ÚTIKRITIKA.HU / Dalmácia szigetei / Mljet


hirdetes


útikritikák


Dalmácia szigetei / Mljet

Mljet dióhéjban | Vélemények | Szállás | Látnivalók | Hasznos információk | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Pomena - k.b. fotója

Mljet dióhéjban

  • Az ismertebb horvát szigetek közül a legdélebbre fekvő Mljet természeti szépségét ezek rakják össze: fenyőfák, tölgyesek, meredek szirtek, sós vizű tavak és a kis öblök.
  • Mljet 37 kilométer hosszú és 3 kilométer széles. Mljet kiejtése horvátosan: milet.
  • A sziget legtöbb látogatója nem jön ide több napra, csak egy napra turistáskodás céljára, pontosabban a 31 négyzetkilométer területű Mljet nemzeti park meglátogatására. A látogatók többsége Dubrovnikból hajózik ide a Nona Ana nevű katamaránnal. Két órás út egy irányban.

Vélemények

,, Mljet a dús, vad és eleven természet szigete, nem hiába kapta az Adria smaragdja elnevezést. Itt a hegyes-dombos domborzati viszonyok között csak néhány eldugott kis falu található. A szigetet a vad természet uralja, melyet az embernek nem sikerült elrontania.

45 perc kompozás után meg is érkezünk Sobra-ba, ahonnan még kb. 30 perces autóút vezet minket Pomena-ba, a nemzeti parkban lévő szállásunkig, ami az egyetlen hotel a szigeten. Ahogy elindulunk a kompkikötőből, majdnem végig fenyőerdőn keresztül visz minket az út, minden csupa zöld és szinte összeérnek a fák a fejünk felett. A hotel a nemzeti park területén helyezkedik el, nem messze a szigeten lévő tavaktól és a bicikli utaktól. Ha a park területén szállunk meg, akkor a faluba (Pomena) beérvén jobb oldalon van a nemzeti park kis jegypénztára, ahol kötelező megvenni a belépőt. (Árakat lejjebb találsz!)

Mljet csodálatos mindazok számára, akik nyugalomban, békességben, mindentől távol, paradicsomi környezetben szeretnék eltölteni a nyaralásukat. A sziget ideális hegymászásra, sőt számos túra- és kerékpáros útvonal található. A sűrű bokrok közül szarvasok, muflonok és vadnyulak követik a kirándulók lépteit. forrás


Mljetben nyaraltunk, soha nem voltunk még ennyire nyugodt helyen.
Ez a sziget a legzöldebb Horvátországban.
Dupla sziget is található, sziget a szigeten, rajta egy kolostor. Nagyon jó a levegő, ajánlom mindenkinek, itt aztán meg lehet gyógyulni.
Odüsszeusz barlangot nézzétek meg, ha arra jártok, jókat lehet ugrálni a sziklákról.
Kerékpárt hozzatok magatokkal, be lehet vele járni sok helyet.
Kutyabarát hely, bárhová beengedik, még a Nemzeti Parkba is. (2022)

Szállás

Mljet szigeti szálláshelyek online foglalása itt - hotelscombined.com

Pomena - az Hotel Odisej Mljet előtti strand - k.b. fotója

Hotel Odisej Mljet - k.b. fotója

Strandok

A Kis- és Nagy tó közötti strand  k.b. fotója

Saplunara strand - h. a. fotója

Mala Saplunara

Ez a legkisebb homokos partrész, közvetlen rálátással a kecónk teraszáról. Itt található a Hippocampos beach bar, ahol (és most nem túlzok) a világ ismertebb koktéljai közül többtucatnyit kevernek, igaz nem olcsón, de nagyon jó minőségben. Igazi alkeszmennyország a hely :) Fürdésre relatíve kevesen használják. forrás

Blace öböl / Limuni beach

Erről muszáj kicsit többet írni. Egyedülálló szépségű, kristálytiszta vizű rejtett öböl Mljet legdélibb sarkában. Közel másfél kilométeres a homokos partszakasz. Saplunara szélétől gyalog 15 perc séta, de autóval is megközelíthető. A nem túl jó minőségű sziklás útra azonban figyelni kell, pár kitérő van csak a szembejövő közlekedőknek, ha egy helybélivel találkozunk, az egészen biztosan nem fog visszatolatni, így a meredek szakadékok szélén kell lavírozni. Csak gyakorlott vezetőknek ajánlott. Az út végén mediterrán erdőségen keresztül lehet lesétálni a strandra. Semmilyen bolt, üzlet nincs ( ! ) így a szükséges kaja, ital készletekről gondoskodni kell.

Itt még kevesebben vannak, mint a faluban, egyik alkalommal 15 főt sikerült összeszámolni, ami abszolút rekordnak számított. :) Apálykor sekély a víz, az öböl szinte teljesen zárt a tenger felé, ezért rengeteg időjárás tartalékkal rendelkezik. Borús idő esetén is 28 fokos Adriára lehet számítani. A part déli végében egyedülálló, bejárható sziklaképződmények találhatóak. Nagyobb viharok után kialakuló zárványvizekben a helybéliek kézzel fogják a halakat. Káprázatos paradicsom, egyszer mindenkinek látnia kell.  forrás

Látnivalók

Odüsszeusz-barlang

Miért „Odüsszeusz-sziget”?
A szelíd mediterrán karsztvidéken,- amelyet festői sétányok sűrű hálózata fonja körbe- rendkívül érdekes természeti látványosságokat találunk. Az egyik egy karsztos földalatti élőhely egy barlang, vagy inkább egy karsztüreg, amelyet egy természetes alagút köt össze a nyílt tengerrel. Az alagút mentén számos halászhajó van kikötve. Az alacsony boltozata miatt csak nyugodt időben lehet a tengerre kihajózni, és ugyanez vonatkozik a barlang tenger felől történő, a turisták számára szervezett haókirándulásokra is. A legenda szerint a tenger az Ogügié szigetére dobta Odüsszeuszt. Ott a szépség, a csend és a béke istennője- Kalifa- egy barlangban hét évig tartotta fogva. Úgy gondolják, hogy Ogügié valójában a Mljet-sziget és ezért nevezik a sziget déli partján, Babin Polje közelében található barlangot Odüsszeusz-barlangnak. A barlang a fényképezés szerelmeseinek is kedvenc helye." forrás

Természetvédelmi park

k.b. fotója

Szent Mária-sziget

A Szent Mária-sziget (Sveta Marija) egy kis sziget a horvátországi Mijet szigeténél. Ez a sziget egyedülállóan gyönyörű természeti környezettel rendelkezik, és kiváló lehetőséget nyújt a természet szerelmeseinek és a búvároknak.

A Szent Mária-sziget környezete a tengerparti sziklás partszakaszok, a kristálytiszta tenger és a lenyűgöző természetvédelmi területek miatt híres. A sziget alatt számos búvárhely található, ahol a látogatók számos tengeri állatfajt, például tintahalakat, tintahalakat, csigákat, homárokat és polipokat figyelhetnek meg.

A Szent Mária-szigetnek van egy kis kolostora is, amely az 1100-as évek óta áll a szigeten. A kolostor számos történelmi és vallási értékkel rendelkezik, és a sziget egyik legjelentősebb látnivalójának számít.

A szigetre való kirándulásnak kiváló módja a sétahajózás vagy a kajakozás, amely lehetővé teszi, hogy az emberek élvezhessék a sziget természetes szépségét, és meglátogassák a környező területeket is. A sziget körüli tengeri körutak a látogatóknak lehetőséget adnak, hogy felfedezzék a környékbeli szigeteket, kis öblöket és rejtett strandokat.

k.b. fotója

Okuklje, a festő vásznáról leugrott falu :)

Véletlenül bukkantunk a helyre, házigazdáink ajánlására a lenti képen szereplő hajó bérléséről jöttünk tárgyalni, megnézni, felmérni a ladikot, ami a sziget egy szélvédett öblében horgonyzott, Okuklje településen. Hiányzik még a gyűjteményünkből Bisevo és Sveti Adrija szigete, terveztük, hogy pár napra átugrunk. Sajnos nem jött össze, mert bár az árban nagy nehezen megállapodtunk, a hajó tulajdonosai, akik végtelenül szimpik voltak, végül úgy döntöttek, hogy a full biztosítás ellenére csak horribilis kauciós terhelés ellenében adják oda a yachtot, vagy egyikük jön velünk. Visszautasítottuk a lehetőséget. Ellenben nem bántuk meg a kiruccanást, mert lélegzetelállítóan szép volt a hely, ráadásul Horvátország egyik legjobb vendéglőjét sikerült megtalálni (Restaurant Maestral Okuklje). forrás

Hasznos információk

"A Peljesac-félszigettől egy 8-10 kilométeres csatornával elválasztott Mljet 16 településének összesen mindössze 800 lakosa van. A 90 százalékban erdővel borított szigeten a legnagyobb munkaadó a természetvédelmi területet gondozó szervezet, a második pedig a tűzoltóság, ugyanis a szárazság, a szél és az erdők miatt jelentős a tűzveszély. A magyar turisták által ritkán látogatott sziget észak-nyugati részén található nemzeti park különlegessége egy kettős tórendszer – benne egy apró szigeten álló egykori kolostorral -, amely a tengervizet egy századokkal ezelőtt épült keskeny csatornán áramoltatja át és vissza, az árapály változásának megfelelően. A területen tilos a halászat, a horgászat és a hajózás, kizárólag a természetvédelmi terület fenntartóinak kirándulóhajói közlekedhetnek, a kerékpáros és gyalogtúrázók számára ugyanakkor kedvelt a part menti terület.

Mljet egészen a huszadik századig mérges kígyóiról is ismert volt, ezért 1910-ben Indiából mongúzokat telepítettek a szigetre. A kígyók természetes ellenségének számító emlősöknek köszönhetően már nincsenek veszélyes hüllők, viszont a két-három ezer tagúra becsült mongúzpopuláció egy egyedének megpillantásához is nagy szerencse kell. A zöld szigeten számos magánapartman mellett egyetlen szálloda van, az észak-nyugati végén fekvő Pomena településen. A főszezonban 75 dolgozót alkalmaznak a 150 szobás szállodában, de októbertől áprilisig a kihasználatlanság miatt zárva tartanak." forrás

Olvasmányos linkek

"A Horvátország nyolcadik legnagyobb szigetének számító, dalmáciai Mljet szigetét nem véletlenül nevezik a legszebbnek és a legzöldebbnek is, igazi paradicsomi hely, mely ideális úti cél azoknak, akik nem zsúfolt nyaralóhelyet keresnek, hanem csendes, nyugodt, de festői környezetben pihennének. Így lehetnek ezzel azok a hírességek és közszereplők is, akiket szintén elvarázsolt a sziget, Károly herceg például már többször is felkereste, de Orbán Viktor is olyannyira el volt ragadtatva tőle nyaralása során, hogy azt nyilatkozta, legszívesebben minden évben eltöltene itt néhány napot. (2014)" forrás


Ha Magyarországról érkezünk, akkor két lehetőség közül választhatunk, hogy átjussunk Mljet szigetére: vagy Trstenikből (ez a Pelješac-félsziget déli oldalán fekvő település, és a komp innen Pomenába érkezik), vagy szintén a Pelješac-félszigetről indulhatunk, de Prapratnoból (innen pedig Sobrába érkezik a komp). Mi ezt a 2. lehetőséget választottuk.
Dubrovnikból, Hvar szigetéről és Korculából hajó is közlekedik a szigetre, amit egy kétsávos út szel át. Buszok napi 1-2-szer közlekednek.

Mljet Horvátország nagyobb szigeteinek egyike, és ezek közül is a legdélebbi és a legkeletebbi. 1960-ban területének kb. egyharmadát nemzeti parkká nyilvánították, mert gazdag mediterrán növényzet, színes élővilág, látványos tengeröblök és épített műemlékek jellemzik. A természeti értékeken kívül érdemes felkeresni pl. a Szent Mária-kolostort, a római kori palota maradványait, és az V. században épített kora-keresztény bazilika romjait is.

Mljetet a horvát szigetvilág egyik legszebb helyének titulálják, amivel – bár nem láttam az egész országot – egyet kell, hogy értsek, ui. a vad természet itt szinte érintetlen, és majdnem az egész területét erdőség borítja. Nagyon kevés, kb. 1000 lakosa van. Viszonylag kevés turista jár ide, mivel kevés számú és kis kiterjedésű települése van. A szállodán kívül apartmanok, magánházak és kempingek várják a vendégeket, de ezekből itt jóval kevesebb van, ezért Mljet az ország egyéb nyaralóhelyinél sokkal békésebbnek mondható.

A part menti vizek adnak otthont a mediterrán barátfókának. A sziget jellegzetes lakói pedig a mongúzok, amiket a korábban itt hemzsegő kígyók kiirtására telepítettek be a velenceiek. Több ritka madárfaj is fészkel itt: a szürke légykapó, a sisegő füzike és a szajkó. Sajnos mi csak a jól ismert dalnokokkal, a kabócákkal találkoztunk. forrás

Fotóegyveleg

Polače - k.b. fotója

Kozarica - k.b. fotója

Saplunara - k.b. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon