ÚTIKRITIKA.HU / Francia Riviéra / Saint-Tropez


Francia Riviéra / Saint-Tropez

Saint Tropezről dióhéjban|Tetszett&Nem tetszett|Vélemények| Odajutás| Szállás| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Közbiztonság&Kellemetlenségek|Egyéb hasznos információk|Strandolás|Óváros| Régi kikötő|Egyéb látnivalók| Fotóegyveleg

m. e. fotója

Saint-Tropezről dióhéjban

francia kiejtés: szán tropé

A helyi lakosság csupán közel 5 ezres.

Saint-Tropez hátránya (és valamennyire az előnye is), hogy a Francia Riviérán elszigetelt az elhelyezkedése. Időigényes kombinálni a tágabb térség ugyancsak neves helyeivel.

Szépsége miatt világíhírű a Plage de Pampelonne nevű strandja. Ez a strand valójában a szomszédos Ramatuelle pici település partján van. Saint-Tropez központjából ez nincs gyalogtávolságra.

Menő hely és ennek megfelelően jó drága is. Például a Sénéquier nevű kávézójukban egy cappuccino kávé 12 euróba kerül!

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A L'Escale vakítóan fehér homokfövenye

2. A halpiac (Halle aux Poissons) reggeli nyüzsgése és az intenzív szagok (nekem illatok)

3. A Môle Jean-Réveille felöl a régi kikötő látványa

Nem tetszett

1. Folyton csórónak érzi magát az ember

2. Ha abban reménykedünk, hogy hírességeket láthatunk, akkor csalódni fogunk (a sztárok számára Saint-Tropez már túl nyüzsgős), legfeljebb a Club 55-ben van esélyünk 

3. Augusztusban napközben elképesztő időigényes bejutni Saint-Tropez-be (súlyosan araszolás)  

4. Egy üveg (25cl) sörért 8,50 euró

Vélemények

" St. Tropezben az egyik lámpás kereszteződésnél már találkozhattunk a helyi csürhével, jöttek volna szélvédőt mosni, ha kellett, ha nem. A város külső részében találtunk tök szupi kis ingyenes parkolóhelyet, lekaptuk hátulról az ipari musztángokat és betekertünk a belvárosba.

Nizza amilyen kis szépség, St. Tropez egy annyira túlhypeolt város és egyre inkább csak a neve tartja el. Nem is vittem be nagy fényképezőt, csak a mobilomat, ennél több nem kellett és már amúgy is voltam itt. Annyi újdonság volt, hogy találtunk egy kis strandot és bementünk az óvárosba, míg én annak idején csak a kikötői részt láttam.

Aranyos városka, de nem itt intézném az új ruhatárat a következő évszakra, na. Érdekesség, hogy láttunk egy Dior-éttermet is, nem is tudtam, hogy létezik ilyen.  (2016)" forrás


,, Ha Nizzába repülünk, és a környéken alakítjuk ki a bázist, Saint-Tropez eléggé kiesik. Érdemes egyébként autóval vagy vonattal körülnézni, de az Antibes félszigeten túl nyugat felé már felesleges menni, ezen a szakaszon minden megvan, amiért csak szeretni lehet ezt a vidéket - főleg, ha hajlandóak vagyunk kicsit eltávolodni a tengertől a szárazföld belseje felé.

A csöndes, kedves városkákkal összevetve a Nizzától 110 kilométerre lévő Saint-Tropez alapjáraton semmi extrát nem nyújt. Egy helyes kisváros, amilyen több is van ezen a partszakaszon. Ám mivel Saint-Tropez annyira túlhájpolt, mindenki meg akarja nézni. Emiatt az egyetlen oda vezető úton gyakran olyan elképesztő a dugó, mint az M7-es bevezető szakaszán vasárnap este. Kilométeres sorban araszolnak az autók, egyszerűen kínlódás bejutni a városba - mi előszezonban voltunk, ráadásul viszonylag korán, vagyis az igazi tömegjelenetekről le is maradtunk. A városban ennek megfelelően rengeteg az ember. A parton alig lehet végigmenni, mert mindenki a kikötőben állomásozó luxusjachtokat akarja lefotózni. Én sosem értettem, miért jó más járművével fotózkodni. A dízelüzemű jachtok motorja folyamatosan jár, ezért a parton nagyon büdös van. A fantasztikusan híres kávézó, a Senequier egy piros kávézó piros székekkel, piros asztalokkal, és millió vendéggel. Utaztunk több mint három órát oda-vissza, ezt az időt sokkal hasznosabban is tölthettük volna. (2018)" forrás

Odajutás

A Nizzai repülőtérről Saint-Tropezbe: autóval 1 óra 15 perc, busszal 3 óra 25 perc, vonattal 3 óra 42 perc

Nizza városból Saint-Tropez: 112 kilométer, kb. 1 óra 50 perc

Monaco-Saint-Tropez: 134 kilométer, kb. 2 óra

Marseille - Saint Tropez: 134 kilométer, kb. 2 óra 15 perc

,, Ha nincs bérautónk, akkor a Nizza-i repülőtérről elég komplikált busszal, vonattal eljutni Sait-Tropez-be. Főleg amiatt, hogy Saint-Tropeznek nincs vasútállomása. Átszállásokra kényszerülünk. Vonattal és busszal eljuthatunk Saint--Tropeztől keletre St Rafael-be vagy St. Maxim-ba és onnan busszal vagy komppal Saint-Tropezbe. Vagy busszal Cannes-ig és onnan komppal.

A Nizza-i repülőtértől (1-es terminál) a Nice St Augustin nevű vasútállomás gyalog csupán 10 perc. Nem egy romnatikus környezetű út, de nem vészes. Ipari környék, paroklókkal, üzleti utazói hotelekkel.

A Nizza-i repülőtérről Saint-Tropez-ig a taxizás kb. 200 euró. Sok. (2017)"

Szállás

Általában nem olcsó. Érdemes alaposan tájékozódni, pl ezen a linken. esetleg megfontolandó egy kisebb teleülésen éjszakázás.

Ajánlott hotelek:

2 csillagos: Hotel le Revest

3 csillagos: Hotel La Romarine

4 csillagos: La Bastide d'Antoine (néhol 3 csillagosként tüntetik fel)

Étkezés

Viszonylag olcsó, rokonszenves étterem finom ételekkel: Le bikini (Route des Plages | ZA de Saint-Claude) 

Osztriga - f.v. fotója

Vásárlás

12 és 14 óra között sok bolt zárva tart (egyfajta szieszta).

Bolhapiac

Szórakozás

Legolcsóbb üveg Dom Pérignon (francia kiejtés: don pörino) pezsgő 720 euró, de - megnyugtatásul - van 30 ezer eurós is 

Közbiztonság&Kellemetlenségek

Egyéb hasznos információk

1. Közvetlenül a kikötőnél egy hatalmas szabadtéri parkoló található. A Place des lices-nél (ez egy neves tér) van egy árnyékot biztosító parkolóház.

Strandolás

Az igazi, jó strandok nem a városközpont partjánál vannak.

Escalet strand

(eszkálé)


Pampellonne strand


Plage de la Ponche

(plázs dö pons)

Plage de Bouillabaisse

(plázs dö bujábesz)


s. b. fotója

Plage des Graniers

(plázs dé grányé)


Plage des Canoubiers

(plázs dé kánubjé)


m. o. fotója

Plage de la Moutte

(plázs dö lá mut)


Plage des Salins

(plázs dé szálen)


g. m. fotója

Óváros

(La Ponche, kiejtés: lá pons)

Régi kikötő

(Vieux port - vjö por)

Egyéb látnivalók

Place aux Herbes

(plász o zerb)

Halle aux Poissons (ál o poászon)

(halpiac)

Citadella


Csendőr múzeum

Place des Lices

(plász dé lisz)


Lepke múzeum (Maison des Papillons)

Programlehetőségek

Közeli látnivalók

Sentier du Littoral

(szantijé dü litorál)

Ramatuelle falu

(rámátüell)


Massif des Maures

(másszif dé mor)

Grimaud falu&Port-Grimaud

(grimo - por grimo)

La Garde-Freinet

(lá gárd frené)

Érdekességek

Olvasmányos linkek

,, A települést, Maupassant „tengerparti gyöngykagylónak” nevezte, de a „Riviéra csillogó ékkövének” is titulálják.

A tengerbe nyúló városka névadója egyébként egy ókori legionárius, Tropez hadnagy volt, akit Néró állítólag azért fejeztetett le, mert a tiszt nem átallott áttérni a keresztény hitre. A lefejezett katona holttestét egy kutya meg egy kakas társaságában egy bárkába helyezték, majd a tengerbe lökték. A hóhérok reménye szerint a két állatnak az út során el kellett volna pusztítania a holttestet, de az állatok végül is nem nyúltak hozzá. Athenopolis lakói találták meg a bárkát, s benne a halott tisztet, akit később szentté avatták, ettől kezdve lett a halászfalu neve Saint Tropez.

Az egykor apró halászfalu már a 20. század eleje óta zsúfolt üdülőhellyé fejlődött, és számos luxusjacht horgonyoz a kikötőjében. A világ egyik legszebb strandjával büszkélkedhető Saint-Tropez, a hírességek és a luxusvillák világa.

A település Brigitte Bardot házvásárlása folytán az 1960-as években lett az egyik legfelkapottabb európai nyaralóhely, de ki ne emlékezne a St Tropezi csendőrre, a Louis De Funes alakította „Lütyő” felügyelőre.

A magas árak sokakat visszariasztanak,(egy sör 8 euró) de azért érdemes legalább egy kis időre ellátogatnunk ide, hogy egy kicsit magunkba szívjuk és megízlelhessük az igazi, semmihez sem hasonlítható mediterrán hangulatot. (2013)" forrás

Fotóegyveleg

jachtok - f.v. fotója

zs. n. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon