ÚTIKRITIKA.HU / Sibenik Riviéra / Rogoznica


Sibenik Riviéra / Rogoznica

Rogoznica dióhéjban | Strandok | Vélemények | Szállás | Hasznos információk | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

o.s. fotója

Rogoznica dióhéjban

  • A város félig a szárazföldön van, félig pedig egy szigeten. A város jellegében benne van egy hagyományos halászfalu és egy modern turistaközpont is.
  • A kisváros Split és Sibenik között található. Rogoznica 25 kilométerre van Sibeniktől dél-keletre. Split 55 kilométerre van tőle. Kb. 830 csupán a lakosok száma.
  • Rozgonica szárazföldi (Kopaca) és szigeten (Kopara) lévő részét ember alkotta töltés (gát) köti össze. A települést nyugati oldalán egy nyugis öböl védi az áradásoktól, szélvészektől. A félszigeti rész amúgy némileg különbözik a szárazföldi résztől, amennyiben kevésbé csapadékos és melegebb a levegő.
  • Rogoznica egyik fő látványossága a kikötője, amiről sokan állítják, hogy a legszebb kikötő az egész Adrián.

Strandok

  • Rogoznicának 54 kilométer hosszú partja van és így az itt nyaralóknak van bőven választék a strandok dolgában. Vannak homokos és sziklás strandszakaszok. Az Art nevű strand sziklás, kisgyermekes családoknak, nem rutinos úszóknak nem megfelelő. A strand közelében van számos vendéglő és bolt.
  • A Millne nevű kavicsos strand Rogoznica központjának közelébe van, egy védett öbölben. Ennek a strandnak van homokos része is, a tengervíz lassan mélyülő.
  • A legjobban felszerelt strand itt a kék zászlós Sepurina. Itt is lassan mélyülő a tengervíz, azaz jó a kisgyermekes családok számára is.

m.i. fotója

kavicson hasalás - t.j. fotója

Vélemények


Változatosság és sokszínűség, ezt emelném ki a rogoznicai nyaralásunkkal kapcsolatban. Több strandot kipróbáltunk, mi két kisgyerekkel utaztunk, a szállásunk a Sepurine strand mellett volt, elégedettek voltunk vele. Ezen a környéken több alacsonyabb árfekvésű strandközeli apartman van, megéri ide jönni.

Nekem a Plaza Art tetszett legjobb, kisgyerekekkel is vállalható. A Miline strandon is megfordultunk párszor, a valóság kellemesebb, mint a Google által sugallt kép, ugyanez igaz a Jadranska melletti partszakaszra. Nagyon sokat sétáltunk, sok kis mini túra, felfedezni való van, változatos partszakaszok, kilátás. Az óváros annyira nem nyűgözött le, Primosten sokkal szebb volt. Razanjba kirándultunk át autóval, de igazán hajóval lett volna nagy élmény. 11 éjszakát töltöttünk itt, és nem unatkoztunk.

Sok minden 10-15 perces sétával elérhető, a kikötő nagyon különleges, a tengerszem, a levendula labirintus kihagyhatatlan. Mindenki mást hozhat ki egy rogoznicai nyaralásból: hajóval, sziklás partszakaszokon, óvárosi szállással mind megannyi arcát tapasztalhatjuk meg a városnak. (Etelka, 2022)


,, Rogoznicai nyaralásunk értékeléséhez leginkább Karin Gornji és Lovrannal van összehasonlítási alapunk. Nos Rogoznica, pont a kettő közé esik. Lovran és környéke nekem az etalon. Rogoznica ahhoz képest kopárabb, kevésbé édeni hangulatú, gyérebb vegetációval, kevésbé látványos partvonallal, ahol nem igazán találsz árnyékot, csak nagyon keresve. Ezzel az elején leírtam az egyetlen negatívumot...de...az egész "város" gyönyörű, a kikötő, az óváros hangulata egyedi és magával ragadó.

A környékbeli kirándulóhelyek is központi állomássá teszik, 30-60 perci autózásra rengeteg minden elérhető. Egész Rogoznica bejárható gyalog is, több napos programot kínálva ezzel. Mi eddig mindig szeptember első hetében mentünk horvátba, elkerülve a tömeget és az iskolásokat ennek ellenére itt volt élet, nagyobb mint Lovranban de nem zavaróan és ami nagyon érdekes volt, hogy magyar hangot alig hallottunk.

Rengeteg német, osztrák, holland és nagyon sok horvát volt jelen. Ez sokat elmond, ha a horvátok ilyen nagy számban voltak. A turisták zöme kisgyerekes és kutyás volt. Nagy részük az "elit" kategóriába tartozott köszönhetően az óriási kikötőnek, ami nem a szegények "sportja".

Minden, de tényleg minden kapható Rogoznicában, több bolt, posta, rendelő, rengeteg ATM, még több pékség, és nagyon sok kiváló étterem, ahol egész jókat lehet enni, barátságos áron. Összegezve egy valóban nyugodt, de nem kihalt hely, ahol szeptemberben is van élet de egy egészen más élet mint "Siófokon".

Szinte biztos, hogy jövőre is ide megyünk, mert van még, amit nem láttunk. Mindent egybe vetve nekem még mindig Lovran az etalon, de volt sok olyan Rogoznicába, amit Lovran nem ad meg. (d.a., 2021)


"Ki kell próbálni a rogoznicer brodetto nevű helyi halászlé specialitást. Mivel a helyi halászok naponta minimum egyszer szállítanak a vendéglőkbe friss halat, a szakácsok szuper alapanyaggal dolgozva főzik meg ezt az isteni étket. Emlékezetes élmény nekem ez a halászlé. Nem egyszer próbáltam ki. (Gazsi, 2013)


"Rogoznica kitűnő helyen van ahhoz, hogy Sibeniktől Splitig (a kettő között Primosten és Trogir) kirándulgass, ha ahhoz van kedved. Rogoznica strandjai kövesek, vagy apró kövesek, válogathatsz, hogy mit szeretnél szemben látni; Olaszországot, vagy akár magát Rogoznicát. (2014)" forrás

Szállás

Rogoznicában nagy a szállásválaszték, többségük privát apartman és kiadó szoba. Van néhány családi hotel és lehet bérelni medencés luxus villákat is.

Ajánlott hotel (2022): a 4 csillagos Hotel Life

Ajánlott apartmanok: a 3 csillagos Apartments Villa Diva , a 4 csillagos Spa Apatrments Cvita Holiday , 

Rogoznica-i szálláshelyek online foglalása itt - hotelscombined.com magyarul

Hasznos információk

a. sz. fotója

Itt csípett meg egy darázs. Akkorát sikítottam, hogy a rendőr is átszaladt a szomszéd épületből . Akkor tudtam meg,hogy ilyenkor ha nincs ecet ,jó a paradicsom is . Azonnal adtak az árusok ,és mindenki nagyon kedves volt. A friss tengeri herkentyű meg maga a csoda. Imádtam ezt a piacot, bár karom bedagadt és injekció is kellett ,de kedves emlék marad így is.

1. Rogoznica keresekedelmi tekintetben jól ellátott kisváros, van több szupermarket, van egy zöldség- és gyümölcspiac és egy halpiac is. Van gyógyszertár, posta több ajándékbolt és strandkellékes üzlet.

2. ,, Helyi kis kirándulás: Be a faluba, át a hídon és rögtön balra. Menni felfelé, követni az utat, jobbra körben a part és a házak mentén meg tudjátok kerülni a félszigetet. Egy része kavicsos séta út. A kikötőnél pedig fel tudtok menni a végén, van ott egy kis kapolna és egy világító torony. Onnan szuper a kilátás.
Ha a kikötőbe tartva nem mentek be a kikötőbe a hajók felé, hanem egyenesen mentek tovább, akkor ott lesz a Sarkanyszem tó. Mellette tovább haladva a végén is szép a kilátás. (b.e., 2021)"

o. s. fotói

Olvasmányos linkek

,, Dalmácia szívének is nevezik, mert a desztináció közepén helyezkedik el. Rogoznicában sokkal alaposabb városnézést terveztünk… Strandolással kezdtük, a Sárkányszem-tó környékén álltunk meg. A part mellett végig parkoló, árnyék itt sem volt, viszont rengeteg az apartman, ha valaki vízparti szállást keres, itt jó eséllyel találhat. A víz nem különösebben sekély, de a kicsiknek is volt egy kis rész, ahol szabadon játszhattak, a part apró kavicsos.

A SÁRKÁNYSZEM-tavat (Zmajevo oko) a Marina Resorton keresztül lehet megközelíteni. A sorompón áthaladva a jobb kéz felől lévő parkoló feletti földúton kell továbbhaladni. A sorompótól 2-3 percnyi sétára van csupán. Itthon láttam már csak, hogy megkerülve a tavat egy erdei úton, a városra gyönyörű kilátást nyújt a csúcs. A tóban lehetőség van fürdeni, van kialakított kimászási lehetőség is, de kizárólag biztos úszástudással, mert a tó 15 méter mély, vize sós víz. A tengervíz a porózus mészkősziklákon és repedéseken át jut a tóba.

Az óváros egy kis szigeten található, amit egy hídon lehet megközelíteni. Rögtön a hídon áttérve bal kéz felől egy szabadtéri akvárium található, amit sajnos mi pont karbantartás közben láthattunk, ez lett volna az első megálló, így viszont továbbmentünk a sziget belsejébe, elhaladva az óváros kőházai mellett. A terv az lett volna, hogy a levendula labirintus mellett piknikezünk. Ezt viszont sehogy sem találtuk és addig-addig kanyarogtunk, míg a kicsi elaludt. (2020) forrás


"Rogoznica egy csodaszép fekvésű, régi halásztelepülésből átalakult, nagyon jó klímájú tengerparti városka ezen az erősen tagolt partszakaszú Közép - Dalmát vidéken. A városka egyik fele a Kapara szigeten található, melyet egy mesterséges töltéssel a IX. században kötötték össze a szárazfölddel. A kis város az ókortól kezdve lakott terület. Sok régész állítja, hogy itt volt Heraklija, a görög kolónia. Rogoznica első lakosai 1390-ben létesítették a települést először a szárazföldön, majd a törökök inváziója elől menekülve 1518-ban a szigeten.

A sziget nagy részét sűrű fenyőerdő fedi. A tengerpart ódon kőházai, pálmafás sétánya igazi mediterrán élményt nyújtanak. A helybéliek hagyományosan halászatból élnek, ezért friss halat általában nem gond beszerezni. Augusztus folyamán mozgalmas népünnepélyeken (Halászok éjszakája, Rogoznicai éjszaka) vehetnek részt az ide látogatónak. Rogoznica központjába a viszonylag szűk főutcán - egy körforgalomhoz érünk, abból jobbra kitérve a Gradina félsziget keleti felén, a Solina öbölben található a Marina Frapa. Ezt tartják az egyik legszebb és legbiztonságosabb kikötőnek az egész Adrián. A műszigeten, a kikötő mellett nyolc étterem, üzletek, szálloda és éjszakai szórakozóhelyek található. " forrás

Fotóegyveleg

Restoran Antonijo

d.s. fotója

Sárkányszem-tó - k. anna fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Baltighné Diós Etelka, 2022. 08. 30. 12:01
Változatosság éssokszínűség, ezt emelném ki a rogoznicai nyaralásunkkal kapcsolatban. Több strandot kipróbáltunk, mi két kisgyerekkel utaztunk, a szállásunk a Sepurine strand mellett volt, elégedettek voltunk vele. Ezen a környéken több alacsonyabb árfekvésű strandközeli apartman van, megéri ide jönni. Nekem a Plaza Art tetszett legjobb, kisgyerekekkel is vállalható. A Miline strandon is megfordultunk párszor, a valóság kellemesebb, mint a Google által sugallt kép, ugyanez igaz a Jadranska melletti partszakaszra. Nagyon sokat sétáltunk, sok kis mini túra, felfedezni való van, változatos partszakaszok, kilátás. Az óváros annyira nem nyűgözött le, Primosten sokkal szebb volt. Razanjba kirándultunk át autóval, de igazán hajóval lett volna nagy élmény. 11 éjszakát töltöttünk itt, és nem unatkoztunk. Sok minden 10-15 perces sétával elérhető, a kikötő nagyon különleges, a tengerszem, a levendula labirintus kihagyhatatlan. Mindenki mást hozhat ki egy rogoznicai nyaralásból: hajóval, sziklás partszakaszokon, óvárosi szállással mind megannyi arcát tapasztalhatjuk meg a városnak.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon