ÚTIKRITIKA.HU / Pikárdia


hirdetes

útikritikák


Pikárdia

Pikárdiáról dióhéjban| Amiens|Beauvais|Senlis| Laon|Kastélyok|Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.

Gerberoy - l. b. fotója

Ennek az aloldalnak a szerkesztése folyamatban van. Kérünk némi türelmet!

Pikardiáról dióhéjban

franciául: Picardie, angolul: Picardy

Észak-Franciaország

Franciaországnak egy olyan területe, amit a turisták eddig még csupán mérsékelt mértékben fedeztek fel. Pedig, mind építészet, mind természeti szépsségek, valamint gasztronómia terén is van bőven mit megtapasztalni.

Pikárdia a francia forradalom idejétől 2015-ig Franciaország különálló régiója volt (az akkori 22-ből). 2016-tól azonban egy másik, Nord-Pas de Calais nevű régióval egyesült, és új régiót hoztak létre Hauts-de-France néven. Ezért most Pikardia csak történelmi fogalom.

Hol van? Franciaország északi részén, Párizs északi elővárosait érintve, valamint a korábbi Champagne régió nyugati részét, a korábbi Nord-Pas de Calais régió déli részét (amely viszont Belgium déli határán fekszik), és a Somme-torkolat a La Manche csatornán, annak nyugati részén.

Pikárdia legjelentősebb városai: Amiens, Beauvais, Compiègne, Chantilly, Laon, Soissons.

Pikárdia Franciaország összes mezőgazdasági exportjának 25 százalékát állítja elő. A régió egyben Franciaország második legnagyobb búzatermelője, és híres a marhahús-termeléséről.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Gerberoy falu 17. és 18. századi favázas házai

2. Amiens gótikus katedrálisa

3. Laon macskaköves óvárosa

4. Amiens-ben a Verne múzeum

5. Chateau de Chantilly (kastély) jelentős festménygyűjteménye 

Nem tetszett

1. Franciaország egyik legcsapadékosabb vidéke. Úgy adódtt, hogy júliusban jártunk ott, ami arrafelé pont a legesősebb hónap.

Vélemények

Amiens

Amiensről külön aloldal van épülőben

Beauvais

francia kiejtés: bove

Lakosság (2022-ben): 53,400

Katedrális

A legmagasabb gótikus templom Franciaországban.


Szent Péter-katedrális - t. s. fotója

Senlis

Francia kiejtés: szanlisz

Lakosság (2022-ben): 14,800

Senlis egy gyönyörű középkori város Franciaországban, Párizstól keletre, kb. 40 km-re található. A város főbb látnivalói közé tartozik a középkori várfal, a katedrális és a több száz éves épületek.

Senlis kiváló hely azoknak a látogatóknak, akik érdeklődnek a középkori építészet iránt, és szeretnék felfedezni a város történelmét. A középkori városfal több mint 1 km hosszú, és körülöleli a város központját. A falon található bástyák és torony megőrizték az eredeti középkori védőberendezések jellegzetes vonásait.

A város központjában található a Notre-Dame-de-Senlis katedrális, amely a város egyik legjelentősebb látnivalója. Az épület a 12. és 13. században épült, és a francia gótikus építészet egyik legszebb példája. A katedrális belső terei gazdag díszítéssel rendelkeznek, többek között szép üvegablakokkal, faragott faoltárokkal és kőfaragványokkal.

Senlis számos más középkori épületet is felvonultat, többek között a városházát és a múzeumot, amelyek a középkori város hangulatát idézik. A városi piac, amely minden kedd és szombat reggel megrendezésre kerül, szintén vonzó lehetőség az élelmiszer és a helyi kézműves termékek kedvelőinek.


t. o. fotója

Laon

francia iejtés: lan

Laon egy kisváros az Hauts-de-France régióban. A város középkori hangulatot áraszt és számos történelmi látnivalóval rendelkezik.

Az egyik legimpozánsabb látványosság a városban az impozáns Laon katedrális, amely a 12. és 13. században épült. A katedrális egyik legkiemelkedőbb jellemzője a hatalmas, 56 méter magas homlokzat, amely a város felett tornyosul. A katedrális belseje is gyönyörű, és számos műalkotást és szobrot rejt.

A város falai és az óváros szintén érdekes látnivalókat kínálnak. A város központjában található a Place du Parvis, amely egy szép tér a katedrális előtt, és számos étterem és kávézó található itt. A városban több múzeum is található, például a Musee d'Art et d'Archeologie, amelyben régészeti leleteket és művészeti alkotásokat lehet megtekinteni.

Laon különösen hangulatos és látványos éjszaka, amikor a város világítása különleges atmoszférát teremt. Az idelátogatóknak érdemes megnézniük a város panorámáját a Notre-Dame de Laon székesegyházból, amely gyönyörű kilátást nyújt a városra és a környező vidékre.

t. f. fotói

Kastélyok

Coucy-le-Château

francia kiejtés: kuszi lö sátó

Coucy-le-Château egy kisváros Franciaországban, a Hauts-de-France régióban. A város fő nevezetessége a középkori Coucy vára, amely a 13. században épült. A vár nagyon impozáns látványt nyújt, és a középkori élet hangulatát idézi fel. A vár romjai ma is láthatók, és a látogatók feljuthatnak a falak tetejére, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a környező vidékre.

A városban található másik nevezetesség a Notre-Dame de Coucy templom, amely a 13. és 14. században épült. A templom homlokzata különösen impozáns, és gyönyörű kőfaragványok díszítik. A belső tér is gazdag műalkotásokban és szobrokban.

Coucy-le-Château számos hangulatos kis utcája és tere van, amelyeken sétálva érdemes felfedezni a város különleges hangulatát. A városközpontban számos étterem és kávézó található, ahol megkóstolhatják a helyi ételeket és italokat. A város környékén található számos túraútvonal és kirándulóhely, ahol a természetet és a vidéki életet élvezhetik a látogatók.

Jöttünk, láttunk, visszamennénk (mármint a vendéglőbe) - p. f. fotója

Château de Compiègne

francia kiejtés: sátó dö kompieny

A Château de Compiègne egy francia kastély, amely a Pikárdia régióban található. Az épületet XVIII. században építették, majd I. Napóleon és III. Napóleon használták nyári rezidenciaként. A kastély 1870-ben vált múzeummá, amelynek gyűjteménye az épület és annak történelmi tulajdonosai történetére fókuszál.

A kastélyban számos gyönyörű szoba és kiállítás látható, amelyek az épület történetét mesélik el. A látogatók megcsodálhatják a kastély belsejét, ahol a királyi családok és Napóleon lakóhelyei voltak. Az épület kertjében számos gyönyörű növényzet és szökőkút található, amelyek a látogatók számára kellemes kikapcsolódást nyújtanak.

A kastély egyik kiemelkedő látnivalója a múzeumban található karosszékek és hintók gyűjteménye, amelyek a francia történelem jelentős személyiségeinek használt járművei közé tartoznak.

K. Laci fotója

Château de Pierrefonds

francia kiejtés: sátó dö pierfon

A Château de Pierrefonds egy középkori kastély Franciaországban, a Pikárdia régióban, Pierrefonds városában található. Az épületet a XIII. században építették, majd több alkalommal átépítették és restaurálták, egészen a XIX. századig, amikor az épületet újra helyreállították a középkori eredeti formájában.

Az épületet a 19. század közepén a francia író, Viollet-le-Duc vásárolta meg, és újra felépítette a középkori eredeti formájában. Az épület ma turisztikai látványosságként ismert, és számos film és tévéműsor díszleteként is szolgált.

A Château de Pierrefonds kiemelkedő jellemzői közé tartozik a kastély építészeti stílusa, amely a középkori francia kastélyokra jellemző. Az épület külső része mellett a belső tér is rendkívül lenyűgöző. A látogatók megcsodálhatják a kastély több szobáját, köztük a tróntermet és a lovagtermet, valamint a kastély kertjét és az azt körülvevő erdőt.

A Château de Pierrefonds látogatható egész évben, és számos programot és rendezvényt szerveznek a látogatók számára, például lovagi tornákat és középkori piacokat. A látogatók számára lehetőség van a kastélyban történő szállásfoglalásra is, amely lehetővé teszi, hogy közelebbről megismerjék a kastély történelmét és élvezhessék a lenyűgöző környezetet.

m. n. fotója

Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg

Beauvais - múzeum a katedrális mellett - t. s. fotója

Gusztusos hentesbolt Senlis-ban - m. a. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon