ÚTIKRITIKA.HU / Makarska Riviéra / Makarska


hirdetes


útikritikák


Makarska Riviéra / Makarska

A Makarskáról dióhéjban | Vélemények | Szálláslehetőségek | Strandok | Vendéglátás |Közbiztonság| Látnivalók | Programlehetőségek | Fotóegyveleg

.

Makarska - kikötő - o.s. fotója

2024. július: Makarska-i nyaralók figyeljetek. Aki rollerrel közlekedik, figyeljen, mert bukosisak nélkűl megbüntetik. Persze a rendőr csak horvátul beszél. Kértem, hogy folytassa angoluld, e azt mondja ez Horvátország, beszéljek horvátul😅😅Hát ez elég vicces,hogy több ezer eurókat itt hagynak a turisták, de a buta horvát rendőr angolul sem beszél. Mondta beszél németül hát tök szuper, mert én is de aztán ugyanúgy horvátul folytatta😅30 euró volt a bírság.Kitöltötte a birságot 30 euróról majd kártyás fizetésnél 15 eurót ütött be🤣🤣🤣Dehát ezért rendőr🤣🤣

A Makarska dióhéjban

  • A Makarska Riviéra valóságos fürdőparadicsom: álomszerűen szépek a strandok, csodásak a tájak, és a horvát tengerparton kevés helyen ilyen tiszta a tengervíz.
  • A Makarska Riviéra keleten Gradactól a nyugati Brela-ig húzódik. Egyik oldalról a tenger határolja, a másikról a természetvédelem oltalma alatt álló karsztos Biokovo-hegység. Részben, magasan a tenger felett a magistrale, azaz az adriai országút köti össze a településeket.
  • Maga Makarska, egy kikötővároska szórakozási lehetőségeket és egyben kikapcsolódást kínál. Június elejétől augusztus végégig Makarskában nyári kulturális programsorozat ismétlődik minden évben.
  • Ez egész Makarskai Riviéra térségében jól működő a turisztikai infrastruktúra: jók a települések közötti buszösszeköttetések, kompok járnak Brac-szigetre és hajókirándulások sokasága a dalmát szigetekre.
  • A közeli Biokova-hegység alkalmat ad kirándulásokra, vándorlásokra, a természet élvezetére.
  • A térség kulináris egyediségei közé tartozik a bor, az olíva és a füge. A vendéglőkben finomak a báránysültek (pl. a Peka).
  • A misztrálnak köszönhetően délutánonként a térségben a tengerben előnyösek a szelek a vitorlázáshoz és a szörfözéshez.

o. s. fotója

Vélemények

A korábbi bazár most már inkább olyan szórakoztató park: játékterem szimulátorokkal, rodeós játé,k ilyesmik. Azon kívül gyönyörű a part, a legfinomabb itt a levendulás fagyi és nagyon kedvesek az emberek.

A templom környéke gyönyörű, késő este is nyüzsgő. (2023)


,, A strandra érdemes 10 óra felé lemenni a hely miatt. Voltunk hajóval Hvar szigeten és Brac szigeten Bol városában, megnéztük az Aranyszarv strandot. Bol városa talán annyiból jobb, hogy nincs az a tömeg a strandon, mint Makarskán. Mi a Jadran hajóval mentünk át a szigetekre. 250 kuna volt egy főre, ebben volt pálinka, kávé, bor, meg hálás étel. Nagyon finom volt. Nekem személy szerint nem jött be a bulijára, mert mire átértünk, a hajó fele részeg volt. Én így utólag azt mondom, hogy kisebb, nyugodtabb hajóval mentem volna.

Maga Makarska gyönyörű hely, az a látkép, hogy egy hatalmas hegy van a háttérben valami fantasztikus. Biokovo kilátót is meg akartuk nézni, de nem találtunk irodát amelyik szervez utakat. Árak szempontjából, cigaretta ott olcsób mint itthon, pizza 40-60 kuna, sörök 15 kuna, fánk 7-10 kuna, halas ételek 60-80 kuna. Az ottani Lidl picivel drágább mint itthon, innivalók ami drágább jobban. Konzum olyan mint nálunk a Reál, vagy Coop bolt. Szuveniresnél az ital 35-100 kuna közt, strandcipő 50-80 kuna." (s.o., 2021)


A motorosok éjjel a főútvonalakon versenyeznek hatalmas zajjal, túráztatva a motort. Kilométerekre elhallatszik a zaj, éjszakai alvás így nincs biztosítva.

A tengerpart egy csodás szép strand van a kikötő mellett, de a víz minősége undorító. Rögtön az első nap amikor a vízbe mentünk egy "barna maci" úszott a víz tetején. Volt olyan, hogy a hajó szakácsok a tengerbe dobálták az ételmaradékokat, melyek a strand felé sodródtak ki.

Az éttermi árak nagyon magasak lettek. A parton a koktélokat 60 kuna körül adják, amiket a Kauflandban 6 kunáért meg lehet kapni. Az arany dubrincs ott azt gondolná az ember a tenger mellett olcsóbb, egy frászt! Drágább kb. 1000,-Ft-al mint itthon! (2022)


A kaja isteni, a táj lenyűgöző, a víz szuper hűsítő, csak meg kell találni a szuper helyet! Ez nekünk immáron 10 éve Makarska! Néznivaló annyi van csak a környéken, hogy a két hét nem is elég rá...(2022)


Egy hetet töltöttünk Makarskán, a város gyönyörű, igazi nyüzsgő, turista célpont.

Az éjszakai élet zsúfolt, így aki ezt kedveli, az remekül ki fogja tudni élvezni az ebből adódó lehetőségeket. Mindenhol bárok, souvenir shop-ok a tengerpart mellett közvetlenül, ugyanakkor a belvárosban is számos hangulatos kis beülős hely és ajándékbolt is megtalálható.

Na de ami a lényeg az a tenger, ami egy szóval: gyönyörű. A part mentén ameddig ellátni végig strandolók vannak, a víz kellemes, és számos vízi eszköz is kibérelhető.

Amit semmiképpen sem hagynánk ki, az a Makarska mellett lévő Nugal Beach - igaz, ide egy eléggé “kalandos”, nagyjából 45 perces séta során lehet eljutni, de a látvány csodálatos, és magáért beszél. Ez volt a legszebb part, ahol jártunk a nyaralásunk alatt.

A programokat illetően, a több fakultatív lehetőség közül (pl.: Skywalk, Jetski bérlés) mi az egynapos hajótúrát választottuk.
8:30-kor indultunk, első úticélként megnéztük Hvar Szigetét, majd egy finom ebéd mellett további 1 órát utazva megérkeztünk a Golden Horn Beach-re. A délután hátralévő részét itt töltöttük, majd estére visszaérkeztünk Makarskára.
Konklúzió: egy pihentető, mégis aktív és mozgalmas nyaralásra remek választás Makarska, mi mindenképpen tervezünk visszatérni. (2023)

Szállás

Ajánlott hotelek (2024):

3 csillagos: Hotel Milenij

4 csillagos: Valamar Meteor Hotel , Hotel Park ,

5 csillagos: Aminess Khalani Beach Resort

----------------------------------

Aparthotel Miramar

--------------

Strandok

A Makarska Riviéra Punta Rata nevű strandját Dalmácia legszebb strandjai között szokták megemlíteni. Sőt a Forbes amerikai magazin a világ tíz legszebb strandja közé sorolta, részben a Biokovi-hegy, a fenyőerdők, és a csodás tenger látványainak kombinációja miatt. Kicsi, de nagyon szép strand. Van egy fotogén sziklája, aminek tetején egy fenyőfa magasodik. Érdekes módon a Punta Rata nem szokott telezsúfolódni. A víz nagyon tiszta, a kavicsok kicsik és fehérek.

o. s. fotója

,, Makarskán a városi strand se rossz, de ha valaki szeret sétálni, akkor érdemes a kikötő mellett lévő Osejava parkon keresztül megközelíteni a Nugal strandot. Nagyjából a kikötőtől max fél óra séta, de a látványért mindenképpen megéri.

Összességében a víz mindenhol gyönyörű kristály tiszta, de rengeteg az ember, bár fő szezonban nem lehet másra számítani 🤷🏽‍♀️ Az Osejava parknál voltak olyan részek, amik teljesen sziklásak, nincs kialakított apró kavicsos part, itt nem volt tömeg és még a víz is tisztább volt😁
➕ Aki szereti az adrenalint és szeret ugrálni a szikláról, annak szintén a Nugal strandot, és a parkot ajánlom. Suppal innen Tucepiig is el lehet evezni, út közben szintén gyönyörű strandokra lelhet az ember. " (sz.s. )


Amit semmiképpen sem hagynánk ki, az a Makarska mellett lévő Nugal Beach - igaz, ide egy eléggé “kalandos”, nagyjából 45 perces séta során lehet eljutni, de a látvány csodálatos, és magáért beszél. Ez volt a legszebb part, ahol jártunk a nyaralásunk alatt. (2023)


Én voltam Makarskán június végén És nagyon jó volt a víz hőmérséklete.Még csodálkoztunk is.


Több strandra el mentünk -
Makarskai nagy strand: itt csak végig sétáltunk, tömeg van, és sok a mezítelen test 🙈 Krvavica felé sétálva több kisebb öböl van - sziklás, köves tördösszemagadmirebejutszavizbe - de mi ezeket szeretjük 😃 délutánra annyi medúza lett a vízbe, hogy féltem be menni 🥴😅
Brela: a lefelé vezető út nekem a halálom volt, meredek, kanyargós, az út szélén tilosban parkoló autók százai, a fizetős parkoló botrány, 130 Kuna/nap, az autók össze vissza. Szerény véleményem szerint a Punta Rata beach túl van hypeolva - 11 óra körül akkora tömeg lett, hogy konkrétan egymás hegyen hátán feküdtek az emberek. Ellenben egy pár száz méterrel arrébb - Brela elején található kisebb strandok-öblök csodálatosak és alig volt pár ember, a séta ide mindenképp megéri, gyönyörű látvány fogad végig.
Nugal beach: emlékeim szerint, amikor 3 éve voltunk ez egy "nem túl látogatott" apró kavicsos, nudista strand volt - kisebb számban a fürdőruhás strandolókkal. Az oda vezető út, az gyönyörű, de a strand maga nagy csalódás volt... Tipikus nagycsaládos, gyerek őrjöngős pancsi parti lett (ne értsen félre senki, nincs bajom a gyerekekkel 😅, de én az ilyen gyerek barát strandokat inkább kihagyom 😅 a part inkább nagy köves, a víz rettentő koszos volt és tele volt szeméttel, és már délelőtt eszméletlen tömeg lett... Nudisták aig voltak, és ők is be tömörülve az öböl végére.
Ramova Beach: A kedvencem lett, makarskárol egy jó pár km-es séta, többször voltunk itt, mindig kevesen voltak, sajnos délutánra ide is nagyon sok szemetet hozott ki a víz. (2022)


Makarska - Nugal strand: odavezető út csodás, a Kaufland parkolóban hagytuk a kocsit, a Kaufland épületét megkerülve kell elindulni az erdei úton. A strandon nincs kaja, pia, wc, a víz nem volt a legtisztább. Kicsi strand, emiatt zsúfolt. A strand egyik felén sok a kuki meg a nuni 😁(nudista) , de nem zavaró. Összességében mindenképpen megérni legalább egyszer ott strandolni.
Makarska városi strand felejtős, heringparti, koszos víz. (2023)

Vendéglátás

A városban két helyet javaslunk étkezésre:
- Big mama étterem: egyszemélyes vegyes hústálat ettünk, 5 fajta hús, káposztasalátával, nagyon bejött.
- Bruschetta ristoranre pizzéria - olasz étterem, finom a pizza. (2023)


,, Makarskán belül mindenhova gyalog mentünk, a parkolás 1000 Ft óránként az egész Riviérán. A strandok ingyenesek, az éttermekben 50-60kuna/főért jól lehet lakni. Mindenhol nagyon kedvesek voltak velünk a pincérek, sehol nem volt rossz tapasztalatunk, viszont az éttermeket leszámítva bankkártyával nem lehet mindenhol fizetni. " (2021)


,, Lemon Garden: személyes kedvencem volt, mind az étel és a kiszolgálás miatt.
Ár: nagyjából 100kuna/fővel érdemes számolni az éttermeknél. És ez csak egy fogás + az ital. Lehet csak nekünk nem sikerült olcsó éttermeket kifogni, viszont a sétányon szerintem mind hasonló árban van, kivéve a büfék, gyorskaják, viszont minőségben és mennyiségben megérte." (sz.s., 2021)


Makarska: Végigjártunk jó pár éttermet. Vannak nagyon jók,pl Bistro Gajeta,amit eloszeretettel ajánlunk mindenkinek.

Egy élményt megosztanék a negativ oldalról is. A Konoba Kalalarga étterem a város főterétől pár percre, az óvárosban alálható. Elmentünk, asztalt foglaltunk. Étlap nincs, árak nincsenek feltüntetve sehol, azt mondták napi friss áruból dolgoznak. Kiválasztottunk egy tengeri grilltálhoz való alapanyagokat. 1 óra múlva hozták ki! Jól nézett ki ,finom volt. Az árat kb besaccoltuk, viszont erre nem számítottunk. A grilltálban volt tengeri fogas (zubatac), egy-két halpatkó és 4 db scampi és köret. Plusz egy sör és egy limonádé, végösszeg: összesen 656 kuna (36 ezer HUF).volt!!! Azért ez kicsit durva, szerintem. (2022)


A makarskai sétányon található éttermek, amiket mi ki fogtunk, nagyon jók voltak, ár érték arányban teljesen korrekt, finom és laktató. Egy alkalommal vacsoráztunk a "belvárosban" gondolván, hogy ott biztos lesz az óriás adagos piroskockás nagyi sütödéje - hát nem.. 😅 Ahova be ültünk 2x annyi volt mint a sétányon és fele adag. (2022)

Friss hal vásárlása egyenesen a halászbárkáról - o.s. fotója 

Közbiztonság

A Makarskai strandon legyetek nagyon figyelmesek, ne hagyjátok őrizetlenül az értékeiteket. Ellopták 3 táskánkat, amíg lementünk a partra, a többi cuccunktól kb 20 méterre, megenni a gyümölcsöt. Mire visszaértünk, kb 8-10 perc leforgása alatt ellopták a pénzünket, bankkártyát, forintot, új iPhone-t, stb… Szerencsénkre minden megkerült hosszas huzavona után, meg szerintem 5 évet biztos öregedtem abban a 3 -4 órában, míg minden lezajlott, de szerencsére jól jöttünk ki a dolgokból.
Egyébként két 14-15 év körüli srác volt, akik fekete ruházatot viseltek.
Legyetek nagyon óvatosak és figyelmesek, senkiben ne bizzatok!
Ja, a rendőröktől ne várjatok segítséget…semmire nem valóak….
Vigyázzatok magatokra és az értékeitekre, és ne vigyétek le magatokkal, amire nincs feltétlenül szükségetek. (n.b., 2022)

Más hasznos információk

Makarska városnak van turista információs irodája. A címe: Obala kralja Tomislava 1, 21300 Makarska A nyitvatartása általában a következő: Hétfőtől péntekig: 8:00-20:00 - Szombaton: 9:00-16:00 - Vasárnap: 9:00-14:00
Azonban a nyitvatartás változhat az évszaktól és az ünnepnapoktól függően, ezért ajánlott előzetesen ellenőrizni az aktuális nyitvatartást a hivatalos honlapon vagy telefonon.

Ingyenes parkolás: Minden piacon az első 2 óra ingyenes. Az SPOT bevásárlóközpontban szintén az első 2 óra ingyenes, a további órák pedig 2 euróba kerülnek óránként. (2024)

Látnivalók

Makarskai Riviéra: A város csodálatos tengerparti sétányán, a Makarskai Riviérán számos strandot és szállodát találunk. A kristálytiszta víz és a gyönyörű kilátás vonzóvá teszi ezt a helyet a strandolni vágyók számára.

Szent Márk Templom (Crkva sv. Marka): A város központjában található templom neoklasszicista stílusú, és a főtere, a Trg fra Andrije Kacica Miosica mellett áll. Az épület művészi oltárképekkel és szép belső terével rendelkezik.

Makarskai Városi Múzeum: A múzeum, amely a város történelmét és kulturális örökségét mutatja be, érdekes kiállításokkal rendelkezik. Itt megtalálhatóak helyi régészeti leletek, néprajzi tárgyak és történelmi dokumentumok.

Biokovo-hegység: A város közelében található Biokovo-hegység kiváló lehetőséget kínál túrázásra és természetkedvelő tevékenységekre. A hegycsúcsról csodálatos kilátás nyílik a Makarskai Riviérára és a tengerre.

Vepric Szentély: Ez a római katolikus zarándokhely a várostól néhány kilométerre található, és a Lourdes-i Szűz Mária barlang másolata. A szentély gyönyörű környezetben helyezkedik el, és szép kertjeivel, valamint szobrokkal vonzza a látogatókat.

Programlehetőségek

,, Autóval mentünk a Biokovo Nemzeti Parkba, 6000Ft volt kettőnknek a belépő, hétfői nap délután fél2-kor érkeztünk, és mindössze fél órát kellett várnunk, hogy bemehessünk (25 autót engednek be egyszerre). A Skywalk is gyönyörű, mi az egész útvonalat végigjártuk autóval (23km), valóban tapasztalt sofőröknek ajánlott. Akinek ijesztőek a nagyon szűk szerpentinek (legtöbb helyen csak egy autó fér el), lehet bérelni robogót, quadot, vagy szervezett kereteken belül is megtekinthető, ezek viszont 40-50 000Ft-ba kerülnek 2 főnek, így mi inkább saját autóval jártuk be, amit nagyon nem bántunk meg.

Hajózni is elmentünk, ez kettőnknek 25 000Ft volt összesen, a Voga hajóval utaztunk, a szállásadónk lefoglalta, és külön kért ide is vegetáriánus ebédet nekünk, illetve kaptunk bort és rakiját is. Reggel 8:30-kor indultunk 2 óra utazással Hvar szigetre Jelsaba, nagyon romantikus kis város, a hajón ebédeltünk miközben mentünk át Brac szigetre, ahol megnéztük Bol-on az Aranyszarv strandot. Maga a strand nagyon zsúfolt, inkább fentről szép, vagy a legvégére a csücsökbe kiérve élvezhető, de erre nem érdemes rászánni hosszabb időt.

Amit mindenképp ajánlanék az Brelan a Punta Rata strand. Gyönyörű sziklás part, alkalmas sznorkelezésre is, vagy csak megnézni a naplementét. Aki arra jár ne hagyja ki.

Bicikli bérlés 100kn/nap, vízibicikli 90kn/óra, a sörök nagyjából mindenhol 20 kn áron vannak az éttermekben (boltban 10 kuna körül).

Angolul mindenhol jól beszéltek. " (Katalin, 2021)


,, Nem messze van Brela, kocsival kb 20 perc, érdemes a programba ezt a megállót is beiktatni..

Adrenalin kedvelőknek, ajánlom a parasailinget. Nem olyan para mint amilyennek tűnik 😉 Számomra életre szóló élmény volt, olyan magasból látni a tengert a hegyeket és a várost. De ha valaki a vízen szeretne maradni jetskit is lehet bérelni, egyéb számos lehetőség mellett, a városi strandokon bárhol.
Hajóút: számos hajóút van, a legtöbb Bolra és Jelsara megy, mi viszont egy privát hajót béreltünk, és bátran ki jelenthetem, hogy egyik legnagyobb élmény volt. Láttunk delfineket is . (sz.s. , 2021)

Olvasmányos linkek

"Makarska (és környéke) bájos mediterrán hely (régió), csodálatos óvárossal, fenyőerdőkkel, szép, kavicsos tengerparttal, földnyelvecskékkel, amelyek tetején kis kápolnák találhatóak. A strandok közt is lehet válogatni, akad nyüzsgőbb, ahol a nyaralók a parton, a vízben vagy a koktélbárban „pihenhetik ki” magukat, és akadnak részek, ahol a fenyők árnyéka óv a naptól, a távolság a zajongóktól, a kavicsokat már sziklák váltják fel, és a nyaralónak csupán annyi helye van, hogy hallgassa az őslakos kabócák fáradhatatlan ciripelését, concertóját. Naplemente után is nagy az élet, minden este a tengerparti sziklák barlangjaiban lévő zenés helyekre megyünk, ahol a táncparkett üvegtéglából áll, és alant a hullámok törik a követ (ilyen itthon nincs). A mulatozók közt akad mindenféle náció, az ausztrál szörföstől az ukrán tengerészig.

Makarskán elkerülhetetlenné válik a felismerés, a világon kétségkívül legszebb magyar hölgyek után a képzeletbeli dobogó második fokán a horvát nők következnek; magasak, karcsúak, a sok lépcsőzéstől szép a lábuk. A tengerparttól ugyanis meredeken emelkedik a szint, a negyedik, ötödik utcában lakó turistának már meg kell gondolnia, naponta hányszor teszi meg az utat. Persze, ilyen helyen nem lehet kérdés, megéri kapaszkodni, például, a világ legnagyobb kagyló- és csigagyűjteményét bemutató Kagyló-múzeumért. " forrás

Fotóegyveleg

n.o. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Muik-Cserjes Tímea, 2024. 07. 18. 11:25
Makarskai nyaralók figyeljetek.Aki rollerrel közlekedik,figyeljen,mert bukosisak nélkűl megbüntetik.Persze a rendőr csak horvátul beszél.Kérem,hogy folytassa angolulde aztmondja ez horvátország beszéljek horvátul😅😅Hát ez elég vicces,hogy több ezer eurokat itt hagynak a turisták de a buta horvát rendőr se angolul nem beszél.Mondta beszél németül hát tök szuper,mert én is de aztán ugyanúgy horvátul folytatta😅30 euró volt a bírság.Kitöltötte a birságot 30 euróról majd kártyás fizetesnél 15 eurót ütött be🤣🤣🤣Dehát ezért rendőr🤣🤣


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon