ÚTIKRITIKA.HU / Provence - Arles


hirdetes

útikritikák


Provence - Arles

Arlesről bevezető| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Más praktikus információk| Római amfiteátrum| Montmajou apátság| St-Trophime templom|Les Alyscamps| Antik színház| Van Gogh nyomában| Place de la République| Más látnivalók| Fotóegyveleg

r. n. fotója

Tartalomfeltöltés előkészületben

Arlesről bevezető

(provanszálul: Arle)

francia kiejtés: árl

Lakosság (2024-ben): 52,500

Arles (provanszálul: Arle) egy délkelet-franciaországi történelmi város. Franciaország kulturális és történelmi városa címet viseli.
A 20. század két nagy világégése Arles városát elkerülte. Fennmaradt műemlékei közül hetet vettek fel az UNESCO világörökség részeként nyilvántartott listájára.

Arles a Rhône déli végén található, közvetlenül azelőtt, hogy a folyó Földközi-tengerbe ömlik. A város a Camargue kapujaként is ismert. Míg a Camargue homokos és mocsaras hordalékvidék, Arles óvárosa a folyó feletti dombon fekszik.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A Roquette és a Méjan negyedek nagyon hangulatosak

2. Séta a Rhone partján

Nem tetszett

1. A város folyami kikötőjében az olajszállító tankhajyók látványa nem éppen romantikus.

Vélemények

Miközben a parkolótól a Rhône folyó és a környék csatornái által közrefogott történelmi belváros felé andalogtunk, megérintett a középkor szelleme. A híres provence-i kőházak egymáshoz simulva sorjáztak a szűk utcákon.

Aztán visszaléptünk egy kort, s ott álltunk a római aréna előtt. Az arénában le kellett ülnöm és kőről kőre magamba szívni a látványt boltíveken belül és kívül. Különös érzés egy olyan helyen ülni, ahol 2000 éve is ültek emberek. A görögök után érkező rómaiak pezsgő kereskedővárost találtak itt (naná, pont ezért is jöttek) és tovább erősítették Arles-t. Ahogy így elnézem, nem álltak távol a mai franciáktól, akik szeretik az élvezeteket. Míg a görögök elsősorban az olajfákat és a szőlőt, s azok produktumait honosították meg, addig a rómaiak építkeztek. Az aréna mellett a római színház tovább oszlatta a kétségeket, hogy az ókorban, aki erre járt, unatkozott volna.

A kereszténységről szóló arles-i belvárosban pedig én nem unatkozom. Akár a Cathédrale Saint-Trophime kapujára vagy a szomszédságában megbúvó kolostor kerengőjének faragott oszlopfőire gondolok, akár a Városháza alatti római emlékekre, az egykori Fórum részeire.

Arles-ban még akadt volna program egy következő napra, hiszen ott van még a Fondation Van Gogh, ahol kortárs művészek alkotásai láthatóak, a Les Alyscamps temető, a provence-i hagyományokat őrző Museon Arlaten, vagy a szintén a képzőművészetet szolgáló Musée Réattu, Le pont Van Gogh, valamint az emberséges bikaviadal, ahol a bika életben marad, vagy egy nyári előadás az ókori színházban. És a sor még így sem ért véget, de várt ránk egy olajfákban gazdag este Arles-tól keletre. (Arles városában lehet kombinált jegyet váltani, amellyel kedvezőbben juthatunk be a látnivalókhoz, bővebb infót itt találtok.) (2024) forrás

Odajutás

Melyik a legközelebbi repülőtér Arles-hoz? A legközelebbi repülőtér Arles-hoz a Nimes (FNI) repülőtér, amely 19,4 km-re található. Egyéb közeli repülőterek közé tartozik a Marseille (MRS) (54,3 km), Montpellier (MPL) (55,1 km), Beziers (BZR) (110,2 km) és Toulon/Hyeres (TLN) (139,5 km).

Szállás

Ajánlott hotelek:

3 csillagos: Hotel Mireille, Auberge du Mas de la Feniere

4 csillagos: 7 en Arles ,

Helyi közlekedés

Arles turista nevezetességei többnyire gyalogtávolságra vannak egymástól. Ha nem vagy túl lusta, akkor nincs szükség járműre.

Parkolás:

Több parkoló is található nagyon közel a városközponthoz, így megakadályozva, hogy hosszú perceket pazarolj az autóban parkolási lehetőséget keresve. .

Október 1-től április 30-ig a fizetés hétfőtől péntekig 9:00-19:00 között, szombaton 9:00-15:00 között esedékes (szombaton 15:00 után, vasárnap és ünnepnapokon ingyenes). Május 1-től szeptember 30-ig minden nap 9:00-19:00 között kell fizetni (vasárnap és ünnepnapokon is).

Étkezés

Az Arles-i kolbász (Saucisson d'Arles) összetevői között hagyományosan van némi samárhús is.

g. l. fotója

Ókor és középkor közötti cikázásunk után a történelmi feszültséget egy jó mai francia sütivel kellett oldanunk. Elképesztő, de Masaki Yamamoto cukrász boltjában leltünk rá nagy kedvencünkre, az ezer levélre, azaz mille-feuille-re. Ha Arles történetében oly sok nép (kelták, görögök, rómaiak és az a bizonyos holland festő) benne voltak, akkor a jelenében miért ne lenne szintén változatos? Egy biztos, Masaki ugyan Japánban született, de Franciaországba költözve kellő tisztelettel, kiválóan elsajátította a helyi cukrászat alapjait. Olyan süteményt csomagolt be nekünk, amitől elolvadtunk a sokat látott Rhône partján. (2024) forrás

Vásárlás

A provence-i Arles-i piac egész évben minden szombaton (bár télen sokkal kisebb) a Blvd des Lices-en található. Szerdánként a boulevard Émile-Combes-on van. A piac 8:00-tól 13:00-ig tart nyitva.

Más praktikus információk

1. Arlesben a köznponti turista információs iroda:

Cím: 9 Bd des Lices, 13200 Arles -  -telefonszám: +33 4 90 18 41 20

Nyitvatartás:
kedd 9:00–12:45, 14:00–16:45
szerda 9:00–12:45, 14:00–16:45
csütörtök 9:00–12:45, 14:00–16:45
péntek 9:00–12:45, 14:00–16:45
szombat 9:00–12:45, 14:00–16:45
vasárnap 9:00–12:45, 14:00–17:00
hétfő 9:00–12:45, 14:00–16:45

Római amfiteátrum

Az Arles-i római amfiteátrum, más néven Arles-i aréna, egy jól megőrzött római kori amfiteátrum. Az építményt Kr. u. 90 körül fejezték be, és eredetileg gladiátorviadalok, állatviadalok és egyéb szórakoztató események helyszíneként szolgált. Az amfiteátrum ovális alakú, két emeletes, és több mint 20 000 néző befogadására volt képes.

Az építmény 136 méter hosszú és 107 méter széles. Az ovális aréna közepén helyezkedik el, amelyet két emeletes, boltíves galéria vesz körül.

Az amfiteátrum római stílusban épült, és több mint 120 boltívet tartalmaz. Az épület külső részén díszítőelemeket és korinthoszi oszlopfőket találhatunk.

Az amfiteátrum eredetileg gladiátor- és állatviadaloknak adott otthont, de a középkorban erődítményként és lakóhelyeként használták. Később színházi előadásokat és egyéb kulturális eseményeket rendeztek benne.

 Az építmény jól megőrzött, és ma is látogatható. Az Arles-i amfiteátrum az UNESCO Világörökség része, és gyakran helyszíne különböző kulturális rendezvényeknek, koncerteknek és színházi előadásoknak.

k.k. fotója

Montmajour apátság

Abbaye de Montmajour

francia kiejtés: ábéji dö monmázsúr

A Montmajour apátság lenyűgöző történelmi épület Arles közelében. Az apátság gazdag történelme és építészeti szépsége miatt népszerű turisztikai célpont.

Az apátság különböző korszakok építészeti elemeit ötvözi, a román stílustól kezdve a gótikus és reneszánsz stílusokig. Ez az építészeti változatosság különösen érdekes a látogatók számára.

b. j. fotója

Saint-Pierre kápolna: Ez a 11. századi román stílusú kápolna az apátság egyik legidősebb része. Egyszerű, mégis lenyűgöző kialakítása van.

Monks' Abbey: Az apátság központi része, amely magában foglalja a középkori szerzetesi cellákat, étkezőt és egyéb közösségi tereket.

Pénitents Chapelle: A később, a 18. században épült kápolna, amely gazdag barokk díszítéssel rendelkezik.

Kilátás a toronyból: Az apátság tornya lenyűgöző kilátást nyújt a környező vidékre, beleértve Arles városát és a Provance-i tájat.

Az apátság körül gyönyörű természeti környezet található, amely kiváló lehetőséget nyújt sétákra és piknikezésre.

Az apátságot 948-ban alapították a bencés szerzetesek, és a középkorban jelentős vallási és kulturális központ volt. Az évszázadok során több bővítést és átalakítást végeztek rajta, így különböző korszakok stílusjegyei keverednek az épületegyüttesben. A francia forradalom idején az apátságot elhagyták, és csak később kezdték el helyreállítani.

Vincent van Gogh gyakran látogatta meg az apátságot Arles-i tartózkodása alatt, és több rajzot és festményt készített a helyszínről. Az apátság ihlette munkái között megtalálható néhány híres rajza is.

Montmajour apátság meglátogatása értékes kulturális és történelmi élményt nyújt, különösen azok számára, akik érdeklődnek a középkori építészet, a vallástörténet vagy a művészetek iránt.

St-Trophime templom

Cathédrale Saint-Trophime d'Arles

(szan trofim)

Itt találkozhatunk a román stílusú szobrok egyik leghíresebb csoportjával, amelyet legkésőbb az 1100-as évekig faragtak.
Mindenféle bibliai jelenetet ábrázolnak, mint a Szent Máté apokalipszisa és evangéliuma.
A tympanon láthatjuk Jézust, aki a 12 apostol felett helyezkedik el, alattuk mintegy 40 angyal látható.

k. k. fotója

Les Alyscamps

francia kiejtés: lezáliszkam

Les Alyscamps híres történelmi hely Arles városában. Eredetileg római temető volt, amely az ókori Arles egyik legnagyobb és legfontosabb temetkezési helye. A helyszín az évszázadok során több művészt, köztük Vincent van Gogh-ot és Paul Gauguin-t is inspirált.

A temetőben rengeteg antik szarkofág található, amelyek a római korból származnak. Ezek közül sokat meg lehet tekinteni a helyszínen.

Saint-Honorat templom: A 12. századi román stílusú templom a temető szívében található. Bár részben romos állapotban van, még mindig látványos és történelmi jelentőségű.

c. f. fotója

Les Alyscamps hosszú fasorokkal és egyedi atmoszférával rendelkezik, ami különösen ősszel és tavasszal lenyűgöző.

Vincent van Gogh és Paul Gauguin is festették a helyszínt, amely máig inspirációs forrás sok művész számára. Van Gogh híres festményei, mint például a "Les Alyscamps," ezen a helyszínen készültek.

Vincent van Gogh: "Les Alyscamps," (1888)

Les Alyscamps látogatása különleges élményt nyújt a történelem, művészet és természet iránt érdeklődők számára. A helyszín nemcsak a római kor emlékeit őrzi, hanem a középkori és újkori művészetek és kultúrák nyomait is magában foglalja.

Antik színház

Arles színháza még mindig előadások helyszíne, több mint 2000 évvel az építés után. A cavea alsó szintjei még mindig itt vannak, és római korban ez további teraszokkal rendelkezett. Akár 10 000 néző is le tudott itt ülni.

Van Gogh nyomában

Vincent van Gogh 1888-ban érkezett Arles-be, és egy éve élt itt, amikor mentális egészsége romlott. Itt lkészítette például az Éjszakai kávézót, (Lásd: sárga napernyős terasz) az Éjszakai kávézótermet és a Van Gogh székét.

A Kávézó terasza este (Terrasse du café le soir) Vincent van Gogh 1888-ban készített olajfestménye, melyen egy Arles-i kávézó terasza látható.

Van Gogh a sárga szín megszállottja volt, a japán metszetekből tanulva éles vonalakkal választotta el a tereket, a tárgyakat, az egyes részleteket a képein. Éjszakai képeit sokszor úgy festette, hogy gyertyát tett a kalapjára, hogy éjszak is jól lássa, meg tudja különböztetni egymástól a színeket.

Ismerem az érzést, amikor egy táj, egy épület, egy városrész megragadja a figyelmemet annyira, hogy később egy irodalmi alkotásban helyszínnek választom. Valahogy így érezhetett Van Gogh is Arles-ban. Nagy hatást gyakorolt rá a város, olyan produktív volt itt, mint sehol máshol. Néhány hónap alatt Arles-ban csaknem 300 művet festett.

Nem álltam neki, hogy a pontos helyszínek után kutassak, de egy helyre mégis betévedtem, nyomomban fotós férjemmel. A kórház udvara, ahol Van Goghot az idegösszeomlása (amelyben fülét is levágta) alatt kezelték, ma is látogatható, és éppen úgy néz ki, mint a festményen és 1888-ban kinézett. Bámulatos.

Az arles-i utcákon, kávéházak, éttermek és üzletek között sétálva vissza-visszaköszöntek Van Gogh színei, amelyek valójában Provence azon színei és fényei, ami miatt vonzó a hely a művészek körében. A sárgás kőből álló házak falán megcsillanó délutáni nap, a karakteres színeket felöltő spaletták, az olajfák zöldje, a folyó zöldesszürke és az égbolt tengerkék színe. forrás

Place de la République

a. m. fotója

Városháza

A Place de la République téren található, egy 1676-ban elkészült épület, amelynek nagy része ma már műemlékként szerepel . Továbbra is az arlesi városháza székhelye.

k. k. fotója

Más látnivalók

Luma

Aki Arles felé közelít, vagy kitekint az arénából, annak nem kerüli el a figyelmét egy alakjában hegyről lezuhant sziklatömbre, anyagában egy fémből készült androidra emlékeztető építmény. A LUMA egy egészen új találkozási pont a művészek és művészeteket kedvelők számára. Nemcsak előadások és kiállítások helyszíne, hanem az alkotásnak is helyet ad. Az épület és környezete megér egy sétát, a kilátás a városra is attraktív innen. forrás

Fotóegyveleg

k. k. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon