ÚTIKRITIKA.HU / Érdekes negyedek, helyek


hirdetes

útikritikák


Érdekes negyedek, helyek

Jordaan negyed|Nieuwmarkt| Zsidó negyed|A Damrak környéke|De Pijp|Amsterdam Noord| Indische Buurt|Nyugati csatornák| Oud-West|Amsterdam-Oost| Fotóegyveleg

.

Kriszta fotója

Jordaan negyed

holland kiejtés: jórdám

Ez egy nagyon rokonszenves, jellegzetes amszterdami negyed kis boltokkal, hiteles hétköznapi életképekkel. Nyugis hely, vannak viszonylag olcsó kis vendéglők. Telis-tele van használt ruha boltokkal és kicsi bárokkal, kocsmákkal. Sokkal hangulatosabb hely a kis utcáival, mint a főpályaudvar környéke!

Kriszta fotói

Nieuwmarkt

holland kiejtés: nyumárkt

Túl nagy a turistatömeg.

Nieuwmarkt egy nagyon élénk és forgalmas tér Amszterdamban, az északi belvárosban található. Ez a tér a régi városfalak helyén épült, és a középkori városrész jellegzetességeivel rendelkezik.

A Nieuwmarkt népszerű turisztikai célpont Amszterdamban, és számos szórakozási és gasztronómiai lehetőséget kínál. Az itt található éttermek, bárok és kávézók széles választékát kínálják, és az ételek és italok mellett a tér környékén található piacokon és boltokban is lehet vásárolni.

A téren áll a De Waag nevű középkori városháza, amelyet ma múzeumként használnak, valamint a Chinatown Amszterdamban, amelynek kínai boltjai és éttermei különleges élményt nyújtanak az ide látogatóknak.

A Nieuwmarkt további jellegzetességei közé tartoznak a Damrak-csatorna mentén található hajók, amelyek közül néhány az itt található hajóműhelyben készült, valamint az itt található budai tornyok, amelyek a középkori városfalakat díszítik.

A Nieuwmarkt az éjszakai életre is ismert, és számos éjszakai klub, bár és kávézó található a területen. A hangulatos és sokszínű környezet vonzó a fiatalok és a turisták számára egyaránt.

Kriszta fotói

Zsidó negyed

(Joods Kwartier, kiejtés: jodsz vártir)

1940-ben 80 ezer zsidó élt Amszterdamban. A holokauszt 80 százalékuk életét követelte. Érdemes itt bolyongani egy órát, de arra fel kell készülni, hogy semmi nagyon zsidósat nem mutat a környék. Szép, tiszta, rendezett, sok kulturális emlékkel. A Portugál Zsinagóga nagyon szép.

Kriszta fotói

Az első zsidók mint vallási menekültek érkeztek Amszterdamba Spanyolországból és Portugáliából, ahol az inkvizíció üldözte őket. A Zsidó negyedben látogatható gyönyörű portugál zsinagóga 1675-ben épült és sértetlenül túlélte a 2. világháborút.

Portugál zsinagóga - Kriszta fotói

A Damrak környéke

Óriási tömegre kell felkészülni szinte mindig. Ha ehhez hozzá adódik valamilyen megmozdulás a királyi család részéről, egyszerűen felejtős.

Kriszta fotói

De Pijp

(kiejtés: dö pejp)

Bohém, és egyben trendi negyed hangulatos sörözőkkel, vedéglőkkel, kis boltokkal, és egy nagy piaccal. Nem csatornás, mint a centrum, viszont elmenekülhetünk a turista hordák elöl. Nincs messze a központtól.

Kriszta fotói

Albert Cuypstraat, minden nap kirakodó vásár, nagyon hangulatos - Kriszta fotója

Kriszta fotója

Amsterdam Noord

Amsterdam Noord a város északi része és az utóbbi években jelentős fejlesztésen ment keresztül, így egyre vonzóbbá válik a turisták számára. A régi ipari területeket átalakították és kulturális központok, szállodák és éttermek épültek.

Amsterdam Noord-nak megvan a saját, egyedi jellege. A negyedben található a NDSM terület, amely régen hajógyártási terület volt, de mára művészeti központtá vált. Az NDSM-on a Street Art, a szobrok és a színes épületek százai találhatók. Itt található az A'DAM Toren, amely egy kilátó és bár, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik az egész városra.

Amsterdam Noord-ban található a Pllek, ami egy trendi étterem, bár és eseményterem. Az étterem terasza a városra és a kikötőre néz, ahol hajók és vitorlások csúsznak el az Északi-tenger felé. A negyedben található még az Eye Filmmuseum, ami egy hatalmas modern épület, amelyben mozifilmeket lehet nézni, valamint különböző kiállításokat is rendeznek.

Amsterdam Noord egyre népszerűbb a turisták körében és könnyen megközelíthető a városközpontból komppal vagy biciklivel.

g. l. fotója

Indische Buurt

Az Indische Buurt Amsterdam egyik kulturálisan gazdag negyede, amely a város keleti részén található. A negyedet a 19. század végén és a 20. század elején építették ki, és az indiai birodalommal kapcsolatos utcai nevekről kapta a nevét.

Az Indische Buurt ma Amsterdam egyik sokszínű és multikulturális negyede. Itt találhatók különböző etnikai és kulturális hátterű emberek, akik együtt élnek és dolgoznak. A negyedben több kis bolt, étterem és kávézó található, amelyek különböző nemzetiségű ételeket és italokat kínálnak.

Az Indische Buurt számos szép és kulturális érdekességet is kínál, például a Dappermarkt nevű piacot, amely friss élelmiszereket, ruhákat és különböző árucikkeket kínál. A negyedben található a Tropenmuseum, amely egy híres múzeum, amely bemutatja a koloniális történelmet és a világ különböző kultúráit.

Az Indische Buurt könnyen megközelíthető tömegközlekedéssel és gyalogosan is a városközpontból.

aji

Nyugati csatornák

(western canals)

Ugyanolyan szépek, mint a központiak, csak kellemesebbek kissé.

Kriszta fotói

Oud-West

(kiejtés: áut veszt)

Oud-West Amsterdam egy színes, vibráló és sokoldalú negyed, amely tele van élettel és különféle látnivalókkal. A negyedben található az egzotikus élelmiszerboltok, a művészeti galériák, a kávézók és a vintage üzletek, amelyek megidézik a múltat.

Oud-West Amsterdamban több mint 100 nemzetiségű ember él együtt, ami nagyon sokszínű és érdekes kultúrákat hoz létre. A negyedben található a Vondelpark, a város legnagyobb parkja, amely tökéletes hely a piknikezésre, a kerékpározásra és a sétálásra.

Az Oud-West negyedben található a De Hallen, egy régi vasúti raktárépület, amelyet most modern, kreatív központtá alakítottak át. A De Hallenban többek között éttermek, bárok, mozi, élelmiszerboltok és művészeti galériák találhatók.

Az Oud-West negyedben érdemes megnézni a Ten Kate piacot, ahol helyi élelmiszereket, virágokat, ruhákat és különféle ételeket lehet vásárolni. A negyedben található még a Kinkerstraat, ami egy kereskedelmi utca, ahol az ember találja a boltokat, éttermeket és bárokat.

aji

Amsterdam-Oost

Amsterdam-Oost egy sokoldalú, multikulturális és dinamikus negyed, amely tele van érdekes látnivalókkal és tevékenységekkel. Az Amsterdam-Oost negyed egyre népszerűbbé válik a fiatalok, a művészek és az alternatív életstílust kedvelők körében.

Az Amsterdam-Oost negyedben található az Oosterpark, egy nagy és zöld park, ahol kellemes sétákat lehet tenni, piknikezni, vagy akár sportolni is. A negyedben található az Artis Állatkert is, amely az egyik legősibb állatkertek közé tartozik Európában.

Az Amsterdam-Oost negyedben számos kávézó, bár és étterem található, amelyek széles választékkal várják a vendégeket. Az Indische Buurt, a Javastraat és a Dappermarkt azok a helyek, ahol az ember találja a különböző nemzetiségek ételeit és italait.

Az Amsterdam-Oost negyed kulturális látnivalói között található a Tropenmuseum, amely az Afrikával, Ázsiával és Latin-Amerikával kapcsolatos kultúrákra és történelemre fókuszál. A Fővárosi Könyvtár, ahol könyveket, filmeket és zenei albumokat lehet kölcsönözni, és a Tolhuistuin, amely egy nagy kulturális központ a múzeumok, színházak, koncertek és egyéb művészeti programok szerelmeseinek.

Kriszta fotója

2019. június - nem szokványos a csatornában fürdés, de 30 fok volt - Kriszta fotója

Fotóegyveleg

Kriszta fotói 


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon