ÚTIKRITIKA.HU / Languedoc-Roussillon

Languedoc-Roussillon

Languedoc-Roussillon-ról dióhéjban| Tetszett&nem tetszett |Vélemények| Odajutás| Szállás |Közlekedés| Étkezés|Közbiztonság| Egyéb hasznos információk| Montpellier |Carcassonne| Béziers| Narbonne| Perpignan |Sete| Queribus| Nimes| Egyéb érdekes helyek| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.

Villefranche-de-Conflient (vilfrans dö konflan) - i. n. fotója

Ennek az aloldalnak a tartalommal való feltöltése folyamatban van. Kérünk némi türelmet.

Languedoc-Roussillon-ról dióhéjban

Kiejtés: langedok ruszijjon

Languedoc-Roussillon egy nagy dél-franciaországi régió hosszú mediterrán partvonallal.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1.

2.

Nem tetszett

1.

2.

Vélemények

,, Languedoc-Roussilon már a fekvéséből adódóan is belophatja magát a szivünkbe, 200 (!) kilométer, széles, homokos, tengerpart, mellette pár kilométer síkság, majd némi szőlődomb - egész pontosan a teljes francia bortermelés 60%-a -, ami aztán elkezd meredeken emelkedni, hogy nyugatról a Pireneusokba, északon a Francia-Középhegységbe ütközzön.

A tájhoz most tegyél hozzá 33 fokot, az év háromszáz napjában napsütést és állandó szelet, hogy nehogy túlmelegedj, és hogy szép hullámos legyen a tenger. Ha ez megvan, akkor jön hozzá még a 0,50 eurós, mindig forró baguett, a 370- féle sajt és egy euró/pohár fehérbor (és milyen bor...) ár a helyi fesztiválon. És ha még mindig nincs kedved elindulni, képzeld hozzá, hogy előre köszönnek az utcán, és hogy a második napodon, már a falu összes lakója tudja, hogy hogy hívják a gyerekeidet. Mert te vagy A külföldi. Ez Languedoc.

Az a Languedoc, ahol a fentieken túl még található olyan negyven középkori városka, egy 240 kilométer hosszú, párszáz éves csatornarendszer, a Canal du Midi, ahol hajózhatsz, ha unod a tengert és vagy 30 katar vár. Egészen pontosan minden hétszáz méternél magasabb magaslaton egy. A városkákban nyilván katedrális, a városok között pedig monostorok, ahogy ez rendes mediterrán országokban elvárható :)

A külföldiek 95%-a kizárólag Carcassonne meglátogatása miatt érkezik a régióba. Rosszul teszik. Carcassonne gyönyörű, a régió pedig lélegzetelállító, úgyhogy ne csak a várért menjünk oda.  (2017)" forrás

Odajutás

Szállás

Közlekedés

Étkezés

Közbiztonság

Bicajos rendőrök Perpignanban - i. n. fotója

Egyéb hasznos információk

Montpellier

ejtsd: monpelié

Lakosság (2022-ben): 228 ezer, de 472 ezer a vonzáskörzettel együtt. 

Montpellier egy gyönyörű város Dél- Franciaországban.
A belváros autómentes övezet, sikátorokkal, hangulatos terekkel, parkokkal.
Pár napot el lehet tölteni az apró hangulatos üzletek, kávéházak között sétálva.
A városban található a világ legrégebbi Orvosi Egyeteme, természetesen Diadalív is van.
A villamoshálózat remek, a pékségek- cukrászdák kínálata hívogató.
A Fabre Múzeum és a Moco / kortárs múzeum/ is bejàrható a kultúra iránt érdeklődőknek.
Piac és óriási bevásárlóközpont hívogat vásárlásra.
A tenger tömegközlekedéssel elérhető.
A közelben számos kirándulás tervezhető: St Guilhem le Désert / evezés a Hérault folyón/, Aiguilles mortes, Avignon. (v. á., 2022)

u. i. fotója

Carcassonne

ejtsd: kárkászon

Lakosság (2022-ben): 47,000

sz. g. fotója

,, Carcassonetól olyan sokat vártam, hogy őszintén féltem, csalódni fogok. És nem. Turista sok van, de eszük kevesebb, a jegyedet vedd meg online és kerüld ki a hosszan kígyózó sorokat, hogy bentről élvezd Európa legnagyobb középkori várát. A La Cité olyan szép, hogy felmerül az emberben, hogy egy díszlet közepén sétál, nem egy igazi, ezeréves vár falain.

Nézz meg mindent, fogyaszd el a jól megérdemelt cassoulet-det (zöldfűszeres sólet fehérbabból, egy szál belesütött toulouse-i fehérkolbásszal és egy egész konfitált kacsacombbal, nehogy kevés legyen a hús), majd várd ki a teljes sötétséget, hogy minden arcát megnézd a csodálatos várkastélynak. (2017)" forrás

Béziers

(francia kiejtés: bézijé)

Lakosság (2022-ben): 74,000

m. t. fotója

a. n. fotója

Narbonne

Lakosság (2022-ben): 52,000

u. n. fotója

Érseki palota - k. misi fotója

Perpignan

ejtsd: perpinyan

Lakosság (2022-ben): 121,000

m. h. fotója

k. g. fotója

Sete

Lakosság (2022-ben): 44,000

,, Sete mindazt képviseli, amit szeretek a mediterrán régióban. Ami azt jelenti, hogy kicsit büdösebb van, kicsit több a szemét, kicsit vegyesebb a közönség, és kicsit hangosabban él minden, mint másutt. Kikötők, jachtok, teherhajók, halsütödék, matrózok, halászok, romos utcák, zaj, kosz és ellenállhatatlan hangulat. Nekem kedvenc." forrás

Queribus

(francia kiejtés: keribüsz)

,, Queribus egy azok közül a katar várak közül, amelyekből 30+ található a régióban. Elképesztő kilátásban lesz részünk, ha nem vagyunk restek felmászni (vagy 3 éves létünkre felcipeltetni magunkat anyánkkal) a beléptető kaputól a várig. Megéri.

A várból tiszta időben egészen Andorráig ellátni, ami nekünk is következő állomásunk volt." forrás

r. l. fotója

Nimes

(francia kiejtés: nim)

Lakosság (2022-ben): 146,000

r. a. fotója

Egyéb érdekes helyek

,, Languedoc-Roussillon, és azon belül Hérault megye a kevésbé népszerű úti célok közé tartozik még Dél-Franciaországban is. De baj nekünk, ha még vannak remek helyek, ahol semmi nyomuk a mindent ellepő turistahadaknak?
Ha Franciaország legfontosabb idegenforgalmi célpontjait vesszük sorra, akkor az ország délnyugati részében található egykori Languedoc-Roussillon régió egész biztosan nem az elsők között jönne szóba: Párizs, a Cote d’Azur, a Loire-völgy vagy Provence egész biztos megelőzi, de a Francia-Alpok, Elzász vagy Bretagne is előbb juthat az úti célok közül az eszünkbe. Languedoc-Roussillon, melyet néhány éve a Francia-Pireneusok tartománnyal egyesítve az Occitanie nevű tartományba soroltak, a Földközi-tenger kanyarulatától a spanyol határig terjedő szakasz francia megyéit egyesítette, de Carcassonne várát leszámítva nem nagyon tartalmaz nemzetközi hírű turista-attrakciót, és az említett célpontokhoz képest jóval kevesebb látogatót is vonz. Mit szóljon hát Hérault, amely ennek a régiónak az egyik megyéje csupán, és még Carcassonne se jutott neki?

Egy hét alatt, amennyit most itt tölthettem, az derült ki, hogy csak a nevesebb egyéb francia területekhez képest kevés a látnivaló, és akár még több időre való programmal is szolgálhatna. Hérault rendkívül változatos, jó adottságú vidék, ahol egyszerre van festői tengerpart, csodás kisvárosok és falvak, tőlük félóra autóútra pedig magas hegyek, vagy éppen szőlővidékek és persze hosszú kilométereken át összefüggően érintetlen, jellegzetesen mediterrán bozót (ezt itt garrigue-nek nevezik). Ehhez társul a hagyományosan jó éghajlat, az évi 300 napsütéses nap, bár most nyáron Hérault sem kerülhette el az egész országon végigsöprő negyvenfokos maximumokat – szerencsére az ottjártunkkor épp a két nagy hőhullám között voltunk, és végig kicsivel 30 fok fölötti hőmérsékletet mértek, ami nyaranként teljesen normális arrafelé. (2019)" forrás

Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg

Collioure - j. i. fotói

Castelnou falu - b. r. fotója

Perpignan - i. n. fotója

 


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon