ÚTIKRITIKA.HU / Lille


hirdetes

útikritikák


Lille

Lille dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Odajutás | Szállás | Helyi közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Óváros (Vieux-Lille) | Régi tőzsde | Főtér (Grand Place) | Múzeumok | Templomok | Egyéb látnivalók | Érdekességek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Gyakran esik az eső, gyakran szürke az égbolt - s.l. fotója

Lille dióhéjban

Lille egy (2023-ban) 236 ezres lakosságú észak-franciaországi város, közel a belga határhoz. A városban és vonzáskörzetében kb. egymillióan élnek.

Lille egyetemi város, s ennek megfelelően jelentős a diák populáció. Régen Lille elsősorban ipari város volt, de ma már jelentős kulturális központ és csodás óvárosa turisták sokaságát vonzza. Mindazonáltal Lille nem nevezhető turisztikailag felkapott városnak, mert sokan még a régi karakterével, a csúnya iparvárossal képzettársítják. Pedig Lille ma már egy kifejezetten vonzó, hangulatos város. A legszebb utcák jópofa boltokkal a katedrális környékén vannak, nevezetesen ezek: rue Péterinck, rue Vieux Murs és a rue Trois Mollettes.

Lille francia kiejtése: lill. Lille-nek erősek a flamand gyökerei. Van flamand neve is: Rijsel.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Két festői tér: a Place du Général-de-Gaulle és a Place du Theatre
 2. Érdekes látni egy francia várost 17.-18. századi flamand építészeti emlékekkel
 3. Az Euralille modern negyed impozáns üvegtornyai
 4. A L'Illustration nevű kicsi, hangulatos bár tele diákokkal, művész arcokkal, valamint a Le Bistro-ban a nekem való zene
 5. A lucullus nevű regionális specialitás: füstölt marhanyelv libamájjal!
 6. A Wazemmes negyed az izgalmasan vegyes lakosságával és a mozgalmas élelmiszerpiacával (inkább nappali program)
 7. Ahhoz képest, hogy Észak-Franciaország legnagyobb városa, nincs idegesítő lüktetése
 8. A Szépművészeti múzeum (palota) gyűjteménye meglepően értékes
 9. A Place du Concert piacon a friss osztriga, és a csodás gombákat, kolbászokat kínáló strandok
 10. A rövid kirándulás a Lille-től észak-keletre lévő Roubaix városkába

Nem tetszett

 1. Vasárnap kevés helyen lehet enni, és a legtöbb bolt zárva van
 2. Nem igazán egy napsütésben gazdag város
 3. Lille egy-két déli negyede éjszaka rázós hely, jobb nem metrózni arrafelé a késő órákban
 4. A potjevleesch nevű vegyes hús étkük megfeküdte a gyomromat, nagyon népszerű a helyiek körében
 5. Lille a 10 legcsapadékosabb francia város egyike

k.a. fotója

Vélemények

Odajutás

Párizsból vonattal egy óra alatt lehet eljutni Lille-be. 57 percenként indulnak vonatok a Paris Nord pályaudvarról. Lille két pályaudvarán lehet leszállni: Lille flandres (Place des Buisses 59000 Lille) és Lille europe (1, Place François Mitterand 59777 Lille). Bérelt autóval is érdemes közlekedni , de nem a belvárosban.

Szállás

Ajánlott szállodák:

Helyi közlekedés

A fő nevezetességek egymástól gyalogtávolságra vannak, mindazonáltal van metró (két vonal), busz és villamos közlekedés, ha szükségünk van rá, pl. a külvárosok eléréséhez.

Van Uber!

Lille - metróállomás

A metróállomások egyike

Étkezés

Néhány különösen népszerű és hagyományos étel a következő:

Carbonnade Flamande: Ez egy marhahúsos pörkölt, amit belga sörrel, hagymával, zöldségekkel és fűszerekkel készítenek. Általában sült krumplival vagy friss kenyérrel tálalják.

Akár itthoni pörkölt is lehetne (na persze a sör ízesítés nélkül) - d. a.

Waterzooi: Ez egy krémes, édeskés, tejszínes leves, amelyet különböző húsokkal, halakkal és zöldségekkel készítenek. A legnépszerűbb változata a csirkés Waterzooi.

v.d.

Welsh Rarebit: Ez egy meleg sajtos szendvics, amit sörrel és dijoni mustárral készítenek. Gyakran tálalják salátával vagy sült krumplival.

g. r.

Maroilles: Ez egy híres helyi sajt, amelyet általában pörkölt húsokkal vagy friss kenyérrel tálalnak. Az erős ízű és illatú sajt egyedi ízével és textúrájával különleges élményt nyújt.

,, Lille belvárosában szinte mindent meg lehet venni, amit az ember elképzel.
Rengeteg étterem található itt, ahol nagyon jókat lehet enni. Egyébként ezek a klasszikus „utcára kiülős” éttermek, elsőrangú kiszolgálással.

Legalább egyszer ki kell próbálni egyet, ezen ne spóroljatok! Tudnám ajánlani például a Pan d’Or nevű éttermet, ami a République Beaux Arts tér közelében van. Srácoknak még jobban ajánlanám, mivel ez egyben egy jó kis söröző is, ahol remekül lehet meccset nézni haverokkal. Persze nagyképernyős TV-n, vagy akár projectoron is. A másik a „Carthage” és a vele szemben lévő hangulatos kis arab étterem, ahol nagyon szívesen látják az embert. Másodikra pedig már törzsvendégnek számít…És az étterem tulajdonosa!!!

Egy flamand specialitás

Bloempot étterem - flamand specialitások

Vásárlás

Termelői piacok:

Wazemmes Piac: Ez egy nagy és sokszínű piac, ahol ruházatot, élelmiszert és más termékeket vásárolhatunk Ázsiából, Afrikából és más világrészekről. Kedd, csütörtök és vasárnap 7:00-tól 14:00-ig van nyitva. A címe: Place de la Nouvelle Aventure 12.

Vieux Lille Piac: Ez egy kisebb és elegánsabb piac, ahol sajtokat, húst, halat, virágokat és más finomságokat lehet kapni. Szerdán, pénteken és szombaton 7:00-tól 14:00-ig van nyitva. A címe: Place du Concert .

Sébastopol Piac: Ez egy barátságos és hangulatos piac, ahol gyümölcsöket, zöldségeket, kenyeret, mézet és más bio termékeket kínálnak. Szerdán és szombaton 7:00-tól 13:00-ig tart nyitva. A címe: Place Sébastopol .

Könyvpiac (Marché aux Livres): Ez egy könyvpiac, ahol új és használt könyveket, magazinokat, képregényeket és más irodalmi tárgyakat lehet vásárolni. Vasárnaponként 9:00-tól 14:00-ig van nyitva. A címe: Place du Vieux Marché aux Chevaux.

Élelmiszer vásárlására a lehető legjobb hely a „Villeneuve d’Asq Hotel de Ville” nevű metrómegállónál található bevásárlóközpont. A neve V2 (ejtsd: vé dö). Ebben minden van, hiszen egy kétszintes hatalmas épületről van szó. Minden lehet itt kapni, szó szerint. Egyébként ezen belül található egy Auchan áruház is , amit itthonról is mindenki ismer.

Wazemmes piac

A piac Wazemmes negyedben

Szórakozás

 • A Rue Solferino az éjszakai élet központja.
 • Javasolt bulihelyek: The Network Cafe (trendi)

Közbiztonság

Lilleben elég jó a közbiztonság. Még késő este is biztonságosan sétálgathatunk a városközpontban. Azért zsebtolvajok munkálkodnak a városban, szóval kell némi éberség. Veszélyforrás még éjszaka a részeg alakok garázdálkodása és kiszámíthatatlansága. Szombat éjszaka a diákok egy része leissza magát, és ilyenkor jobb kerülni a konfliktusokat.

Egyéb hasznos információk

Lille-ben van egy tiszteletbeli magyar konzul, Bernard PACORY úr személyében.

Óváros (Vieux-Lille)

Az Óváros, vagy Vieux-Lille, Lille történelmi városrésze, amelynek sok középkori és reneszánsz épülete megmaradt az évszázadok során. Az Óvárosban sétálva az utcák szűk és kanyargósak, az épületek pedig többnyire kőből vagy téglából épültek, a homlokzatok pedig díszes stukkókkal és faragott ablakkeretekkel vannak díszítve.

Az Óváros számos nevezetessége közé tartozik a Grand'Place, amely az egykori piactér és a város központja volt. A Grand'Place-en található a városháza, amely egy 17. századi épület és a város egyik legszebb barokk épülete. A Notre-Dame de la Treille székesegyház szintén az Óvárosban található, és a modern és a hagyományos építészet kombinációja. Az érdekes múzeumok közül kiemelkedik a Hospice Comtesse, amely egy korabeli kórház, és bemutatja a középkori Lille életét.

Az Óvárosban található számos kávézó, étterem és üzlet, ahol vásárolhatók helyi különlegességek, mint például a maroilles sajt vagy a berlingot cukorka. Az Óváros hangulatos és barátságos hely, amelynek sok történelmi és kulturális értéke van. Érdemes időt szánni a látogatásra, ha Lille-ben jársz.

Régi tőzsde

A Régi Tőzsde (Vieille Bourse) Lille városának egyik legismertebb és legszebb épülete. Az épület a 17. században épült a Grand'Place közepén, és számos stílusjegyet ötvöz, például a flamand barokkot és a reneszánszot.

Az épület homlokzatának közepén egy szép udvar található, amelyet 24 oszlopon keresztül tartanak. A körülöttük lévő épületek földszintjén boltok és üzletek találhatók, amelyek gyakran különféle különlegességeket, mint például antikvitásokat, régiségeket és könyveket árulnak.

A Régi Tőzsdében gyakran rendeznek különféle kulturális programokat, például könyvvásárokat, zenei koncerteket és más művészeti eseményeket. Az épület látványa és hangulata miatt azonban maga az épület is turisztikai látványosság.

A Régi Tőzsde Lille városának egyik leginkább ikonikus épülete

Főtér (Grand Place)

A Grand Place, vagy a Nagy Tér, Lille városának központja és legismertebb tere. A tér számos nevezetes épületnek ad otthont, és sok üzlet, étterem és kávézó található itt.

A Grand Place-en található egykori városháza, amely ma az operaház és a turisztikai információs központ helyszíne. A 17. századi épületet barokk stílusban építették, és a homlokzatán díszes szobrok, faragott ablakok és kőmaszkok láthatók.

A Grand Place körül számos más épület is található, köztük az Alsace-i ház, a Le Lion d'Or szálloda és az Épices Roellinger épülete. Az épületek homlokzatai között kis utcák és átjárók vezetnek, amelyek tele vannak kis boltokkal, üzletekkel és éttermekkel.

A Grand Place gyakran szolgál helyszínként különböző rendezvényeknek, koncerteknek és fesztiváloknak, például a híres Braderie de Lille-nek, amely minden év szeptemberében kerül megrendezésre.

A Grand Place Lille városának szívében található, és egyedülálló hangulatot és élményt nyújt minden látogatónak. Ha Lille-ben jársz, érdemes eltölteni egy kis időt a Grand Place-en, felfedezni az épületeket, és élvezni a helyi élet hangulatát.

Múzeumok

Palais des Beaux Arts (Szépművészeti múzeum)

A Palais des Beaux Arts, vagy Szépművészeti Múzeum, Lille városának egyik legjelentősebb múzeuma. Az épület a 19. században épült, és a város egyik legszebb és legimpozánsabb épületeként ismert.

A múzeum gyűjteménye több mint 65 000 műalkotást tartalmaz, köztük festményeket, szobrokat, rajzokat és kerámiákat. A gyűjtemény kiemelkedő alkotásai közé tartozik Rubens, Van Dyck, Monet, Manet és Rodin művei.

Az épület egyébként is lenyűgöző, melyet a belső terek és a gyönyörű belső udvar tesz még izgalmasabbá.

La Piscine de Roubaix (Art Deco)

A Piscine de Roubaix, vagy a Roubaix-uszoda, egy művészeti múzeum, amely egykor egy uszoda volt. Az épület Art Deco stílusban épült a 20. század elején, és azóta az egyik legismertebb művészeti múzeum Lille és a környező területek számára.

A múzeum kiállítása a textil- és textilipari művészetekre koncentrál, és a terület helyi történelmére is fókuszál. A múzeum gyűjteménye magában foglalja a textilipari eszközöket, mint például szövőszékeket, valamint különféle textília- és textilipari termékeket, például ruhákat, bútortextileket és szőnyegeket.

Az épület megőrizte a régi uszoda stílusát, amely magában foglalja az eredeti fürdőkádakat, a mozaikokat és az egyedi díszítéseket is. A múzeum egyedülálló atmoszférája és az eredeti Art Deco építészeti stílus miatt népszerű turistalátványosság.

A Piscine de Roubaix könnyen elérhető a Lille-i központból a metróval vagy a vonattal, és az ide látogatók egy különleges művészeti élményben részesülhetnek egy olyan különleges helyen, amely egykor fürdő volt.

Természettöténeti múzeum

A Lille Természettörténeti Múzeuma (Musée d'histoire naturelle de Lille) egy nagyszerű lehetőség azoknak, akik érdeklődnek az élővilág iránt, és szeretnék megismerni a Föld történetét és evolúcióját.

A múzeum különféle kiállításokat kínál a természettudományi témákban, beleértve az állatokat, növényeket, ásványokat, fosszíliákat és a geológiát. A múzeum gyűjteményében számos ritka és érdekes állatfajt találhatunk, mint például a bálna, az elefánt és a tigris.

A múzeum interaktív kiállításokat is kínál, amelyek interaktív és szórakoztató módon mutatják be az élővilág és a természettudományok legfontosabb kérdéseit. A múzeum rendszeresen szervez oktatási programokat, túrákat és workshopokat a látogatók számára.

Matisse múzeum (Le Cateau-Cambrésis)

A Matisse Múzeum, amely Le Cateau-Cambrésis településén található, a világhírű festő, Henri Matisse születési helyén található. A múzeum a művész életművének kiemelkedő darabjaival rendelkezik, és gazdag gyűjteményt kínál a látogatóknak.

A múzeum kiállításainak középpontjában Matisse művészete áll, de más művészek művei is megtalálhatók itt, akik kapcsolatban álltak Matisse-sal, vagy akiknek művészete inspirálta őt. A múzeum gyűjteménye több mint 500 műalkotást tartalmaz, beleértve festményeket, szobrokat, rajzokat és kéziratokat.

A múzeum különféle időszakos kiállításokat is rendez, amelyek Matisse életművét vagy más művészek művészetét mutatják be. A múzeum számos szervezett programot is kínál, például tárlatvezetéseket, műhelymunkákat és koncerteket.

A Matisse Múzeum Le Cateau-Cambrésis településén található, ami kb. egy óra autóútra fekszik Lille-től. A múzeum egyedülálló élményt nyújt a látogatóknak, akik szeretnék felfedezni Matisse művészetét és a modern művészet különböző irányzatait.

Musée de l'Hospice Comtesse

A Musée de l'Hospice Comtesse Lille-ben található, és a város egyik legnépszerűbb múzeumai közé tartozik. Az épület az 1237-ben épült, és azon kevés középkori épület egyike, amely megmaradt Lille-ben.

Az épület egykoron egy szegényház volt, ahol a nővérek ápolást nyújtottak a betegeknek. A múzeum különféle tárgyakat és kiállításokat tartalmaz, amelyek bemutatják a régi idők életét és kultúráját. A látogatók megismerhetik az épület történelmét, valamint a nővérek életét és munkáját az épületben.

A múzeum gyűjteménye több mint 20 000 tárgyat tartalmaz, beleértve a textilipari és kerámiai tárgyakat, a régi bútorokat és festményeket. A múzeum különösen híres a középkori életből származó tárgyak és a 17. és 18. századi flamand művészet kiállításáról.

A múzeum belső udvara egy gyönyörű kerttel körülvett, ahol a látogatók pihenhetnek és élvezhetik a virágokat és a zöld növényeket. A múzeum megtekintése után érdemes körülnézni a környéken, ahol számos étterem és kávézó található, ahol helyi specialitásokat lehet kipróbálni.

Musée d'Art Moderne, d'Art Contemporain et d'Art Brut – LaM (modern művészeti múzeum)

A Musée d'Art Moderne, d'Art Contemporain et d'Art Brut (LaM) Lille-ben található, és egy kiváló modern művészeti múzeum, amely értékes gyűjteményekkel és kiállításokkal rendelkezik.

A múzeum gyűjteménye több mint 7 000 alkotást tartalmaz, beleértve a festményeket, szobrokat, fotókat, videókat, installációkat és más művészeti alkotásokat. A LaM különleges figyelmet fordít a modern és kortárs művészetre, és kiemelten fontos a francia és európai művészeti irányzatok bemutatása.

A múzeum gyűjteményében található művészeti alkotások közül kiemelkedően fontosak a Pablo Picasso, Georges Braque, Amedeo Modigliani, Fernand Léger és Joan Miró művek. Emellett a múzeum rendszeresen rendez speciális kiállításokat is, amelyek bemutatják a kortárs művészeti világ legújabb trendjeit.

A múzeum épülete modern és vonzó, és környezetében gyönyörű kertek találhatók.

Templomok

Notre Dame de la Treille katedrális

A Notre-Dame de la Treille katedrális Lille-ben, Franciaországban, az egyik legismertebb látnivalója a városnak. Az építését a 19. században kezdték el, és a 21. században fejezték be.

Az épület nevének jelentése a "Treille Szűz Mária-katedrális". A katedrális stílusa egyedülálló, modern és hagyományos elemeket ötvöz. A homlokzata üveglapokkal van díszítve.

aji

A belső térben az oltár mögött elhelyezkedő szentélynek egyedülálló a légköre. A falakon és mennyezeten különféle mozaikok és freskók láthatók.

A katedrális közelében található egy kis múzeum is, ami a katedrális építéséről és történetéről szól.


Egyéb látnivalók

Wazemmes negyed

A Wazemmes negyed Lille-ben a város egyik legnépesebb negyede és kulturális központja is egyben. A negyedet eredetileg az 1800-as évek végén hozták létre, és a textilipar és a gyapjúgyártás központja volt.

Ma a Wazemmes negyed egy nagyszerű hely, hogy felfedezzük a helyi kultúrát és életstílust. A negyednek sok színes piaca van, amelyek híresek a friss ételeikről, italaikról és kézműves termékeikről.

A Wazemmes piacot minden kedden, csütörtökön és vasárnap tartják, és az egyik legnépszerűbb piac a városban. A piac a helyi zöldségek, gyümölcsök, sajtok, húsok és egyéb ételek széles választékát kínálja.

A Wazemmes negyedben sok kávézó, bár, étterem és bolt található, amelyek egyedi hangulatot kölcsönöznek a városnak. A negyedben megtalálható a kézműves üzletek széles választéka, ahol helyi tervezők és készítők termékeit lehet megvásárolni.

Citadella

A Lille-i Citadella (Citadelle de Lille) a város egyik legismertebb nevezetessége. Az erődítmény a városközponttól északnyugatra található, és az 1660-as években épült a spanyol-francia határ védelmére. Az épületet Vauban marsall tervezte, aki a franciaországi erődítményrendszerek egyik legkiemelkedőbb tervezője volt.

Az erődítmény szerepe azonban változott az idők folyamán, és ma a város egyik legfontosabb parkja és rekreációs központja. A Citadella Lille történelmi építészeti remeke, amely a látogatók számára egy kellemes sétát, pikniket, vagy akár egy kis sportolást is kínál. A parkban különféle tevékenységeket lehet kipróbálni, például kerékpározást, teniszt, futást, sétát a természetben vagy akár lovaglást is.

A Citadella parkban különféle állatfajok is találhatók, mint például a bölények, a vadmacskák, a szarvasok és a fácánok. A parkban megtalálhatók az eredeti épületek is, mint például a kaszárnyák, az őrségi épületek és a lőszerraktárak. A látogatók bejárhatják ezeket az épületeket is, ahol többet megtudhatnak a Citadella történelméről és az erődítmény korábbi funkcióiról.

Érdekességek

 1. Lille-ben született Charles de Gaulle, a 2. világháború utáni Franciaország kiemelkedő politikisa, államfője. Szülőháza ma múzeum.
 2. 1983-ban Lille-ben kezdte működését a világ első vezető nélküli metrója.
 3. Lilleben minden ősszel megrendezésre kerül a Braderie, amikor az egész város egy hatalmas bolhapiaccá válik, és mindenki kagylót és sültkrumplit eszik.Ilyenkor rengeteg  turista lepi el a várost, nagyon hangulatos rendezvény.

Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg

s.l. fotói

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon