az 1 km azért eléggé változó, ár-apálytól függően sokkal kevesebb is lehet, ha szerencsénk van akár át is lehet sétálni a kontinensről. (Azért ezt senkinek nem ajánlják, a dagály olyan gyorsan is jöhet, hogy a kezdeti sétából erősen futólépés lesz ha ki akarunk jutni a gyorsan emelkedő vízszint ellenére. A félsziget rövid idő alatt tökéletes szigetté alakul át.)" forrás

"A Mont-Saint-Michel-apátság Bretagne és Normandia határán emelkedik ki a környező síkságból. A legenda szerint az apátságot a 8. században alapította Avranches érseke, akinek álmában megjelent Mihály arkangyal, és azt kérte tőle, hogy építsen a tengerből kiemelkedő szigetre egy kápolnát. Az évszázadok során a kápolna köré egész erődítmény épült. A X. században Benedek-rendi szerzetesek alapítottak itt kolostort, majd a francia forradalom után az épület börtönként funkcionált, 1979-ben pedig az UNESCO-világörökség része lett.

Az árapályjelenség igen magas itt, elérheti akár a 15 métert is. Évente néhányszor Mont-Saint-Michel-t teljesen körbezárja a tenger, ilyenkor csak egy keskeny úton lehet bejutni. Az apátságot az iszapos medren keresztül is meg lehet közelíteni, de csak vezetővel, mert a dagály és az itt hirtelen kialakuló köd megnehezítheti a helyes tájékozódást. A közeli legelőkön szerencsés juhászok legeltetnek. Birkáik ára sokszorosa az átlagárnak, ugyanis húsuk a sós legelők miatt különösen ízletes. Mont-Saint-Michel egyetlen hátránya a népszerűsége. Főszezonban hatalmas turistaáradat érkezik ide, szinte teljesen lehetetlenné téve a nyugodt nézelődést. A hely szelleme azonban nem enged messzire, és az ember, miközben egy kicsit morgolódik, már azon töri a fejét, mikor is kellene majd ide visszajönni." forrás


Kilátás az apátság tetejéről - m.s. fotója,, Az út egyik fénypontja Mont-Saint-Michel volt. Azt hiszem legtöbbünk bakancslistáján szerepel, nekem is egy álom vált valóra, hogy ide eljuthattam. Egyszerűen látni kell, magával ragadó a hangulata és felejthetetlen élmény.
Egész évben elképesztően sokan látogatják, készüljünk fel, hogy rengeteg a turista. (B. Leila, 2017)


,, Szent Tamás kapuján keresztül belépek az ódon macskakövekre, és elindulok a szuvenír boltokkal, palacsintázókkal diszkréten tarkított színes utcácskák egyikén. Frissen sült kenyér és karamell illat száll a levegőben, a kávézókban már várják a sétában emgfáradt vendégeket. A várfalra kifüggesztett írás szerint a korabeli legendák úgy tartják, hogy 708-ban Avranches püspökének Szent Mihály arkangyal egy éjjelen megjelent, és megparancsolta, hogy itt, a tengerből előbukkanó sziklán kolostort építsen. Miután a vonakodó püspök kalapjára az arkangyal lyukat égetett, az apátság építési munkálatai még abban ez évben megkezdődtek. Az építkezést csodás események kísérték, aminek következtében Mont-Saint-Michel hamarosan zarándokhellyé vált. (2016)" forrás

"Tömeg ide vagy oda, megéri  korán felkelni miatta. De este is elképesztően hangulatos. Az egyetlen tanács, amit adhatok: csak semmi rohanás. " KKriszta


Étretat

(kiejtés: etrötá)

Leila fotói

Bayeux

(kiejtés: bejö)

Bayeux szintén egy szép és hangulatos városka, a gyönyörű katedrálissal. Mivel a második világháborúban ez a város lett az elsők között felszabadítva, szinte teljesen megőrizte eredeti formáját. Érdemes egy kicsit csak úgy céltalanul sétálgatni a kis utcácskákban, annyira magával ragadó.

Leila fotója

Ha időnk is engedi, üljünk be a „Normandises” kávézóba egy kávéra és onnan is csodáljuk meg a szinte közvetlenül mellette elterülő székesegyházat. Nekünk nagyon tetszett.


A város a középkorból fennmaradt faliszőnyegéről is híres, amit ma már a bayeux-i múzeumban őriznek. Lenyűgöző.
Szánjunk rá időt, és audioguide segítségével (nincs magyar nyelvű) lépésről lépésre, képről-képre haladva hallgassuk végig a történetet.
Érdemes a múzeumban az emeletre is felmenni és megnézni a kárpit másolatát is, ahol minden háttérinformációt megtudhatunk, nagy részletességgel mutatják be egy-egy fejezet jelentését, történetét. (B. Leila, 2017)

Omaha Beach

g.c. fotója

s.a. fotója

Vernon

Le Havre

(kiejtés: lö ávr)

Le Havre hatalmas, modern kikötőváros. Mivel a világháború után szinte teljesen újjáépítették, ne várjunk tipikusan normann, hangulatos kis házakat, utcácskákat és középkori nevezetességeket.
Rögtön a szállodánk előtti téren található egy nagyon különös építmény, ami tulajdonképpen egy vulkán formájú színház.
A szállodától a kikötő felé sétálva útba esik a betonból épült Saint-Joseph templom, ami szintén érdekes látvány.

Deauville

(kiejtés: dovill)

Leila fotója

A kaszinó frontoldala - f.l. fotója

b.v. fotója

g.s. fotója

Saint Malo

m.a. fotója

Egyéb hasznos információk

Jön!

Olvasmányos linkek

"Franciaország második leghíresebb filmfesztiváljának a bájos tengerparti városka, Deauville ad otthont. Az immár 33. születésnapját ünneplő amerikai filmfesztivál a holnap rendezőire és színészeire fókuszál, de azért a hírességek is szívesen mutatják meg itt magukat. A tengerparti sétány öltözőin azoknak a sztároknak a neveit olvasgathatjuk, akik már megfordultak a fesztiválon. A hírességek francia sétánya nem szűkölködik nagy sztárokban: Kirk Douglas, Lauren Bacall, Tom Hanks, Meryl Streep, hogy csak néhány nevet említsünk. S ha hihetünk a tengerparti pletykáknak, Deauville-ben szeretett egymásba Catherine Zeta-Jones és Michael Douglas is..." forrás

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon