ÚTIKRITIKA.HU / Provence / Marseille


hirdetes

útikritikák


Provence / Marseille

Marseille dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Odajutás | Szállás | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Régi kikötő | Bazilika | Szent Miklós-erőd | Régi városrész | Új városrész | Egyéb látnivalók | Olvasmányos linkek | Érdekességek | Fotóegyveleg


V. Jancsi fotója fotója

Marseille dióhéjban

 1. Marseille Franciaország második legnépesebb városa mintegy kb. 870 ezer lakossal, vonzáskörzettel együtt 1,6 millióan vannak (2023-as becslés).
 2. A város a Provence-Alpes-Côte d'Azur régió gazdasági központja.
 3. Az átlagos hőmérséklet: tavasszal 19°C, nyáron 25°C, ősszel 14°C, télen 12°C. Április és október között a legkellemesebb a város meglátogatása.
 4. Marseille lakosságának 25-30%-a mozlim!
 5. Bár Marseille nagy város, azért a turisták számára érdekes helyeket gyalog elég könnyen be lehet járni.
 6. Marseille az ország legrosszabb közbiztonságú városa. Szóval a Közbiztonság fejezetünket tanácsos alaposan tanulmányozni, mert - persze - kellő elővigyázatossággal el lehet kerülni a bajt.
 7. A 10 legnapsütöttebb európai város listáján Marseille a második (2858 napos óra egy évben).
 8. A fogyasztói árszint 20 százalékkal van a párizsi alatt.
 9. Nettó havi átlagfizetés (2022-ben): 2300 euró (Párizsban 2800 euró)
 10. A franciaországi utazáshoz mindenképpen tanácsoljuk utasbiztosítást (betegség, baleset, poggyász) kötni. Ezen a linken - a honlapunk jóvoltából - kedvező árú ajánlatot lehet kapni

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Le Cours Julien negyedben a hangulatos bárok, könyvesboltok és kávézók
 2. A Notre Dame De La Garde felől lenézni a városra
 3. Nagy kedvencemnek, bouillabaisse-nek (halleves) ez az őshelye és olyan is: mennyei
 4. A spalettás, keskeny, hosszú ablakú házak
 5. A sugárutakon a kényelmes, nagyon széles járdák
 6. La Cure Gourmande nevű cukrászda csodás kínálata
 7. A Vieux-Port (régi kikötő) sétáló övezete
 8. Az öblökkel csipkézett sziklás tengerpart (les calanques), a várostól délkeletre

Nem tetszett

 1. A 2. világháborús német és olasz bombázások (1940) miatt nincs igazán sok műemléképület
 2. A tengeri szelekből néha túl sok van
 3. A helyi hajléktalanok a nemzetközi átlaghoz képest agresszívabbak, nyomulósabbak
 4. Egyes utcákban a szemét és a húgyszag
 5. A rossz közbiztonságról, főleg az erőszakos rablásokról kapott előzetes információk miatti gyakori para
 6. A graffitikkel elcsúfított szép házak
 7. Franciaország közlekedési dugók által legerősebben sújtott városa
 8. A Calanque de Sormiou nevű strandja ugyan felkapott, de csalódást keltő, mert kicsi, túlzsúfolt és a tengervíz szennyezett

Vélemények

Ami tetszett: Lépten-nyomon gyönyörű épületekbe botlik az ember, órákat el lehet tölteni szerintem csak nézelődéssel. A Longchamp Palais hideg rázós élmény, úgyszintén a Pharo kastély, gyönyörű kilátás nyílik a tengerre. A Cathedrale la Major és a Notre Dame de la Garde már csak hab a tortán. ( A Notre Dame-hoz egyébként a régi kikötől a 60-as busz megy fel, a kisvonat előtti megállóból indul. A kisvasút egyébként 9 EUR). Metróval gyorsan el lehet érni mindent, busszal is, azok viszont teljesen kiszámíthatatlanul járnak.


Ami nem tetszett: A város nagy része büdös, koszos, tele van szeméttel, erőteljes pisiszag a legtöbb helyen, néhány patkányt is láttunk, nálam ez sajnos nagyon visszavett az élményből. A buszokat le kell inteni, különben nem áll meg, azt, hogy mikor jön a következő, nem tudod, volt ahol 25 percet vártunk a buszra, a Google térkép szerint már elment kettő is. Azt nem tudom, hogy miért, de délután négy körül szerettünk volna beülni enni valahová, de minden IS zárva volt, pakoltak be, ételt nem lehetett kapni, nagyjából 6-7 körül nyitottak újra. Gyanítom itt is szieszta van, de ezt nem olvastam el előre. Mindenhol, de tényleg mindenhol (metró aluljáró stb) dohányoznak. (2022)


"A legnagyobb város természetesen Marseille ebben a régióban, viszont mint minden nagyvárosnak, neki is vannak szebb és kifejezetten ronda részei. Én személy szerint nem ajánlom, hogy Marseille-ben több időt töltsünk, maximum 1 napot, hogy a főbb részeit megnézzük, de szállásra semmiképpen sem. A mellékutcákban nagyon sok a hajléktalan, kéregető, valamint nem túlzottan bizalomgerjesztő alakok, éjszaka egyedül nem szívesen mászkálnék az utcán. A Vieux Port-ot érdemes bejárni, ez a régi kikötő, sok szép vitorlást és csónakot láthatunk itt, és egy rögtönzött halpiacot. Érdemes még felmászni a Notre Dame de la Garde templomhoz, mely egy domb tetején található, látszik is a kikötőből, fentről szép panoráma tárul elénk. Viszont csak az vállalkozzon neki, aki bírja a hegymenetet, vagy pedig kocsival/busszal érdemes felmenni, ugyanis felfele nagyon meredekek az utak és sokat kell lépcsőzni. Jó időben jó program még kimenni a Vieux Port-ra néző földnyúlványra, itt található az Aix Marseille egyetem, és olyan hotelek mint Sofitel, Novotel. Viszont nagyon szeles tud lenni ez a rész, így csak jobb időben ajánlom, de cserébe kárpótol minket a kilátás. Vagy a másik irányba érdekes stílusú a Cathédral de la Major és a Centre de la Vieille Charité. Marseille leginkább még vásárlásra alkalmas, a Rue Paradis környékén rengeteg ruhabolt található, főleg olyan márkák, amik nálunk is kaphatóak, viszont sokszor sokkal kedvezőbb áron és teljesen más stílusban. Marseille-ből még lehet kisebb hajókirándulásokra befizetni, például megnézni If várát, mely igazi fontosságát Alexandre Dumas Monte Cristo grófja c. regénye után kapta. Egyedül ami vonzó lehet, az az éjszakai élet Marseille-ben, sok bár, szórakozóhely van itt, és van nyüzsgés este. Ez előnye Aix en Provence-hoz képest, viszont Aix-ben is vannak bárok, beülős helyek, de sokkal kevesebb számban. A legolcsóbb alkoholos italok kb. 4 eurónál kezdődnek." (Gabi, 2016)

V. Jancsi fotója

,, Marseille a Riviéra olvasztótégelye: bármit befogad, bár nem gyúr egységes masszává. Más és más arculatú negyedekből tapad össze, ahogy az itt élő népségek arca is más és más. Ami összefűzi: a mediterrán őrület, a kuszaság, a tobzódás. Mértéktartásról szó sem lehet.

A dombokon a szokásos déli farkastörvények szerint hullámzik a közlekedés. A piros lámpa nem számít, amikor ott jártam, két nap alatt leszoktam arról, hogy tekintetbe vegyem: ha kocsi jön, állj, ha nem jön, a gyalogos bárhol átsiethet az utcán, csak siessen. A járdát a motorosok is bátran használják. Az autósok pedig nem bánják, hogy jobbára csak a többi kocsival és néhány bátor gyalogossal kell megküzdeni az előrejutásért.

a kisvárosi miliő csak kis része a kétmilliós Marseille-nek, és átlépve a kisváros képzeletbeli határát elénk tárul a nagyvárosi ábrázat, a ronda, színtelen emeletes házak, a kirakatok és neonfények sora, egy-egy fa csak a természet hírmondója. Kocsibűz és mimikátlan arcok. És legyen bármilyen elbájoló a kisvárosi mag, Marseille valóságát mégis ez a kép tükrözi igazán – és itt nem Marseille-en, hanem a nagyvároson van a hangsúly. Marseille ráadásul koszos és úszik a szemétben, mindenhol. Nemcsak a piros lámpa, de a köztéri kukák használata sem kötelező.

Lapozzunk a helyi divatlapban… Marseille, a Côte d'Azur prominens tagja természetesen előkelőségét is felvillantja, a tengerparthoz és a hegyről fénylő Notre Dame de la Garde templomhoz közel, ahol a provence-i módi falusiasból nagystílűvé avanzsál: villák, hotelek szép panorámája a domboldalon, no meg széles bevásárlóutcák, Porschék és Minik minden mennyiségben. Errefelé a szemetelés is visszafogott." forrás

Odajutás

Marseille nemzetközi repülőtere 19 kilométerre van a várostól. Repülőjegy árakat ezen a linken lehet nézegetni.

Városnézéshez nem érdemes autót bérelni, a belvárosban nem lehet autóval közlekedni. Vidéki kirándulásokhoz  viszont nélkülözhetetlen.

Szállás

Érdemes időben körülnézni ezen a linken. A jó helyen lévő és jó árú szállások nyáron hamar megtelnek. 

Ajánlott hotelek:

2 csillagos: Inter-Hotel Pac des Expositions, Hotel Richelieu

3 csillagos: Best Western Hotel Marseille Bourse Vieux Port

4 csillagos: Radisson Blu Marseille - Vieux Port, Grand Hotel Beauvau Vieux Port

Közlekedés

Marseille egy nap alatt bőven bejárható. Végy egy PassXL 24órás bérletet tömegközlekedésre 5.20Euroért és mindenhová eljutsz busszal villamossal metróval:) (Ata, 2024)


A reptér és a Saint Charlese állomás között 10 percenként jár a transzferbusz, 16 EUR egy felnőtt retúrjegy.

Városon belül 24 és 72 órás jegyet lehet venni, a 24 órás 5.40, a 72 órás 10.80 EUR-ba kerül. Ezekkel minden tömegközlekedési eszközt lehet használni. (Két metróvonal, 3 villamosvonal és rengeteg busz). Az fix, hogy a franciák nem tudnak normálisan közlekedni, a piros lámpa szinte ismeretlen fogalom, keresztbe-kasul megy mindenki mindenfelé.

A metrónál kapus rendszer van, ahol vagy átugranak az emberek, vagy megvárják hogy te menj, rád tapadnak és bemennek mögötted. (2022)

Egy órás időhatáron belül korlátlan alkalommal lehet utazni az 1,50 euróba kerülő alapjeggyel a buszon és a villamoson. A metróra is érvényes, de ott csak egyszeri alkalomra. Az egy napra szóló jegy (carte journée) 5 euróba kerül. 

Metró


Busz


R. Gy. 

Villamos


Taxi


Autóval


Kerékpárral


Gyalog

Étkezés

A helyiek válltig állítják, hogy Franciaországban itt a legjobb minőségű a csapvíz.

A híres, nevezetes bouillabaisse (bujabesz) - Hát nem csodás?

R. Gyuri eledele

Vásárlás

A "La Bourse" nevű bevásárlóközpont 5 perc gyalogtávolságra van a régi kikötői negyedtől (Vieux Port)

Árak (2022): Egy Espresso 1,5-2 EUR között mozog, egy latte 3-4 EUR, egy normális főétel 10-20, de akár 25 EUR is, még egy mekis sajtburger is 2-3 EUR.
Hütőmágnes darabja 3-5 EUR, de vannak 10 EUR-ért 3/4db akciók is, egy képeslap 0.25-1 EUR. If várához a retur hajójegy 11 EUR, a belépő 6 EUR.

Szórakozás

A legtöbb bulihely itt van: Escale Borely, Place Thiarsor és a Régi kikötő (Vieux Port). 18 éven aluliaknak nem szolgálnak fel alkoholt.

A Le Mystik egy szuper hely diák közönséggel.

Közbiztonság

A város rossz közbiztonsága erősen összefügg a virágzó kábítószer-kereskedelemmel, mert ennek kapcsán történik a legtöbb erőszakos bűncselekmény.

"Sokan mondják, hogy Marseille veszélyes város, de ez szerintem nem igaz. Vannak bizonyos környékek ahová a turistának nem szabad mennie. De kérdezem én, Párizsban a turisták járkálnak a 18., 19., 20. kerületben? Nem mennek mert ezekben a kerületekben nem biztonságos turistáskodni. Ez egy kozmopolita város, nagyon sokféle emberrel, de a helyi emberek barátságosabbak a külföldi turistákkal, mint a párizsiak. Szóval nem kell beijedni és kerülni Marseille-t!"


A Marseille és a bűnözés címszavakra egész sok találatot ad ki a Google.
Tegnap este a tunéziai étteremben szóltak, hogy tegyük el a telefont az asztalról. Csak arra az esetre, ha arra járna néhány ,,bad guy” – mondták.
Azzal nyugtatom magam, hogy a hátizsákomat még nekem is percekig tart kicsomózni, így még a magasan kvalifikált ,,bad guynak” is nagy kihívást jelentek. Ha egyszer kirabolnak, legalább legyek kihívás. (2022)


Egyéb hasznos információk

1. ,, Marseille városában is van városkártya (Marseille City Pass), 24, 48 és 72 órás változatban. Ezeket ráadásul az Európa-bajnokság alatt 15%-os kedvezménnyel lehet online megvásárolni. A teljes áruk: 24, 31 illetve 39 euró, 7-15 év közötti gyermekeknek 17, 20 illetve 23 euró, ezekből az összegekből jön le a kedvezmény. Mi végül is nem éltünk ezzel a lehetőséggel, mert az amúgy 5,20 euróba kerülő 24 órás tömegközlekedési jegy is 3,60 eurós, akciós áron vásárolható meg július 10-ig és tudtuk sok időnk nem lesz (az 1 órás jegy 1,50 euró) . A városkártyával egyébként ingyenesek a városi múzeumok, If vára, a hajóúttal együtt (vagy a Frioul-szigetek), kisvonatos városnézés az óvárosban vagy a Notre-Damenál és a tömegközlekedés. A kártya mellé kapunk egy könyvet és egy várostérképet is, valamint éttermekben, üzletekben vehetünk igénybe jellemzően 10%-os kedvezményeket. (2016)" forrás

2. Marseille-ben van egy tiszteletbeli magyar konzul Pierre Vásárhelyi személyében.

E-mail cím: consul@consulat-hongrie-marseille.org
Telefonszám: +33442200109 vagy +33603298770
Consulat de Hongrie World Trade Center Provence 2 rue Henri Barbusse
13001 Marseille

Régi kikötő

,, Marseille évezredek óta kikötőváros, amióta az ókori görögök az i. e. 6. században partra szálltak itt. A kikötői forgalom az 1840-es években nőtte ki a mai Vieux Port (Régi Kikötő) helyét, és költözött egy nagyobb befogadóhelyre távolabb a központtól, hogy a továbbiakban ott bonyolítsa folyó ügyeit. A Vieux Port yachtparkolóként és turistalátványosságként végezte, de örülhet, hogy öregkorában is fontos szerepet tölt be, és továbbra sem elhanyagolható bevételi forrást jelent az anyatelepülésnek. A szag még mindig autentikus, csak a kakofóniát már nem tengerészek, hanem kirándulók hozzák létre. Ha magamba nézek, nem is bánom a változást - hisz mi vonzót találnék egy ipari kikötőben, míg e valamennyire élő múzeumban megérzek valamit az aromából és a szellemiségből. Kirakat a laikusoknak.
A kikötőtől balra magasodó dombra felkaptatva elérjük a hajósok védőbástyáját. Itt épült fel a Notre Dame de la Garde templom, amelynek helyén már a 12. században is kápolna állt, később a várost védő erőd, majd a 19. század közepétől mai formájában a székesegyház. Ismerős színekben és stílusban pompázik, és ahogy emlékezetemben kutatok, előtűnnek a mosolyráncaim, mert a firenzei dómra emlékeztet." forrás


A Vieux Port, Marseille régi kikötője:
Rezonál, nyüzsög és pörög, így nem tehetek mást, pörgök vele én is.
Az egész kikötő tele csónakokkal, jachtokkal, vitorlásokkal, mintha egy hatalmas vízi parkoló lenne – csak annál sokkal szebb –, ahol a hajók egymás mellett lebegnek a vízen a másikkal párhuzamosan.
Hogyan képesek a hajóskapitányok ilyen precízen beállni a kijelölt helyükre?
Elképesztő.
Ahogy az is elképesztő, hogy kora reggel a halpiacon lehet kapni tengeri keszeget, szardíniát, ezernyi féle olyan halat, aminek nem tudom a nevét, még azt a csúnya lapos képűt is.
Ördöghalat (igen, rákerestem).
A régi kikötő tükröződő pavilonja alatt utcazenészek jönnek-mennek, harmonika szól és hip-hop. Minden és mindenki megfér egymás mellett. Ahogy a piros bohócorrban tüntetők és az ukrán zászlókkal vonulók. Ahogy a félmeztelen srácok is, akik a tengerbe ugráltak és az őket hangosan kiröhögő part menti sirályok.
Hihetetlen, de mintha tényleg röhögtek volna.

Marseille szinte minden szegletéből látszik a város legmagasabb pontján álló, ikonikus Notre Dame de la Garde bazilika, ahogy a Notre Dame-tól is látszik az egész, hihetetlen város és a Frioul szigetek: Pomégue, Ratonneau, Tiboulen és If.
Tíz éve felmentem a bazilikához. Felmásztam, körbenéztem, elámultam.
Most nem. Most mászás helyett megettem a kikötőben egy nagy tál kagylót kéksajt mártással. Ha van olyan, hogy életem kagylója, nekem ez volt az. Mellé fehérbor az októberi nyárban.
Varázslat!
Beesteledik.
A hegytetőn a bazilika szikrázik a sötétben, a kikötő vize háborítatlan, az utcán a söröző előtt egy DJ zenél, a sarkon pedig szapora léptekkel befordul egy patkány. (2022)

Bazilika

Azaz a Notre-Dame de la Garde

R. Gyuri fotója

Szent Miklós-erőd

Régi városrész

,, A Vieux Port két oldalán rejtőzik a régi városmag, ami olyan hangulatot áraszt, mint egy mesebeli provence-i kisváros, szűk utcák kaptatnak fel az emelkedőkön és buknak alá, homokszínű házak levelendulaszínű zsalugáterekkel, de ha netalántán zöld színre festették volna a zsalut, látszik, hogy levendulaszínt akkor is kevertek a festékbe. A provence-i vidék színeit viselik az itteni házak, alázattal olvadva a tájba, a sziklás hegyek színét és a levendulamezők színét. És a kisvárosi külső nemcsak máz, a Panier negyed terein gyerekek rajcsúroznak, ugrálnak a szökőkúton, csúszkálnak a lépcsőkorláton, anyukák fordítják napszemüveges arcukat a nap felé babakocsit tologatva, a nagyszülők generációja pedig nyugodt mosollyal szemléli az eseményeket a padon. Egy halom galéria is beköltözött a Panier negyedbe, illetve a művészek költöztek és hozták a galériát, ami nem is csoda, átérezve a tiszta provence-i atmoszférát – az élet lassú, eseményt a szomszédok jelentenek, és mindennek bölcsője a táj, ami nemcsak színeit, hanem terményeit is kölcsönadja. Igen, itt még létezik szomszédság és szomszédolás." forrás

Új városrész

Jön!

Le Panier városrész

Bevetettük magunkat Marseille legbohémabb és legrégibb városnegyedébe, a Panier-be. A kerület szűk utcái a street art földi paradicsoma, a négy-öt emeletes házak között minden sarok és falfelület tartogat valamilyen meglepetést.
Egyszer King Kong, máskor egy hatalmas zöld polip tűnik fel a falakon, s itt nem csupán zászlók, de melltartók is lengedeznek a szélben. A keskeny utcák színes terekbe torkollanak, ahol kávézók és bisztrók dobják fel a hangulatot. Ha már megittuk megérdemelt cappuccinónk egy kis téren üldögélve, betérhetünk designer üzletekbe és művészeti galériákat is meglátogathatunk.

A Panier nem volt mindig ilyen népszerű városrész, avagy egyáltalán biztonságos helynek sem volt mondható. A szűk területen zajló folyamatos építkezés, az egyre magasabbra épülő házak elzárták a fényt az utcafrontról. A 19. századra a környék túlzsúfolttá vált, megnövekedett a bűnözés és a prostitúció.
Ám a 20. század végére a Panier teljesen átalakult, a város tudatosan fejlesztette a kerületet. Napjainkban művészeknek, tervezőknek, bájos üzleteknek ad otthont, mely az egyik legnépszerűbb turistacélponttá vált Marseille-ben.

Nekem nagy kedvencem lett a ‘Le Panier’ városrész, alig tudtam abbahagyni a fényképezést, hisz mindig szembe jött valamilyen szürreális graffiti vagy mediterrán, színes, szűk utca. (2022)

Egyéb látnivalók

Cours Julien alteros negyed

Ha megkérdezzük a marseille-i fiatalokat, melyik a kedvenc negyedük, a válasz általában egyértelmű: la Quartier Cours Julien. A kis alternatív negyed egy dombon fekszik, és a városközpontból vagy a kikötőből gyalog vagy metróval (állomás: Notre Dame du Mont) érhető el. Ez egyfajta alternatív látványosság Marseille-ben. A Cours Julien egy hosszú, autómentes tér, szökőkutakkal, olajfákkal, ciprusokkal, játszótérrel, rengeteg graffitivel és napozószékkel rendelkező kávézókkal. Néhány ember a falnak támaszkodva lazul, a tér túloldalán egy hangszóróból reggae zene harsog.

Les Calanques

A Calanques egy lenyűgöző természeti jelenség a Marseille-től délre fekvő francia tengerparton. Ezek a mély kősziklák és barlangok híresek a kristálytiszta vízükről és lenyűgöző tájképükről. Marseille-től csak rövid autóútra vannak. A Calanques nemcsak turisták, hanem hegymászók és túrázók körében is népszerűek, mivel számos ösvény és túraútvonal vezet át a területen. A természetvédelmi területként is számon tartott Calanques csodálatos lehetőséget nyújt a természet közelségének élvezésére és a gyönyörű tengerparti kilátásokra.

f. m. fotója


Érdekességek

 1. Marseille Franciaország legrégebbi városa. 2600 évvel ezelőtt alapították.
 2. Marseille-nek több beceneve van: pl. Massilia (a régi latin neve), Massalia vagy éppen Marselha.
 3. "Allons enfants de la Patrie" (kb. Induljunk hazafiak)
  Marseille egy szűk sikátoros utcájában gyűltek össze a forradalmi ifjak és 1792. Június 22-én énekelték el először a forradalom dalát amely azóta is a francia nép himnusza.
  Tudtad? A francia nemzeti dalt La Marseillaise-nek hívjuk mivel Marseilleben hangzott el először viszont Strasbourgban írták. (Ata)

Olvasmányos linkek

"Marseille neve a Taxi filmekből lehet még ismerős, ami egyébként nekem nagy kedvencem volt anno. Először nem igazán tetszett a város, és nehezen is igazodtam ki, annak ellenére is, hogy volt egy térképem, amit a hostelben kaptam. Először valami művész negyednek tűnő helyen kötöttem ki. Ott bolyongtam egy kicsit, megettem egy szendvicset a téren, majd beültem egy kávéra, ami adott egy kis löketet. Letértem valami főbb útra, ahol megláttam a domb tetején a Basilique Notre-Dame de la Garde-t és végre megvolt az irány, hogy merre kell menni. Oda föl! A bazilika nagyon szép volt belülről is, kívülről is és a panorámáért is megérte odamenni. Belülről tök érdekes volt, hogy kis hajó makettok lógtak lefele a mennyezetről és a templom belső fehér-vörös-arany színei is nagyon tetszettek. A templom tornyán pedig egy hatalmas arany színű Mária szobor áll, kezében a kis Jézussal. Ekkor változott meg a véleményem a városról. Nem is olyan rossz hely ez a Marseille! (2014)" forrás


"Marseille a Riviéra olvasztótégelye: bármit befogad, bár nem gyúr egységes masszává. Más és más arculatú negyedekből tapad össze, ahogy az itt élő népségek arca is más és más. Ami összefűzi: a mediterrán őrület, a kuszaság, a tobzódás. Mértéktartásról szó sem lehet. A dombokon a szokásos déli farkastörvények szerint hullámzik a közlekedés. A piros lámpa nem számít, én is két nap alatt leszokom, hogy tekintetbe vegyem: ha kocsi jön, állj, ha nem jön, a gyalogos bárhol átsiethet az utcán, csak siessen. A járdát a motorosok is bátran használják. Az autósok pedig nem bánják, hogy jobbára csak a többi kocsival és néhány bátor gyalogossal kell megküzdeni az előrejutásért.

A Vieux Port két oldalán rejtőzik a régi városmag, ami olyan hangulatot áraszt, mint egy mesebeli provence-i kisváros, szűk utcák kaptatnak fel az emelkedőkön és buknak alá, homokszínű házak levendula színű zsalugáterekkel, de ha netalántán zöld színre festették volna a zsalut, látszik, hogy levendulaszínt akkor is kevertek a festékbe. A provence-i vidék színeit viselik az itteni házak, alázattal olvadva a tájba, a sziklás hegyek színét és a levendulamezők színét.

Sok téren piac, az az igazi szabadtéri, ami itthonról sajnos kiveszett vagy kiveszőfélben van, mindenesetre ritka, mint a fehér holló (na jó, örüljünk, hogy fedett piac akad bőven), gyümölcs, zöldség, fűszer, ruha, mindenféle kapható. A piac környékén pedig összeverődik az embertömeg, áll, ül, kávézik, karattyol. Az árusok és eladók, térjünk be boltba vagy piacra, nem fapofák, ugratnak, ha nem megy a francia (hol alázósan, hol viccelődve, a saját francia-elitizmusokat kifigurázva); ez provence-i kisváros, nem szupermarket.

De a kisvárosi miliő csak kis része a kétmilliós Marseille-nek, és átlépve a képzeletbeli határt elénk tárul a nagyvárosi ábrázat, a ronda, színtelen emeletes házak, a kirakatok és neonfények sora, egy-egy fa csak a természet hírmondója. Kocsibűz és mimikátlan arcok. És legyen bármilyen elbájoló a kisvárosi mag, Marseille valóságát mégis ez a kép tükrözi igazán - és itt nem Marseille-en, hanem a nagyvároson van a hangsúly. Marseille ráadásul koszos és úszik a szemétben, mindenhol. Nemcsak a piros lámpa, de a köztéri kukák használata sem kötelező.

És még mindig újabb profilt ölt a város. Marseille Afrika európai oldala, mondja Eszter, és tulajdonképp igaza van, ez a stílus is bőven belefér Marseille gardróbjába, hogyne férne, hisz Marseille csak egy ugrásra van az észak-afrikai partoktól, aki onnan Európába pályázik, annak legkönnyebb ide katapultálni első lépésben. Arabok és feketék ugyanúgy lakják a várost, mint a franciák, és ugyanannyi joggal (már akik kaptak státuszt). Viszik a piacot, a bazárt, vagy amit találnak maguknak, van, aki afrikai stílusú designboltot. Feltalálják magukat, gondolom, így vagy úgy. Vegyülnek a kultúrák, mintát rajzolnak a városképre a bőrszínárnyalatok.

A bevándorlónegyedekbe (sajnos értsd: gettókba) nem megyünk; ezt a titkát a hely megtarthatja magának. Marseille-ben hírhedten rossz a közbiztonság; a városközpontban maradva nem fenyeget veszély, a táskánkra persze ügyelünk, mint bárhol. Igaz, hallottam olyan sztorit, hogy egy magyar lányt az érkezése után két-három héttel majdnem megerőszakoltak, de - feltételezem - az ilyesmi kirívó eset. (2013)" forrás

Fotóegyveleg

Helyi lakosok - i.sz. fotója

V. Jancsi fotói

Vissza az elejére


Kommentek

úti kritikus, 2017. 04. 24. 22:04
Szia Dávid!

Hirdetnek pincér állásokat Marseille térségében. Jellemzően elvárnak egy-két év tapasztalatot és angol tudást, ha nincs francia tudás. A fizu havi 1300 és 1700 euró között mozog. Teljesen változó és előre inkább kiszámíthatatlan, hogy borravalóból pluszban mennyi jöhet össze.


Csonka Dávid, 2017. 04. 24. 21:13
Szia azt szeretném kérdezni hogy magyarként ki költözve mire számithatok munka terén konkréten pincér munkára gondoltam


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon