ÚTIKRITIKA.HU / Pikárdia / Amiens


hirdetes

útikritikák


Pikárdia / Amiens

Amiensről dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett |Vélemények | Odajutás |Szállás |Étkezés  |Vásárlás| Szórakozás| Egyéb hasznos  információk|   Notre-Dame katedrális| Történelmi központ| Saint-LeuÚszó kertekVerne háza | Egyéb látnivalók| Érdekességek| Fotóegyveleg

.

V. Jancsi fotója

.


Amiensről dióhéjban

francia kiejtés: ámjen

Lakosság (2022-ben): 133,000

Pikárdia francia régió székhelye.  ,,Észak kis Velencéjének" (la petite Venise du Nord) is nevezik a franciák.

Amiens fő nevezetessége a katedrális, ami a 13. századi klasszikus gótikus stílusban épült legnagyobb templomok egyike. Már önmagában a katedrális meglátogatása miatt is megéri eljutni Amiens-be. 

Place Gambetta - V. Jancsi fotója

.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A reneszánsz házak (Malmaison-ház, Sagitárius-ház, Királyi rezidencia)

2. A gótikus katdrális belső színpompája

3. A Hortillonnages, azaz a helyi zöldség- és virágpiac

4. A  St-Leu negyed, amelynek csatornái és hídjai lenyűgöztek

Nem tetszett

1. Nagyon sok a turista, és a múzeumok meglátogatásánál minidg hosszan kellett sorban állni

2 A belváros forgalmi zaja fárasztó

3. Végig esett az eső (az ország északi részén ez szokványos)

Vélemények

,, Fantasztikusan vidám Franciaország egyik színes városa, Amiens. Itt teljesen a városra bízhatjuk magunkat, tökéletes helyszín a bámészkodásra, kulturális események meglátogatására, természetjárásra és ódon utcákban történelmi kalandozásra.

Jó időtöltés a csónakázás a vízikertekben (mocsári kertek), a kávézók végigjárása, a La Hotoie-béli állatkert (parc zoologique), s a Somme folyó torkolata a közelben.

Átélhetjük újra kedvenc könyveinket Verne Gyula házában, de a legnagyobb élményt a világörökség kincsei közé választott Notre-Dame katedrális adja szédítő tornyaival.

Itt van még a Pikárd múzeum (musée de Picardie), ami Puvis de Chavannes-tól Sol Lewittig megismertet bennünket a környékkel és hírességeikkel.

Hát, itt bizony nem akármilyen piaccal találkozhatunk! A városon belül vannak ugyanis Saint-Leu negyed csatornái és az elképesztő vízi piac. Kihagyhatatlan." forrás

Odajutás

Vonattal Párizsból: A St-Lazare pályaudvarról Amien Inter-City vasúton picivel több, mint egyóra. 

.

V. Jancsi fotói

Szállás

A legtöbb szálláshely az óváros vagy a központ közelében található, így ezek a területek azok, amelyeket érdemes keresni, ha a város központi helyén szeretne megszállni. Az óvárosban található szálláshelyek lehetőséget adnak arra, hogy közelebbről megismerkedjenek az Amiens történelmi és kulturális látnivalóival, és a központban található szállások könnyű hozzáférést biztosítanak az üzletekhez, éttermekhez és a tömegközlekedéshez.

Ha a természeti környezetben való pihenésre vágyik, akkor érdemes olyan szálláshelyet keresni, amely a város szélén, a folyóparton vagy a parkok közelében található. Ezek a szálláshelyek nyugodt és csendes környezetet biztosítanak, és lehetőséget adnak a természet közelségének élvezetére.

Közlekedés

Amiensben a közlekedés általában jól szervezett. A városban van tömegközlekedési rendszer, amely magában foglal buszokat és villamosokat, amelyek járnak a város számos területére. A jegyek vásárolhatók a járatokon vagy előre a jegyautomatákból. Továbbá, a város számos kerékpárúttal és sétálóutcával rendelkezik, így a gyaloglás és a kerékpározás is népszerű közlekedési módok.

A parkolás Amiensben az utcán vagy parkolóházakban lehetséges. Az utcán történő parkolás zónákra osztott, és az adott terület parkolási rendjétől függően fizetős lehet. Azonban az ingyenes parkolási lehetőségek is elérhetők bizonyos területeken. A városban található parkolóházak díjai eltérőek lehetnek, attól függően, hogy hol helyezkednek el és milyen hosszú időre szeretné használni őket. A parkolóházakban történő parkolás általában kényelmesebb lehetőség, mivel könnyebb megtalálni parkolóhelyet, és nem kell aggódni a parkolási korlátozások miatt.

n. r. fotója

Étkezés

Az egyik legismertebb helyi specialitás az "Amiens macaron", egy omlós, mandulás édesség, amely azonban nem hasonlít a híres francia macaronra. Az Amiens-ben található kávézókban és cukrászdákban szinte mindig kapható ez a finomság.

A helyi konyha másik jellegzetes étele a "ficelle picarde", amely egy kis gömbölyű lepénykenyér, amelyen sonka, gomba és sajt található. Ezt általában az előételként fogyasztják.

Ha valaki húsevő, akkor ajánlott megkóstolni a "agneau de pré-salé" nevű ételt, ami egy sós régióban, fűszerezett bárányhús. A "potjevleesch" nevű étel is egy helyi specialitás, amelyben többféle hús és zöldség található.

Az éttermek kínálatában megtalálhatók a francia konyha klasszikusai, például a hagymaleves, a quiche, a gratin, a steak és a halételek is. Az Amiensben található piacok és élelmiszerboltok lehetőséget biztosítanak arra, hogy friss és helyi termékeket vásároljon, mint például sajtokat, kolbászokat, péksüteményeket, gyümölcsöket és zöldségeket.

Az éttermek és kávézók elhelyezkedése az óvárosban és a központban található, így ezek a területek a legjobbak, ha valaki keresi a gasztronómiai élményeket Amiensben

Vásárlás

Az amiensi belvárosban található Rue des Trois Cailloux és Rue des 3 Fuseaux nevű utcákban találhatók a legnépszerűbb boltok és üzletek. Ezekben az utcákban különféle áruházak találhatók, ahol ruhákat, cipőket, ékszereket, parfümöket, kozmetikumokat és kiegészítőket lehet vásárolni.

A városban számos élelmiszerbolt is található, ahol friss helyi termékeket lehet vásárolni, például sajtokat, kolbászokat, süteményeket, kávét és borokat. Az amiensi piacokon is kaphatók friss helyi termékek és kézműves termékek.

Amiensben találhatók bevásárlóközpontok is, mint például az Auchan, a Géant és a Carrefour, ahol számos üzlet és szolgáltatás található, beleértve az élelmiszerboltokat, a ruhaboltokat, az ékszerboltokat és az elektronikai boltokat is.

A városban találhatók az utcai árusok is, akik kézműves termékeket és ajándéktárgyakat árulnak, és az amiensi piacokon is kaphatók kézműves termékek, mint például kerámia, ékszer és textil.

Szórakozás

Az éjszakai élet központja Amiensben a Saint-Leu negyed, ahol számos bár, klub és étterem található, és ahol az emberek gyakran bulizni járnak. A Quai Belu-nál található számos étterem és kávézó is kiváló helyszín a szórakozáshoz és a lazításhoz.

A városban számos helyen találhatók kis koncerttermek, ahol élő zenei előadásokat tartanak. Az Amiens Jazz Festival is évente megrendezésre kerül, és kiváló lehetőséget nyújt a jazz rajongóknak az élő zenei előadások élvezésére.

Egyéb hasznos információk

1.

Amiensben a turista információs iroda a következő címen található:
Address: 6 Rue du Général Leclerc, 80000 Amiens

A nyitvatartási idő hétfőtől szombatig 9:00 és 18:00 között van, vasárnap pedig 9:30 és 13:00 között. Az ünnepnapokon és az év bizonyos időszakaiban azonban eltérhet a nyitvatartási idő,

Notre-Dame katedrális

Amiensben található a világ egyik legnagyobb gótikus stílusú katedrálisa, a Notre-Dame katedrális, amely 1981 óta az UNESCO Világörökség része. A katedrális építése a 13. században kezdődött és több száz évig tartott, de végül elkészült az egyik legimpozánsabb és leglátványosabb épületek közé sorolható.

A katedrális maga a város egyik legnagyobb látnivalója, és egyedülálló építészeti stílusával és szépségével minden évszakban lenyűgöző. A belső térben találhatók olyan műalkotások, mint például a híres Picardiai csoda, ami a középkori textilipar egyik remeke.

Az épület 42 méter magas órája számos turistát vonz a városba. A katedrális magassága 112 méter, és a belső teret szinte teljes egészében betölti.

A katedrális 10 000 embert tud befogadni. A katedrális homlokzatán több mint 3 ezer (!)szobor található, amelyek közül sok színesre van festve.

Victor Hugo 1837-ben látogatott el Amiensbe, és megcsodálta a katedrálist. Így írt róla egy levelében:

"A katedrális olyan gyönyörű, hogy nem tudom leírni. A legnagyobb és legmagasztosabb templom, amit valaha láttam. A belső tér olyan tágas és világos, hogy az ember úgy érzi, mintha a mennyországban lenne. A szobrok, az ólomüveg ablakok, a csipkés faragások mind olyan finomak és gazdagok, hogy az ember szeme nem tud betelni velük. A katedrális olyan tökéletes egységben van önmagával és a környezetével, hogy az ember úgy érzi, mintha a templom egy élőlény lenne."

V. Jancsi fotói

Történelmi központ

Amiens óvárosa a város központjában található, és számos történelmi látnivalót kínál a látogatóknak. Az óváros főbb nevezetességei közé tartozik a főtér, ahol a híres Amiens-i katedrális található. A katedrális mellett a főtéren számos kávézó és étterem is helyet kapott, így a látogatók itt élvezhetik a helyi gasztronómiai kínálatot.

Az óvárosban megtalálhatók a középkori városfalak maradványai, a kanálisok és a régi kikötők, amelyek a város gazdag történelmi örökségét mutatják be. A szűk utcákon sétálva az épületek között sétálva a látogatók bepillantást nyerhetnek a város régmúltjába és az évszázadok során épült épületek sokszínűségébe.

Az óvárosban található másik látnivaló a híres Saint-Leu negyed, ahol a város egyik legjobb éttermei és kávézói találhatóak. A Saint-Leu-negyedet a kanálisok átszelik, és számos szép épületet lehet itt látni.

Saint-Leu

(francia kiejtés: szen lö)

Saint-Leu egy kis, hangulatos városnegyed Amiens-ben. A negyed a város központjában található, és a város egyik legnépszerűbb területe azok számára, akik szeretnék felfedezni Amiens kulturális és történelmi örökségét.

A Saint-Leu negyedben a kanálisok keresztezik egymást, és számos kis kávézó és étterem található itt. A hangulatos környezet és a városközpont közelsége miatt a negyed ideális helyszín a turisták és helyiek számára, akik szeretnek sétálni a csatornák mentén és élvezni a helyi ételeket és italokat.

Az épületek a Saint-Leu-negyedben általában nagyon régiek és gyönyörűek, és a középkori stílus jellemző rájuk. A negyedben találhatóak a régi templomok és egyéb történelmi helyszínek is, amelyek több száz évre nyúlnak vissza.

V. Jancsi fotói

Úszó kertek

franciául: Jardins flottants à Amiens

Amiens-ben az úszó kertek a Hortillonnages nevű városi területen találhatóak, amelyek egyfajta mocsaras terület, amelyet mesterségesen alakítottak ki a középkorban a zöldség- és gyümölcstermesztésre. Az úszó kertek egy hálózata, amely a Hortillonnages környékén húzódik. A kertek között számos csatorna található, amelyek mentén kis csónakokkal lehet körbeutazni a területet.

Az úszó kertek nagyon népszerű látványosság Amiens-ben, és számos turista keresi fel őket. A kertek egy nagyon szép és különleges látványt nyújtanak, és ideálisak egy kellemes séta vagy csónakázás során.

A területen található kertekben különféle növényeket és zöldségeket termesztenek, beleértve a salátákat, a paradicsomokat, a padlizsánokat és a borsókat. A Hortillonnages területén a helyi termelők számos terméket árulnak, mint például zöldségeket, gyümölcsöket, sajtokat és borokat, így az ide látogatók akár ízlelgethetnek is a helyi termékekből.

o. a. fotója

Verne háza

A Maison de Jules Verne, vagyis a Verne-ház Amiensben is található, és az író egykori otthona volt. Az épületet Verne maga tervezte és építette, és itt írta többek között a "80 nap alatt a föld körül" című regényét is.

m. v. fotója

A Verne-házban ma múzeum működik, amelyben a látogatók bepillantást nyerhetnek az író életébe és munkásságába. Megtekinthetők itt Jules Verne személyes tárgyai, kéziratai és dokumentumai, valamint a regényeihez kapcsolódó relikviák és műalkotások.

Egyéb látnivalók

Perret-toronyház

Amiensben a Perret-toronyház egy modernista épület, amelyet Auguste Perret francia építész tervezett és épített a 20. század elején. A toronyház Amiens egyik jelképévé vált, és az építészet, a művészet és a történelem iránt érdeklődőknek egyaránt ajánlott látogatási hely.

Az épület a felhőkarcolók előtti időszakban készült, de már nagyban előrevetítette azokat az építészeti és műszaki megoldásokat, amelyek később a világ legmagasabb épületeinek megépítéséhez szükségesek voltak. A toronyházat eredetileg magánlakásoknak tervezték, de ma már többek között irodáknak, üzleteknek és éttermeknek is helyet ad.

Az épület belső terei modern és letisztult formavilágúak, és az építész sajátos látásmódját tükrözik. Az épületet meg lehet látogatni, és a látogatók feljuthatnak a kilátóra is, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik Amiensre és a környező tájra.

V. Jancsi fotója

Berny múzeum

Pikárdia helytörténeti múzeuma

A Berny múzeum (Musée de Picardie) valóban egy helytörténeti múzeum Amiensben, Pikárdia régióban. Az épület az Amiens városközpontjában található és gazdag gyűjteménnyel rendelkezik a régió történelmével, művészetével és kultúrájával kapcsolatban.

A múzeum gyűjteményében számos tárgy található, mint például régészeti leletek a kelták és a rómaiak korából, középkori művészeti tárgyak, porcelánok, szobrok, festmények és grafikák. A múzeum állandó kiállításainak témái között szerepelnek a régészeti és kulturális örökség, a francia művészet, valamint a helyi ipar és kereskedelem története.

A Berny múzeum nagy hangsúlyt helyez a látogatói élményre is, és interaktív lehetőségeket is kínál, például egy virtuális kiállítás, ahol a látogatók virtuális valóságban tekinthetik meg a múzeum egyes tárgyait. A múzeum előtti kert szintén szép látványt nyújt és kiváló lehetőséget biztosít a kikapcsolódásra.

V. Jancsi fotója

Érdekességek

1. Amiens városa fontos szerepet játszott az első világháborúban, mivel itt zajlott le az úgynevezett Amiens-i csata 1918-ban. Ez volt az egyik legnagyobb szövetséges offenzíva a háború során, amelyben részt vettek az angolok, a franciák, az ausztrálok, a kanadaiak és az amerikaiak is. A csata során a szövetségesek áttörték a német vonalakat, és több mint 12 kilométert haladtak előre egy nap alatt. A csata után Erich Ludendorff német tábornok azt mondta, hogy ez volt "a német hadsereg fekete napja"

2. Amiens városa adott egyfajta otthont az első francia repülésnek 1908-ban. Ekkor Wilbur Wright amerikai feltaláló bemutatta a Wright Flyer nevű repülőgépét a város lakóinak és a sajtónak. A repülés során Wright több mint másfél kilométert tett meg két perc alatt, és elérte a 60 km/órás sebességet. A repülés után Wright megkapta a Becsületrend (Légion d’honneur) kitüntetést.

Fotóegyveleg

V. Jancsi fotói

Leila fotói


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon