ÚTIKRITIKA.HU / Burgundia

Burgundia

Burgundia dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Időjárás|Odajutás| Praktikus információk| Dijon|Beaune|Cluny|Vézalay|Abbaye de Fontenay|Auxerre|Sens|Autun|Avallon|Bourg-en-Bresse|Château de Saint-Fargeau|Mâcon|Nevers|Paray-le-Monial|Château d'Ancy-le-Franc|Noyers-sur-Serein|Tournus|Semur-en-Auxois|Chatillon-sur-Seine|Château de Tanlay|Château de Ratilly|Flavigny-sur-Ozerain|Semur-en-Brionnais|Érdekességek|Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

r. sz. fotója

A tartalomfeltöltés még nem fejeződött be. 

Burgundia dióhéjban

Francia neve: Bourgogne (kiejtés: burgony)

Burgundia, azaz Bourgogne-Franche-Comté, egy keletközép-franciaországi régió. Dijon a központi városa.

Burgundia mint régió  kb. 31 582 km² területű és mintegy 1,6 millió lakosa van. A régió 4 megyéből áll: Côte-d'Or, Nièvre, Saône-et-Loire és Yonne. A régió legnagyobb városa Dijon, amely a Côte-d'Or megye székhelye és kb. 155 000 lakosú. Azonban a régióban található más jelentős városok is, például Beaune, Auxerre, Chalon-sur-Saône, Nevers és Mâcon, amelyek mind fontos turisztikai és gazdasági központok Burgundiában.

Burgundia híres a borairól, gasztronómiájáról, valamint gazdag történelmi és kulturális örökségéről. Néhány érdekesség Burgundiával kapcsolatban:

Burgundia híres borairól, különösen a vörösborokról, amelyek közül a legismertebbek a Pinot Noir és a Chardonnay. A régióban számos borászat található, amelyek közül sokan foglalkoznak borkóstolók és borkedvelők fogadásával.

A burgundi gasztronómia az egész világon híres, és számos hagyományos burgundi ételek és desszertek közül lehet válogatni, például a coq au vin (csirke borban), a boeuf bourguignon (marhahús burgundi borral), az escargots (csigák fokhagymás vajban) és a tarte tatin (fordított almás pite).

A régióban található számos történelmi és kulturális látnivaló, mint például a középkori városok, a reneszánsz kastélyok és az UNESCO Világörökség részét képező zarándokhelyek.

A burgundi konyha és borok mellett a régió híres a kézműves termékeiről is, például a kerámiáról, a textilből és a bútorokból.

Burgundia csodálatos vidékével is büszkélkedhet, amely szépséges dombokból, erdőkből, folyókból és vizekből áll. A régió ideális a kirándulásokhoz és a túrázáshoz, valamint a kerékpárosok is szívesen látogatnak ide.

Időjárás

Az ideális hónapok Burgundia meglátogatásához az április, május, szeptember és október. Ezekben az időszakokban a Burgundiában uralkodó klíma általában enyhe, a hőmérséklet kellemes és az eső kevésbé gyakori. A tavaszi hónapokban a vidék virágzásban áll, és a szőlőültetvények zöldellnek, ami csodálatos látványt nyújt. Az őszi hónapokban pedig a szőlőszüret ideje van, amikor a vidék tele van szüreti ünnepekkel és borászati eseményekkel.

Nyáron is meglátogatható Burgundia, azonban az időjárás melegebb és nedvesebb lehet, ami nem feltétlenül a legideálisabb a kiránduláshoz és a borkóstoláshoz. Télen a hőmérséklet alacsonyabb, és az eső és hó gyakoribb, így a látogatásokat érdemes elkerülni ebben az időszakban.

Azonban fontos megjegyezni, hogy az időjárás mindig változó és előfordulhatnak kivételek az általános mintáktól. Ezért érdemes figyelemmel kísérni az időjárási előrejelzéseket és megfelelően felkészülni az utazásra az időjárási körülményeknek megfelelő ruházattal és felszereléssel.

Odajutás

Burgundia Párizstól való távolsága az adott célponttól függően változó, azonban általánosságban elmondható, hogy Burgundia autóval és vonattal is könnyen megközelíthető Párizsból.

Autóval az út kb. 2-3 órát vesz igénybe a burgundi főváros, Dijon vagy Beaune irányába, a pontos időtől és az útvonalaktól függően. A távolság nagyjából 300 km, és az A6-os autópályán könnyen elérhető Párizsból.

Vonattal Burgundia szintén könnyen megközelíthető Párizsból. A TGV (francia magas sebességű vasút) gyakran közlekedik Párizs és Dijon között, és az út kb. 1-1,5 órát vesz igénybe, attól függően, hogy melyik vonatot választja az utas. Az árak változóak, de általában elérhetők kedvező árak is, különösen, ha előre foglalunk.

Dijon

(dizson)

Lakosság (2022-ben): 152,000

Dijonban minden múzeum ingyenes!

,, A kelet-francia várost, Dijont mindenki a mustárról ismeri, én sem voltam ezzel másképpen, amíg végig nem sétáltam a városon. Azóta már tudom, hogy a mustár csak egy termék, az élet a falakban, a homlokzatokban, az épületekben, a parkokban, a tereken van. A város charme-jához pedig még hozzájárul középkori hangulata, franciás vérkeringése, tucatnyi tornya és új funkciót kapott templomai.

Miután az Au pain de Mon Grand Père több mint pékségben feltankoltunk némi harapnivalóval, egy torony nélküli templomhoz sétáltunk. Közelebbről szemügyre véve a lefejezett tornyokkal álldogáló épületet, derült csak ki, hogy bizony nem templom ő, legalábbis már nem, hanem színházként funkcionál.

A St. Philibert templomból adták meg a jelet a Burgundi borvidéken a szüretelés megkezdésére. Hátat fordítva a szintén zárva talált templomnak, újabb egyházi építmény bukkant fel, a Saint Bénigne katedrális. Ekkor kezdtem érezni I. Ferenc (német-római császár) szavainak súlyát: “Micsoda gyönyörű város, a száz torony városa.“

S százféle építészeti stílusé, mert mindegyik templom más, még ha hasonló korból származik, vagy ugyanabban az építészeti miliőben született, akkor is más. Mindegyiknek van egy saját arca!

A Saint Bénigne volt a harmadik, amelyet zárva találtunk, s már kezdtem azt gondolni, hogy a templomok városában nekünk nem a templomok lesznek a fő attrakciók.

A Darcy téren baguette-tel rohangáló férfiak, fekete árusok, bolyongó turisták, csilingelő villamos, a novemberi hűvös ellenére kávézók teraszán ülő francia kalapok, elegáns cipőkben lépdelő nők, s a mozi előtt sorban álló selyem nyaksálak vettek körbe.

Dijon kulináris szívé a piac, ami vonzó terület gourmet gyomrunknak, s legtöbbször sikerrel is járunk. Dijon először a templomait zárta be előttünk, azután a piacot. A nagy csarnokban már elpakoltak az árusok, így csak építészetileg tudtuk szemügyre venni az Eiffel-torony atyjának, Gustav Eiffelnek – aki egyébként a város szülöttje – dijoni művét." forrás

g. sándor fotója

Beaune

francia kiejtés: bonn

Lakosság (2022-ben): 21,400

Beaune városka Burgundia nem hivatalos ,,borászati fővárosa"".

Beaune egy kisváros  Burgundiában. A városka híres a borkészítéséről, valamint számos történelmi és kulturális látnivalójáról.

A város főbb látnivalója az 1443-ban épült Hôtel-Dieu de Beaune, amely egykor a szegények kórháza volt. Az épület ma múzeumként szolgál, ahol a látogatók megtekinthetik a középkori és reneszánsz művészet remekeit.

A városközpontban számos kávézó, bolt és étterem található, amelyek a burgundi konyha különlegességeit kínálják. A város emellett ismert a burgundi borairól is, így érdemes ellátogatni a helyi borászatokba és borkóstolókba.

A környéken számos túraútvonal található, amelyek szépséges tájakon vezetnek keresztül, mint például a Burgundi-csatorna mellett vagy a közeli erdőkben. A környék továbbá számos középkori kisvárosról és várromokról ismert, a

Hospice kórház - g. e. fotója

I. Sándor fotója

Cluny

Francia kiejtés: klüni

Lakosság (2022-ben): 4500

Fő nevezetessége a 10. századi apátság (bencés kolostor).

Cluny egy kisváros Burgundiában, Franciaországban, amely gazdag történelmi és kulturális örökséggel rendelkezik. A város főbb látnivalója a középkori Cluny apátság maradványa, amely egykor Európa legnagyobb templomaként és a középkori keresztény világ egyik legfontosabb szellemi központjaként szolgált.

k. n. fotója

Az apátság területén található a Cluny-i Nemzeti Középkori Múzeum, amely a középkori Európa egyik legjelentősebb múzeuma, ahol a látogatók megismerkedhetnek a középkor művészetével, építészetével, vallási és kulturális életével.

A városközpontban a látogatók megtalálják a középkori utcákat és épületeket, amelyek szintén jellemzőek a burgundi román stílusra. A városban számos kis bolt és étterem várja a látogatókat, ahol meg lehet kóstolni a helyi burgundi borokat és különleges burgundi ételeket.

A környéken számos túraútvonal található, amelyek gyönyörű erdőkön, mezőkön, dombokon és szőlőültetvényeken vezetnek keresztül, í

Az apátság - s. m. fotója

Vézalay

Francia kiejtés: vézle

Lakosság (2022-ben): 510

Vézelay egy festői kisváros Franciaország középső részén, Burgundiában. Az évszázadok óta fennálló város középkori hangulatot áraszt, és számos történelmi nevezetességgel rendelkezik.

A város egyik legfőbb látványossága az UNESCO Világörökség részét képező Vézelayi apátság, amely egykor egy fontos zarándokhely volt. Az apátságban találhatók a középkorban nagy tiszteletnek örvendő Szent Mária relikviái, amelyek továbbra is fontos vonzerőt jelentenek a látogatók számára.

A városközpont számos kis boltjával és éttermével vonzza a turistákat, akik így megkóstolhatják a burgundi gasztronómia különlegességeit. A középkori utcákon sétálva megtalálhatók az épületek, amelyeket a burgundi román stílus, a gótika és a reneszánsz hatásai jellemeznek.

Vézelay környéke tele van borvidékekkel, ahol a helyi borokat kóstolhatják meg a látogatók. A környék szintén számos túraútvonallal rendelkezik, amelyek gyönyörű vidékeken vezetnek keresztül.

r. e. fotója

Abbaye de Fontenay

francia kiejtés: ábéj de fontene

Az Abbaye de Fontenay egy ciszterci monostor a Burgundia ( Bourgogne) régióban, Montbard közelében. Az 1118-ban alapított monostor a középkori építészet remeke, és a ciszterci rendházak legszebb példái közé tartozik.

Az Abbaye de Fontenay számos épületet tartalmaz, köztük a monostor templomát, a kolostor épületeit, a refektóriumot, a kápolnát, a nagy főzőkonyhát és az apátsági palotát. Az épületek stílusa a középkor és a kora reneszánsz időszakának sajátos keveréke, és magukban hordozzák a ciszterci építészeti stílus minden jellemzőjét, például a letisztult vonalakat, az egyszerű dekorációkat és a természetes anyagok felhasználását.

Az Abbaye de Fontenay fontos turisztikai látványosság, amely minden évben több ezer látogatót vonz. A monostor számos kiállítást és rendezvényt is szervez, így a látogatók bepillantást nyerhetnek az életmódjába és történelmébe. Az Abbaye de Fontenay-t 1981-ben nyilvánították az UNESCO Világörökség részévé, és azóta is a Bourgogne régió egyik legfontosabb kulturális öröksége.

Auxerre

Francia kiejtés: oszer - Nem okszer!

Auxerre egy festői város a Burgundia régióban,  az Yonne folyó partján. A város gazdag történelmi és kulturális örökséggel rendelkezik, és számos nevezetességgel büszkélkedhet.

Auxerre középkori óvárosa egy labirintus-szerű hálózatot alkot, amelyet szűk, kanyargós utcák és történelmi épületek jellemzően. Az óvárosban található a késő gótikus stílusú Auxerre-i székesegyház, amely a város egyik legjelentősebb látványossága. A székesegyházban található többek között egy lenyűgöző harangtorony, kincstár és kápolna is.

p. e. fotója

Auxerre számos más nevezetességgel is büszkélkedhet, például az óvárosi házakat, a középkori kapukat, a középkori piacteret és a kikötőt. A városban számos múzeum és galéria található, amelyek közül a legjelentősebbek az Előtörténeti és Régészeti Múzeum, a Bourgogne Művészeti és Történeti Múzeum és a Marie-Noël-múzeum.

Sens

(francia kiejtés: szansz)

Sens egy kisváros a Burgundia régióban, s a Yonne folyó mentén található. A város gazdag történelmi és kulturális örökséggel rendelkezik, és számos nevezetességgel büszkélkedhet.

Sens-ben található a középkori Sens-i székesegyház, amely az egyik legnagyobb és legmagasabb gótikus épület a franciaországi középkori művészetben. A székesegyházban számos értékes műalkotás található, köztük a XII. századi Saint-Etienne-kápolna, a XIII. századi Notre-Dame-iskola és a XV. századi Saint-Pierre-kápolna.

A városban számos más nevezetesség is található, például a középkori kertek, az óvárosi piactér és a középkori házak. Sens-ben számos múzeum is található, köztük a Lapidary Múzeum, a Bourgogne (Bugundia) Múzeum és a Városi Múzeum.

Sens-ben számos sport- és kulturális eseménynek is otthont adnak az év során, például a híres Nemzetközi Orgona Fesztiválnak, amely az egyik legrégebbi és legismertebb orgonafesztivál Franciaországban.

Autun

(francia kiejtés: otan)

Autun egy kisváros a Burgundia régióban, az Arroux folyó partján. A város gazdag történelmi és kulturális örökséggel rendelkezik, és számos nevezetességgel büszkélkedhet.

Autun-ban található az Autun-i székesegyház, amely egy román-gótikus stílusú épület, és az egyik legnagyobb egyházi épület Burgundiában. A székesegyházban számos értékes műalkotás található, például a XII. századi Heptameron-jeleneteket ábrázoló timpanon.

A városban számos más nevezetesség is található, például az óvárosi házak, a középkori kapuk és a román stílusú Szent Lázár-kápolna. Autun-ban számos múzeum is található, köztük a Rolin Múzeum, amelynek gyűjteményei között számos antik római és kelta műtárgy található.

Avallon

(francia kiejtés: áválon)

Avallon egy kisváros a Burgundia régióban, a Cousin folyó mentén. A város gazdag történelmi és kulturális örökséggel rendelkezik, és számos nevezetességgel büszkélkedhet.

Avallon-ban található a középkori Saint-Lazare székesegyház, amely az egyik legfontosabb építészeti és művészeti örökség a városban. A székesegyházban számos értékes műalkotás található, például a XII. századi timpanon.

A városban számos más nevezetesség is található, például a középkori házak, az óvárosi falak és a XVII. századi Saint-Martin templom. Avallon-ban számos múzeum is található, köztük a Costumes Museum, amely a hagyományos burgundi öltözködést mutatja be.

Avallon-ban számos sport- és kulturális eseménynek is otthont adnak az év során, például a híres Avallon-i Zenei Fesztiválnak, amely számos koncertet és előadást kínál.

Bourg-en-Bresse

(francia kiejtése: burkanbresz)

Bourg-en-Bresse egy kisváros a  Bourgogne-Franche-Comté régióban. A városban található számos történelmi és kulturális látnivaló, valamint kiváló gasztronómiai élmények is várják a látogatókat.

Az egyik legjelentősebb látnivaló a városban a Notre-Dame-de-Bourg Székesegyház, amelyet a 16. században építettek és amelynek homlokzata neoklasszikus stílusban készült.

k. n. fotója

A városközpontban található a Monastère Royal de Brou, amely egy 16. századi kolostor és ma múzeumként működik. A múzeumban számos műalkotás, köztük szobrok és festmények találhatók, valamint a látogatók megtekinthetik az épület gyönyörű kertjét is.

Bourg-en-Bresse híres a Bresse-i csirkék termesztéséről és értékesítéséről, amelyek a francia konyhaművészet egyik legjobb alapanyagai közé tartoznak. A városban számos étterem és piac kínálja a friss és finom ételeket, különösen a Bresse-i csirkéből készült ételeket, mint például a coq au vin vagy a poulet de Bresse.

Château de Saint-Fargeau

(francia kiejtése: sáto dö szen fárzso)

A Château de Saint-Fargeau egy gyönyörű kastély Burgundiában.Az épületet a 13. században építették, majd az évszázadok során többször átépítették és bővítették. Az épület a klasszikus francia reneszánsz stílusát tükrözi, és gyönyörű kertekkel és parkokkal veszi körül.

A kastély nagyon nagy, mintegy 70 szobával és több mint 30 kandallóval. Az épületben megtekinthetők a régi lakosztályok, a kastélykonyha és az óriási termek, amelyeket a gazdag francia arisztokrácia használtak. A kastélyban sok eredeti bútor és díszítőelem is látható, valamint gyönyörű műalkotások, például festmények és szobrok.

A kastély mellett található egy színház is, amelyben számos előadást és koncertet tartanak az év során. A kastélyt körülvevő kertek és parkok lehetővé teszik a kellemes sétákat, és a látogatók élvezhetik a természet szépségeit.

Mâcon

(francia kiejtés: mákon)

Mâcon egy kisváros Franciaország délnyugati részén, Burgundia régióban, a Saône (kiejtés: szonn) folyó partján. Az egyik legfontosabb turisztikai látnivaló a városban a Szent Péter-székesegyház, amely a 12. században épült román stílusban. Az épületben találhatók középkori mozaikok és szép színes ablakok.

Mâcon számos szép középkori épülettel és történelmi látnivalóval rendelkezik, például a Lamartine-ház, amely a híres francia költő szülőhelye. A városközpontban találhatók továbbá szép sétálóutcák, ahol a látogatók vásárolhatnak és felfedezhetik a helyi kávézókat és éttermeket.

A város körül számos szőlőültetvény és borkereskedés található, így a látogatók élvezhetik a burgundi borok kóstolását és megismerhetik a helyi borkészítés hagyományait. A városban találhatók továbbá kiváló éttermek, ahol a burgundi konyha finomságait kóstolhatják meg a turisták.

Mâcon környéke kiváló lehetőségeket kínál az aktív időtöltésre és a kirándulásra. A város közelében található az Alpok lábainál fekvő Solutré-hegy, amely nagyszerű lehetőséget kínál a túrázásra és a sziklamászásra. A város a Saône folyó mellett található, így a látogatók hajókirándulásokon is részt vehetnek.

Nevers

(francia kiejtés: növer)

Nevers egy kisváros a Burgundia régióban, a Loire folyó partján. A város történelmi központja számos látnivalót kínál, mint például a Szent Cyr és Julitta székesegyház, amely a 11. és 12. században épült. Az épületben találhatók középkori mozaikok és szép színes ablakok.

A városközpontban található a Ducal-palota, amely egykori hercegi rezidencia volt, és ma múzeumként funkcionál. A palota történelmi bútorokat és képzőművészeti alkotásokat mutat be a látogatóknak. A városban található továbbá a Szent Bernadett-templom, amely egy szép neogótikus épület.

Nevers környéke számos szép kirándulási lehetőséget kínál a látogatóknak. Az Aron-völgyben található a Magny-Cours versenypálya, ahol számos autó- és motorversenyt rendeznek meg. A város környékén találhatók továbbá szép borvidékek és bortermelő falvak, ahol a turisták élvezhetik a burgundi borok kóstolását.

Neversben találhatók kiváló éttermek és kávézók, ahol a turisták élvezhetik a burgundi konyha finomságait. A város körül számos szálláshely és panzió található, így a látogatók könnyen megtalálhatják a számukra legmegfelelőbb szálláslehetőséget.

Paray-le-Monial

(francia kiejtés: páre lö monyiál)

Paray-le-Monial egy kisváros Burgundia régióban. A város híres a Szent Mária Magdolna-bazilikáról és a spirituális mozgalomról, amely itt indult el.

A Szent Mária Magdolna-bazilika a város központjában található, és az egyik legfontosabb zarándokhely Franciaországban. A bazilika a 12. században épült, és az egyik legjelentősebb román stílusú épület Franciaországban. A bazilika híres azzal a szent misztikus látomással, amelyet Szent Mária Magdolna itt kapott, és amelynek hatására a szentek tiszteletét elterjesztették.

m. i. fotója

A város történelmi központjában találhatók azok az épületek, amelyek az itteni spirituális mozgalom történetéhez kapcsolódnak. A helyi múzeumban további információkat találhatunk erről a mozgalomról.

Paray-le-Monial környéke kiváló lehetőségeket kínál a természet szerelmeseinek. A város közelében találhatók az Évian-hegyek, ahol számos túraútvonal található. A város körül számos szőlőültetvény és borászat található, így a turisták élvezhetik a burgundi borok kóstolását.

A városban és környékén számos étterem és kávézó található, ahol a turisták élvezhetik a burgundi konyha különlegességeit. A városban található szállodák és panziók széles választékát kínálják a látogatóknak, így mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb szálláslehetőséget.

Château de Tanlay

(sáto dö tanlé)

A Château de Tanlay egy kastély, amely Franciaországban, Burgundiában található. A kastély a 16. században épült, és a reneszánsz stílus jegyeit viseli magán. A kastély nagy része nyitva áll a látogatók előtt, akik megtekinthetik a kastély számos szobáját, kertjét és a környező vidéket.

A kastélyt körülvevő park több mint 100 hektárt foglal magába, amelyet gyönyörű fák, virágok, tók és patakok díszítenek. A kastélyban található szobákban a látogatók megtekinthetik a 16. és 17. századi bútorokat, a falfestményeket és a kandallókat.

Az épület számos érdekes részletet tartalmaz, például a belső udvart, amelynek szépségét tovább fokozzák a galériák és a díszes kapuk. A kastélyba érkezve az előcsarnokon keresztül haladnak, majd felfedezhetik a nappalit, az ebédlőt, a hálószobákat és az irodát.

A Château de Tanlay egy népszerű turisztikai látványosság Franciaországban, amelyet érdemes meglátogatni, ha az ember szeretné a francia reneszánsz stílusú épületeket, és szereti az építészeti remekműveket.

r. sz. fotója

Flavigny-sur-Ozerain

(francia kiejtés: flávinyi szür ozren)

Flavigny-sur-Ozerain egy gyönyörű középkori falu Burgundia régiójában, Franciaországban. A falu híres a középkori hangulatáról, az ódon épületeiről, a csodálatos kilátásokról és a finom ételekről.

A falu központja a középkori piactér, amelynek közepén egy szép kút található. Itt található az apátság temploma is, amely a 8. században épült. A falu egyik legismertebb látnivalója az egykori apátság, amely az évszázadok során katonai erődítménnyé alakult át. 

Flavigny-sur-Ozerain az ország egyik legnépszerűbb filmforgatási helyszíne. Az itt forgatott filmek között szerepel a Csokoládé című film, amelyben az édességekről és a csokoládéról szóló történet egy része játszódik a faluban. Konkrétan itt forgatták a főszereplő, Vianne és a lányának a templomban tett látogatása jelenetét, valamint a film egyéb jeleneteit is a faluban forgatták, például utcait is.

A falu számos gasztronómiai specialitással rendelkezik, köztük a falu híres ánizsos cukorkáival és az ánizsos likőrrel. A helyi éttermekben megkóstolhatjuk a burgundi konyha különlegességeit, így a bárányt és a marhát is.

A faluban található szálláslehetőségek között számos szép vendégház és kis panzió található, ahol a turisták élvezhetik a falu hangulatát és az igazi burgundi vendégszeretetet.

Fotóegyveleg

r. sz. fotói


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon