ÚTIKRITIKA.HU / Limoges


hirdetes

útikritikák


Limoges

Limogesről dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállásválasztás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Közbiztonság| Egyéb hasznos információk|Székesegyház| Püspöki palota|Városháza| Rue de la Boucherie| Más látnivalók| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.

r. b. fotója

Tartalomfelvitel előkészületben

Limogesről dióhéjban

francia kiejtés: limozs

Lakosság (2023-ban): 136,200

Az Új-Aquitaine régióban található Limoges a díszes porcelánjairól világszerte ismert város. De Limoges sok más érdekességet is rejt magában.

Franciaországbeli felmérésekben Limoges rendszeresen szerepel azon városok között, ahol jó élni.

Limoges városközpontja, avagy belvárosa ezekből a környékekből áll: Cité, várs, vasútállomás Place Carnot.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Jóllehet bérautóval látogattuk meg a várost, érdemes volt megnézni a pélyaudvart, mert az egyik legszebb Franciaországban (art-deco stílusú ablakok).

2. Imádom itt is a favázas házakat (pl. n°22 boulevard de la Cité)

3. Az Emailleurs nevű előkelő negyed

Vélemények

Odajutás

Párizs Austerlitz nevű pályaudvarától vonattal körülbelül 3 óra 10 perc alatt lehet megtenni a 400 km távolságot.

Szállásválasztás

Helyi közlekedés

Limoges területén több buszjárat üzemel. A városi buszhálózat jól kiépített és széles körű lefedettséget biztosít a város minden részére. A buszok sűrűn közlekednek és általában pontosan követik a menetrendet..

Villamosvonalak is vannak, amelyek a központi területeket és a központi vasútállomást kötik össze a külvárosokkal. A villamosok megbízható közlekedési eszközök, és könnyen megközelíthetőek a város számos pontjáról.

 Limoges fontos vasúti csomópont a régióban, és a vasúti hálózat kiterjed Európa más részeire is. Limoges-ban található a Limoges-Bénédictins vasútállomás, amely gyakori vonatkapcsolatokat biztosít a francia és nemzetközi célpontokra.

A városban van Uber és olcsóbb mint a helyi taxi.

Trolibusz - v. m. fotója

Étkezés

Limoges-ban a helyiek körében népszerű és nem túl drága, házias konyhát kínáló vendéglők közül két ajánlást adok:

Le Jardin des Saveurs
Cím: 30 Rue Othon Péconnet, 87000 Limoges, Franciaország

A Le Jardin des Saveurs egy barátságos, családi tulajdonban lévő étterem, amely hagyományos, házias francia ételeket kínál. Az étlapon megtalálhatók a régió jellegzetes fogásai, mint például a pörkölt, a kacsamáj, a sajtleves és a friss tenger gyümölcsei. Az ételek minőségi alapanyagokból készülnek, és a kiszolgálás is figyelmes és barátságos. A Le Jardin des Saveurs ideális választás lehet, ha szeretnéd megkóstolni a francia vidék autentikus ízeit.

La Petite Auberge
Cím: 54 Rue François Chénieux, 87000 Limoges, Franciaország

A La Petite Auberge egy másik kedvelt vendéglő Limoges-ban, amely híres a jó ár-érték arányú, házias fogásairól. Az étterem hangulatos környezetben található, és barátságos légkört teremt. Az étlap változatos, és tartalmazza a francia konyha klasszikusait, például a sült húsokat, a sajtokat, a salátákat és a desszerteket. Az ételek friss és minőségi alapanyagokból készülnek, és az adagok bőségesek. A La Petite Auberge ideális választás lehet, ha szeretnél ízletes és autentikus ételeket fogyasztani baráti áron.

Vásárlás

Limoges városában a legnagyobb állandó termelői piac a Les Halles Centrales néven ismert piac. Ez a piac az egyik legismertebb és leglátogatottabb piac Limoges-ban. A Les Halles Centrales épülete a város központjában található.

Cím: Place de la Motte, 87000 Limoges

A piac épülete impozáns és történelmi jelentőségű. Rengeteg árus és termelő kínálja itt friss zöldségeket, gyümölcsöket, húst, halat, sajtot, pékárukat, virágokat és egyéb helyi termékeket. A Les Halles Centrales a helyiek és a látogatók körében is népszerű a friss és minőségi termékek széles választéka miatt.

Szórakozás

Limoges-ban az éjszakai szórakozóhelyek főként a város központi részén koncentrálódnak. Az alábbi néhány hely a város központjában található és népszerű a helyiek és a turisták körében:

Rue de la Boucherie: Ez a kis utcácska a város központjában található és számos bár, kávézó és étterem sorakozik itt. Az esti órákban ez az utcácska életre kel, és pezsgő hangulatot biztosít a vendégeknek.

Place de la République: Ez a tér a város főtere, és körülötte számos bár, kávézó és étterem található. Az itt található helyek különféle konyhával és hangulattal várják a vendégeket.

Avenue du Général de Gaulle: Ez a sugárút a város fő bevásárlóutcája, de számos bár és kávézó is található itt. A helyiek és a fiatalabb korosztály gyakran látogatja ezeket a helyeket az éjszakai szórakozás céljából.

Közbiztonság

Franciaországi viszonylatban Limoges egyértelműen a jobb közbiztonságú városok közé sorolható.

Egyéb hasznos információk

1. A turista információs iroda a 12, boulevard de Fleurus címen található, 800 méter gyalogtávolságra a vasútállomástól.

Székesegyház

(Cathédrale Saint-Étienne de Limoges)

A templom építése 1273-ban kezdődött, és csak 1888-ban fejeződött be. 

Püspöki palota

Limoges püspöki palotája, más néven a Püspöki Parókia (Palais Episcopal), egy jelentős történelmi épület a városban. Az alábbiakban összefoglalom néhány fontos információt erről az épületről:

Történelem: A Püspöki Parókia egy hatalmas középkori épület, amelyet eredetileg a város püspökeinek szolgált otthonául és hivatali helyiségeiként használtak. Az építkezés a 13. században kezdődött, és a következő évszázadokban több átépítésen és kibővítésen esett át. A palota a középkorban és a későbbi időkben is fontos szerepet játszott a vallási és politikai életben Limoges-ban.

Építészeti jellegzetességek: Az épület egyedülálló és lenyűgöző építészeti részletekkel rendelkezik. Az udvarokkal, tornyokkal, oszlopsorokkal és díszes ablakokkal gazdagított stílusosan kialakított épület hűen tükrözi a középkori és a késő gótikus stílus elemeit. Az épület külső és belső részei is érdemesek a megtekintésre.

Múzeumok és kiállítások: A Püspöki Parókia jelenleg különböző múzeumoknak és kiállításoknak ad otthont. A múzeumok között található a Limoges Művészeti és Régészeti Múzeum (Musée des Beaux-Arts et de l'Archéologie de Limoges), amely gazdag gyűjteménnyel rendelkezik a régió művészetéből és régészeti leletekből. Emellett a Püspöki Palota kiállításokat és kulturális eseményeket is rendez.

Városháza

(Hôtel de Ville)

Rue de la Boucherie

p. sz. fotója

Emailleurs negyed

(A Zománcozók negyede)

Bénédictins-Montplaisir negyed

Limoges keleti részén

Más látnivalók

Cour du Temple

cs. m. fotója

Place de la fontaine des Barres

d. p. fotója

La place de la Motte (egy tér)

d. p. fotója

Chapelle Saint-Aurélien (egy kápolna)

b. s. fotója

Saint Etienne híd

m. a. fotója

Saint-Martial híd

cs. m. fotója

Eglise Saint-Michel des Lions

p. a. fotója

Porcelán múzeum

(Le Musée national Adrien Dubouché)

j. l. fotója

Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg

v. m. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon