hirdetes

útikritikák


Lyon

Lyon dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Megközelítés | Szállás | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Óváros | Múzeumok | Érdekes negyedek | Egyéb látnivalók | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

l.s. fotója

Lyon dióhéjban

francia kiejtés: ljon)

 • A keletközép-franciaországi Lyon lakossága kb. 496 ezer, a vonzáskörzetével együtt 1,7 milliós (2023-as becslés). Ezzel Párizs és Marseille után Lyoné a legnagyobb városi agglomeráció.
 • Lyon történelmi óvárosa az UNESCO kulturális világörökségének a helyszíne.
 • Lyon egyetemi város, legalább 120 ezer diák tanul itt.
 • Lyonból kiindulva két órán belül autóval elérhető a Földközi-tengeri strandolás, de ugyanennyi idő alatt az Alpokban egy síelős hely.
 • Havi átlag nettó fizetés (2022-ben): 2370 euró - (Franciaországi átlag: 2260 euró)

g.t. fotója

Fő látnivalók:

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A Croix-Rousse negyed a hangulatos egyszerűségével és a folyókra nyíló panorámáival
 2. Az óvárosi lakóházak közötti átjárók (les traboules), udvarok, picit Pestre emlékeztetően 
 3. A quartier Renaissance Saint Jean gyalogos utcái a sok vendéglői kirakattal
 4. A Les Halles piacon a sajtok elképesztő választéka

Nem tetszett

 1. A taxisok egy része nagyon simlis, nem a legrövidebb úton közelítik meg a tájékozatlan turista célpontját
 2. A közbiztonság nem igazán jó az óvároson belül a zsúfoltabb helyeken aktív zsebtolvajok miatt

Vélemények

"Miért éppen Lyon? Gyönyörű a természeti környezete. Képzeljük magunk elé a Rhône-Alpes vidék kivételes szépségű tájait, a gleccserek és hegycsúcsok vonulatait, a csodálatos levendulamezőket, a híres borokat adó szőlőligeteket és a hatalmas tóvidéket. A számok nyelvén ez több mint 800 000 hektárnyi természetvédelmi területet, 39 tájvédelmi övezetet, két nemzeti parkot és hat regionális parkot jelent. Kiemelkedő a gasztronómiája, amit nemzetközileg elismert séfek fémjelzett remek éttermei és világhírű borvidékeinek (Bourgogne, Beaujolais vagy Côtes du Rhône) zamatos borai is bizonyítanak.

Itt található a világ legnagyobb síterepe 160 sípályával és 16 összekötött sítereppel. Ezt a területet napi 3-5 menetrend szerinti buszjárattal vagy akár helikopter transzferrel is megközelíthető a síelés szerelmeseinek. Az aktív pihenést kedvelők "mekkája" ez a vidék: jobbnál-jobb golf pályákat, mountainbike utakat, alpesi túraútvonalakat találunk itt, de lehetőség nyílik siklóernyőzésre, gleccsertúrákra, kajak-kenu és vitorlázási sportok kipróbálására, nem beszélve a remek spa központokról. Különleges történelmi és kulturális értékekre bukkanhatunk – nem véletlenül Lyon az UNESCO Világörökség része." (www.vista.hu)


,, Az egész városban olyan érzésem volt, hogy Pestnek is így kellene nagyjából kinéznie, ha törődnénk a városképpel, a bérpaloták utcafrontjával és nem engednénk, hogy minden földszinti helységet giroszosok, kocsmák és 100 forintos boltok okádjanak tele a műanyag tábláikkal és az ízlésesre festett falaikkal. (2017)" forrás

Megközelítés

Párizs városától közúton 465 kilométerre van Lyon. 4 óra 45 perces autózást jelent ez.

Párizsból a TGV (tézsévé) szuper gyors vonattal 1 óra 45 perc alatt lehet eljutni Lyonba.

Szállás

A romantikusabb környéken lévő szállást keresők számára persze ajánlottak az óvárosi hotelek. A szállásválaszték  ezen a linken követhető.

Ajánlott hotelek:

Más Lyon-i szálláshelyek online foglalása itt - hotelscombined.com magyarul

Közlekedés

"A közlekedés néha meglepő. Nem ritka, hogy piros gyalogos jelzésnél intenek az autósok, hogy menjek, majd vállvonogatva haladnak tovább amikor udvariasan megköszönöm egy intéssel, hogy azért én ezt nem vállalnám a 3 sávos úton. Sok féle autómárkát lehet megtalálni itt: Renault, Peugeot, Citröen...Renault, Peugetot, Citröen...Renault...kb ennyi. Minden 10. autó osztozik a többi európai márkán." forrás

g.t. fotója

,, Akárhonnan is érkezzen az ember Lyonba, egy helyen biztosan áthalad: ez a főpályaudvar, a Part Dieu (pár győnek kell ejteni, ahogy Gérard Depardieu nevének végét). Ide érkeznek a TGV-k Marseille-ből és Párizsból (tényleg csak zárójelben jegyezzük meg, de hihetetlen még a szupergyors vonaton ülve is, hogy a 465 kilométeres távolság Párizs és Lyon között 1 óra 50 perc alatt legyűrhető). Szintén a Part Dieu-be érkezik a reptérről a transzferjárat, az úgynevezett Rhônexpress. Előkelő, gyors (fél óra alatt a centrumba ér), az ára viszont elég brutális: 15,9 euró, a retúr 27,5 euró, de valamivel olcsóbb az interneten elővételben.

És szintén a Part Dieu-ből indul a 3-as villamos (Tram3, T3 neveken fut), amely az új stadionhoz visz, ahol a magyarok is játsszák a portugálok elleni mérkőzésüket. Nem szabad összekeverni a régi stadionnal, a Gerlanddal, amely viszonylag közel van, a B metró is elvisz oda. Nem, nem, ez túl egyszerű lenne, nekünk most a távolabbi stadion kell. A 3-as villamossal kell elég sokat utazni a külváros felé, és arra számítsunk, hogy békeidőben, vagyis ha nincs épp foci-Eb, nem is hajt be a villamos az épület elé.

A lyoni közlekedésről még azt érdemes tudni, hogy a három magyar Eb-helyszín közül itt a legdrágább. 1,8 euró az egyetlen utazásra szóló jegy, míg a napijegy (Ticket Liberté 1 jour) 5,5 euró. Ez viszont, figyelem, nem 24 órára, hanem csak az adott napra szól, bármikor is vesszük. Cserébe van esti jegy (Ticket Liberté Soirée) 3 euróért, amely este hét órától üzemzárásig korlátlan utazásra használható.

A Part Dieu-t két dologról lehet megismerni. Egy hatalmas bevásárlóközpontot húztak fel mellette, itt mindig nagy a nyüzsgés, illetve pár lépésre a csomóponttól látható Lyon egyik legmagasabb épülete: a Hotel Radisson Blu. A szállót kilométerekkel odébb is jól lehet látni, egy hatalmas, szivar alakú, barna épület, amelyre – bárkit is kérdeztem eddig – a ronda szó a legmegfelelőbb jelző. Arra viszont jó, hogy ha eltévedünk, mindig eltalálunk a Part Dieu-höz. (2016)" forrás

Metró - g.t. fotói

Étkezés

Rosette de Lyon: Ez egy híres lyoni szalámi, amely pörkölt borssal és fokhagymával van ízesítve. Nagyon finom és sok helyen megkóstolható a városban.

Quenelle: Ez egy olyan fogás, amely halból, húsból, tojásfehérjéből és zsemlemorzsából készül. A quenelle-t általában krémes szósszal és rizs vagy burgonya kíséretében szolgálják fel.

Coq au Vin: Ez egy híres francia fogás, amely főtt csirkét jelent vörösborral és gombával. A lyoni verzió általában további hozzávalókat is tartalmaz, például vöröshagymát, fokhagymát és szalonnát.

Tarte aux Pralines: Ez egy rózsaszín torta, amely mandulából készült cukorral, úgynevezett pralinéval van megtöltve. Nagyon édes és finom, Lyonban szinte minden cukrászdában megtalálható.

Fromage blanc: Ez egy híres francia sajt, amely hasonlít a túróhoz. Általában gyümölccsel vagy mézzel szolgálják fel, és remek desszert lehet belőle.

"Kövezzenek meg a gasztrofetisiszták, de én mégiscsak a vasárnapi Saône-parti piacon éreztem otthon magamat. Magamba szívom az illatokat, a kenyerek, a gyümölcsök, a mindenféle helyben sütött-főzött finomság aromáját. Hiába jön az ember bevásárlólistával, úgyis elcsábul, hogy a fél piacot megvegye. Nem lehet betelni a színpompás zöldség- és gyümölcshalmokkal, a csodás kenyeres standokkal, pláne a fantasztikus sajtpultokkal.

Az árusok barátságosak, lehet kóstolni, de azzal is kedvesen eltársalognak, aki csak bámészkodik. Ha már tele a kosár, jó leülni a folyópartra bekapni valami vásárfiát. A belvárosi piac délután kettő körül zár, a kofák levonulnak, megjelenik a takarítóvállalat, és egy órán belül a folyópart megint makulátlan, mintha sosem lett volna ott semmiféle piac.

Talán unalmas közhely a francia sajtokat dicsérni, pláne összehasonlítani a magyarországi választékkal és minőséggel, mégsem tudom megállni szó nélkül. Mert az azért az mégiscsak elgondolkoztató, hogy a kis helyi piac, kis helyi termelőjének legolcsóbb sajtja is fényévekkel a nálunk kapható legjobb sajt előtt jár. És ami tényleg meglepő: az alacsonynak egyáltalán nem mondható franciaországi árak mellett egy a szájban szétolvadó, zamatos, 18 hónapig érlelt Comté alig kerül többe átszámítva, mint az íztelen, szagtalan, radírgumi állagú „prémium” Trappista." forrás


"Lyonban még a turistacsapdának tekintett „evőutcában” is beeshet az ember jó étterembe. Konzultálhat persze taxisofőrrel is, vagy előveheti az autentikus lyoni bisztrók (bouchonok) érdek- és minőségvédelmi szervezetének hiteles katalógusát, de mindenképp komoly esélye van arra, hogy jót, vagy akár nagyon jót egyen." forrás

Vásárlás

Lyon kiváló vásárlási lehetőségeket kínál a turisták számára. Az egyik legismertebb hely a Part-Dieu bevásárlóközpont, amely különféle üzletek, éttermek és mozi találhatók. A Presqu'ile negyedben számos divatüzlet, ékszerbolt és antikvárium várja az érdeklődőket. Az óvárosban, a Vieux Lyonban számos kézműves bolt és ajándékbolt található, ahol helyi kézműves termékeket lehet vásárolni. A Croix-Rousse negyedben pedig híres a selyemtermékeiről, így érdemes felkeresni a selyemmúzeumot és a helyi selyemboltokat. A piacok is népszerűek Lyonban, ahol a látogatók helyi ételeket, kézműves termékeket és antikvitásokat is találnak. Az egyik legnagyobb piac a Saint Antoine piac, amely minden nap megnyitja kapuit a turisták előtt.

Szórakozás

Lyon éjszakai életének hagyományos központja a Place des Terreaux és a Croix Rousse közötti térség. Éjszakáról éjszakára a Croix Rousse tele van mozgalmassággal a történelmi levegőjű utcákban egymás érő klubok révén.

Közbiztonság

Egyedülálló lánynak, nőnek nem szabad éjszaka egyedül járkálnia. A belváros és a Saone jobb partja biztonságos, máshol az egyedül mászkáló embereket megtámadhatják a bandákba verődött multikulturális suhancok.

Egyéb hasznos információk

1. Magyarországnak van alkonzulátusa Lyonban.  Cím: 2 rue du Président Carnot, 3. emelet (kaputelefon: accueil) 69002 Lyon

Telefon (munkaidőben): +33 (0) 4 81 49 17 10

Alkonzul: Dr. Nagy Zsuzsanna

Ügyeleti telefonszám: Sürgős, vészhelyzeti ügyben (baleset, haláleset) munkaidőn túl hívja a 0036-80-36-80-36 ügyeleti telefonszámot,
illetve szöveges üzeneteket küldhet: • WhatsApp: 0036-30-36-36-111 - • Viber: 0036-30-36-36-555

2. Amitiés France-Hongrie, Rhône-Alpes - Maison Franco-hongroise | 7, rue de la Poudriére 69001 Lyon -   Gábor Áron, elnök

Tel.: 04 78 29 41 39 | Fax: 04 78 29 41 39 - E-mail: infos@francehongrielyon.org | hongrie.lyon@laposte.net | www.franchongrie.fr

Kapcsolatok kiépítése Franciaország és Magyarország között minden területen. Baráti összejövetelek, kulturális események, utazások

szervezése.

3. A Lyon központi turisztikai információs iroda az "Office du Tourisme et des Congrès de la Métropole de Lyon" néven ismert, és a következő címen található: Place Bellecour, Lyon

Az iroda nyitvatartási ideje a következő: hétfőtől szombatig 9:00 - 18:00 óráig, vasárnap pedig 10:00 - 17:00 óráig van nyitva.

Az iroda kínál térképeket, információs anyagokat, valamint hasznos tippeket és tanácsokat a városban való látogatáshoz. Az iroda dolgozói több nyelven beszélnek, így angolul, franciául, spanyolul, németül és olaszul is tudnak segíteni.

Óváros

,, A Saône folyó túlpartján vár ránk az igazi lyoni látványosság: a Vieux Lyon, vagyis az óváros a hatalmas katedrálissal a tetején. Ez a középkori, reneszánsz negyed a szűk utcácskáival, sikátoraival, a hangulatos macskaköveivel századokkal korábbra repít vissza minden arra járó turistát, nem véletlenül lett a világörökség része.

A középkori várost azt teszi igazán menővé, hogy a házaiban most is laknak, mintha mi sem lenne természetesebb, és nemcsak méregdrága, lehúzós vendéglők sorakoznak egymás mellett, hanem megfizethető kocsmák is. Közvetlenül a Szent János-katedrális tövében például található egy kávézó (magyarul inkább ezt is kocsmának neveznénk), amely francia mértékkel mérve elég alacsony árakon számláz (egy pohár bor például 2,7 euró).

Aztán az is rendhagyó és elég haladó szellemű, hogy nemcsak az ilyen helyeken kötelező, mindenhol egysíkú történeti múzeumba lehet betérni, hanem például kialakítottak a városrész kellős közepén egy igazán ötletes Miniatűr Múzeumot (felnőtteknek 9, gyereknek 6,5 euró), ahol a különböző régi és modernkori figurákat, foglalkozásokat, tereket jelenítik meg. Tátott szájjal bámulják is ezt… a felnőttek.

k. v. fotója

És ha már az óvárosban járunk, egy fontos szót jegyezzünk meg: traboule (trabulnak kell ejteni). A traboule-ok a Lyon-szerte található átjárók, amelyek jellegzetessége, hogy kiszámíthatatlanul szövevényesen kötnek össze két utcácskát. Minden traboule-nak saját története van, külön traboule-túrákra is be lehet fizetni.

Csak itt, a Vieux Lyonban 250 traboule található, de az egész városban kétszer ennyi akad. A traboule-felfedezés alapszabálya: mindenhová be szabad menni, ami nincs lezárva. A lakók többnyire nem néznek mérgesen, ha az ajtajuknál, lépcsőházuknál egy traboule-lal szelfiző turistát találnak – megszokták. (2016)"

Múzeumok

 • Szépművészeti múzeum, azaz Musee des Beaux-Arts (müzé de bozár)

A Lyon-i Szépművészeti Múzeum (Musee des Beaux-Arts) az egyik legfontosabb művészeti múzeum Franciaországban. Az épület a 17. században épült, és gazdag gyűjteményt tartalmaz az európai művészet különböző korszakaiból. A múzeumban több mint 70 teremben láthatók festmények, szobrok, régészeti leletek, dekoratív művészetek és grafikai művek. A kiállítások a középkortól kezdve egészen a modern kori művészetig mutatják be a francia és az európai művészet sokféleségét és fejlődését. A múzeum különösen híres a francia impresszionista és posztimpresszionista művek gyűjteményéről, amely magában foglalja Monet, Renoir, Degas, Cézanne, Van Gogh és mások munkáit.

Templomok

Basilique Notre-Dame de Fourviére

(bázilik notrdám dö furvier)

A Notre-Dame de Fourviére-bazilika egy magaslaton található, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a városra és a környező hegyekre. Az épület a 19. században épült, és neogótikus stílusú. Az épület impozáns homlokzata, díszes tornyai és belseje is rendkívül gyönyörű.


k. ilona fotója

Cathédrale Saint-Jean-Baptiste

(kátedrál szenzsan bátiszt)

Cathédrale Saint-Jean-Baptiste Lyon belvárosában található, egy domb tetején. Az épület keletkezése a 12. századra nyúlik vissza, azonban az évszázadok során számos átalakításon és restauráción ment keresztül. A belső tér gazdag díszítéssel rendelkezik, mely a barokk, a gótika és a román építészet stíluselemeit ötvözi. A katedrális egyik legkiemelkedőbb jellegzetessége az óriási óra, melynek mechanizmusa még ma is működőképes. A katedrális tornyaira fel lehet menni, s gyönyörű kilátás nyílik a városra.


Keresztelő Szent János székesegyház  - g.t. fotója

Érdekes negyedek

6. kerület (a menő)

Lyon 6. kerülete (6ème arrondissement) az egyik előkelőbb és gazdagabb negyedje Lyon városának. A Rhône folyó északi partján helyezkedik el, és gazdag üzletekkel, éttermekkel és szállodákkal rendelkezik. Az egyik fő turisztikai látványossága a szép Tête d'Or park, amelynek tava, állatkertje és botanikus kertje is van. A kerületben található még a Brotteaux tér, amely az egyik legforgalmasabb és legjobban ellátott helyek közé tartozik a városban. A kerületben továbbá számos múzeum, galéria, színház és kulturális intézmény található.

2. kerület (a vásárlós és modern)

Lyon 2. kerülete (Deuxième arrondissement) a Rhône folyó keleti partján helyezkedik el, és az óváros délkeleti részén található. A terület gazdag történelmi és kulturális örökséggel rendelkezik, és számos nevezetességet kínál a látogatók számára.

A kerület középpontjában található a Place Bellecour, amely a város legnagyobb tere és egyben Franciaország egyik legnagyobb tere is. Itt található Lyon híres szobrának, Louis XIV lovasszobrának egy másolata.

A kerületben megtalálható a Lyon Művészeti Múzeum (Musée des Beaux-Arts), amely az egyik legjelentősebb művészeti gyűjtemények egyike Franciaországban. A múzeumban több mint 70 000 alkotás található, köztük festmények, szobrok és rajzok.

A kerületben található még a Hôtel-Dieu de Lyon, amely egy korábbi kórház épülete, és ma múzeumként működik. A látogatók megtekinthetik a régi kórházi szobákat és folyosókat, valamint betekintést nyerhetnek a francia orvoslás történetébe.

Az óváros északnyugati sarkában található az észak-afrikai kultúrát bemutató Musée des Confluences is, amely kiváló lehetőséget kínál a látogatók számára, hogy megismerjék az észak-afrikai kultúra és történelem különböző aspektusait.

g.t. fotója

Egyéb látnivalók

Le Mur des Canuts

(lö mür dé kánüsz)

Le Mur des Canuts (magyarul: A Selyemfonók Fala) egy hatalmas falfestmény, amely a Lyoni munkásosztály történetét és kulturális örökségét mutatja be. A festmény az Édouard Herriot sugárút és a Boulevard des Canuts sarkán található, és 120 méter hosszú és 8 méter magas. A festményen megjelennek a régi selyemfonók, az ipari forradalom és a munkásság történelmének fontos eseményei és személyiségei. A Mur des Canuts egyike Lyon turisztikai látnivalóinak, és egy kis sétával megközelíthető a városközpontból.

HÔTEL DE VILLE

Az Hotel de Ville Lyon városháza, amely a belvárosban található. Az épület a 17. században épült és számos átalakításon ment keresztül az évszázadok során. Az épület szépsége és történelmi jelentősége miatt a turisták szívesen látogatják, és rendszeresen rendeznek itt kulturális eseményeket, kiállításokat és koncerteket. Az épület előtt található tere az egyik legfontosabb találkozóhely a városban, és számos étterem és kávézó található a közelben.


Olvasmányos linkek

"Lyon egy fantasztikus város. Az első pillanattól kezdve magával ragadott. Két smaragdzöld folyó szeli át. A rengeteg hídjával, parkjaival, egyszerre modern és öreg kerületeivel teljesen elvarázsolja az embert. Lyon tipikusan élhető város. Rengeteg fiatal tanul itt, és nagyon sok a külföldi is. A tömegközlekedés nagyon jó, érdemes havi bérletet venni (25 euró). Lyonban soha nem áll meg az élet, mindig lehet találni valami programot. Nagyon sok múzeum a hét 6 napján várja látogatóit. Nagyon jól kiépített bicikli hálózata van, amit Magyarországon is be akarnak vezetni. Ez azt jelenti, hogy nagyon sűrűn találhatóak bicikli állomások, ahonnan bárki ki tud venni bankkártyával biciklit. A bicikli nagyon jól bevált, népszerű és biztonságos közlekedési eszköz Lyonban. (és ad egyfajta franciás életérzést) Csak ajánlani tudom ezt a várost." (K. Klára)


"Lyonban megfér egymás mellett a dombos és sík vidék, a reneszánsz városmag és a modern operaház, a műemlékek és az ipari területek, zöld és beton, régi és új. A várost két folyó is keresztezi, a kacskaringós, emiatt női folyónak is nevezett Saône, és az egyenes, férfiasabb Rhône. A domborzat is a folyók alakjának megfelelően alakul, vagyis a Saône partja dombos, míg a Rhône melletti részek inkább laposak. A város nevéből fakadóan lépten-nyomon oroszlánokkal találkozhatunk, szobor, kép vagy akár szórólap formájában. Az oroszlánmentalitás a lyoniak önbecsülésében is tetten érhető: lakói büszkék a városra, arra, hogy ott élnek, hogy lyoni akcentust beszélnek, és boldogan várják a turistákat, akik érkeznek is szép számmal. Lyon Európa egyik legmodernebb, legsokszínűbb és legbarátságosabb városa. Ajánlható annak, aki szereti a gasztronómiát, akit érdekel a divat, a selyemfestés, a középkori vagy éppen mai építészet, a borkultúra vagy a vegyipar, tehát nagyjából mindenkinek" forrás


"A lyoni városvezetés koncepciót dolgozott ki a lyoni világítás turisztikai céljaira: nemcsak a folyókat, hanem a nevezetességeket is kivilágítják, ennek igazán eklatáns példája a több színben ragyogó modernizált Operaház is. A Fêtes des lumières (A fények ünnepe) négynapos rendezvényén arra emlékeznek, hogy 1852. december 8-án a lakosok az ablakukba kitett égő gyertyákkal köszöntötték a kápolna új Szűz Mária-szobrát. Lyonban sok a zöld terület és a bicikliút, turistaként is érdemes kerékpárt bérelni, és a két folyó partján kerekezni. Érdemes érinteni túránk során a város legnagyobb parkját, a Parc de la Tête d’Or-t, amely egyszerre kirándulóhely, botanikus kert és állatkert (130 állattal a zsiráftól a zebrán át az antilopig)." forrás

Fotóegyveleg

Látványos álhomlokzat - k.a. fotója

g.t. fotói

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon