ÚTIKRITIKA.HU / Francia Baszkföld


hirdetes

útikritikák


Francia Baszkföld

Bayonne

A Francia Baszkföldről dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállás| Közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Közbiztonság| Egyéb praktikus információk| Bajonne| Biarritz| Anglet| Baszkok| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

Folyóparti házak Bayonne-ban - Kriszta fotója

A Francia Baszkföldről dióhéjban

franciául: Pays Basque (péj bászk)

A Francia Baszkföld egy kulturális régió a  Pyrénées-Atlantiques megyén belül, Franciaország szélső délnyugati részén, a Pireneusok nyugati hegyeivel határosan, és ahol a Vizcayai-öböl mentén csatlakoznak Spanyolország baszk tartományaihoz.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A Bayonne-i katedrális káprázatosan szép, főleg belül!!! Le voltunk nyűgözve.

Kriszta fotója

2. Bayonne-ban a folyóparti eházak

3.. Cuki favázas házak Bayonne-ban

Kriszta fotója

4. Biarritz nyaralóvárosi eleganciája

5. Spaletták Bayonne-ban

Kriszta fotója

6. Biarritz nagyon elegáns, de nekünk még jobban bejött Bayonne hangulatossága.

Kriszta fotói

Nem tetszett

1. A vendéglőkben mág jó francia nyelvtudás birtokában is nehéz beazonosítani az ételajánlatokat. Volt egy-két melléfogásunk.

2. Az élelmiszertermékeknél már gyanúsan széleskörű a bió jelző használata

3. Bordeaux felöl le Biarritz irányában az autópálya (A63) mentén a tájkép ingerszegény.

4. Az autópálya elképesztően drága. Bordeaux- Biarritz cca 13 euró.

Vélemények

"Nem gondoltam, hogy Biarritz és főleg Bayonne ennyire fog tetszeni. Érezhető a jólét és ennek megfelelően a helyiek jól is vannak, sok a mosolygós arc. Nagyon jópofa ez a francia-spanyol- baszk együtt létezés. Itt már a lakosság jó része ért spanyolul, elfogadott a baszk is. A strandok nagyon kellemesen kialakítottak, wc mindenhol van, zuhany sok helyen. Biarritzban még úszómester is, kettő. Kriszta, 2022).

Odajutás

A Bordeaux felöl a francia-spanyol határ és San Sebastian felé vezető A63-as úton elképesztően sok kamion közlekedik. Szerencsére hosszan van három sáv és így még az előzésben lévő kamionokat is le tudjuk előzni a legkülső sávban.

Szállás

Közlekedés

    Sebességkorlátozások: Ügyelni kell a sebességkorlátozásokra, mivel a francia baszkföldön gyakran találhatóak kanyargós utak, amelyek könnyen vezethetnek balesethez, ha nem figyelünk oda.

    Parkolás: A parkolás kihívást jelenthet a nagyobb városokban, például Bayonne-ban vagy Biarritz-ban. Érdemes előre tájékozódni az ingyenes parkolási lehetőségekről vagy a parkolási díjakról.

    Körforgalmak: A körforgalmakban való közlekedés a baszkföldön rendkívül gyakori. Fontos, hogy figyeljünk a jelzésekre, és ne engedjük meg, hogy a körút általunk választott sávjából való kilépése zavarja a forgalmat.

    Vezetési engedély: Ha autót bérelünk, ellenőriznünk kell, hogy van-e olyan jogosítványunk, amely érvényes a francia baszkföldön történő vezetéshez.

    Táblák és jelzések: A táblák és jelzések többsége franciául van írva, így érdemes lehet néhány fontosabb kifejezést megtanulni a navigáció megkönnyítése érdekében.

    Biztonság: Az általános biztonsági előírásokat, például a bezárt autóajtókat és ablakokat, valamint a turista látványosságok közelében fokozott óvatosságot kell alkalmazni, hogy elkerüljük a lopásokat és a bűncselekményeket.

    Alkohol: Az ittas vezetés szigorúan tilos a francia baszkföldön, és komoly büntetéseket von maga után. Érdemes kerülni az alkoholfogyasztást, ha vezetni fogunk.

100% csendesnek mondott elektromos kis busz Bayonne-ban - Kriszta fotója

Payant, azaz itt fizetős a parkolás - Kriszta fotója

Étkezés

Néhány kihagyhatatlan étel:

    Piperade: csípős paprikából, paradicsomból, hagymából és tojásból készült étel.
    Axoa: sertéshúsból vagy marhahúsból készült fűszeres ragu.
    Bayonne-i sonka: híres, ízletes sonka, amelyet sóval és füsttel készítenek.
    Ttoro: hal- és rákragu, amelyet gyakran tengeri gyümölcsökkel és zöldségekkel tálalnak.
    Basque pintxos: kis falatkák, amelyeket sajtokkal, sonkával, tenger gyümölcseivel és más finomságokkal kínálnak.

A baszkföld híres borairól is, különösen a Jurançon és a Iroulegy borokról, amelyeket érdemes megkóstolni.

Street food Biarritzban - Kriszta fotója

Tapas Bayonne-ban - Kriszta fotója

Vásárlás

Bevásárlóutca Bayonne-ban - Kriszta fotója

Barackos, körtés és almás pite avagy tartlet. Ez valami csodafinom. - Kriszta fotója

Les Halles de Biarritz - Kriszta fotója

Fedett piac Bayonne-ban - Kriszta fotója

Szórakozás

Biarritz - Kriszta fotója

Laza söröző élet Bayonne város Petit Bayonne negyedében - Kriszta fotója

Közbiztonság

Általánosságban a francia baszkföldön a turisták számára biztonságos az utazás, azonban – mint minden utazás esetében – ajánlott az óvatosság és az alapvető biztonsági előírások betartása. Fontos, hogy a turisták vigyázzanak személyes tárgyaikra, ne hagyják azokat figyelmeztetés nélkül táskában vagy autóban, valamint érdemes elkerülni a rossz hírű vagy veszélyes körzeteket. A baszkföldön általában kevesebb bűncselekmény történik, mint a nagyobb francia városokban, azonban azért javasolt az óvatosság.

Rendőrautó Biarritzban - Kriszta fotója

Egyéb praktikus információk

Bajonne

francia kiejtés: bájonn

Lakosság (2022-ben): 53,000

Bayonne Biarritztól északra fekszik, gyakorlatilag összenőve azzal és Anglet-tel.

Bayonne-t két folyó választja szét: La Naive és L’Adour. 

A Naive-folyó nyugati partján fekszik a Grand Bayonne térség, ahová a legtöbb bolt, kereskedelem koncentrálódik.

A Naive-folyó - Kriszta fotója

Ugyaneen  folyó, ugyanezen partján van még a Petit Bayonne, egy fiatalos, élettel teli térség trendi bárokkal, sok street art-tal és tipikus favázas házakkal.

Folyópart:

Kriszta fotói

Szűz Mária-székesegyház

Cathédrale Sainte-Marie de Bayonne

UNESCO kulturális világörökségi helyszín!

Kriszta fotói

Grand Bayonne negyed

Kriszta fotói

Petit Bayonne negyed

Az egyetem közelsége a meghatározó. Itt van a legtöbb nemzetiségi kajálda is, nem is rosszak. Erősen érződik, hogy már elindult a negyed felfelé, épülnek a hotelek, nyitnak a boltok.  Viszont óriási élet is van, nap közben és esténként is.

Kriszta fotói

Biarritz

Lakosság (2022-ben): 26,400

Biarritz a francia baszk part mentén, a Szent Márton-fok mentén található, szorosan szomszédos Anglet és Bayonne mellett, és több mint egy évszázada gyógyfürdő volt Franciaországban - a „szép korszakban” pihenés és kezelés helyszíne volt. az arisztokrácia számára - modern - magas rangú tisztviselők. Az Atlanti-óceán „megfelelő” hullámainak köszönhetően Biarritz egy híres szörfközpont.

A legfőbb helyi attrakció bizonyos értelemben a szörfözés. A sajátos fenékkonfiguráció és az Atlanti-óceán nehezen érthető folyamatai miatt kialakuló különleges hullámok viszonylag könnyen elsajátíthatják e sport rejtelmeit. A jó hullámhoz ismerni kell a dagály és az apály idejét, és minden helyi szörfösnek megvan a menetrendje.

A gyakorlatban ahhoz, hogy „semmiből” szörfözhessünk, egy szörfiskolában egy hét órára van szükség. Csoportunk a jelzett időpontban sajátította el a dédelgetett készségeket. Bár személy szerint ez a fajta tevékenység nem felel meg nekem, és nagy lelkesedéssel látogattam el a tengerparti kávézókat. Fényképeztem iskolás szörfösöket is. ( 2020) forrás

Kriszta fotói

              A Régi kikötő helyén a strand (la plage du Port Vieux) - Október közepén is fürödtek néhányan - Kriszta fotója

A nagy strand (Grand Plage) - Kriszta fotói

                                      A Tengeri múzeum (Le Musée de la Mer) art déco homlokzata - Kriszta fotója

                                                                A Szent Eugenia templom - Kriszta fotói

A Kaszinó strand felé néző hátsó oldala - Kriszta fotója

Anglet

francia kiejtés: anglett

Lakosság (2022-ben): 39,200

Anglet fürdővárosában 11 strand közül választhat kedvére. A szörfözők a plage des Dunes és a plage des Cavaliers felé vegyék az irányt. A túrázást és a kerékpározást egyaránt élvezhetik a természet szerelmesei a jól kiépített speciális útvonalakon és feltölthetik tüdejüket oxigénnel a forêt du Pignada erdőben vagy az Izadia Ökológiai Parkban. forrás

Baszkok

A francia baszkok magukat baszknak, azaz férfaknak nevezik, míg a spanyolországi baszkok magukat euszkáldunák-nak, azaz embereknek.

    A francia baszkok régiója az Atlanti-óceán partján, a Pireneusok nyugati oldalán található, és határos Spanyolországgal.

    A baszkoknak saját nyelvük van, a baszk, ami nem rokon más európai nyelvekkel. A baszk nyelv nagyon régi, és ma is használatban van a régióban.

    A baszk kultúra hagyományai közé tartozik az ikurrina zászló használata, ami a baszk függetlenségi mozgalom egyik szimbóluma.

    A baszkok hagyományos ételei közé tartozik a pintxo nevű apró falatkák, a baskische kutteln nevű bableves, valamint a baserri nevű sajt.

    A baszkok híresek a hagyományos sportjaikról is, például a pelotáról, ami egy olyan játék, amelyet főleg falvakban játszanak.

    A baszkok szívesen tartják fenn hagyományaikat és kultúrájukat, így a hagyományos baszk táncok, dalok és sportok mai napig fontos részei a régió kulturális életének.

    A baszk konyhában fontos helyet foglalnak el a tengeri herkentyűk, így a bask halászlé és a marmitako nevű tonhalpörkölt.

    A baszkok a régióban élő kisebbségek közé tartoznak Franciaországban, és sokan függetlenségükért küzdenek, békés demonstrációkon és szervezeteiken keresztül.

Baszk zászlócskák Bayonne-ban - Kriszta fotói

Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg

Biarritz - Kriszta fotói

Bayonne - Kriszta fotói


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon