ÚTIKRITIKA.HU / Málta


Málta

Málta felfedezése | Főváros - Valletta | Vittoriosa | Megalitikus templomok | Mdina | Marsaxlokk |Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

St Paul's-öböl kikötője - b.h. fotója

Málta felfedezéséről általában

A kis méretéhez képest Máltán meglepően sok a látnivaló, szinte végtelen a templomok, erődök, mór és arab házak, szélmalmok, kikötők, lagúnák és lovagkori kastélyok sora. Az átlagos 7-10 napos máltai nyaralásba nehéz belerakni időben és energiában ennyi történelmet, kultúrát, építészetet és természetet. Az úti kritikus nem szándékozik bármely, Máltáról szóló útikönyv pótléka lenni. Néhány látnivalót, "fő csapást" emelünk ki azzal a szándékkal, hogy segítsünk a behatárolt időkereteken belüli szelektáláshoz.

Málta körülhajózása

Méltán népszerű ez a program az ide látogatók között. Sliemából indul a hajó, mivel a sziget nem túl nagy , megállnak több népszerű látványosságnál egy kis pancsolásra. Fürdés, sznorkelezés, ebédeltetés a programpontok és délután hatra már újra Sliemában van a csoport. Jó program nagyobb gyerekekkel is.

"Málta nem egy kifejezett nyaralós, strandolós, napozós sziget. Nemcsak azért, mert kevés a homokos strand és macerás a sziklák között strandolni, hanem azért, mert annyi a látnivaló, hogy sajnáljuk az időt a napozásra! Lehet a szigeten delfinekkel úszni. Gyerekeknek 8 éves kortól. Máltán és Gozón számos filmet forgattak: be lehet fizetni egy egész napos túrára (kb. 60 EUR), melynek során végigjárják a forgatási helyszíneket. A Popeye falut pl. teljesen épen meghagyták, az útról is látni a színes kis háztetőket. A gozói Kempinski hotel melletti kőfal a Trója c. filmben látható.

Városaik neve is beszél hozzánk:

  • Marsaxlokk: délkeleti kikötő

  • Marsalform: kikötő + kemence – hagyományosan sok pékség van a városkában

  • Zebbug: olajbogyó

  • Rabat: külváros

  • Melieha Bay: sólepárló

  • Filfla (szigetke): borsszem

(Andi, 2015)


"Rengeteg gyönyörű hely van a szigeten, érdemes rá időt áldozni és kirándulni. Nagyon jól kiépített buszhálózat van, sajnos az EU szabványok miatt a régi színes retró buszokat kivonták a forgalomból (itt-ott azért még láthatunk belőle néhányat, mert pl. trafikot csináltak belőle), így teljesen modern, új buszok vannak. Azért ennek is van előnye, mindig előre bemondja, hogy mi lesz a következő megálló, így a turista is biztosabban közlekedik. A főváros és környékén, ahol sűrűbben vannak a települések, 10-20 percenként járnak a buszok. A buli zónából, Pacevill-ból Bugibba, Qawra részre minden órában van busz egészen hajnali 3 óráig. Nem árt, ha van nálunk aprópénz, eléggé nehezményezik ha pl. 20 Eurósból kell visszaadni. A messzebb levő településekre kicsit ritkábbak a járatok, de ha előre tájékozódunk, tudjuk hozzá igazítani a programot.

Aki kicsit bevállalósabb, érdemes autót bérelni, kb. 20-25 EUR naponta. Nagyon jó az utak minősége, a helyiek a rendszámból tudják, hogy melyik a bérautó és melyik nem. Ezért állítólag toleránsabbak a bérautósokkal, tudják, hogy nehézséget jelenthet a másik oldali közlekedés. Mindenképpen érdemes átmenni Gozó szigetére egy napra. Itt található a híres Azure Window, azaz kék ablak, ez egy csodálatos sziklavilág. Jó idő esetén van lehetőség csónakokkal kihajózni a tengerre, napsütéses időben gyönyörű látvány. Egyes programok kínálnak jeep safarit is, állítólag ez is felejthetetlen élmény.

Jó idő esetén van lehetőség Cominó szigetére is áthajózni, a sziget legnagyobb látványossága a Kék Laguna. Kristálytiszta víz, fehér homok… Aki elmegy Cominóra, annak tulajdonképpen felesleges a Blue Grottóhoz, (Kék barlanghoz) és fordítva is, mert kb. hasonló élményben lesz része. Érdemes a 2 program közül egyet választani. Aki szeret gyönyörű környezetben strandolni, annak talán Cominó a jobb választás. Aki viszont látni is szeretne, a Blue Grottós program a jobb választás, ugyanis a legtöbb iroda összeköti Marsaxlokkal a programot. A transzferidő nem kevés hiszen a sziget, legdélebbi pontján van, de a látvány megéri." (Krisztina, Vista Győr, 2013)


"Három irányban is járnak hop on hop off buszok, szóval minden lényegeset el lehet valamelyikkel elérni. A North Route járat érinti Mdinát. 20 euró az egynapos, korlátlan használatú jegy. 37 euró a kétnapos." (2015)


,, Voltak dolgok amin meglepődtünk. Ilyen volt például a buszoknak való integetés, különben meg sem állnak a buszmegállókban és ott marad az ember hoppon, a napon ácsorogva és várakozva. Viszont Máltán az egyik legjobb a sok strandon és látnivalón kívül, hogy ezeket autóbérlés nélkül is meg lehet tekinteni. Mi is megvettük a heti bérletet, ami mindenre érvényes volt és klímás buszokban utazhattunk egész héten. (2016)" forrás


,, A máltai buszközlekedés egész jól átlátható és turisták számára szerintünk nagyon ideális. Persze vannak késések, de a nyaralás alatt azért ez bőven belefér. Szuper táblákkal jelzik a járatok számát, hogy mikor érkeznek, hova mennek. Nagyon egyszerű eligazodni. Igazi felüdülés az ázsiai vagy olasz buszozáshoz szokottaknak. (2018)" forrás


,, A településnevek, utcanevek, buszmegállók nevei mind máltaiul vannak, amiknek a kiejtéséről fogalma sincs az embernek ha pl. kérdezni szeretne valamit... A feliratok általában mindenhol angolul vannak, egy-egy helyi közlemény, figyelmeztetés máltaiul, esetleg 2 nyelven...(2018)" forrás

https://joyofmalta.com/

Főváros - Valletta

Málta kedves, bájos fővárosában toronyházak helyett erődöket, plázák helyett kis utcákban rejtőzködő trendi butikokat és eldugott éttermeket találunk. Sokaknak külön kedvence a Nagy Kikötő (Grand Harbour), mely befogadja és üdvözli a francia, olasz, spanyol és afrikai hajókat, vitorlás versenyek helyszíne és fantasztikus látványt nyújt egy 16 századi, törökök ellen épült erődről. Ez utóbbi a Screberras hegyről tekint le a kikötőre vigyázó szemeivel. Az erőd elődjét a törököktől a máltai lovagok védték hősies küzdelemben, és bár a harc végén új erőd építésébe fogtak, ez a hősies harc nemcsak Máltát mentette meg a megszállástól, de talán egész Európát is. A város ezután a hős Johannita lovag, Jean Parisot de Vallette Nagymester után kapta nevét és lett Málta fővárosa. Valletta hivatalos honlapjáról minden gyakorlati és információs anyag elérhető.

Valletta városfalon belüli teljes része az Unesco világörökségnek része. Semmiképp se hagyjuk ki máltai programunk során, 1 napi strandolást mindenképp érdemes Vallettára cserélni, kulturális, építészeti, gasztronómiai és történelmi élményekkel leszünk sokkal gazdagabbak. Valletta óvárosának vonzereje elsősorban a csodás fekvéséből adódik, ugyanis három oldalról a tenger és méltóságteljes erődítményfalak határolják. Valletta olyan város, ahol kellő időt kell szentelni az utcai improvizálós sétálgatásra. Nem nagyváros, mindössze 9 hosszanti és 12 keresztutcából áll. Éppen a kicsi mellékutcákban érdemes megkülönböztetett figyelmet szentelni a régi házak zárt balkonjaira, amelyeket számtalan formában építettek és dekoráltak. A nyári melegben, a keskeny mellékutcákban ráadásul élvezni lehet az árnyékok oltalmát, és amúgy a tömeget is el lehet kerülni.

Nyilván a turista végig akar sétálni az üzletekkel teli gyalogos utcán, ami a városkaputól a Szent Elmo-erődig húzódik el. A város legjelentősebb utcája a népszerű, lejtős Republic Street, amely tele van műemlékekkel, templomokkal, múzeumokkal. Hitelesebb, régiesebb hangulatú utca, az Old Bakery Street, ahol nincs annyi üzlet, viszont sok a műemléképület. Érdemes egyszer Vallettába látogatni a hétköznap délutáni mozgalmasságban, és másodszor vasárnap, amikor üresek az utcák, és nagyobb nyugalomban lehet szemlélni az épületeket. A városkapu melletti vasárnapi piac viszont nem érdemel figyelmet, mert többnyire gagyi cuccokat árulnak. Érdekesebb a városközponti hétköznapi, szokványos piac.

Barakka kert

A Vallettát körülvevő városfal tetején romantikus regénybe illő helyszínt találunk: szökőkutak és virágos kert - ezt hívják Felső Barakka-kerteknek, mely szépsége, tisztasága és a kilátás miatt a legalkalmasabb hely, ha a városlátogató túra során egy kis pihenőre vágyunk. Letekintve a Grand Harbour, szemben 4 félsziget. A kilátó jobb szélén alattunk szakadék, páratlan látvány, a túloldalán már a Vallettával szomszédos Florianát látjuk (praktikus infó, hogy a kertben egy tiszta mosdó is van, ami jól jön egy városnéző túrán).

A Barakka kert nem volt mindig az erőd része, hiszen a város védelméhez nem gyönyörűen telepített kertre volt szükség. Régen ez a terület a lovagok kiképzési helyszíne volt, a britek pedig szobrokat helyeztek itt el, aminek hagyományát a máltaiak megőrizték. Valletta végtelen, kéktől ölelt homokszínébe itt beolvad némi zöld, és a virágtenger ezernyi színe. Kattoghatnak a fényképezőgépek!

Szent János társkatedrális

Valletta sakktáblaszerűen elrendezett utcái közt, szinte a mértani középpontban, találjuk a Triq il Repubblika (triq = utca) királyaként a város leghíresebb katedrálisát, a Szent János társkatedrálist. „Társa” Mdinában található, ahol Málta mindenkori érseke lakik.

A Szent János társkatedrálisban olyan dózisban kapjuk a történelmet, amit nem könnyű feldolgozni. Túlcsordul itt a barokk, a középkori túldíszítettség talán túl sok a szemnek elsőre. Elmerülünk a középkor világában, amikor felfedezünk olyan kincseket, mint Caravaggio, Szent János lefejezése című freskója, mely Málta talán legértékesebb kincse, (innen nyílik a Caravaggio Múzeum), vagy a falakon körbe futó családi címerek és a főhajón keresztül futó márvány kockák alatti lovagi sírkamrák. A főhajóból nyíló kis kápolnákat az egyes lovagi nyelvcsoportoknak (langue-k) szentelték. A Szent János társkatedrális aktív vallási funkciója mellett (még a hétköznapi miséken is telt ház van), rendszeresen otthont ad koncerteknek, kórusfesztiváloknak. Ha a nagy tömeget el akarjuk kerülni, érdemes ebédidőben menni.

Vasárnap és ünnepnapokon zárva, egy felnőtt belépő 6 euró, gyerekeknek 12 éves kor alatt ingyenes.

Nagymesterek palotája

A Grand Master’s Palace miként a múltban, ma is fontos döntések színtere Máltán. Itt ülésezik a máltai parlament minden csütörtökön, és aznap a palota nem látogatható. Itt van a mindenkori máltai köztársasági elnök hivatalának székhelye is. Reneszánsz stílusban épült épület, legfőbb vonzereje (tekintélyes megjelenése mellett) hogy a Johannita Lovagrend lovagi páncéljai teljes fegyverzetben állnak sorfalat a grandiózus épület alsó szintjének folyosóin. Kisfiúknak (talán kislányoknak is) maradandó élmény lehet, hiszen kedvenc meséiket eleveníthetik meg az életnagyságú páncélos lovagokkal (vagy épp páncéljukba bújva) harcolva. A lovagi páncélok érdekesek, de ezzel együtt is nem több, mint pár órás program Máltán. A palota főbejárata a Triq il Merkanti-ról nyílik, csütörtökönként nem látogatható. A felnőtt belépő 10 euró, gyerekeknek 6 éves kor alatt ingyenes.

"Málta fővárosa Valletta nagyon hangulatos, ajánlott felkeresni a Barakka kertet, ahonnét gyönyörű kilátás nyílik a nagy kikötőre. Innét lifttel ( kb. 1 EUR) le tudunk menni a kikötőbe, a Waterfront sétányon érdemes egy ebédet elfogyasztani, nagyon jó kis éttermek vannak. Színes ajtós házakkal, üzletekkel. Itt kötnek ki a luxushajók, amikor Máltára érkeznek. Valletta nem kifejezetten arról híres, hogy rengeteg látnivaló van, inkább a hangulata az, ami megragadja az embert. Érdemes sétálgatni a zegzugos utcákban, nézelődni. Valletta kb. egy félnapos program, de ha már itt vagyunk, mindenképpen keressük fel a három városok valamelyikét, mondjuk Birgut. Sétálni egyet a kikötőben, a sikátoros utcákban. Nagyon jó fotótémákat találunk itt." (Krisztina, Vista Győr, 2013)

Málta Három Városa (Cottonera)

Málta Nagy Kikötőjének Vallettával szembeni oldalán, 1-1 félszigeten található a három középkori város, Birgu (Citta Vittoriosa), Isla (Citta Senglea Invicta) és Bormla (Citta Cospicua). A legenda szerint ők Málta legősibb városai, melyek hűbérurak uradalma alatt álltak, majd a Szent János Lovagrend első otthonai voltak, palotái, erődjei és templomai régebbek, mint Vallettáé, hiszen az „csak” az 1565-ös nagy ostrom után jött létre. A Három Városokat tekinthetjük tehát az ősi Málta fővárosának. Miután Vallettából az 1-es, 4-es vagy 6-os buszokkal megérkeztünk, természetesen innentől gyalogosan körbejárható a Három Városok mindegyike. Autóval csak a helyi lakosok hajthatnak be, a turisták busszal vagy vízi-taxival a Valletta Waterfrontról érkeznek. A taxik Birguban (Vittoriosa) állnak meg.

Vittoriosa

Egyes vélemények szerint Valletta és Mdina mellett Vittoriosa Málta legszebb középkori városa. Történelméről annyit érdemes tudni, hogy itt már a lovagok Máltára érkezésekor voltak nemesi házak, ún. auberg-ek, amelyeket az azonos nyelvi családhoz (langue-hoz) tartozó lovagok vettek birtokba (pl.: Német Auberge, Francia Auberge, stb.). A félsziget csücskében a várost védő Szent Angyal erőd magasodik a kikötő fölé. Az erődöt is számos támadás érte, újítása, renoválása a mai napig tart. Néhány további nevezetesség, melyet a zegzugos utcákon sétálva megnézhet a szépségekre éhes utazó: Szent Lőrinc templom, „Notre Dame” kapu (Couvre Porte), Inkvizítori palota és a sportot kedvelőknek a Vittoriosa Regatta Club evezős versenyei.

Senglea

Vittoriosa mellett nyúlik az öbölbe Senglea, azaz l’Isla városa. Itt különösebben érdekes máltai látnivalókat nem találunk (na jó, ez persze nem igaz, mert templomot itt is találhatunk, a Szent Fülöp-öt), de gyönyörű a rálátás Vallettára és Florianára a Senglea Point-ról, ami egy kicsike park a félsziget csücskében. Sengleában élnek a kevésbé jómódúak (ellentétben Vallettával, ami a máltai gazdagok trendi lakhelye). A dokkok közelsége miatt sok épület dőlt romba a bombázások során (és a Három Városok, Valletta és Floriana utcáin is) a világháborúkban, és bár az újjáépítés az ötvenes évek végére úgy, ahogy befejeződött, azért még mindig sok a romos, üres, eladásra kínált ház Senglea-ban, ugyanis a fiatal máltaiak elköltöztek Málta forgalmasabb, élhetőbb városaiba.

Valletta és környéke, mint említettük, 1 napot mindenképp megér, megrögzött városlátogatóknak erősen ajánlott Floriana és a Három Városok is, de ha ez már soknak tűnik, akkor szűkítsük a kört Valletta városfalon belüli részére, ezt semmiképp ne hagyjuk ki.

"Elállt a lélegzetem Málta tipikus építészeti elemeitől, a zárt, színes fabalkonoktól. Az ember rögtön odaképzeli magát valamelyikbe, ahogy hunyorogva végignéz reggelente a tengeren a kezében egy bögre tejeskávéval. És aztán csak sétáltunk és sétáltunk órákon át: Városkapu, Szent Jakab-erőd és a Szent János-bástya, Lovagok szállása, Régészeti Múzeum és a Szent János-katedrális a csodálatos Caravaggio-festményekkel. Nem csoda hát, hogy mindezek után egy jó órát ücsörögtünk csöndben, szinte már meghatódva a nyugalmas Barakka-kertekben." forrás


Málta 5D mozielőadás

"Malta 5D: Vallettában, a fővárosban, a Szent János Társkatedrálishoz nem messze található. 5D mozielőadás, mindössze 20 perc. Először úgy gondoltam, ez egy felesleges program, hát látom én a szigetet a saját szememmel is, minek ide a mozi!? Na hát tévedtem! Nagy élmény! Az 5D jelen esetben azt jelenti, hogy a 3D-hez illat élmény (pl. a friss máltai kenyér illata) társul és némely jelenetnél megmozdul a székünk. Amikor egy ágyúgolyó suhan felénk plusz megmozdul a szék, na akkor van nagy sikongatás. A sziget történelmét foglalja össze, magával ragadó, megható módon. Akár a sziget bejárása előtt, akár az utolsó máltai napunkon, mintegy méltó befejezésként, összegzéseként a látottaknak." (A. Andi, 2015)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Megalitikus templomok

Paola és Tarxien

Vallettától szintén nem messze (a 15, 20 vagy 29-es buszok bármelyikével) egy pillanat alatt Frédi és Béni, a két kőkorszaki szaki birodalmába érkezhetünk. Persze a hely ettől sokkal komolyabb, nem is akarjuk elviccelni, hiszen itt még az egyiptomi piramisoknál is régebbi, ember alkotta építményeket, úgynevezett megalitikus templomokat találunk. Szintén az UNESCO világörökségének része Máltán, a kívülről szinte eldugott, jellegtelen házak között megbúvó Hypogeum nevű, mindössze 100 éve feltárt, de több mint 5000 éve épített, közösségi jellegű hely, amit a kőkori emberek állati csontok és más kőeszközök segítségével vájtak a sziklaoldalba. A Hypogeum 3 szintes, a legalsó 11 méterre a föld felszíne alatt található.

Mivel naponta maximum 80 vendéget engednek be ebbe a látnivalóba, nyári időszakban akár 1-2 hónappal előre érdemes interneten helyet foglalni, pl. a Booking Heritage Malta oldalán (télen könnyebb a bejutás, de érdemes azért ilyenkor is megnézni a foglaltsági táblát előre). Fontos tudnivaló, hogy 6 éven aluli gyerekeket nem engednek be, még kísérettel sem, és klausztrofóbiában szenvedőknek sem tanácsos a Hypogeum látogatása.

Mint látható, egy egész család esetében ez már komoly kiadás, ám egyedülálló élmény annak, aki a régészet és a kőkori történelem szerelmese. Aki nem rajong különösebben egy halom összetákolt, ámde 5000 éves ember alkotta kőhalomért, annak kihagyható. Kb. 400 méterre a Hypogeumtól található Tarxien és annak megalitikus templomai, melyek a prehisztorikus korszak legrégebbi ember által létrehozott építményei. A templomot alkotó kövek némelyike a 20 tonnát is meghaladja, elképzelhetetlen, hogyan mozgatták őket pusztán emberi és állati erővel.

A 4 egymás mellett álló templom romjai mind a neolitikum emberének termékenység kultuszáról árulkodnak. A bejárat utáni első templom romjainál egy valaha volt több mint 3 méteres kövér, női torzót látunk, és több számos faragott és kőbe vájt képen is a termékenység szimbólumai, valamint állatképek jelennek meg. Aztán a termékenység kultusz lecsengésével (i.e. 2500 tájékán) a helyet holtak tetemének elégetésére használták, majd teljesen mellőzött lett, végül 1905-ben fedezték fel újra és ekkor indultak meg az ásatások, renoválások. Az eredeti falba vájt domborműveket ma sátortetők és kerítések védik, a kiásott leletek nagy része pedig, a vallettai Régészeti Múzeumban található. Szintén nem ideális program gyerekekkel. Egyes vélemények szerint nem éri meg a 6 eurós jegy árat, mivel a tárlat fele renoválás alatt van éppen, és nehéz odatalálni, mert félrevezetők az utcatáblák. Az elszánt turistákat ez ne riassza el.

Fotó by Vörös J.

"Senki sem tudja, valójában kik voltak ezek az emberek, akik ezeket a monumentális kőtemplomokat felhúzták a puszta erejükkel, és vajon miért tűntek el hirtelen a föld színéről? Őszintén, minél több ilyen misztikus helyet látogatunk meg Máltán, annál inkább kezdünk hinni a földönkívüliekben…"


"Ami miatt az elején írtam arról, hogy milyen hatással vannak rám az ókori Görögország emlékei, az az, hogy furcsa módon bár vonzottak a máltai megalitikus korszak emlékei, mégsem éreztem azt, amire előtte számítottam. Ennek talán az lehetett az oka, hogy annyira keveset lehet tudni róla: a könyvekben, honlapokon is rengeteg a feltételezés, a "talán", és nincs is annyira publikálva a dolog, Máltáról nem a többezer éves templommaradványok jutnak az ember eszébe először, így nem volt meg az a fantáziavilág, amibe bele tudtam volna illeszteni a látottakat. Mindezek ellenére örülök, hogy megnéztük, és remélem, hogy ha még egyszer eljutunk a szigetre, lesz alkalmunk megnézni a Hypogeumot is." forrás

Mdina

Mdináról és az ottani látnivalókról külön aloldalon írunk - itt, szép fotókkal

Casa Inguanez

Két perces pihenő program, csak érdekességképp: kicsit továbbhaladva befelé találjuk ezt a palazzot, érdekessége - azon túl, hogy Málta egyik legrégibb nemesi családja élt itt - a vele szemben álló bencés rendház, amelyben 29 apáca él, akik soha nem jöhetnek ki, és látogatót sem fogadhatnak. Egy fotó és mehetünk is tovább.

Szent Pál katakombák

6 eurós belépőjegyért cserébe szinte egy teljes földalatti város megtenintése.

Bástya tér

Lélegzetelállító panorámáért és fotóalbumba készülő összeborulós máltai portrékhoz tökéletes beállításért sétáljunk el a Bástya térre, a városfal legmagasabb pontjára. Körbe tekintve gyakorlatilag egész Málta belátható. Lehet álmodozni, romantikázni, megpihenni. Középkori "pletykák" szerint Publius (későbbi máltai püspök, Szent Pál kereszteltje) innen látta meg, amint Szent Pál épp hajótörést szenved (remélhetőleg ilyen borzalmakat nem fogunk látni, de a kilátás tényleg megéri).

Máltai lovagok kiállítás (The Knights of Malta)

Ha Vallettában nem lett volna elég a lovagokból, vagy valami miatt kihagytuk a városnéző túra programjából a Nagymesterek palotáját, akkor itt, Mdinában is találkozhatunk velük. Páncélos máltai lovagok és fegyverzetük életnagyságban, történetüket pedig, meghallgathatjuk audiovizuális vezetés mellett, több nyelven. Nyitva minden nap.

"Mdinát, a csendes várost, legszívesebben éjszaka/hajnalban szeretem meglátogatni! Az erődre emlékeztető egykori főváros labirintusszerű utcáin ilyenkor nyoma sincs a nappali tömegnek, van viszont friss levegő (az ország talán legmagasabb pontja), remek kilátás a szigetre, és pastizzi (máltai sós péksüti) a rabati non-stop sütödéből, ami egy átbulizott éjszaka után tökéletes reggeli." forrás


"Mdinába már gyorsan odaértünk, ahol a várfallal körülvett óváros szűk sikátorai igazi középkori hangulatot árasztottak, szinte azt várta az ember, hogy egy lovag mikor lép elő egy sarok mögül. A Katedrálist hamar megtaláltuk, így a vallettai katedrális helyett itt már meg tudtuk nézni a Templomos lovagok sírjait. A sírok fedele egyben a katedrális padlója és a színes márvány-mozaik fedlapok bámulatos változatosságot mutattak. A szimbólumok sokfélesége és rejtélyessége igazán feledhetetlen és kihagyhatatlan látványt nyújtottak. A katedrális előtt a várt ránk a csapat korábban induló fele, akik utat mutattak a híres Fontanella cukrászda felé, míg ők a börtönmúzeum izgalmait akarták megtekinteni. A cukrászda a várfalon van, ami egy igazán egyedi hangulatot ad a helynek, a kilátás a csepergő eső ellenére pazar, a világhírűnek kikiáltott csokitorta pedig a hírnevéhez méltóan fenséges volt." forrás


"Mdina (kiejtve ‘imdina’) Málta első (fő)városa. Amolyan ablak a múltra. A város határát ma is a városfalak alkotják, és lakossága mindössze annyi, amennyien a normann és barokk korszak között épült házakban elférnek. Igazi időutazás a mészkő házak között a mészkő utcákon járni, a házak díszítése Málta történetének különböző időszakait idézi, és autóval csak külön engedély birtokában lehet behajtani. A város teljes szélességében besétálható 10-15 perc alatt. Mégis olyan különleges hangulata van, hogy szinte sosem bírtuk ki, hogy ne nézzünk be. Ez az a város, ahol még a rendőrség épülete is barokk. A társkatedrális a vallettai Szent Jánossal közösen viseli a katedrálisi címet, ami ritkaság. A templomot Lorenzo Gafà, Málta egyik leghíresebb építésze tervezte az 1693-as földrengés után, és vallettai társához hasonlóan a padlót lovagok sírkövei alkotják.

Első ízben ráadásul este voltunk ebben a kisvárosban, amikor turisták nélkül, csak a helyiek között mászkáltunk el a bástyáig, ahonnan szó szerint Málta egyharmada látszik. Nagyon szeretem ezt a kilátást, és nagyon hasznos lehetett egészen az újkorig, amikor még idegen támadókra lehetett számítani a tenger felől. Aki teheti, mindenképp menjen el Mdinába! A látnivalókon kívül számomra egész Máltát is jelképezi ez az ódon mészkőváros. Málta első települése, minden korszakból." forrás

Szállás Mdinában

Itt most könnyű dolgunk van, gyakorlatilag egyetlen igazi szállodája van Mdinának, az viszont egy igaz 17. századi palazzo, a Xara Palace, mely vendégül látja a hollywoodi sztárokat is történelmi filmek forgatása alatt. Ha szemfülesek vagyunk, akció idején már 200 euró körüli áron mi is foglalhatunk 2 ágyas szobát. Ha belefér a nyaralásba, javaslunk eltölteni egy éjszakát Mdinában (vagy Rabatban) mert egy éjszakai séta a város középkori falai közt felejthetetlen élmény, összehasonlíthatatlan a nappali, turista tömeggel együtt hömpölygő városnézéssel… ilyenkor a néptelen éjjeli sikátorokban az ember szinte érzi a lovagok szellemét. Szállás foglalásában segít ez a link. kritikus.

Marsaxlokk

(márszáslok)

Nagyon cuki kis halászfalu, piaccal, sétálni, éttermek, isteni tengeri herkentyűkkel.


"…és itt vagyunk! Elérkeztünk Málta azon nevezetességéhez, ami Párizsban az Eiffel torony, Londonban a Big Ben, New Yorkban pedig a Chrysler Building… amiről még annak is Málta jut eszébe, aki soha egy sort sem olvasott róla és nem is járt itt. Igen, a piros-kék-sárga halászcsónakok! Ha nem ugrik be egyből, egy kis segítség:

Nem lehet nem szeretni őket, bájosak és vidámak, ahogy Marsaxlokk félszigettől ölelt kikötőjében a máltai halászokat őrzik és szolgálják. Több alakban ringnak a vízen, de a leggyakoribb a luzzu: mindkét vége felé csúcsos alakú halászhajó. Máltán minden hajó oldalán egy ún. Ozirisz-szem őrzi a halászokat a tenger gonosz szellemeitől és ördögeitől (valamint a vihartól, a gyenge fogástól és mindentől, ami rossz).

Málta lakosait kb. 80%-ban a marsaxlokk-i halászok látják el friss hallal, így adta magát a lehetőség, hogy falu szerte, illetve főleg a kikötőben sorra nyíljanak meg a jobbnál jobb haléttermek. A helyi halászok naponta szállítanak, többek közt a vallettai halpiacra is friss árut, de vasárnaponként helyben is nyitva a halpiac, a helyiek és persze a turisták nagy-nagy örömére! Persze a halpiac nemcsak érdekes látvány a magyar turistának, hanem szagélmény is, kuriózum a kevésbé felkészülteknek...

Sajnos az öböl túlpartján belelóghat a képbe egy nemrég épült erőmű, egyszerűen hagyjuk ki a fókuszból. Vallettából, Sliemából és még jó néhány városból érkezhetünk busszal, vagy ha már megvan a bérelt autónk, akkor természetesen úgy is. Az utak rosszak, ez általános jelenség Máltán, jobb kormányhoz nem szokott utazók maradjanak inkább a busznál. Biztonságosabb.

Az utazónak nagyjából egy órányi városnézés és kultúrsokk után mindig jön az érzés, hogy hol lehetne enni egy jót. M’xlokk kikötőjében, ahogy említettük, számos halétterem található, az egyik ezek közül a La Capanna családi étterem, igaz, hogy a turista övezetben, de igazán autentikus seafood kínálattal, és ami itt nem is meglepő, minden friss! Az árak elfogadhatóak, az adagok pont jók.

Az ízletes halételeket és egy jó kávét követően jól eshet egy séta a Birzebugga felé vezető úton, itt láthatjuk a Szent Lucián tornyot, mely előzetes kérésre látogatható (tengerészeti iskola működik benne jelenleg), igazán impozáns látvány, és jó tudni, hogy még Napóleon is partra szállt itt, talán az erőd körül található számos acél horgony egyike az ő hajójáról maradt itt az utókornak…" forrás

Miasszonyunk plébániatemploma - V. Jancsi fotója

,, Sajnálattal tapasztaltuk, hogy az egykor kedves kis halászfalu hal és zöldséges piaca mostanra szó szerint egy bóvli piac lett. Akár az Ecserin is lehettünk volna, de még lehet, hogy ott is kevesebb fröccsöntött kínai műanyag kacatot találnánk. Egy-két zöldségest azért találtunk és lehetett kimérve venni magokat, babot, de a zöldségek nagy része, ahogy az a „farmon” is volt importált áru (nem csak olasz, hanem brazil és Argentin is!). (2018)" forrás


,, A piac maga nekem kicsit csalódás volt, mert ugyan lehetett mindenféle halat és tengeri herkentyűt vásárolni, mégis inkább a sok gagyi vette át az uralmat. Annyi műanyag kacat, ruhanemű és egyéb haszontalanság volt itt, hogy szinte kitúrták a helyi ételeket és kézműves dolgokat – amiket inkább vártam volna – ami volt, az is inkább turistáknak szóló árakon. A piacot így hamar meguntuk és miután sétáltunk egy kicsit, visszatértünk a csónakokhoz és csodáltuk még őket egy darabig. (2019)" forrás


,, Marsaxlokkban pedig szó szerint beleszagolhattunk a bűzös halpiacába. A bűzt kompenzálta színes csónakjai és bájos kikötője. Aki a tengeri herkentyűkre bukik, annak a város kötelező program. (felvidéki csavargók, 2020)" forrás

A színes kikötő - V. Jancsi fotója

Olvasmányos linkek

Reggel elindultunk az ország egyik fő attrakciójának számító Kék Lagúna nevű helyet megnézni. Az idősebb generációt rögtön ki kell ábrándítsam, semmi közös nincs a filmbeli buja trópusi lagúnával. A hely Málta három szigetéből a középső, a fő szigettől északra fekvő Comino szigeten található, ahova hajóval lehet eljutni. A kis hajók a sziget végében lévő kompállomás oldalából indulnak, mert maga a komp kikötő elsősorban a Gozo szigetére induló nagy, autós kompoknak van. A kis hajókra egy bódéban lehet jegyet venni a helyszínen, majd szólnak, hogy melyik hajóhoz lehet menni. Indulás előtt érdemes tájékozódni, melyik járat megy egyenesen a lagúnához és melyik ejt útba néhány sziklaképződményt és barlangot. Ha kimaradnak, akkor se essünk kétségbe, annyit nem ér meg, hogy emiatt várakozzunk.

Az út kb. húsz perc az egyébként valóban szép helyre, ahol a világoskék tengert három oldalról látványos sziklafalak és képződmények veszik körbe. A gond az, hogy az egészet már rég elrontotta a turizmus. Több tucat hajó hordja ide az embereket nemcsak a szomszédból, de az ország másik végéből is. Minden talpalatnyi helyet elfoglalnak az egymáshoz préselt napernyők és napágyak, ahol az emberek nem kevés pénzért szó szerint úgy fekszenek, mint a szardínia a dobozban. Még a vizes sziklákra, ahova néha felcsap a víz, is képesek napágyakat tenni a haszon reményében. A fennmaradó helyet számtalan büfé foglalja el, hogy kiszolgálja a népet, így akinek nem jut napágy, az mint valami pingvin kolónia tagja a forró sziklákon totyog, ül vagy fekszik. Több helyről bömböl a zene, néha megcsap a fűszag és mindenhol szemét van. És ez utószezon volt, fogalmam sincs, mi lehet ott nyár közepén. (2022) forrás


,, Poppeye-falu: A 80’-as években Robin Williamsszel, rajzfilmadaptációként készült zenés film díszletfaluja ma bejárható. Általában erre a lehetőségre úgy szoktak hivatkozni, hogy családoknak nem éri meg kihagyni, én viszont azt mondanám, hogy aki egy kicsit is érdeklődik a díszletek, filmek iránt, az ne hagyja ki és ne csak a part túloldaláról csodálja meg a helyet. Felnőttként is nagyon élvezhető és hangulatos helyszín, a családdal érkezők pedig különösen megtalálhatják számításaikat a sokféle kiegészítő program között. Sajnos mivel csak egy órával zárás előtt értem oda, nem olvastam át tüzetesebben a pénztárban kapott prospektusokat, papírokat, így csak később, már a szálláson vettem észre, hogy kaptam egy kis cetlit, amit beválthattam volna egy csomag ingyen popcornra és egy képeslapra. Aki tervezi a falu meglátogatását, éljen a lehetőséggel!


Popeye Village, két főre volt a jegy 33€ ,ebben benne volt két ajándék képeslap amit a szuvenír boltban lehet kiváltani, illetve két adag popcorn. Szerintem egy fél napot simán el lehet itt tölteni, gyerekeknek meg még nagyobb szórakozás 🙂 . Lehet fürdeni, vannak különböző programok, interaktív játékok, az összes kis házat be lehet járni, nagyon hangulatos kis hely. (2022)


"Tavasztól őszig minden városban festa van. Csak mindig másikban. A helyiek a védőszentjüket ünneplik, az egész város együtt imádkozik és mulat egy egész héten át. Én Haz-Zebugban jártam, Szent Fülöp ünnepén. A mise utáni körmenetben a fiúcskáktól a nagypapákig mindenki kivette a részét. A lányok, asszonyok, nagymamák csodálták, tapsolták őket az út széléről. Megnyíltak a házak ajtói. Bárki bemehetett beszélgetni, kóstolni, szót váltani. A várost egész héten csinosították, minden kandeláberen zászló és szentszobor díszelgett, girlandokat, lampionokat, lámpásokat aggattak úton-útfélen. A harangokat fiatalok verték félre, lányok és fiúk sorakoztak a templomtoronyban, a legmerészebb srác fülvédő nélkül. Én a tér túloldalán majdnem megsüketültem, ő meg vígan tűrte az audioterrort. Lehet, hogy kiválasztott volt." forrás


,, Málta híres a sok búvárcentrumáról, a jobbnál jobb olasz éttermeiről, Valletta dimbes-dombos utcáiról, de a természetjárók is találnak maguknak látnivalót: igaz, ahhoz lehet, hogy kompra/hajóra kell szállni. Az én kedvencem a cominó-i Kék Lagúna volt, ami egyszerűen mesés! Egy kis hajóval lehet átmenni a szigetre - ételt-italt, napkrémet valamint napernyőt viszont vigyél magaddal, mert az egész „strand” egy hatalmas, kopár sziklás rész, ahol pillanatok alatt le lehet barnulni, még ősszel is! " forrás


"Málta északnyugati részén található Mellieha, mely a mai napig megőrizte az egykori kis halászfalu báját. Mellieha közelében található az egyedülálló filmes látványosság, a Popeye falu. Ha valaki Máltán nyaral érdemes ellátogatnia ebbe díszletfaluba. Ez a falu a Popeye című filmhez készült díszletfalu, mely az 1980-as, Robin Williams címszereplésével forgatott film helyszínéül szolgált. Kunyhói kanadai és holland faanyagból épültek 1979-ben, melyek felépítéséhez nyolc tonna faanyagot és kétezer gallon festéket használtak fel." forrás


,, Élnek különleges, ma még nem annyira közismert helyszíneik, erődítményeik, az ölelő tenger adta látvány kiaknázásával a nemzetközi filmipar kiszolgálásában. Számtalan Tom Hanks, Senglea, filming Captain Phillipsneves film, és sikeres sorozat forgatása történt Máltán, pl. Monte Cristo, Gladiator, Troy, vagy jelen évtizedünkben a Trónok harca első évad, ugyancsak bejárta a sajtót Tom Hanks elkapott képe, a Captain Phillips forgatásánál, de Brad Pitt és Angelina Jolie közös filmje. A tengernél is többek között itt készült.

De még a filmek forgatása után is ügyesen kihasználják a rajongók érdeklődését, s kifejezett túrákat szerveznek pl. a Trónok forgatása színhelyeire, ahol helyi szereplők, statiszták bevonásával különleges élményt biztosítanak a faneknek. Mesélik, igen kedves jelenetek adódnak abból, amikor a helyi pék, vagy más kézműves készségesen felidézi miként alakította ezt vagy azt a harcost, vagy egyéb szereplőt. (2017)" forrás


,, Úgy döntöttünk, hogy a harmadik napon meglátogatjuk a híres kék lagúnát. Igaz, hogy a harmadik nap vasárnapra esett, arra a napra amikor mindenki oda akar menni, még a helyiek is, de kényelmesen megoldottuk a helyzetet. 40 perc buszozás, 25 perc hajókázás után kikötöttünk Comino szigetén. Kikötés után keletkezett pillanatnyi tömegkáoszt azzal kerültük ki, hogy, na most figyelj! Szemeteszsákot szereztem, ebbe beleraktuk a táskákat majd a vízhatlan zsákokat beleraktuk a gumicsónakba a gumicsónakot ráraktuk a vízre és tadáá kész volt a tutaj. Erre azért volt szükség, hogy át tudjunk cuccolni az öböl másik felére, ahol sokkal kevesebb ember strandolt. A túloldalra úszva, taxin is (csónakkal) átlehetett jutni, mi úgy döntöttünk, hogy inkább úszunk, hiszen 100 – 150 méteres lehetett a távolság, ami nem ér meg 6 eurót oda-vissza fejenként. Miután partot értünk, letáboroztunk. Csak a tábortűz hiányzott. Volt kaja, pia, ropi, édesség, minden ami szem szájnak ingere.

Vicces volt, amikor hallottunk egy párt magyarul beszélni, akik szintén átúsztak, na de ők semmit sem hoztak. A férfi majd meghalt egy sörért, így vissza is fordultak. Fel kell készülni, gondoltuk magunkban és kacagtunk. Egész nap strandoltunk, volt mögöttünk egy barlang ahova be lehetett úszni. Félelmetes sötétség áradt ki belőle, de csak addig, amíg nem úsztunk beljebb egy kicsit. A negyedénél érezhető volt a sötétség és a hideg, elég félelmetes érzés volt, de ennek ellenére beúsztunk. Amit ott találtunk sosem felejtem el. Hála az égnek, hogy volt rajtam úszószemüveg. Ahogy haladtunk a barlang egyik végéből a másikba körülbelül a felétől kezdett beszűrődni a napfény. A víz alatti látvány leírhatatlanul szép volt. Ott lebegni a többméteres mélység felett lassan haladni az enyhébb kékségbe, látni ahogy a napsugarak beszűrődnek és fényjátékot játszanak, lefestik a kék több száz árnyalatát, álomszerű. Szavakkal nehéz átadni, mert nem mindennapi látvány. (felvidéki csavargók, 2019)" forrás

Fotóegyveleg


Popeye-falu - t.m. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Parti Erika, 2019. 08. 26. 17:43
Nagyon jól ereztük magunkat, sokat segített ez a link. Egy valamit viszont senki nem mondott... feltétlenül legyen készpénze a turistanak... szinte mindenütt csak azzal lehet fizetni és minimális az ATM


s.Norbi, 2016. 10. 28. 19:25
Üdvözlet! Mi is holnap èrünk Máltára. Az előbb kèrt utitervet mi is szívesen vennènk! Nagyon köszönöm! Sándor Norbert sanior1001@gmail.com 😊


Laura, 2016. 10. 28. 13:17
Nemsokara indulunk Sliemaba...kérdésem, hogy mindenhova eljutunk busszal, csónakkal? egyenileg megyunk...a legfobb nagy nevezetessegeket meg szetetnenk nezni harom napunk van ra...tudna valaki egy utitervet nagyvonalakba leirni kb.árakkal...harman megyunk...koszonettel


Zsuzsa, 2016. 09. 13. 20:28
Tegnap jöttünk haza Sliema-ból,Balázst megerősítve, a buszközlekedés eléggé kaotikus, van, hogy jön a busz, de megállás nélkül továbbhalad.(az egész napos jegy 2 EU)Sajnos, a helyiek (vendéglő, információs iroda, szálloda recepció stb.)egyáltalán nem barátságosak,a turistából élnek, de nem tesznek érte semmit.A látnivalók rendben, ahogy a leírásokban vannak. A St.John társkatedrális Valletta-ban délben bezár és nem 6 EU, hanem 10 EU/ felnőtt.Sliema-t tudom ajánlani, közel van Valletta-hoz, jó a közlekedése és innen ált. minden megközelíthető. A szabadstrand sziklás, de van 2 színvonalas medencés,zuhanyozós stb.)strand 10 EU /fő/egész nap, 5 EU/fő/4 óra után). A reptéri busz is megáll itt, igaz kb. 1 óra, míg a kb. 15 km-t megteszi, minden is utcába kétszer bemegy. Aki szeret búvárkodni, annak viszont Málta ideális hely.


Balázs, 2016. 05. 11. 16:12
Kiegészíteném pár dologgal a leírást. A buszhálózat és a buszok tényleg modernizálva lettek, de teljesen megbízhatatlanok. Mikor megérkeztünk egy komplett járat kimaradt így első esténket Máltán 1.5 óra buszra várakozással töltöttük. Mikor rákérdeztük azt mondták, hogy ez itt teljesen normális. Aki nem azzal akarja tölteni a nyaralását, hogy buszmegállóban várakozik annak nem ajánlom. A taxi baromi drága, Gozo fővárosávól, az Azúr abakhoz 16 euróért vitt el minket a taxi ez 6-7km-es út. Mellette még bunkó is volt.

Kerékpárbérlést sem ajánlom mert drága és a máltaiak nem tudnak közlekedni és ezt is veszélyesen teszik. Mellette drága is, meg elég sok a domb.

Talán a legjobb alternatíva az autóbérlés (bár mivel sok a szűk utca és veszélyesen vezetnek, ráadásul a másik oldalon mint itthon ezért ez is necces) mert annyiért lehet autót bérelni mint amennyiért robogót...

Sajnos látni az egész szigeten, hogy a turistákból élnek, igyekeznek is lehúzni mindenkit amennyire lehet. Egy átlag pizza 10-13€, egy halas étel 15-16€-nál kezdődik, belépők is drágák mindenhova.


Katica, 2014. 12. 06. 10:19
Köszönöm! átaláltam erre az írásra és jól használtam 8 napos máltai csavargásaim során. Minden úgy van ahogy írta. Ajánlom Máltát mindenkinek, aki nem csak napozni és fürödni akar. Katica 64


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon