ÚTIKRITIKA.HU / Nantes


hirdetes

útikritikák


Nantes

Nantesről dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények|Odajutás| Szállás| Közlekedés| Étkezés |Vásárlás| Szórakozás| Közbiztonság| Egyéb hasznos információk| Az óriás robotállatokKatedrális| Főtér| Városközpont|Várkastély| Jardin des Plantes|Bazilika| Egyéb látnivalók| Környékbeli látnivalók| Érdekességek| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.

kábé fotója

.

.

Nantesről dióhéjban

(kiejtés: nant)

283 ezres nagyváros, vonzáskörzetével együtt legalább 699 ezres a lakosság (2023-as becslés). Ez Északnyugat-Franciaország legjelentősebb városa, Franciaország 6. legnépesebb városa. Párizstól 385 ilométerre fekszik. Nantes az Atlanti-óceán partján fekszik.

Nantes nem tartozik a Bretagne régióhoz, igaz közel van hozzá! A középkorban még Bretagne központjának számított.

Nantes Jules Verne szülővárosa. 

Nantes-ban a franciáknál szokásos 3 helyett 4 puszit adnak egymásnak.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A Loire és az Erdre folyók találkozása

2. Jól lehet bicajjal közlekedni

3. La Cigale nevű antik söröző káprázatos díszitettsége, szépsége

4. A kastély (Chateau des Ducs de Bretagne) bástyafaláról a kilátás

5. Musée d’Arts de Nantes meglepően gazdag gyűjteménye

6. A Passage Pommeraye franciás eleganciája

Nem tetszett

1. A Tour Bretagne, a város legmagasabb (144 méter magas) épülete elég ronda, és a helyiek sem szeretik (azért fentről a kilátás príma)

2.

Vélemények

,, Nantes se nem túl nagy se nem túl kicsi. A belvároson kívül is több, családi házas vagy alacsony emeletes házas kerület van, kevés a panel, nincs sok toronyház, ezért nagyon hangulatos. A városban a parkokat úgy helyezték el, hogy bárhol is lakik az ember, találhat relatíve közel magához zöld területet." forrás

Odajutás

A Nantes-i repülőtér 13 kilométerre van a városközponttól.

Szállás

Ajánlott hotelek:

2 csillagos: Hôtel Duquesne

3 csillagos: Amiral

4 csillagos: Radisson Blu

Közlekedés

Villamos

A városnak 3 fő villamosvonala van.

Étkezés

Vásárlás

Szórakozás

,, Az apéro hagyománya: A vacsora előtti iszogatás-eszegetés úgy fél 7 körül az apéro. Jön egy kis aperitif a pohárba, hogy megismerjük a francia röviditalokat, specialitásokat és mellé kapunk beszélgetés közben egy kis cseresznyeparadicsomot, olivát, mogyorót, chipset, még jobb esetben kis meleg falatkákat leveles tésztából, vagy lazacos blinit, a sor végtelen." forrás

Közbiztonság

Nantes az európai nagyvárosokhoz képest biztonságos város. Ez annak is köszönhető, hogy az utcákon erős a rendőrségi jelenlét. A villamosokon is gyakran látni biztonsági embereket. Éjszaka azért nem árt óvatosnak lenni.

Egyéb hasznos információk

1. Minden hónap első vasárnapján ingyenes a legtöbb helyi múzeum.

2. Nantes-ben van egy tiszteletbeli magyar konzul Louis Savary személyében.

E-mail cím: consulat.dehongrie.nantes@orange.fr
Telefonszám: +33240401009
Ügyfélfogadás: +33 (06) 07 31 67 83
Cím: Résidence Les Peintres 6 rue Francis Picabia ORVAULT
44700 Orvault

Az óriás robotállatok

Les Machines de L'ile (lé másin de lil)

p.b.

,, A fémből és fából készült robotokat, e mesebeli álomvilágot Verne Gyula (Jules Verne) találmányokban gazdag, science fiction művei, és Leonardo da Vinci tudományos munkássága, és Nantes város ipari múltja ihlette.

Az elefántok mellett több, kisebb mechanikus csodát, így óriáspolipot, kalóz halat, tintahalat vagy tarisznyarákot próbálhatnak ki az érdeklődők.

Az attrakció központjában azonban a 12 méter magas, 49 utast szállítani képes harci elefántok állnak. A 45 tonnás gépállat háromnegyed óra alatt szállítja körbe a turistákat. A 4 emeletes óriás minden testrésze irányítható: lépked, pislog, orrmányából vizet spriccel, trombitál. A szerkezetet egy 450 lóerős motor mozgatja, maximális sebessége pedig 4 kilométer per óra.

Egy 45 méter magas, 28 méter átmérőjű fa tetején két fémkócsagra ülhetünk fel, hogy a fák ágai közt egy körutazást tegyünk.

A projekt helyszíne egy elhagyatott hajógyár. Belépődíj: 8,50 euró/felnőtt, 6,50 euró/4-17 éves gyerek " forrás


A nap végére hagytuk a highlightot, legalábbis azt, amit reméltük, hogy az lesz, de kicsit csalódás volt. A gépek szigete egy steampunk mennyország lehetne, helyette csak egy túlárazott gyerekprogram. A legnagyobb flash a sétáló elefánt (megnézni ingyenes, felülni 8,5€), van egy gépterem (8,5€) és két karusszel (az egyik 8,5€, csak bemenni és megnézni 6,9€, a másikat nem tudom). Mi a gépterembe mentünk be, többet vártunk. Az elefánt baromi menő, de mivel azt ingyen is meg lehet nézni, kicsit fura az egész. Sokkal többet ki lehetne hozni az egészből, a bolt sem extra. forrás

Katedrális

(Cathedrale de Saint-Pierre et Saint-Paul)

Főtér

Azaz a Place Royal

Városközpont

Place Graslin

Várkastély

(Château des Ducs de Bretagne)

Természetesen Nantes-nak is van egy vára, amely nyilván a Loire-t ellenőrizte anno, és emiatt lett a városnak jelentősége. Szép, erődszerű várkastély.

Le Miroir d'Eau

(lö miroár do)

Jardin des Plantes

Bazilika

(Basilique Saint Nicolas)

Egyéb látnivalók

Eglise Sainte Croix


Természettudományi múzeum (Muséum d'histoire naturelle)


Szépművészeti múzeum (Musée d’Arts de Nantes)


HAB Galerie

Le Lieu unique

Jules Verne múzeum

Jules Verne francia író, a tudományos-fantasztikus irodalom korszakalkotó alakja, a sci-fi megteremtője 1828-ban született, Nantes-ban.

Környékbeli látnivalók

Trentemoult falu

Chateau de Goulaine


Belem hajó


Noirmoutier-en-l’Île

Érdekességek

1. 1598. április 13-án adta ki IV. Henrik francia király a hugenották vallásgyakorlását engedélyező és szabályozó nantes-i ediktumot, véget vetve ezzel az 1562 óta folytatott vallásháborúknak. A kiadott türelmi rendelet - Párizs és 4 nagy város kivételével - szabad vallásgyakorlatot és hivatalviselési jogot adott a hugenottáknak (francia protestánsok).

A nantes-i ediktum óta a hugenották politikailag és katonailag olyannyira megerősödtek, hogy veszélyt jelentettek a katolikus egyházra és francia királyságra. Így 1685. október 18-án XIV. Lajos király Fontainebleau-ban érvénytelenítette a nantes-i ediktumot.

2. ,, Nantes-ban az elmúlt években rengeteg migránst helyeztek el, akik főleg Guineából, Elefántcsontpartról, Kamerunból, illetve Ghánából érkeztek. Jellemző, hogy egy-egy lakásban 30-40 migráns is él. Tarthatatlan körülmények uralkodnak a város több területén." (2018). forrás

Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon