ÚTIKRITIKA.HU / Makarska Riviéra / Makarska


Makarska Riviéra / Makarska

A Makarskáról dióhéjban | Vélemények | Szálláslehetőségek | Strandok | Vendéglátás |Közbiztonság| Látnivalók | Programlehetőségek | Fotóegyveleg

Makarska - kikötő - o.s. fotója

A Makarska dióhéjban

  • A Makarska Riviéra valóságos fürdőparadicsom: álomszerűen szépek a strandok, csodásak a tájak, és a horvát tengerparton kevés helyen ilyen tiszta a tengervíz.
  • A Makarska Riviéra keleten Gradactól a nyugati Brela-ig húzódik. Egyik oldalról a tenger határolja, a másikról a természetvédelem oltalma alatt álló karsztos Biokovo-hegység. Részben, magasan a tenger felett a magistrale, azaz az adriai országút köti össze a településeket.
  • Maga Makarska, egy kikötővároska szórakozási lehetőségeket és egyben kikapcsolódást kínál. Június elejétől augusztus végégig Makarskában nyári kulturális programsorozat ismétlődik minden évben.
  • Ez egész Makarskai Riviéra térségében jól működő a turisztikai infrastruktúra: jók a települések közötti buszösszeköttetések, kompok járnak Brac-szigetre és hajókirándulások sokasága a dalmát szigetekre.
  • A közeli Biokova-hegység alkalmat ad kirándulásokra, vándorlásokra, a természet élvezetére.
  • A térség kulináris egyediségei közé tartozik a bor, az olíva és a füge. A vendéglőkben finomak a báránysültek (pl. a Peka).
  • A misztrálnak köszönhetően délutánonként a térségben a tengerben előnyösek a szelek a vitorlázáshoz és a szörfözéshez.

o. s. fotója

Vélemények

,, A strandra érdemes 10 óra felé lemenni a hely miatt. Voltunk hajóval Hvar szigeten és Brac szigeten Bol városában, megnéztük az Aranyszarv strandot. Bol városa talán annyiból jobb, hogy nincs az a tömeg a strandon, mint Makarskán. Mi a Jadran hajóval mentünk át a szigetekre. 250 kuna volt egy főre, ebben volt pálinka, kávé, bor, meg hálás étel. Nagyon finom volt. Nekem személy szerint nem jött be a bulijára, mert mire átértünk, a hajó fele részeg volt. Én így utólag azt mondom, hogy kisebb, nyugodtabb hajóval mentem volna.

Maga Makarska gyönyörű hely, az a látkép, hogy egy hatalmas hegy van a háttérben valami fantasztikus. Biokovo kilátót is meg akartuk nézni, de nem találtunk irodát amelyik szervez utakat. Árak szempontjából, cigaretta ott olcsób mint itthon, pizza 40-60 kuna, sörök 15 kuna, fánk 7-10 kuna, halas ételek 60-80 kuna. Az ottani Lidl picivel drágább mint itthon, innivalók ami drágább jobban. Konzum olyan mint nálunk a Reál, vagy Coop bolt. Szuveniresnél az ital 35-100 kuna közt, strandcipő 50-80 kuna." (s.o., 2021)


A motorosok éjjel a főútvonalakon versenyeznek hatalmas zajjal, túráztatva a motort. Kilométerekre elhallatszik a zaj, éjszakai alvás így nincs biztosítva.

A tengerpart egy csodás szép strand van a kikötő mellett, de a víz minősége undorító. Rögtön az első nap amikor a vízbe mentünk egy "barna maci" úszott a víz tetején. Volt olyan, hogy a hajó szakácsok a tengerbe dobálták az ételmaradékokat, melyek a strand felé sodródtak ki.

Az éttermi árak nagyon magasak lettek. A parton a koktélokat 60 kuna körül adják, amiket a Kauflandban 6 kunáért meg lehet kapni. Az arany dubrincs ott azt gondolná az ember a tenger mellett olcsóbb, egy frászt! Drágább kb. 1000,-Ft-al mint itthon! (2022)


A kaja isteni, a táj lenyűgöző, a víz szuper hűsítő, csak meg kell találni a szuper helyet! Ez nekünk immáron 10 éve Makarska! Néznivaló annyi van csak a környéken, hogy a két hét nem is elég rá...(2022)

Szállás

Ajánlott hotelek (2022):

3 csillagos: Hotel Milenij

4 csillagos: Valamar Meteor Hotel , Hotel Park ,

5 csillagos: Aminess Khalani Beach Resort

----------------------------------

Aparthotel Miramar

--------------

Makarska-i szálláshelyek online foglalása itt - hotelscombined.com magyarul

Strandok

A Makarska Riviéra Punta Rata nevű strandját Dalmácia legszebb strandjai között szokták megemlíteni. Sőt a Forbes amerikai magazin a világ tíz legszebb strandja közé sorolta, részben a Biokovi-hegy, a fenyőerdők, és a csodás tenger látványainak kombinációja miatt. Kicsi, de nagyon szép strand. Van egy fotogén sziklája, aminek tetején egy fenyőfa magasodik. Érdekes módon a Punta Rata nem szokott telezsúfolódni. A víz nagyon tiszta, a kavicsok kicsik és fehérek.

o. s. fotója

,, Makarskán a városi strand se rossz, de ha valaki szeret sétálni, akkor érdemes a kikötő mellett lévő Osejava parkon keresztül megközelíteni a Nugal strandot. Nagyjából a kikötőtől max fél óra séta, de a látványért mindenképpen megéri.

Összességében a víz mindenhol gyönyörű kristály tiszta, de rengeteg az ember, bár fő szezonban nem lehet másra számítani 🤷🏽‍♀️ Az Osejava parknál voltak olyan részek, amik teljesen sziklásak, nincs kialakított apró kavicsos part, itt nem volt tömeg és még a víz is tisztább volt😁
➕ Aki szereti az adrenalint és szeret ugrálni a szikláról, annak szintén a Nugal strandot, és a parkot ajánlom. Suppal innen Tucepiig is el lehet evezni, út közben szintén gyönyörű strandokra lelhet az ember. " (sz.s. )


Én voltam Makarskán június végén És nagyon jó volt a víz hőmérséklete.Még csodálkoztunk is.


Több strandra el mentünk -
Makarskai nagy strand: itt csak végig sétáltunk, tömeg van, és sok a mezítelen test 🙈 Krvavica felé sétálva több kisebb öböl van - sziklás, köves tördösszemagadmirebejutszavizbe - de mi ezeket szeretjük 😃 délutánra annyi medúza lett a vízbe, hogy féltem be menni 🥴😅
Brela: a lefelé vezető út nekem a halálom volt, meredek, kanyargós, az út szélén tilosban parkoló autók százai, a fizetős parkoló botrány, 130 Kuna/nap, az autók össze vissza. Szerény véleményem szerint a Punta Rata beach túl van hypeolva - 11 óra körül akkora tömeg lett, hogy konkrétan egymás hegyen hátán feküdtek az emberek. Ellenben egy pár száz méterrel arrébb - Brela elején található kisebb strandok-öblök csodálatosak és alig volt pár ember, a séta ide mindenképp megéri, gyönyörű látvány fogad végig.
Nugal beach: emlékeim szerint, amikor 3 éve voltunk ez egy "nem túl látogatott" apró kavicsos, nudista strand volt - kisebb számban a fürdőruhás strandolókkal. Az oda vezető út, az gyönyörű, de a strand maga nagy csalódás volt... Tipikus nagycsaládos, gyerek őrjöngős pancsi parti lett (ne értsen félre senki, nincs bajom a gyerekekkel 😅, de én az ilyen gyerek barát strandokat inkább kihagyom 😅 a part inkább nagy köves, a víz rettentő koszos volt és tele volt szeméttel, és már délelőtt eszméletlen tömeg lett... Nudisták aig voltak, és ők is be tömörülve az öböl végére.
Ramova Beach: A kedvencem lett, makarskárol egy jó pár km-es séta, többször voltunk itt, mindig kevesen voltak, sajnos délutánra ide is nagyon sok szemetet hozott ki a víz. (2022)

Vendéglátás

,, Makarskán belül mindenhova gyalog mentünk, a parkolás 1000 Ft óránként az egész Riviérán. A strandok ingyenesek, az éttermekben 50-60kuna/főért jól lehet lakni. Mindenhol nagyon kedvesek voltak velünk a pincérek, sehol nem volt rossz tapasztalatunk, viszont az éttermeket leszámítva bankkártyával nem lehet mindenhol fizetni. " (2021)


,, Lemon Garden: személyes kedvencem volt, mind az étel és a kiszolgálás miatt.
Ár: nagyjából 100kuna/fővel érdemes számolni az éttermeknél. És ez csak egy fogás + az ital. Lehet csak nekünk nem sikerült olcsó éttermeket kifogni, viszont a sétányon szerintem mind hasonló árban van, kivéve a büfék, gyorskaják, viszont minőségben és mennyiségben megérte." (sz.s., 2021)


Makarska: Végigjártunk jó pár éttermet. Vannak nagyon jók,pl Bistro Gajeta,amit eloszeretettel ajánlunk mindenkinek.

Egy élményt megosztanék a negativ oldalról is. A Konoba Kalalarga étterem a város főterétől pár percre, az óvárosban alálható. Elmentünk, asztalt foglaltunk. Étlap nincs, árak nincsenek feltüntetve sehol, azt mondták napi friss áruból dolgoznak. Kiválasztottunk egy tengeri grilltálhoz való alapanyagokat. 1 óra múlva hozták ki! Jól nézett ki ,finom volt. Az árat kb besaccoltuk, viszont erre nem számítottunk. A grilltálban volt tengeri fogas (zubatac), egy-két halpatkó és 4 db scampi és köret. Plusz egy sör és egy limonádé, végösszeg: összesen 656 kuna (36 ezer HUF).volt!!! Azért ez kicsit durva, szerintem. (2022)


A makarskai sétányon található éttermek, amiket mi ki fogtunk, nagyon jók voltak, ár érték arányban teljesen korrekt, finom és laktató. Egy alkalommal vacsoráztunk a "belvárosban" gondolván, hogy ott biztos lesz az óriás adagos piroskockás nagyi sütödéje - hát nem.. 😅 Ahova be ültünk 2x annyi volt mint a sétányon és fele adag. (2022)

Friss hal vásárlása egyenesen a halászbárkáról - o.s. fotója 

Közbiztonság

A Makarskai strandon legyetek nagyon figyelmesek, ne hagyjátok őrizetlenül az értékeiteket. Ellopták 3 táskánkat, amíg lementünk a partra, a többi cuccunktól kb 20 méterre, megenni a gyümölcsöt. Mire visszaértünk, kb 8-10 perc leforgása alatt ellopták a pénzünket, bankkártyát, forintot, új iPhone-t, stb… Szerencsénkre minden megkerült hosszas huzavona után, meg szerintem 5 évet biztos öregedtem abban a 3 -4 órában, míg minden lezajlott, de szerencsére jól jöttünk ki a dolgokból.
Egyébként két 14-15 év körüli srác volt, akik fekete ruházatot viseltek.
Legyetek nagyon óvatosak és figyelmesek, senkiben ne bizzatok!
Ja, a rendőröktől ne várjatok segítséget…semmire nem valóak….
Vigyázzatok magatokra és az értékeitekre, és ne vigyétek le magatokkal, amire nincs feltétlenül szükségetek. (n.b., 2022)

Látnivalók

Programlehetőségek

,, Autóval mentünk a Biokovo Nemzeti Parkba, 6000Ft volt kettőnknek a belépő, hétfői nap délután fél2-kor érkeztünk, és mindössze fél órát kellett várnunk, hogy bemehessünk (25 autót engednek be egyszerre). A Skywalk is gyönyörű, mi az egész útvonalat végigjártuk autóval (23km), valóban tapasztalt sofőröknek ajánlott. Akinek ijesztőek a nagyon szűk szerpentinek (legtöbb helyen csak egy autó fér el), lehet bérelni robogót, quadot, vagy szervezett kereteken belül is megtekinthető, ezek viszont 40-50 000Ft-ba kerülnek 2 főnek, így mi inkább saját autóval jártuk be, amit nagyon nem bántunk meg.

Hajózni is elmentünk, ez kettőnknek 25 000Ft volt összesen, a Voga hajóval utaztunk, a szállásadónk lefoglalta, és külön kért ide is vegetáriánus ebédet nekünk, illetve kaptunk bort és rakiját is. Reggel 8:30-kor indultunk 2 óra utazással Hvar szigetre Jelsaba, nagyon romantikus kis város, a hajón ebédeltünk miközben mentünk át Brac szigetre, ahol megnéztük Bol-on az Aranyszarv strandot. Maga a strand nagyon zsúfolt, inkább fentről szép, vagy a legvégére a csücsökbe kiérve élvezhető, de erre nem érdemes rászánni hosszabb időt.

Amit mindenképp ajánlanék az Brelan a Punta Rata strand. Gyönyörű sziklás part, alkalmas sznorkelezésre is, vagy csak megnézni a naplementét. Aki arra jár ne hagyja ki.

Bicikli bérlés 100kn/nap, vízibicikli 90kn/óra, a sörök nagyjából mindenhol 20 kn áron vannak az éttermekben (boltban 10 kuna körül).

Angolul mindenhol jól beszéltek. " (Katalin, 2021)


,, Nem messze van Brela, kocsival kb 20 perc, érdemes a programba ezt a megállót is beiktatni..

Adrenalin kedvelőknek, ajánlom a parasailinget. Nem olyan para mint amilyennek tűnik 😉 Számomra életre szóló élmény volt, olyan magasból látni a tengert a hegyeket és a várost. De ha valaki a vízen szeretne maradni jetskit is lehet bérelni, egyéb számos lehetőség mellett, a városi strandokon bárhol.
Hajóút: számos hajóút van, a legtöbb Bolra és Jelsara megy, mi viszont egy privát hajót béreltünk, és bátran ki jelenthetem, hogy egyik legnagyobb élmény volt. Láttunk delfineket is . (sz.s. , 2021)

Olvasmányos linkek

"Makarska (és környéke) bájos mediterrán hely (régió), csodálatos óvárossal, fenyőerdőkkel, szép, kavicsos tengerparttal, földnyelvecskékkel, amelyek tetején kis kápolnák találhatóak. A strandok közt is lehet válogatni, akad nyüzsgőbb, ahol a nyaralók a parton, a vízben vagy a koktélbárban „pihenhetik ki” magukat, és akadnak részek, ahol a fenyők árnyéka óv a naptól, a távolság a zajongóktól, a kavicsokat már sziklák váltják fel, és a nyaralónak csupán annyi helye van, hogy hallgassa az őslakos kabócák fáradhatatlan ciripelését, concertóját. Naplemente után is nagy az élet, minden este a tengerparti sziklák barlangjaiban lévő zenés helyekre megyünk, ahol a táncparkett üvegtéglából áll, és alant a hullámok törik a követ (ilyen itthon nincs). A mulatozók közt akad mindenféle náció, az ausztrál szörföstől az ukrán tengerészig.

Makarskán elkerülhetetlenné válik a felismerés, a világon kétségkívül legszebb magyar hölgyek után a képzeletbeli dobogó második fokán a horvát nők következnek; magasak, karcsúak, a sok lépcsőzéstől szép a lábuk. A tengerparttól ugyanis meredeken emelkedik a szint, a negyedik, ötödik utcában lakó turistának már meg kell gondolnia, naponta hányszor teszi meg az utat. Persze, ilyen helyen nem lehet kérdés, megéri kapaszkodni, például, a világ legnagyobb kagyló- és csigagyűjteményét bemutató Kagyló-múzeumért. " forrás

Fotóegyveleg

n.o. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon