ÚTIKRITIKA.HU / Bretagne / Rennes


hirdetes

útikritikák


Bretagne / Rennes

Rennes-ről dióhéjban|Vélemények|Helyi közlekedés|Étkezés&Vendéglátás| Vásárlás| Városközpont| Katedrális| Saint-Sauveur bazilika|Egyéb látnivalók| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.

Place du Champ-Jacquet (Jean Leperdit forradalmár szobrával) - g. sz. fotója

Rennesről dióhéjban

francia kiejtés: renn (persze raccsolva)

Bretagne régió központi városa. 2023-as becslés szerint 365 ezres lakosságú város. Állítólag ebből 60 ezer a diák!

Rennes városában található a világ egyik legkisebb háza, amely mindössze 1,8 méter széles és 5 méter magas. Rue du Chapitre 1 szám alatt található

Rennes városában a kertészeti munkákat egy csapat kecske is segíti, akik a város parkjaiban és kertjeiben legelésznek és "kezelésben  tartják" a füvet.

,, Bretagne székhelye Rennes, ami öt szóval lehetne igazán jellemezni: középkori, ünnepi, kreatív, ínyenc, kulturális. A színpompás szombati piactól kezdve a legszokatlanabb butikokon át egészen a kortárs művészeti eseményekig a Vilaine folyó mentén lévő nagyváros igazán figyelemre méltó." forrás

g. sz. fotója

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Szombaton a gigantikus termelői piacon a gyönyörű friss élelmsizertermékek

2. Az egyetemi városi jellegéből adódó lazaság és/vagy trendiség

3. Tiszta és tágas, kellemesen keveredik a modernség és a történelmi háttér

Nem tetszett

1. Rennes központjában roppant körülményes a parkolás, mert kiterjedt a gyalogos zóna

Vélemények

Odajutás

348 kilométerre van Párizstól országúton.

Helyi közlekedés

Metró

A rendszer csak egy vonalból áll, amelynek hossza kb. 9,4 km, és 15 állomást szolgál ki. A metróvonal a város központján keresztül halad, és a déli és az északi részeket köti össze. A járatok kb. 5-6 percenként közlekednek a csúcsidőben, és kb. 8 percenként a többi időszakban.

Busz

Rennesben jól kiépített buszrendszert találunk, amely magában foglalja a városközpontot és a külvárosokat is. A buszjáratok sűrűn közlekednek, általában 5 és 20 perc közötti intervallumokkal, és a legtöbb járat este 9-10 óráig közlekedik. A jegyek és bérletek megvásárolhatók a buszokon, a buszmegállók automatáiban, valamint a városi közlekedési irodákban és a turisztikai információs központokban is. A buszjáratok mellett Rennesben van egy villamosvonal-hálózat is, amely kiegészíti a közösségi közlekedési lehetőségeket.

Bicaj

Rennes városában jó kerékpárút-hálózat áll a lakosság rendelkezésére, így ez egy népszerű közlekedési mód a városban. A kerékpárutak hossza meghaladja az 50 kilométert, és számos ponton összekapcsolják a város különböző részeit. A városi kerékpárkölcsönző-rendszer is elérhető, így a látogatók is könnyedén használhatják a kerékpárokat a városban való közlekedéshez.

Étkezés&Vendéglátás

Rennes városában számos olyan helyi ételspecialitás található, amelyeket érdemes megkóstolni. A galette-sajtos palacsinta a Bretagne régióban nagyon népszerű, és Rennes-ben is sok helyen kapható. A városban található piacokon és éttermekben sokféle halat és tenger gyümölcseit is kínálnak, például homárt, osztrigát, rákot és kagylót. Az andouille nevű helyi kolbász is nagyon ízletes, és Rennes-ben is könnyen beszerezhető. A városban található számos cukrászda és pékség is, amelyekben meg lehet kóstolni a francia süteményeket és péksüteményeket, például a macaron-t és a croissant-t. A cider nevű helyi almabor is népszerű ital Rennes-ben és környékén.

Egyik népszerű és központi helyen található vendéglő Rennes-ben a L'Atelier des Augustins. Ez egy bistro-stílusú étterem, amely egy jó ár-érték arányú menüt kínál, kiváló minőségű ételekkel. Egy másik jó választás a Chez Papa, amely kiváló francia ételeket kínál barátságos hangulatban, a városközpontban található. A Le Bistrot de la Passerelle is egy jó lehetőség, különösen azoknak, akik szeretnének egy kis kávézást vagy italozást a reggeli vagy délutáni órákban.

Vásárlás

Rennesben a termelői piac a Place des Lices-n található. Ez Franciaország egyik legnagyobb termelői piaca, és minden szombaton reggel nyitva tart. Itt számos helyi termelő kínálja a friss zöldségeket, gyümölcsöket, húsokat, sajtokat, borokat és egyéb helyi termékeket. A piac nagyon népszerű és zsúfolt, így érdemes korán érkezni, hogy elkerüljük a hosszú sorokat és a tömeget. A piac 7 órától 13 óráig tart.

Marché des Lices - Földvári András fotója

Szórakozás

Rennes-ben van egy olyan utca, a Rue de la Soif azaz Szomj utcájaként emlegetnek. Az utca tele van bárokkal és éjszaka a fiatalok egyik kedvenc helye.

Városközpont

Rennes városközpontja egy gyönyörűen felújított régi városrész, amely tele van történelmi épületekkel, szűk utcákkal és hangulatos terekkel. Az óváros közepén található a székesegyház, amely impozáns épület, és közvetlen közelében található a Parlament épülete, amely hasonlóan lenyűgöző. A városközpontban számos üzlet, étterem és kávézó található, valamint számos piac és bolt is megtekinthető. Az utcák és terek szépen rendben tartottak, sok zöldterület és park található a városban, és a közlekedés is jól szervezett. Összességében Rennes városközpontja kellemes és könnyen bebarangolható, így érdemes időt szánni a felfedezésére.

Katedrális

A Rennes-i katedrális hivatalos neve Cathédrale Saint-Pierre de Rennes. Az épület létrejötte a 6. századra nyúlik vissza, de az évszázadok során több átépítésen és felújításon is átesett. A katedrális neoromán és gótikus stílusban épült, és egyike a legnagyobb katedrálisoknak a Bretagne régióban. A belső tér díszítése rendkívül gazdag, többek között találhatók itt freskók, szobrok és üvegfestmények. A katedrális előtti téren pedig egy nagyobb méretű, gyönyörű szökőkút található.

A Rennes-i katedrális tornyában található egy különleges szobor, ami - a helyi legendák szerint -  Szent Tamás apó lábát ábrázolja. A legenda szerint itt hagyta a lábát, miután meggyógyított egy helyi halászfiút.

g. sz. fotója

Saint-Sauveur bazilika

(szen szovör)

A Saint-Sauveur bazilika Rennes-ben az egyik legfontosabb vallási épület, ami a város központjában található. A bazilikát a 17. században építették és több alkalommal is felújították az évszázadok során. Az épület külső megjelenése impozáns, belső tere pedig csodálatosan díszített és gazdag művészeti értékekkel rendelkezik. A bazilika leginkább a reneszánsz és barokk stílusjegyeket ötvözi egységes egésszé. Az épület hatalmas méretei és különleges belső díszítése miatt mindenképpen érdemes felkeresni, ha Rennes-ben járunk.

Egyéb látnivalók

Városháza

A Rennes-i városháza épülete a város központjában található és a francia reneszánsz stílusának egyik kiemelkedő példája. A 18. században épült, a tervezője Jacques Gabriel francia építész volt. Az épület homlokzatát két széles tornyos kapu díszíti, amelyek a főbejáratot övezik. Az épület belső terei gazdag díszítéssel rendelkeznek, többek között freskókkal és aranyozott faragásokkal. A városháza környezete szépen karbantartott park, amely ideális hely piknikezésre vagy pihenésre.

g. sz. fotója

Musée de Bretagne

A Musée de Bretagne Rennes városában található, és a bretagne-i kultúrával, történelemmel és örökséggel foglalkozik. Az állandó kiállításokon a látogatók megismerkedhetnek a bretagne-i néprajzzal, hagyományokkal, a régió történelmével és a bretagne-i művészettel. Az interaktív és multimédiás kiállításokon keresztül a látogatók aktívan ismerkedhetnek meg a régióval és annak kulturális örökségével. A múzeum emellett időszakos kiállításokat is rendez, amelyek témái változatosak lehetnek. A múzeum szép és modern épületben kapott helyet, amelyben található egy nagy belső udvar is, ahol a látogatók kényelmesen pihenhetnek és élvezhetik a kulturális élményt.

Palais du Commerce (régi tőzsde)

A Palais du Commerce egy épület Rennes központjában, amely az 1800-as években épült, és eredetileg a város tőzsdéjének otthona volt. Az épület a klasszikus stílusban épült, és impozáns homlokzata széles oszlopokkal és íves ablakokkal díszített. Ma az épületben üzletek, irodák és kiállítóterek találhatóak.

Palais du Parlament

A Palais du Parlement egy híres épület Rennes központjában, amely a Bretagnei Régió Parlamentjének székhelye. Az épület stílusa a francia reneszánsz és barokk keveréke, és a 17. században épült. Az épület nagy részét a látogatók is bejárhatják, beleértve a törvényhozó termet, amelynek mennyezetét a híres francia művész, Charles Errard festette meg. A Palais du Parlement Rennes egyik legjelentősebb történelmi épülete, amelyet érdemes meglátogatni.

g. s. fotója

Parc du Thabor

A Parc du Thabor Rennes legnagyobb parkja, és a város egyik fő látványossága. A park 10 hektáron terül el, és számos botanikai kertet, virágkerteket, kúriát, tavakat, szökőkutakat és szobrokat tartalmaz. A parkban számos sportolási lehetőség is van, többek között teniszpályák, focipályák és játszóterek. A parkban található Thabor-kápolna és a reneszánsz stílusú botanikai kert is nagyon népszerű a turisták körében. A park látogatása ingyenes, és egész évben nyitva tart.


Olvasmányos linkek

g. sz. fotója

Fotóegyveleg

g. sz. fotói

Földvári András fotói


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon