ÚTIKRITIKA.HU / Reims


hirdetes

útikritikák


Reims

Reimsről dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás|Szállás|Helyi közlekedés|Vásárlás| Hasznos információk| Katedrális| Saint-Remi bazilika| Palais du Tau|Más látnivalók| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.

V. Jancsi fotója

.


Reimsről dióhéjban

francia kiejtés: rensz

182 ezres a lakossága (2023-as becslés). Párizstól keletre, 144 kilométer távolságra fekszik a város.

A katedrális (Cathédrale Notre-Dame), a Saint-Remi bazilika katedrális és a Tau palota az UNESCO kulturális világörökségének a helyszínei.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Halles du Boulingrin et Le Clos - egy szimpi piac

2. A városközpontban a huszas évekból való art deco épületek
3. Szép a városháza épülete
4. Cours Jean-Baptiste Langlet-en, a legmenőbb úton sétálni
5. Imádom a gótikát, szóval ezt a méltóságteljes katedrálist is + megtaláltuk a híres mosolygós angyalt
6. A Maison Fossier-ben, a legrégebbi francia kekszboltban élvezkedni a választékon
7. A város legmozgalmasabb terén, a Place Drouet d’Erlon-on kávézni egy teraszon és nézegetni a járókelőket
8. Megismerkedni a madártej francia változatával, aminek az a neve: L’ile flottante, azaz lebegő sziget

Nem tetszett

1.

Vélemények

,, Reims nyüzsgő, fiatalokkal teli belvárosában sétálva a főtéren az elmaradhatatlan Jeanne D'Arc szobor és az érseki palota szép épülete fogadott bennünket. A teret azonban nem ezek a látnivalók uralják első sorban, hanem a gótikus építészet kiemelkedő remeke a katedrális.

A reimsi Notre Dame katedrálist az 1210-ben leégett korabeli épület helyén kezdték el építeni 1211-ben Jean d'Orbais építész tervei alapján, de végleges, mai formáját csak a 15, századra nyerte el. A gótika minden szépsége tükröződik a templom letisztult formáiban és a homlokzat gyönyörű faragásai ezt még tovább hangsúlyozzák.

A katedrális a francia királyok koronázó temploma volt, külön kiemelik magának a koronázásnak a szertartását és a királlyá koronázás rekvizítumait.

A katedrális gyönyörű üvegablakait csodálhatjuk meg, íme a fő rózsaablak, hiszen a kereszthajó két szárnyában is van még egy-egy. Tovább sétálva a templom főoltára mögé értünk és ott egy újabb csodába botlottunk. A hátsó front ablakait Marc Chagall készítette, így abban a szerencsében részesülhettem, hogy a zürichi Frauenkirche és a new-yorki ENSz palota Chagall ablakai után ezt is személyesen láthattam.

Reims a magyar történelem szempontjából egy kiemelkedő vonatkozással bír. Gerbert reimsi püspököt 1000-ben II. Szilveszter néven pápává választották és Ő volt az aki - némi hezitálás után - Szent Istvánnak elküldte a magyar Szent koronát. (2018)" forrás

Odajutás

Párizs központjából 1óra 35perc alatt lehet eljutni Reimsbe, autópályán.

Az A344 autópályáról a Reims Centre kiírásnál érdemes bevezetni a városba.

Pályaudvar - V. J. fotója

Szállás

Ajánlott szállodák:

2 csillagos: Hôtel Azur

Helyi közlekedés

V. Jancsi fotója

1. Parkolás: Sok kijelölt parkoló található a városban. Ajánljuk a hatalmas, ERLON nevű földalatti (persze fizetős) parkolót, ami a nap 24 órájában működik.

2. Citybus: Hétfőtől szombatig 9-től 19-ig, 20 percenként

v.j. fotója

3. Villamos

l. d. fotója

Vásárlás

Reims egyik legismertebb terméke a champagne, és számos pezsgőház található a városban, ahol lehetőség van a pezsgők kóstolására és vásárlására. A pezsgők árai azonban nem feltétlenül olcsóbbak, mint más helyeken, és a minőség és az ár közötti arány változó lehet. Az árak függhetnek a termelőtől, a minőségtől, a palackozástól és a márkanévtől is. Az érdemes néhány pezsgőházat meglátogatni és összehasonlítani az árakat és az ízeket, mielőtt vásárolnánk.

Pezsgőbolt - V. jancsi fotói

Hasznos információk

Turista információs iroda:

Office de Tourisme du Grand Reims
6 rue Rockefeller, 51100 Reims

Nyitvatartási idő: Hétfőtől szombatig: 9:30 - 18:00 - Vasárnap: 10:00 - 16:00

Katedrális

Reims katedrálisa impozáns, gótikus stílusú műemlék. Az építkezés a 13. század végén kezdődött és a 15. században fejeződött be. A katedrálisban koronáztak meg sok francia királyt. A katedrális UNESCO világörökségi helyszín.

A katedrális fő látványosságai a homlokzat tornyai és impozáns belső terek, valamint a különleges üvegablakok, amelyek között a híres Marc Chagall alkotásai is megtalálhatók. Marc Chagall a Reims-i katedrális tizenkét ablakát 1974 és 1978 között készítette el. Ezek Chagall utolsó nagy művei közé tartoznak.

Chagall által festett ablakok

V. Jancsi fotói

Saint-Remi bazilika

A Saint-Remi bazilika az  úgynevezett flamboyant gótikus építészet (késő gótika) egyik példája. Az épületet a 11. században kezdték el építeni, majd később kibővítették. Az épület belső része gazdag díszítésű. 13. századi freskók, valamint a kripta, amelynek falait 16. századi freskók ékesítikk. A Saint-Remi bazilika a francia történelem több jelentős eseményének volt a helyszíne, köztük Klodvig frank  királyt is itt koronázták meg.

V. Jancsi fotói

Palais du Tau

francia kiejtés: pálé dü to

A Palais du Tau egy palota Reims-ben, s a városi katedrális mellett található. A palota a XIII. században épült, majd a francia királyok koronázási ünnepségeinek helyszínéül szolgált. Ma múzeumként működik, amelynek kiállításai a palotától és a katedrálistól származó műtárgyakat és szobrokat tartalmaznak, amelyek a francia királyi koronázási hagyományokat és a francia történelmet mutatják be. A Palais du Tau egyike Reims nevezetességeinek és a turisták által látogatott helyeknek.

V. Jancsi fotója

R. Gyuri fotói

Más látnivalók

Villa Demoiselle

A Villa Demoiselle Reimsben egy gyönyörű 1908-as Art Nouveau (francia szecesszió) villa, amelyet 2011-ben nyitottak meg a nagyközönség számára. A villa tervezője, Fernand Dumeunier, a kortárs művészet és az ipari dizájn terén is tevékenykedő francia művész volt. A villa felújítása során eredeti állapotába állították vissza a gyönyörű belső tereket, beleértve a mozaikokkal és stukkókkal díszített mennyezeteket és a gyönyörű fafaragásokkal ellátott bútorokat. A Villa Demoiselle kiváló példája az Art Nouveau stílusnak, és érdemes meglátogatni mindenki számára, aki érdeklődik a művészet és a történelem iránt.

Pezsgőházak

Reims városa a pezsgőgyártás fellegvára, és számos híres pezsgőház található itt. Néhány közülük:

Taittinger - egy családi tulajdonban lévő pezsgőház, amely a város központjában található.

Pommery - ez a híres pezsgőház egy régi, átalakított kőbánya területén található, és egy modern múzeumot is magában foglal.

Veuve Clicquot - egy másik híres pezsgőház, amely a városközpont közelében található, és műhelylátogatásokat és pezsgőkóstolókat kínál.

Ruinart - a legrégebbi pezsgőház a világon, amely még mindig működik, és egy gyönyörű, 18. századi épületben található.

Ezenkívül számos kisebb pezsgőház is található a városban, és az utcákon séta közben gyakran látni lehet a kis boltokat, ahol helyi termelők saját készítésű pezsgőit árusítják.

Le Cellier, ma kulturális központ - v.j. fotói

Place Royal

A Place Royale Reimsben a város egyik legismertebb tere, amelyet az 1600-as években építettek. Az egykori királyi piactér ma számos szép épületnek és üzletnek ad otthont. A tér közepén található fontos szobor az Apolló-forrás, amely a római mitológiában az istenek zenéjének és költészetének védőszentje.

Szépművészeti múzeum (Musée des Beaux-Arts)

A Musée des Beaux-Arts (Magyarul: Szépművészeti Múzeum) Reimsben található, és számos remekművet tartalmaz, köztük festményeket, szobrokat, kerámiákat és más művészeti tárgyakat. A múzeum állandó gyűjteménye a 16. és 20. század közötti művészettörténeti periódusokat öleli fel, beleértve a francia, holland, flamand és olasz művészetet is. A múzeumban található kiemelkedő műtárgyak közé tartozik többek között a Jan van Eyck által festett "Madonna és Gyermek" című festmény, a "Vénusz és Adonis" című Peter Paul Rubens festmény és Auguste Rodin szobrának egyik példánya. A múzeumot 1794-ben alapították, és azóta folyamatosan gyarapodik a gyűjteménye.

Musée-Hôtel Le Vergeur

A Musée-Hôtel Le Vergeur egy múzeum Reimsben. Az épület ősi középkori épület, amelyet a XV. században vásárolt meg Jean-Baptiste de La Salle kereskedő. Az épületet a XIX. században vásárolta meg az újságíró, Alphonse de Lamartine családja, majd 1917-ben a város vásárolta meg. Ma múzeumként működik, amelyben régészeti leletek, történelmi dokumentumok, szobrok és festmények láthatóak. A múzeum híres műtárgyai közé tartozik egy XV. századi Madonna-szobor és egy XVI. századi porcelán tárgy.

Hôtel de La Salle à Reims

Az Hôtel de La Salle egy régi, impozáns palota Reims belvárosában, a Place Royale-n található. A palotát az 1700-as évek elején építették, majd a francia forradalom után a Champagne területi tanácsának székhelyeként használták. Az épületet a 20. század közepén alakították át múzeummá, amelynek gyűjteményében reneszánsz és barokk művészeti alkotások találhatóak. A múzeum 2009 óta zárva van felújítás miatt, de tervek szerint 2023-ban újra megnyitja kapuit.

Porte de Mars (Mars-kapu)

Ősi római diadalív

A Porte de Mars (Mars-kapu) Reimsben egy ókori római kapu, amely a 3. században épült. Az egyetlen megmaradt római kapu a városban és egyike azon kevés megmaradt épületeknek, amelyek emlékeztetnek a város római múltjára. A kapu a 19. században helyreállításon esett át és most az UNESCO Világörökség része. A Porte de Mars Reims északnyugati részén található, a városközponttól mintegy 15 perc sétára.

V. Jancsi fotója

Olvasmányos linkek

,, Reims körülbelül egy Miskolccal megegyező méretű város. Villamossal nagyon könnyen, 10-15 percen belül elérhető a belváros, az üzletek, a sétálóutca és a pályaudvar is. Nagyon „zöld” és élhető város ahonnan hiányoznak a szocialista betontömbök. Helyettük parkokat találunk kilométerenként, amik hétvégenként megtelnek kisgyerekes családokkal és kutyasétáltatókkal.A sportok kedvelőinek is sok lehetőséget kínál stadionjával, futópályáival és „outdoor” konditermeivel.

Turisták százaival futhatunk össze a belvárosban a jó idő beálltával, hiszen a város méltán híres a katedrálisáról, amely a francia királyok koronázási helyszínéül szolgált évszázadokon keresztül. Nagyon „franciásan”, többször is elvegyültünk a lakosok között a katedrális előtti téren bagett-et, vagy éppen croissant uzsonnázva. A katedrális azonban nem a város egyetlen látványossága. A Parc du Champagne-ban megtalálhatjuk a pezsgőpincészetek nagyjait, mint a Pommery-t vagy a Veuve Clicqout Ponsardin-t. (2015)" forrás

Fotóegyveleg

V. Jancsi fotói


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon