ÚTIKRITIKA.HU / Korzika


hirdetes

útikritikák


Korzika

Korzika dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények |Odajutás| Szállásválasztás | Strand | Közlekedés | Vendéglátás | Közbiztonság | Egyéb hasznos tanácsok | Látnivalók | Programlehetőségek | Időjárás| Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Ghisonaccia (Középkelet-Korzika) - f. r.  fotója

.

Korzika dióhéjban

 • A Franciaországhoz tartozó Korzika a Liguri-tengeren lévő sziget Szardínia szigetétől északra, az olasz partoktól nem messze. Mintegy 8700 négyzetkilométer nagyságú (kisebb, mint Szicília vagy Szardínia, sokkal nagyobb, mint Mallorca és picit nagyobb, mint Kréta). A sziget zömében hegyvidékes, főleg a keleti partvidékének vannak sík területek és ott találhatók a leglátogatottabb strandok is.
 • A kb. 325 ezres lakosságú sziget központi városa: a 63 ezres lakosságú Ajaccio, (korzikai nyelven: Aiacciu).
 • A családosok persze a nyári iskolai szünetben utaznak Korzikára. Ősszel is lehet strandolni a szigeten. Tavasszal, május elejéig, elég kihalt Korzika, igaz ez nem probléma azoknak, akik a hegyi kirándulások vagy a kulturális látnivalók miatt jönnek oda. Télen Korzika nem egy kellemes, barátságos hely. Sokak szerint májusban és júniusban a legkellemesebb Korzika, igaz májusban még igen hideg a tengervíz. A július és az augusztus egyértelműen a főszezon, ilyenkor nagy zsúfoltság uralkodik a szigeten, persze főleg a turistás településeken, strandokon. Még a szeptember is kellemes a szigeten, de elég sok szolgáltatás akkortájt már bezár.
 • Lehet menni gyerekkel is, főleg hogy vannak finom homokos strandok is, pl. Calvi-nál 5 kilométer hosszúságban. A tengervíz kristálytiszta.
 • Budapesttől a Livorno-i kompkikötőig a távolság alig több, mint ezer kilométer, non-stop közlekedést feltételezve ez közel 11 órás autózást jelent. Átlagban a kompolás 3 és fél órás. Utána persze még jön a szigeten való közlekedés, amelynek időtartama érkezéskor függ a célponttól.
 • A szigeten a tömegközlekedés hálózata gyenge, azaz nagy szükség van autóbérlésre.

Korzika időjárása

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Szép sziget nagyon változatos, sok helyen nyers tájakkal, természetes öblökben való strandolásokkal, egyedi kultúrával
 2. A festői kis falvak, a meglepő alakzatú partvonalak
 3. Nincsenek magas házak, hotelek
 4. Jók a sznorkelezési lehetőségek
 5. Nyugis sziget egészséges, tiszta levegővel
 6. Jókat lehet enni, finom a korzikai Pietra sör (gesztenyét is főznek benne?)
 7. Kerékpározni hosszan forgalommentes utakon (na nem nyáron), dombra fel, dombról le
 8. Calanche vörös gránitsziklái naplementekor
 9. Autóban ülni a vezető melletti ülésen a Col du Bavella szerpentinjein, bámulva erdőket, folyókat és a tengert
 10. Hajókirándulás sznorkelezéssel a Lavezzi szigetekre
 11. Bocognano, egy tündéri hegyi falucska egy igazi tradicionális pékséggel a főutcán!A legjobb péksütit itt ettem egész utam folyamán!

Nem tetszett

 1. Magas az árszint (részben a szállítási költségek miatt), drágább Olaszországnál
 2. A helyi tömegközlekedés kiszámíthatatlan, gyér, alig látni távolsági buszt
 3. A korzikaiak nem annyira barátságosak, sok a zord tekintet
 4. Júliusban és főleg augusztusban mindig tömegnyomor, főleg a Bonifacio környék strandokon
 5. Sok helyen átverik ezzel-azzal a turistát
 6. A tűkanyaros, veszélyes utak
 7. Az angollal nehéz boldogulni
 8. A kempingekben előfordulnak lopások
 9. Szeszélyes az időjárás, gyakran a kelleténél is erősebben fúj a szél
 10. Autó/bérelt autó nélkül nem lehet érdemben felfedezni a szigetet
 11. Porto Vecchio szinte említést sem érdemelne, annyira gagyi! Van valami "óvárosi" része, de be lehet járni fél óra alatt, de úgy hogy akkor tényleg minden utcájában megfordultunk!

Vélemények

,, Korzika valami elképesztően, letaglózóan, felfoghatatlanul, mocskos drága!
Nem tudom a kontinentális Franciaországban milyenek az árak mert ott még nem jártam, de szerintem mindent elmond az a tény hogy 3 hétre 700 euró éppen hogy elég volt, mindezt úgy, mindig éhes voltam és sosem voltam kényelmesen! Oké,ebben benne van a komp árától kezdve az utolsó fagyi is, de pl semmilyen felesleges vackot, szuvenírt stb nem vettem, és csak kempingben szálltam meg, de volt hogy ott sem, mert több éjszakát is vadkempingeztem!

A benzin literje 1.80 euró körül mozog, de láttam 1.93-ért is. Egy rossz reggeli (egy baguett arra valami felvágott meg egy kakaó) sosem jött ki 5 euró alatt, és azért lássuk be ezzel jól nem lakik senki, főleg nem, ha - mint én - napi alsó hangon 5 ezer kalóriát éget! A hegyen az utolsó utáni étteremben is 9.50 euró egy rossz Margarita pizza, frekventáltabb helyeken 11 alatt nincs is, ha meg esetleg valami húst is szeretnél rá,14 alatt ne is gondolkodj! Cserébe valami csapnivalóan szar a pizzájuk!Egy normális főétel 25-30alatt egyszerűen nincs, úgy hogy egy "romantikus" vacsora alkalmával nem egy nagy művészet egy 100-ast elkajálni,é s még csak nem is biztos,hogy jól fogunk lakni!
A kemping úgy hogy biciklivel voltam (tehát nem kellett még külön az autó miatt fizetni stb) és áramot sem kértem soha, így mozgott olyan 9-14 euró/éjszaka között, és itt 2 max. 3 csillagos helyekről beszelünk, tehát semmi luxus! Szóval  nem az a kifejezett diszkont árszintű hely! Van ugyan Spar meg egyéb nagyobb áruház láncok, de ott is horror árakra kell készülni, főleg ha gyümölcsöt meg húst akarunk venni!

Mindent egybe véve, örülök hogy jártam itt. Idővel amúgy is minden megszépül, még ha kétszer majdnem el is jutottam a töréspontig a szigeten! Egy biztos,ha hátizsákosként akarod felfedezni, semmiképpen ne becsüld alá, minden másra ott a Mastercard! (Bóka Marci, 2018)


"Miután Bastiából indulva körbeautóztad a szigetet, itt, Porto határában ismered el, hogy igaz a mondás: Korzika valójában hegy a tengerben! A tengerpart fölött állsz, a szerpentin meredek oldalán, lábaid alatt Scandola természeti rezervátum vörös sziklái, melyek úgy fulladnak a Ligur-tenger mélykék vizébe, mint önkéntes óriások, akik feláldozták magukat, hogy Korzika szigetét a vállaikon hordják az idők végéig. Tekinteteddel a tenger vizét kutatod, s nem kis meglepetésedre úgy találod, a mélyből visszaköszönő sziklatömbök éppoly rózsaszínűek, vörösek és bordók, mint a felszíniek.

A repülőgépről alápillantva még úgy gondoltad, a rendelkezésedre álló négy nap elég lesz Korzikára. Ám ahogy a távolság közted és a sziget között csökken, a sziklaszirtek, s a települések pirosas foltjai hegyekké és városokká tágulnak, nyilvánvalóvá válik, e francia tartomány megismeréséhez, felfedezéséhez hetekre, netán hónapokra lenne szükséged. Itt megtalálod mindazt, ami nekünk olyannyira hiányzik az élet kerekségéhez – a fövenyes tengerpartot, a kezelhető méretű hegyeket, a sziklákat ostromló hullámokat, s a szeleket, melyek hajóinkat kihajtják az óceánokra. S ráadásként megkapod azt a fajta latin kultúrát és történelmet, melyet ritkán tapinthatsz az ujjad bögyével oly’ magától értődően, mint e viharos múltat megért szigetvilágban.

Reggel másik világban ébredsz. A terasztól néhány lépésre a plázs, majd a tenger. Éppen annyi hely, hogy a magányosan kocogó férfi, a lóháton galoppozó nű elférjen rajta. Az éjjel esett az eső, a felhők nehezek, az ezüstszürke fény valószerűtlenné formálja a tájat, a város távolba vesző házait. A csinos pincérnő tálcán hozza a „kontinentális” reggelit, a kancsó hosszú kávét, a mini-bagettet, az édes illatú croissant-t, a vajat, a gesztenye- és ribizlilekvárt." forrás,,  Korzika teljesen érthetetlen módon, de nem elérhető fapadossal hazánkból, így elenyésző hazai turistával találkozunk a szigeten. A Földközi-tenger negyedik legnagyobb szigete elképesztő részekkel büszkélkedik, káprázatos öblök, Európa legjobb túraútvonalainak egyike, az eldugott hegyi falvak, és a fantasztikus növényzet.

Megközelítése se nem olcsó, se nem egyszerű, de megéri az utolsó ráköltött fillért is. Legalább másfél hetet szánjunk a szigetre, de ha hármunk van, azt is bőséggel el fogjuk tudni tölteni.

Korzikán minden, és így a benzin és az autóbérlés is többszöröse az olasz, vagy akár a szárd áraknak, úgyhogy saját autó, pár ezer km zötyögés, vagy Szardíniára fapadossal és onnan bérelt autó, ezek lehetnek ma a legolcsóbb verziók.

Azt egyébként, hogy Korzika drága, nem úgy kell érteni, hogy egyszerűen drága, hanem úgy, hogy pofátlanul, irgalmatlanul drága, jóval drágább, mint Párizs mondjuk. Úgyhogy ha nem akarjuk a világ összes pénzét a szigeten felejteni, érdemes gondosan tervezni az utat.

A távolságok kicsik, de csalókák, hagyjunk rá bőven az utazásra, az utak olyan keskenyek, hogy gyakran be kellett hajtani a visszapillantó tükröket, hogy átférjünk a kőhidakon.

Ami a strandokat illeti,. gyönyörű homokfövenyt, sziklát és kavicsot is lehet találni, kinek mi a kedvence, Korzikán van minden, és persze kristálytiszta víz hozzá.

Bonifacio: A házak szinte egybeépültek a tengerrel, olyan érzeted van, mintha csak a szentlélek tartaná. Az első fagylalttal a kezünkben (amiért majd tízszer annyit fizettünk, mint potom másfél órával ezelőtt Szardínia egy eldugottabb falucskájában) sétáljunk végig a kikötőn, kaptassunk fel a másfél évezredes utcákon, majd bogarásszuk végig a Tengerésztemető sírköveit.

Corte: Hatezer lakosával már egész jelentős méretű városkának számít. A város levegője sosem forró, mindig jár a szél. A kellemes, hűvös utcákon, lépcsőkön kapaszkodjunk fel a fellegvárba, majd visszafele kacskaringózva könnyen bejárhatjuk az egész települést. Itt ettem először életemben nutellás calzonet.

Speloncato: Egészen apró, teljesen kihalt, gyönyörű városka. Ezeréves házak, pár kóborkutya és sok-sok helyen golyónyomok és franciaellenes feliratok. Egyedi, különleges atmoszférája van a helynek, ezekben a kis hegyi falvakban lehet igazán átérezni Korzika hangulát.

Porto: Nem a városról, hanem a szikláiról lett méltán híres. 0-900 méter között váltakozó vörös sziklák ezrei lepik el a tenger és a part ezen részét. Nyáron nagy dugók alakulnak ki a rengeteg félrehúzódó, fényképező autótól, nem véletlen. Európa egyik legszebb 'scenic drive' (nem tudom magyarul miért nincs neve:) ) autóútszakasza itt található.

Cap Corse: Korzika északi szeglete, egy félsziget a szigeten. Az egyik csücskében érdemes egy éjszakát tölteni, majd egy teljes napot rászánni Cap Corse végigautózására. Elhagyott azbesztbánya, apró, teljesen kihalt, kristálytiszta tengeröblök, pár házikós falvak, és lélegzetelállító kilátás, pazar.

Bastia: Nekem sokkal jobban tetszett, mint a jóval híresebb Ajaccio például, élő, nyüzsgő, forgalmas kikötő, sok-sok látnivalóval. (2017)" forrás


Tipikus korzikai táj elhagyott félig összedőlt kőházzal az út szélén,háttérben a hegyekkel! Amelyiken hó van az a Monte Cinto, Korzika legmagasabb hegye! - Bóka Marci fotója

Odajutás

Mi komppal érkeztünk Livornóból Bastiába, saját autóval. Ha nem találunk kedvező repülőjáratot a szigetre, érdemes Pisába repülni, s onnan átkompozni. Az autóbérlés előnyösebb, ha már a szigeten történik, de akár Olaszországból is át lehet vinni az autót, nem kellene, problémát jelentsen. A 4 és fél órás átkelés kicsit talán hosszú, így ha pihenni szeretnénk, kabint is bérelhetünk magunknak. (2023) forrás

Szállásválasztás

Korzika szálláshelykínálatában szerencsére nem dominálnak a hatalmas hotelkomplexumok. Sokkal jellemzőbbek a kisebb apartmanházak, kempingek, a falusi panziók. Korzikán a szálláshelyek júniusra, júliusra, augusztusra gyorsan elkelnek. Kockázatos e főszezoni hónapokban helyben improvizálni a szálláshely megszerzését. Persze akadhatnak üres szobák, de egyáltalán nem biztos, hogy a fő szempontjainknak megfelelőek. Ha azonban valaki e három hónapon kívülre tudja időzíteni a korzikai utatását, olcsóbban tud szálláshelyet találni és nagy választékból. Sok szálláshelyen a szobák májusban fele annyiba kerülnek, mint a nyári hónapokban. 

Ajánlott szálláshelyek:

3 csillagos: Hotel Club Marina Viva (Porticcio), Belambra Arena Bianca (Propriano) , Odalys Residence Les Voiles Blanches (Solenzara) ,
 

,, Vadkempinggel óvatosan, nagyon nem szeretik! Tűzgyújtási tilalomról tájékozódjatok, mert már túl vagyunk több nagy tűzön. " (k.zs, 2020)

Strand

A szigetnek összesen 1047 kilométeres partszakasza van, azaz nagy a választék fürdésre alkalmas öblök és strandok között. Különösen szép strandokkal van megáldva az északi part, Calvitól Saint Florentig, valamint a délkeleti partvonal Cap Corse körüli térsége, Porti Vecchio és Bonifacio között. Még a nyári főszezonban is lehet mindig találni a zsúfolt strandokon kívül nyugis, gyakran néptelen öblöket. A korzikai strandok jó részénél a víz lassan mélyülő, azaz családos nyaralásra alkalmas.

Íme a legszebb strandokról kialakított listánk:

 • Calvi, a gyermekes családok körben nagyon népszerű, finomszemcsés homokos strand. Öt kilométer hosszú. Lehet napozóágyat és napernyőt bérelni és helyben van több étkezőhely is.

 • Saleccia strandjának homokja hófehér. A környezet lakatlan természet. A strandot a tenger felől is meg lehet közelíteni. Ile Rosse szigetről és Saint Florentből hajók közlekednek ide.

Plage de Saleccia: Több km hosszú vakítóan fehér homokos part! Szerintem egyértelműen a sziget legszebb strandja! (Bóka Marci véleménye és fotói)

 • Santa Giulia szinte karibi feelinges strand. Nagyon finom a homok és a tenger vize tükör-tiszta. A sziget egyik legnépszerűbb strandja. Jókat lehet enni helyben, könnyű, tartalmasat egyaránt.

,, Már már szinte tényleg karibi feelinges a hely. Finom fehér homok tiszta víz! Sznorkelezni nem érdemes mert ugyan a víz nagyon tiszta,viszont semmi nincs benne!Már június elején is sokan vannak itt,el sem tudom képzelni milyen túlzsúfolt lehet úgy igazán szezonban." Bóka Marci fotói, 2018

-----------------------------

 • Palombaggia strandja is egyike a sziget legszebbjeinek. Az azonos nevű öblöt vörös sziklák övezik, és intenzíven zöld fenyőerdő. Fantasztikusak a színek. Nyugis a víz, azaz ide lehet jönni kisgyerekekkel is.

 • Pinarello a Porto vecchio régióban található strand. A Porto Vechio öböl északi részén található. Ez is jó kisgyerekes családoknak, de a sznorkelezőknek is.
 • Roccapina egy félholdformájú, festő homokos strand a sziget délnyugati partján, nem messze Bonifaciótól, Korzika legdélibb pontjától. A vad természeti környezetben ez a strand a türkizkék tengerrel szuper.
 • Cupabia strandja nagyon jellegzetes a nyugati partra a szikláival, a dűnékkel. Nagyon népszerű a strand a széllovasok körében. Sajnos a strandnál a parkolási kapacitás eléggé behatárolt.

 • Algajola a szörfösök másik kedvence. Szeles napokon itt baromi magasak a hullámok. A hosszú, durvaszemcsés homokkal fedett strandnál a víz gyorsan mélyül, azaz itt az úszni vágyók is jól járnak. A strand nyugati végénél jól lehet sznorkelezni. Van egy-két kisebb étkezőhely a strandon.
 • Nonza strandját kőlépcsőn keresztül lehet megközelíteni (több mint ezer fokról beszélünk). Ez egy hosszú strand, ami gyakran néptelen. Kicsi, szürke kövek is vannak a homokban. Jól lehet itt is fürödni.

 • Rondinara a délkeleti parton van Porto Vecchio és Bonifacio között. Keskeny úton lehet megközelíteni a fehér homokos strandot, amit sűrű fenyőerdő szegélyez. Van árnyék bőven, és ez jó a kisgyermekes családoknak. Egyetlen zavaró tényező az lehet, hogy szeretnek itt kikötni jachtok, vitorlások, motorcsónakok.
 • Saint Cyprien nagyon szép, széles, hosszú fehér homokos strand. Szélvédett és ezért jó strandolós hely családoknak.

 • Canella egy kis öbölben rejtőzködő homokos strand. A parti útról könnyen meg lehet közelíteni. Jó sznorkeles hely, sőt a mélyhorgászok is szívesen jönnek ide. Szép a vadnövényzet és a fenyőerdő.
 • Vannak jócskán kavicsos strandok is:

Porto Pollo

Porto Pollo sárga homokos strandja a háttérben a hegyekkel ahonnan leereszkedtem! Ezek között a hegyek között van Sarténe ami a képen nem látszik. (Bóka Marci)

Plage Canettu

,,Szerencsére nem egy túl felkapott hely! Csodás a víz meg a part is,amikor én ott voltam egész nap erős szél fújt!Nem tudom ez máskor is így van-e!Gyerekes családoknak jó hely lehet tekintve hogy nincsenek túl sokan,és a többi strandhoz képest is meglehetősen lassan mélyül a víz.

Ami a legjobb hogy tényleg teljesen mentes mindenféle emberi behatástól! Itt nincs büfé,jetski bérlés,üvöltő zene stb...csak a természet!" (Bóka Marci, 2018)

Plage di Lotu

Kb. 20 perces hajókirándulásra van Saint Florenttől! Szerintem nem is igényel kommentárt....elég ránézni a képre..... (Bóka Marci, 2018)

Plage de Ficaghjola

A strand Piana és a Capu Rossu között található félúton. Elég meredek, szűk szerpentin vezet le hozzá, ami gyalogosan hosszadalmas is, ezért az autós lejutás a javasolt. A part kavicsos, néhány látványos vörös sziklával. Eldugottsága miatt nyugodt is, és talán az egyik legkellemesebb strand a szigeten. (2023) forrás

Közlekedés

Alapvetően bérelt vagy saját autóval. Nyáron felhős és/vagy esős napokon a városokban és környékeiken rettenetes forgalmi dugók alakulnak ki. Augusztusban akár 2 órán át is a jármű foglyaivá válhatunk. Felhős, ködös napokon ajánlaton kerülni a nagy településeket.

Kerékpáron

Ez itt - kicsivel Saint Florent előtt -  kereken a 600. km, amit Bóka Marci kerékpáron megtett a szigeten

Dél felől érkezés Bastiába,az egyetlen kijelölt bicikli úton a szigeten! (Bóka Marci bicajos utazása Korzikán, 2018)

Autóval:

Az autóvezetési körülmények és a terepviszonyok változóak lehetnek, és függenek attól, hogy milyen területekre kívánja kiterjeszteni az utazását.

A sziget utak nagy része kiváló állapotban van, és a fővárosok közötti autópálya is rendelkezésre áll, ami megkönnyíti az utazást. Ugyanakkor számos kisebb, keskeny út is található a hegyvidéki területeken, amelyek lehetnek nehezebbek a vezetők számára. A sziget belső részein található hegyi utak is nehézséget okozhatnak, mivel meredek emelkedők, éles kanyarok és szűk utak jellemzik ezeket a területeket.

Az autós utazás során mindig fontos, hogy a biztonságos vezetési szokásokat kövesse, és az utakon szükség szerint lassítson, figyeljen a forgalomra, valamint az útviszonyokra. Továbbá javasolt, hogy béreljen olyan autót, amely megfelel az Ön igényeinek és a sziget adottságainak, például olyan autót, amely magasabb talajváz magassággal rendelkezik, hogy könnyebben megbirkózhasson az esetleges nehéz terepviszonyokkal.

Az autóbérlés Korzikán nagyon népszerű, és számos autókölcsönző vállalat működik a szigeten. Az autóbérlés során fontos figyelembe venni néhány fontos tényezőt, hogy biztonságos és zökkenőmentes legyen az utazás.

A megfelelő autó kiválasztása: Először is, a megfelelő autó kiválasztása nagyon fontos. Az autó kiválasztásakor érdemes figyelembe venni a tervezett útvonalat és az utazási igényeket, mint például a személyek számát, az utazás időtartamát, az útvonalakat és a terepviszonyokat.

Ellenőrizze az autó állapotát: Az autó átvétele előtt mindig ellenőrizze az autó állapotát és a dokumentációkat, beleértve a biztosítást és a szolgáltatásokat. Ellenőrizze az autó kártörténetét és a karcolásokat, amelyek előfordulhatnak, és rögzítse azokat a bérlői szerződésben.

Ellenőrizze az árat: Ellenőrizze az árakat és a díjakat, mert az autókölcsönző vállalatokban eltérő lehet az árak összehasonlítása. Ellenőrizze az üzemanyagpolitikát, az extra költségeket, például az autópálya matricát, a gyermekülést és az autó vezetési engedélyét.

Engedélyek és dokumentumok: Ügyeljen arra, hogy a bérlői szerződést az Ön nevére írják, és hogy az összes szükséges dokumentum és engedély rendelkezésre álljon. Az autókölcsönző vállalat általában követeli a vezetői engedélyt, a hitelkártyát és az érvényes személyazonossági igazolványt.

Biztonsági szabályok: Mindig ügyeljen az autó biztonsági szabályaira, és kövesse az utakon érvényben lévő közlekedési szabályokat. Az autó biztonsági berendezései, mint például a biztonsági öv és a gyermekülés, mindenkor használatban kell legyenek.

Kártérítési felelősség: Bizonyosodjon meg arról, hogy tisztában van a bérlési feltételekkel, beleértve a kártérítési felelősséget, és az autó javítására vagy cseréjére vonatkozó feltételeket.

Vendéglátás

Ne reméljük azt, hogy a szigeten vendéglőkbe járva igazából megismerkedünk valamiféle korzikai konyhával. A turista többnyire olyan éttermekbe megy, ahol tipikus olasz vagy francia ételeket kínálnak. A pizza dominál. Jó hír, hogy ugyan a választék nemzetközi, a minőség elég jó. Amúgy a korzikai gasztronómiában előkelő helye van a gesztenyének. Sok éteknél és desszertnél szereplő a gesztenye.

A háziasított disznók nagy része a szigeten félig vadállatként él, már amennyiben nem gazda, hanem a szabad természet biztosítja számára az eledelt. Azt mondják, hogy ez a természetes táplálkozás érződik a korzikai disznóhúskészítmények fenséges ízében. A szigete sok olyan kis bolt van, ahol a termelők árulják saját készítményeiket. Érdemes ezekből kóstolgatni!

Közbiztonság

Korzika jellemzően nagyon biztonság hely a turista számára. A városokban, falvakban semmi veszélyt nem jelent éjszaka a közterületeken mászkálni. Ha udvariasak és tisztelettudóak vagyunk, nem provokáljuk feleslegesen a helyi embereket, akkor nincs gond. Na jó, Korzikán létezik szervezett bűnözés, de ez nem veszélyezteti a turisták biztonságát, sőt igazából a helyiekét sem.

A közbiztonság tág fogalmába rakhatók a testi épséget kockáztató tényezők is. Nos Korzikán nyáron a hegyekben a hirtelen viharok veszélyesek lehetnek a turázókra. A kis hegyi patakok gyorsan átváltozhatnak rohanó árrá. Ennek a veszélyére a völgyekben több helyen figyelmeztető táblák is utalnak. A hegyi utakon, amelyeken gyakran széltében csak egy autó tud elférni, józan módon kell megfelelő sebességet tartani. A helyiek vad közlekedési stílusát ne utánozzuk. Tudomásul kell venni, hogy az ő helyismeretük, rutinjuk előnyével mi nem rendelkezünk.

Korzika olyan hely, ahol az állatok nagy része szabadon él és mozog. Gyakran látni közutakon teheneket, bikákat, kecskéket, vaddisznókat. Ez így önmagában nem rossz hír, de az esti, éjszakai sötétben, ha autót vezetünk, veszélyesek lehet ha ezek az állatok hirtelen az utunkat keresztezik. A félig vad disznók nem tűnnek veszélyeseknek, azért ne menjünk mindenáron a közelükben, mert tévedésből ennivalónak hihetik valamelyik testrészünket. Ez a tévedés számunkra kevésbé bizonyulhat megbocsáthatónak.

Egyéb hasznos tanácsok

Érdemes tudni: Korzikán a hivatalos nyelv a francia, de létezik korzikai nyelv is. Ezt a korzikai nyelvet azonban legfeljebb a lakosság 10 százaléka beszélni anyanyelvként. A kozikaiak fele valamilyen szinten tud ezen a nyleven, inkább a hétköznapi beszélgetés egyszerűbb szintjén. A turistás településeken sokan tudnak olaszul is.

Látnivalók


Ajaccio

Lakosság (2022-ben): 66,200

Nyüzsgő város, Napoleon emlékeivel.

,, Az olaszos ájáccsózás helyett ázsákszió-nak kell ejteni, az ájáccsót nem is értik hogy mi az!

Város vonatkozásában még nem volt nekem ilyen nagy csalódás! Tekintve hogy Napóleon szülővárosa, minden róla szól, de annyira gagyi meg elcsépelt az egész,hogy arra nincsenek szavak!

A Napóleon múzeum tulajdonképpen a vicc kategória, főleg annyi pénzért amennyibe a belépő kerül! Az épületek a pálmafák a kikötő mind szép és hangulatos, de nekem igazából semmi nem jött át ebből a nagy Napóleon érzésből! Ja és kényelmes sétával itt is letudható az óváros max 3 óra alatt, de abban már a fagyizás, meg a szuveniresnél a hűtőmágnes válogatás is benne van.


A főtér

A főtér szökőkúttal

Napóleon szülőháza közvetlenül a Napoleón múzeum mellett

Ja és kényelmes sétával itt is letudható az óváros max 3 óra alatt, de abban már a fagyizás, meg a szuveníresnél a hűtőmágnes válogatás is benne van." (Bóka Marci, 2018)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Korzika fővárosa és legnagyobb települése, amelynek óvárosa gyalog is könnyen bejárható. A Place César Campinchi téren találjuk a városi piacot (Marché d’Ajaccio), amitől délre a Place Foch téren áll Napoléon Bonaparte, a város híres szülöttjének szobra. A kis utcákban még délebbre haladva pedig a szülőházát is megtalálhatjuk (Maison Bonaparte), ami ma múzeumként működik. A hatalmas Place de Gaulle téren található a városi kaszinó apró épülete, aminek a másik oldalán már a tengert látjuk meg. Itt fut a híres Boulevard Pascal Rossi sétány, ami mellett még egy szűk strandot is találunk. (2023) forrás

Bonifacio

(francia kiejtés: bonifászio, korzikai nyelven: bunifáziu, szóval nem olaszosan bonifácsó, meg ilyesmi!)

Erőd veszi körül, sziklára épült, pici városka alig 3 ezer lakossal. 


a kikötőből az óvárosi részre nyíló kilátás

ez is

a kikötő bejárata a világítótoronnyal az óvárosból nézve

a város a kilógó földnyelv legnyugatibb pontjáról nézve

a csodás fehér homokkő sziklák a Rue Doria és Rue Madonetta kereszteződésénél lévő "teraszról"

Bóka Marci fotói kedvenc korzikai városáról

Kezdjük a napot az európai Franciaország legdélebbi városának meglátogatásával. A település egy félszigeten fekszik, méghozzá a sziklák tetején, akár 70 méterrel a tenger felett. Parkolni a kikötőnél lehet, innen kisvonattal, vagy gyalogosan lehet felmenni az óvárosba. Mielőtt bemennénk a városba, ha a másik irányba indulunk el a kiépített ösvényen a sziklák tetején, gyönyörű kilátás tárul elénk Szardínia felé. Innen tökéletesen rá lehet látni a Korzika déli partjait határoló gránitsziklákra.

Az óvárosban tett séta során felfedezhetjük a szűk utcákat, a hangulatos házakat és az újra és újra elénk táruló tengeri kilátást. Éttermeket itt is találunk, de lent a kikötőben még többet.
Plage de Canetto - Eldugott, homokos strand két nagy fehér sziklafal között. A strandhoz való lejutás nem éppen egyszerű a hepehupás földút miatt, de a hely nyugodt hangulata kárpótol az izgalmakért.
Plage de Palombaggia - Hosszú, ám kissé keskeny strand kicsit északabbra, ahová autóval is könnyen el lehet jutni. Található itt bár is, ám zuhanyzóra és mosdókra ne számítsunk, ahogyan ezen a szigeten egyik strandon sem

(2023) forrás

Bastia

(francia kiejtés: básztyá)

Kb. 44 ezer lakosa van. Régi, patinás kikötőváros.

,, Hangulatos kikötőváros, de semmi extrát nem kell tőle várni." (B. M.)

Bastia egy város a Cap Corse-félsziget déli részén. Bastia a sziget második legnagyobb városa, és gazdag történelmi és kulturális örökséggel rendelkezik.

A városközpont számos történelmi látnivalót kínál, például a Citadellát, amely a város történelmi központja volt, a Saint-Jean-Baptiste székesegyházat, a város számos szép szökőkutát, valamint a városi parkokat és a kikötőt. A városközpontban számos érdekes bolt és étterem is található, ahol a látogatók megkóstolhatják a helyi specialitásokat és ételeket.

Bastia egyik legismertebb látnivalója a Place Saint-Nicolas, a város főtere, ahol a látogatók megcsodálhatják a festői kilátást a kikötőre és a tengerre. A tengerparti sétány szintén népszerű hely, ahol a látogatók sétálhatnak a tengerparton és élvezhetik a kilátást a tengerre.

Bastia közelében számos turisztikai látnivaló található, például a Cap Corse-félsziget, amely a tengerre nyújtózik, valamint a St-Florent város, amely egy kis halászfalu és a környékbeli strandok egyik legnépszerűbb helyszíne.

Bastia egyik fontos eseménye a nyári Napóleon-fesztivál, amely a városban és a környéken zajlik, és bemutatja a régió történelmét és kultúráját.

Corte

A régi főváros kb. 600 éves citadellával, kb. 7400 lakossal. 


Corte citadellája - Bóka Marci fotója

,, A citadellán kívül semmi más említésre való nincs a városkában viszont egy csomó környékbeli túraútvonal kiinduló pontja ez a hely." (Bóka Márton, 2018)

Sarténe

(francia kiejtés: szártenn, korzikai nyelven szárté)

Hangulatos, szűk utcáival a leghitelesebben korzikai városkának tartják. Kb. 3400 lakosa van.

Sartène egy francia település a Déli-Korzika régióban. A település a sziget déli részén helyezkedik el, a Taravo völgyében. A város híres a szép építészeti örökségéről és a történelmi városközpontjáról, amelyet a korzikai hagyományok, az olasz építészet és az ókori stílus hatásai jellemzik.

Sartène városa gyönyörű természeti környezetben található, amely a Taravo folyó völgyében található hegyekkel és dombokkal van körülvéve. A városközpontban számos műemlék és történelmi látnivaló található, beleértve a székesegyházat, az ősi genovai házakat, a városfalat és a várromokat.

A város híres a helyi konyhájáról is, amelynek jellegzetes ételei közé tartozik a paca, a cédrától készült likőr, a száraz hús és a sajtok. A városban számos étterem és kávézó található, ahol meg lehet kóstolni ezeket a helyi specialitásokat.

Sartène környékén számos turisztikai látnivaló is található, beleértve a tengerparti strandokat és a környező hegyeket, amelyek kiváló túrázási és hegymászási lehetőségeket kínálnak. A város közelében található Pila-Canale településen az egyik legrégebbi és legnagyobb olajfás állomány található a világon, amely évszázados történelmi és kulturális értékkel rendelkezik.


Lima

,, Szerintem ez a leghitelesebb falucska a szigeten! Az alábbi képek nem sokat adnak vissza sajnos,de egy tündéri kis szűk utcás falucska távol mindentől fenn a hegyoldalban! Végtelen nyugalom honol itt,szó szerint az idő is megáll!

                                                                       (Bóka Marci, 2018)

Programlehetőségek

"Több mint 1000 km-es partvonalával, kristálytiszta vízével, homokos tengerparti öbleivel, tengeri madarak által benépesített sziklafalaival Korzika a Földközi-tenger térségében egyedülállóan változatos tengeri tájat kínál. A legjobb ha tengeri kajakba pattanva lapátoljuk körbe a szigetet, felfedezve legszebb partvidéki részeit." forrás


"Ha azok közé tartozol, akiket az aktív nyaralás pörget fel, húzz túrabakancsot, és máris indulhat a felfedezőút! A mediterrán térség legzöldebb szigetén változatos a táj: lankás és meredek hegycsúcsok, üde tengerszemek és hosszan elnyúló fennsíkok váltakoznak. Összesen több mint 2000 kilométernyi túraútvonal vár rád. Legyél a könnyebb vagy a nehezebb kirándulás híve, biztosan találsz kedvedre valót.

Ha tényleg profi vagy, igazi kihívás lehet a kontinens legnehezebb magaslati útvonalaként ismert GR20 (Grande Randonnée 20), amely északról délre 200 kilométer hosszan szeli át Korzikát. Az út legnagyobb része a sziget nemzeti parkján vezet keresztül, így a lélegzetelállító tájak mellett a világon egyedül itt honos fákat és virágokat is megcsodálhatod. De nemcsak a látványban, az illatokban is fürdőzni fogsz. Talán ezért is mondta Napóleon, hogy Korzikát az orra után is felismerné. Ha néhány fokkal könnyebb kirándulásra vágysz, jó választás lehet a „Mare e Monti Nord” útvonal, amely Cargèse-től Calenzanáig húzódik, vagy a „Mare e monti Sud”, ami egész évben járható, és amin Porticciótól Proprianóig juthatsz el." forrás


,, A strandokból rengeteg van. Mindenki döntse el maga melyiket szeretné meglátogatni! Egy biztos csalódni egyikben sem fog!
A tengeren kívül ott vannak még a hegyek,meg a GR20!Túráztam is pár alakalommal én is!Volt hogy a gr20utvonalan!Csodalatos helyek vannak a sziget belsejében!Aki szereti az aktiv kikapcsolodast minden képpen látogasson el a hegyek közé!Amire viszont fel kell készülni ezeken a helyeken az a vadvilág!Vaddisznók bárhol bármikor,még a tengerparton is össze lehet velük futni,azon kívül róka őz stb stb......maradjunk annyiban hogy éjszaka igen komoly mozgás van, főleg a hegyes erdős területeken!" (Bóka Marci, 2018)

Tipikus korzikai táj, ahogy a hegyek, dombok lefutnak a tengerbe! A képen ott a biciklim is teljes menetfelszereléssel! (Bóka Marci, 2018)

Időjárás

,, A tenger mérséklő hatása miatt itt ismeretlen a 38-40 fokos perzselő hőség, a hegyekben meg, értelemszerűen még hidegebb van!Az ilyen 25-30 fok jellemző a parton nyáron, éjszaka főleg. Minél magasabban kifejezetten hidegebb van. Eső bárhol, bármikor, egy nap akár többször is! Ami biztos, hogy ha esik akkor, ott esik....nem szemerkél, meg csepereg hanem ömlik! Nekem ki is jutott sokszor a "jóból", úgy hogy valamire való esőruha magunkkal vitele erősen ajánlott! Az esernyő semmit nem ér, mert a szél hozza-viszi a vizet. Így sok haszna nem lesz!" (Bóka Marci, 2018)

Olvasmányos linkek

Egy Bastia városában működő bíróság a francia alkotmányra hivatkozva kimondta, kizárólag a francia nyelv használható a szigeten a közhivatalokban. Ez azért okozott tiltakozásokat, mert a 340 ezres szigeten 150 ezren a helyi nyelvet beszélik (amely nagyon közel áll a sztandard olasz nyelvhez). Ráadásul a nyelvet az Unesco szerint is a kihalás veszélyezteti.

A döntés nem csak arról szól, hogy az állampolgárok hivatalos ügyeik intézésekor a franciát kötelesek használni, de a sziget parlamentjében sem lehet korzikaiul beszélni. 2023 forrás


"A legszebb fekvésű város címére minden bizonnyal Bonifacio pályázhatna a legnagyobb eséllyel: a magas, fehér mészkősziklákra épült város látványa a tenger felől megközelítve lélegzetelállító. Lentről erődnek tűnik a vörösessárga, hatalmas falrendszer. Fent, a városban megtudjuk: a középkori várfal évszázadokon át védte sikerrel a várost a betolakodók elől. A sziget fővárosa Ajaccio, Bonaparte Napóleon szülőhelye. Egyedi hangulatú, vonzó kikötő, igazi nagyváros, a világ egyik legszebb öble mentén épült. A háttérben magas hegyek húzódnak, amelyek még májusban is hósipkás kulisszául szolgálnak. Az éghajlat enyhe, az ajacciói laza életforma pedig az első pillanattól fogva elbűvöli az idegent, ahogy megérkezik. Élénk, vibráló színek, a helyi piac elképesztő változatossága, az óváros szűk utcái és történelmi levegője, a középkori citadella tövében sütkérező nyaralók – a főváros mindenkinek azt nyújtja, amire vágyik." forrás


"Korzika területének több mint egyharmada természetvédelmi terület, a sziget belsejében 2000 méter fölé emelkedő hegyvidék húzódik. (A legmagasabb csúcs, a Monte Cinto 2706 méter magas.) A hegyek között vezet a GR 20, a világ egyik leghíresebb turistaösvénye. A 180 kilométeres útvonalat mintegy két hét alatt lehet bejárni, de egy-egy szakaszába akár csak pár nap erejéig is érdemes belekóstolni. A lusta napimádók a nyári főszezonban keressék fel Korzikát, akik azonban körutazást, netán túrázást terveznek, jobban járnak az elő-, illetve az utószezonnal. Májusban a magas hegyekben még vakítóan tündököl a hó, miközben a hegyoldalakon tenyésző örökzöld bozótból, a macchiából bódító virágillat árad. Szeptemberben, októberben elég meleg a tenger a fürdéshez, de sehol sincs tömeg és az árak is barátságosabbak."forrás


"Tovább autózunk a sziget közepe felé. Egész utunk során hol feltűnik, hol pedig eltűnik újra a szigetet átszelő, minket kísérő vasút vonala. Időnként kisebb-nagyobb viaduktos hidak tűnnek fel, de nincs lehetőség megállni, hogy lefotózhassak legalább egyet. Aztán jó 20 km-rel Corte előtt áthaladunk egy kis hídon, majd csodálatos rálátás nyílik a Ponte du Vecchio névre hallgató társára. Ez egy duplaviaduktos építmény. Alul folyik a csodálatosan smaragdzöld Vecchio folyó, felette egy félköríven nyugszik az autóút hídja, majd efelett, sokkal magasabban, kisebb viadukttal alátámasztva a vasút hídja. Lélegzetelállító látvány." forrás


Ilyen egy naplemente Saint Florent partjainál. Még most is kicsordul a könnyem..... (Bóka Marci fotója)


"Porto Vecchio város Korzika középső, keleti részen tálalható, és innen kezdődnek a fehér homokos gyönyörű partszakaszok. Ki vagyunk éhezve a látványra, és amint felbukkan egy szép part már meg is akarunk állni, de kibírjuk, kicsit meg haladunk délnek. A türkizkék szín árnyalataiban csillog az öböl, fehér a part és még mindig süt a nap :)azt hiszem tényleg szép helyre jöttünk!

Telnek a napok, és én még mindig nem tudok betelni a tenger változatos kék színeivel. Szemüveg, pipa és a tenger kékjébe veszek, alulról lesem az enyhen fodrozódó vizet, és átadom magma a simogató víz örömének. Apró, ezüstösen csillogó halak társaságában úszom, nem zavarjak őket a jelenlétem, én meg teljesen kikapcsoltam, az én kis világom ismétlődő mindennapjaiból. A gyerekek is nagyon élvezik a vizet. Dávid az első nap szinte ki sem jön belőle, látszik is a fején mert tejfelszőke lett hirtelen. Rohangálnak, játszanak, építkeznek, úgy elvannak, hogy szinte észre sem vesznek minket.

Porto Vecchio: semmitmondónak tűnik a város elsőre, de amikor egy délután látogatásra indulunk, átalakul bennünk a kép. Pálmafákkal szegélyezett a járda, mozgalmas a kikötői rész, tele vannak az éttermek. Hatalmas privát jachtok, vagy inkább hajók vesztegelnek a kikötőben. Némelyik három szintes, és az általunk is látható nappalija is nagyobb egy kis magyar lakásnál.

Bavella: Tenger, városnézés, mi jöhet még? Hát természetesen a hegyek, amiből itt akad bőven. Észak-nyugatnak vesszük az irányt, letérve a parti főútról, már a völgy látványa felizgat minket. Gyönyörű tiszta víz folyik a hegyekből. Bavella tűsziklái felé igyekszünk. Az útikönyv említi a természeti szépséget, de arról a hegyi patak menti túraútvonalról nem mesél, amit mi akarunk felderíteni.

Bonifáció: Város a széltől kivájt, tépett mészkő sziklák tetején. Kivételes a látvány, a természet hihetetlen, szép, változatos vonalai a mélykék tengerből kiemelkedve. Kellemesen fúj a szél, tökéletes az időjárás a városlátogatásra. Bonifáció a Francia állam legdélibb városa. Középkori a hangulat a városrészben, szűk utcák, íves boltozatok, lehet bolyongani kedvünkre. A tengerre néző részek lenyűgözők, átlátni Szardíniára. Bagettet majszolunk az árnyékos templomtéren, és lessük a sokadalmat, közben elképzelem milyen lehetett itt az élet hajdanán.

Porto: Vörös hegyek emelkednek ki a tengerből, sziklás meredélyek mindenfelé, és ilyen vörösen tornyosuló tömbök közé vésett utakon tekergünk. Olyan tekintélyt parancsoló a táj, hangulata. „ elnézést de én ilyen lettem, csábító, de veszélyes, vigyázzon nagyon aki a medreimet, vagy fenséges csúcsaimat szeretné meghódítani” Porto kis, kedves, hangulatos város a hegyek köze szorítva. Sok látványosság nincs, ide a természeti szépségek, a hegyek, a búvárkodás, vonzza az embereket. Állítólag a mediterrán világ legszebb naplementéje az itt látható. " forrás


"Mivel nem vagyunk azok a "feküdjünk a tengerparton" típus, ezért a húsvét körüli időpont tökéletesnek ígérkezett. Igen ám, de minden útleírás azt hangsúlyozta, hogy Korzikát be kell járni északtól délig, de a helyi tömegközlekedés kicsit döcögős. Ekkor megfogalmazódott bennem, hogy az autót nem hagyhatjuk itthon. Tulajdonképpen csak 500-600 km és némi tenger választ el bennünket Korzikától, ez nyomába sem ér annak az 1200 km-nek, amit ahhoz kell megtennünk, hogy lakóhelyünkről szülővárosomba érjünk. Na, de most már tudom, hogy az a kis tenger okoz némi problémát. Tudat alatt mindig is viszolyogtam a komptól, de most olyan erősen akartam a saját autómmal bevenni a szigetet, hogy nem foglalkoztam ezzel az érzéssel. Kalandra fel!

Most, amikor már az élményeket írom, akkor úgy érzem, hogy most egy ideig nem akarok kompozni. A kompút 5 órát vett igénybe, mi Livornóból indultunk a reggeli órákban, így már előző este megérkeztünk, ebbe a tipikusan olasz kikötővárosba. A komp napsütésben futott ki, de 1 óra múlva már egy eső közepében találtuk magunkat. A hajótest csak ringatózott az én gyomrommal együtt, de a rosszullét el is illant, amint kikötöttünk Bastiában. A várost most figyelmen kívül hagytuk, egyből nekivágtunk a délre vezető útnak. Az út végig a tengerparton vezetett Bonifácioig, s egy idő után már nem bírtuk tovább, nemcsak szemünkkel, hanem összes érzékszervünkkel érezni akartuk a szigetet. Lehajtottam egy „Beach” táblánál és pillanatok alatt a parton teremtünk. Az első találkozás Korzikával itt történt meg." forrás


,, Porto Vecchio város Korzika középső, keleti részen tálalható, és innen kezdődnek a fehér homokos gyönyörű partszakaszok. Ki vagyunk éhezve a látványra, és amint felbukkan egy szép part már meg is akarunk állni, de kibírjuk, kicsit még haladunk délnek. Sok az utazó, tele vannak a kempingek, de sikerül tálalnunk egy jó helyet, ráadásul egy tengerparti a kempingben . Egy kis folyó tengerbe folyó ága mellett sátrazunk, nagyon tetszik mert a zsúfolt kemping nyugodtabb szegletében vagyunk. A türkizkék szín árnyalataiban csillog az öböl, fehér a part és még mindig süt a nap :) azt hiszem tényleg szép helyre jöttünk!

Telnek a napok, és én még mindig nem tudok betelni a tenger változatos kék színeivel. Szemüveg, pipa és a tenger kékjébe veszek, alulról lesem az enyhén fodrozodozó vizet, és átadom magam a simogató víz örömének. Apró , ezüstösen csillogó halak társaságában úszom, nem zavarjak őket a jelenlétem, én meg teljesen kikapcsoltam, az én kis világom ismétlődő mindennapjaiból." forrás


A szigetre elsősorban a gazdagabb franciák szoktak járni, ők is inkább északra, hogy akár hosszú hetekig édes semmittevéssel töltsék idejüket. A keleti part kicsit kevésbé előkelő, míg a sziget belsejében kiváló túraútvonalak találhatóak.

Mivel a szigetre számos terméket importálni kell, az árak átlagosan magasabbak mint például Olaszországban.

(2024) forrás

Fotóegyveleg

A tehenek nem szoktak tengerparton időzni - de itt igen

Saint Florent: Igazából egy kikötőfalu! Itt tényleg semmi más nincs csak a kikötő! Ez itt a lényeg. A környékre minden hajókirándulás  innen indul! (Bóka Marci, 2018)

Bonifacio kikötője - Bóka Marci fotója

Bastia - Hoppá! Budi van a balkonokon. - k.a. fotója

Vendéglői humor: Itt minden frisss (kivéve a pincért, a szardellát az olajos tonhalat és az articsókákat) - Nincsi mikrósütő (kivéve a csecsemőknek a cumi) - Nincs mélyhűtő (kivéve a fagylatoknak)

A pincér magas, kicsit csibész, de figyelmes. Ami a tulajt illeti, nos, az a pincér. (m.p., 2022)

Vissza az elejére


Kommentek

cobranco, 2020. 02. 15. 16:03
Korzika,a végletek szigete.,melyet„mini kontinens”-ként is emlegetnek,nemcsak történelmi és kulturális értékei,de természeti csodái is dobogósak.
A mediterrán sziget késő tavasszal a legszebb,amikor még minden zöld,virágok amerre csak a szem ellát,a víz,a hőmérséklet már tökéletes,de még nincs tömeg.
Tavaly tavasszal egy kerékpáros kalandtúra keretében bejártuk a sziget nagy részét,az eseményeket „roadmovie” formájában rögzítettem.A különleges látványvilágon kívül,sport,gasztronomia,strandteszt,valamint egyedi kommentár is színesíti a tartalmat.

Az első részben,a lejutás viszontagságai/maratoni,autózás,tengeren hánykolódás borzolja majd a kedélyeket,de a fáradtság megéri,kalandoraink már az első napon belekóstolhatnak az igazi mediterrán hangulatba,díszletként pedig Cap Corse,„Európa mutatóújja” mutatja be magát/hogy ezzel a gyötrelmes képzavarral éljek/…nem kis sikert aratva…

Éjjel-nappal Korzika 1.rész: "Kalandok szigete" 2019. FullHD 1080p
https://www.youtube.com/watch?v=RGiJtQZP584

Útvonal:
Bastia-Miomo-Erbalunga-Sisco-Piatracorbara-Tour d"Osso-Mascinaggio-Moulin Mattei- Porto Centuri-Pigno-Canelle-Arbo

Az útifimhez ezúttal is készült írásos beszámoló,akit érdekel itt találja:
http://cobranco.hu/turabeszamolocorse_19.html

Fotoalbum:
https://www.facebook.com/cobranco.zoltan/posts/2394529953961715

Térkép:
https://drive.google.com/open?id=1yxNN39ZHuUxfpTubEGUmhOddEACSoorN&usp=sharing


Ákos, 2019. 07. 22. 13:13
Hülyeség, hogy annyira drága lenne, nem tudom, ki honnan veszi ezt. Vmivel drágább, mint Olaszország, dehát itt francia árak vannak, ennyi. A kaja jó, az emberek normálisak, az időjárás elviselhetően meleg, és nagy a lazaság, sok minden megengedett. Szerencsére nem nyüzsögnek a turisták mindenfelé. A tenger kristálytiszta, a hegyi patakokból szó szerint inni lehet. A Gr20 az egyik legszebb és legkeményebb túraútvonal, amivel csak találkoztam. Nem a kényelmes, hanem inkább a felfedező típusú kirándulóknak ajánlom.


Bóka Marci, 2018. 09. 05. 14:54
A strandokról nem írnék tul sokat az oldalon amugy is van egesz jo felsorolás,meg van belőlük annyi,higy nem igaz,mindenki döntse el maga melyiket szeretné meglátogatni!Egy biztos csalódni egyikben sem fog!
A tengeren kívül ott vannak még a hegyek,meg a GR20!Túráztam is pár alakalommal én is!Volt hogy a gr20utvonalan!Csodalatos helyek vannak a sziget belsejében!Aki szereti az aktiv kikapcsolodast minden képpen látogasson el a hegyek közé!Amire viszont fel kell készülni ezeken a helyeken az a vadvilág!Vaddisznók bárhol bármikor,még a tengerparton is össze lehet velük futni,azon kívül róka őz stb stb......maradjunk annyiban hogy éjszaka igen komoly mozgás van főleg a hegyes erdős területeken!
És akkor a mennyi az annyi kérdéskör!Írta itt más az oldalon hogy korzika pofátlanul drága,de ez nem igaz!Ugyanis még attól is sokkal drágább!Valami elképésztően letaglózóan felfoghatatlanul mocskos drága!
Nem tudom a kontinentális franciaországban milyenek az árak mert ott még nem jártam,de szerintem mindent elmond az a tény hogy 3 hétre 700euro éppen hogy elég volt,mindezt úgy,hogy mindig éhes voltam és sosem voltam kényelmesen!Oké,ebben benne van a komp árától kezdve az utolsó fagyi is,de pl semmilyen felesleges vackot szuvenírt stb nem vettem,és csak kempingben szálltam meg,de volt hogy ott sem,mert több éjszakát is vadkempingeztem!A benzin literje 1.8euro körül mozog de láttam 1.93-ért is,egy rossz reggeli (egy baguett arra valami felvágott meg egy kakaó)sosem jött ki 5euro alatt,és azert lássuk be ezzel jól nem lakik senki föleg nem ha napi alsó hangon 5000kaloriat éget!A hegyen az utolsó utáni étteremben is 9.50 euro egy rossz margarita pizza,frekventáltabb helyeken 11alatt nincs is,ha meg esetleg valami húst is szeretnél rá,14 alatt ne is gondolkodj!Cserébe valami csapnivalóan szar a pizzájuk!Egy normalis főétel 25-30alatt egyszerűen nincs,ugyhogy egy "romantikus" vacsora alkalmával nem egy nagy művészet egy 100-ast elkajálni,es még csak nem is biztos,hogy jól fogunk lakni!
A kemping úgy hogy biciklivel voltam(tehat nem kellett még külön az autó miatt fizetni stb)es áramot sem kértem soha igy mozgott olyan 9-14euro között/éjszaka,es itt 2 max 3 csillagos helyekrol beszelünk tehat semmi luxus!Szóval nem az a kifejezett diszkont áru hely!Van ugyan spar meg egyéb nagyobb aruház láncok,de ott is horror árakra kell készülni,főleg ha gyümölcsöt meg húst akarunk venni!
Időjaras:a tenger mérséklő hatása miatt itt ismeretlen a 38-40fokos perzselő hőség a hegyekben meg értelem szerűen még hidegebb van!Az ilyen 25-30fok jellemzo a parton nyaron,ejszaka foleg minel magasabban tud kifejezetten hideg lenni.Eső bárhol bármikor,egy nap akár többször is!Es ami biztos,hogy ha esik akkor ott esik....nem szemerkél meg csepereg hanem öntik!Nekem ki is jutott sokszor a "jóból",ugyhogy valamire való esőruha magunkkal vitele erősen ajanlott!Az esernyő semmit nem ér mert a szél hozza-viszi a vizet,igy sok haszna nem lesz!
Mindent egybe véve,örülök hogy jártam itt,idővel amugy is minden megszépül,még ha kétszer majdnem el is jutottam a töréspontig a szigeten!Egy biztos,ha hátizsákosként akarod felfedezni semmi képpen ne becsüld alá,minden másra ott a master card!


Bóka Marci, 2018. 09. 05. 13:53
Városok ahol jártam:
-Bastia:egy hangulatos kikötőváros de semmi extrát nem kell tőle várni.
-Porto Vecchio:igazából említést sem érdemelne annyira gagyi!Van valami "óvárosi" része,de minden költői tulzas nelkul, be lehet járni fél óra alatt,de úgy hogy akkor tényleg minden utcájában megfordultunk!
-Bonifacio:egyertelműen a legnagyobb highlight a szigeten ha a varosokrol van szó!Mindenkinek csak ajanlani tudom!Ezt nem szabad kihagyni!
-Sarténe:nagyon bájos kis falucska a hegyoldalban ahonnan egeszen a tengerig ellátni!Az oldalon az áll higy a leghitelesebb korzikai varosnak tartjak,de szerintem van ettől jobb pályázó erre a címre!
-Ajaccio:az oldalon többször is leírt olaszos Ájáccsózás helyett ázsákszió-nak kell ejteni,az ájáccsót nem is értik hogy mi az!Számomra a legnagyobb csalodas a varosokat tekintve!Tekintve hogy Napoleon szülővárosa minden róla szól,de annyira gagyi meg elcsépelt az egesz,hogy arra nincsenek szavak!A napoleon múzeum tulajdon képpen a vicc kategória főleg annyi penzert amennyibe a belépő kerül!Az épületek a pálmafák a kikötő mind szép és hangulatos,de nekem igazából semmi nem jött át ebből a nagy napoleon érzésből!Ja és kényelmes sétával itt is letudhato az óváros max 3 óra alatt,de abban már a fagyizas meg a szuveniresnél a hűtőmágnes válogatás is benne van.
-Bocognano:tündéri hegyi falucska egy igazi tradicionalis pékséggel a főutcán!A legjobb péksütit itt ettem egész utam alatt!
-Corte:a citadella nagyon szép,de kb ennyi az összes latnivalo,viszont a környéken sok izgalmas dolgot lehet csinálni és találni!
-Saint Florent:ejtsd san floran(a floran végén az n-t nem is igazan ejtik az előtte lévő a meg jó hosszú és orrban képzett)minden környék beli hajokirandulások kiinduló pontja!A plage di saleccia meg plage di lotu párost nem is szabad kihagyni.Kötelező program ennek a két már-már karibi feelinget idező strand meglátogatása!Vakítóan fehér homok,meleg víz!A naplemente meg olyan szép higy besírsz!


Bóka Marci, 2018. 09. 05. 12:31
Az idény júniusban 3hetes bicikli túra keretén jártam be a szigetet 2 keréken!Tapasztalataim élményeim a következők:
Első körön a biciklizésre kitérve:mindenki akinek ilyen jellegű terve van a szigettel kapcsolatban alaposan gondolja át még egyszer mire vállalkozik!A terep viszonyok rettenetesen gyilkosak,főleg a sziget nyugati es középső részein,a keleti rész viszonylag síknak mondható de csakis szigoruan a part menten!A másik meg az,hogy az egesz szigeten gyakorlatilag jó ha összesen van vagy 20km bicikli út,azon kívül semmi!Így jobb híján a közúton kell közlekedni amivel a legnagyobb probléma,hogy a korzikaiaknak amugy sincs semmi közlekedési kultúrájuk,biciklisek meg egyszerűen nem járnak arra a földrajzi viszonyok miatt,éppen ezert tudomást sem vesznek az emberről,nem egyszer volt hogy majdnem elütöttek,vagy amig megelőztek lehúzott ablak mellett folyamatosan orditva szitkozódtak mellettem,hogy miert tartom fel őket stb......
A technikai problémákra érdemes alaposan felkeszulni(defekt stb)ugyanis sehol nincs bicikli bolt vagy szervíz,Porto vecchióban van egy intersport meg ajaccióban,ez utóbbiban decathlon is de ezzel van ennyi!Tehát bármi kell nem lesz egyszerű helyben beszerezni!Én összesen 700km-et tekertem.


Judit, 2017. 06. 29. 11:22
Fantasztikus hely, mindenkinek ajánlom aki nem csak egy tengerparti heverészésre vágyik. Igazi arcát a hegyekben mutatja meg, de persze a strandolást sem szabad kihagyni. Egyetértek azzal, hogy akár több hétre is érdemes elutazni ide, viszont azt nem tartom helytálló információnak, hogy pofátlanul drága lenne. Autóbérlésről nem tudok mit mondani, mert sajáttal voltunk, de az üzemanyag (2017 június 95 benzin) átlagban 1,3 EUR, itthon jelenleg 335 Ft. Étkezés: főételek 13-20 EUR között, mi négyen voltunk, egy étkezés 3 Pastissal, egy üveg vagy két pichet borral, egy vagy kettő előétel négy főétel 110 EUR között megállt. Ez szerintem megfelel az egyéb franciaországi áraknak. De messze olcsóbb, mint például Izland, Dánia, Hollandia, Norvégia és még sorolhatnám.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon