ÚTIKRITIKA.HU / Francia Riviéra / Nizza


hirdetes


útikritikák


Francia Riviéra / Nizza

Nizza dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Odajutás | Szállás | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás és piacok | Szórakozás | Egyéb hasznos információk | Strandok | Óváros | Promenade des Anglais | Quai des Etats-Unis rakpart és a kikötő | Múzeumok | Egyéb látnivalók | Programlehetőségek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Eső után a promenádon - m.a. fotója

A Wizzair hetente négyszer repül Budapest és Nizza között. A repülés időtartama kb. két óra.

Nizza dióhéjban

Franciául: Nice (kiejtés (nísz)

Nálunk a város olasz neve - a Nizza - honosodott meg.

 • Nizza a 339 ezres lakosságával (2024-es becslés) az 5. legnépesebb francia város. Vonzáskörzetével együtt 952 ezres a lakosság. Évente 4 millió turista látogat ide. Nagyvilági, elegáns, menő hely.
 • Nizza látnivalói eléggé szétszóródva helyezkednek el, azaz gyalog időigényes ezeket végigjárni, szükség lehet buszos városnézésre. Igaz, a parti rész, a kikötő környéke gyalog is könnyen, gyorsan (fél óra) bejárható. Bérelt autóval nehézkes a városban közlekedni.  
 • Nizza 1258 kilométerre van Budapesttől.
 • Átlagos havi nettó fizetés (2024-ben): 2400 euró - (Franciaországi átlag: 2300 euró)
 • Sokan nem tudják, hogy Nizza nem mindig volt francia terület. Eredetileg Nizza tartománya a Savoyai Házhoz tartozott, amely a Szárd Királyság uralkodó családja volt. Csak 1860-ban lett Nizza Franciaország része. Így érthető, hogy miért érzékelteti magát egyfajta olasz-francia keveréknek, legyen szó építészetről, gasztronómiáról vagy életmódról.
 • Sok helyi a francia nyelvet feltűnő, Niçard-nak nevezett akcentussal beszéli. Majdnem úgy hangzik, mintha valaki olasz akcentussal beszéli a franciát.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A várdomb tetejéről a tengeri panoráma
 2. Már a repülőtérről a városközpontba vezető út is kellemesen ráhangolt Nizzára (a sok kocogó, sétáló, bicajozó ember, s mind láthatóan jól érzi magát)
 3. A tenger bűvöletes kékes-zöldes színe
 4. Az óvárosban a híres Fenocchio fagyizó
 5. A socca, ami egy csicseriborsós crepe (palacsinta)
 6. A tengerparti sétány az esti kivilágításban a sok aktívan és passzívan pihenő nyaralóval (senki nem idegeskedik) 
 7. A Virágpiacon nem csak virágot lehet venni, sőt minden nap más karaktert ölt, pl. hétfőn antik tárgyakat árusítanak, valamint mindennap délutántól jójat lehet enni
 8. A modern szabadtéri szobrok (pl. a kockafejű ember)
 9. A Cimiez nevű, dombon lévő negyed menő, nagypolgári házai (némelyikük inkább palota)  
 10. A MAMAC modern művészeti múzeum nagyon szórakoztató

Nem tetszett

 1. Kavicsosak a strandok és ez nem jó a talpra magyarnak
 2. A sétányhoz közeli szupermarketek árszintje egyértelműen magasabb, mint a város tengerparttól távolabbi részein
 3. A Francia Riviéra kisebb városai azért hangulatosabbak
 4. A városnéző busz megálló pontjai és közlekedési iránya nem tűnt ésszerűnek
 5. Tilos fotózni a Matisse-múzeumban
 6. Meglepő, hogy tengerpartisága dacára az egyik legszennyezettebb levegőjű francia város (túl sűrű beépítettség, nagy autós forgalom)
 7. A sok ,,migráns" szúnyog (úgynevezett ázsiai tirgrisszúnyogok, avagy napszúnyogok) - pimaszabbak mint az ,,őshonosak"
 8. Ha nem áldozunk pénzt valamelyik magánstrandra, akkor a közstrandok kényelmetlenségeit el kell viselni
 9. Lehangoló látvány a sok hajléktalan. Többszázan az utcákon alszanak. 

Vélemények

"Nizzában a legjobb a parton, a Promende des Anglais-n sétálgatni a kocogó sportemberek között és élvezni a mediterrán napsütést. A város teljes pompájában az óvárost a kikötőtől elválasztó domb tetejéről csodálható meg. Az árnyas parkba, ahol egy látványos vízesés is található, lifttel is fel lehet jutni. A felvonó a Hotel Suisse mellett van, egy aluljáróban. A parti sétányról árkádok alatt lehet bejutni a piactérre, ahol hangulatos éttermek vannak.(Többen menüt is kínálnak, erre érdemes odafigyelni.) A nyüzsgő tér kitűnő hely egy vacsorához vagy egy ebédhez, melyet az óváros utcáit róva rögtön le is lehet sétálni." (Gerda)

v. jancsi fotója

,, A tenger – a legkézenfekvőbb dolog, de nem lehet nem megemlíteni. Komolyan srácok, azok a színek! Sok tengerpartot volt szerencsém felkeresni az utóbbi években, de ez semmihez nem hasonlítható élmény volt.

Castle Hill / Chateau – a legszebb kilátás a városra, egyik oldalon a strandra és a cuki mediterrán házikókra, másik oldalon a kikötőre és a rengeteg hajóra, gyönyörű.

Óváros – Na ez is egy olyan rész, ahol nincs úgymond kimondott “látványosság” meg “must see must do” dolog, csak egyszerűen szuper érzés elveszni ezekben a hangulatos utcácskákban.

Negresco Bar – A Promenade des Anglaison sétálgatva tuti megpillantod majd Nizza legikonikusabb bárját. Annyi jó hely van a városban, hogy nem vagyok benne biztos, hogy ez a legjobb, de azért egy kávéra vagy valamire érdemes itt is benevezni.

Francia konyha – A megunhatatlan, a zseniális!! Nem nagyon lehet melléfogni 🙂 (2016)" forrás

V. Jancsi fotója

,, Elvegyültünk a helyi forgatagban. Szombat este volt, kellemes hőmérséklet, turisták és helyiek egyaránt a szabadban töltötték az idejüket. Ezért jó a nizzai éghajlat, sosincs igazán hideg vagy csak nagyon ritkán, így az emberek szabadidejük nagy részét szabadtéren töltik, még januárban is ki lehet ülni meginni egy pohár jó, francia bort. Talán innen ered, hogy az itteni lakosság sokkal vidámabb, mosolygósabb, kedvesebb, mint a magyarok. Sajnos ez a helyzet. Azonkívül francia viszonylatban is meglepett ez a kedvesség. Mindenhol igyekeztem azt a pár francia szót használni, amit tudok, de hamar felismerték, hogy nem beszélem a nyelvet. Ekkor automatikusan átváltottak angolra, még a bolti eladó is beszélte! Hát ez meglepett, még annak ellenére is, hogy Nizza turistaparadicsom. Párizs is az, ott mégis udvariatlanok az emberek, egyáltalán nem kedvesek és meg sem próbálnak angolul segíteni." forrás


,, Ha tengerpartos, láblógatós nyaralást tervezel, szerintem találsz jobb lehetőséget máshol, sokkal olcsóbban.

A tenger sem annyira menő, nem homokos a part, ami azt jelenti, hogy szinte végig hatalmas kövek vannak, amiken fürdőcipő nélkül nagyon kényelmetlen és nehéz közlekedni (konkrétan azon nevetgélt a fél strand, hogy egy amúgy jóképű, jó formában lévő szőke kékszemű herceg csábosan megindult a víz felé, aztán majdnem ötször bukott orra). Igazi strand nem is nagyon van, a város mellett húzódik a part, kb. bárhol bemehetsz a vízbe, de a napernyős strandokra napidíjat kérnek, a kőre leterített törcsi pedig, nem akkora móka, mint a homokra vagy a nagyon apró, szinte sóder-szerű talajra.

Emellett Nizza nagyon sok lehetőséget a parton és egy-két látnivalón kívül nem igazán nyújt, nem is annyira üdülőövezet, mint inkább lakóhely hangulata van a városnak. (2018)" forrás

Odajutás

Mivel a Wizzair direktben repüli a Budapest Nizza távolságot, ennél egyszerűbb odajutási opciót nehéz találni. A repülőtér nem túl nagy, a várostól mindössze 8 km-re feszik. Reptérről a legegyszerűbb az új 2-es villamossal bejutni a központba. 26 perc és 1.5 euró. Van még a helyi busz is olcsó lehetőségként. Létezik reptéri busz, szintén bevisz a pályaudvarra. Vagy marad az Uber vagy a taxi. Transzfert taxi áron előre is lehet rendelni, így biztonságban érezheti magát az, aki fél az érkezés körüli káosztól. 

Annak, aki  meg szeretné nézni a Riviérát és esetleg eldugottabb falvakat is, érdemes már a repülőtéren kibérelni az autóját.

Szállás

Meglepő, hogy a híres Nizzai- sétánytól gyalogtávolságra, jó helyeken viszonylag olcsó szálláshelyeket lehet találni, no nem augusztusban.

Jó szívvel ajánlott hotelek:

(A hotel nevére ráklikkelve rögtön láthatók az árak, és lehet biztonságosan foglalni.)


Közlekedés

A tömegközlekedés nagyon egyszerű, ugyanis a Lignes'd Azur Ticket (Apple/Android) applikáción keresztül villámgyorsan lehet jegyet venni. Vonaljegy 1,5€, napijegy 5€. A reptérről a legcélszerűbb az L2-es villamost választani, mert arra elég egy sima vonaljegy a reptéri buszos 6-7€-val szemben. Mi szinte csak a 75 perces vonaljegyeket használtunk, mivel az esetek többségében gyalogoltunk, amit annak ellenére sem bánok, hogy nem bírom a meleget és a magas páratartalmat. Ez a brutális páratartalom, a 30 fokkal kiegészülve nagyon durva kombó. Mindenki aki izzadós, készüljön a földi pokolra! (2022) forrás

,, Reptérről a városba: Gépünk 19 óra 30 perckor indult Budapestről, a B2-es terminálról, illetve 21 óra 20 perckor landolt Nizza repülőterén, a 2-es terminálon (beszálló kártyánkról ez utóbbi információ sajnos hiányzott). A 2 terminál között egy ingyenes busz – a Navette – biztosítja a közlekedést. Ennek egyébként több megállója is van, erről a T1 és T2 között a különböző számozású parkolóknál lehet leszállni, mivel a reptér hatalmas méretű területet biztosít autók részére.

A Navette körülbelül 5 perc alatt ért át a T1-re. Ahol a reptérbusz megáll, ugyanazon megállóból indulnak a 98-os és 99-es reptér Expressz buszok a városközpontba. Én mindenki számára javaslom, hogy messze kerülje el ezeket a buszokat, ugyanis röhejesen drágán viszik az utasokat: 1 jegy 6 euró. Kivéve, aki 30 kg-os bőrönddel utazik, ugyanis az egyetlen előnye az Expressz busznak, hogy ki vannak alakítva rajta olyasféle helyek a nagy méretű csomagok számára, mint a budapesti 200E buszon.

Nem egészen 1 perc sétára fekszik a T1-től a helyi buszok megállója (Aéroport/Promenade), ahonnan 1,5 euróért utazhatunk be Nizzába (alább látható a térkép). Érdemes aprópénzzel készülni, ugyanis a sofőrtől vehetjük meg a jegyet, aki nagyobb címletekből nem tud visszaadni. Az Aéroport/Promenade megállóból több busz is közlekedik, az 52-es, 59-es és 70-es, melyekkel mind a város központi részéig utazhatunk. Aki az esti WizzAir járattal jön, már csak a 70-es buszt éri el, ez menetrend szerint 21:57-kor érkezik a megállóban. A valóságban azonban úgy tűnik, hogy nem jár pontosan, mi 22:20-ig vártunk rá, bár ez nem meglepő, ugyanis elég messziről érkezik (az említett buszok helyközi járatok, más város felől jönnek). Körülbelül 20 perc alatt értünk be Nizzába, egészen pontosan a Cathédrale - Vieille Ville megállónál szálltunk le. (2016)" forrás

Villamos


m. n. fotója

Autó

Egyáltalán enm ajálnjuk, hogy autót vezetve próbálja felfedezni a város.

Taxi

Ha nagyon nem szükséges, akkor ne taxizzunk Nizzában, mert nagyon drága.

Liliputi vasút

8 euróért kisebb vársnézésre visz el. Az első benyomás kialakítására éppen megfelelhet.


Kerékpárbérlés

Velo Bleu

Étkezés

,, Ételek: tenger gyümölcsei – minden változatban! Különlegességek: Sea bass, Monk fish, tintahal, homár, kagylók, languszták. A Fougasse olívás, fokhagymás kenyér szinte kötelező előétel. A Ratatouille francia lecsó igen finom. Socca névre hallgat a speciális nizzai palacsinta. A Cavaillon dinnyét sonkával, s friss fügével tálalják. Ellenállhatatlan a Artichauts a lá barigolue vagyis az articsóka borban sütve szalonnával és egyéb zöldségekkel. érdemes rendelni a Beuf en daube névre hallgató ételt, ami marinált marhahús vörösborban sütve, hagymával, fokhagymával, narancshájjal és paradicsommal. Kicsit bizarr, de finom. A helyi kolbászok elképesztően jók. "

,, Az óvároson keresztül andalogtunk a Cours Saleya piac felé, mivel a cél nem volt más, mint hogy belevessük magunkat a helyiek reggelijébe. Vendéglátó egységünkben bevásároltunk igazi croissant, pékárukat, quichet és persze nem maradhatott el a narancslé kíséretében egy jó francia fekete, ami az igazat megvallva inkább a barna világosabb árnyalata volt. A quiche (ejtsd: kis) egy igazi francia street food kaja, ami egy külső omlós pite tésztából és tojással, tejszínnel összefogott laktató töltelékből áll. Érdekes, hogy az egyik legfranciább étel nevét a német kuchen szóból vették át és terjedt el a vasserpenyőben sült finomságra. Évszaktól függően variálják, színesítik mindenféle zöldséggel, a húsimádók pedig kérhetnek bele bármit, ami szem szájnak ingere. A miénkben szalonna, hagyma és sajt is landolt a sütés előtt. (2017)" forrás


,, Első célunk egy pékség – franciául boulangerie – megtalálása. Alig 5-10 perc sétálás után rá is akadtunk egyre, ami az itt töltött 3 napon kedvenc reggeliző helyünk volt. 1 db sima croissant 1 euróba került, a baguette-ek ára szintén 1 euró körül mozgott. A legtöbb ízesített pékáru – amiben egyébként csak úgy lehet tobzódni Franciaországban – 1,5-2,5 euró között van. Sós, édes, csokis és gyümölcsös, pizzaszelet, óriás habcsók, minden, ami szem-szájnak ingere, az itt kapható. És kell is kóstolni, mert isteni finom minden! Hiába, a franciák tudják, mitől döglik a légy. A croissant például biztosan vajjal készül, ettől lesz olyan ízletes.

A következő cél a reggeli kávé megszerzése volt. Egy kis keresgélés után találtunk is egy pékséget, ahol elvitelre adták a reggeli ébresztő italt. Egy hosszú kávéért fizettünk 1,5 eurót. Hát, mit mondjak, nem a papírpoharas verziót kellett volna választani, nem volt valami felemelő élmény.. viszont cserébe a híres – még turistaözön-mentes állapotban lévő – angol sétány egy padján költhettük el reggelinket, a frissen sült vajas croissant-ot, 1 csokis süteményt és a kávét. Igazán pazar napkezdés! (2017)" forrás


,, Ami különösen tetszett, az a rengeteg pékség és kávézó, majdnem minden péksütemény és cukrásztermék zseniálisan finom volt, bár hozzáteszem, jó croissant-t nem ettem, amin azért jót nevettem. A franciák amúgy annyira nem szuper vendéglátók, »mint például a törökök voltak«, a zárkózott és néha kicsit mogorva arcukat főként akkor veszik fel, amikor angolul akarsz velük beszélni, ha tudsz franciául, akkor viszont imádni fognak. (2018)" forrás

Vásárlás és piacok

Cours Saleya (virágpiac)


m. a. fotója

Rue de France (sétáló utca)


Szórakozás

Közbiztonság

A rendőrök szoros emberfogást gyakorolnak - v.t. fotója

Egyéb hasznos információk

 1. French Riviera Pass

 2. Nice le Grand Tour” városnéző busz mellett van Empfehlen kann ich auch eine Hop-on/Hop városnéző busz, amire két napos érvényességgel, 22 euróért lehet jegyet venni. Nizza 14 nevezetességénél lehet le. és felszállni.

 3. Ha nem találunk nyilvános vécét, akkor a kávézókban használhatjuk az ottanit, de legalább egy kávét rendelni ell cserébe.

eső után - m.s. fotója májusban

m.s. fotójaStrandok

F. András fotója

                                                    ,, Időnként a szürkének látszó kavicsból is előtűnik a drágakő csillogása."Beau Rivage

(bo rivázs)

A Beau Rivage tengerparti szakasz Nizzában egy gyönyörű homokos tengerpart a város központjában. A part mentén számos étterem, kávézó és bár található, így az emberek élvezhetik a helyi ételeket és italokat.

A tengerpart jól karbantartott és tiszta, és általában nagyon népszerű a turisták és a helyiek körében egyaránt. A homokos part ideális a napozásra és a pihenésre, a nyári hónapokban pedig lehetőség van napágyak és ernyők bérlésére is. Az Angol-öböl partján található, így a tenger vize általában kellemesen meleg és ideális fürdőzésre.

L. M. fotója (szeptember)


La Hi-Beach

La Hi-Beach egy népszerű tengerparti szakasz Nizzában, amely az Angol-öböl partján található. A homokos strandon  napágyak és ernyők bérelhető.


La Reserve

La Réserve egy luxus strandklub Nizzában, amely az Angol-öböl partján található. Ez a privát strandklub számos szolgáltatást kínál a vendégeknek, beleértve a napágyakat, ernyőket, zuhanyzókat, strandtörölközőket, valamint éttermet és bárt.

A strand területe modern és elegáns, ahol a vendégek élvezhetik a tengerparti kényelmet, valamint azokat a magánkabinokat, amelyeket bérelni lehet a maximális kényelem érdekében. Az Angol-öböl partja szép homokos és az itt található kristálytiszta tenger víz kellemesen meleg.

A La Réserve a VIP vendégek számára is különleges szolgáltatásokat kínál, beleértve a privát kabinokat, az extra kényelmi lehetőségeket és a testmasszázst is.


Óváros (Vieux Nice)

Nizza óvárosa (Vieux-Nice) a város egyik legizgalmasabb és leglátványosabb negyede, és sok turista számára a város fő látványossága. Ez a festői környék a város középkori részében található, és a kis, szűk utcáinak, az évszázados épületeknek és a történelmi jelentőségű helyeknek köszönhetően a legtöbb látogató számára varázslatos hely.

Az óvárosban számos étterem, bár, kávézó, és kézműves bolt található. A Place Rossetti nevű tér központi helyen található és otthont ad több cukrászdának is, amelyek közül az egyik legismertebb a Maison Auer. Itt a látogatók megkóstolhatják a híres francia süteményeket és édességeket, mint például a macarons és a nyalókák.

Az óváros különleges helyei közé tartozik a Cours Saleya piac, ahol helyi élelmiszereket, virágokat és egyéb kézműves termékeket lehet vásárolni. A negyedben található még a Sainte-Réparate katedrális, amelynek nevét a város védőszentjéről kapta, valamint a Colline du Chateau nevű domb, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a városra és a tengerre.

Az óvárosba való bebarangolása során érdemes eltévedni a szűk utcákon, és felfedezni a helyi kisboltokat, művészeti galériákat, és az időtlen építészeti részleteket.

V. Jancsi fotója

Sainte-Réparate-katedrális

Barokk templom, szóval nagyon cizellált. Három orgonája van és 10 kápolnája. Ékes oltárát érdemes megcsodálni.

Promenade des Anglais

(kiejtés: promnád déz anglé)

A Promenade des Anglais (azaz az Angolok sétánya) Nizzában az egyik legikonikusabb helyszín, amely az Angol-öböl partján húzódik végig. Ez a tengerparti sétány közel 7 kilométer hosszú, és rengeteg látványosságot és tevékenységet kínál a turistáknak és a helyieknek egyaránt.

A sétány mentén rengeteg szálloda, étterem, kávézó és bolt található, valamint számos strand és tengerparti szakasz. A Promenade des Anglais az egyik legjobb hely Nizzában, hogy sétáljon, élvezze a tengerparti kilátást, a napfényt és az emberek életét.

A sétányon különleges épületek és látványosságok is találhatók, mint például a Hotel Negresco, amely a Belle Époque stílusú épületét a part mentén áll, valamint a Masséna Múzeum, amely a város történelmi múltját mutatja be.

A Promenade des Anglais a helyi sportos tevékenységek és szabadidős programok széles választékát kínálja, beleértve a kerékpározást, a gördeszkázást, a rollerezést, valamint a sétarepülést is. Éjszaka a sétány továbbra is nyüzsgő hely, mivel számos éjszakai szórakozóhely található a közelben.

Quai des Etats-Unis (rakpart) és a kikötő

(kiejtés: ké dezetázüni)

,, Lebaktatunk a kikötő irányába, ahol pazar jachtok és vitorlások ringanak a tengerben. A kikötőt móló keretezi, erre ki lehet sétálni. Mikor megérkeztünk, éppen akkor kötött ki a menetrend szerinti komp, ami Nizzából közlekedik Korzika és Szardínia szigetére. A komp kikötését végignéztem, számomra nagyon érdekes volt, ugyanis nem orral előre úszott be az öbölbe, hanem előbb megfordult és betolatott.

Habár óceánjárót még sosem láttam, ez a hajó igen nagy volt és az én szememben beillet óceánt átszelő méretűnek is, több szintjével és sokméteres magasságával; és csak úgy pöfögte ki magából a fekete füstöt." forrás

Múzeumok

Matisse múzeum

Kedden zárva, belépő 10 euró.

A Matisse Múzeum Nizzában található, és egy különleges múzeum, amely teljes egészében a híres francia művész, Henri Matisse életművének szentelt. A múzeum a Cimiez dombon található, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a városra és a tengerre.

A múzeum gazdag gyűjteménnyel rendelkezik Matisse alkotásairól, beleértve festményeit, szobrait, rajzait, grafikáit és egyéb művészeti alkotásait.

A múzeum különleges látványossága a kert, ami Matisse művészetét megihlette, és egyedülálló kilátást nyújt a városra és a tengerre. A kertben találhatók Matisse szobrainak reprodukciói és növények, amelyek a művész munkájához kapcsolódnak.

A múzeum épülete maga is érdekes, hiszen a 17. században épült, és korábban egy genovai villa volt. Az épület több alkalommal is átépítésre és átalakításra került, mielőtt végül múzeummá alakították át.

Az egyik legérdekesebb dolog a Matisse Múzeumban, hogy az alkotó folyamatait, valamint a művészeti korszakokat is bemutatják, amelyekben Matisse működött. Emellett audiovizuális eszközök segítségével számos interaktív kijelzőn keresztül ismerhetik meg a látogatók a művész munkáját.

Chagall múzeum

9 euró a belépőjegy.

A Chagall Múzeum Nizzában található, és egy különleges művészeti múzeum, amely teljes egészében Marc Chagall orosz származású francia művész életművének szentelt. A múzeum a Cimiez dombon található, a Matisse Múzeum szomszédságában.

A múzeum gazdag gyűjteménnyel rendelkezik Chagall alkotásairól, beleértve festményeit, szobrait, rajzait és egyéb művészeti alkotásait. A múzeum állandó kiállításainak témája a művész élete és munkássága, és bemutatja, hogyan alakult Chagall művészete a különböző időszakokban.

A múzeum egyik legérdekesebb része a Chagall freskók, amelyek a franciskánus kolostorhoz készültek. Ezek a freskók egyedülálló látványt nyújtanak a látogatóknak, és bemutatják a művész egyik legjelentősebb művét.

A múzeumot körülvevő kert is különleges, és számos szobor és növény található itt. A kertben lehetőség van arra, hogy megpihenjen és élvezze a környék szépségét.

Az épület maga is érdekes, hiszen egy régi városháza volt, amelyet felújítottak és átalakítottak múzeummá.

MAMAC (Musée d'Art Moderne et d'Art Contemporain)

Van két Andy Warholjuk is.

A MAMAC (Musée d'Art Moderne et d'Art Contemporain) az egyik legfontosabb múzeum a modern és kortárs művészet területén. A múzeum gazdag gyűjteménnyel rendelkezik, amely magában foglalja a 20. század elejétől a mai napig terjedő időszak művészetét.

A múzeum állandó kiállításaiban a látogatók megismerhetik a modern művészet különböző irányzatait, mint például a kubizmus, a dadaizmus, a szürrealizmus, a pop-art és az új expresszionizmus. Emellett a múzeum kortárs művészeti kiállításokat is rendez, amelyek széleskörűen mutatják be a kortárs művészet legújabb irányzatait.

A múzeum állandó gyűjteménye között szerepelnek olyan nagy nevek, mint Yves Klein, Andy Warhol, Niki de Saint Phalle, Daniel Buren, Ben Vautier és még sok más nagy múltú művész.

Az épület maga is érdekes, hiszen modern stílusú és futurisztikus építészeti részletekkel rendelkezik. A múzeum egyik leglátványosabb pontja a tetőteraszon található, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a városra.

A múzeumhoz tartozik egy kávézó is, amely egy kellemes hely a látogatók számára, hogy pihenjenek és felfrissüljenek a múzeumlátogatás közben.

Musée des Beaux Arts

(müzé de bozár)

A Musée des Beaux Arts az egyik legfontosabb művészeti múzeum a városban. A múzeum gazdag gyűjteménnyel rendelkezik, amely magában foglalja a 16. és 20. század közötti időszak művészetét.

A múzeum állandó kiállításainak középpontjában a francia művészet áll, és bemutatja azokat az időszakokat, amelyek a francia művészet nagyjait inspirálták. Az állandó gyűjteményben olyan nagy nevek alkotásai láthatóak, mint Monet, Renoir, Sisley, Matisse, Chagall, Giacometti és még sok más nagy múltú művész.

Az épület maga is érdekes, hiszen a 19. században épült, és korábban egy magánlakás volt. Az épületet később felújították és átalakították múzeummá.

Egyéb látnivalók

Vár dombja (Colline du Château)

(kolin dü sáto)

Csak dombot találunk, várat nem, mert ez utóbbi a 18. század eleje óta már nem létezik. felfelé az út háromnegyed részét megtehetjük lifttel is.

f. cs. fotója

Saint-Nicolas ortodox orosz katedrális

A Saint-Nicolas ortodox orosz katedrális egy különleges vallási helyszín, amely az orosz ortodox keresztény vallás szentélye. A katedrális 1912-ben épült, az Nizzában élő orosz arisztokrácia és az orosz közösség finanszírozta.

Az épület maga egy elegáns, fehér katedrális, amely kívül-belül szépen díszített. Az épületen belül az ikonok mellett értékes freskókat is találni, amelyek az orosz ortodox vallásos motívumait ábrázolják. A katedrálisban találhatók továbbá értékes kincsek, például aranyozott ikonok, díszes faliszőnyegek és más értékes tárgyak, amelyek az orosz ortodox vallás szertartásainak szerves részét képezik.

A katedrális külső része is érdekes, hiszen egy tornyos épületről van szó, amelyben a főtorony magasodik ki. Az épület fő bejáratai kétoldalt találhatók, és az egyik bejáratot egy árkádsor is díszíti.

A katedrálisban számos szertartást és istentiszteletet tartanak, és a látogatók is részt vehetnek az istentiszteleteken. A katedrális nyitva áll a látogatók számára az év nagy részében, és a látogatás során az orosz ortodox vallás szentélyét és a katedrális művészeti értékeit is megismerhetik.

r. d. fotója


Place Masséna

A Place Masséna egy nagyon népszerű központi tér a városban. Az épületek és a teret körülvevő stílusos épületek, a szökőkutak és a művészeti installációk miatt az egyik leglátványosabb helyszínek közé tartozik.

A tér középpontjában található a "L'Conversation à Nice", azaz a "Beszélgetés Nizzában" nevű műalkotás, amely egy egész évben virágzó szoborból áll. A szobor hatalmas mérete és élénk színei miatt gyakran szolgál a turisták találkozóhelyeként.

A tér körül számos színes épület található, amelyek a 19. század második felében épültek, és a Belle Époque stílusát tükrözik. Az épületek színes homlokzatai a napsütésben ragyognak, amelyek az egész teret körülvevő színekkel együtt szinte mesés hatást keltenek.

A teret két oldalról átívelő piros és sárga homlokzatok a teret a Promenade des Anglais-ra és az óvárosra kötik, míg a másik oldalon a modern építészet dominál.

b. t. fotója


Rothschild villa

A Rothschild villa egy nagyon impozáns és gyönyörű épület, amely az 1800-as években épült a francia Riviérán, a Villa Ephrussi de Rothschild néven ismert.

A villa területe több mint 7 hektár, és lenyűgöző kilátást nyújt a Nizzai-öbölre. Az épület tervezője Aaron Messiah, az építkezést pedig a híres Rothschild család finanszírozta. Az épület stílusa egyesíti az olasz és a spanyol reneszánsz elemeket, és az épület kívül-belül lenyűgöző díszítéssel rendelkezik.

Az épületet számos stílusos kert veszi körül, mint például a francia és az angol kert, a japán kert, az olasz kert és a spanyol kert. A kertekben számos szökőkút, szobrok és műalkotások találhatók, amelyek még inkább fokozzák az épület impozáns hangulatát.

A villa belső része is lenyűgöző, és számos értékes műkincset és antik bútort tartalmaz. A belső térben a látogatók megismerhetik a híres Rothschild család történetét és kultúráját, valamint megcsodálhatják az értékes műkincseket és bútorokat.

A villaegész évben  látogatható.

h. s. fotója

Programlehetőségek

Jön!

Olvasmányos linkek

"Ha Nizzának mása sem lenne, mint a Promenade des Anglais, már akkor tökéletes nyaraló helyszín lenne. Az emberek lelki és testi egészsége érdekében minden településnek receptre kellene felírni egy ilyen tengerre néző, pálmafákkal és sirályokkal felszerelt sétányt. Ebben a környezetben az illetékes francia földrajzi szakbizottságnak nem is nagyon volt más választása, mint hogy Angyalok Öblének (Baie des Anges) nevezze el a promenád által is érintett tengeri szakaszt.

Ez a két látnivaló, a sétány és az öböl rögtön az érkezés után teljes erővel mozgósítja az utazó boldogsághormonjait. Ami ugyanis nálunk a Ferihegyi gyorsforgalmi, az a Cote d'Azur fővárosában a promenád: a repülőtérről ezen keresztül lehet bejutni a városba. Így minden esély megvan arra, hogy a csomagkiadó futószalag monoton kattogásában megfáradt ember minden átmenet nélkül elragadtassa magát, és időről időre felkiáltson: Nézd, pálmafa! Sirály! Tenger!

Már azon sincs mit csodálkozni, hogy a francia művészek Chagalltól Matisse-ig miért itt keresték az ihletet, már jóval az előtt, hogy Brigitte Bardot és az ő bikinije nagyon menővé tette a Riviérát. Szóval Nizza vonzerejének nehéz ellenállni. Ez a hely arra kényszerít, hogy maximális fordulatszámon járassuk az érzékszerveinket, nincs üresjárat, mindig van mit nézni, szagolni, tapintani, ízlelni.

A hegy vagy tenger dilemmával küzdőknek tökéletes hely a francia Riviéra, a szerencsés földrajzi adottságoknak köszönhetően ugyanis itt egyszerre van jelen mind a kettő, ráadásul olykor egészen drámai elrendezésben. Ezt leginkább egy kis helyközi utazással lehet megtapasztalni. A Nizza és Menton között, Monaco érintésével közlekedő 100-as járat panorámabusznak is beillene, ahol az 1,50 (azaz másfél!) eurós vonaljegyet kifizető utas az egyik ablakon kinézve a tengert és a már-már giccsesen szép kikötőket látja maga alatt, sokszor megdöbbentő mélységben, a másik ablakon pedig a tekintélyesen magasodó hegyeket. Mindezt egy kanyargó, szerpentinszerű úton, ahol nyilván egy Ferrari kabrióval lehet igazán tudatmódosító érzés végigmenni, de azért busszal is mély nyomot hagy az emberben, aki a látványon ámulva hajlamos megfeledkezni róla, hogy úti cél is van, nemcsak út. Erről azonban kicsit később.

A tömegközlekedésről azt még meg kell jegyezni, hogy a Riviéra BKV-ja, a Lignes Azur budapesti viszonyokhoz képest meghökkentően pénztárcabarát megoldásokat kínál, ami különösen a helyközi utazásoknál szembetűnő. A másfél eurós vonaljegy ugyanis nemcsak a Nizzán belüli, hanem a Nizza környéki járatokra is érvényes, vagyis ezért az összegért eljuthatunk a húsz kilométerre lévő Monacóba, a harminc kilométerre lévő Cannes-ba, vagy épp a negyven kilométerre lévő Grasse-ba is. Itt jegyeznénk meg, hogy már-már Tour de France-szerű volt a kerékpárosok sűrűsége a Nizza és Monaco közötti úton, vagyis a busz és a Ferrari mellett akadnak más lehetőségek is a helyváltoztatásra.

Nizzában az étkezéssel nagyot nem lehet kockáztatni. A lényeg, hogy lehetőleg igazi francia helyre üljünk be, így szinte lehetetlen, hogy ehetetlen ételt tegyenek elénk. Ha nem futamodunk meg a döntési helyzetektől, akkor a legjobb, ha felkeressük a helyet, ahová legalább egyszer minden turistának el kell látogatnia: a Cours Saleyát. A tengerparttól mindössze pár utcányira lévő téren nappal piac működik, estére viszont az egész egy hatalmas terasszá alakul, ahol a standok helyét asztalok és székek veszik át, közöttük pedig szüntelenül hömpölyög az éhes tömeg. Esténként tényleg nagy a zsúfoltság, de ez valahogy nem zavaró, szinte észrevétlenül adja meg a hely hangulatát.

Az árérzékeny vendégek is megtalálhatják itt a számításaikat. Szinte mindegyik helyen van fix áras menü, és már 15-16 euróért lehet nagyon meggyőző, háromfogásos vacsorát kapni. Az ennél olcsóbb menüre, illetve a globalizált ízvilág kiszámíthatóságára vágyók természetesen találhatnak McDonald'st is Nizzában, de ezzel már a szentségtörés irányába indultunk, úgyhogy kanyarodjunk is vissza. " forrás

Januári napsütés (14 fok) -  v.j. fotója

Fotóegyeleg

g.s. fotója

V Jancsi fotói

H. Zs. fotója


Vissza az elejére


Kommentek

úti kritikus, 2024. 02. 23. 16:42
Györgyinek:

A Nizza-i reptér 2-es Termináljához közel eső villamosmegállóból eljutni az Alsace-Lorraine megállóig és ott átszállni egy másik villamosvonalra, aminek van egy Gutenberg nevű megállója is. Ott kell leszállni és onnan már csak 3 perc gyalogtávolságra van a megadott cím.
A tervezett városokba lehet busszal és vonattal is menni. Elviselhetőek a viteldíjak.Például Nizzából Monacoba vonattal kb. 21 perc a menetidő és a jegy 10 eurónál olcsóbb. A vonat gyorsabb mint a busz. A busz picit olcsóbb, de ezért nem érdemes hanyagolni a vonatozást.


Gécziné Baráth Györgyi, 2024. 02. 20. 22:43
2024.03.06-10. között utazunk Nizzába. Kedves Útikalauz abban segíts kérlek, hogy aktualizálva az árakat a reptérről milyen tömegközlekedési eszközzel a legcélszerűbb eljutni a 13 Bd Mantega Righi, 06100 Nice,címre. Monaco, Éze és Monte Carlo azok a helyek, ahova elmennénk. Mivel menjünk szerinted, milyen árak vannak most, 4-en vagyunk. Köszönöm, ha válaszolsz.


úti kritikus, 2024. 01. 07. 09:12
Anitának!

Azt sejtem, hogy a 90-es busz Saint-Raphaël felé a Terminal 2-nél lévő buszmegálló 4-es kiállásáról (franciául: quai) indul


Anita, 2024. 01. 07. 07:53
Sziasztok, a reptérről szeretnél menni a 90es gyors busszal Saint Raphaël felé. Tudja esetleg vki hogy pontosan honnan indul a T1 körül?
Nagyon köszönöm,
A.


úti kritikus, 2023. 07. 09. 08:51
Ildikónak!

Éjszaka 19-21 fok körüli lesz a hőmérséklet, szóval a légkondi nem annyira fontos. Az erkélynek több a hasznossága. De mindenkinek mások a szokásai. Én pl. szívesen ülök ki az erkélyre.


H. Ildikó, 2023. 07. 09. 01:49
Sziasztok, aug. utolsó hetében megyünk Nizzaba. Két szállás közül vacilalunk, egyik erkelyes, de nincs klima (sima ventillator van), a masik klimas, de nincs erkely. Milyen melegek az ejszakak? Erdemesebb a klimashoz ragaszkodni? A masik ezt leszamitva szimpatikusabb, arban hasonloak, kozponttol 2 kmre vannak. Koszonom a valaszt!


úti kritikus, 2023. 07. 05. 15:21
Bodnár Zoltánné számára:
670-es busz vagy L2 villamos.


Bodnár Zoltánné, 2023. 07. 04. 23:19
Sziasztok, segítség kellene Nizzai reptérről hogyan jutok el a Hotel Ibis Styles Nice aeroport Arénas -ba.a Rene Cassin boulevard 127.


Lázár Anikó, 2022. 03. 21. 18:54
Kérek szépen segítséget. A reptérről a "Best Western Hotel Lakmi Nice", a szállásunkra szeretnénk eljutni. Tudtok segíteni, pontosan a leszállástól hogyan közlekedjünk?
Köszönöm:
Anikó


Molnár Zsoltné, 2022. 03. 13. 15:10
sziasztok! 2 hát mulva utazunk Nizzába repülővel. Mi a tapasztalat ,vannak Ukrán menekültek a városban és a repülőtéren? van valami fennakadás?köszönöm


Kriszti, 2020. 03. 11. 11:20
Nagyon köszönöm a választ,pont ezen gondolkoztam , hogy egy jeggyel lehet e menni,mert lehet, hogy csak a Nice Riquier állomásról tudunk tovább menni és ott azt néztem, hogy villamosról átkell szállni a buszra.


úti kritikus, 2020. 03. 11. 10:18
Krisztinek:

A villamoson nem lehet jegyet venni, csak az adott állomáson, az automatából. 1,50 euró egy jegy. Vagy euró készpénzben (kizárólag pénzérmével!)
lehet fizetni vagy bankkártyával.
A kérdésre adott válaszom lényege azonban ez: egy irányba ezért a jegyért átszállhatunk villamosról buszra, vagy fordítva 74 perces időkereten belül.


Kriszti, 2020. 03. 11. 10:01
Sziasztok!Júliusban készülünk Villefranche sur Mer-be, és olyan kérdésem lenne, hogy a reptéri villamoson lehet- e egy utazásra szóló jegyet venni a sofőrtől? Igazából 2 megállót kellene mennünk a Saint Augustin vonat állomásig.Előre is köszönöm!


úti kritikus, 2020. 02. 22. 16:50
Odettnek:

Vonat: https://www.rome2rio.com/map/Nice-Airport-NCE/Menton
Busz: https://www.lignesdazur.com/en


Odett, 2020. 02. 22. 13:13
Szia. Jövőhéten utazunk Mentonban. Olyan kérdésem lenne, hogy Tömegközlekedéssel hogyan lehet eljutni a reptérről Mentonba? Tudnál küldeni egy linket, ahol megtalálható a menetrend hozza? Előre is köszönöm.


Soproni Erzsébet, 2020. 02. 18. 21:28
Üdvözlöm! Repülővel érkezünk Nizzaba és innen vonattal mennénk Mandelieu-la Napoule - ba a Mimozafesztivalra.Tudna-e segíteni abban, hogy honnan és milyen vonattal a legcelszerubb utazni és menetrendjerol hol tudunk tájékozódni. Annyit találtam, hogy a Gare de Nice -Ville nevű vasútállomástól a Marseille - Ventimiglia vonalon közlekedő vonat megall ott. Előre is köszönöm, ha tudna segíteni.


Anita, 2020. 01. 20. 10:11
Nagyon köszönöm az infót!!! :D


úti kritikus, 2020. 01. 17. 14:23
Ez a cím:
Palais des Festivals et des Congrès, 1 Boulevard de la Croisette


Anita, 2020. 01. 17. 13:22
Üdv. Meg tudná adni valaki pontosan a cannes-i filmfesztivál helyszínét? Nagyon szeretnénk megnézni. Köszönöm!


úti kritikus, 2020. 01. 12. 04:49
Juditnak:

https://www.edelstark.com/en/luxury-car-rental-nice


Judit, 2020. 01. 11. 23:53
Igen, Nizzában szeretnénk 1 napra kabriót bérelni.


Judit, 2020. 01. 11. 23:13
Egy barátunkat szeretnénk meglepni nizzai úttal. Tudtok segíteni, hol tudnánk kabriót bérelni? Ez az álma.
Nagyon köszi előre is!


Bao Babocska, 2019. 10. 20. 13:42
Nizza T2 repülőtérről közlekedik a 2-es villamos, (betér a T1-re is) a Jean Médecin-ig. Itt 3 emelet mélyen van a végállomás, lift, mozgólépcső és átszállási lehetőség a az 1-es villamosra. Decemberig tervezik a Port Lympia-ig befejezni. Tavalyhoz képest annyit változott a jegy, hogy minden kártya lett, kivéve a buszvezetőknél vásárolt. A vonaljegy, a napi, a 10 utazásos és a 7 napos is. T2-re érkezéskor az információnál és az automatából megvehető. T1-T2 között továbbra is megmaradt az ingyenes shuttle. T2 reptéren a Wizz Air képviseletét az Air Corsica látja el. Akinek szüksége van rá a beszállókártyát kinyomtatják. Monte-Carloba a 100-as busz a Port Lympia egyik mellék utcájából indul. Menetjegyet a buszvezető ad, €1,50. Egységes a jegy ár mindenhová, Nizza városban 1 megállóra is annyi, mint távolabbra. Kivéve Monte-Carlo, ahol Monacoba felmenni €2. Nyáron Nizzaból EZE Village-be érdemes elmenni az 1-es villamos végállomásáig, a közeléből VAUBAU indul a 82-es busz, most a 2. megállónál zsufolva lett. A nizzai városnéző mini vonat ára €10 lett/45, 5-11 korúaknak €5.


Bao babocska, 2019. 09. 28. 12:29
Tavaly ugyan ebben az időben utaztam Nizzából Mentonba vonattal, ezért tudom a vonatjegy árát. Eze-be a vonat nem megy fel a faluba, csak a busz. Régebben gyakran autóztam a Cote d' Azuron, egy igazi rémálom volt, mindig. Többször el gyalogoltam a tengerparton Mentonból Monte Carloig, ezáltal olyan helyeket is ismerek, amiről az útikönyvek említést se tesznek.


útikritikus, 2019. 09. 28. 07:47
Nagyon köszönöm előre is, hogy friss tapasztalatokat osztasz meg majd velünk.
Amúgy megy Nizzából (a Riquier pályaudvarról) direktben vonat Ezébe. 11 perc a menetidő és a legolcsóbb jegy 2,30 euró. Tény, hogy itt a busz éppen gyorsabb, de csak akkor ha nincs forgalmi dugó. Monaco esetében a buszozás 50 perc, vonattal 25 perc, de abban igazad van, hogy a vonat drágább, de e távon sem kerül feltétlenül a buszjegy sokszorosába (mondjuk a 2 euróhoz képest 4-6 euró).
A tévedés jogát fenntartom...


Bao babocska, 2019. 09. 28. 07:34
Ismét köszönöm a válaszod! Nem mindegy hogy a busz €3, vagy vonat €16,20 áron visz azonos helyre. Hárman utazunk, és EZE faluba nem megy vonat. Hazaérkezésem után (okt.15)a lehetőségekről, saját tapasztalatomról, ha érdekel tájékoztatlak. Üdv:B


úti kritikus, 2019. 09. 27. 19:14
Ilyen rövid időkeretes buszbérletről nem tudok, vonatra van és Carte Zou a neve, igaz inkább a helyiek használják ingázásra.
Sok utazó szerint Nizzából több térségbeli helyre érdemesebb és gyorsabb vonattal menni. Pl. Cannes-ba lassú és (tájképileg) uncsi busszal menni, sokkal praktikusabb a vonat.


Bao babocska, 2019. 09. 27. 19:00
Köszönöm a válaszod, megveszem érkezéskor. Közben utána olvastam és a leírásból én úgy értelmezem, hogy a nizzai 7 napos jegy a helyi, városi közlekedésre alkalmas. Ha távolabbra utazom akkor a buszvezetőnél vehetek jegyet €1.50-ért, vagyis másik jegy kell. Az ilyen utazásokhoz megvehetem a 10 db-os/10€ jegyet??


úti kritikus, 2019. 09. 25. 20:43
Bao babocskának:

Ha a buszbérletre gondolsz, akkor a válaszom az, hogy a 7 Day Pass-t meg lehet venni a reptéren található buszjegy irodánál. Nem használható a városban és egy meghatározott (nem tág)közeli térségen belül. Amúgy gyorsabb a Francia Riviérán vonaton utazni, mint buszon.


Bao babocska, 2019. 09. 25. 18:24
T. Úti kritikus: A nizzai 7 napos túrista jegyről van információd? Megvehetem érkezéskor a repülőtéren? Használhatom Nizzától Mentonig a településekre utazáshoz? Köszönettel várom válaszod.


Bbeuska, 2019. 08. 19. 08:05
Reptérről már sokkal egyszerűbb az új 2-es villamossal bejutni a központba. 26 perc és 1.5 euro


Petra, 2019. 06. 18. 09:42
Úti kritikus, köszönöm a segítséget!


úti kritikus, 2019. 06. 15. 10:22
Petrának:
A 98-as busz, vagy még inkább a 99-es.

Praktikusabb helyben tájékozódni, mert a net-en nincs egy helyen busz és vasúti menetrend.


Petra, 2019. 06. 12. 15:09
Kedves Úti kritikus!
Idén júliusban fogunk Nizzába repülni,egy olyan kérdésem lenne,hogy melyik buszt ajánlod a reptértől a belvárosig?
Illetve tudnál ajánlani egy oldalt,ahol meg tudom nézni a tömegközlekedési eszközök menetrendjét? Monacoba,Ézebe illetve Cannesbe szeretnénk kirándulni.
Köszönöm előre is!


Petra, 2019. 05. 21. 10:30
Sziasztok!
Van valakinek tapasztalata a Velo Bleu bicikli kölcsönzéssel kapcsolatban?
Illetve Nizzaban fogunk leszállni a repülővel,de Mentonban lesz a szállás,tudtuk esetleg buszt ajánlani?
Köszönöm előre is!


Eszter, 2019. 04. 22. 13:26
Sziasztok! Tavaly áprilisban voltam egyedül Nizzában, tömegközlekedést használtam. Egyáltalán nem veszélyes egyedül sem (bár a vonaton ért egy kis incidens- szatír zaklatott, de jeleztem és azonnal segítettek és vigyáztak rám), rengeteg az egyedül utazó, érdemes nekivágni annak is, aki esetleg egyedül fél. Az utcán fegyverekkel felszerelt biztonságiak őrködnek. Elmentem Monaco-ba, Antibes-ba, Grasse-ban, ezeket is ajánlom. Annyira tetszett, hogy idén is visszatérek, egy hét nem volt elég. Az oldal nagyon hasznos információkat tartalmaz, köszönet érte!


RangeMaster, 2019. 04. 21. 16:35
Sziasztok!
Gluténmentes szállást és éttermet tudnátok ajánlani Nizzában?
Köszi! 🙂


úti kritikus, 2019. 04. 11. 16:48
Orsolya!
1. Monacóban ajánlom ezt a tűrhető árfekvésű tésztás vendéglőt: Maison des Pates
cím: 1 Place D Armes

2. Nizzában ajánlom a Cours Saleya zöldség- és gyümölcspiacot, hétfő kivételével minden nap délután fél kettőig.


Gál Orsolya, 2019. 04. 07. 18:02
Kedves Útikritikus és tapasztalattal rendelkezők!
Április végén utazom Nizzába és négy teljes napom lesz. Ezek közül kettőt szánok Nizzára és kettőt más városokra.
Az egyik napom Monacóba szeretném tölteni - és kinéztem oda egy éjszsaki szervezett túrát is. Monacóval kapcsolatban a kérdésem, hogy milyen busszal tudok oda és visszajutni.Mit érdemes ott megnézni.Esetleg ottani, pénztátcabarát ebédelési lehetőség, hely.
A másik utazós napra mit ajánlanátok?
Nekem Saint Tropez tetszik, de néztem még Cannes-t, Eze-t, Antibes-t. Valamint az idejutási lehetőségek.
Nizzában találok e piacot és ha igen, milyen napokon? Esetleg helyi hangulatos kávézót, pékséget , éttermet tudna valaki ajánlani?
Este hová érdemes menni? Sétálgatni, nézelődni..
És mit érdemes még Nizzából látni?
A hotelem a rendőrség és a posta közt félúton lesz, nem mesze a parttól, ha jól látom.
Estelge ha valaki tud bővebb és egy jó átfogó leírást adni ezekről, sok sok infóval, kérem küldje azt az orsigal79@gmail.com email címre.
Nagyon köszönöm


úti kritikus, 2019. 03. 11. 11:26
Éva,
A Saint-Paul Vence-i turista iroda szerencsére megcáfolta azt, amit az előző válaszban írtam. A 400-as busz igenis közlekedik szombaton, vasárnap, sőt ünnepnapokon is. (Mégsem olyan erős a szakszervezet?) Az e-mail címére elküldöm a menetrendet és a helyi tourinform címét (hétvégén is nyitva tartanak, kivéve 1-től kettőig)


úti kritikus, 2019. 03. 10. 16:43
Éva,
Megerősítem, hogy a Nizza-Saint-Paul de Vence, 400-as busz hétvégéken nem közlekedik (erős a szakszervezet...). Alternatívákra (ha nem taxi és autóbérlés) talán kapok választ Saint-Paul de Vence-ből. A Verdon kanyonhoz hétköznap sincs autóbuszos közlekedés, csak vonattal lehet picit közelebb jönni. Marad az autóbérlés vagy Nizzában egy utazási irodai ajánlat. Ha van ilyen, akkor nem kell aggódni, megbízhatók.


Molnár Éva, 2019. 03. 10. 15:36
Kedves Úti Kritikus!

Úgy tűnik, hogy Saint Paul de Vence.be szombat-vasárnap nem indul buszjárat. Lehetséges ez? Szívesen megnézném a Verdon kanyont is, de úgy látom hétvégén oda is max. valamilyen magán Tourist-al tudnék eljutni. Erről kaphatnék esetleg véleményt, információt? Mennyire megbízhatóak az ilyen társaságok, azonkívül, hogy drágák? nagyon köszönök bárminemű segítséget! Éva


Anikó Kocsisné, 2019. 02. 16. 20:52
KedvesUti kritikus.
Mi augusztusba megyünk Nizzába. Kerestem Nizza közlekedési térképét , de sajnos nem találtam meg. A reptér mellett lesz a szállásunk és szeretném megtudni , hogy hova -hogy juthatunk el.
Köszönöm Anikó


úti kritikus, 2019. 01. 28. 10:28
Éva,
A Marseille-Nice vonatozásra nem tudok megbízható választ adni. Úgy emlékszem, hogy a TGV néha még olcsóbb is, de jellemzően drágább. Minden a konkrét időponttól függ. A helyi vonat (TER PACA) az kb. 36-44 euró között mozog, és - szerintem arra nem kell helyjegy.


úti kritikus, 2019. 01. 28. 10:19
Éva,
Igaz, hogy Coaraze PR-je erősebb, és tényleg nagyon szép, de a kettő közül én mégis Saint Paul de Vence-t ajánlanám, mert hitelesebb, hangulatosabb valahogy. Ha a Nice-Ville pályaudvar közelében van a szállás, akkor onnan el kell jutni az Albert 1-er/Verdun-höz, ahonnan a 400-as busz indul.


Molnár Éva, 2019. 01. 28. 05:08
Kedves Úti kritikus!
A Nice-Ville Railway Station mellett fogunk lakni. Sajnos, csak 3 napunk lesz Nizzában, előtte "Marseille-Provence" programunk lesz.
Szeretném megkérdezni, hogy hova érdemesebb elmenni, mindenképpen látni szeretnénk az egyik városkát.
Továbbá szeretném megkérdezni, hogy Marseille-ből melyik vonattal érdemes Nizzába utazni, a helyivel vagy TGV-vel? A helyi járatra is kell helyjegyet váltani?
Köszönöm a segítséget!
Üdv


úti kritikus, 2019. 01. 27. 11:38
Éva,
Nizzából Coaraze-ba a 303-as busz közlekedik. menetidő 1 óra 5 perc. Van legalább 10 Nizza-i megálló, ahol fel lehet szállni erre a járatra. Hol lesz a szállás? Nagyon ritkán közlekedik ez a járat, kb. napközben 4 óránként.
Saint Paul de Vence-be a 400-as busz közlekedik. Menetidő kb. 1 óra. 11.45 és 15.15 között 5 járat is van.


Molnár Éva, 2019. 01. 27. 09:21
Üdvözletem! Szeretnék információt kérni, hogy Nizzából megy-e busz Coaraze-be és Saint Paul de Vence-be és ha igen, akkor honnan és milyen busz(szám)?
Köszönöm a válaszokat!


László Mária, 2019. 01. 13. 11:24
Szia, 2 napos nizzai, 1 napos monacói útiterv érdekelne.
Hálás köszönettel!


SNikolett, 2018. 12. 05. 23:00
Sziasztok!
Mi idén okt. 13-16-ig voltunk Nizzában párommal, szerencsére az idő átkozottul jó volt: 25 C fok körüli, strandidő, ki is tudtuk használni :)
Szívesen segítek azoknak, akik utazni készülnek, egy-két tippel.
Egy észrevétel, ami elég fontos lehet: Ha meg szeretnétek látogatni Éze-t,(márpedig nagyon érdemes, gyönyörű kisváros) akkor arra számítsatok, hogy a hegy tetejére, -ahonnan a kilátás nagyon szép, és telis tele van egzotikus növényekkel-nos oda csak belépővel engednek be. Van egy kis jegyszedő bódé, ahol meg kell váltani a fejenkénti 6 eurós jegyet. Azért írom, mert ugyan nem sok pénz, de mi eléggé kiszámolva indultunk neki, főleg a kulináris élvezeteknek hódoltunk, ezért a 6 euró/fő belépővel érdemes számolni. (de megéri ezt a pénzt) Azt nem tudom, hogy főszezonban szedik-e vagy sem...


Gyurri, 2018. 10. 31. 20:30
Nagyon hasznos leírásokat találtam ezen az oldalon.
Szeretnék segíteni azoknak akik ezek után mennek látogatóba!
Magyar nyelvű idegenvezetést vállalnak:
nora.kovacs@hotmail.fr
Exclusive Tours


anarion, 2018. 05. 16. 10:41
Nekünk egy napunk lenne Monte-Carlora és Nizzára (Olaszország felől érkeznénk). Érdeklődnék, hogy mi a job megoldás? Miután délelőtt bejárjuk Monte-Carlót autóval átmenni Nizzába, vagy tömegközlekedést valasztani, és az autót valamelyik Monacoi parkolóban hagyni?


Bertalan Judit, 2018. 05. 08. 20:26
Köszönöm a gyors választ! Ott fogok szilveszterezni! :)


úti kritikus, 2018. 05. 08. 19:47
Judit! Nizza egyáltalán nem veszélyes szóló nőnek. Olyannyira nem, hogy késő este is nyugodtan sétálhatsz egyedül. Nyugodtan vágjál bele.


Bertalan Judit, 2018. 05. 08. 19:24
Sziasztok! Az a kérdésem, hogy mennyire veszélyes nőként egyedül a városban mászkálni? Sok úticélt megnéztem szilveszteri tervként, Nizza nyert. :)
Belevághatok egyedül? Nem ez lenne az első eset, hogy útitárs nélkül indulok el. Köszönöm a választ!


Huszár Mia, 2018. 03. 19. 13:29
Valamint ha valakinek van útiterve, vagy tippjei étkezést illetően, hogy hol éri meg jót enni, szívesen várom huszar.mariann1@gmail.com-ra :)


Huszár Mia, 2018. 03. 19. 13:27
Kedves úti kritikus! Nagyon köszönöm a válaszokat, igen még Tropez érdekelne :) Köszönöm szépen!


úti kritikus, 2018. 02. 23. 10:07
Nizza-Monaco vonattal drágább - 9 euró - igaz 15 perc alatt teszi meg az utat.

Jól értem, hogy ezen kívül a Nizza-Saint Tropez érdekel?


úti kritikus, 2018. 02. 23. 10:04
Huszár Mia!

Nizzából Monacoba busszal a jegy 1,50 euró. hétköznap 15 percenként, vasárnap 20 percenként indul busz. menetidő kb. 45 perc. Hol kell felszállni a buszra? A régi kikötőben (Vieux Port) a templomnál.


úti kritikus, 2018. 02. 23. 09:59
Huszár Mia!

A reptérről az óvárosba (Vieux-Nice, azaz vjö nisz) egyszerűbb expressz busszal menni, mint vonattal. A 98-as vagy a 99-es számú buszok 20 percenként közlekednek. 6 euró egy irányba a jegy. A busz a part mentén közlekedik és amikor onnan befordul, akkor utána jön az óváros. Piros gombot kell megnyomni.


Huszár Mia, 2018. 02. 22. 16:48
Sziasztok!
Uti kritikus, vagy más aki tud választ adni. Repülőtérről Nizza óvárosába busszal vagy vonattal egyszerűbb, illetve mennyibe kerül a vonat/busz jegy Nizza-Monaco-Nizza/Saint Tropez -be és milyen gyakran járnak? Terhes vagyok,így sokat nem szeretnék keresgélni. Köszönöm


Robike Konrád, 2018. 02. 18. 21:09
Kerékpár bérléssel (Velő Bleu) kapcsolatban szeretnék információt, tanácsot kérni.


Bodó Gyula, 2018. 01. 29. 20:00
Sziasztok, Én is a vonat után érdeklődök: a szállásunk a nizzai pályaudvar közelében lesz és látom, hogy a reptér közelében is van vasútállomás. Így remélem, hogy a többi városba (Cannes, Monaco stb.) is el lehet vonattal jutni. Előre is köszönöm! Gyula


Babics Sylvia, 2018. 01. 26. 13:03
helló
az utikritikus tól kapott válaszok engem is érdekelnének..busz vagy vonat??honnan, mennyiért, hogy vannak kiírva??? a vasútállomás mellett lesz szállásunk.innen lenne jó tudni. segítséget előre is köszi


budai mónika, 2018. 01. 09. 12:06
Sziasztok!
Én is kérem szépen Judit Garai kérdésére a választ!
2018 02.17-20 megyünk barátnőkkel Nizzába!
Köszönöm
bmonikae@gmail.com


úti kritikus, 2017. 12. 27. 19:00
Marianna!
Ha nem probléma, akkor január közepe táján küldöm a választ. utazáson vagyok és körülményes ilyenkor összerakni a választ.


Némedi Marianna, 2017. 12. 27. 16:31
Szia Én is ugyanazokat az információkat kérném mint Judit garai hozzászóló,ha lehetne!
Köszönöm
Mariann


Judit Garai, 2017. 07. 19. 14:33
Sziasztok!Az lenne a kérdésem, hogy a jelenlegi legolcsóbb buszjegy árat és járat számot meg tudja e valaki mondani Nizza Monaco Nizza Cannes és Nizza Saint Tropez között Ha vonattal megyek ezekbe a városokba az mennyibe kerül ?jegyet lehet venni a vonaton is, vagy csak jegypénztárba.v automatába Ki vannak e írva a megállók?Hány megállót kell menni?Köszönöm


Hanzli Edit, 2017. 07. 19. 13:27
Sziasztok! Szeretnék kérni Tőletek egy 2 napos nizzai útitervet ha lehetséges az edit.90@freemail.hu- email címre.

Köszönöm előre is. Edit


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon