ÚTIKRITIKA.HU / Horvátország


hirdetes


útikritikák


Horvátország

Időjárás | Földrajz | Történelem |Manapság | A horvátokról | Magyar-horvát viszonylatok | Turista etikett | Gasztronómia | Fotóegyveleg

Időutazók Zágrábban - Jöttünk, láttunk, visszamennénk - k. o. fotója

Időjárás

Horvátország időjárása

,, Isztriába és Krk-re is egész nyáron érdemes ellátogatni. Június elején már lehet fürödni a tengerben, ilyenkor még kevesebb a turista, az árak is szezon előttiek. Július és augusztus a klasszikus főszezon, ilyenkor tökéletes az időjárás, mert napközben mindig meleg van, a speciális mikroklímának köszönhetően azonban este kicsit lejjebb megy a hőmérséklet, így élvezhetjük a kempingezéshez kiváló, nem túl meleg éjszakákat." forrás


A tenger és a hegyek miatt nem tud tartósan rossz idő lenni, persze kivételek vannak , de a felhők jönnek és mennek és aztán megint süt a Nap. A víz hőfoka a tengeri áramlatok miatt nagyon változó , meg másképp is érzed mint az édesvízi hőmérsékletet , de aki ezen izgul , el se induljon.

Földrajz

Jön!

Történelem

Tomislav horvát fejedelmet 925-ben X. János pápa egy levele királynak (rex Croatorum) nevezi, de formális koronázásról nincs említés. Ha történt ilyen, nem tudjuk, mikor. - Kriszta fotója

"Roppant veszélyes, ha létezik egy egységes ám legfőképpen önfejű délszláv állam, ezért már Hitler is azzal kezdte, hogy a megvehető horvátokat szembefordította a konok szerbekkel. Lényegében a mi nyugatunk sem csinált most mást, legfeljebb csak annyi, hogy mi itt Európában nem tudunk róla mert ebben a témában is lassan 20 éve hazudnak nekünk. A XX. század végi konfliktusban ugyanis az egységet megbontó horvátok területileg és gazdaságilag irdatlan nagyot nyertek, míg a szerbek többet vesztettek mint mi Trianonnál. Ám eléggé szemét mód a hétköznapokban mi mégis a szerbekről hisszük azt, hogy ők voltak a hódítani akaró rossz fiúk.

Hosszú lenne ezt a konfliktust eseményről-eseményre végigjárni, ám a történet mégiscsak azzal kezdődik, hogy Szlovénia és Horvátország bejelenti Jugoszláviából való kiválását /1991.június/ Persze tudom ezt nekünk úgy tálalták, hogy azt a belgrádi-szerb vezetés hegemónia törekvése váltotta ki, hisz indokolni azért mégiscsak valahogy muszáj. Csakhogy a Jugoszláv hadsereg Horvátországba való küldése után sem kértek a szerbek egyebet, mintsem azt, hogy ezt a kiszakadást legalább 3 hónapra halasszák el. Márpedig aki hegemón és elnyomni akar az nem 3 hónapnyi tárgyalási időt kér arra, hogy beszéljék meg..." forrás

Manapság

Nem mintha olyan fontos lenne, de érdekes, hogy Horvátország világelső az egy főre eső máj- és veseátültetések terén. (Ez nem egy rosszmájú közlés.) 

"Az ország egyik ellentmondásossága, hogy az elképesztően pazar, a világ leggazdagabb krémjének luxusjachtjait vonzó tengerparti települései mellett fellelhetők olyan, a szárazföldi részen fekvő falvak és kis mezővárosok is, amelyek rendezettségükkel, nem hivalkodó, ám szinte tapintható gazdagságukkal akár Ausztriában vagy Bajorországban is lehetnének. Azonban mindemellett olyan, mély-nyomorban tengődő, színesfémezésből hol törvényesen, hol azon is túl tengődő roma telepek is vannak, amelyek még Magyarországon is párját ritkítóak lennének. Inkább Kelet-Szlovákiában, Romániában, Bulgáriában vagy Szerbiában lehetne őket elképzelni.

Ellentmondásos az ország kapcsolata a szomszédaival: míg Szerbiával nemrég élethalálharcot vívott, mára tulajdonképpen rendezett a két ország viszonya. A nagytőkések kihasználják a közös nyelvet, a régi kapcsolati hálót és az egykori közös országban élésből adódó kulturális hasonlóságokat, ezért előszeretettel vállalkoznak egymás országaiban. Emellett továbbra is a szerb a legnagyobb etnikai kisebbség Horvátországban és korántsem feszültségmentes a kapcsolatuk a többségi nemzettel.

A horvátoknak a szerbekkel – amellett, hogy nemrég véres harcot vívtak –, az a fő baja, amit a lakosság önkritikára és öniróniára hajlamos fele nyíltan el is ismer, hogy nagyon hasonlóak hozzájuk, és hát a másikban mindig kéjes érzés a saját hibáinkat felismerni. A balkáni, kicsit harsány, lobbanékony habitus mindkét népet jellemzi. A negyven éven felüliek, akik ifjúságukat egy közös hazában élték le, pedig fél szavakból is megértik egymást. Azonosak a régi poénok, ugyanazokat a jugó aranyköpéseket, kultikussá vált filmjeleneteket és popdalokat ismerik betéve. A nyelv annyira azonos, hogy egy Zágrábban élő horvát beszédéhez talán jobban hasonlít egy belgrádi szerbé, mint Horvátország második legnagyobb városában, a tengerparti Splitben beszélt horvát.

Szerbiával ellentétben paradox módon a Jugoszlávia széteséséig baráti, nyugati kis szomszéddal, Szlovéniával több mint egy évtizeden keresztül meglehetősen feszült volt a viszony. A kis alpesi állammal a legfőbb feszültségforrás a tengeri határ pontos kijelölése miatt folyt. (2013)" forrás (Pepita Croatia)

Ffriss statisztika szerint 2022 első felében a legtöbb vendégéjszakát a németek töltötték el (6,1 millió), őket az osztrákok (2,4 millió), a szlovénok (2,3 millió), a lengyelek (1,3), a britek és a csehek (1,1-1,1), az olaszok és a bosnyákok (0,7-0,7), az amerikaiak (0,6) és a magyarok (0,5) követték. Azaz június végéig 137 304 magyar turista 540 435 éjszakát töltött Horvátországban. 2021-ben ezek a számok jóval szerényebbek voltak: 59 859 és 268 348.

A horvát turisztikai szövetség az előfoglalások alapján idén 21,4 millió külföldi turistával számol, ami meghaladhatja a 2019-es rekordévet, amikor húszmillióan érkeztek az országba.

Sokat nyom a latban, hogy a turistáknak idén nem kell a határon Covid-igazolványt felmutatniuk, és nem kell indulás előtt űrlapokat sem kitölteniük. Maszkot jelenleg csak a gyógyszertárakban és az egészségügyi intézményekben kell hordani. A megbetegedések száma az elmúlt napokban Horvátországban is emelkedett, július 9-én 1488 új fertőzöttet regisztráltak, 139-cel többet, mint az előző nap. (2022. július) forrás

Egyszerű emlékmű egy nagyszerű eseményről - Horvátország EU-csatlakozásának napja - Kriszta fotója

A horvátokról

A horvát tengerparton (is) gyakran tapasztalja a turista, hogy a szolgáltatásokban dolgozó helyiek morcosan szolgálják ki a vevőket, vendégeket. Ezt problémának tekintik a horvát idegenforgalom szakemberei is, amit bizonyít az alábbi fotó egy horvát nyelven kiírt, közút menti tábláról, aminek a szövege magyarul ez: Mosolyogni semmibe nem kerül!

Egy rosszmájú vélemény: A horvátok folyton olyanok akarnak lenni, mint a szlovének, de végül inkább a szerbekhez hasonlítanak. A horvátok kulturáltak, de gyarlóságuk, hogy hátba szúrós népség.

Leggyakoribb horvát vezetéknév: Horvat. 

"Volt részem a nagy horvát vendégszeretetből a Rab szigeten…Bementünk kenyérért a boltba , ott volt a polcon de azt mondták elfogyott , el vannak adva…Az eladó flegmaságáról nem is beszélve…Nem tetszett neki hogy magyarul beszéltünk egymás közt.Dalmáciában tényleg jó arcok az emberek, a dalmátok egész mások, mint északabbra a horvátok. A Kvarner-öböl és Rab, illetve Zadar, stb. tényleg barátságtalanabb."

Totál hanyagság mindenhol - tipikus mediterrán vérmérséklet.

Boltok: a coca cola összeborítva a Red Bullal, a tejjel, az Ice Teavel, meg mindennel a hűtő meg kihúzva, mondván a vihar elvitte az áramot és még nem volt idejük bedugni a 220-ba a hűtőt.

Éttermek: persze csak horvátul hajlandóak megszólalni ezek a 'native english speaker' horvátok... angolul soha nem válaszolnának vissza és azt mondani sem kell,hogy csak dobjak a tányért eléd, hogy lám MI TESZÜNK SZÍVESSÉGET AZZAL, HOGY KISZOLGÁLUNK TÉGED, TE MAJOM TOURIST!

Az első normális hely, ahol ettünk 2 hét után, az Letenye volt egy helyi hotel éttermében, ahol nagy döbbenetünkre tökéletes kiszolgálással, friss, finom ételekkel szolgáltak ki minket és még angolul sem esett nehezükre megszólalni." (2014)


"Az Adrián van három nyelv, amikkel kiválóan el lehet boldogulni. Horvát, Német, Olasz! Aki angolul akar makogni, az menjen az esős Albionba. Igaz, ott nincs Adria, akkor valamit valamiért. Nekünk ingatlanunk van a Kvarner legszebb szigetén, ennélfogva kb. 10-szer vagyunk egy évben Horvátországban. A horvátok kifejezetten jó fejek és szeretik a magyarokat. Le kell tényleg szállni a magas lóról... (2014)" forrás


"A horvátok dumás, barátságos népség, de ugyanakkor hangosak, gyakran faragatlanok (egyesek szerint csupán túl őszinték) és balhásak. Sok külföldi szerint a horvátok nagyon nagy patrióták, néha túlzásba is viszik. Vannak, akik szerint a horvátok hazafiassága nem jelenti azt, hogy más népekkel szemben felsőbbrendűnek érezzék magukat." (N. S., 2014)

Szeretlek horvátul: Volim Te

,, Ha valami nem jut eszembe a horvátokról, az a kedvesség. Ezért nem megyek arrafelé nyaralni csak néha, kínomban, mert borzasztóan bunkók. A szállásadó, a vendéglős, a boltos, mindenki." forrás


,, A kedvesség sosem tartozott a horvátok jellemzői közé.Tudnak korrektek lenni , néha akár egy mosolyt is eleresztenek ,de azt a fajta harsány jókedv , pozitív hozzáállás , ami a görögöket jellemzi , sosem lesz náluk mérvadó. Inkább megszállóknak tekintik a turistákat , mint partnernek. (2021)

Magyar-horvát viszonylatok

"Magyarországhoz is ellentmondásos viszony fűzi horvát szomszédjainkat. Közel egy évezreden át éltünk perszonálunióban, amit egyesek egy kicsit a magyar hegemónia gyarmatosításszerű erőltetéseként éltek-, sőt élnek meg a mai napig. Gondoljunk csak Jellasics bánra, de a múlt század horvát írófejedelme, Miroslav Krleža sem rajongott kimondottan a magyarokért. Emellett azonban hálásak, és elismerik, hogy a függetlenségi háború elején, Magyarország volt az első, tevőleges baráti állam, hiszen a híres Kalasnyikov-importnak köszönhetően sikerült a harcosok felfegyverzésén javítani. Emellett Magyarország folyamatosan kiállt a horvátok idén nyáron véglegesen elnyert EU-tagsága mellett, míg a szlovének a fentebb említett viszály apropóján azt hátráltatták. És hát itt a legújabb konfliktus: a két ország kőolajipari nagyvállalatai körül dúló csata. (2013)" forrás (Pepita Croatia)

Turista etikett

Ha úgy adódik, hogy horvát emberrel beszélgetésbe elegyedünk, ne nevezzük Horvátországot balkáni országnak. Persze a horvátok tudatában vannak annak, hogy földrajzilag országuk a Balkánon van, de mindig hangsúlyozzák: kulturálisan, történelmileg, jelenkori érzéseik szerint ők nem balkániak. Még inkább hajlandók elfogadni a kelet-európai jelzőt, de inkább kedvelik a közép-európai kifejezést. A kelet-európait azért nem kedvelik túlságosan, mert szeretik hangsúlyozni, hogy a horvát területeket is magában foglaló Jugoszlávia nem volt része a szovjet blokknak. A Jugoszlávia-múlt felemlegetését sok horvát nem szereti, mert semmivel nem akarják "halványítani" Horvátország önálló államiságát. A balkáni háború számukra nem polgárháború volt, hanem felszabadítási küzdelem.

Ne mondjuk a horvátoknak, hogy az anyanyelvük ugyanaz, mint a szerb. Egy norvégnak sem esne jól, ha egy külföldi azt mondaná, hogy a nyelvük ugyanaz, mint a svéd. Persze az tény, hogy a horvát és a szerb nyelv nagyon hasonló, de nem ugyanaz. ha a téma felvetődik, akkor a horvátok rögtön elkezdenek rengeteg példát felhozni a különbözőségekre. Az érzékenység abból is adódik, hogy gyakran szerbek és bosnyákok próbálják bagatellizálni a horvát nyelv önálló létét. A jugoszláv időkben a hivatalos terminológiában azt nyomták, hogy van szerb-horvát nyelv.

"A horvátokkal való beszélgetések során semmi szín alatt ne hozzák szóba a volt Jugoszláviát, azt meg különösen ne, hogy a horvátok onnan érkeztek. Emellett a horvátok nemzeti büszkeségét maximálisan tartsák tiszteletben, és eszükbe ne jusson ezzel viccelődni. Ha egy horváttal beszélgetünk, akkor nézzen a szemébe és közben viselkedjen nyugodtan." forrás


Ha be akartok vágódni a horvát helyieknél, továbbmegyek: tartós barátságot szeretnétek, összeszedtem a követni való lényeget:
-Hívd meg kávéra őket,kizárólag zaccos török kávé legyen vagy szintén zaccos előtte tűzön őrölten megpörkölt szarajevói kávé,aminek a habját előttük csak nekik öntitek ki az ő poharukba.
-Főzzél minden nap háziasszonyként,de legalább 2 naponta, lássák hogy nem lopod ott sem a napot, reggel 6 kor már tedd fel a húslevest.
- Hívd át a gyermekeiket ,unokáikat hogy játszanak a tieiddel, sőt vidd el őket a strandra is és vigyázz rájuk.
-Sose hangoskodjatok az erkélyen, este 11 kor már aludjatok.
-Kérdezd meg segíthetsz e felsöpörni az udvart,esetleg a ház előtti utcarészletet.
-Vigyél nekik Tokaji muskotályt ❤
Természetesen nem kell megfogadnotok, saját tapasztalatomból írtam ,horvátként horvátok között 😃❤ ezzel próbálom szemléltetni milyen itt az élet. (2022)

Gasztronómia

Horvátországban a turista nagyon gyakran eszik csevapot (vagy többes számban csevapcsicsit). A horvátok a külföldieknek gyakran magyarázgatják, hogy a csevap nem egy horvát nemzeti étek. Szerintük a csevap bosnyák étel, és csak azért kínálja ezt minden horvát étterem, mert a turisták annyira szeretik. Persze a horvátok is szeretik enni a csevapot, de nem akarják kisajátítani eredetét a bosnyákoktól. Amúgy a szerbek viszont szerb nemzeti ételnek tekintik a csevapot.

A csevap - horvát étel, pedig bosnyák

,,Horvátországban ettem először: szarvasgombás-tejfölös szósz kerül a főtt tésztára - és igazán mennyei az íze! Vigyázat, ilyet csak az északi részen készítenek, az Isztriai-félszigeten, itt van szarvasgomba az erdőkben, délen már nem kapható. Főleg Motovun térségében ajánlott ilyet rendelni. Hangulatos kis falu, de nagyon és ott tényleg lépten-nyomon találni szarvasgombás tésztát.


Aranydurbincs spenótos krumplival: Horvátul: orada. Ez egy első osztályú hal: a húsa nagyon finom és jellemzően spenótos krumplival szokták tálalni. Néha szalmakrumplit adnak hozzá, úgy is finom, de spenótos krumplival az igazi. Amikor ezt először megláttuk, kicsit felhúztuk a szemöldökünket, mert inkább salátával vagy rizzsel ettünk addig halat - de tényleg nagyon jó köret ez! Még akkor is, ha a spenótot éppen csak egy kicsit megfőzve, egy az egyben, a legtöbbször szinte semmilyen aprítás nélkül teszik rá a főtt krumplira. Nem néz ki valami gusztusosan, pedig az! Egy másik nagyon finom, szintén első osztályú hal, amit széles körben megtalálunk a horvát tengerparton, az a tengeri sügér (horvátul: brancin), amelyhez szintén spenótos krumpli vagy szalmakrumpli dukál. Mindig ezzel kezdjük a szabadságot, ahogy megérkezünk, ezt rendelünk először. Elég drága, de megér minden pénzt!

Tengeri herkentyűk: ilyesmit mindig is a tengerparton, szabadság alatt, olyan helyen kell enni, ahol tudjuk, hogy friss. Konzervből vagy fagyasztva úgyse olyan, nem igazán érdemes vesződni vele az európai nagyvárosok éttermeiben. Ilyen például a scampi, ami egy adriai rákféle. Vagy a kagyló. Vagy a tintahal. Azaz horvátul pršut i sir, mindig nyakon öntve egy kis igazi olívaolajjal - amely olyan finom, hogy kenyérrel tunkoljuk. Néha kolbász is van a tálcán, akár sózott hal is, illetve tesznek még mellé salátát, paradicsomot, olívabogyókat, esetleg erős paprikát. Nem egy olcsó mulatság ez a jellemzően Dalmáciából vagy az Isztriai-félszigetről származó házi sonka, de nagyon finom ez is, megéri! Különösen, ha frissen sült kenyeret és esetleg kajmakot, azaz amely tehéntejből készült házi túrót is kapunk hozzá.

Pljeskavica, csevapcsicsi: A gyors kaják kategóriában szerte Európában ismert a szerb eredetű pljeskavica - tányéron vagy pitában kínálva, sült krumplival és hagymával. Szintén ilyen a csevapcsicsi, ez a horvátok egyik büszkesége: szintén háromféle húsból készül, ezt is hagymával és ajvárral eszik (egy paprikából, padlizsánból és fokhagymából készített krémmel). Van, amikor ezt is pitában kínálják. A recept néha régiónként változik, ezen ne csodálkozzunk!

Nyárson sült tejmalac: Egyben étvágygerjesztő és horror látvány is a nyárson a tejmalac. A párom esküszik rá, hogy nagyon finom a húsa - és el is hiszem - nekem személy szerint azonban kissé taszító éppen a látvány miatt. Horvátországban az utcán többször is láttunk malacot nyárson sülni és minden alkalommal le is kellett foglalni előre a vacsorának valót, mert ha csak úgy besétáltunk volna az étterembe, amikor készen volt, bizony nem jutott volna belőle. Valami íratlan szabály lehet, hogy az ilyesmi iránti igényünket előre kell jelezni, ezért is teszik ki az utcára, a terasz elé sülni, hogy lásd, mi készül és szólj jó előre, ha kérsz belőle. Én nem kértem, a férjem igen, és nagyon ízlett neki minden alkalommal, tehát ezen a téren is tudnak a horvátok valamit. Nem egy olcsó és nem egy könnyű vacsora, de hát...(2016)" forrás


,, Amíg nem találkoztam a horvát férjemmel, nem voltam túl nagy rajongója a halas ételeknek. A tengeri herkentyűket mindig is imádtam, de egy étteremben biztos nem rendeltem volna halat.
De amióta Pavo belépett az életembe, ez gyökeresen megváltozott. Megszerettem a jó halat és kitanultam, hogyan és mit rendeljek Horvátországban, ha felejthetetlen halas ételre vágyom. Ezt szeretném Veletek ma megosztani🥰
Felejtsük el, hogy mindig doradát és brancinát rendelünk egy horvát étteremben - itt az ideje új fogásokat is kipróbálni!🐟
Horvát gasztroajánló következik💙
Van egy íratlan horvát szabály a jó hal választásával kapcsolatban, amivel nem tudunk mellényúlni.
3 Š szabályának hívják, ami 3 Š betűs tengeri élőlényt takar. Mivel ragadozók, (a dorada-val és brancina-val ellentétben) nem tudják őket farmokon tenyészteni, így mindig friss fogásként kerül az asztalra. Ha ezek közül választunk, biztos, hogy nagyon finomat fogunk enni.
Lássuk, mik ezek az Š betűsök!
• šampjer - kakashal, vagy más néven Szent Péter hala
• škarpina - azaz skorpióhal
• škampe - garnélarák
+1 grdobina - monkfish, azaz ördöghal, ami nem Š betűs ugyan, de szintén ragadozó és nagyon finom!
Ha étteremben járunk Horvátországban, először is kérdezzük meg a pincért, mi volt az aznapi friss fogás és nézzük is meg!
🐟Honnan tudhatjuk, hogy friss a hal?
Először is a szemeiről : ha kissé üveges a tekintete, akkor több mint 24 órája fogták. A friss hal szeme olyan, mintha élne és visszanézne ránk.
Kérjük meg a pincért, hogy tapintsa, fogjon rá a halra. A friss hal bőre nem deformálódik el nyomkodás után, hanem 'visszaugrik', mint a jól felfújt labda.
Az elénk hozott tálcának pedig friss, tengeri, halas illata kell, hogy legyen. Semmi orrfacsarás!
Ha legközelebb Horvátországban, vagy más mediterrán tengerparton jártok, próbáljátok ki ezeket a tippeket, ígérem, nem fogtok csalódni abban, ami a tányérotokra kerül. Legyetek bátrak, próbáljatok ki új ételeket! Mert hát mit ér az utazás gasztroélmények nélkül? (Vanilia Travels, 2021)

Fotóegyveleg

Népies sütés

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon