ÚTIKRITIKA.HU / Limoges


hirdetes

útikritikák


Limoges

Limogesről dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállásválasztás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Közbiztonság| Egyéb hasznos információk|Székesegyház| Püspöki palota|Városháza| Rue de la Boucherie| Más látnivalók| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.

r. b. fotója

Tartalomfeltöltés folyamatban

Limogesről dióhéjban

francia kiejtés: limozs

Lakosság (2023-ban): 136,200

Az Új-Aquitaine régióban található Limoges a díszes porcelánjairól világszerte ismert város. De Limoges sok más érdekességet is rejt magában.

Franciaországbeli felmérésekben Limoges rendszeresen szerepel azon városok között, ahol jó élni.

Limoges városközpontja, avagy belvárosa ezekből a környékekből áll: Cité, várs, vasútállomás Place Carnot.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Jóllehet bérautóval látogattuk meg a várost, érdemes volt megnézni a pélyaudvart, mert az egyik legszebb Franciaországban (art-deco stílusú ablakok).

2. Imádom itt is a favázas házakat (pl. n°22 boulevard de la Cité)

3. Az Emailleurs nevű előkelő negyed

Vélemények

Odajutás

Párizs Austerlitz nevű pályaudvarától vonattal körülbelül 3 óra 10 perc alatt lehet megtenni a 400 km távolságot.

Szállásválasztás

Helyi közlekedés

Limoges területén több buszjárat üzemel. A városi buszhálózat jól kiépített és széles körű lefedettséget biztosít a város minden részére. A buszok sűrűn közlekednek és általában pontosan követik a menetrendet..

Villamosvonalak is vannak, amelyek a központi területeket és a központi vasútállomást kötik össze a külvárosokkal. A villamosok megbízható közlekedési eszközök, és könnyen megközelíthetőek a város számos pontjáról.

 Limoges fontos vasúti csomópont a régióban, és a vasúti hálózat kiterjed Európa más részeire is. Limoges-ban található a Limoges-Bénédictins vasútállomás, amely gyakori vonatkapcsolatokat biztosít a francia és nemzetközi célpontokra.

A városban van Uber és olcsóbb mint a helyi taxi.

Trolibusz - v. m. fotója

Étkezés

Limoges-ban a helyiek körében népszerű és nem túl drága, házias konyhát kínáló vendéglők közül két ajánlást adok:

Le Jardin des Saveurs
Cím: 30 Rue Othon Péconnet, 87000 Limoges, Franciaország

A Le Jardin des Saveurs egy barátságos, családi tulajdonban lévő étterem, amely hagyományos, házias francia ételeket kínál. Az étlapon megtalálhatók a régió jellegzetes fogásai, mint például a pörkölt, a kacsamáj, a sajtleves és a friss tenger gyümölcsei. Az ételek minőségi alapanyagokból készülnek, és a kiszolgálás is figyelmes és barátságos. A Le Jardin des Saveurs ideális választás lehet, ha szeretnéd megkóstolni a francia vidék autentikus ízeit.

La Petite Auberge
Cím: 54 Rue François Chénieux, 87000 Limoges, Franciaország

A La Petite Auberge egy másik kedvelt vendéglő Limoges-ban, amely híres a jó ár-érték arányú, házias fogásairól. Az étterem hangulatos környezetben található, és barátságos légkört teremt. Az étlap változatos, és tartalmazza a francia konyha klasszikusait, például a sült húsokat, a sajtokat, a salátákat és a desszerteket. Az ételek friss és minőségi alapanyagokból készülnek, és az adagok bőségesek. A La Petite Auberge ideális választás lehet, ha szeretnél ízletes és autentikus ételeket fogyasztani baráti áron.

Vásárlás

Limoges városában a legnagyobb állandó termelői piac a Les Halles Centrales néven ismert piac. Ez a piac az egyik legismertebb és leglátogatottabb piac Limoges-ban. A Les Halles Centrales épülete a város központjában található.

Les Halles - h. b. fotója

Cím: Place de la Motte, 87000 Limoges

A piac épülete impozáns és történelmi jelentőségű. Rengeteg árus és termelő kínálja itt friss zöldségeket, gyümölcsöket, húst, halat, sajtot, pékárukat, virágokat és egyéb helyi termékeket. A Les Halles Centrales a helyiek és a látogatók körében is népszerű a friss és minőségi termékek széles választéka miatt.

Szórakozás

Limoges-ban az éjszakai szórakozóhelyek főként a város központi részén koncentrálódnak. Az alábbi néhány hely a város központjában található és népszerű a helyiek és a turisták körében:

Rue de la Boucherie: Ez a kis utcácska a város központjában található és számos bár, kávézó és étterem sorakozik itt. Az esti órákban ez az utcácska életre kel, és pezsgő hangulatot biztosít a vendégeknek.

Place de la République: Ez a tér a város főtere, és körülötte számos bár, kávézó és étterem található. Az itt található helyek különféle konyhával és hangulattal várják a vendégeket.

Avenue du Général de Gaulle: Ez a sugárút a város fő bevásárlóutcája, de számos bár és kávézó is található itt. A helyiek és a fiatalabb korosztály gyakran látogatja ezeket a helyeket az éjszakai szórakozás céljából.

Közbiztonság

Franciaországi viszonylatban Limoges egyértelműen a jobb közbiztonságú városok közé sorolható.

Egyéb hasznos információk

1. A turista információs iroda a 12, boulevard de Fleurus címen található, 800 méter gyalogtávolságra a vasútállomástól.

Székesegyház

(Cathédrale Saint-Étienne de Limoges)

A templom építése 1273-ban kezdődött, és teljes egészében csak 1888-ban fejeződött be. 

l. c. fotója

A Cathédrale Saint-Étienne de Limoges, más néven Szent István székesegyház, Limoges városában található egyik kiemelkedő építészeti és vallási jelentőségű hely. Ez a székesegyház az egyik legjelentősebb középkori épület Limoges-ban és az egész Limousin régióban.

A székesegyházot a 13. és 16. század között építették, és a gotikus stílus jegyeit viseli magán. Az épület magas toronnyal, lenyűgöző szentélyrel és impozáns belső térrel rendelkezik. A székesegyház gyönyörűen díszített ablakai és faragott részletei a középkori művészet remekei. Az épület különlegessége az oltár mögött található, gazdagon díszített Szűz Mária kápolna, amely a Mária tiszteletére szentelt.

A székesegyház Limoges város központjában található, és könnyen elérhető a város bármely részéről. A katedrális megtekintése ajánlott mindazoknak, akik érdeklődnek a vallási és építészeti művészet iránt. Az épület gyönyörűsége és történelmi jelentősége lenyűgöző lehet, és a látogatóknak lehetőséget nyújt a város vallási és kulturális hagyományainak megismerésére.

Püspöki palota

Limoges püspöki palotája, más néven a Püspöki Parókia (Palais Episcopal), egy jelentős történelmi épület a városban. Az alábbiakban összefoglalom néhány fontos információt erről az épületről:

Történelem: A Püspöki Parókia egy hatalmas középkori épület, amelyet eredetileg a város püspökeinek szolgált otthonául és hivatali helyiségeiként használtak. Az építkezés a 13. században kezdődött, és a következő évszázadokban több átépítésen és kibővítésen esett át. A palota a középkorban és a későbbi időkben is fontos szerepet játszott a vallási és politikai életben Limoges-ban.

Építészeti jellegzetességek: Az épület egyedülálló és lenyűgöző építészeti részletekkel rendelkezik. Az udvarokkal, tornyokkal, oszlopsorokkal és díszes ablakokkal gazdagított stílusosan kialakított épület hűen tükrözi a középkori és a késő gótikus stílus elemeit. Az épület külső és belső részei is érdemesek a megtekintésre.

s. e. fotója

Múzeumok és kiállítások: A Püspöki Parókia jelenleg különböző múzeumoknak és kiállításoknak ad otthont. A múzeumok között található a Limoges Művészeti és Régészeti Múzeum (Musée des Beaux-Arts et de l'Archéologie de Limoges), amely gazdag gyűjteménnyel rendelkezik a régió művészetéből és régészeti leletekből. Emellett a Püspöki Palota kiállításokat és kulturális eseményeket is rendez.

Városháza

(Hôtel de Ville)

c. n. fotója

Rue de la Boucherie

p. sz. fotója

Emailleurs negyed

(A Zománcozók negyede)

Bénédictins-Montplaisir negyed

Limoges keleti részén

Bénédictins-Montplaisir negyed Limogesben a város egyik történelmi és kulturális környéke, amely egyedülálló építészeti és kulturális jelentőséggel bír. A negyed fő látványossága a Limoges-i Bénédictins pályaudvar (Gare de Limoges-Bénédictins), amely gyönyörű, neogótikus stílusban épült vasúti állomás. Az állomás épülete impozáns és gazdagon díszített, ami miatt az egyik legszebb pályaudvarok között tartják számon Franciaországban.

Ezenkívül a negyedben található a Montplaisir negyed nevű rész is, amely számos éttermet, kávézót és üzletet kínál a látogatóknak. A környék hangulatos sétálóutcákkal és parkokkal is rendelkezik, így kellemes séta- és pihenőhelyként is szolgál.

A Bénédictins-Montplaisir negyed Limogesben egy olyan hely, ahol a látogatók élvezhetik a város gazdag történelmét és kultúráját, valamint megcsodálhatják az építészeti remekeket. Az állomás épülete különösen impozáns, és érdemes időt szánni arra, hogy megtekintsük és fényképezzük. Emellett a környék éttermek és üzletek széles választékával várja a turistákat, így ideális hely az idő eltöltésére és az Limoges-i kultúra és gasztronómia felfedezésére.

Más látnivalók

Cour du Temple

cs. m. fotója

Place de la fontaine des Barres

d. p. fotója

La place de la Motte (egy tér)

A Place de la Motte Limogesben egy jelentős történelmi tér, amely a városközpontban található. Ez a tér fontos része Limoges történelmi és városi örökségének, és egyik központi helyszíne a városi életnek és rendezvényeknek.

A Place de la Motte egy szabályosan kialakított tér, amelyet körbevesznek épületek és üzletek. A tér közepén lehet egy szökőkút vagy szobor, ami tovább emeli a tér esztétikai vonzerejét. Gyakran szolgál találkozóhelyként, és helyi események, vásárok és ünnepségek is megrendezésre kerülnek itt.

A tér környékén találhatók éttermek, kávézók és üzletek, amelyek ideálisak a pihenésre és a városi élet megismerésére. A környék fontos közlekedési csomópontja is lehet, és könnyen elérhető a város különböző részeiről.

A Place de la Motte Limogesben tehát egy élénk és központi tér, ahol a látogatók élvezhetik a városi környezetet, kikapcsolódhatnak, és részt vehetnek a helyi kulturális és társadalmi eseményekben. Emellett a tér környékén való sétálás lehetőséget nyújt a város történelmének és kultúrájának felfedezésére is.

d. p. fotója

Chapelle Saint-Aurélien (egy kápolna)

A Chapelle Saint-Aurélien Limogesben egy gyönyörű kápolna, amely a város történelmi és vallási örökségének fontos részét képezi. A kápolna Saint Auréliennek, Limoges első püspökének a tiszteletére épült, és az 5. századból származik. A kápolna számos stílus- és időszaki átalakuláson ment keresztül az évek során, így a látogatók számos különböző építészeti jellegzetességet és részletet találhatnak benne.

A kápolna homlokzatán és belső térén gyönyörű faragott részletek és szobrok találhatók, amelyek vallási és történelmi jelentőséggel bírnak. Az épület belsejében festmények és freskók díszítik a falakat, amelyek tovább növelik az épület művészeti és kulturális értékét.

A Chapelle Saint-Aurélien Limogesben a város történelmi központjában található, és kiváló példa a vallási művészet és az építészet harmonikus egyesítésére. A kápolna megtekintése lehetőséget nyújt arra, hogy közelebbről megismerjük Limoges történelmét és kulturális örökségét, valamint gyönyörködjünk az épület szépségében és művészeti értékében.

b. s. fotója

Saint Etienne híd

Az Étienne d'Orves híd, amelyet általában Saint-Étienne hídnak is neveznek, egy jelentős híd Limogesben. Ez a híd egyik fő folyami átkelő a városban, és fontos szerepet játszik a közlekedésben és az összeköttetésben.

A híd egy modern, kétirányú közúti híd, amely a Vienne folyót keresztezi. A híd tervezése és építése során az esztétika és a funkcionalitás is fontos szempontok voltak, és ennek eredményeként egy elegáns és jól megtervezett híd jött létre.

A híd átkelésekor gyönyörű kilátás nyílik a Vienne folyóra és a környező területekre. Az Étienne d'Orves híd Limoges város fontos közlekedési csomópontjai közé tartozik, és segíti a városban közlekedőket az egyik oldalról a másikra való átkelésben. A híd környékén számos intézmény és üzlet található, így a látogatók számára könnyű hozzáférést biztosít a város különböző részeihez.

m. a. fotója

Saint-Martial híd

cs. m. fotója

Eglise Saint-Michel des Lions

Az Eglise Saint-Michel des Lions  Limogesben egy jelentős vallási és történelmi épület. Az épület a városközpontban található és fontos része Limoges történelmi és kulturális örökségének.

A templom nevét a két szoborról kapta, amelyek lángokkal küzdő oroszlánokat ábrázolnak, és a templom homlokzatát díszítik. Az Eglise Saint-Michel des Lions építése a 14. században kezdődött és a 16. században fejeződött be. Az építészeti stílusa gotikus, és a templom belső térét számos vallási freskó és festmény díszíti.

Az Eglise Saint-Michel des Lions számos történelmi eseménynek is helyszíne volt, és az épületet a középkorban többször is átépítették és kibővítették. A templomnak azonban sikerült megőriznie eredeti szépségét és kulturális jelentőségét.

p. a. fotója

Porcelán múzeum

(Le Musée national Adrien Dubouché)

Le Musée national Adrien Dubouché (Adrien Dubouché Nemzeti Múzeum) Limogesben a város egyik legfontosabb múzeuma, és kivételes gyűjteményt tartalmaz a Limoges-porcelánról és a kerámiáról. Az intézmény elnevezése Adrien Dubouché, aki az 19. század közepén Limoges városában élt, és jelentős szerepet játszott a porcelánipar és a kerámiagyártás fejlesztésében.

A múzeum kiállításaiban a látogatók megtalálják a világ egyik legnagyobb és legkülönlegesebb porcelán- és kerámiagyűjteményét. Az itt található kiállított műalkotások között megtalálhatók a Limoges-porcelán különböző stílusai, időszakai és technikái, beleértve az ékszereket, edényeket, díszített tárgyakat és sok más alkotást.

A múzeum területén különböző időszaki kiállításokat is rendeznek, amelyek bemutatják a kerámiaművészet és a porcelán világának különböző aspektusait és történeti fejlődését.

Az Adrien Dubouché Nemzeti Múzeum Limoges városában egy ideális hely arra, hogy elmélyedjünk a porcelán- és kerámiakészítés művészetében és történetében. A múzeum gazdag gyűjteményének köszönhetően a látogatók betekintést nyerhetnek a Limoges-porcelán gazdag hagyományaiba és kultúrájába, valamint megcsodálhatják az ebben az iparágban alkotott csodálatos műalkotásokat.

j. l. fotója

Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg

v. m. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon