ÚTIKRITIKA.HU / Loire-völgyi kastélyok


hirdetes

útikritikák


Loire-völgyi kastélyok

Loire-völgyi kastélyok dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Odajutás | Szállás | Étkezés | Egyéb hasznos információk | Chenonceau | Beaugency | Chambord | Blois | Chaumont | Amboise | Clos-Lucé kastély | Château d'Angers | Château de Saumur | Château & Jardins de Villandry | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Chenonceau kastély - n. r. fotója

Loire-völgyi kastélyok dióhéjban

 • A Loire-völgyében szétszórtan több mint 300 kastély áll. Többsége magántulajdonban van, közülük számos múzeumként vagy szállodaként funkcionál.
 • Chenonceau kastély a legfotogénebb, Chambord kastély a legnagyobb. A legszebb kertje Villandrynak van.
 • Júliusban és augusztusban van a legnagyobb látogatótömeg.
 • A Chambord kastély az UNESCO kulturális világörökségének a része.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Meglepő módon egyetlen kastélynál se kellett 10 percnél hosszabb ideig várakozni a pénztárnál
 2. Külsőleg a Chambord kastély nyűgözött le a leginkább
 3. Chenonceau a legfelkapottabb és nem is indokolatlanul

Nem tetszett

 1. Az az igénytelenség, felületesség, ahogy sok turista végigfut a kastélyokon, jószerével csak a selfiezés céljával

Vélemények

"A Loire völgye fejedelmi vidék, de szinte senki nem látogatná, és nem vált volna a világ egyik legnépszerűbb utazási célpontjává, ha partját nem szegélyeznék az itt-ott felbukkanó meseszép kastélyok. Történetük 1418. május 28-ának éjszakáján kezdődött. Miután a burgundiak feldúlták Párizst, az uralkodó Chinon várába menekült. A teljes udvar és a nemesség pedig követte, ahogy annak lennie kellett. Várak, kastélyok, nemesi paloták épültek. Így lett ez a partszakasz az egyik legnépszerűbb hely Európában.

A történelmileg is fontos Chinon, a Vienne folyó két partján helyezkedik el, városközpontja akár egy középkorban játszódó film díszlete is lehetne. Akár annak a filmnek, amely a franciák egyik legnagyobb nemzeti hősének állítana emléket. A város ugyanis fontos kegyhely, hiszen az "orléans-i szűz" Chinon várában győzte meg az akkori trónörököst- a későbbi VII. Károlyt, hogy bízza rá a hadseregét. Nem sokkal később Szent Johanna sikeresen kiűzte az angolokat Franciaországból. Az egykor hatalmas várból mára nem sok maradt, leginkább csak a körfalak és pár masszív torony. A helyiek nagyon büszkék a történelmi emlékhelyre, évente többször rendeznek itt hagyományőrző összejöveteleket.

Chambord már egy más történet, mind méreteiben mind stílusában fejedelmi. Sokak szerint épp ezért minden racionalitást nélkülöz. Az uralkodó még a Loire-t is szerette volna eltereltetni, úgy, hogy a folyó új medre az épülő palota elé kerüljön. Később azonban megelégedett a közeli Cosson folyó elterelésével is. I. Ferenc nagyra törő álmai Leonardo da Vinci tervei alapján valósultak meg. A palotán 1800 kézműves és három építőmester dolgozott. Munkájuk eredménye a megszámlálhatatlanul sok torony és kupola mellett 440 szoba, 365 kandalló és 80 lépcsőház. Grandiózus mérete ellenére érdekes, hogy az épület soha nem volt állandóan lakott, mindig csupán vadászkastélyként használták. Lehetetlen pár óra alatt végigjárni, készüljünk tehát úgy, hogy legalább egy fél napot rá tudjunk fordítani. Ha pedig már itt vagyunk, akkor a kastély tőszomszédságában nagyon finomakat lehet enni, nagyon drágán...

Blois, a Loire völgyének egyik legelbűvölőbb városa félúton helyezkedik el Orléans és Tours között. Központja megőrizte a XVII. század emlékét, épületei és hangulata hű maradt ehhez a korhoz. Az itt elhelyezkedő kastély volt a legfőbb királyi rezidencia, egészen 1598-ig. A folyóparttól kissé beljebb épült palota a gótikustól kezdve a reneszánszon át, egészen a klasszicista stílusig, mindenféle jegyet magán visel. Ha erre járunk feltétlen menjünk fel a kastély mögött álló katedrális kilátókertjébe ahonnan pazar kilátás nyílik a városra és a Loire-ra." (VJM, 2014)


Meglátogatásra leginkább érdemes kastélyok (persze szubjeltív) Top10 ranglistája (2023):

1. Château de Chambord
2. Château de Chenonceau
3. Château de Blois
4. Château de Chaumont
5. Château de Villandry
6. Château d’Amboise
7. Château du Clos Lucé
8. Château de Cheverny
9. Chateau d’Angers
10. Château de Valençay

Odajutás

Párizsból Chenonceaux-ba az autóút kb. három óra gyér forgalom mellett - érdemesebb három és fél - négy órát számolni. Autót bérelni ezen a linken lehet hozzá.

Szállás

Kastélyszállodák:

 • Hotel Chateau de l’Aubrière – La Membrolle-sur-Choisille (Tours) – Kétágyas 120 eurótól felfelé
 • Bed & Breakfast Chateu de Terney – Terney – Kétágyas 100 eurótól
 • Hotel Chateau d’Esclimont – Saint-Symphorien-le-Château (Chartres) – Kétágyas 160 eurótól
 • Hotel Chateau de Marçay – Marçay (Chinon) – Kétágyas 295 eurótól
 • Hotel Chateau de la Bourdaisière – Montlouis-sur-Loire (Tours) – Kétágyas 135 eurótól
 • Hotel Chateau de Noizay – Noizay (Amboise) – Kétágyas 150 eurótól
 • Hotel Chateau des Tertres – Onzain – Kétágyas 105 eurótól
 • Chateau de la Barre vendégház – Conflans-sur-Anille (Saint-Calais) – Kétágyas 180 eurótól
 • Hotel Le Chateau du Breuil – Cheverny – Kétágyas 140 eurótól
 • Hotel Chateau des Muids - La-Ferté-Saint-Aubain – Kétágyas 95 eurótól (3 csillagos)

Annak, aki  nem engedheti  meg magának egy kastélyszálló kényelmét, azért érdemes ezen a linken körülnézni.

Étkezés

Több kastélynál az étterem este nincs nyitva. 

Egyéb hasznos információk

A Loire-völgye kastélyai egy csodálatos látványosságcsoport Franciaországban, amelyeket érdemes felkeresni. A völgyben található kastélyok száma nagyon nagy, és a végiglátogatásuk megfelelő tervezést és szervezést igényel. Íme néhány tanács, amelyek segítenek a Loire-völgyi kastélyok végiglátogatásának praktikus megszervezésében:

Tervezés előre: Először is fontos, hogy tervezzük meg az utazást előre, és alaposan tájékozódjunk a kastélyokról. Ellenőrizzük az előzetes jegyvásárlási lehetőségeket, és figyeljük a nyitvatartási időket és az árakat. Érdemes előre kiválasztani a látogatni kívánt kastélyokat, és az útvonalat úgy tervezni, hogy a legközelebbi helyszíneket egymás után látogassuk meg.

Válasszuk ki a kényelmes közlekedési lehetőséget: A Loire-völgyben számos lehetőség van a közlekedésre, beleértve a vonatot, a buszt, az autókölcsönzést és a kerékpározást. A közlekedés kiválasztása attól függ, hogy milyen kényelmes és hatékony módon szeretnénk utazni. Ha autóval utazunk, akkor érdemes bérelni egy GPS-t, és győződjünk meg arról, hogy az autó kényelmes és jól felszerelt.

Válasszuk ki a legjobb időt: Az ideális idő az utazásra a tavasz és az ősz, amikor a hőmérséklet még kellemes, és a turistaforgalom kisebb. Nyáron sokan vannak, és a kastélyok nagyon zsúfoltak lehetnek. A téli hónapokban azonban az időjárás hideg lehet, és sok kastély zárva van.

Ne felejtsük el az étkezést: A Loire-völgyében található kastélyok körül számos étterem és kávézó található. Érdemes előre tervezni az étkezést, és kiválasztani a legjobb helyeket a vacsorához vagy ebédhez.

Látogassunk el az ismertebb kastélyokon kívülre is: A Loire-völgye kastélyainak egy része nagyon ismert, de érdemes elkerülni a zsúfolt helyeket, és ellátogatni a kevésbé ismert, de legalább ugyanolyan érdekesekhez.

Chenonceau

kiejtés: sönonszo

Felnőttjegy: 15 euró, (19 euró autoguide-dal) 

,, A kastély csodaszép (építészeti mestermű), a kertek, parkok sokfélesége lenyügöző, a szobákban/termekben a friss virágokból összerakott dekorációk hangulatot varázsolnak. Béreltünk csónakot, és nagy élmény volt a víz (Cher nevű mellékfolyó) felöl nézni a kastélyt. A Loire-menti kastélyok közül szerintünk ez volt a legszebb. Jó, hogy kora délelőtt jöttünk, mert 11 után nagyobb tömeg árad. A 2 belépőjegy 35 euróba került. (2016)"

n. r. fotója

Beaugency

Helyes kiejtés: bózsanszi

Nagyon aranyos a falu. Az ottani kastély csodálatos és külön érdekes a portrégaléria.

Beaugency városában található kastély a Loire-völgyi kastélyok egyik gyöngyszeme. A középkori vár romjai helyén épült kastély a 17. században készült el. Az épület stílusa a francia reneszánszra jellemző, és rendkívül impresszív látványt nyújt.

A kastély egy része ma múzeumként működik, ahol a látogatók megtekinthetik a kastély dísztermét, a szalonokat, a szobákat és a kertet. Az épület belső terei gazdag dekorációval rendelkeznek, és rengeteg érdekes műalkotást találhatunk a falakon és a mennyezeteken.

A kastély nagy kertjében különféle növények és virágok találhatók, valamint egy tó és egy kis sziget. A kert nagyon szépen karbantartott, és kellemes sétát tehetünk a kastély körül.

A Beaugency kastély érdekessége, hogy az épület egy része még mindig a helyi hatóságoknak ad otthont

l.m. fotói

Chambord

francia kiejtése: sámbor

Normál felnőttjegy: 14,50 euró

A Loire-völgyi kastélyok közül az egyik legnagyobb. Sok emelet, rengeteg terem. Számítani kell arra, hogy a pénztár előtt 20-30 perces sorbanállás lesz.

A dupla csigalépcsősor a kastély legszembeötlőbb eleme!A torony földszinti részéről kiinduló lépcsősor egy üreges, központi részből áll. A két lépcsősor egymás felett kanyarog egy dupla, spirális rámpát alkotva, ahonnan az épület fő szintjeit lehet megközelíteni. Ez az elképesztő találékonyság Leonardo da Vinci vázlatait idézi... Ha két személy egyszerre használja a két különálló lépcsősort, akkor ugyan láthatják egymást fel- és lesétálni, de sosem fogják egymás útját keresztezni! Varázslatos. forrás


Chambord volt az első kastély a nap során, be is mentünk. A kert mondjuk semmit sem ér és a parkolás is fizetős (kivéve, ha kijjebb áll meg az ember és bebiciklizik ugye, mint mi), de a kastély maga igazán látványos. 😀 forrás

Vali fotója

Blois

Helyes kiejtés: bloá

Jegyár: felnőtteknek 12 euró, 6 és 17 év közöttieknek 6,50 euró, 6 évnél fiatalabbaknak ingyenes.

A Loire-völgyi kastélyok egyik gyöngyszeme, a Blois királyi kastély (Château Royal de Blois) 7 francia király és 10 francia királynő rezidenciája volt. Építése és bővítése a 13. századtól a 17. századig tartott, így különféle építészeti stílusokat csodálhatunk meg benne. Több mint 35 000 darabból álló gyűjteményének egy részét az I. Ferenc szárny királyi lakosztályaiban, a XII. Lajos szárnyban kialakított Szépművészeti Múzeumban, illetve ideiglenes tárlatokon mutatja be.

Az I. Ferenc szárny királyi lakosztályaiban megismerkedhetünk a kastély korabeli lakóinak életével.

A XII. Lajos szárnyban, az első emeleten található a város szépművészeti múzeuma (Musée des Beaux-arts de la ville). Közel 35 000 műtárgy, 300 festmény, szobrok és szőttesek kerülnek itt bemutatásra, köztük Ingres, Rubens, Boucher festményei.

A látogatók megtekinthetik Catherine de’ Medici állítólagos titkos kamráját és méregszekrényeit . Valószínűleg ennek a helyiségnek, a „titkok kamrájának” sokkal banálisabb célja volt: értékes tárgyak kiállítása a vendégek számára.

A Blois királyi kastély belépőjeggyel, de egyénileg is látogatható. A kastély látnivalóinak azonosításában és felfedezésében 14 nyelven ingyenesen – köztük magyarul is – kapható brosúra segíti a látogatókat. Emellett francia és angol feliratok találhatók mindegyik teremben az összes kiállított műről.

Tárlatvezető készülékes inforormációk nyolc nyelven vehetők igénybe, magyarul nincs. forrás

XII. Lajos - b. k. fotója

Chaumont

Helyes kiejtés: somon

Belépőjegy főszezonban (ápr. 21-okt 31) 19 euró, azon kívül 14 euró.

Ilona fotója

,, Beléptünk a csodás, 5500 ha-os parkba, melyben egy lankás lépcsősor vezetett fel egy magas domb tetejére. Innen fantasztikus kilátás nyílt egy cédrusokkal és füves réttel borított fennsíkra. Sokáig fényképeztük a cédrusokat - ekkorákat és ilyen szépeket korábban még nem láttunk." forrás

Amboise

helyes kiejtés: ámboáz

Élete utolsó 3 évében itt élt Leonardo da Vinci.

,, Az Amboise királyi kastélyban a HistoPad, mely legújabb technológiájávalfantasztikus lehetőséget kínál a még mélyebbre ható felfedezéshez! A technológia magába foglalja a Loggia 3D-s rekonstrukcióját, a belső terek dekorációját és a francia udvar számtalan jelenetének bemutatását. Újdonság 2020-tól: a 19. századi tér új berendezése és látványa, illetve egy gyorsított (45 perces) látogatásra való lehetőség." forrás

k. h. fotója

Clos-Lucé kastély

helyes kiejtés: klo luszé

Új 2020 nyarától•“Leonardo da Vinci – festő és építész”A Leonardo da Vinci park területén, 500m2-en mutatják be a mester festészeti és építészeti tudását. Ismerje meg munkásságát egy virtuális galéria, építészeti modellek és 3D animációk segítségével forrás

a. n. fotója

Château d'Angers

helyes kiejtés: sáto danzsé

A Château d'Angers egy középkori kastély Angers városában, a Loire folyó partján. Az épület a 9. században épült, majd később átalakításokon esett át a későbbi évszázadokban. Az épület legjelentősebb átalakítását az 1300-as években végezték el, amikor is a kastély a francia királyok székhelyévé vált.

Az épület impozáns, több mint 500 méter hosszú falai magasak és erőteljesek. A kastélyba a főkapun keresztül lehet belépni, majd a látogatók megtekinthetik a kastély belső termeit és a kertet. Az épületben számos érdekes kiállítás található, köztük a Apokalipszis szobrokkal díszített 12. századi templom, valamint a "Tapisserie de l'Apocalypse" (Az Apokalipszis faliszőnyeg), amely 14 széles szövött függönyből áll, és az Apokalipszis történetét ábrázolja.

Az épület kertje is érdekes látnivaló, és a látogatók a kastély tetejéről gyönyörű kilátást élvezhetnek a városra és a Loire folyóra. A kertben található növények között számos gyógynövény is van, amelyeket az egykori kastélygyógyászati kertek ihlettek.

A Château d'Angers egy nagyon érdekes és jól megőrzött középkori kastély, amely kiválóan mutatja be a francia történelem egyik izgalmas időszakát. A kastély sokszínű kiállításai és gyönyörű környezete miatt nagyszerű élményt nyújtanak a látogatóknak.

b. v. fotója

Château de Saumur

helyes kiejtés: sátó dö szomür

A Château de Saumur egy középkori kastély Saumur városában, a Loire folyó mentén, Franciaországban. Az épület a 10. században épült, majd később átalakításokon esett át a későbbi évszázadokban. Az épület legjelentősebb átalakítását a 13. és 14. században végezték el, amikor is a kastély a francia királyok székhelyévé vált.

Az épület körüli területen a látogatók megtekinthetik a kastély tornyait és falait, amelyeket a középkorban védelmi célokra használtak. A kastély nagy része múzeumként működik, és a látogatók megtekinthetik a kastély belső termeit, a szobákat, a dísztermet és a konyhát.

A kastély érdekes kiállításokat tartalmaz, amelyek bemutatják a középkori életet és a lovagi kultúrát. A látogatók a kastély területén található Múzeumkertben is sétálhatnak, ahol számos növényfajta található, és egy kilátó is épült, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Loire folyóra és a környező vidékre.

A Château de Saumur egy csodálatos látványosság a Loire-völgyében, amely számos történelmi és kulturális érdekességgel szolgál. Az épület gyönyörűen karbantartott környezete, érdekes kiállításai és a múzeumkert a látogatók számára kellemes időtöltést biztosítanak.

f. e. fotója

Château & Jardins de Villandry

helyes kiejtés: sáto e zsárden dö vilandri

Felnőttjegy: 12 euró (kastély és kert), 7,50 (csak kert)

Ez a kastély főképpen a kertje miatt lett híres. Valóban nagy, rendezett és változatos növényparkok váltogatják egymást. Körülbelül 2 órát vesz igénybe a kastélyt körülvevő park bejárása.

Ilona fotója

Francia parkok, a konyhakert is tökéletes. A király a szeretőjének építtette. I .Ferenc .
Felesége Medici Katalin, aki híres méregkeverő volt.Felújítás során a falban találtak rejtett üregeket, ahol kis tégelyekben mérgeket, porokat, növényi kivonatokat találtak. Több százat. Vadászkastélynak épült, szeptembertől, mikor a szarvasbőgés kezdődött ,a városi nemesség felpakolta a fél házát, és levonult vadászni, szórakozni. Utána a tengerpartra február végén.A faluban nem engednek modern épületeket építeni. Mindennek úgy kell kinézni ,mint a korabeli házak, úgy kell megépíteni. Az egész falu a kastélynak dolgozik. A kastély ura munkát ad. Egymást támogatják.

Olvasmányos linkek

"Beaugency: amit következetesen Bözsenszi-nek ejt kis családunk a helyes Bózsanszi helyett helyes kis városka.

Chambord: érdekes már csak a méretei miatt is. A monumentális épület a kettős csigalépcsőivel, 365 kéményével kétségtelenül megér vagy fél nap ráfordítást, a kastély tőszomszédságában pedig nagyon finomakat ehet a látogató, nagyon drágán...

Blois: Loir-et-Cher megye központja nagyon helyes városka. A helyi kastélyon kívül (mely rövid idáig a Francia Királyság központja címet is birtokolta) ha erre jár valaki, az feltétlen menjen fel a katedrális melletti kilátókertbe ahonnan pazar kilátás nyílik a városra és a Loire-ra.

Chaumont: a város (falu?) önmagában nem különös, de a kastélya az igen, ide költözött a szerető Diana de Poitiers, miután Medici Katalin kiebrudalta Chenanceaux-ból (majd a második részben következik). A kastély relatíve kicsi, amolyan emberi léptékű méretekkel rendelkezik. Őspark, külön istálló és a mesés kastélytornyok, mindez egy domb tetején olyan kilátással, hogy elviselném minden reggel dekorációnak a reggeli kávémhoz.

Amboise: A fellegvár hangulatú kastélynál sokkal érdekesebb a Clos Lucé, ahol Leonardo da Vinci töltötte élete utolsó éveit és ahol ma a reneszánsz tudósnak szentelt múzeum lakhelye. A hangulatos város határában található a Minimundus mintájára épült mini-Loire-park, Tours felé indulva pedig Európa egyik legnagyobb édesvizi akváriumát lelhetjük meg." forrás

Fotóegyveleg

Chateau du Lude - kábé fotója

Chateau Villandry és Franciaország kertje - kábé fotója

Chateau de Brissac - kábé fotója

Chinon királyi várkastélya - kábé fotója

Chenonceau - kábé fotója

Angers - kábé fotója

Csipkerózsika kastélya, a Chateau d'Ussé - kábé fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon