ÚTIKRITIKA.HU / Reims

Reims

Reimsről dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás|Szállás|Helyi közlekedés|Vásárlás| Hasznos információk| Katedrális| Saint-Remi bazilika| Palais du Tau|Más látnivalók| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.

V. Jancsi fotója

.


Reimsről dióhéjban

francia kiejtés: rensz

197 ezres a lakossága (2022-es becslés). Párizstól keletre, 144 kilométer távolságra fekszik a város.

A katedrális (Cathédrale Notre-Dame), a Saint-Remi bazilika katedrális és a Tau palota az UNESCO kulturális világörökségének a helyszínei.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Halles du Boulingrin et Le Clos - egy szimpi piac

2. A városközpontban a huszas évekból való art deco épületek
3. Szép a városháza épülete
4. Cours Jean-Baptiste Langlet-en, a legmenőbb úton sétálni
5. Imádom a gótikát, szóval ezt a méltóságteljes katedrálist is + megtaláltuk a híres mosolygós angyalt
6. A Maison Fossier-ben, a legrégebbi francia kekszboltban élvezkedni a választékon
7. A város legmozgalmasabb terén, a Place Drouet d’Erlon-on kávézni egy teraszon és nézegetni a járókelőket
8. Megismerkedni a madártej francia változatával, aminek az a neve: L’ile flottante, azaz lebegő sziget

Nem tetszett

1.

Vélemények

,, Reims nyüzsgő, fiatalokkal teli belvárosában sétálva a főtéren az elmaradhatatlan Jeanne D'Arc szobor és az érseki palota szép épülete fogadott bennünket. A teret azonban nem ezek a látnivalók uralják első sorban, hanem a gótikus építészet kiemelkedő remeke a katedrális.

A reimsi Notre Dame katedrálist az 1210-ben leégett korabeli épület helyén kezdték el építeni 1211-ben Jean d'Orbais építész tervei alapján, de végleges, mai formáját csak a 15, századra nyerte el. A gótika minden szépsége tükröződik a templom letisztult formáiban és a homlokzat gyönyörű faragásai ezt még tovább hangsúlyozzák.

A katedrális a francia királyok koronázó temploma volt, külön kiemelik magának a koronázásnak a szertartását és a királlyá koronázás rekvizítumait.

A katedrális gyönyörű üvegablakait csodálhatjuk meg, íme a fő rózsaablak, hiszen a kereszthajó két szárnyában is van még egy-egy. Tovább sétálva a templom főoltára mögé értünk és ott egy újabb csodába botlottunk. A hátsó front ablakait Marc Chagall készítette, így abban a szerencsében részesülhettem, hogy a zürichi Frauenkirche és a new-yorki ENSz palota Chagall ablakai után ezt is személyesen láthattam.

Reims a magyar történelem szempontjából egy kiemelkedő vonatkozással bír. Gerbert reimsi püspököt 1000-ben II. Szilveszter néven pápává választották és Ő volt az aki - némi hezitálás után - Szent Istvánnak elküldte a magyar Szent koronát. (2018)" forrás

Odajutás

Párizs központjából 1óra 35perc alatt lehet eljutni Reimsbe, autópályán.

Az A344 autópályáról a Reims Centre kiírásnál érdemes bevezetni a városba.

Pályaudvar - V. J. fotója

Szállás

Ajánlott szállodák:

2 csillagos: Hôtel Azur

Helyi közlekedés

V. Jancsi fotója

1. Parkolás: Sok kijelölt parkoló található a városban. Ajánljuk a hatalmas, ERLON nevű földalatti (persze fizetős) parkolót, ami a nap 24 órájában működik.

2. Citybus: Hétfőtől szombatig 9-től 19-ig, 20 percenként

v.j. fotója

3. Villamos

l. d. fotója

Vásárlás

Reims egyik legismertebb terméke a champagne, és számos pezsgőház található a városban, ahol lehetőség van a pezsgők kóstolására és vásárlására. A pezsgők árai azonban nem feltétlenül olcsóbbak, mint más helyeken, és a minőség és az ár közötti arány változó lehet. Az árak függhetnek a termelőtől, a minőségtől, a palackozástól és a márkanévtől is. Az érdemes néhány pezsgőházat meglátogatni és összehasonlítani az árakat és az ízeket, mielőtt vásárolnánk.

Pezsgőbolt - V. jancsi fotói

Hasznos információk

Katedrális

Reims katedrálisa egy impozáns gótikus stílusú épület, a Champagne régió központjában található. Az építkezés a 13. század végén kezdődött és a 15. században fejeződött be. A katedrális számos fontos eseménynek adott otthont, többek között itt koronázták a francia királyokat is. Az épület része az UNESCO világörökségi listájának. A katedrálisban találhatóak az egyik legmagasabb francia gótikus homlokzat tornyai és impozáns belső terek, valamint különleges üvegablakok, amelyek között a híres Marc Chagall alkotásai is megtalálhatók. Marc Chagall a Reims-i katedrális tizenkét ablakát 1974 és 1978 között készítette el. A katedrális ablakai Chagall utolsó nagy művei közé tartoznak.

Chagall által festett ablakok

V. Jancsi fotói

Saint-Remi bazilika

A Saint-Remi bazilika Reims-ben található, és az  úgynevezett flamboyant górikus építészet (késő gótika) egyik példája. Az épületet a 11. században kezdték el építeni, majd később kibővítették. Az épület belső része gazdag díszítéssel rendelkezik, melyek közül a legkiemelkedőbbek a 13. századi freskók, valamint a kripta, amelynek falait 16. századi freskók díszítik. A Saint-Remi bazilika a francia történelem számos jelentős eseményének helyszíne volt, köztük Clovis király koronázásának helyszíne is volt. Ma az épület turisztikai látványosságként szolgál, és számos érdekes programot és eseményt tartanak itt.

V. Jancsi fotói

Palais du Tau

francia kiejtés: pálé dü to

A Palais du Tau egy palota Reims-ben, s a városi katedrális mellett található. A palota a XIII. században épült, majd a francia királyok koronázási ünnepségeinek helyszínéül szolgált. Ma múzeumként működik, amelynek kiállításai a palotától és a katedrálistól származó műtárgyakat és szobrokat tartalmaznak, amelyek a francia királyi koronázási hagyományokat és a francia történelmet mutatják be. A Palais du Tau egyike Reims nevezetességeinek és a turisták által látogatott helyeknek.

V. Jancsi fotója

R. Gyuri fotói

Más látnivalók

Villa Demoiselle

A Villa Demoiselle Reimsben egy gyönyörű 1908-as Art Nouveau (francia szecesszió) villa, amelyet 2011-ben nyitottak meg a nagyközönség számára. A villa tervezője, Fernand Dumeunier, a kortárs művészet és az ipari dizájn terén is tevékenykedő francia művész volt. A villa felújítása során eredeti állapotába állították vissza a gyönyörű belső tereket, beleértve a mozaikokkal és stukkókkal díszített mennyezeteket és a gyönyörű fafaragásokkal ellátott bútorokat. A Villa Demoiselle kiváló példája az Art Nouveau stílusnak, és érdemes meglátogatni mindenki számára, aki érdeklődik a művészet és a történelem iránt.

Pezsgőházak

Reims városa a pezsgőgyártás fellegvára, és számos híres pezsgőház található itt. Néhány közülük:

Taittinger - egy családi tulajdonban lévő pezsgőház, amely a város központjában található.

Pommery - ez a híres pezsgőház egy régi, átalakított kőbánya területén található, és egy modern múzeumot is magában foglal.

Veuve Clicquot - egy másik híres pezsgőház, amely a városközpont közelében található, és műhelylátogatásokat és pezsgőkóstolókat kínál.

Ruinart - a legrégebbi pezsgőház a világon, amely még mindig működik, és egy gyönyörű, 18. századi épületben található.

Ezenkívül számos kisebb pezsgőház is található a városban, és az utcákon séta közben gyakran látni lehet a kis boltokat, ahol helyi termelők saját készítésű pezsgőit árusítják.

Le Cellier, ma kulturális központ - v.j. fotói

Place Royal

A Place Royale Reimsben a város egyik legismertebb tere, amelyet az 1600-as években építettek. Az egykori királyi piactér ma számos szép épületnek és üzletnek ad otthont. A tér közepén található fontos szobor az Apolló-forrás, amely a római mitológiában az istenek zenéjének és költészetének védőszentje.

Szépművészeti múzeum (Musée des Beaux-Arts)

A Musée des Beaux-Arts (Magyarul: Szépművészeti Múzeum) Reimsben található, és számos remekművet tartalmaz, köztük festményeket, szobrokat, kerámiákat és más művészeti tárgyakat. A múzeum állandó gyűjteménye a 16. és 20. század közötti művészettörténeti periódusokat öleli fel, beleértve a francia, holland, flamand és olasz művészetet is. A múzeumban található kiemelkedő műtárgyak közé tartozik többek között a Jan van Eyck által festett "Madonna és Gyermek" című festmény, a "Vénusz és Adonis" című Peter Paul Rubens festmény és Auguste Rodin szobrának egyik példánya. A múzeumot 1794-ben alapították, és azóta folyamatosan gyarapodik a gyűjteménye.

Musée-Hôtel Le Vergeur

A Musée-Hôtel Le Vergeur egy múzeum Reimsben. Az épület ősi középkori épület, amelyet a XV. században vásárolt meg Jean-Baptiste de La Salle kereskedő. Az épületet a XIX. században vásárolta meg az újságíró, Alphonse de Lamartine családja, majd 1917-ben a város vásárolta meg. Ma múzeumként működik, amelyben régészeti leletek, történelmi dokumentumok, szobrok és festmények láthatóak. A múzeum híres műtárgyai közé tartozik egy XV. századi Madonna-szobor és egy XVI. századi porcelán tárgy.

Hôtel de La Salle à Reims

Az Hôtel de La Salle egy régi, impozáns palota Reims belvárosában, a Place Royale-n található. A palotát az 1700-as évek elején építették, majd a francia forradalom után a Champagne területi tanácsának székhelyeként használták. Az épületet a 20. század közepén alakították át múzeummá, amelynek gyűjteményében reneszánsz és barokk művészeti alkotások találhatóak. A múzeum 2009 óta zárva van felújítás miatt, de tervek szerint 2023-ban újra megnyitja kapuit.

Porte de Mars (Mars-kapu)

Ősi római diadalív

A Porte de Mars (Mars-kapu) Reimsben egy ókori római kapu, amely a 3. században épült. Az egyetlen megmaradt római kapu a városban és egyike azon kevés megmaradt épületeknek, amelyek emlékeztetnek a város római múltjára. A kapu a 19. században helyreállításon esett át és most az UNESCO Világörökség része. A Porte de Mars Reims északnyugati részén található, a városközponttól mintegy 15 perc sétára.

V. Jancsi fotója

Olvasmányos linkek

,, Reims körülbelül egy Miskolccal megegyező méretű város. Villamossal nagyon könnyen, 10-15 percen belül elérhető a belváros, az üzletek, a sétálóutca és a pályaudvar is. Nagyon „zöld” és élhető város ahonnan hiányoznak a szocialista betontömbök. Helyettük parkokat találunk kilométerenként, amik hétvégenként megtelnek kisgyerekes családokkal és kutyasétáltatókkal.A sportok kedvelőinek is sok lehetőséget kínál stadionjával, futópályáival és „outdoor” konditermeivel.

Turisták százaival futhatunk össze a belvárosban a jó idő beálltával, hiszen a város méltán híres a katedrálisáról, amely a francia királyok koronázási helyszínéül szolgált évszázadokon keresztül. Nagyon „franciásan”, többször is elvegyültünk a lakosok között a katedrális előtti téren bagett-et, vagy éppen croissant uzsonnázva. A katedrális azonban nem a város egyetlen látványossága. A Parc du Champagne-ban megtalálhatjuk a pezsgőpincészetek nagyjait, mint a Pommery-t vagy a Veuve Clicqout Ponsardin-t. (2015)" forrás

Fotóegyveleg

V. Jancsi fotói


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon