ÚTIKRITIKA.HU / Kanada


hirdetes

útikritikák


Kanada

Általános tanácsok | Calgary | Ottawa | Edmonton | Winnipeg | Banff Nemzeti Park | Olvasmányos linkek

Általános tanácsok

Az UNESCO kulturális világörökségének részei Kanadában:

 • L'Anse aux Meadows - történelmi Nemzeti Park (viking település)
 • SGaang Gwaii (Anthony-sziget)
 • "Head-Smashed-In Buffalo Jump" (A Lezuhanó Bölények Szakadéka)
 • Québec történelmi negyede
 • Lunenburg óvárosa
 • Rideau Canal

Az UNESCO természeti világörökségének részei Kanadában:

 • Nahanni Nemzeti Park
 • Dinusaur Provincial Park / Dinoszaurusz Tartományi Park
 • Wood Buffalo Nemzeti Park
 • A kanadai Rocky Mountain (Sziklás-hegység) nemzeti és tartományi parkjai
 • Gros Morne Nemzeti Park
 • Miguasha Park
 • Joggins Sziklák őskövületei

Calgary

Lakosság (2023-ban):1 millió, de a vonzáskörzetével együtt 1,6 milliós.

Calgary egy kanadai város, amely az ország nyugati részén, Alberta tartományban található.

A város jelentős gazdasági központ és a kanadai olaj- és gázipar központja. A város gazdaságában azonban szerepet játszik a turizmus, az IT, az egészségügyi és oktatási szektor is.

Calgary az 1988-as téli olimpiai játékok helyszíne volt, amelynek emlékét a város továbbra is őrzi, és számos sportlétesítmény található itt.

Calgary híres a Calgary Stampede-ről, amely egy 10 napos rodeó és fesztivál, amelyet minden évben júliusban rendeznek meg. Ez az esemény a város egyik legnagyobb és legismertebb turisztikai attrakciója.

A városban található a Calgary Tower, amely az egyik legmagasabb épület Kanadában, és ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a városra és a környező hegyekre.

Calgary híres a környező természeti szépségeiről, és sok helyen lehet túrázni, síelni vagy snowboardozni a környező hegyekben.

A városban található a Heritage Park Historical Village, amely egy élményalapú múzeum, amely bemutatja az 1800-as és 1900-as években élt emberek életét és munkáját.

Calgary egy kulturális központ is, és számos művészeti eseményt és fesztivált rendeznek meg itt, például a Calgary Fringe Festival-t és a Calgary Folk Music Festival-t.

Ottawa

Ottawáról külön aloldalon írunk itt:  https://utikritika.hu/kanada/ottawa

Maman - Elter Karcsi fotója

Edmonton

Lakosság (2023-ban): 1 millió, de a vonzáskörzetével együtt másfél milliós város

Edmonton Kanada nyugati részén, Alberta tartomány fővárosa. Az alábbiakban felsorolunk néhány érdekes és fontos tényt Edmontonról:

Edmonton a második legnagyobb város Alberta tartományban, Calgary után.

Az Edmonton Kulturális Fesztiválja a világ egyik legnagyobb művészeti és kulturális eseménye. Több mint 10 napig tart, és mintegy 800 előadással, koncerttel és kiállítással várja a látogatókat.

Az Elk-szigetek Természetvédelmi Parkja, amelyet a szarvasok és más vadállatok élőhelyeként tartanak számon, az egyik leglátogatottabb hely Edmontonban. A parkban több mint 250 km túraösvény húzódik, amelyek általában könnyű és közepesen nehéz nehézségűek.

Az Edmonton Oilers az egyik leghíresebb jégkorong-csapat Kanadában, amely hosszú évek óta az élvonalban játszik.

A West Edmonton Mall, amely egy időben a világ legnagyobb bevásárlóközpontja volt, a város egyik legnépszerűbb helye. A bevásárlóközpontban számos bolt, étterem, mozi és vidámpark található.

Edmontonban számos fontos művészeti intézmény található, mint például az Edmonton Képzőművészeti Múzeum, amely Kanada egyik legnagyobb múzeuma. A városban található még a Francis Winspear Központ a Zenének, amely az egyik legismertebb zenei helyszín az országban.

Edmonton egyik fontos ipari központja Kanadában, ahol a kőolaj- és gázipar, az építőipar, az élelmiszeripar és a szolgáltatóipar jelentős szerepet játszik.

Winnipeg

Lakosság (2023-ban): 749,000, de a vonzáskörzetével együtt 831,000

Winnipeg Manitoba tartomány fővárosa, és Kanada közepén található. Az alábbiakban felsorolunk néhány fontos és érdekes tényt Winnipeg-ről:

Winnipeg a világ egyik legnagyobb kiterjedésű városa, mintegy 464 négyzetkilométeren terül el.

Winnipeg a névadó Winnie-medve születési helye. A medvét az első világháború alatt a kanadai katonák vitték Európába, ahol A. A. Milne író megismerkedett vele, és inspirációt merített Winnie-Pooh történeteihez.

Winnipeg gazdag művészeti és kulturális életének köszönhetően "a zenei főváros" és "a fesztivál városa" ismert megnevezésekkel illetik. A városban számos zenei esemény és fesztivál zajlik, többek között a Winnipeg Folk Festival, a Jazz Winnipeg Fesztivál és a Fringe Fesztivál.

Winnipeg nagy kulturális sokszínűséggel rendelkezik, és számos múzeumot és kulturális intézményt találhatunk itt. A legismertebb múzeumok közé tartozik a Kanadai Human Rights Museum, a Manitoba Múzeum és a Winnipeg Művészeti Galéria.

Winnipeg gazdasága nagyrészt a mezőgazdaságra és a feldolgozóiparra épül. A városban számos nagyvállalat található, köztük a Cargill, a Boeing Canada és a Richardson International.

Winnipeg híres a "Forks" nevű történelmi területéről, amely egykor az őslakosok találkozóhelye volt, és ma turisztikai látványosságként szolgál. Itt található a Manitoba Múzeum, az esplanád, a Farmer's Market és számos étterem és üzlet.

Winnipeg a hokiszurkolók által is ismert, mivel itt található a Winnipeg Jets nevű NHL csapat otthona, a Bell MTS Place.

Banff Nemzeti Park

A Banff Nemzeti Park Kanada egyik legismertebb nemzeti parkja, és az Egyesült Nemzetek Kulturális és Tudományos Szervezete (UNESCO) által a világörökség részének nyilvánított helyszín. Az alábbiakban felsorolunk néhány fontos és érdekes tényt a Banff Nemzeti Parkról:

A Banff Nemzeti Park 1885-ben alakult ki, és Kanada első nemzeti parkja volt. A parkot 1985-ben a világörökség részének nyilvánították.

A park területe közel 6 640 négyzetkilométer, és a Kanadai Sziklás-hegység egyik legcsodálatosabb és legvadregényesebb tájait rejtik magukban.

A Banff Nemzeti Parkban található a világ egyik legismertebb természeti látványossága, a Peyto-tó. A tó kék-zöld színe a környező jégmezőkből származó víz miatt alakul ki.

A Moraine-tó a Sziklás-hegységben - Ballabás Sándor fotója

A parkban található az egyik legmagasabb hegy Kanadában, a Mount Robson, amely magassága 3 954 méter.

A parkban számos állatfaj él, többek között grizzly medvék, fekete medvék, pumák, farkasok és szarvasok.

A parkban található a Johnston-csákány, amely egy széles, kanyargós folyóvölgy, ahol a turisták könnyen eltévedhetnek. Azonban a látvány a medencékkel, a vízesésekkel és a környező hegyekkel kárpótolja a látogatókat a nehézségekért.

A parkban lehetőség van számos szabadtéri tevékenységre, mint például túrázásra, hegymászásra, kerékpározásra, horgászásra, kenuzásra és síelésre.

A Banff Nemzeti Park számos különleges természeti jelenséget és látnivalót rejt magában, és egy igazi természeti paradicsom. Az ide látogatók megtapasztalhatják a lenyűgöző tájak szépségét, és számos érdekes és izgalmas tevékenységet kipróbálhatnak.

Niagara-vízesés - kanadai oldal

,, A szálloda pár perc járásra volt a Niagara-vízeséstől, a roppant víztömeg dübörgése jól hallatszott a szobámból is. Alkonyatkor érkeztem, rohantam fotózni, hajnalban visszamentem a vízeséshez, majd megnéztem a Skylon Tower tetejéről is, délután ismét a vízesés, harmadnap meg hajóval bevittek a vízfüggöny mögé. Nem lehetett megunni.

Hajnalban visszamentem a vízeséshez, majd megnéztem a Skylon Tower tetejéről is. Utána már napközben is körülnéztem a városkában. Délután ismét a vízesés, harmadnap meg hajóval bevittek a vízfüggöny mögé. Nem lehetett megunni.

Az Amerikai-vízesésnél egész nap szivárvány van, szó szerint.

A Patkó esetében magas vízállás esetén másodpercenként 168 ezer köbméter zúdul le. A hatalmas vízmennyiség felszálló párája negyven-ötven kilométerről látszik. A Patkó-vízesést (nevét értelemszerűen alakjáról kapta) nem lehet megúszni száraz bőrrel, még a magas sziklákon kiépített parti sétányról sem sem, elég egy kis légmozgás és a kíváncsiskodók a nyakukba kapják a vizet, ami viszont teljesen jogos, mert senki ne nézze meg áldozatvállalás nélkül a Niagarát.

A Niagara vízeséseinek magassága 50 méter körül van, ennél sokkal magasabb vízesések is léteznek, ám a Niagara-vízesései szélesek, a Patkó-vízesés szélessége meghaladja a 700 métert, az Amerikai-vízesés szélessége háromszáz méter, így vízhozamuk is bőséges.

Ha pedig valaki hajóra száll 18 dollárért, akkor elviszik a vízesés alá, addig a pontig, amikor már azt érzi az ember, hogy mindenestül beszippantja a víztömeg és a dübörgés. Itt már nagyon féltettem a fényképezőgépet, és nem is erőltettem a fotózást. Egyszerű, ám profi esőkabátot adnak (megtartható), ám végül is mindegy, az ember arca, keze, cipője csuromvíz lesz. A hajókra kínai, hongkongi, tajvani, koreai, japán, indiai turisták sokaságában kell várni, de Európa és Észak-Amerika turizmusát az ázsiaiak pörgetik, így minden panaszkodás fölösleges."(2016)" forrás

Yukon

Kluane-tó - Ballabás Sándor fotója

Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalonRepülőjegyek Torontoba Repülőjegyek Torontoba
Olcsó repülőjegyek Torontoba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes