ÚTIKRITIKA.HU / Izrael


hirdetes

útikritikák


Izrael

Egészség | Közlekedés | Árak | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk

Szent rock

Egészség

Utasbiztosítást mindenképpen kössünk, hiszen a kinti ellátás nagyon drága de világszínvonalú. A kórházak jól felszereltek, az orvosok pedig felkészültek. Kötelező védőoltás nincs. Lehet itt-ott olvasni, hogy a csapvíz fogyasztása nem ajánlott, de a hétköznapi tapasztalatok ennek teljesen ellentmondanak. Nyugodtan igyuk a csapvízet. A parkok ivúkutjainak vizát még hűtik is. A sok hozzáadott kálcium miatt Jeruzsálemben a csapvíznek van némi mellékíze, de ezt is nyugodtan ihatjuk.  

Tel Aviv - nyilvános vécé

Közlekedés

A nagyvárosok között jó a vonatközlekedés, távolsági buszok is vannak de bevett eszköz az iránytaxi is, főleg péntek és szombat este között, amikor leáll a tömegközlekedés az országban. A reptérről Tel Avivba, Haifába és Jeruzsálembe is vonattal juthatunk be a legolcsóbban és leggyorsabban. A városokban metró sehol nincs, villamos is csak Jeruzsálemben üzemel, a helyi buszok viszont jól működnek mindenhol. Elsőre furcsa lehet, hogy minden járművön és megállóban fegyverrel rendelkező fiatalokkal lehet találkozni, ők a sorkatonai szolgálatukat teljesítő katonák, akik a bázisuk és az otthonuk között utaznak és sohasem válhatnak meg a fegyverüktől a szolgálat alatt. Egy idő után teljesen megszokható lesz a napszemüveges, retikülös, csinos katonalányok látványa. Fel kell arra készülni, hogy nincs minden kiírva latin betűkkel. Az autóbérlés csak hidegvérű és jó sofőröknek ajánlható, mert a vezetés stresszes lehet, bár baleset kevés van de a koccanások mindennaposak. Működik az uber, érdemes megnézni a tarifákat esetleg taxi helyett. Nem annyira jó, mint Amerikában, de néha működhet.

Érdemes utazás előtt az offline térképek letöltésével bíbebődni, nagy segítség szokott lenni.

Izraelben nem divat az index, az irányváltási szándékot ráutaló magatartással jelzik, (néha az utolsó utáni pillanatban). A duda viszont annál kedveltebb tartozéka a kocsiknak. Használják is, ha kell, ha nem, de leginkább a türelmetlenségük kifejezőeszköze. (2023) forrás


Meg kell, hogy mondjam, meglepett mennyire jól kiépített az infrastruktúra errefelé. Többsávos utak keresztezik egymást és a mellékutak is szépen karbantartottak. Az autóskollégák morálján még van egy kis csiszolni való, de pofátlansági faktor nem éri el a kínai szintet. Csodálkoztam, hogy mennyi település van erre – szinte egymásba érnek a városok –, aztán rájöttem, hogy az a közel tízmillió lakos el kell, hogy férjen egy negyed Magyarországnyi területen (és akkor még a sivatagot le sem vontam).

Izraelben rém bonyolult a parkolás egy külföldinek. Ahol nem piros csíkkal színezik a járdaszegélyt (megállni tilos), szinte mindenhol kék sráf jelzi, hogy fizetős övezetben járunk. Az Európában megszokott fizetőoszlopokkal viszont nem bíbelődnek. Ha már autód van, legyen okos telefonod is, arra töltsél le applikációt, legyél mindig online, stb. Végül nem jártam utána a részleteknek, mert ha távolabb is a célponttól, de mindig sikerült leállítanom a verdát egy ingyenes szakaszon. (2023) forrás


Mi nem kölcsönöztünk autót, a tömegközlekedéseken a Moovit alkalmazást használtuk, amely elsőre kicsit bonyolultnak tűnik, ugyanakkor szerintem kényelmesebb volt, mint a Rav-Kav, nem kell rá pénz tölteni. Amikor felszállsz a tömegközlekedési eszközre, a QR kódot beolvasod, kiválasztod a megállót, ahol le szeretnél szállni és már le is vonta a kártyádról a jegy árát, a jegyet pedig meg tudod mutatni a sofőrnek.
Jeruzsálemben végig sétáltunk, Tel Avivban elektromos rollert kölcsönöztünk. Hatalmas kultúrája lett ezeknek, több ezer van belőlük a városban. A tengerpart mellett végig kiépített bicikliúton tudsz vele haladni, nagyon szuper élmény volt ez is! (k.a. 2022)


Elmesélném a privát tapasztalatunkat közlekedés témakörben. Elindultunk vissza a szálláshelyünk előtti parkolóhoz, hogy időben kiérjünk a reptérre. Felszállva az ötös buszra, ismét megpróbáltam jegyet váltani, de most a sofőr még csak válaszra sem méltatott, nézett előre a nagy fekete szemeivel, mint egy birka. Először azt hittem, hogy zenét hallgat vagy süket, de a következő megállónál kiderült, hogy nemcsak engem szívat, hanem azokat is, akik az első ajtón akarnak le- vagy felszállni. Egyszerűen nem nyitotta ki az ajtót és a reklamálásokra sem reagált, mint aki meg sem hall. Egy húszéves lány, az után, hogy fent ragadt a buszon, hiába dörömbölt az embernek az elválasztó plexifalon, előkapta a telefonját, és élő tudósításba kezdett, amiben ecsetelte a járművezető nem mindennapi viselkedését. Gondolom, elküldte a TKV panaszirodának, de az is lehet, hogy Tik-tok sztár volt, és élőzött a sokmillió követőjének. Kíváncsi lennék mi lett a vége. A mi izraeli kalandjainknak minden esetre ez. (2023) forrás

R. Gyuri fotója

"Az autóbérléssel kapcsolatos minden dolog nagyon kifejlett, sok egymással versengő cég van (egyre több) és rájöttek, hogy csak színvonalas szolgáltatással lehet talpon maradni. Aki vezet Izraelben, annak tudnia kell, hogy a közlekedés nagyon lüktető, nem szabad nagyon óvatoskodni, udvariaskodni, mert az itt nem divat... Az átlag szabályosan, a szabályokat betartva, kulturáltan autózik, de rámenősen! Persze itt is vannak barmok, de ha felveszi az ember a tempót, nincs baj. Nem mindig indexelnek, inkább dudálnak... a keleti és nyugati stílus keveréke. A benzin ára a különböző nevű kutaknál csak elenyészően különböző, sok kút van mindenhol.... A mai ára pl. a 95-ös benzinnek 7.60 és 7.70 között van, ami 1.65€ kb., durván 500 HUF." (Pisti Izraelből, 2013)


"Izraelben nagyon sok bosszúságot okoz a navigátor. A helyiek ugyanis minden héberül írt nevet, helyet, utcát, bármit ezerféleképpen írnak át (pl. a Qumran felirat Jeruzsálem és a Holt-tenger között vagy hatszor látható, éppen annyi módon), de a navigátorok ezekből az átírásokból mindig csak egyetlen egyet ismernek. Ebből nagyon sok bajunk volt... " (H. Juli, 2014)


3 kisgyerekes kapacitás - Kriszta fotója


,, Nagyon jó a vonatközlekedés és sokkal olcsóbb, mint a taxi. Viszont azt nagyon fontos tudni, hogy Shabbat és zsidó ünnepek alkalmával nem jár a tömegközlekedés. A Shabbat péntek napnyugtával kezdődik és szombaton a napnyugtával ér véget, ami közlekedés szintjén azt jelenti, hogy pénteken délután kb 3-ig mennek a buszok, vonatok, majd szombaton este 7-kor indulnak újra. Ilyenkor vagy a bérelt autó vagy az arabok által vezetett sherut az opció. A sherut az egy kisbusz, kb. 10 fő fér el benne, gyakorlatilag egy másokkal megosztott taxi, mely a városokon belül és városok között is jár. Az ára egy kicsit magasabb a normál buszok áránál, de jóval egy klasszikus taxi ára alatt van. Jeruzsálemben teljesen, Tel Avivban kevésbé áll meg az élet Shabbat alkalmával. Érdemes ezt észben tartani, mert a boltok, a bevásárlóközpontok és az éttermek is bezárnak. A vasárnap viszont nyüzsgő munkanap Izraelben.

Tel Avivból Jeruzsálembe utazni nagyon egyszerű: mindkét tel avivi buszpályaudvarról indulnak buszok. A Tel Aviv Central Bus Station-ről a 405-ös, az Arlozoroff buszpályaudvarról a 480-as Egged busszal tudunk utazni. A különbség az, hogy a tel avivi Central Bus Station hatalmas, a világ legnagyobb buszpályaudvara. 6 emeletes (a 405-ös a 6. emeletről indul) és sokan elveszettnek érzik magukat egy ekkora pályaudvaron. Mindkettőnek 18 NIS az ára, kb. 15 percenként indulnak, kényelmesek és jól működő wifi-vel vannak felszerelve. Shabbatkor nem járnak, olyankor marad a sherut a két város között.

2018 márciusától vonat is lesz a két város között. (2018)" forrás


Tel Avivból a Hahagana állomásról indul vonat minden 20/30 percben. Az út kb 45 perc.Arra figyelni kell hogy jóra szállj fel, érdemes kérdezni, mert van hogy csak héberül van kiírva. A jeruzsálemi vasútállomástól sétálva kb 3 km az óváros, de arra megy az 1-es villamos, ha időt akarsz spórolni. A villamos sín mentén ha lefele sétálsz, beleütközöl a várfalba. Ha csak egy nap van rá, érkezzetek korán, szép nagy a hely, és pl. az aranykupolás muszlim templom csak 1-ig nézhető meg emlékeim szerint. Van egy osztrák hospice ház, ami a Via Dolorosa sarkán van (ma hotel, van étterem is), annak van tetőterasza, kb 1000,-ft-ért pazar a kilátás 🙂 nagyon sok a szép templom (Szent Sír templom, Mária sírhelyének, születési helyé ek szentelt templom stb.) minden sarkon szebbnél szebbek vannak. Végig lehet menni a Via Dolorosán, annak a vége az Olajfák hegyéhez visz, jobbra a nagy zsidó temető, vele szemben a Getsemane kert, mellette egy gyönyörű templom. Mi egy napot tudtunk Jeruzsálemben eltölteni, 27km-t mentünk, ha tudtok, töltsetek ott többet, csodás a hangulata. Tel Avivra szerintem bőven elég egy lődörgős nap. (2023)

Árak

2023: Délben már egy szupermarketben gyűjtögethettük össze az elemózsiánkat a következő napokra. Lelkileg felkészültünk már a norvég árszintre, ezért nem sokkolt annyira, hogy a legolcsóbb helyi sör is 8 sékel, (százzal kell szorozni), de egy doboz Heinekenért van pofájuk 1220,- forintot elkérni. Ami viszont tetszett, hogy a zöldségmérő automatára elég csak ráhelyezni a cuccot és felismeri, mit szeretnénk megvenni, és érintés nélkül nyomtatja a hozzávaló címkét. forrás


Nyilvánvalóan mindenkinek más, hogy mi a drága, de azt tudni kell, hogy jóval magasabb árak vannak, mint Magyarországon. Pár példa: egy üveg víz 10 ISL, ha nagyobb boltban vásárolod 7 ISL. Egy korsó sör egy bárban 30-40 ISL. Egy tál hummus 40 ISL körül mozog. (k.a. , 2022)

1 havi átlagfizetés (nettó): 580 ezer HUF. Egy 1 hálószobás, külvárosi lakás havi bérlése: 185 ezer HUF

"Ha a legdrágább országokat akarjuk összegyűjteni, Izrael keveseknek ugrik be, pedig a legtöbb összesítésben az első 20 hely valamelyikén találjuk. Ez végül is logikus: a sivatagban vizet és ételt is nehéz beszerezni, a katonai büdzsé óriási, magasak az adók. Ezt mind tudtuk, és fel voltunk készülve arra is, hogy a brutálisan túlértékelt sékel miatt forintban gondolkodva még drágábbnak tűnik majd minden. (2014)" forrás

Pénzváltás

Ráklikkelve láthatóvá válik a friss árfolyam.

Étkezés

Mint annyi helyen a világon, Izraelben is azokat az éttermeket kell kipécézni, amelyek a helyiek láthatóan frekventálnak. Nyilván az is számít, hogy mennyire néz ki gondozottnak, gusztusosnak az adott étterem, vagy egyéb étkezőhely. Sok étteremben van étlap angolul, de ahol nincs ilyen, nyugodtan számíthatunk arra, hogy a pincér tud angolul és segít a választásban. A legtöbb étterem és gyorsbüfé reggeltől estig nyitva tart, sőt a bárként is üzemelő éttermek akár a hajnali órákig is. A nagyvárosokban nem gond nyitva tartó étkezőhelyet találni, akármikor is támad kedvünk az éhségünket csillapiítani.

Legyünk nagyon bizalmatlanok, vagy legalábbis óvatosak az olyan kebabos büfékben, ahol nincs angol kiírás. Ugyanis köretnek értelmezhetünk olyan tételeket, mint a humusz, a hasábburgonya stb. Tisztázzuk alaposan, hogy mennyibe kerül az, amit adnak nekünk. Könnyen átverik a külföldi turistát.

"Rengeteg különböző méretű és árfekvésű étterem/étkezde van és sok "utcáról" típusú is. Ismert helyi ételek, amit ki lehet próbálni: a falafel , a swarma, humusz, thina. Érdemes a piacokon lévőket is felkeresni. A jeruzsálemi piac nagy élmény, a neve: Shuk Máháné Jehudá. Érdemes még tudni, hogy a legtöbb helyen nem keverik a húsos ételeket a tejessel!!! Mindenhol van rendes beülős étterem. Sokat fejlődtek a tisztaság és a figyelmesség szempontjából, az ismert laza izraeli stílustól nem kell megijedni, egyszerűen számításba kell venni mindig azt, hogy ez egy nagyon impulzív ország, nincs fölösleges udvariaskodás, kezeit csókolom meg ilyenek! Viszont van udvarias és gyors kiszolgálás." (az Izraelben élő Pistitől, 2013)


Jeruzsálem - Mahane Yehuda piac - sütik - Kriszta fotója


"Izrael igazi kulináris olvasztótégely: a réges-régi zsidó ételkülönlegességek mellett az arab konyha csodálatos ízeinek és az Európából érkező askenázik konyhájának is virágzó kultúrája van – pizza, tészta, fondü, és kürtős kalács is van, minden mennyiségben. A kávé pedig egyenesen lenyűgöző – a mai napig nem sikerült felfedeznem, hogyan képesek ilyen, itáliai élményeket megszégyenítő selymes habot készíteni a kapucsínóhoz. A Shuk Ha Karmel a város ételpiaca. Mivel én jobban szeretek otthon sütni-főzni, mint étterembe járni, itt szerzem be a friss zöldségeket, gyümölcsöket, magvakat, datolya-mézet, az olívabogyót... és néha egy-egy nyakláncot, gyűrűt, vagy karkötőt is. Frissen facsart gránátalma dzsúsz, ropogós kenyér és sült hagyma mesés illata keveredik a levegőben, az árusok pedig egymást túlharsogva kiáltozzák: "Mangó, mangó!", "Spice, spice!", vagy épp "Yeled, bo le po!", azaz "Hé, fiú, gyere ide!" forrás

Kávé-tea - Jobb mint a Starbucksban

"Egyik jeruzsálemi étterem jobb a másiknál – bár ismeretlen fogalom arrafelé a nálunk divatos molekuláris konyha. Helyette háziasan elkészített előételek hada sorakozik középütt az asztalokon: tahini, különféle marinált és töltött zöldségek, humuszkrémek, saláták, utána hozzák a vegyes hústálakat, saslikot, muszakát, köretnek krumplipürét, rizottót, desszertnek pedig baklavát, csokoládés piskótákat és különböző gyümölcsöket (dinnye, gránátalma, fügefélék). Mind olyan isteni, akárcsak bármelyik izraeli vörösbor, a söreik azonban feledhetők. Kávéjukban az olasz vonalat hozzák. Sokszínű, változatos nép él az országban – ezt tükrözi gasztronómiájuk. És az a jó, hogy nem akarnak a megszokott európai szokásoknak megfelelni, hanem saját izgalmas ízvilágukat kínálják éttermekben és szállodáikban reggel, este, bármikor. A reggeliztetésnél nincs a hagyományos, Európában megszokott kínálat, errefelé olyan fogásokat kínálnak, amit a vallási előírások szerint a helybéliek is ehetnek: halakat, salátákat, sajtféléket, pitát, sok-sok gyümölcsöt és joghurtfélét. (2014)" forrás

Kóser meki - R. Gyuri fotója

Vásárlás

Izraelben minden olyan terméket és márkát megtalálni, amit Nyugat-Európában plusz a közel-keleti különlegességek. Természetesen judaika vásárlására mindenhol lehetőség van, de a legszebb és legautentikusabb tárgyakat a Jeruzsálem óvárosában lévő piacokon lehet beszerezni. A piaclátogatás amúgy is igen ajánlott tevékenység, szuper bolhapiacok vannak a hétvégéken Tel Aviv-ban, de a sima piacok árubősége is figyelemreméltó, egzotikus gyümölcsök és fűszerek minden mennyiségben kaphatóak. Ha már az ételeknél tartunk, akkor nem érdemes távozni az országból pár adag jó minőségű hummusz, halva (szezámból készült édesség) és egy üveg finom izraeli bor nélkül (a Judeai dombságon termelő Domain du Castel az egyik legjobb pincészet). Ezek az utolsó percekben is beszerezhetőek a Ben Gurion repülőtér boltjaiban. Figyeljünk oda, hogy pénteken délután 5-6 óra körül a legtöbb üzlet, bevásárlóközpont bezár és csak szombaton este nyit ki újra!

Kipa bolt szójátékos táblával - Kriszta fotója

,, Ha drogériát kerestek Izraelben, akkor a Super-Pharm feliratot lessétek. Nagyon jól felszerelt drogériák, még a Pupa Milano sminkjeit is megtalálhatjátok náluk." forrás


Javaslom, ha kis boltban vásárolsz (szinte sehol nincsenek kiírva az árak) kérdezzetek rá az árra. Egy vásárlás alkalmával egy üveg üdítőre rákérdezett párom, hogy mennyibe kerül, 10 ISL-t mondott a srác, a kasszánál 15 lett belőle, mire mondtuk, hogy akkor nem kérjük. Végül 10-ért el tudtuk hozni. Sajnos, sok helyen át akartak minket verni, résen kell lenni. (k.a., 2022)

Szórakozás

A legjobb tipp, amit adhatunk, hogy megérkezve az izraeli reptérre vegyünk el egy ingyenes Time Out Israel magazint és böngésszük át a városba érkezésig! Ebben mindig az aktuális koncertek, színházi és múzeumi események szerepelnek, és benne van a nagyvárosok (leginkább Tel Aviv, Jeruzsálem és Haifa) éttermi és szórakozóhelyi listája rövid leírásokkal, ajánlásokkal. A három fenti városról szóló mondás egyébként teljes igazolást nyer ottlétünkkor: Jeruzsálem imádkozik, Haifa dolgozik, Tel Aviv bulizik! És még hogy bulizik…

Egymást érik a kiülős bárok, trendi éttermek és olcsó szendvicsezők, mindenki megtalálja a maga társaságát és akkor még a híres-hírhedt tel avivi megadiszkókról még nem is beszéltem (a legmenőbbek a Wonderland, Octopus, Gossip, Mojo).

Fantasztikus környezetben, a viszonylag jó állapotban megmaradt caesareai római arénában, komolyzenei koncerteket hallgathatunk és egy éve újra megnyílt Tel Avivban a csodálatosan felújított Habima Nemzeti Színház, ahol kortárs tánc és színházi darabokat játszanak.

Közbiztonság

Az utazásunk alatt végig “biztonságban éreztük magunkat”. A kötelező katonai szolgálat miatt sok a fegyveres katona az utcákon, de nagyon kedvesek, segítőkészek. (k.a., 2022)

Nyilván a közbiztonság említésénél nem felejthetjük el az ország geopolitikai helyzetét és történelmét, de jelenleg semmilyen, a biztonsági helyzetet befolyásoló esemény nincs. Utazás előtt mindig tájékozódjunk az aktualitásokról a külügy honlapján!

A sorok írója évek óta jár az országba, de soha sehol nem történt vele semmilyen negatív dolog a leégésen kívül. A nagyobb boltok és pályaudvarok bejáratánál biztonsági ellenőrzés van, de ez csak egy pár másodperces rutin csomagellenőrzés. Turistáknak semmilyen formában nem ajánlott, hogy a gázai övezetbe vagy a környékére látogasson (érdemes elkerülni Sderot és Askelon izraeli városokat, nincs semmi látnivaló, viszont túl közel vannak gázához.).

Ciszjordánia látogatható, érdemes tudni azonban, hogy bár nagy részén az izraeli erők szavatolják a biztonságot, de egyes nagyvárosok és környékük, ilyen Betlehem és Jerikó is, teljes mértékben palesztin igazgatás alá tartoznak és így, az utazóknak fokozott biztonsági kockázatot jelentenek! Názáret Ciszjordánián kívül, izraeli területen fekszik és teljesen biztonságos.

Kíváncsiságból sem ajánlatos felkeresni az ultra-ortodox zsidónegyedeket (Mea Shearim a leghíresebb Jeruzsálemben), nem nézik ugyanis jó szemmel a nem megfelelően öltözött turistákat, ha pedig szombaton vagy valamilyen ünnepkor megyünk (ebből pedig, számos van az év során) akkor atrocitás érhet minket dohányzás, mobil használat vagy a fotózás miatt.

Általánosabb szabályként soha se hagyjuk a bőröndjeinket őrizetlenül, és ha ilyet látunk, jelezzük az illetékesek felé! A köztörvényes bűnözés szintje átlagos európai szinten van, az utazó még éjszaka is biztonságban érezheti magát a városokban.

R. Gyuri fotója


,, Többen kérdezték, nem félek-e két gyerekkel Izraelbe, pláne Palesztinába átmenni. Lehetünk rosszkor rossz helyen, elismerem, de ugyanígy lehetünk rossz helyen Londonban vagy Madridban is. Talán paradoxonnak tűnik, de az állandó biztonsági para, katonai jelenlét miatt kevés biztonságosabb hely van ma a világon Izraelnél. Az utcák biztonságosak, nem ütnek le és nem rabolnak ki. És nem, a palesztin részeken sem! Bár az izraeli propaganda igyekszik elhitetni, hogy ott nagyon veszélyes egy turistának is, ez nincs így. (2017)" forrás


,, Sokan kicsit tartanak az ország meglátogatásától, hiszen itthon valamiért sokakban az a tévhit él, hogy nem biztonságos, de a palesztin területeket kivéve talán biztonságosabbnak is mondanám, mint Magyarország egyes részeit. Nem is csoda, hiszen úton útfélen fegyveres őrök és minden utcát átvilágító kamerák ügyelnek a biztonságunkra. Sokaknak ijesztő ez a sok fegyveres, ám szerintem egyáltalán nem zavaró és gyorsan hozzászokik az ember szeme, sokkal inkább azok a fiatal sorköteles fiúk és lányok riasztanak meg, akiknek a vállán szintén ott lóg a gépfegyver. Nem egyszer eszembe jutott, hogy mi van, ha bekattan az egyik tini? De bízzunk benne, hogy jó neveltetésben részesültek és a rendszerben nem lehet hiba 😉(2019)" forrás

Ata fotója

Magyar külképviselet

Nagykövetség és Konzulátus Tel-Avivban:

 • Cím: Tel-Aviv 6266108, Pinkas St. 18. (PO Box 22197)
 • Előhívó: (00)-(972)-(3) - Telefon: (00)-(972)-(3)-545-6666 - Ügyelet: (00)-(972)-54-454-6601
 • Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: dr. Nagy Andor - E-mail: mission.tlv@mfa.gov.hu
 • Konzul: Trombitás Zsófia, Végh Roland - Konzulátus e-mail címe: consulate.tlv@mfa.gov.hu
 • Konzuli kerület: Izrael Állam, Palesztina

Van egy tiszteletbeli konzulunk is Tel-Avivban, David Wiernik személyében:

 • Cím: Hanadiv str. 71, Herzliya, Izrael - Előhívó: (00)-(972)-(4) - Telefon: (00)-(972)-(4)-626-5080 - E-mail: david@gpsmore.com

Egyéb hasznos információk

 1. Izraeli shékelt itthon nem minden váltónál lehet váltani, érdemes eurót vagy dollárt vinni és már a repülőtéren beváltani, de rengeteg pénzváltó üzemel egyébként mindenhol. A kártyás fizetést széles körben elfogadják.
 2. Érdekesség: Az izraeli papírpénzen Braille-írás van, így a vakok számára beazonosíthatók a címletek.
 3. Tartsuk fejben, hogy péntek estétől szombat estig az üzletek, éttermek, a tömegközlekedés jó részt nem működnek!
 4. Tel Avivban ingyenes lesz a WIFI a köztereken (link)
 5. Felmerül a kérdés, hogy az izraeli bélyegek hátulján lévő enyv kóser-e. A válasz: igen.
 6. Az Izraelben hazsnálatos konnektor három keskeny, szögletes profilú lábbal rendelkezik. 1989-es módosítása óta a nem földelt C típusú "Europlug" csatlakozó bedugható.
 7. A reptéren vettünk SIM kártyát, 8 napos korlátlan netes kártya 200 ISL volt. (2022)

,, A belépődíjak a közepes-drága kategóriába esnek a magyar viszonyokhoz képest, 20-30 sékel/belépővel kell számolni látnivalónként, de pl. ha felvonóval akarunk a Masada hegyre menni az már 75 sékel. Két dolog mindig ingyen van Izraelben: a nyilvános wc, és – bocsi, hogy egy mondatba teszem – az éttermekben is általánosan elfogadott a menü mellé egy kancsó ivóvizet kérni. Hja kérem, a sivatagban más a vízhez való viszony, ott ingyen van." forrás

Fotóegyveleg

Kriszta fotója

Bar Refaeli világhírű izraeli szupermodell (Leonardo di Caprioval is járt, de végül egy Tel-Aviv-i üzletemberhez ment hozzá)

Vissza az elejére


Kommentek

úti kritikus, 2020. 02. 06. 10:36
Máriának:
4 ezer új sékel az elég lesz, ha nem vásárolnak drága dolgokat.


Mária Vargáné Csiri, 2020. 02. 06. 10:23
Sziasztok! Májusban 8-napra csoportos Izraeli útra megyünk.Szállás, kaja az árban, 2 főre mennyi új sékelt érdemes kiváltani.Lesz hol tengeri pancsi is, és ott lehet vásárolni, szerinted mennyi pénzt váltsak át. Én 4 ezer új sékelre gondoltam elég lesz??Köszi ha válaszolsz.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon