ÚTIKRITIKA.HU / Bordeaux






hirdetes

útikritikák


Bordeaux

Bordeaux, bordói borok

Bordeaux dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Megközelítés | Szállás | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Place de la Bourse & Palais de la Bourse | Chateau Pape Clement | Miroir d'Eau de Bordeux | Triangle d'Or | Porte de la Lune | St Pierre negyed | Chartrons | Bormúzeum | St Croix és St Michel negyedek | Bortúrák a környéken | Arcachon | Egyéb látnivalók |Érdekességek| Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Tér a kedvenc negyedünkben (Saint Pierre) - Kriszta fotója

2022: A Ryanair ír fapados légitársaság hetente kétszer (hétfőn és pénteken) közlekedik Budapest és Bordeaux között, legalábbis október végéig. Nem lehet egyelőre tudni, hogy a járat leállításáról szóló bejelentés végleges-e, vagy 2023-ban esetleg visszaáll valamikor. 

A repülés menetideje kb. 2 óra 25 perc.

Bordeaux dióhéjban

Bordeaux (ejtsd Bordó) egy délnyugat-franciaországi nagyváros, az Aquitania nevű régióban. A városon a Garonne-folyó folyik át. Bordeaux jó 45 kilométer távolságban fekszik az Atlanti-óceántól. (Az óceán dagálya idejekor az óváros hídjainak pilléreinél látni, hogy a Garonne vízállása is megemelkedik.) A tengerjáró hajók lazán útba ejtik Bordeaux-t, elférnek a folyón.

Bordeaux lakossága 261 ezer, a vonzáskörzettel együtt 985 ezer (2023-as adat).

 • Bordeaux légvonalban 956 kilométerre van Budapesttől. Autón a távolság 1943 kilométer, ami megállás nélküli utazást feltételezve 19-20 órás vezetést igényel.
 • Párizsból autóval kb. 6 óra alatt lehet eljutni Bordeaux-ba (583 kilométer, többnyire autópályán)
 • Havi nettó átlagfizetés (2022-ben): 2360 euró - (franciaországi átlag: 2270 euró)

Fő látnivalók és nevezetességek

 • Az UNESCO kulturális világörökségének a része a Bordeaux régi része a kikötővel (Porte de la Lune).
 • Szent András katedrális (Cathédrale Saint-André); a Palais Rohan (érsekségi palota és városháza egy helyen); a beépítetlenül hagyott központi terük, a Place des Quinconces a Monument aux Girondins-nal (emlékmű a girondista köztársasági terrorról); a Börzepalota;
 • Bordeaux legalább ötezer gótikus vagy barokk épülettel idézi meg a múltat, elsősorban is a 17. századot.
 • A városhoz közeli világhíres borvidék. Bordeaux "Franciaország borfővárosa". E borvidéken nagy többségben (88%) vörösbort termelnek. A borvidéken több mint 9 ezer borász ténykedik. 60 százalékuk egyéni gazdálkodó, a többiek az 52 szövetkezet valamelyikéhez tartoznak.
 • La Cité du Vin - a világ egyik legjobb bormúzeuma

"Bordeaux: Talán a legismertebb név is ez a világon, ha borról van szó. Talán nem túlzás, hogy az nem is ember, aki szereti a borokat és egyszer nem járt erre. Olyan turisztikai vonzereje, marketingje van, ami miatt valószínűleg még megőrzi előkelő helyét a következő pár száz évben, mint borturisztikai célpont." (borravalo.hu)

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A helyi emberek barátságosabbak a turisták iránt, mint a párizsiak
 2. A sok szép régi és új épület együtt (köztük sok elegáns háromszögű, ,,vasaló ház" jellegű) ízléses, mutatós összképet fest; szerencséjük, hogy a világháborúkban nem érte kár a várost
 3. Nagyon kellemes a Cours du Chapeau Rouge (Vörös sipkás udvarok) sétáló övezet
 4. Nagyon szépek, elegánsak, szupermodernek a villamosok
 5. A Capucins negyed ("Bordeaux hasa") a temérdek kajálda és főleg a piac, a Marché des Capucins (friss osztriga és más gyönyörök)
 6. A főtér az esti kivilágításban
 7. Délutáni séta a Garonne partján, hangulatos a piknikező, dumálgató, sportoló tömeg.
 8. A Saint Pierre negyed szabálytalan alakú, nagyon hangulatos terei a hétköznap este is zsúfolásig tele kávézók, borbárok, vendéglők sokaságával.
 9. A templomok közül a Szent András székesegyház tettszett messze a legjobban (gótika ahogy kell)
 10. Szubjektív: az díszburkolatot a legtöbb utcában úgy rakták le, hogy egy-egy kör alakú , cca 30-50 cm mély lyukat hagytak a bejárat mellett. Ahová az üzlet vagy lakóház tulajdonosa be tudott ültetni egy cserjét, futót, borostyán, bármilyen növényt. Ami aztán szépen felfuttatott a falra, például az ajtó főlé keretnek. A növények megeredtek, sokkal kellemesebbé teszik a közvetlen környezetet és még nagy beruházás sem kell hozzájuk.
 11. Irigylésre méltó a helyi lányok, nők mértéktartó divatozása (pl. itt alig látni nagy műkörmöket, ízlésficamos, kurvás öltözködést).
 12. A Chartres negyed hangulatos utcája, a rue Notre-Dame

Kriszta fotója

Nem tetszett

 1. Az utcákon itt-ott a kutyaürülék (még akkor is kellemetlen, ha a franciák szerint szerencsét hoz bal lábbal belelépni)
 2. A hetvenes években épített Meriádeck modern negyed már nem hat modernnek, sőt elég lélektelen
 3. A Rue Saint Catherine egyes  kövezete baromi csúszásveszélyes eső idején és után
 4. Szombat délutánonként a sétálóutcában akkora a tömeg, hogy alig lehet előre haladni
 5. A Port de la Lune rakpartján a kerékpárosok és a skateboardozók túl veszélyesen cikáznak a sétálók között. Kellemetlen.
 6. Az utcákon, kávézók terasznál lebzselő, mihasznának tűnő, a segélyekből és csencselésből élő észak-afrikai arab fiatalemberek látványa.
 7. Nagyon sok bolt nem erőlteti a hosszas nyitvatartást
 8. A Kortárs művészetek múzeumának (CAPC musée d'art contemporain) terei lenyügözőek, de a kiállítások nem túl érdekesek.
 9. Nem vagyunk ,,fogtechnikusok, de azért a Bormúzeum 21 eurós belépőjegy elriasztott bennünket. Igaz nem is vagyunk borisszák.
 10. A Garonne folyó tiszta, meglepően széles, de nem igazán attraktív.
 11. A Szent Mihály templom harangtornyának (Flèche de la Basilique Saint-Michel) tetejére nagyon terveztünk felmenni, de 2025-ig renoválják.
 12. Az Európa legnagyobb terének mondott Place des Quinconces-en a méltóságteljes girondista emlékmű (Le monument aux Girondins) mellé gigantikus vidámparkot létesítettek. Hát, nem elegáns.

Kriszta fotója

Vélemények

,, A folyópart mentén sétálva a Place de la Bourse és az előtte fekvő víztükör tekinthető meg, ha pedig kicsit tovább megyünk Európa legnagyobb belvárosi teréhez, a Place des Quinconces-hez érkezünk, ezek után pedig mi teljesen véletlen botlottunk bele a Marché des Quais-ba, ami egy szabadtéri piac a folyó mellett. Minden vasárnap reggel 7 és délután 3 között vannak kint az árusok, a legfinomabb francia sajtoktól kezdve a kagylóig és az osztrigáig mindent megtalálunk itt, úgyhogy ha igazi francia ízekre vágyunk, jobb helyen nem is lehetnénk. (2018)" forrás


,, A belvárosi részben nem kevesebb, mint ötezer klasszikus stílusú, fotogén épület áll. Sokan bicikliznek, gördeszkáznak, vagy elektromos rollerrel nyomják, jobbára a szintbe hozott villamos síneken. Az utcákon viszont amputált bicikli-torzók vannak korláthoz bilincselve. Ami zavaró még az utcaképben, hogy feltűnően sokan dohányoznak. A házak elhasználtak, több autó oldalsó üvege nem tudott ellenállni a kíváncsiságnak. Van vezető nélküli villamos, de ma már ez nekünk nem akkora mutatvány.

Érdemes-e Bordeauxba utazni? Igen. 2-3 napra. Annyi van benne, ismétlődések nélkül. (j.d., 2019)


Természetesen a tökéletesen megőrzött történelmi rész érdekelt minket. Legtöbbje az UNESCO világörökségi listáján szerepel, mint a felvilágosodás egyedülálló városi és építészeti együttese. Sokkal több turista volt ott, mint azokban a korábbi régiókban, ahol ezt az utat meglátogattuk. Mivel Bordeaux egy nagy ipari város, és minden infrastruktúráját egész évben fejlesztik, és nincs szezonális érzés, minden kávézó, étterem és bár nyitva volt és tele volt látogatókkal, ezért szabadtéri piacok és utcai koncertek történtek is. A városban rengeteg múzeum található, nincs értelme felsorolni őket, és a klasszikus múzeumok mellett található egy tengeralattjáró múzeum, vagy ami még érdekesebb, a bormúzeum (ennek a régióban kell lennie!) . A város legkellemesebb élményt hagyott maga után, örömmel látogatjuk meg újra. (2020) forrás

Megközelítés

Sajnos a WizzAir megszüntette oda a járatát. Nem gond mert 2022 októberében a Ryanair is.

Napi TGV szuper gyors vasúti összekötettés van Párizs és Bordeaux között. Az utazás kb. 3 órás, egy odaúti jegy kb. 60 eurót kóstál. Természetesen érdemes autót bérelni, azzal közlekedni Párizsból, de a város megtekintéséhez kevés hasznát vesszük az autónak.

A főpályudvar főbejárata - R. Gyuri fotója

Szállás

A villamos vonalán kell lakni. Ha megoldható, akkor a központban, ha kevésbé, akkor bárhol, csak legyen egy villamosmegálló a közelben. Csúcsidőben 3 percenként jár, kellemesen csilingel, halk, légkondis. Az átszállások nagyon kellemesek és a sínek között gondozott gyep van sok helyen. Nagy kedvenc lett.

Ajánlott hotelek:

j.d.

Más Bordeaux-i szálláshelyek keresése és online foglalása itt - hotelscombined.com

Közlekedés

Autóval a belvárosban felejtős. A dugó, ha van, nagy, a parkolás mindenhol fizetős. Vannak zónák, ahol csak helyiek parkolhatnak, szóval mindenki figyeljen nagyon oda. Egyszerűbb letenni a kocsit és tömegközlekedni/sétálni.

Kerékpár

A városi közlekedés látványosan kedvez a kerékpárosoknak és az elektromos rollerezőknek. Jó látni ezt. Mindazonáltal a turista jobban teszi ha gyalogosan fedezi fel a várost, mert praktikusabb.. De mindenhol vannak bicikliutak, szépen felfestve, elválasztva. Reggelenként az az ember érzése, hogy minden ovist bicajjal visznek oviba. Sisakban, ahogy azt kell.

Pont Saint Pierre - Ezen a központi hídon autók nem is közlekedhetnek, csak a villamosok, buszok, kerékpárosok és rollerezők. - Kriszta fotója 

A bicajosok annyira ,,nyeregben érzik magukat", hogy akár mobilozhatnak is, lassítva a buszforgalmat - Kriszta fotója 

Bér velo - Kriszta fotója

Érdemes autót bérelni a vidéki Franciaország legalább egy kis részének megnézéséhez. Aki csak pár napra jön és a városból ki sem teszi a lábát, ez nem jó opció.

Villamos - Bordeaux-ban négy villamosvonal adott. Az egyszeri viteldíj 1,70 euró. Használjon euróérméket vagy chip- és PIN-kódos betéti/hitelkártyát, ha 1, 5 vagy 10 utazásra alkalmas kártyát fizet. Egy viteldíj egy órányi utazásra szól. Egy óra alatt szükség szerint átszállhat a villamos és a busz között. A jegyet felszállásnál kötelező érvényesíteni. Minden kártyás jegy 10x újra tölthető. A kártya személyhez kötött, nem lehet a 10 darabosból kettőt lehúzni, ha ketten utazunk. Jegyet az automatából könnyedén lehet venni. A kedvezmények rendszere kicsit kaotikus. Nagy segítség, hogy az automata nyelvét könnyedén át lehet állítani angolra. Ha az automatából kifogy az apró, akkor egy kiprintelt cetlit ad ki a visszajáró 30.- centről. amit valahol persze be lehet váltani biztosan.

A városban buszok is közlekednek. Éjszakai buszok is közlekednek. Azokra a menetjegy 2.-  euróba kerül.

"Ha a város egyetlen jelképes létesítményét kellene kiválasztanom, bármennyire is furcsának tűnik, egyértelműen a villamos jutna eszembe. Már abban is különleges, hogy vezeték nélküli, un. APS rendszerű.
Ennek lényege, hogy a szerelvények nem villamos-felsővezetékek segítségével kapnak áramot, hanem az útfelületbe épített harmadik sínen keresztül. Ez a harmadik vágány nyolc méter hosszú áramellátó egységekből áll, amelyeket három méter hosszúságú, úgynevezett szigetelő pályaszakaszok kötnek össze. A villamos áramellátása akkor történik meg, amikor a szerelvény az áramellátást biztosító szakasz fölé ért. Ily módon a gyalogosok teljes biztonságban vannak." forrás

Kriszta fotói

Kellemesebb így - Kriszta fotója

Nagyon tetszettek az ilyen tarka zebrák - Kriszta fotója

Busz

De van városnéző vonatka is. A busz általában lassabb, de a menetrend eléggé jól szinronizálva megvan a google mapsen is, ami nagy segítség. A helyi applikáció nem a legegyszerűbb.

Kriszta fotója


Pont Jacques Chaban-Delmas - Kriszta fotója

Étkezés

2022: Középkategóriás étteremben, 2 főre háromfogásos étkezés kb. 60 euró.

Olcsó étteremben egy főétel 15 euró körül. Idegesítő szokásuk, hogy a legtöbb hely délután 3-7-ig zárva van. Sok étteremben délben csak napi menüből lehet válogatni, este kerül elő az a la carte. Szerencsére a nemzetiségi konyhák ezt a tradíciót nem követik, az egyszeri magyar turista nem hal éhen. Csodásak a pékségek, mint általában Franciaországban. Amiből szűkös a választék: különféle mentes diétáknak megfelelő ételek.

A legjobb: mindenhol kérés nélkül azonnal hoznak egy butélia hideg vizet. Persze megkérdezik, mit szeretnél inni, de, ha csapvizet kérsz, nem vágnak pofákat. Nagyon jó szokás.

Két ajánlott vendéglő:

 • Le Petit Commerce (22 Rue du Parlement)
 • Le 7 Ème Pêché (65, Cours de Verdun)

Ajánlott boros pince:

 • Calvet (81 Cours du Médoc)

,, Bizony a kíváncsiságunk és a sznobságunk vitt rá minket, hogy a sztárséf, a skót Gordon Ramsay éttermébe menjünk ebédelni, ami az igazán szép Grand Hotel étterme is egyben. Néztünk körbe, mint absztinens a bormúzeumban. A nálunk nagyobb sznoboknak hitelesítésként írom, hogy a „konyha ördöge” három Michelin-csillag tulajdonosa (amúgy a 18 éves lányának, Matildának a szülinapi bulijára Ed Sheerant hívta meg, a sznobja). Tripadvisor egyik hozzászólójának gépi fordítása szerint: „Nagyon finom töltő ételek! A pincérek nagyon barátságosak és zaklatottak.”

Ja, hogy mondjam már, hogy nekünk milyen volt? Előételnek nagyon finom kenyeret hoztak francia vajjal, eddig szuper. Aztán halat ettünk, valóban omlós, ízletes, és nem akkorra, amivel elrontod a gyomrod. Garnirungnak fehér bab majdnem megfőzve és chorizo reszelék (asztúriai kolbász finomság), kb. egy vékony szeletnek megfelelő mennyiség. A telítettség érzésének mellékhatása nem fenyegetett. Az egy üveg víz 9 euró volt, ami rosszul esett egy skóttól. Két menüt ettünk hárman 49 euróért. Ezzel egy bakancslistás hely megüresedett. " (j.d., 2019)

Pesztós - r. gy. fotója

,, Reggelente az emberek baquetteket ölelgetve jönnek-mennek. És ezek nagyon-nagyon finomak. Hazajöttünk és a francia madaras tecsóban, az Auchanban is vettünk valami hasonlót, de míg a kinti kívül ropogós és belül puha, ez itthoni silány, baseballütő kinézetű morzsahalmaz.

Na és a croissant! Az nagyon ott van, a francia pékeket a világörökség részeként kell kezelni. (j.d., 2019)

Vásárlás

Európai egyik legnagyobb és leghosszabb bevásárló útszakasza a Rue Saint Catherine. 1,2 kilométer hosszú szakaszon sorakoznak menő divatüzletek, sörözők, kávézók, üzletközpontok. Megtalálható itt a híres Galeries Lafayette áruház.

Fontos: A sétálutcának a Place de la Victoire felől kezdődő kb. fele populárisabb (gagyisabb), mint a rue Victor Hugo kereszteződésénél kezdődő másik fele, ami menő. Két teljesen más szint. E menő részen van a híres Galeries Lafayette áruház.

,, A közvélemény-kutatások szerint a franciák 77 százaléka úgy véli: a Galeries Lafayette a francia nemzet kulturális örökségének részét alkotja. Lehet, hogy Párizsban szép, de itt nem több mint bármelyik másik." (j.d.)

A Szent Katali utca kevésbé menő szakasza - Kriszta fotója


Jóna Dávid fotói

Nyúlhús a piacon (Marché Des Capucins) - r. gy. fotója

Egy a rengeteg csodálatos sajtbolt közül - Kriszta fotója

Grand Hommes menő piacszerűség - Kriszta fotója

Szórakozás

Bordeaux egyetemi város, szóval sok szórakozóhely kínálkozik, főleg persze a fiataloknak. Príma sörözők, kávézók és bárok (borbárok) találhatók a Place de la Victoire (Gyözelem tere) környékén. Több élőzenés hely is van. A Quai de Paludate tájékán vannak a pörgősebb bulihelyek.

Menő kávéház a Pey Berland téren, a városközpontban - Ata fotója

Esti borozgatás a Saint Pierre negyedben - Kriszta fotója

Kriszta fotója

Közbiztonság

 • Bordeauxban jó a közbiztonság. A bűnözés szintje csekély. Az utcákon az arab ifjak eléggé nyiltan adják-veszik az apró csomagokba tömött kábítószereket. Ne mereszgessük a szemünket e tranzakciókon, mert nem veszik jónéven.
 • A Bordeaux-i reptéren állig felvegyverzett járőrök próbálják jelenlétükkel elbátortalanítani a terroristákat.
 • De azért könnyen rá lehet arra jönni, mivel is kereskednek azok a férfiak, akik az egész napot egy bár teraszán üldögélve, cigizgetve töltik. A biciklik is alaposan leláncolva várják vissza gazdájukat mindenhol.

Kriszta fotója

,, A város szemetes, és durván kutyaszaros. Európa egyik legnagyobb és leghosszabb bevásárló útszakasza, a Rue Saint Catherine 1,2 kilométer hosszú és az egyik vége bizony már 20 óra után kalandossá válik. Bandázó afro-francia helybéli suhancok akár zsákmányállatnak tekinthetik a turista kinézetű turistákat. Vasárnap NATO-kompatibilis gépfegyveres járőrök lepték el a várost, négyesével mentek, egymástól látótávolságra. Érdekes színfolt, de egyben kicsit nyomasztó is, hiszen azt sugallja, hogy akár valamitől félhetnénk is." (j.d., 2019)

Egyéb hasznos információk

 1. A városba látogató turisták számára közlekedik a Modern Art Bus, amivel meg lehet ismerni Bordeaux-t a művészeti világhoz való kapcsolatában. Lehet találkozni pl. Picasso és Andy Warhol műveivel.
 2. Bordeaux férfi lakóit franciául így nevezik: Bordolais, a nőket: Bordolaise.
 3. A repülőtér átépítés alatt van, kaotikus nagyon. Az 1-es busszal cca 40 perc alatt lehet beérni a központba, ugyanez taxival 50.- eur körül lesz.

 Bordeaux - Tiszteletbeli konzulátus

 • Cím: 18, rue Lafont, Ludon-Médoc, 33295 Blanquefort Cedex, Bordeaux (France)
 • Telefon:
  • +33-05-57-88-85-98 (titkárság) - +33-05-57-88-85-97 (tiszteletbeli konzul közvetlen száma)
  • 06 08 55 68 57 (ügyelet)
 • Tiszteletbeli konzul: M. Aymar de Caumia-Baillenx - E-mail: adebaillenx@beychevelle.com
 • Konzuli kerületek: Aquitaine (Gironde, Dordogne, Lot-et-Garonne, Landes, Pyrénées-Atlantiques)
 •  Közvécékből van kellőn sok, főleg a tereken. Tiszták és ingyenesek.

Kriszta fotója

Place de la Bourse & Palais de la Bourse

(plász dö lá bursz, pálé dö lá bursz)

A Place de la Bourse-t, azaz a Börze teret XV. Lajos építtette. Az esti fényekben is látni kell.

Kriszta fotója

A Tözsdepalota és tükre a vízben - Kriszta fotója

"A város talán legszebb tere, a Place de la Bourse, a Tőzsdetér és a legújabb turista látnivaló, a Víztükör, azaz a Le Miroir d'Eau között. Negyedóránként párát lövell ki magából, miáltal a környező gyönyörű paloták visszatükröződnek. Leírhatatlan a látvány, és nincs is máshol Európában. Olyan, mintha víz jönne fel a földből, de belefutva se leszünk vizesek. Valójában a tükör, egy 130 méter hosszú, 42 méter széles gránit, amit ha nem borít a 2 cm-es víz, olyan, mint egy óriás pala. Számítógéppel vezérelve negyedóránként, fúvókákon keresztül párát szivárogtat ki magából, ami sűrű ködként látszódik. (2014)" forrás

Chateau Pape Clement

(sáto páp kléman)

A neogótikus kastély Bordeaux egyik külterületén, Pessacban áll.  Az odairányuló szervezett túrák a kastély megmutatását kombinálják szőlészeti, borkostolós programmal. A kastély csodálatos. Na, ezt speciel egyszerűbb autóval meglátogatni.

Miroir d'Eau de Bordeux

(miroár do dö bordó)

"Jó munkához idő kell-tartja a közmondás, ez itt teljesen igazzá vált. Nemhogy jó munkát végeztek a tervezők, kertészek, és még ki tudja hányan, hanem egyedülállót alkottak a városrendezésben, stílust teremtettek a parkosítás szebbnél-szebb növényei, bokrai és fái elhelyezésében, a kis félkör alakú pihenőhelyekkel, az ultramodern kandeláberekkel, és nem utolsó sorban a sétány közepén elhelyezkedő műalkotással, a Víztükörrel. Egy különleges létesítmény, jobban mondva műalkotás a Garonne parton, Le Miroir d'Eau- Víztükör, ami negyedóránként párát lövell ki magából egy téren, a környező gyönyörű paloták visszatükröződnek, leírhatatlan a látvány, és nincs is máshol Európában. Olyan, mintha víz jönne fel a földből, de belefutva se leszünk vizesek. Valójában a tükör, egy 130 méter hosszú, 42 méter széles gránit, amit ha nem borít a 2 cm-es víz, olyan, mint egy óriás pala. Számítógéppel vezérelve negyedóránként, fúvókákon keresztül párát szivárogtat ki magából, ami sűrű ködként látszódik. Azóta, hogy 2006-ban üzembe helyezték a legcsodálatosabb attrakciónak számít minden korosztály számára. Egy program a városban, hogy sétáljunk el a Víztükörhöz. Éjjel-nappal járkálnak, futkároznak, sikongatnak, táncolnak, görkorcsolyáznak, gördeszkáznak, vagy kerékpároznak benne, még a tilalmak ellenére is." forrás

Háttérben a Tözsde tere (Place de la Bourse) - Kriszta fotója

Kriszta fotója

Triangle d'Or

(azaz Aranyháromszög)

(triangl dor)

Az óvárost északról határolja a Triangle d’Or negyed. Az építészeti múltja többnyire a 18. századra nyúlik vissza, és a bordeaux-i felvilágosodás korának örökségét mutatja. Nem lehet nem észrevenni a város egyik fő kontrasztját: a régi Bordeaux szűk, kövezett utcái nagyon különböznek az Aranyháromszög széles körútjaitól és elegáns, nagypolgári épülethomlokzataitól.

Porte de la Lune

(por dö lá lün)

(magyarul a Hold kikötője). Nevét a középkorban kapta. A hold úgy került a névbe, hogy itt a Garonne folyónak van egy félhold formájú kanyarja.

Ez az UNESCO kulturális világörökségének egy helyszíne! Hatalmas (1800 hektár) területről van szó, amit lényegében két híd határol: a Pont de Pierre és a Pont Jacques Chaban-Delmas.

A hajdani mozgalmas kikötői környék tele van fotogén régi épületekkel. Ma a terület sétálós funkcióra dzsentrifikálódott. Leginkább késő délutáni programnak való. Csodálatos állapotban vannak az épületek, és a rakparti vonulat. Innen nézve a folyó jobboldali partja nem igazán érdekes, vonzó látvány. 

St Pierre negyed

(szenpier)

A Saint Pierre, a Saint Paul  negyeddel együtt, jelentik tulajdonképpen Bordeaux óváros jellegű szívét. Élettel teli, vibráló légkörű övezet tele keskeny utcákkal, sármos terekkel, turista nevezetességekkel  (the Miroir d’eau, place de la Bourse stb).

Kriszta fotói

Itt van a gasztronómia szcéna sok szuper étteremmel, koktélbárral, cool kávézókkal. Legtöbbjük a Place Fernand Lafargue környékén találhatók, főleg a rue Saint James-on. A St Pierre negyedben szinte minden utcában van miminum egy jó éttere. A legjobb bárok a rue Parlement Saint Pierre-en és a rue Parlement Sainte Catherine-on vannak. 

Place du Parlement - Kriszta fotója

A negyed északi határán áll az operaház, délen a rue Victor Hugo a határvonal. Keleti határán nagyon kellemes sétálni a Garonne folyó promenádján. A nyugati határ a tulajdonképpeni történelmi központ, amit a rue Sainte Catherine fémjelez. Ez Európa leghosszabb sétálóutcája.

Porte de Cailhau

(francia kiejtésben: por d kaju)

A 15. század végén épült.

Hétfő este is dugig tele vannak a Saint Pierre negyed borbárjai, bisztroi (háttérben a középkori kapu) - Kriszta fotója

A kapu másik oldala (rue Saint-James) - Kriszta fotója

Chartrons városnegyed

(sártron)

A ,,város Soho-ja". Nagyon trendi negyed, tele borbárokkal, vendéglőkkel, kulturális központokkal. 

Kriszta fotói

Quinconces negyed

kiejtés: kenkonsz

A város egyik legelegánsabb negyede.

Kriszta fotói

Bormúzeum

Ez egy futurisztikus bormúzeum:  - a La Cité de Vin. 2016-ban nylt meg.

Baromi drága a belépőjegy (21 euró/fő), még ha az árban benne van némi borkóstolás is.

Kriszta fotója


A Garonne folyó partján emelkedő, tíz szintes futurisztikus épületben 3000 négyzetméteren, húsz teremben rendezték be bor és borkészítést bemutató interaktív állandó kiállítást. A múzeum, amely igyekszik a látogatók minden érzékszervére hatni, a borászatnak nemcsak a technológiáját mutatja be, de azokat a szélesebb körű hatásokat is, amelyek összekapcsolhatóak a borfogyasztással, a szőlészettel és a borászattal. Művészet, vallás, filozófia, történelem, földrajz mind a borral kontextusban helyezve jelenik meg a kiállítás részeként.


Ha végigjárják a különleges épület minden szintjét, akkor a végén 35 méter magasból gyönyörködhetnek a város panorámájában a "Belveder" részen, egy pohár bort kortyolgatva. De útközben megpihenhetnek a Le 7 étteremben, ahonnan szintén panoráma kilátás tárul a vendégek szeme elé, miközben a világ minden tájáról származó, több mint 500 tételt tartalmazó borlapról válogathatnak, melyhez a régióban elérhető legjobb szezonális alapanyagokból készülő ételek választhatóak.

Akinek még ez sem nyerte el a tetszését, az a Latitude20 borbárban kóstolhat és ehet mellé tapast és snack-eket, vagy választhat emléktárgyat az ajándékboltban. (2019) forrás

St Croix és St Michel negyedek

(szen kroá, szen misel)

Feltétlen érdemes meglátogatni ezt a két laza légkörű, nem sznob negyedet, ahol nemzetközi a légkör. A világ különböző tájairól való diákok, művészek, bevándorló kereskedő családok népesítik be utcáikat. Izgalmas a kontraszt a két negyeddel szomszédos, nagypolgári házakkal teli környékkel szemben. 

Saint Michel negyed -  sok itt a marokkó, algériai gyökerű arab - Kriszta fotója 

Bortúrák a környéken

Rengeteg borkostoló túrát hirdetnek, szerveznek a város környékére. 

Alapvetően hat különböző borút mentén lehet megismerni a helyi borokat, ízeket, szaktudást: észak-nyugaton a Médoc és a kastélyok útja (« La route des Châteaux »); a délen fekvő « route des Graves »; Saint-Emilion borvidéke és középkori városa (« route du patrimoine»), a nagy kiterjedésű Bordeaux-Entre-deux-Mers borvidék (« route des bastides »)…

Arcachon

kiejtés: árkáson

Arrafelé vannak a dűnék, amik a legnagyobbak Európában. Egyébként egy hatalmas nyaralóhely, rengeteg bicikliúttal, madárlessel, természeti progamokkal. Részletesebben itt.

Egyéb látnivalók

Pey Berland torony

Csak előfoglalással lehet felmenni (210 lépcsőfok). 6 euró/fő. Nagyon keskeny a lépcsők tere, azaz a felfelé és lefelé menők nem férnek el egymás mellett. Az időpontra történenő foglalások rendszerével probálnak megodást találni erre a problémára. A fentől elénk táruló látvány miatt érdemes erre időt szánni.

Kriszta fotói

Jaume Plensa szobor

A Place de la Comedie-n (téren) látható ez a turisták által buzgón fotozott nagy, izgalmas szobor.

Kriszta fotója

Esplanade des Quinconces

(kiejtés: eszplánád dé kenkonsz)

Európa legnagyobb tere, de ez nem ltszik, mert nagy részét ,,kitömték" egy vidámparkkal. A fő (és tán az egyetlen) attrakció a Monument aux Girondins emlékmű&szökőkút. Azért (szerintem) a Place de la Bourse szebb.

Kriszta fotói

Városháza

Kriszta fotója

Porte de Bourgogne

Kriszta fotója

Darwin Eco-système

Főleg (de nem csak!) fiatal utazókat érdekelheti. Iparterület dolgozó-és szórakozónegyeddé átalakításáról is van szó.Stalingrad megállótól gyelog érdemes odamenni a folyóval párhuzamos úton. Ami egy kellemes park. Jelenleg ezerrel építkeznek a régi síneket szedik fel, épülnek az új lakónegyedek. Egy nagyon kellemes, családias negyed épült fel a folyóparton, sportpályákkal, közösségi terekkel, coworking irodával, mindennel.

Kriszta fotói

Operaház

Opéra National de Bordeaux - Grand-Théâtre

Kriszta fotója

Érdekességek

,, Nyelvészetileg persze a város nevét azonnal megfejtettem, a bor színéről kapta, vagy fordítva, de persze a mi volt előbb a tyúk meg a tojás esete. Sőt a hordó szavunk is, a francia torokhanggal kimondott sötétvörös nedűre utalhat, bhordó, de lehet, hogy nem. Komolyra fordítva a szót, Bordeaux több olyan dolgot tanított meg a világ borászainak, amelyek nélkül ma csak talajtalan anonim alkoholisták lennénk, ilyenek az úgy nevezett bordeaux-i szőlőfajták, mint a cabernet sauvignon, a cabernet franc és a merlot, vagy a 225 literes barrique tölgyfahordó. Európa egyik legjelentősebb bortermelő vidékéről beszélünk, ahol tizenötezer gazdálkodó évente hétszázmillió palackot tölt tele. Na, ezek a számok, ezt lehet összeadni, de ne higgyetek el mindent, amit leírnak!" (Jóna Dávid, 2019)


,, Az egyik legnépszerűbb francia az algériai felmenőkkel bíró exfutballista, aki jelenleg a Real Madrid edzője, Zinedine Zidane, a Zizou becenevet a bordeauxi edzőjétől kapta. Az 1998-as, francia diadallal zárult vb után azt kérdezték tőle, mit üzen a francia népnek, mire azt válaszolta: semmit. C'est la vie! Amúgy a hatszoros francia bajnok FC Girondins de Bordeauxban játszott a francia válogatott legendás középpályásai Jean Tigana és Alain Giresse (a harmadik Platini volt), a 70-es és 80-as évek befolyásos Bordeaux-játékosa és a klub minden idők legjobb gólszerzője. A mai csapat edzője, a korábban a Videotont is irányító portugál Paulo Sousa. (Jóna Dávid, 2019)


,, A canelé süti tipikus bordeaux-i csemege, helyi specialitás. Kívül sült-ropogós a karamellizálódott cukortól, belül krémszerű, pudingszerű vaníliás, a tésztája muffinszerű és egy hengeres, redőzött sütőformában sütik. A gourmet (vagy a sznob) szerint a canelé akkor lesz igazán comme il faut, ha rézformákban sütik meg. Romantikus legendák lengik körül a canelé születését, az egyik szerint az 1501-ben alapított annunciáták rendjének apácái találták fel: a nővérek ekképp hasznosították a borászoktól adományba kapott friss tojássárgájákat, mivel a fehérjét felhasználták a vörösbor derítéséhez. A sok sodót addig sütötték, míg kívül haragosan bebarnult, szinte elfeketedett, de belül lágy maradt, és okkersárga. (j.d., 2019)

Olvasmányos linkek

"Toulouse-ból a TGV vonattal két óra alatt szinte átrepültünk a 26 fokos nyári melegbe, Bordeaux-ba. Elfelejtettük, hogy Pünkösd van, ami itt is „nagy ünnep”. Nagyon csendesnek tűnt a város. Ráadásul a központi pályaudvar és környéke elég kiábrándító. Előző este a koncerten megismert öreg hölgy mondását kezdtem el kétségbe vonni, hogy Bordeaux gyönyörű város. Csak tatarozásra érett házakat, rengeteg afrikait, sok nyitva lévő kocsmát, még nyitva tartó élelmiszer boltot is láttunk,- e helyről üdvözlöm a félnótás KDNP-t, és meglehetősen sok fodrászatot, főleg feketéknek, a különböző fonásokat hirdetik.

A városban gyönyörű épületek, kastélyok vannak. Építészetére rányomja bélyegét a XIV. Lajos korabeli klasszikus építészet. Talán az is közrejátszik a város jelenlegi képében, hogy sokáig voltak itt az angolok, és hogy az építészeik Olaszországban tanultak. Ezért egyformára „szabottak” a házak, egyforma magasak, egyforma anyagból készültek, és az olasz hatás miatt sok rajtuk a díszítő elem. A várost kettészelő Garonne folyó itt már közel az óceánhoz nagyon széles. Bal partján a régebben mocsaras sík részen van a város nagyobbik fele. Északon egy város nevével azonos nevű tó. Ez, és a város kisebbik részét magába foglaló jobb parti talaj, az évente 2 -2200 napsütéses óra remek adottság a szőlő és bortermeléshez. A jobb parton termelik a világ legdrágább borait. (2015)" forrás

Fotóegyveleg

Kriszta fotói

Ott fent egy autó kibúvót keres - b. ili fotója

r. gy. fotója

Stalingrad villamosmegálló - Franciaországban különválasztják a csata (1942-1943) történelmi jelentőségét és Sztálin tömeggyilkos mivoltát - Kriszta fotója

Bordeaux (Én kérek elnézést.)

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon