ÚTIKRITIKA.HU / Bretagne


hirdetes

útikritikák


Bretagne

Bretagne-ról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett|Vélemények| Időjárás| Odajutás| Szállás| KözlekedésÉtkezés| Vásárlás| Egyéb hasznos információk| Rennes| Dinan|Quimper| Saint-Malo| Vitré| FougéresConcarneau| Lamballe| Côte d'Emeraude| Rózsaszín gránitpart|Lannion| Brest| Locronan| Egyéb látnivalók| Breton szigetek| Bretonok | Breton nyelv| Breton konyha| Érdekességek| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.

Bretagne déli részének egy partvonala - s.n. fotója


Bretagne-ról dióhéjban

(brötány)

Franciaország északnyugati partvidékén 27 208 négyzetkilométeren elterülő régió, 3,4 milliós lakossággal (2023-as becslés). A régió központi városa: Rennes (renn, persze raccsolva). Lakói a bretonok.

Bretagne Franciaország legnyugatibb régiója sziklaszirtes partvonalakkal, változatos dombvidékekkel. 

Bretagne meglátogatására az ideális időzítés szerintünk: április vagy május, valamint a szeptember. Júliust és főleg augusztust nem igazán javasoljuk, mert ilyenkor a belföldi turisták elárasztják a franciák körében roppant nagy presztízsű Bretagne-t.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A partvonal drámai természeti képződményei

2. A tájak elképesztően játszadozó színei

3. Breton palacsintát enni breton földön

Nem tetszett

1. Folyton fúj a szél

Vélemények

Tetszett & nem tetszett

Tetszett

Nyugis, aranyos kis városok, réges-régi templomok (pl. a 9. századi Saint-Sauveur de Redon-i apátsági templom), nagyon hiteles, egyedi a karaktere

Gyönyörűek a tájak, csodás strandok, izgalmas, sziklás partvonalak (pl. Cap Fréhel-nél), szép átlátszó tengervíz

A hagyományokat jól megőrizték

A falvak ódon, titokzatos farmházai

A várfallal körülvett Saint-Malo és a festői Dinan

Fincsik a friss halak és tenger gyümölcsei (osztrigák!, sült kagylók), pompásak a sajtok, szuper almaborok

Gyönyörködni a naplementében és a tenger mozgásában Sainte-Anne-la-Palud-nál

Egy turisták által hanyagolt, pedig nagyon cuki kisváros: Josselin egy pompás kastéllyal

Nem tetszett

Gyakran pocsék, elképesztően szeszélyes, egyik percről a másikra durván változó az időjárás, angolosan gyakori az eső, az erős szél

Nehéz kombinálni más francia tájak meglátogatásával, mert nagyon kieső részen van

Július végén és augusztusban túlságosan ellepik a belföldi turisták

Nyáron is túl hideg, hullámos, rizikós az óceán vize (azért ki kell próbálni a fürdést)

A nyers osztriga evése egyszer taccsal végződött

Lorient és Brest nem szép, nincsenek eredeti régi házak a 2. világháborús károk miatt


,, Az útvonalunk (Nantes-ba repültünk és ott béreltünk autót): Carnac, Saint-Pierre-Quiberon, Lorient, Concarneau, Parc Naturel Régional d'Armorique, Brest, Pointe Saint-Mathieu, Saint-Pabu, Roscoff, Plage Saint-Guirec (az egyik kedvenc helyem volt), Saint-Malo és nem maradhatott ki Mont Saint-Michel sem. Megálltunk Rennes-ben és útközben több más helyen is. Sokféle ételt kóstoltunk, de sehol sem ettünk rosszat." (v.n., 2019)


"Bretagne kétezer kilométernyi tengerpart, vadregényes tájak, idilli városok és misztikus szigetek, figyelemreméltó történelmi örökségek és a világ legszebb őskori tereptárgyai. Franciaország legnyugatibb régiója voltaképpen egy félsziget, amelyet északról a La Manche-csatorna, míg nyugatról és délről az Atlanti-óceán határolja. A drámai partok mentén élénk üdülőhelyek és régi halászkikötők sorakoznak, míg Bretagne belső részén gyönyörű, középkori jellegű városok bújnak meg. Franciaország egyik nagy történelmi tartománya a mai napig őrzi egyedülálló hagyományait, beleértve a breton nyelvet, ami az itt élők kollektív identitásának szerves része, és a félsziget lenyűgöző gyűjteménye azoknak a kivételes helyszíneknek, ahol minél tovább időzöl, annál több látnivalót szeretnél felfedezni.

A Bretagne déli partjainál lévő Morbihan-öböl az egyik legszebb a világon, a locmariaqueri titokzatos kősoroktól a középkori és reneszánsz emlékeket őrző Vannes városán át a Rhuys-félszigetig megszámlálhatatlan látnivalót rejt, ám legszokatlanabb jellemzői a szigetek. Ezek közül néhány hírességek tulajdonában van, ám fő turisztikai vonzerejét a két legnagyobb jelenti – különösen nyáron. Az Île d'Arz különlegességei közé tartoznak a hagyományos kőházak, ám egy hajókirándulás során a lakatlan Gavrinis szigetét is felfedezheted, ami az európai neolitikum művészetének egyik legfontosabb tárháza. Vannes a megyében tett látogatás kihagyhatatlan csúcspontja - barangold be a történelmi város macskaköves utcáit, mielőtt a nyüzsgő kikötőben elköltesz egy kellemes ebédet, majd nevezz be egy hajókirándulásra az öbölben.

Észak-Bretagne legnépszerűbb kirándulóhelye a Côtes d'Armor mentén húzódó partszakasz, aminek egyediségét a pink és vörös színben pompázó sziklaformációk jelentik. A térség üdülőhelyeinek környékén izgalmas szabadidős tevékenységeket, vitorlázást, kerékpározást, golfozást tudsz szervezni. Perros-Guirec és Trégastel kiváló strandokkal büszkélkedhet, és ha motorcsónakkal indulsz el a Sept-Îles szigetcsoportra, valóságos madárparadicsomban találod magad. A festői tengerpart mellett a hátország is számos meglepetést tartogat. Lannion és Tréguier palacsintázóiban megkóstolhatod a breton konyha igazi szimbólumát, a crêpe-et, amit édes és sós változatban is készítenek. Saint-Brieuc a Côtes-d'Armor közigazgatási fővárosa, és legnagyobb varázsa, hogy minden oldaláról csodálatos kirándulásokat tehetsz a buja természetbe. A művészetek és a történelem városának is megválasztott Dinan csodásan megőrizte középkori jellegét, amelynek a kikötő a legvonzóbb része, macskaköves utcái pedig lenyűgöző kézműves üzleteket rejtenek.

A Paimpol partjaitól északra található Ile Bréhat vadabb és csendesebb északi részét bejárhatod bringával, a keleti részén lévő Le Bourgban hangulatos bárokra és éttermekre bukkanhatsz. Függetlenül attól, hogy a fallal körülvett kikötőváros, Saint-Malo bástyáiról gyönyörködsz a naplementében, vagy Dinard homokos strandjain sétálgatsz egy üveg Chouchen-nel a kezedben, minden gondolatod a tenger körül forog majd! Csodáld meg a világ egyik legérdekesebb árapály jelenségét a Mont Saint-Michel-szigeten az UNESCO Világörökség kincseként számon tartott apátsággal, és engedd, hogy a Cote d'Emeraude üdülőhelyeinek - Saint-Lunaire, Lancieux, Paramé, Saint-Briac - varázslatos hangulata elbódítsa minden érzékedet. (2014)"


"Túl azon, hogy ez a vidék Nagy-Britannia kisebbik rokona (Grande Bretagne, ugye), nekem az itteni stílus, látvány és hangulat tetszik a leginkább Franciaországból. A bretonok hazájukat Breizh-nek hívják (ejtsd: Bréjs), Bzh-nak rövidítik, ez utóbbit franciául bézéás-nak ejtik." forrás


"Bretagne: Cancale, kis halászfalu, tele szálláshelyekkel és éttermekkel, szép partszakasszal, egy kis öbölben, ahonnan még Mont-Saint-Michel is látszik jó időben. Saint-Malo közelsége miatt is vonzó lehet a hely, de az is lehet, hogy az osztriga csalja ide az embereket. Ez az egyik legjobb osztriganyerő hely. Még osztriga múzeum is van. Aki itt jár, mindenképpen kóstolja meg. Az üzletekben az eladók készséggel felnyitják a kagylót és már csúszhat is le a tenger gyümölcse... :) Nagyon szép hely, bár a változékony időben kissé komornak tűnt. Az esti órákban gyorsan ereszkedett köd, pára a falura a hegyek felől. A reggeli órákban a főterén újságolvasó, kényelmesen vásárolgató bretonokkal is összefutottunk. Az osztrigát zacskószám vitték :)." forrás


"Cherrueix, Bretagne: Cancale-ra tartva bukkantunk erre a kis tengerparti helyre. Homokos, egyenes partja, a beach, pihentetően hatott ránk, annyira, hogy a településre be sem mentünk, hanem órákat töltöttünk el a tengerben sétálgatva. Az időjárás július közepén igazán kellemes Bretagne-ban, húsz egynéhány fok, napsütés, enyhe szellő. A napsütés olyan erős volt, a viszonylagosan alacsony hőmérséklet ellenére, hogy megpirultunk a napon. Innen még Mont-Saint-Michel sziluettje is látszott, annyira sík ez a tengerparti szakasz. Nem voltunk sokan a parton, néhányan sétálgattak még, egy fiú "sárkányt" eregetett, egy kutyasétáltató és kész. Nagyon szép volt. Ezt a partszakaszt mindenkinek ajánlom. Azt hittük, hogy a Csatorna hideg, de a vízbe sétálva tapasztaltuk, hogy egészen kellemes, meleg a víz, így fürdés is volt." forrás

Időjárás

Bretagne időjárásáról elcsépelt mondás: annyira szeszélyes, hogy egy napon belül átélhetjük a négy évszak mindegyikét (vagy legalábbis bármelyikét.) 

Bretagne időjárását alapvetően a Golf-áramlat határozza meg.  

A klíma Bretagne területén belül is eltérő: más a déli parton, más az északi parton, és más a szárazföld belső részein.

Orkánszerű viharok inkább csak télen vannak. Áprilistól október elejéig nagyon ritkán vannak szélviharok.

Bretagne-ban két szezon van: a kis esők nagy szezonja és a nagy esők kis szezonja

Odajutás

Egyértelműen az autós közlekedés a javasolt. 

A Paris Beauvais Tillé repülőtér és Bretagne távolsága nagyjából 430-480 km, attól függően, hogy melyik városba kíván utazni Bretagne-ban. Az autóút időtartama kb. 4-5 óra, attól függően, hogy melyik településre tervez utazni. Azonban érdemes megjegyezni, hogy ez a távolság az autópályákon keresztül vezető leggyorsabb útvonalat jelöli ki, és az autópálya díjai is hozzájárulhatnak az utazási költségekhez.

A Charles de Gaulle (CDG) repülőtér kb. 450-550 km-re található Bretagne-tól, attól függően, hogy melyik városba kíván utazni a régióban. Az autóút időtartama kb. 4-5 óra, attól függően, hogy melyik településre tervez utazni.

Az Orly repülőtér kb. 400-500 km-re található Bretagne-tól, attól függően, hogy melyik városba kíván utazni a régióban. Az autóút időtartama kb. 4-5 óra, attól függően, hogy melyik településre tervez utazni.

Szállás

A régióban rengetetg hotel található, amelyek a gazdaságos, egyszerű, családi, középkategóriás vagy luxus kategóriákba sorolhatóak.

Bretagne-ban választhatunk apartmant is szálláshelynek, főleg ha az önellátást preferáljuk, vagy amúgy két hotelszobára kllene költenünk.

A vendégházak tipikusan a régió kisvárosaiban és falvaiban találhatóak, és lehetőséget biztosítanak arra, hogy a turisták közelebbről megismerjék a helyi életet és kultúrát.

A vendégház típusú szálláshelyeket általában "chambres d'hôtes" néven ismerik és jellemzően bed&breakfast jellegűek.

Bretagne-ban számos kemping található.

Az alábbiakban egy nagyon jó bretagne-i kempinget ajánlok:

Név: Camping de La Plage de Tréguer
Helyszín: Plage de Tréguer, Plougoulm, Bretagne, Franciaország
Weboldal: https://www.camping-treguer.com/

A Camping de La Plage de Tréguer egy gyönyörű kemping, amely a Plage de Tréguer homokos strand közelében található. A kempingben sátorhelyek, lakókocsihelyek és kényelmes mobilházak is elérhetők, így mindenki megtalálhatja a neki megfelelő szálláslehetőséget.

Közlekedés

 A sebességhatárok általában 50 km/h vagy 90 km/h az országúton, az autópályán pedig 130 km/h.

 Bretagne-ban az autópálya-hálózat viszonylag korlátozott, így gyakran kell használni az országutakat. Az országutak számos szűk kanyart és dombot tartalmaznak, ezért ügyelni kell a sebességre és az óvatosságra.

A parkolás városokban gyakran fizetős, de sok helyen ingyenes parkolókat is találni. Az autót soha ne hagyjuk felügyelet nélkül, és ügyeljünk arra, hogy ne parkoljunk tiltott területre.

Bretagne-ban nagyon népszerű kerépározás, és sok út van kijelölve a kerékpárosok számára. Ügyeljünk a kerékpárosokra, és tartsunk tőlük megfelelő távolságot.

 Az időjárás Bretagne-ban változékony lehet, és gyakran előfordulhat eső. Az esős időben az utak csúszóssá válhatnak, így körültekintően kell vezetni.

Étkezés

Bretagne egy olyan régió, amely híres a tenger gyümölcseiről, a zöldségekről és a sajtokról. Íme néhány ételspecialitást, amelyeket érdemes kipróbálni, ha Bretagne-ban jársz:

Crêpes és Galettes: A Crêpes és Galettes két híres breton specialitás. A Crêpes egy vékony palacsinta, amelyet édesen vagy sósan lehet enni, míg a Galettes egy hagyományosabb, rozslisztből készült palacsinta, amelyet általában sóssal, húsokkal és zöldségekkel töltik meg.

Fruits de mer (früi dö mer) : A Bretagne partjainál élő tenger gyümölcsei közé tartozik az osztriga, a kagyló, a garnélarák, a homár és a rák. Ezek az étkek frissen fogyasztva a legjobbak, így érdemes kipróbálni őket a helyi éttermekben.

Kouign-Amann (kunyámán): Ez egy hagyományos breton édesség, amely a vaj és a cukor tökéletes kombinációja. A Kouign-Amann egyfajta édes péksütemény, amely általában reggelire vagy délutáni snackként fogyasztják.

g.h.

Far Breton: Ez egy tradicionális breton édesség, amely egyfajta sült túró, mazsola és liszt keveréke. Általában hidegen tálalják, és nagyon finom az egyszerű íze miatt.

Cidre (szidr): A bretonok híresek a cidre termeléséről, amely egy olyan alkoholos ital, amelyet almából készítenek. A cidre általában édes vagy száraz, és kiváló kiegészítője a helyi ételeknek.

----------------------------------------------

Szardínia frissen, fokhagymás, bagett pirítóssal -   OMG

Breton palacsinta

Vásárlás

Bretagne híres a kézműves termékeiről, mint például a kerámia, a textília és a fafaragványok. Ezeket a termékeket általában kis boltokban és piacokon lehet megtalálni.

 Bretagne-ban nagyszerű élelmiszerek kaphatók, például a helyi sajtok, a tenger gyümölcsei és a különféle péksütemények, például a kiváló minőségű croissant-ok és bagettek. A helyi piacokon és az élelmiszerboltokban lehet megvásárolni ezeket a termékeket.

 Bretagne-ban számos divatos üzlet van, ahol a turisták megtalálhatják a legújabb divattrendeket és a helyi stílusokat. A turisták szintén találnak különféle kiegészítőket, mint például ékszereket és sálakat.

 A turisták számos olyan boltban vásárolhatnak, amelyek különféle helyi souvenireket kínálnak, például hagyományos bretagne-i kalapokat, matróz pólókat, tengeri sót és különféle emléktárgyakat.

A legtöbb városban és településen van egy központi piac, ahol az élelmiszer- és kézműves termékeket árusítják, valamint üzletek, boltok és bevásárlóközpontok is találhatók.

Egyéb hasznos információk

Rennes

Rennes-ről külön aloldal épül itt

Dinan

12 ezres lakosság (2022-es adat).

Dinan egy gyönyörű város, amely a Rance folyó partján fekszik. A város híres középkori épületeiről, szűk utcáiról és macskaköves járdáiról.

A város középkori óvárosa különösen impozáns, ahol a középkori épületek és kőházak egész sora található. A város körülbelül 3,5 km hosszú városfalakkal van körbevéve, amelyekről gyönyörű kilátás nyílik a városra és a környező vidékre.

A város főbb nevezetességei közé tartozik a Saint-Malo kapu, a Basilique Saint-Sauveur, a Château de Dinan, az Église Saint-Malo és a Jardin Anglais.

Dinan városa számos szabadidős tevékenységet kínál, mint például a biciklizést és a túrázást a környéken található gyönyörű vidékeken, hajókázást a Rance folyón, valamint a helyi kézműves boltok és piacok felfedezését.

Quimper

(ejtsd: kámper)

62 ezres lakosság (2022-es adat)

Quimper egy festői város A város gazdag kulturális örökséggel rendelkezik, és híres a kelta eredetű kultúrájáról, a Breton nyelvről és a kézművességről.

Quimper központja egy gyönyörű óváros, ahol a középkori épületek, szűk utcák és macskaköves járdák láttán visszarepülünk az időben. Az óváros központjában található a Saint-Corentin katedrális, amely az egyik legjelentősebb vallási helyszín Bretagne-ban.

A város híres a kék-fehér kerámiáiról, amelyeket hagyományos módon készítenek a város egyik kerámiakészítő műhelyében, a Henriot Faiencerie-ban. A város számos kézműves boltjában és piacán lehetőség van a kerámiák megvásárlására.

Quimper környéke gazdag természeti látnivalókban és a tengerparti szórakozásban, így a turisták számos strandot, sziklás partot és szigetet fedezhetnek fel a környéken. A város környékén számos túraútvonal is található, amelyek a turistákat a környék erdős és mezős területein keresztül vezetik.

O. Ilona fotói

Saint-Malo

(ejtsd: szenmálo) 

Lakosság: 44,600 (2022-es adat).

Saint-Malo egy gyönyörű kisváros Bretagne régióban, Franciaország északnyugati partján. Az óváros egykoron tengeri kalózok által uralt város volt, és ma már turisták ezrei látogatják évente.

Az óváros falai között sétálva visszarepülünk az időben, a középkori épületek, szűk utcák és macskaköves járdák láttán. A város központjában található a Grand Bé nevű sziget, amelyet az apátsági templom körüli területről megközelíthetünk. Itt lehetőség van kivételes kilátásra a tengerre és a városra.

A város történelmének egyik legérdekesebb része a Château de Saint-Malo, amely egy erődítmény az óváros falainak közepén. Ez a XVII. századi épület az angol és a francia konfliktusok idején szolgált védelmi célokat, és ma múzeumként működik.

Saint-Malo nagyszerű hely a tengerparti szórakozáshoz és a vízi sportokhoz, mint például a vitorlázás, a szörfözés és a kajakozás. A város környékén számos strand és kikötő található, amelyeket könnyedén elérhetünk.

z. a. fotója

pb

Nagy akvárium

Saint-Malo városában található Grand Aquarium du Saint-Malo egy modern, interaktív akvárium, amelynek területe több mint 6000 négyzetméter. Az akváriumban több mint 6000 tengeri élőlényt és több mint 600 fajt mutatnak be a világ különböző részeiről. Az akvárium látványos bemutatói közé tartoznak például a cápák, a teknősök és a delfinek, de találhatók itt kisebb tengeri állatok, mint például csigák és rákok is.

Az akvárium különböző témájú területekre van felosztva, beleértve a trópusi óceánokat, a mediterrán tengert, a folyókat és az árapályokat. Az akváriumban található különféle interaktív bemutatók és játékok, amelyek segítségével az egész család felfedezheti a tengeri életet és a környezetvédelem fontosságát.

Az akvárium magában foglalja a "Nautibus" fedélzetének fedélzetét is, amely egy különleges, víz alatti jármű. A "Nautibus" útja során a látogatók egy körutat tesznek az akvárium alatt, hogy még közelebb kerüljenek a tengeri élővilághoz.

Vitré

Kb. 17 500 lakosa van (2022-es adat).

Vitré egy gyönyörű kisváros Bretagne régiójában. Az óvárosa középkori hangulatot áraszt, kanyargós utcáival, régi házaival, impozáns várával és több száz éves templomaival. A városközpontja körüli falak és a múltbéli életérzés miatt Vitré nagyon népszerű azok számára, akik érdeklődnek a történelem és a kultúra iránt.

Az egyik legfontosabb látnivaló a városban a Vitré kastély, amely egykor a bretagne-i hercegek otthona volt. A kastélyban ma múzeum található, ahol az érdeklődők megtekinthetik a XVII. század stílusában berendezett bútorokat és a csodálatos freskókat.

A Vitré történelmi városközpontjában sétálva megcsodálhatóak a középkori épületek és a számos műemlék, mint például a Szent Péter és Szent Ferenc templomok. A városközpontban található piac minden szombaton reggel tart nyitva, ahol helyi termékeket lehet vásárolni, mint a sajtokat, borokat, zöldségeket és gyümölcsöket.

A Vitré-i turisták számos szabadtéri tevékenységet is kipróbálhatnak, például a lovaglást, a kirándulást és a kerékpározást. A környéken több szép természeti terület található, mint például az Ille-et-Rance-csatorna, ahol a turisták akár kenuzhatnak is.

b. k. fotója

A Vitré-i kastély - n. s. fotója

Fougeres

(ejtsd: fuzsér)

Kb. 23,200 lakosa van (2022-es adat).

Fougères egy festői város Bretagne régiójában. A város nevezetességei közé tartozik a középkori vár és az óváros, amelyek mind fontos történelmi jelentőséggel bírnak.

A várat a 12. században építették, és az egyik legnagyobb és legjobb állapotban fennmaradt középkori várak közé tartozik Franciaországban. A várfalak és a környező erdők miatt a látogatók szinte visszarepülnek az időben, amikor az erődített falvak és városok voltak a térség fő védelmi pontjai. Az érdeklődők megtekinthetik a vár több száz évnyi történelmét, a várkápolnát és a vár többi részét, melyek ma múzeumként üzemelnek.

A városközpontban található óváros nagyon hangulatos, régi épületekkel és kis boltokkal teli. Az egyik fő látnivaló a Notre-Dame de Fougeres román stílusú temploma, amelynek építése a 12. századra nyúlik vissza.

Fougères környékén számos szép természeti hely található, mint például a Coëvrons erdő, ahol a turisták kirándulhatnak és piknikezhetnek a friss levegőn. A város környékén kialakított bicikliutak pedig nagyszerű lehetőséget nyújtanak a kerékpáros turizmus kedvelőinek.

Concarneau

(ejtsd: konkarno)

Kb. 15,600 lakosa van (2022-es adat)

,, Mivel ez Bretagne egyik legnépszerűbb települése, főleg nyáron hiába számítanánk hangulatos, csendes sikátorokra. Az utcákat általában turisták forgataga tölti meg és az óváros szűkös méretei még inkább fokozzák a zsúfoltságot, de ez a látnivalók értékéből semmit sem von le. Az óvároson kívüli rész 18. századi, széles utcái. érdekes kontrasztot alkotnak a középkori városrésszel.
Augusztus utolsó vasárnapján tartják a Kék Háló fesztivált, a színes parádét, amiért rengeteg turista látogat a városba." forrás

Templom - Église Saint-Guénolé de Concarneau  - O. Ilona fotója

Lamballe

(ejtsd: lambáll)

Kb. 13,300 lakosa van.

Lamballe egy kisváros Bretagne régiójában. A városban számos érdekes látnivaló található, amelyek közé tartoznak történelmi épületek, múzeumok és parkok.

A város legfontosabb nevezetessége a Lamballe kastély, amely a XIII. században épült és a város egyik legjelentősebb műemléke. A kastély több részből áll, és ma múzeumként üzemel. A látogatók megtekinthetik a XVII. századi stílusú bútorokat, a híres porcelán gyűjteményt és a kastély működésének bemutatását is.

A városközpontban található Saint-Martin templom is érdemes megtekinteni, amely a XI. században épült román stílusban. A templomot az évszázadok során többször átépítették, így ma egyedülálló keverékét alkotja a román és a gótikus stílusoknak.

A városban található még a harcos lányok múzeuma (Musée des Petits Caporaux), amely az 1870-es háborúban harcoló ifjú harcosok történetét mutatja be, valamint a Néprajzi Múzeum (Musée de la Poterie), amely a breton kerámiák és porcelánok történetével foglalkozik.

A város környékén számos kellemes kirándulóhely található, többek között a Côtes-d'Armor régióhoz tartozó tengerparti üdülőhelyek, valamint az Erquy-fok, amely a természeti szépségekkel rendelkező területek egyike.

Lamballe egy kellemes kisváros

Côte d'Emeraude

(ejtsd: kot démorod)

Côte d'Emeraude, vagyis az Smaragdpart, Franciaország egyik legkedveltebb turisztikai régiója, amely a Bretagne-félsziget északkeleti részén található. Az elnevezést a part szépségére utaló, smaragdzöld színű tenger ihlette.

A terület több várost és kisvárost foglal magában, köztük Dinard, Saint-Lunaire, Saint-Briac-sur-Mer és Lancieux. Ezek a helyek híresek a homokos tengerpartjaikról, az Atlanti-óceán kristálytiszta vizeiről és a varázslatos kilátásokról.

A Côte d'Emeraude jellegzetessége az elegáns, szecessziós stílusú villák és nyaralók, amelyek az elmúlt évszázadok során a gazdag és híres emberek kedvelt üdülőhelyévé tették a vidéket.

Az Smaragdpart egyik fő látványossága a Dinard-i tengerpart, amely 2 km hosszú homokos partszakasszal és impozáns villákkal rendelkezik. A part mentén kellemes sétányok és pihenőhelyek találhatók, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a kék tengerre.

A Saint-Malo-i tengerpart is nagyon népszerű, amely egy régi városfalakkal körülvett kisvárosban található. A tengerparton a látogatók számos strandot találnak, beleértve a híres Grand Plage-t is.

A Côte d'Emeraude a természeti szépségek mellett kulturális és történelmi látnivalókat is kínál. A Saint-Malo-i várfalak és a Dinard-i tengerparti kaszinó csak néhány azon helyek közül, amelyeket érdemes meglátogatni.

Az Smaragdpart egész évben látogatható, de a legtöbb turista a nyári hónapokban érkezik ide a fürdőzés és a napsütés élvezetéért. Azonban az őszi és a tavaszi időszak is kellemes lehet a látogatók számára, amikor a turisták kényelmesen sétálhatnak a tengerparti sétányokon és élvezhetik a vidék nyugalmát.

Rózsaszín gránitpart

(Côte de Granit rose) 

A Rózyaszín gránitpart (Côte de Granit Rose) egy lenyűgöző szépségű partvidék Franciaország északi részén, Bretagne-ben. A partvidék nevét a rózsaszín-gránit sziklákról kapta, amelyek az évszázadok során a tenger állandó munkájának eredményeként formálódtak.

Az északi partvidék a kisvárost Perros-Guirec-től Trébeurden-ig terjed, és kiváló hely a sétákra és a kirándulásokra. A part mentén hosszú sétányok találhatók, ahol a látogatók csodálhatják a különleges kőformációkat, amelyek a napfény hatására szinte rózsaszínre változnak.

Az egyik legismertebb és leglátogatottabb látnivaló a Ploumanac'h-i gránitsziklák területe, amelyek egy kis öblön találhatók, és számos szikla szépségét kínálják. Itt a látogatók sétálhatnak a gránitsziklák között, amelyeket a tenger szépen kikoptatott az évek során.

A partvidéknek számos homokos tengerpartja is van, amelyek ideálisak a napozásra és a strandolásra. A part mentén számos kisváros és halászfalu található, ahol a látogatók megkóstolhatják a helyi halételeket és borokat.

A Côte de Granit Rose egész évben látogatható, de a nyári hónapok a legnépszerűbbek. A szezonon kívüli időszakban a partvidék csendesebb és nyugodtabb, de a látogatók még mindig élvezhetik a természet szépségeit és az épített örökséget.

Lannion

Közel 20 ezres a lakossága.

Lannion kisváros a Côte de Granit Rose központi részén található, és a parttól mintegy tíz kilométerre fekszik.

Lannion egy nagyon kellemes és bájos kisváros, ahol a látogatók élvezhetik a breton kultúrát és életstílust. A városban számos történelmi látnivaló található, mint például a Saint-Jean du Baly kolostor romjai, amely az 1100-as években épült, vagy a templom, amely a 16. században épült.

A város központja hangulatos, a kis utcákon sétálva pedig érdemes felfedezni az egyedi boltokat és a helyi termékeket kínáló üzleteket. Lannionban rengeteg kávézó, étterem és bár található, így a látogatók élvezhetik a breton konyhát és borokat.

A város környékén számos szépséges természeti látnivaló is található. Például a Lézardrieux-i kikötő és öböl, amely számos szigetet és partszakaszt kínál a felfedezésre. A La Roche Jagu kastély pedig gyönyörű kertekkel és parkokkal várja az idelátogatókat.

Brest

Brest egy kikötőváros Bretagne-ban. Mintegy 140 ezer lakosa van, ezzel a régió második legnagyobb városa.

Brest fontos kereskedelmi, ipari és katonai központ, valamint turisztikai célpont is. A város híres a tengeri kikötőjéről, amely Európa egyik legnagyobbja, valamint a híres Oceanopolis akváriumról, amely a tengeri élet megismerésére és tanulmányozására szolgál.

Brest-ben számos történelmi látnivaló is található, például a Château de Brest, egy középkori vár, amelyet a 14. században építettek. A városban található a Tour Tanguy, egy középkori tornyot tartalmazó múzeum, amely a város történelméről szól.

Brest környékén számos természeti látnivaló is található, például a Parc naturel régional d'Armorique, amely egy tengerparti természeti park, valamint a Crozon-félsziget, amely csodálatos tengerpartokkal és látványos sziklákkal várja az idelátogatókat.

Locronan

Locronan egy kisváros Bretagne-ban. A város a középkorban lett virágzó, és azóta is megőrizte középkori jellegét, így egy nagyon hangulatos és fotogén városképet kínál a látogatóknak.

Locronan központjában található a Place de l'Eglise, amely körül számos történelmi épület található, például a Saint-Ronan-templom, amely a 15. században épült, vagy a Maison du Prieuré, amely a középkori apátság egyik épülete.

A városképet a kőből épült házak, a macskaköves utcák és a középkori kapuk egészítik ki, ami miatt az egyik legjobban megőrzött középkori városként tartják számon Bretagne-ban.

Locronan környéke a természeti szépségekben is bővelkedik, a közelben található a Bois du Nevet erdő, valamint a Mont Saint-Michel de Brasparts, amely a legmagasabb pont Bretagne-ban, és ahonnan csodálatos kilátás nyílik a környékre.

Egyéb látnivalók

Vannes

Vannes egy történelmi város Bretagne régiójában. A város a középkorban virágzó kereskedelmi központ volt, és ma is megőrizte középkori jellegét, ami vonzza a turistákat.

Az egyik fő látnivaló Vannes-ban a középkori várfal, amelyet a 13. században építettek. A várfal körül számos történelmi épület és kis bolt található, és sétálóutcákkal teli terület. A város szimbóluma a Saint-Pierre templom, amelynek tornya magasodik ki a város fölé.

A város számos kulturális eseménynek ad otthont, például a Vannes Jazz Festivalnak, valamint a Festi’Vent – a szélzenei fesztiválnak, amely a térség hagyományos vitorlás hajóira fókuszál.

Vannes környéke a tengerparton helyezkedik el, és számos tengerparti település található a közelben. A város azonban nem csak a tengerpart miatt látogatható, hanem a közelben található Morbihan megye természeti és történelmi látnivalói miatt is.


Aji fotója


Fort-la-Latte

Fort-la-Latte egy középkori erődítmény és kastély a Bretagne partjainál, a Côte d'Emeraude-on. Az erődítményt a tengerpart közelében építették a 14. században, hogy megvédje a partot az angol invázióktól. A kastélyt később építették, az 1700-as években, és a romantikus stílusra jellemző stílusjegyeket tükrözi.

A látogatók számos érdekes dolgot találhatnak Fort-la-Latte-ban. A főkapu, a belső udvar és a falak között sétálva egy kis időutazáson érezhetik magukat a középkorban. Az erődítménynek van egy toronyból álló része is, amelyből csodálatos kilátás nyílik a tengerre és a környező tájra. A kastélyt és a környező parkot szintén érdemes meglátogatni.

Fort-la-Latte könnyen megközelíthető autóval vagy gyalogosan. A környék természeti szépségei és strandjai is közel vannak, így egy látogatás során a látogatók számos érdekes helyszínt találhatnak a környéken.


Breton szigetek

Ile de Groix
(il dö groá)

Az Ile de Groix egy varázslatos sziget a Bretagne partjainál, amely rengeteg lehetőséget kínál az utazóknak. A szigetet a Bretagne partjainál, Lorient városának közelében találhatjuk.

Az Ile de Groix nagyszerű helyszín a túrázás és a kerékpározás szerelmeseinek. A sziget egyik fő nevezetessége a Granit Rose nevű parti sétány, amely lehetővé teszi a látogatók számára, hogy csodálják a tengerparti sziklák lenyűgöző látványát. A sziget belső része is kiváló lehetőséget nyújt a kirándulásra, ahol a látogatók megtalálhatják a sziget egyedi növényzetét és vadon élő állatvilágát.

Az Ile de Groix-nak van néhány csodálatos strandja is, amelyek kiválóak a fürdőzéshez, a napozáshoz és a vízi sportokhoz. A Moulin Mer nevű látogatóközpontban megtudhatja a látogató, hogy hogyan élnek az emberek a szigeten, valamint hogy hogyan használják a szigetben rejlő természeti erőforrásokat.

Az Ile de Groix könnyen megközelíthető komppal Lorient-ból, és bár nem túl nagy, rengeteg lehetőséget kínál a kikapcsolódásra és a felfedezésre. A látogatók élvezhetik a lenyűgöző természeti szépséget, a tengerparti sétákat, a kerékpározást, a strandokat és a helyi ételeket, valamint megismerhetik a sziget kulturális és történelmi örökségét.

s. m. fotója

Ile de Bréhat

(lil dö bréá)

Az Ile de Bréhat egy festői kis sziget a Bretagne partjainál, amelyet sokan a virágok szigetének neveznek. A szigetet sok helyi lakos és turista kedveli a látványos növényzetének és a tengeri panorámáknak köszönhetően.

Az Ile de Bréhat két szigetből áll, amelyeket egy híd köt össze, és kiváló lehetőséget nyújt a kirándulásra, sétálásra és a tengerparti pihenésre. A sziget virágos utcái, kis boltjai és kávézói szintén vonzóak a látogatók számára.

A szigetnek számos történelmi és kulturális nevezetessége is van, mint például a Pointe de la Croix nevű látogatóközpont, ahol a látogatók megismerhetik a helyi tengeri élővilágot. A sziget egyik jelentős műemléke az 1826-ban épült Notre-Dame de Bréhat templom, amelynek tornya messziről látható a sziget partjairól.

Az Ile de Bréhat híres a kiváló étkezési lehetőségeiről is, ahol a látogatók megkóstolhatják a helyi halakat és tengeri ételeket, valamint a sziget saját készítésű sajtjait. A szigetet könnyen megközelítheti komppal Paimpol-ból vagy más környező városokból.

Az Ile de Bréhat egy igazán varázslatos hely, ahol a látogatók élvezhetik a szép kilátást, a helyi kultúrát és a friss tengeri ételeket, valamint pihenhetnek és feltöltődhetnek a természet közelségében.


s. m. fotója

Archipel des Glénan

(árkipel dé glénan)

Az Archipel des Glénan egy kis szigetcsoport Franciaország partjainál, a Bretagne régióban. A szigeteket az Atlanti-óceánban találjuk, közel a kikötőváros Concarneau-hoz.

Az Archipel des Glénan híres a kristálytiszta vízéről és a homokos tengerpartjairól, amelyek a búvárok és a vízisport szerelmeseinek egyaránt kedvelt úti céljai. A szigetcsoport környékén búvárok által látogatott merülési helyek találhatók, amelyekben a látogatók különböző tengeri élőlényeket és növényzetet láthatnak.

Az Archipel des Glénan a vadvilágot és a tengeri életet kedvelők számára különösen vonzó. Az itt található madárvilág például különösen változatos, és a kis szigeteken védett fajok is élnek.

A szigetek közötti közlekedés szervezett hajóutakon keresztül történik, amelyeket a látogatók környékbeli kikötőkből indulva érhetnek el.

Az Archipel des Glénan lenyűgöző szépségű szigetcsoport, amely azoknak ajánlott, akik szeretik a természetet és a tengerparti életet.

Ile d'Ouessant
(il dö ueszan)

Az Ile d'Ouessant egy kis sziget a Bretagne-i régióban, az Atlanti-óceánban. Ez a sziget híres a vad, sziklás partjairól, a tengeri élővilágáról és a tradicionális breton kultúráról.

Az Ile d'Ouessant gyönyörű sziklás partjaival vonzza a turistákat. A sziget magas sziklái és kis öblöi tökéletesek a sétákhoz és a természet szerelmeseinek. Az északi partvidéken található a Le Creac'h világítótorony, amely az egyik legismertebb látnivaló a szigeten. A szigetet körülvevő vizekben számos tengeri állatfaj él, mint például a delfinek és a bálnák, amelyeket a látogatók a szervezett bálna- és delfintúrákon láthatnak.

Az Ile d'Ouessant hagyományos breton kultúrájával is büszkélkedhet. A szigeten számos hagyományos breton házat és épületet találunk, amelyek a breton kultúra és történelem részét képezik. A sziget lakosai híresek a hagyományos breton nyelv és zene megőrzéséért.

Az Ile d'Ouessant különleges és varázslatos sziget, amelyet a természet, a tengeri élet és a breton kultúra szerelmesei érdemes meglátogatni. A szigetre a közeli Brest kikötőjéből indulnak hajók.

Belle-Ile en Mer

(belil a mer)

Belle-Île-en-Mer egy gyönyörű sziget a Bretagne-i régióban. A sziget a tengerészeti élet és a természeti szépségek iránt érdeklődők körében népszerű.

A Belle-Île-en-Mer szép tájai számos látnivalót rejtenek. A sziget partjainak sziklás körvonala a látogatók számára hihetetlen panorámát nyújt az Atlanti-óceánra. A Belle-Île-en-Mer különleges éghajlati körülményei miatt, itt olyan növények találhatók, amelyek másutt nem élnek, például a védett őshonos fajok, mint a belle-îlei kék törpefenyő.

A Belle-Île-en-Mer híres a tengerészeti hagyományokról és azok történelméről. A sziget fővárosa, Le Palais egykoron azoknak a kalózoknak volt a menedéke, akik a francia haditengerészet ellen harcoltak. A városban több múzeum és kiállítás is bemutatja a sziget tengerészeti történelmét.

A Belle-Île-en-Mer sokféle sportolási lehetőséget kínál a látogatóknak, például kerékpározást, horgászatot, túrázást és vízisportokat, mint például a vitorlázást és a szörfözést. Az Étel, a sziget legnagyobb városa, számos éttermet és kávézót kínál, amelyek friss helyi tengeri ételeket szolgálnak fel.

Belle-Île-en-Mer egy különleges hely, amely egyedülálló természeti szépséggel és érdekes történelmi hagyományokkal büszkélkedhet. A szigetre két órás hajóúttal lehet eljutni a Bretagne-i partokról.


Bretonok

A bretonok a Bretagne régióban élő francia kisebbséget jelentik, akiknek saját nyelvük, kultúrájuk és hagyományaik vannak. A Bretagne Franciaország nyugati partjainál található, és a bretonok a kelta népekhez tartoznak.

A breton nyelv a kelta nyelvek családjába tartozik, és a francia mellett a Bretagne-ban hivatalos nyelvnek számít. A breton nyelv használata azonban fokozatosan csökken, és ma már csak mintegy 200 000 ember beszéli a világon.

A breton kultúra gazdag és változatos. A bretonok hagyományosan a tengeri halászattal, az agrárgazdasággal és a kézművességgel foglalkoztak. A breton zene és tánc hagyományosan fontos szerepet játszik a kultúrájukban, és ma is népszerű a breton zenei fesztiválok és táncbemutatók.

A bretonok büszkék a saját kultúrájukra és nyelvükre, és számos olyan szervezet létezik, amelyek célja a breton hagyományok és értékek megőrzése és előmozdítása.

,, A breton identitást jelentősen meghatározza az Atlanti-óceán közelsége és a viharos időjárás. Szinte minden család gyászol valakit, aki odaveszett a tengerben: a halál fontos motívum a helyi zenében és irodalomban is. A katolikus egyház befolyása is talán itt a legerősebb Franciaországban, és ez is nyomot hagyott a kultúrában." forrás


Breton nyelv

,, A régió valamikor önálló nyelvvel rendelkezett, amely a helyi kultúra alapját jelenti, annak ellenére, hogy a 4,5 millió lakosú Bretagne-ban ma már csak 200 ezren értik a bretont. A francia forradalmat követő centralizációs politika 200 évvel ezelőtt ugyanis betiltotta a regionális nyelveket, és minden iskolában a francia nyelvű oktatást tette kötelezővé. Akkoriban hajtóvadászat folyt a saját nyelv használata ellen. A nyelv kiirtása a mai napig nyílt seb a bretonok számára.

A hatvanas évek közepén helyi diákok - gyökereik felkutatásával - elkezdtek érdeklődni a breton nyelv és zene iránt, ami később egy jelentős mozgalom alapja lett. Ekkoriban derült ki az is, hogy a breton nyelv nem teljesen halt ki, az idősek közül még többen beszélik.

A kisebbségi nyelvek elismerésével nemcsak a breton hagyományőrző egyesületek, hanem a közoktatási intézmények is közvetlen állami támogatásokhoz juthatnak a breton nyelv oktatására. Jelenleg alig 15 ezren tanulnak bretonul, a közszolgálati televízió körzeti adása viszont több breton nyelvű műsort is sugároz. A kétnyelvű utcatáblák és feliratok már elterjedtek Bretagne-ban. " forrás

Egy breton dal breton nyelven - videó - ilyen a breton nyelv

Breton konyha

,, Breton palacsinta: Bretagne-ban Galettes de Blé Noir-nak, vagy szaracén galette-nek is nevezik, a hajdinaliszt másik neve után. Ősi, régi étel, talán még abból az időből, amikor a búzaliszt nem volt ennyire elterjedt. Franciaországnak ezen a vidékén úton-útfélen sütik ezeket a hatalmas és laktató palacsintákat. A napokban arra jártunk, mégsem volt egyszerű megkóstolni, mert ebédidőben általában bezártak a vendéglők, helyi szokás szerint.
Azért kitartottunk és kb. a tizedik Créperie-ben végül szerencsével jártunk. Már nem akartam hinni a fülemnek, a pincérlány nevetett is rajtam, hogy mit csodálkozom azon, hogy egy palacsintázóban van palacsinta…
Én utazás előtt már elkészítettem a saját változatomat, ami messze nem lett olyan sötét, mint az eredeti. Valószínű, hogy hajdinaliszt és hajdinaliszt közt is van különbség és a vas palacsintasütő – amiben hagyományosan sütik – is közrejátszhat ebben. Meg az a pár száz év tapasztalat. " forrás

Érdekességek

Olvasmányos linkek

,, A Bretagne déli partjainál lévő Morbihan-öböl az egyik legszebb a világon, a locmariaqueri titokzatos kősoroktól a középkori és reneszánsz emlékeket őrző Vannes városán át a Rhuys-félszigetig megszámlálhatatlan látnivalót rejt, ám legszokatlanabb jellemzői a szigetek. Ezek közül néhány hírességek tulajdonában van, ám fő turisztikai vonzerejét a két legnagyobb jelenti – különösen nyáron. Az Île aux Moines-sziget a középkorban szerzetesek birtokában volt, és kivételes szépségét megcsodálhatod, ha végigsétálsz 7 km hosszú partján. Az Île d'Arz különlegességei közé tartoznak a hagyományos kőházak, ám egy hajókirándulás során a lakatlan Gavrinis szigetét is felfedezheted, ami az európai neolitikum művészetének egyik legfontosabb tárháza. Vannes a megyében tett látogatás kihagyhatatlan csúcspontja - barangold be a történelmi város macskaköves utcáit, mielőtt a nyüzsgő kikötőben elköltesz egy kellemes ebédet, majd nevezz be egy hajókirándulásra az öbölben. (2014)" forrás,, Varengeville-Sur Mer település pár száz méterre fekszik a parttól, az Opál- és az Alabástrom-part találkozásánál. A faluban mintha megállt volna az idő, hatalmas, több száz éves családi villák állnak a főutca két oldalán, melyekben ma is nyilvánvalóan laknak. Az egyik ilyen rezidencia látogatható a nagyközönség részére is, a lakórésze csak csoportvezetővel, míg a parkja, melyet arborétumként reklámoznak, egyénileg is. Mi ez utóbbit jártuk körbe, ámulva-bámulva, hogy ilyen gyönyörű helyen is laknak emberek. Ráadásul olvastuk, hogy kiépítés alatt van egy újabb ösvény is, mely a park saját tengerpartjához vezet...(2016)" forrás

Fotóegyveleg

Breton néptánc - i. n. fotója

Pont-Aven - i. n. fotója

i. n. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon