ÚTIKRITIKA.HU / Elzász


Elzász

Elzász dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Megközelítés | Szállás | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Egyéb hasznos információk | Strasbourg | Colmar | Mulhouse | Riquewihr | Borvidék | Egyéb látnivalók | Elzász története | Elzászi konyha | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Elzász dióhéjban

  • Elzász (franciául: Alsace) Franciaország északkeleti részén elterülő régió, a német és a svájci határ közelében, a Vogézek és a Rajna között. A régió északon Rajna-vidék-Pfalz-zal, keleten Baden-Württemberggel, délen Svájccal határos. Hozzávetőleg 1,8 millióan laknak a térségben.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

  1. Eguisheim falu, ami olyan mint egy falu a mesében

Nem tetszett

  1. Colmar tényleg szép, de túl turistás

Vélemények

,, Kiknek ajánlom Elzászt?

Akik nem szeretik a turistáktól hemzsegő területeket.
Akik különleges atmoszférájú helyekre vágynak.
Akik nem szervezett utat keresnek, hanem saját maguk kutatják fel a helyi nevezetességeket, vagyis a felfedező típusú utazóknak.
Akik szeretik a jó fehér bort.
Akik szívesen bringáznak a szőlőültetvények között.
Akiket elvarázsolnak a régi épületek, az egyedi építkezési megoldások.
Akik nyugodt, andalgós nyaralást terveznek."

forrás


,, Nekem a kedvencem mind közül a csöppnyi kis Eguisheim...színes,szorosan egymás mellé épült házaival, girbegurba tornyaival, szűk utcáival, borospincéivel és franciás bájával. (kvo, 2019)


,, Mi busszal jártuk be Elzászt. Colmarban volt a szállásunk. Egyszerűen naponta fellapoztunk egy mesekönyv újabb fejezetét és imádtuk mind! :)"  (sznk, 2018)

Megközelítés

Bérlet vagy saját autóval vagy vonattal.

Szállás

Az Elzászban sok vendégház található, amelyek a régió hagyományos építészeti stílusában épültek. Ezek a szálláslehetőségek kényelmesek, intimek és megfizethetőek lehetnek, és ideálisak azoknak, akik szeretnének közelebbről megismerni az Elzász vidéki életét.

Közlekedés

Elzász területén az autópályák részben ingyenesen használhatóak. Annak, aki  autót bérel, fel kell készülnie arra, hogy az esetleges közlekedési  bírságokat utólag is behajtják.

Étkezés

Az Elzász tartomány gazdag gasztronómiai hagyományokkal rendelkezik, és számos olyan ételeket kínál, amelyeket érdemes megkóstolni az utazás során. Az alábbiakban felsorolunk néhány tipikus ételeket, amelyek az Elzászban népszerűek:

Tarte flambée (flammekueche): Ez egy tradicionális étele az Elzászban, amely egy vékony, kenyérszerű tésztaból készül, és sajttal, hagymával és szalonnával van bevonva. Általában sütőkemencében készül, és nagyon finom.

Choucroute garnie: Ez az Elzászban népszerű étel savanyított káposztából készül, amelyet kolbásszal, sonkával és burgonyával tálalnak. Ez az étel hagyományosan télen és ünnepek alkalmával fogyasztják.

Baeckeoffe: Ez egy húsos és zöldséges ragu, amely burgonyával és savanyú káposztával van tálalva. Általában cseréptálban sütik, hogy az ízek jobban összeérjenek.

Kougelhopf: Ez egy hagyományos édes sütemény. Általában dióval, mazsolával vagy csokoládéval van ízesítve, és a helyi teaházakban és pékségekben könnyen megtalálható.

Quiche Lorraine: Ez egy hagyományos francia étek, de az Elzászban is nagyon népszerű. Egy vékony tészta alapot töltelékkel töltik, amely sonkát, tojást, sajtot és tejszínt tartalmaz. A quiche Lorraine-t hidegen vagy melegen lehet tálalni, és bármely étkezésre alkalmas.

Az Elzász tartományban számos borászat is található, és a régió híres a boraiért. Érdemes megkóstolni a helyi Riesling, Pinot Gris és Gewürztraminer borokat, amelyek tökéletesen illenek a helyi ételekhez.

Vásárlás

Kézműves termékek: Az Elzászban számos kézműves termék kapható, például a hagyományos édességek, mint a bretzel, a kugelhopf és a szaloncukor. Az Elzász híres a kézműves üvegtermékeiről, textiljeiről és fafaragványairól is.

Élelmiszerboltok és piacok: Az Elzászban több piac és élelmiszerbolt is található, ahol a helyi termelőktől friss élelmiszereket vásárolhatunk. Az élelmiszerboltokban a legnépszerűbb termékek közé tartoznak az Elzász sajtok, szalonnák, kolbászok, különböző borok és a híres Elzász káposzta.

Divat- és ékszerboltok: Az Elzász nagyvárosaiban, mint például Strasbourgban és Colmarban, találhatók olyan boltok, amelyek divatcikkeket és ékszereket árulnak. Ezekben az üzletekben olyan francia márka- és divatcikkeket találhatunk, mint például Chanel, Dior, Hermès és Cartier.

Antik- és régiségkereskedések: Az Elzászban számos antik- és régiségkereskedés található, ahol különböző régi bútorokat, képeket, ékszereket és más régiségeket lehet vásárolni.

Egyéb hasznos információk

Jön!

Strasbourg

francia kiejtés: sztrászburh

275 ezer lakosa van. Csodaszép részei vannak. Érdemes egy éjszakát a városban töltenie annak is, aki egyébként csak rövif látogatásra érkezik. Szálláskereső link. 

Strasbourgi katedrális (Cathédrale Notre-Dame de Strasbourg): Ez a gyönyörű gótikus katedrális a város egyik legfontosabb látnivalója. A katedrális 142 méter magas tornyai messziről láthatók, és a belső tér is gyönyörű freskókkal és díszítésekkel van ellátva.

Petite France negyed: A Petite France negyed Strasbourg történelmi negyede, amelynek hangulatos utcái és csatornái gyönyörű látványt nyújtanak. A negyedben a régi házak és hidak mellett számos kávézó, étterem és galéria található.

Palais Rohan: A Palais Rohan egy 18. századi palota, amely a város egyik legszebb épülete. Ma múzeumként működik, és a területen több kiállítás látható, például a Strasbourg történelméről és művészetéről szóló kiállítás.

Grande Île: A Grande Île Strasbourg óvárosa, és a város egyik legnépszerűbb területe. A terület számos történelmi épületet és számos éttermet, kávézót és boltot kínál.

Alsatian Múzeum (Musée Alsacien): Az Alsatian Múzeum a régió hagyományos életmódjáról és kultúrájáról szóló kiállításokat kínál. A múzeumban sok érdekes tárgy látható, például hagyományos viseletek, bútorok és kerámiák.

Europa Park: Az Europa Park egy tematikus vidámpark, amely nem messze található Strasbourgtól. Ez Európa egyik legnagyobb vidámparkja, és számos izgalmas játék és attrakció található.

"Kihagyhatatlan a Grande Ile sarka is, ahol az Ill folyó számos kis csatornába fut szét egy nem túl terjedelmes területre – ez a Petit France negyed. Az ember nem tudja, hova nézzen, mit kapjon lencsevégre – a hidakat, a szelíden hömpölygő vizet a vízibuszokkal vagy a víz menti panorámát a hugenották fagerendás házaival… Amerre megyünk, macskaköves sikátorokban vagy villamossínekkel szabdalt főúton, mindenütt zöldellő szigetek, erkélyekről alácsüngő balkonvirágok – Strasbourg igazi zöld város." forrás


Colmar

(kolmár)

Mintegy 68 ezer lakosa van. Kihagyhatatlan. Aki kifizethető szállást keres, itt, ezen a linken próbálkozzon.

"Sokan a „legelzászibb” városnak tartják, Colmar utcáin sétálni felér egy időutazással. A város vezetése nem engedélyezi a modern stílusú házak építését. Az Óváros a Világörökség része, a Petite Venice apró éttermeibe pedig már a hangulat miatt is érdemes betérni. A sétálóutca egyik 17. században épült házában egy igazi "sajtkirály" lakik: a Fromageire Saint Nicolas üzletben nemcsak az egész ország területéről származó sajtok kaphatók, hanem házi joghurtok, korzikai olívaolajok és más különlegességek is. A szakállas sajtmester, Jacky Quesnot fél egy és délután kettő között szigorúan ebédszünetet tart, és ha a delikát üzletben nem sikerült elcsípni, minden csütörtökön és szombaton megtalálható a Marché St Joseph-en, a város egyik legjobb piacán (18 Rue Saint-Nicolas, http://www.fromagerie-st-nicolas.com/)." forrás


"Colmar bájos, macskaköves utcáit járva visszacsöppenünk a mesék világába. Olyan érzésünk támad, mintha épp egy híres mesekönyv lapjain ugrálnánk. A sok színes, faberakásos ház, a csatornán csónakázó emberek, télen a rengeteg fény, nyáron az iszonyat mennyiségű virág azt érezteti az utazóval, hogy a legjobb helyen van. Itt minden olyan csodás és tökéletes. Ahogy megszokhattuk Franciaországban, itt is nagyon őrzik a hagyományokat, minden rendezett és tiszta.Az óvárosban, mely a Világörökség részét képezi, kiemelkedik a Saint Matthieu- és az Église Des Dominicains-templom.Hatalmas ódon, zord falaik több száz éves múltra tekintenek vissza.

A csodálatos gótikus építészet remekműve a Collégiale Saint-Martin. A vörös mészkőből készült katedrális díszes épülete mindenkinek elnyeri a tetszését. Ha épületekről beszélünk, mindenképp meg kell említenünk a város legrégebbi házát, a Maison Adolphot. A kedves kisvárosban felfedezhetjük Franciaország Velencéjét is. A Colmart átszelő csatorna alkalmas csónakázásra, melyet előszeretettel ki is próbálnak a turisták. Romantikus andalgás a vízen, a folyóparton megpihenni egy-egy hangulatos étteremben, zegzugos séták a kanyargós utcákon, igazán csalogató a város hangulata." forrás


,, A külvárosa alapján nem gondolnánk, hogy a belváros milyen kincseket rejteget. Egy tér mellett parkoltunk le, ahol még nem tudtuk, hogy mire számíthatunk. Majd egyszer csak meghallottuk az utcazenészeket és elindultunk a hang irányába. Éppen bolhapiac volt, így belecsöppentünk a helyi forgatagba. Colmarban sok a kanális, így méltán hívják Petite Venice-nek, vagyis Kis Velencének. Mellette szóljon, hogy sokkal nyugodtabb, barátságosabb városka, amely nincsen tömve bámészkodó és fotózgató turistákkal. Annál több az egyedi épület, díszes cégér, ínycsiklandó sütemény." forrás


,, Fantasztikus hangulata volt a jellegzetes színes favázas házak közt sétálni, élőben fotózni a „Petite Venise“ nevű városrészt, és csak úgy andalogva magunkba szívni az elzászi életérzést. Az óvárosa gyalog bejárható, de ha úgy tartja kedvünk, akkor felpattanhatunk egy városnéző kisvonatra is, mely minden fontos épület mellett elhalad, illetve többnyelvű audio guide-on keresztül ismerkedhetünk a várossal." forrás

Mulhouse

(kiejtés: müluz)

Kb. 112 ezres város.

"Elzász déli kapuja Mulhouse nagyvárosa. Mulhouse a 18. században indult el az iparosodás útján, amikor is három helyi polgár megalapította a pamutszövetek gyárát. Az azóta francia Manchesternek is nevezett iparváros kevés műemlékkel rendelkezik, és ezt a világháborús pusztítás csak tetézte: ma a háború utáni legrosszabb francia városfejlesztési törekvések nyomán kopott lakótelepek veszik körül a várost, melynek központjában üresen álló régi polgárházak és gyommal felvert foghíjak is éktelenkednek. Mulhouse-tól északra azonban belépünk a legharmonikusabb európai tájak egyikébe." forrás

,, Egy esős napon jártunk Mulhouse városban. Tulajdonképpen autóból láttam csak, de az nem nyűgözött le. Szépnek nem nevezhető külvárosa azonban két nagyon igényes múzeummal büszkélkedik, a vonat- és az autómúzeummal. Az ember azt gondolná, hogy ez pasis program, de bevallom, hogy lány létemre én nagyon élveztem mind a kettőt. Hihetetlen nagy gyűjteménnyel rendelkeznek. Ahogy az ember sétál az oldtimerek és a régi vonatkocsik között, azonnal életre kelnek benne Agatha Christie regényeinek képkockái és megjelennek előtte főhősei." forrás

Riquewihr

(francia kiejtés: rikvir)

Csupán 1300-an lakják.

"Riquewihrben mintegy esszenciaként mindent megkap az ember, amit Elzász adhat. Aranyhalakkal teli középkori kutat; egymásnak dűlő vörös, kék, zöld, sárga favázas házakat; életbölcsességeket megfogalmazó gót betűs falfeliratokat; a munka erényét és a megérdemelt pihenés jutalmát ábrázoló cégéreket és domborműveket; ma is működő évszázados borászatokat és hangulatos vendégfogadókat láthat itt az utazó." forrás

Borvidék

"A Borút (Route des Vins) északról, Marlenheim faluból indul, és 170 km-en át vezet mesés falvak, középkori városok, dombok és pincészetek között egészen Thannig. Eltévedni a túlzásba vitt kóstolgatás után sem nagyon lehet, a borturistákat ingyenes térképek és precízen kihelyezett táblák informálják a következő állomásról. Kb. 400 családi borászat közül kell kiválasztani azokat, ahová betérünk, és végigkóstoljuk a kínálatot. A borászok pedig boldogan töltögetik tele a poharakat, és akkor is kedvesek maradnak, ha kiderül, hogy nem vásároljuk fel a készleteiket." forrás


"A borút falvai és városkái egy hagyományból építkeznek, mégis egyediek és megismételhetetlenek. A sok évszázados, színpompás faházak; a virágládáktól roskadozó ablakok; az ódon cégérek, szobrok és közkutak; a macskaköves, sokszor autómentesített utcácskák; az oromzatok mögött rendre felbukkanó szőlőskertek; a kötelező templom- és várostorony – ezek alkotják Elzász településeinek jellegzetes képét. Ez persze faluról falura haladva helyi jellegzetességekkel párosul, amit hangsúlyoznak is. Így lesz Ostheim a gólyák, Mittelwihr a mandulafácskák, Bergheim az egykori boszorkák, Rodern a Pinot Noir, Rorschwihr a titkok falva, és így tovább. Mind közül a zöld párnákként hullámzó szőlős dombok (egykor Voltaire is birtokos volt itt) közé szorult Riquewihr a legszebb." forrás

Egyéb látnivalók


Elzász története

Évszázadokon át vitatott volt Franciaország és Németország között Elzász hovatartozása. 

Az Elzász történelme gazdag és változatos. Az Elzász területe a történelem során számos alkalommal változott birtokosát, és több kultúra hatása is érvényesült rajta.

Az Elzász területén az őskortól fogva éltek emberek, és a kelták és a rómaiak is jelentős hatást gyakoroltak a régióra. A középkorban az Elzász a Német-római Birodalom része volt, majd a 17. században Franciaország fennhatósága alá került. A terület azonban az 1871-1918 közötti időszakban ismét Németország része lett az első világháború után pedig visszakerült Franciaország uralma alá.

Az Elzász területén a történelem során számos háború és konfliktus zajlott, amelyeknek hatása ma is érezhető a régió kultúrájában és építészetében. Az Elzászban számos kastély, középkori vár és templom található, amelyek a régió gazdag történelmi örökségére emlékeztetnek.

Az Elzász a 20. században is fontos szerepet játszott a történelemben. A második világháború idején a terület német megszállás alá került, és a háború után az Elzász területén az európai egység egyik legfontosabb kezdeményezése, az Eurorégió jött létre, amely Franciaország, Németország és Svájc határmenti területeit foglalja magában.

Az Elzász gazdag kulturális és történelmi örökséggel rendelkezik, amely az évszázadok során kialakult és alakult ki. Az Elzász ma az egyik leglátogatottabb turisztikai régió Franciaországban, és számos nevezetességgel és látnivalóval büszkélkedhet.

Elzászi konyha

A choucroute garnie (sukrut gárni) egy hagyományos étele Elzászban, amely a káposzta és a kolbász főzésével készül. Az étel az Elzász konyha egyik legismertebb étele, és kiválóan mutatja az évszakok változásával változó francia konyhát. Az étel alapját az Elzász savanyú káposzta (choucroute) képezi, amelyet többféle hússal és kolbásszal főznek össze.

A choucroute garnie előállításához szükség van savanyú káposztára, amelyet először vízben áztatnak, majd alaposan megmosnak. A káposztát vágják, majd fokhagymát, hagymát és fűszereket adnak hozzá, például babérlevelet, köményt és mustárt. Ezután a káposztát órákig főzik a húsokkal, amelyek lehetnek sertés, marha vagy liba húsok, továbbá a choucroute garnie-hez általában csülök, kolbász és szalonna is hozzáadódik.

A choucroute garnie-t gyakran tálalják sült burgonyával és mustárral, ami kiválóan kiegészíti az étel ízét. Az étel gazdag, sós íze és az Elzászban termelt finom borokkal párosítva kiváló ízkombinációt eredményez.

Az Elzászban található éttermek és gasztronómiai rendezvények számos változatát kínálják a choucroute garnie-nak, amelyek közül sok egyedi fűszerezéssel és hozzáadott hozzávalókkal rendelkezik. Az étel nem csak az Elzászban, hanem az egész Franciaországban is nagyon népszerű, és azok számára, akik kíváncsiak az igazi francia konyhára és szeretnék megkóstolni az egyik legismertebb ételeket, a choucroute garnie tökéletes választás.

Olvasmányos linkek

"Az első borváros, amit megnéztünk Ribeauville volt, tüneményes, középkori, fölötte, körülötte szőlődombok, az egyik tetején romantikus vár, és persze mindenütt dől a virág, mint az összes többiben. (lásd képek) Nagyon kellemeseket lehet sétálgatni bennük. A következő város néhány km-re Riquewihr, ez kicsit kisebb, de stílusában hasonló. Turkheimben esti városnézéssel kezdtünk, annál is inkább, mert emlékeztünk, hogy este 10-kor egy korhű ruházatú "éjjeliőr és lámpaoltogató" lejön a főtérre és hosszan, korhű szöveggel közli, hogy mindenki sipirc haza és a városkapukat bezárják. (gondoljuk mi, mármint, hogy kb. erről van szó. Valamiben tán olvastam is, de a szöveg nem csak korhű, hanem valami rendes elzászi is, így aztán nekünk megértésileg tök mindegy mit óbégatott, de nagyon romantikus volt.
Másnap megtekintettük nappali fénynél, úgy is nagyon tetszett. Városnézés után, egy újabb kisvárost néztünk meg, Eguisheim-et, ami szerintünk a legszebb mind közül. Fantasztikus házai és utcái vannak.
Estére bementünk Colmarba sétálni, nagyon-nagyon szép, akár este, akár nappal." forrás


"A falvak fölött itt-ott várak, várromok, apátságok adnak lehetőséget kirándulásra, de érdemes felkeresni az ungersheimi ökomúzeumot (skanzent, kézműves- és biofarmot) és a jelyi borokat, élelmiszereket és termékeket árusító boltokat is. Gyalogos és kerékpáros túraútvonalak, tanösvények szelik keresztbe-kasul a vidéket; és persze a szőlészettel, borászattal kapcsolatos múzeumok, látványborászatok, élményparkok sora is várja a látogatókat. Elzászban minden adott tehát ahhoz, hogy a megállíthatatlanul gyorsuló világból kiszakadva az ember élvezze az életet a maga kedélyesen lassú tempójában. Nem csoda, hogy a hegyekből aláereszkedve az ember szinte eltelítődve nézi meg Colmar ősi kereskedővárosát; Séléstat kódexekkel és ősnyomtatványokkal büszkélkedő könyvtárát; vagy Strasbourg nagyvilági városát, messzi vidékekről látszódó 142 méteres, gótikus katedrális-tornyával, a csatornákra épült faházakkal ékes Petite-Fance negyedével és európai intézményeivel." forrás,, Egy Kaysersberg nevű francia településre esett a választásunk. Mindenképpen olyan helyet kerestünk, amely hordozza a régióra jellemző stílusjegyeket. Tökéletes döntésnek bizonyult. A városka megtekintése önmagában egy fél napos program, kávézással és péksütemény kóstolással együtt. Gyakorlatilag egy utcára koncentrálódik a turistaforgalom. Érdemes azért letérni erről, mert sok apró szépséggel találkozhat az ember. Található egy várrom a város felett, ahonnan szép kilátás nyílik a településre és a környékre. Nem egy hosszú séta, érdemes felmenni…(2016)" forrás


Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Korencsy Ottó, 2022. 02. 04. 13:58
Ne felejtsük ki Obernai városát, minden megvan benne, ami Elzász, kivéve a sok turistát.


Fikatours, 2019. 06. 23. 19:44
Csatornahajózás Elzászban, strasbourgi városnézéssel.
https://fikatours.blogspot.com/2019/06/elzasz-franciaorszag.html


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon