ÚTIKRITIKA.HU / Languedoc-Roussillon


hirdetes

útikritikák


Languedoc-Roussillon

Languedoc-Roussillon-ról dióhéjban| Tetszett&nem tetszett |Vélemények| Odajutás| Szállás |Közlekedés| Étkezés|Közbiztonság| Egyéb hasznos információk| Montpellier |Carcassonne| Béziers| Narbonne| Perpignan |Sete| Queribus| Nimes| Egyéb érdekes helyek| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.

Villefranche-de-Conflient (vilfrans dö konflan) - i. n. fotója


Languedoc-Roussillon-ról dióhéjban

Kiejtés: langedok ruszijjon

Languedoc-Roussillon egy nagy dél-franciaországi régió hosszú mediterrán partvonallal. Languedoc-Roussillon régió tengerparti szakasza körülbelül 240 kilométer hosszú, kezdve a Camargue régiótól a spanyol határig.

Languedoc-Roussillon 2016-ban egyesült az Occitanie régióval. Ennek révén, 72 724 négyzetkilométernyi területtel ez lett az egyik legnagyobb franciaországi régió. DE ezen belül a Languedoc-Roussillon régió csupán 27 376 négyzetkilométer nagyságú.

Languedoc-Roussillon régió központi városa Montpellier, amely a régió déli részén fekszik.

A régió fő turisztikai nevezetességei közé tartoznak a homokos strandok, mint például a La Grande-Motte és a Le Grau-du-Roi, a történelmi városok és falvak, például Carcassonne és Nimes, a középkori kolostorok és kastélyok, például a Fontfroide kolostor és a Peyrepertuse kastély, valamint a kiváló borkészítő területek, például a Minervois és a Corbières borvidékek.

Az UNESCO világörökségi helyszínek közül a régióban található a Pont du Gard, amely egy római akvadukt a Gardon folyó fölött, és a Canal du Midi, amely egy 17. századi csatorna, amely a Földközi-tengert köti össze az Atlanti-óceánnal.

Nyugati és keleti határain a tengerparttal és a Pireneusokkal határos, és ezek a specifikus földrajzi adottságok erősen befolyásolják a régió éghajlatát, a növény- és állatvilágot, valamint a vidéki és városi életmódot.

Languedoc-Roussillon hagyományosan egy olyan régió, amelynek gazdasága erősen összefonódik a mezőgazdasággal, különösen a borászattal és az olajfákkal.

Kulturális turisztikai szempontból egyedi építészeti stílusokkal találkozhatunk az ottani középkori városokban és falvakban, pl. Carcassonne és Pézenas.

Languedoc-Roussillon híres konyhája a mediterrán és a franciás ételek kombinációja, köztük a tengeri ételek, a sajtok és a sütemények.

A régióban található a világ legnagyobb borvidéke, a Languedoc. Évente mintegy 2,5 millió hektoliter bort termelnek, ami a teljes  francia bortermelés 30%-át teszi ki. A régió legsmertebb borvidéka a Minervois a vörös boraival. 

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A régióban számunkra a csúcsélmény egyértelműen a Carcassone vár meglátogatása volt. gy középkori témájú film jeleneteiben éreztük magunkat. A várfalak tetején járkálni látványos időtöltés.

2. A régió déli részén Pézenés városka hangulatos keskeny utcái

3. Minvrve falu és a Hérault foyó kanyarulatában, és Saint-Guilhem-le-Désert falu ugyanezen folyó mentén

4. A Pireneusok lábánál Collioure tengerparti falu a látványos parti sziklákkal

5. Ugyanarrafelé az Eus az ódon középkori kőházaival

6. A Corbières-hegység és az Orbieu folyó közötti  Lagrasse nyugs vidéki hangulata

7. Camargue vidékén az Aigues-Mortes nevű falu a várfaláva

8. A fejedelmi kacsasültek és előételnek a friss kagylók

Nem tetszett

1. Csak októberre tudtuk időzíteni az ottani utazásunkat, márpedig akkor van a legtöbb eső, és csípős szeled időjárás (ezt tudtuk előre, de nem tudtunk máskor menni)

Vélemények

,, Languedoc-Roussilon már a fekvéséből adódóan is belophatja magát a szivünkbe, 200 (!) kilométer, széles, homokos, tengerpart, mellette pár kilométer síkság, majd némi szőlődomb - egész pontosan a teljes francia bortermelés 60%-a -, ami aztán elkezd meredeken emelkedni, hogy nyugatról a Pireneusokba, északon a Francia-Középhegységbe ütközzön.

A tájhoz most tegyél hozzá 33 fokot, az év háromszáz napjában napsütést és állandó szelet, hogy nehogy túlmelegedj, és hogy szép hullámos legyen a tenger. Ha ez megvan, akkor jön hozzá még a 0,50 eurós, mindig forró baguett, a 370- féle sajt és egy euró/pohár fehérbor (és milyen bor...) ár a helyi fesztiválon. És ha még mindig nincs kedved elindulni, képzeld hozzá, hogy előre köszönnek az utcán, és hogy a második napodon, már a falu összes lakója tudja, hogy hogy hívják a gyerekeidet. Mert te vagy A külföldi. Ez Languedoc.

Az a Languedoc, ahol a fentieken túl még található olyan negyven középkori városka, egy 240 kilométer hosszú, párszáz éves csatornarendszer, a Canal du Midi, ahol hajózhatsz, ha unod a tengert és vagy 30 katar vár. Egészen pontosan minden hétszáz méternél magasabb magaslaton egy. A városkákban nyilván katedrális, a városok között pedig monostorok, ahogy ez rendes mediterrán országokban elvárható :)

A külföldiek 95%-a kizárólag Carcassonne meglátogatása miatt érkezik a régióba. Rosszul teszik. Carcassonne gyönyörű, a régió pedig lélegzetelállító, úgyhogy ne csak a várért menjünk oda.  (2017)" forrás

Odajutás

A Wizzair Budapestről repül Nizzába és onnan kb. négy és fél órás autózással lehet elérni a régiót. A Ryanair Budapestről repül Marseille-be, és onnan csak kb. 2 és fél óra az út pl. Montpellier-ig.

Ha célirányosan akarunk a régióba utazni, akkor nem a repülés hanema vonatozás a legpraktikusabb, akár Párizsból is, hiszen a TVG a francia fővárosból 3 óra 15 per c alatt jut el Montpellier-be.

Szállás

Ajánlok négy nagyon karakteres, romantikus, régióbal található szálláshelyet:

Château de Floure: Ez egy gyönyörű középkori kastély a Floure faluban, közel a Carcassonne-hoz. A kastély hotelként működik.A romantikus szobák és lakosztályok mindegyike saját fürdőszobával és antik bútorokkal berendezett. A kastélyhoz tartozik egy tágas kert, medence, pezsgőfürdő és wellness részleg is.

La Maison d'Ulysse: Ez egy ősi pásztorház, amit elegáns szállodává alakítottak át. A szálláshely a Provence és a Languedoc határán található, egy csendes faluban, ahol csodálatos kilátás nyílik a környező vidékre. A szobák szépen díszítettek, a kertben van medence.

Le Couvent d'Hérépian: Ez egy bájos 17. századi kolostor, amelyet ugyancsak átalakítottak elegánsszállodává. A szálloda Hérépian falujában található, a folyóparton, és gyönyörű kilátást nyújt a környező tájra. A szobák elegánsak romantikusak, és persze minden szobához tartozik saját fürdőszoba.

Les Cabanes dans les Bois: Ez egy fausi vendégház, amely eldugott helyen található az erdőben, közel a Canal du Midi-hoz. A vendégházban csak 5 faépület található, mindegyik saját fürdőszobával és szép kilátással rendelkezik az erdőre. A vendégeknek lehetőségük van kerékpározni, túrázni és horgászni a környéken.

Közlekedés

A térség felfedezése tömegközlekedéssel kifejezetten neéhzkes. Autót kell bérelni!

Languedoc-Roussillon régióban a bérelt autóval utazók számára általában jók a közlekedési lehetőségek, és az autóval történő utazás egyik legkényelmesebb módja a régió felfedezésének. Azonban a régióban vannak olyan utak, amelyek keskenyek, kanyargósak vagy nehezen járhatóak, különösen az olyan helyeken, ahol a hegyek között haladnak. Ezért fontos, hogy az autóvezetők legyenek óvatosak, és ügyeljenek az útviszonyokra.

A parkolás a régió nagyobb városaiban és turisztikai helyszínein általában fizetős, különösen a szezonban. Azonban általában könnyű találni parkolóhelyeket az utcákon és a parkolóházakban is.

A régióban van néhány autópálya, amelyek könnyen elérhetők az ország többi részéről. Az autópályákon a sebességhatárok változhatnak, és az autóvezetőknek szem előtt kell tartaniuk a helyi sebességhatárokat.

Az autópályán kívül a régióban sok kanyargós és hegyi út van, amelyek bámulatos kilátást kínálnak, de az autóvezetőknek ügyelniük kell az úton való közlekedésre és az esetleges lassú forgalomra.

Étkezés

Languedoc-Roussillon régió híres a gazdag ízekről, és számos helyi ételspecialitása van. Néhány ilyen specialitás a következő:

Cassoulet (francia kiejtés: kászulé): Ez egy hagyományos húsétel, amely nagyon jellemző a Languedoc régióra. A cassoulet fehérbabból, húsokból (általában bárány, kacsahús, kolbász és disznóhús), valamint zöldségekből áll, és hosszú ideig főzik nagy cserépedényben.

m.a.

Brandade (brandád): Ez egy másik hagyományos étel, amely a környék halászati ​​hagyományaira alapoz. A brandade egy krémes halpüré, amelynek fő összetevői az olajos halak, például a tőkehal , olaj, fokhagyma és tej.

Tielle: Ez egy La Ciotat-ban készült, ízletes pitéhez hasonló, de sós étel, amelyre a régióban többféle ecept létezik. A tészta tölteléke:  hagyma, paradicsom, olajbogyó és polip

Rouille (rujj): Ez egy olyan fokhagymás mártás, amelyet általában a bouillabaisse (bujábesz) nevű hallevessel szolgálnak fel. A mártás fő összetevői fokhagyma, kenyérmorzsa, olívaolaj, paprika és tojássárgája.

Fougasse (fugász): Ez egy olyan ízletes, péksütemény, amit a régióban hagyományosan készítenek. A fougasse kenyérszerű, többnyire ovális alakú, és különböző töltelékekkel lehet készíteni, például fokhagymával, sajttal vagy olajbogyóval.

cs.a.

Ezen kívül a régióban gazdag választékban találhatók a helyi borok, sajtok, olívaolajak és édességek is, mint például a crème catalane vagy a fougasse d'Aigues-Mortes (fugász deg mort).

Közbiztonság

Teljesen jó a közbiztonság, de persze ne hagyjunk értékeket az autó ülésein. Éjszaka a nagyobb városokban ne mászkáljunk, mert vannak suhancok, akik szívesen provokálnak bárkit. Ezek többnyire munkát következetesen kerülő észak-afrikai bunkók. A falvakban, kisvárosokban nincsenek jelen.  

Bicajos rendőrök Perpignanban - i. n. fotója

Egyéb hasznos információk

Montpellier

ejtsd: monpelié

Lakosság (2022-ben): 228 ezer, de 472 ezer a vonzáskörzettel együtt. 

Montpellier egy gyönyörű város Dél- Franciaországban.
A belváros autómentes övezet, sikátorokkal, hangulatos terekkel, parkokkal.
Pár napot el lehet tölteni az apró hangulatos üzletek, kávéházak között sétálva.
A városban található a világ legrégebbi Orvosi Egyeteme, természetesen Diadalív is van.
A villamoshálózat remek, a pékségek- cukrászdák kínálata hívogató.
A Fabre Múzeum és a Moco / kortárs múzeum/ is bejàrható a kultúra iránt érdeklődőknek.
Piac és óriási bevásárlóközpont hívogat vásárlásra.
A tenger tömegközlekedéssel elérhető.
A közelben számos kirándulás tervezhető: St Guilhem le Désert / evezés a Hérault folyón/, Aiguilles mortes, Avignon. (v. á., 2022)

u. i. fotója

Carcassonne

ejtsd: kárkászon

Lakosság (2022-ben): 47,000

sz. g. fotója

,, Carcassonetól olyan sokat vártam, hogy őszintén féltem, csalódni fogok. És nem. Turista sok van, de eszük kevesebb, a jegyedet vedd meg online és kerüld ki a hosszan kígyózó sorokat, hogy bentről élvezd Európa legnagyobb középkori várát. A La Cité olyan szép, hogy felmerül az emberben, hogy egy díszlet közepén sétál, nem egy igazi, ezeréves vár falain.

Nézz meg mindent, fogyaszd el a jól megérdemelt cassoulet-det (zöldfűszeres sólet fehérbabból, egy szál belesütött toulouse-i fehérkolbásszal és egy egész konfitált kacsacombbal, nehogy kevés legyen a hús), majd várd ki a teljes sötétséget, hogy minden arcát megnézd a csodálatos várkastélynak. (2017)" forrás

Béziers

(francia kiejtés: bézijé)

Lakosság (2022-ben): 74,000

m. t. fotója

a. n. fotója

Narbonne

Lakosság (2022-ben): 52,000

u. n. fotója

Érseki palota - k. misi fotója

Perpignan

ejtsd: perpinyan

Lakosság (2022-ben): 121,000

m. h. fotója

k. g. fotója

Séte

Lakosság (2022-ben): 44,000

,, Sete mindazt képviseli, amit szeretek a mediterrán régióban. Ami azt jelenti, hogy kicsit büdösebb van, kicsit több a szemét, kicsit vegyesebb a közönség, és kicsit hangosabban él minden, mint másutt. Kikötők, jachtok, teherhajók, halsütödék, matrózok, halászok, romos utcák, zaj, kosz és ellenállhatatlan hangulat. Nekem kedvenc." forrás

p. m. fotója

Queribus

(francia kiejtés: keribüsz)

,, Queribus egy azok közül a katar várak közül, amelyekből 30+ található a régióban. Elképesztő kilátásban lesz részünk, ha nem vagyunk restek felmászni (vagy 3 éves létünkre felcipeltetni magunkat anyánkkal) a beléptető kaputól a várig. Megéri.

A várból tiszta időben egészen Andorráig ellátni, ami nekünk is következő állomásunk volt." forrás

r. l. fotója

Nimes

(francia kiejtés: nim)

Lakosság (2022-ben): 146,000

r. a. fotója

Egyéb érdekes helyek

,, Languedoc-Roussillon, és azon belül Hérault megye a kevésbé népszerű úti célok közé tartozik még Dél-Franciaországban is. De baj nekünk, ha még vannak remek helyek, ahol semmi nyomuk a mindent ellepő turistahadaknak?
Ha Franciaország legfontosabb idegenforgalmi célpontjait vesszük sorra, akkor az ország délnyugati részében található egykori Languedoc-Roussillon régió egész biztosan nem az elsők között jönne szóba: Párizs, a Cote d’Azur, a Loire-völgy vagy Provence egész biztos megelőzi, de a Francia-Alpok, Elzász vagy Bretagne is előbb juthat az úti célok közül az eszünkbe. Languedoc-Roussillon, melyet néhány éve a Francia-Pireneusok tartománnyal egyesítve az Occitanie nevű tartományba soroltak, a Földközi-tenger kanyarulatától a spanyol határig terjedő szakasz francia megyéit egyesítette, de Carcassonne várát leszámítva nem nagyon tartalmaz nemzetközi hírű turista-attrakciót, és az említett célpontokhoz képest jóval kevesebb látogatót is vonz. Mit szóljon hát Hérault, amely ennek a régiónak az egyik megyéje csupán, és még Carcassonne se jutott neki?

Egy hét alatt, amennyit most itt tölthettem, az derült ki, hogy csak a nevesebb egyéb francia területekhez képest kevés a látnivaló, és akár még több időre való programmal is szolgálhatna. Hérault rendkívül változatos, jó adottságú vidék, ahol egyszerre van festői tengerpart, csodás kisvárosok és falvak, tőlük félóra autóútra pedig magas hegyek, vagy éppen szőlővidékek és persze hosszú kilométereken át összefüggően érintetlen, jellegzetesen mediterrán bozót (ezt itt garrigue-nek nevezik). Ehhez társul a hagyományosan jó éghajlat, az évi 300 napsütéses nap, bár most nyáron Hérault sem kerülhette el az egész országon végigsöprő negyvenfokos maximumokat – szerencsére az ottjártunkkor épp a két nagy hőhullám között voltunk, és végig kicsivel 30 fok fölötti hőmérsékletet mértek, ami nyaranként teljesen normális arrafelé. (2019)" forrás

Olvasmányos linkek

"A máig érintetlenül maradt hátvidékein és védett tengerpartján kívül történelmi és kulturális örökségével is meglepő élményt nyújt Languedoc-Roussillon. Számos műemlék, történelmi színhely, apátságok és kastélyok várnak a kirándulóra. Ha elszánnánk magunkat egy tavaszi kiruccanásra, ne feledkezzünk meg a négy, az UNESCO listáján is szereplő világörökségről. Vagyis a 48 méter magas Pont du Gard akvaductról, ami ma már számos szabadtéri rendezvénynek is remek helyszínt ad, a Canal du Midi csatornáról, amely eredetileg közvetlen vízi összeköttetést biztosított az Atlanti-óceán és a Földközi-tenger között, és amit ma már lakóhajóval utazó turisták keresnek,Carcassonne óvárosáról, a szinte sértetlenül megmaradt középkori kővárral, és végül a Compostellába vezető Szent Jakab zarándokútról.

Római, arab és kelta hatások révén született Languedoc-Roussillon, a Földközi-tenger menti kultúrák és civilizációk hatalmas olvasztótégelye. Történelmi és művészvárosai, ősi falvai, mint Montpellier, Nimes, Carcassonne, Narbonne, Béziers és Perpignan, Uzes, Pézenas, Beaucaire, Lagrasse és Elne mind erről tanúskodnak. Érdemes közülük néhányat beilleszteni az útvonalunkba is. Languedoc-Roussillon kivételes tájakat kínál, amelyeket a természet szeszélye formált évezredeken át. Hegyszorosok, vastag mészkőrétegbe vájt völgyek, sziklarengetegek, hasított bazalt tömbök és hegycsúcsok jelentik a hátvidék nevezetességeit.

Folyami turizmus: A Canal du Midi és a Robine-csatorna közel 300 kilométeres távon nyújt lehetőséget a táj és a falusi életmód megismerésére. A turisták a megkapó táj mellett rózsaszín flamingókat, camargue-i bikákat, és kis halászkikötőket láthatnak. A folyami út átszeli Aude vidékét, ahol olyan történelmi városok előtt csordogálnak el az utazók, mint Carcassonne és Narbonne és Béziers." forrás


"Carcassone: olyan várat láttok benne, amilyet eddig csak a Hamupipőkében vagy a többi tündérmesében… A várost nem lehet eltéveszteni. Az Autoroute des Deux Mers (vagyis a Két tenger autópályája) A61-es szakaszán fekszik. Maga a látnivaló a dupla fallal körülvett, kora középkori hangulatot árasztó óváros, amely az évszázadok során többször tönkrement ugyan (felégetés, részleges lerombolás), de utólag aztán mindig akadt egy-két herceg, püspök vagy polgármester, aki kisajtolta a lakosokból a restaurációhoz szükséges összegeket.

Az óváros nagyjából így néz ki; körülbelül három kilométer hosszú, egymástól 12-20 méterre fekvő kettős falrendszer (a rajzon zölddel jelölt szakaszon fel lehet mászni a falakra), harminchat torony, húsz bástya, hangulatos utcácskák rengeteg szuvenírshoppal és zabáldával (itt van például ez az édességbolt, amelyben több száz (!) fajta csoki, cukorka, nyalóka és minden egyéb – sima és töltött – desszert található, feltéve, ha annak legalább nyolcvan százaléka cukor vagy méz).

Persze biztosan van, aki szerint ez az egész olyan giccses, hogy jobb is lenne elfelejteni. Mivel ízléssel nem vitatkozunk, ismételten a teljesen szubjektív véleményünket mondjuk, mely szerint Carcassone óvárosa igenis nagyon kellemes, látványos és hangulatos hely, ahol a hozzánk hasonló halandók jól fogják érezni magukat." forrás


"A meredek sziklaszirt egy maroknyi katolikus lázadó utolsó erőssége volt. Egy dél-franciaországi ostrom 1244-ben véget vetett a katar eretnekmozgalomnak, mely a pápa és a francia király bosszúságára szakított a katolikus egyházzal. A Languedoc-Roussillon vidékén emelkedő, 1200 méter magas sziklaszirten álló Montsegur vára volt a katarok központja, utolsó erőssége és mintegy ötszáz-hatszáz ember otthona. A környező hegyekre és völgyekre pazar kilátást nyújtó, meredek sziklán magasodó vár bevehetetlennek tűnt.

Amikor a királyi csapatok 1243-ban megtámadták, a katarok tíz hónapig ellenálltak, mielőtt megadták magukat. Ekkor kérlelhetetlen választás elé állították őket: vagy megtagadják hitüket, vagy elevenen elégetik őket. Több mint kétszáz férfi és nő választotta azon a tavaszi napon a máglyahalált. Mivel Franciaország déli részén a nyári hónapokban nagy a forróság, érdemes április és május, valamint szeptember és október környékén idelátogatni. Az Ariege vidékén, a Keleti-Pireneusokban lévő Montségur Lavelanet-től 19 kilométerre délre fekszik. A legközelebbi nagyobb város Foix, Lavelanet-től nyugatra. A Montségur faluból a hegycsúcsra vezető ösvény nagyon meredek, 35-40 percet vesz igénybe. Júliusban és augusztusban naponta indul csoportos idegenvezetés, májusban és júniusban, illetve szeptemberben csak hétvégén és ünnepnapokon" forrás

Fotóegyveleg

Collioure - j. i. fotói

Castelnou falu - b. r. fotója

Perpignan - i. n. fotója

 


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon