ÚTIKRITIKA.HU / Normandia / Rouen


hirdetes

útikritikák


Normandia / Rouen

Rouenről dióhéjban|Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás|Szállás| Helyi közlekedés| Étkezés|Vásárlás| Szórakozás|Közbiztonság|Egyéb hasznos információk |Óváros| Katedrális|Place du Vieux-Marche|Egyéb látnivalók|Templomok&Apátságok|Érdekességek|Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg


g.s. fotója

Rouenről dióhéjban

francia kiejtés: ruan (persze az r erősen raccsolva)

471 ezres a lakossága (2021-es becslés). Ez a Normandiai térség , fővárosa".  

A város kezdetben csak a Szajna jobb partján terült el. Jelenleg Saint-Sever bal parti régiója, valamint Lacroix szigete is a város részének számít.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A fő itteni nevezetesség, a katedrális már a korával (12. század) is tekintélyt parancsol, ráadásul gótikus, ami nagy kedvencem

2. A Saint-Maclou apátság is csodás, kívül s belül is

3. Jardin des Plantes de Rouen, kellemes e pompás kertben időzni

4. Jó sok utca gyalogos zónás

5. Középkor visszaköszön, minden mennyiségben

Nem tetszett

1. Csúcsidőben kemény a közlekedési dugó a központban

Vélemények

Egy hétvégét töltöttünk el Rouenben, Normandia fővárosában. A város többek között arról híres, hogy itt végezték ki Jeanne D'Arcot. Azon a téren, ahol máglyahalált halt most egy neki szentelt templom áll.

Városközpont rengeteg színes, fagerendás középkori házból áll, elég sok templom található itt és persze a híres katedrális is. Van egy jópár látnivaló, a múzeumok ingyenesek, de a legjobb az egészben az volt, ahogyan a kis utcákon csavarogtunk.

Tervben volt még az Abbaye de Jumièges is, ami egy romos, de gyönyörű apátság nem messze a várostól, azonban szombaton zárva volt, vasárnap pedig végül nem sikerült kimenni.

Az éttermek, pékségek, cukrászdák kínálata ugyanolyan fantasztikus, mint amit Párizsban tapasztaltunk, a franciák csinálják a legfinomabb süteményeket a világon.

A város Párizsból könnyen elérhető vonattal, 1 óra 15 perc. Ha valaki arra vetemedne, mint mi, hogy autóval megy, az készüljön fel rá hogy kell az autóra egy, a környezetvédelmi besorolást mutató matrica (Crit'Air) Anélkül még a külvárosi részekbe se lehet behajtani (elvileg, de megtudtuk, hogy gyakorlatilag nem is ellenőrzik). (2023)

g.s. fotója

Odajutás

Szállás

Helyi közlekedés

A városközpont eléggé kompakt, és a nevezetességek könnyen elérhetők gyalogosan. Mindazonáltal van tömegközlekedés is. A villamoshálózat Metró du Rouen néven működik. A várost észak-déli tengelyben szeli át.

Van buszhálózat is. 

Étkezés

A turisták által frekventált éttermek a Sainte-Jeanne-d'Arc templom közelében sorakoznak, szinte egymás mellett. Csupán annyi előnyük van, hogy vasárnap is nyitva vannak, amikor a többi vendéglő jellemzően zárva tart. Ugyanerrefelé vannak boltok, piacok és cukrászdák. 

Vásárlás

Szombatonként és vasárnaponként piacot tartanak a Place Saint Marc-on. Friss élelmiszerelet, virágokat, antikvitásokat, limlomokat árulnak. Érdemes megnézni. Vasárnap délután egykor zárnak.

Szórakozás

Közbiztonság

A közbiztonság elé jó, mindazonáltal szoló női utazóknak nem javasoljuk, hogy éjszaka egyedól sétálgassanak.

Egyéb hasznos információk

Rouen-ben van egy tiszteletbeli magyar konzul László Mester de Parajd személyében.

E-mail cím: mesterdeparajd.laszlo@neuf.fr
Telefonszám: +33147710222
Ügyfélfogadás:
+33 (0)6 03 80 51 42 (mobil)

Cím: 66 quai de Boisguilbert B.P.4032 Cedex 3, 76021 Rouen

Óváros (Vieux Rouen)

g.s. fotója

Rue du Gros-Horloge

Gros-Horloge

g.s. fotója

Katedrális

(Cathedrale Notre-Dame de Rouen)

Leila fotója

Place du Vieux-Marche

Jeanne d’Arc szobra

Egyéb látnivalók

Igazságügyi palota

Rue Saint-Romain

Rue Eau de Robec

Bourgtheroulde palota

Templomok&Apátságok

Szent Jeanne d’Arc templom

Saint-Ouen apátság

Saint-Maclou apátság

Saint-Patrice apátság

Saint Vivien apátság

Múzeumok

Jeanne d’Arc múzeum


Óratorony múzeum

Kovácsoltvas múzeum

Kerámia múzeum

Érdekességek

1. A város mind a római korban, mind a középkorban fontos szerepet játszott. Dicső múltjára a központban található macskaköves sétálóutcák, a középkori favázas házak és a gótikus templomok emlékeztetnek.

2. A Szajna partját erdő borította, fából pedig nem volt hiány, de kőépületeket csak a gazdag városlakók tudtak építeni maguknak. A város keskeny, favázas házaiban - akár öt-hat emeletesek - a területek általában kicsik. Sok virág van, főleg az ablakok alatt.

3. A roueni tengeri kikötő Franciaország egyik vezető kikötőjévé vált a citrusfélék és trópusi gyümölcsök importja tekintetében. A 19. század második felében erősen megnőtt a kikötői tevékenység volumene, mivel a filoxérajárvány miatti francia szőlőültetvények elpusztulása miatt Algériából kellett bortermékeket behozni az országba.

Olvasmányos linkek

k.i. fotója

Fotóegyveleg

h.z. fotója

g.s. fotója

k. o. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon