ÚTIKRITIKA.HU / Ottawa


hirdetes

útikritikák


Ottawa

Ottawáról bevezető| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás |Szórakozás| Közbiztonság| Más praktikus információk |Parliament Hill és épületei |Felsőváros| Quartier Petit Champlain (Alsóváros)||Más látnivalók| Érdekességek| Fotóegyveleg

V. Jancsi fotója

Ottawáról bevezető

Lakosság (2023-ban): 812,100, de a vonzáskörzetével együtt 1,4 millió - Kanada negyedik legnagyobb városa.

Ottawa Kanada fővárosa és az Ontario tartományban található. Az óceánparttól távolabb, az ország belsejében helyezkedik el. A város az Ottawa folyó partján terül el, ami a város nevének is az eredete. A folyó egyben a Quebec tartomány és Ontario határvonalát is jelöli.

Ottawa története egészen a 19. századig nyúlik vissza, amikor is a brit gyarmati hatóságok úgy döntöttek, hogy a Montréal és Toronto közötti területen keresnek egy új helyet a fővárosnak. 1857-ben választották ki Ottawa helyszínét, mivel stratégiai szempontból kedvező fekvésű és az Egyesült Államokkal közös határhoz közel esik.

Azóta Ottawa az ország politikai és kormányzati központja. Itt található a kanadai parlament és a miniszterelnök hivatala.

A város lakossága különböző kultúrák és nemzetiségek képviselőiből áll, ami sokszínűséget és gazdag kulturális életet eredményez.

Ottawa számos turisztikai látványosságot kínál. A kanadai parlament épületei és a Parlament Hill, a Nemzeti Galéria, a Kanadai Háborús Múzeum, a Rideau-csatorna, a ByWard piac és a Kanadai Természettudományi Múzeum csak néhány példa a sok látnivaló közül.

Az ottawai éghajlat változatos. A nyarak melegek és párásak, míg a téli hónapok hidegek és havasak.

Az évi átlag hőmérséklet tekintetében Ottawa a világ negyedik leghidegebb éghajlatú fővárosa, sőt a januárt illetően a mongol főváros után a második leghidegebb főváros!

Kanadában két hivatalos nyelv van: az angol és a francia. Ottawában ezért mindkét nyelvet használják, és a város lakosságának jelentős része kétnyelvű vagy többnyelvű.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1.

Nem tetszett

1. Montreálhoz, Vancouverhez, Torontohoz, Quebec Cityhez képest halványabb a vonzereje, főleg a sok közigazgatási, kormányzati épülete miatt.

Vélemények

Kevés olyan város van, amely egyszerre nyűgöz le grandiózus épületeivel, természetközeliségével és gazdag kulturális életével. A sűrű erdőkkel határolt Ottawa pontosan ilyen, tökéletes központja a kétnyelvű északi országnak.

Ottawa - a legtöbb kanadai településsel ellentétben - kifejezetten turistabarát hely. A belvárosban lépten nyomon táblák mesélnek a környék történelméről, az épületek érdekességeiről. Térképeket is kihelyeztek, és pirossal be is jelölték, melyik a legegyszerűbb útvonal a nevezetességek felfedezéséhez.

A kanadai főváros legfontosabb nevezetességeit akár néhány óra alatt is körbejárhatjuk, ha azonban belülről is felfedeznénk a parlamentet, a főkormányzói rezidenciát vagy a múzeumok valamelyikét, akkor érdemes legalább két napot eltölteni itt. Ottawa számomra nagyon kellemes meglepetés volt. A zöld parkok, az idilli folyópartok és a grandiózus épületek hamar meggyőztek róla, hogy a városnak ott a helye minden kanadai útitervben. (2022) forrás

Odajutás

Helyi közlekedés

Busz

O-Train

Ottawában van Uber.

Étkezés

V. Jancsi fotója

Hirtelen sült nyúl az étterem neve - V. Jancsi fotója

Vásárlás

V. Jancsi fotói

ByWard Market: Kanada egyik legrégebbi termelői piacát 1826-ban hozta létre John By alezredes, a Rideau-csatorna építője. Célja az volt, hogy a vízi úton dolgozó elsősorban francia-kanadai és ír munkásokat kiszolgálja. A piacon friss élelmiszereket és kézműves termékeket árusító standok mellett kávézók, bárok és éttermek is helyet kaptak, így talán nem meglepő, hogy ma ez Ottawa legnyüzsgőbb városrésze. forrás

Szórakozás

A bárok választékát tekintve a legnépszerűbb területek: a Byward Marketen, a Westboro-i Wellington Street mentén, az Elgin Street és a Bank Street mentén, Somerset és Gladstone között a Centretown körzetben, és délebbre találhatók a Bankon.

V. Jancsi fotója

Közbiztonság

Ottawa közbiztonága kiváló, sőt a legjobb közbiztonságú kanadai nagyváros. A Az utcák éjszaka jól kivilágítottak. A kanadai nagyvárosok közül Ottawában a legalacsonyabb a kábítőszerkereskedelemmel és - fogyasztással összefüggő bűnözés.  Vannak azért az átlaghoz képest rosszabb közbiztonságú városrészek, de ezek kívül esnek a turisták által frekventált, nevezetességeket kínáló övezeteken. 

Más praktikus információk

1. A Magyar Köztásaság ottawai konzulátusának ez a címe: 302 Metcalfe Street, Ottawa ON K2P 1S2

E-mail cím: consulate.ott@mfa.gov.hu - Telefonszám: +16132308215

Ügyfélfogadás: hétfő-szerda-csütörtök: 9.00-12.00

Konzul: dr. Papp Zoltán

Parliament Hill és épületei

A város központjában található Parliament Hill a kanadai törvényhozás központi helyszíne. 1859-ban ezen a festői dombtetőn kezdték el építeni a parlamentnek otthont adó neogótikus palotákat. A főépület 1916-ban szinte teljesen leégett, csak a könyvtári szárnyat sikerült megmenteni. 1927-re azonban még grandiózusabb formában építették újra és egy közel száz méter magas tornyot (Béke-torony) is hozzáadtak.

A főépület sajnos ismét 2019 óta felújítás alatt áll, és 2030-ig biztosan nem lehet meglátogatni. A Képviselőház így ideiglenesen az úgynevezett nyugati blokkban, míg a Szenátus egy korábban pályaudvarként működő épületben ülésezik. Mindkét helyszín ingyenesen látogatható, jegyeket a parlament honlapján lehet igényelni. Francia és angol nyelvű túrákra lehet időpontot foglalni, melyek során sok érdekességet osztanak meg az épületekről, de Kanada törvényhozását és történelmét is jobban megismerhetjük. (2022) forrás

Felsőváros

Old Quebec , Upper city (Felső város)

V. Jancsi fotói

Quartier Petit Champlain ( Alsóváros)

V. Jancsi fotói (július)

Notre-Dame-székesegyház

Kanadai Nemzeti Galéria

A székesegyházzal szemben található a Kanadai Nemzeti Galéria (National Gallery of Canada), Észak-Amerika egyik legnagyobb területű múzeuma. Közel százezer alkotást tekinthetünk itt meg, köztük európai, ázsiai, amerikai és természetesen kanadai műveket is. A múzeum bejáratánál Louise Bourgeois francia szobrász installációja, a Maman (jelentése: anya) magasodik fölénk. A hatalmas pókot formázó szobor bronzból és rozsdamentes acélból készült, de méretes márványtojások is megbújnak a törzse alatt található zsákban. Bourgeois egy egész sorozatot készített a meghökkentő alkotásból, így például bilbaói Guggenheim Múzeum mellett áll egy hasonló szobor. forrás

Elter Karcsi fotója

Más látnivalók

Rideau-csatorna

A 202 km hosszú vízi út Ottawa városát és egyúttal az Ottawa folyót köti össze az Ontario-tó partján fekvő Kingstonnal. A csatornát 1832-ben nyitották meg, építményeinek többsége pedig a mai napig eredeti állapotában látható. Építésének célja elsősorban az volt, hogy biztonságos útvonalat biztosítson a Kingstonban és Montréalban állomásozó brit csapatok között. 2007-ben ez volt az első helyszín Ontario tartományban, amelyet felvettek az UNESCO világörökségek listájára. forrás

Gatineau folyópart

Az Ottawa folyó túlpartján fekvő Gatineau már Québec tartományhoz tartozik, lakói pedig elsősorban francia anyanyelvűek. Míg Ottawa dombtetőin neogótikus paloták sorakoznak, addig a québeci part a múlt század közepéig elsősorban ipari létesítményeiről volt híres. Az 1970-es években viszont a kanadai kormány számos közhivatalt telepített Gatineau városába, ezzel is szimbolizálva a kétnyelvű ország egységét.
A két város azóta szinte teljesen egybenőtt, a québeci oldalon pedig gyárkémények helyett ma már irodaházakat és közparkokat láthatunk. A Kanadai Történeti Múzeum (Canadian Museum of History) mellől pedig a környék talán legszebb kilátását is élvezhetjük. forrás

Notre-Dame-des-Victoires templom

Az egyik legrégebbi észak-amerikai templom. 1687-ben kezdték építeni és 1723-ban fejezték be.

V. Jancsi fotója

Érdekességek

Fotóegyveleg

V. Jancsi fotói


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Torontoba Repülőjegyek Torontoba
Olcsó repülőjegyek Torontoba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes