hirdetes

útikritikák


Kuba

Repülőjegy | Szállásválasztás | Vélemények | Vízum | Vám | Egyéb hasznos információk | Fotóegyveleg

.

Havanna óvárosa - Kriszta fotója

2022. október 6.: Akik 2021. jan. 1 után jártak Kubában, nem kaphatnak ESTA-t, csak vízumot, ha USA-ba szeretnének menni. Ez azokra is érvényes, akiknek van érvényes ESTA-juk.

Repülőjegy, repülés, érkezés

 • Budapestről a legnépszerűbb a KLM, Air France járat. Az Air France egy párizsi átszállással, és megfelelő csatlakozással jár. Párizsból a menetidő 10 óra körül mozog. A repülőjegy ára 269 500 Ft-tól elérhető, esetenként a teljes időtartamra való szállásfoglalással együtt kedvezőbb az ár! Erre mindig érdemes rákérdezni. A KLM árban hasonló, egy amszterdami váltással. A kettőt akár lehet kombinálni is (a megállás az európai átszállóponton a legolcsóbb kategóriában nem lehetséges).
 • Moszkvai átszállással repül az Aeroflot, mely 212 000 Ft-tól indul árban. A menetidő így viszont jóval hosszabb az ellenkező irány, a Moszkva-Havanna átlagos ideje 11 óra 30 perc (a csatlakozás sem a legjobb 4-5 órás).
 • A Condor frankfurti átszállással jár, de nagyon előre kell foglalni, mert a német piac gyorsan tölti a helyeket. Ára 226 200 Ft-tól indul.
 • Bécsből nem találunk jobb repülőjegy árat és menetrendet. Ugyanúgy az Air France, KLM kombinációja, vagy az előbb említett Condor légitársasággal utazhatunk Kubába.

2022 július:
A tengerentúli repülőjàratok vagy a terminal 2-re vagy a terminal 3-ra érkeznek.
Terminal 2-ről bejutàs a következő képpen lehetséges:
P12-es helyi busz, ez a Havana old centro-ba megy.
P16-os helyi busz, ez a Havana Malecón-ra megy.
Jegy àra: 2 CUP.
CUC màr nincsen forgalomban, mindenki, beleértve a túristàt is CUP-ban fizet.
Ezt a két buszt le kell inteni a főút szélén. Elvétve vannak feljelölt buszmegàllók.
Busz közlekedés szàmomora borzalmas volt.
Én a terminal 2-re érkeztem, és 2 óràt vàrtam a buszra. Helyiek mondtàk hogy ez a normàlis. Buszok nagyon ritkàn, menetrend nélkül jàrnak, és zsúfoltak. Egymàst löktük hogy felférjünk.
Terminal 3-ról való bejutàs.
Ez a könnyebbik eset.
Itt van egy olyan busztàrsasàg hogy Viazul.
Napi 5db buszjàrata van az Aeropuerto és a Viazul Omnibus de Nacionales buszpàlyaudvar között. Jól emlékszem akkor este 22:00-kor van az utolsó busz.
A buszpàlyaudvar Havana nyugati részén van.
Innen még egy helyi buszra (A27) kell felszàllni ahhoz hogy bejussatok az old centro Havana-ba.
Viazul àra 6USD.
A27-es busz àra 2 CUP.
Az A27-es buszra is lehet szàmolni 30-40 perc vàrakozàsi időt.
A Viazul busztàrsasàgnak van applikàciója, ami ingyenesen letölthető a Google Play àruhàzból.
Ott megtudod nézni a menetrendet.
Legvégső esetben a taxi az opció. Ott 25-30 Euró a tarifa.

Az a lényeg hogy kemény valutàból EURO-t kell vinni, mert azt lehet a legjobban feketén Kubai Pesora vàltani, és ha casa-ban laktok, akkor azt meg eleve euroban kell fizetni.

Még egy baràti tanàcs, élelmiszert illetve vizet azt csomagoljatok amennyit tudtok, mert Kubàban egy kihívàs élemet és vizet talàlni. (2022)


"Párommal 2013 karácsonya után indultunk el rövid kubai nyaralásunkra. A karácsony utáni illetve szilveszteri időszakban történő utazás, mindig jelentősen növeli a kiadásokat, ami kb. 2-300 ezer/fő forint többletköltséget jelentett nekünk. Kubába történő beutazás előtt, kötelező jelleggel gondoskodnunk kellett, utasbiztosításról és turista kártyáról. Az utazási irodában (VISTA) erről kérésünkre, készségesen gondoskodtak. Budapestről Párizsba a repülőút kb. 2 óra, melyet az Air France légitársaság gépével tettünk meg. (A gépen jó minőségű vörösbort és bőséges, finom ételt szolgáltak fel.) Párizsból rövid várakozási idő után indult Kubába, az ugyancsak Air France légitársaság Boeing 777-es repülőgépe. A repülőgép 13 óra 40 perckor szállt fel, majd kubai idő szerint du. 6 óra után landolt Kubában, ami a 6 óra időeltolódás miatt kb. 10 órát jelent a levegőben. A gépen többször szolgáltak fel finom ételt és italt, lehet filmet nézni, esetleg ülő helyzetben aludni, de ennek ellenére az utazás hosszú és fárasztó." (András és Gabriella)


"Kubába az Aeroflottal mentünk. Igaz ez volt a legolcsóbb, de megbántam mert sokat kellett várni a csatlakozásra és a moszkvai repülőtér a legdrágább a világon. Azt a pénzt, amit az úton megspóroltam azt elköltöttem Moszkvában és még vártam is egy csomót." (G. Tibor)


"Ne válasszátok a párizsi átszállásos repülést az Air France-szal, mert sok hotelvendégnek Párizsból nem érkezett meg a csomagja. A párizsi repülőtér hírhedt a csomagok továbbításának elvacakolásáról." (P. J.)


A Santiago de Cuba-Havanna repülőútat, amíg élek, nem felejtek el. Történt ugyanis, hogy indulás előtt egy nappal felhívtak a légitársaságtól, és közölték, hogy a gép 17:55 helyett 19:55-kor indul. Ez ám az ügyfélbarát kiszolgálás! Másfél órával az indulás előtt – egy olyan Moszkviccsal, amelyben a sebességváltó helyén egy vasrúd, a műszerfalon pedig műszerek helyett csak kusza kábelkötegek voltak – megérkeztünk a reptérre. A kijelzőn ekkor már 21:55, majd mire a tranzitba értünk, 23:55 szerepelt az indulás időpontjaként. Nem csoda, hogy némileg romlott a véleményem a kubai nemzeti légitársaságról, a Cubana-ról.

Teltek-múltak az órák, kicsi váróterem, sok harsány, kubai utas, bömbölő tévé. A bár ugyan nyitva volt, de mivel nem volt mit eladni, étlen-szomjan várakoztunk. Majd váratlanul bejelentették, hogy mindenki kap egy ingyen szendvicset, és üdítőt. Az utasok megrohamozták a bárpultot. Már csak nem fogok egy csoffadt szendvicsért (toastkenyér-sonka-sajt: minden állami vendéglátóipari egységben pont ugyanaz volt a „választék”) verekedni, úgyis jut mindenkinek – gondoltam tévesen. Elvtársak, az étel elfogyott! – kiáltotta el magát néhány perc múlva a pultos.

Eljött a 23:55 is, a kijelzőt már nem is frissítették. Mígnem hajnali két óra magasságában új utasok jelentek meg a váróban, öltönyös, az átlagnál nagyságrendekkel jobban szituált elvtársak formájában. Valami készül! Nem tévedtem, kevesebb mint fél óra múlva leszállt a Havannából érkező gép, majd húsz perccel később (A Cubana-tól még a Ryanair is tanulhatna!) már a levegőben is voltunk a kubai főváros irányba, ahová így hajnali négy körül, hat óra késéssel érkeztünk meg. (2016)" forrás


Én AirFrance-al utaztam párizsi átszállással. Az átszállás odafele nagyon gördülékeny volt, visszafele az útlevél ellenőrzésnél hosszú volt a sor, ezért ez több ideig tartott. A Budapest-Párizs szakaszon Airbus A318 gépek közlekednek (üdítő, kávé, tea és valami süti a kiszolgálás), teljesen kényelmes. Párizs-Havanna szakaszon Boeing 777-300ER, szintén kényelmes. Az út során egyszer adnak rendes meleg ételt (kettő közül lehet választani), valamint egyszer reggeli/snack.
Utazni lehet még Havannába a Blue Panorama Airlines-al, milánói vagy római átszállással. A Blue Panorama egyben DMC is. Másik opció AirEuropa madridi átszállással, itt az nem szimpatikus, hogy nem beszélnek angolul és a honlap is csak spanyol nyelven érhető el.

Kubán belül utazás:
Léteznek belső járatok, amelyeket a Cubana működtet. Ezt több helyről is hallottam, hogy nem javasolt, mert igaz, hogy a foglalási felület működik, de sokszor törlik a járatokat, vagy késéssel indulnak.
Másik opció a busz. Az utak nagyon rossz minőségűek, hatalmasak a kátyúk. Ezzel ellentétben nagyon jó buszok vannak, mi végig a Transtur buszaival közlekedtünk (modern, kényelmes, légkondi, TV).

(bono)

Érkezés

Párizsi átszállás után érkeztem Havannába, ahol fura ellenőrzések után, pár papír kitöltése árán végül kiléptem a nagy valóságba. /Itt egy pár sor mire számíts megérkezéskor/ki kell tölteni egy papírt arról miért, milyen célból érkeztél, hol szállsz meg, pontos címmel és névvel, pontosan hány napot töltesz el és hol. Fontos, hogy a foglalásokról legyen kinyomtatott vagy telefonon elmentett adat, mert kérik.

A reptéren váltottam jó kislány módjára pesot, hogy ezzel tudjak fizetni, majd taxival elindultam a szállásom felé. Ekkor kellett rájönnöm, hogy elég egy kisebb összeg pesoban, mert amúgy a taxik euroban kérik a fuvardíjat. Még az elején megjegyezném, ha nem fogy el a pesod nem tudod visszaváltani. Havannán belül lehet pesoval fizetni, de ha hosszabb távolságot teszel meg, akkor euroban kérik el az árát. forrás

Érkezés a havannai reptéren - Kriszta fotója

Szállásválasztás

Az amerikai-kubai kapcsolatok biztosra vehető javulásának az is következménye lesz, hogy az amerikai turisták el fogják árasztani Kubát. Nem hivatalos értesülések szerint már a jövő évre nagy kontingensekben foglalnak le hotelszobákat amerkia utazásszervezők. Nem kizárt, hogy az a magyar, aki jövőre szeretne Kubába utazni az ideinél is drágábban és nehezebben talál majd szállodát. Szóval, minél hamarabb utazni kell, aki amúgy tervbe vette Kuba meglátogatását.

Kubának hatalmas szüksége van a turizmusból származó devizabevételekre, s ezért jelentős szállodaválasztékot hoztak létre az utóbbi 10-15 évben. Tudni érdemes, hogy Kubában minden szálloda állami tulajdonban van (azon belül is magának a hadseregnek az érdekeltségi körében), a külföldi (főleg spanyol) befektetők csupán üzemeltetők. Folyamatosan nő azonban a látogatók száma és ennek ütemét arányosan nem követi a hotelkapacitás bővítése. A kubai állam mostanság azt a számára kényelmesebb megoldást választja, hogy emeli a szobaárakat. Pedig korábban azt ígérte, hogy új szállodákat épít, olyan helyeken, ahol túl alacsony a szobakapacitás a kereslethez képest (pl. Havanna, Vinales, Trinidad). Tehát nem könnyű akármelyik kiválasztott hotelbe szobát foglalni és egyáltalán nem ajánlott utolsó pillanatra hagyni a döntést!

Aki meg hatalmas önbizalommal szállásfoglalás nélkül indul neki a kubai útnak, az hotel ügyben nagy valószínűséggel nehézségekbe fog ütközni. Más a helyzet azok esetében, akik kevés pénzből akarják megúszni a kubai utazást és vállalják a magánszállások, a garniszállók kalandosságát.

A honlapunk olvasójának érdekében javasoljuk, hogy nagyon alaposan tájékozódjon a kiválasztott hotelekről. Ebben az úti kritikus (utikritika@utikritika.hu) reálisabban tud segíteni még a közismert internetes vendégvélemény oldalakhoz képest is.

Egy régi havannai hotel csodás fogadótere - Kriszta fotója

Ajánlott hotelek:

Havannában:

 • 3 csillagos:
  • Hotel Inglaterra
 • 4 csillagos:
  • Hotel Plaza
  • H10 Panorama (nem óvárosi)
  • Occidental Miramar (nem óvárosi)
 • 5 csillagos:
  • Hotel Parque Central (óvárosi, de drága) - ezt nagyon ajánljuk!
  • Hotel Melia Habana
  • Saratoga Boutique Hotel

A Hotel Plaza a Habana Vieja egyik legnépszerűbb szállodája, régi, patinás, ódon hotel, bizony van vagy 110 éves. A Plaza a 3 csillagos kategóriában ajánlott Hotel Inglaterra-hoz, és a Hotel Sevillahoz, Ambos Mundos-hoz és a Hotel Telefgrafo-hoz (valamennyi a Habana Vieja negyedben található) hasonlóan roppant népszerű, olyannyira, hogy egész évben telt ház van, elég nehéz szabad szobát találni. A Plaza és az Inglaterra, valamint a többi említett szálloda vonatkozásában tudni kell, hogy az állapotuk, a szolgáltatások minősége szempontjából bőven vannak hibáik. A kategóriájukat európai összehasonításban az utazó joggal kérdőjelezheti meg. Hangsúlyozzuk azonban, hogy ezek a hotelek azért annyira népszerűek, kelendőek, mert príma az elhelyezkedésük, és minden hibájuk dacára, sőt éppen azokkal együtt (!) igazi, hiteles kubai hangulatot nyújtanak. Aki az elvárásait képes ehhez a valósághoz igazítani az jól fogja érezni magát akár az Inglaterrában, akár a Plaza-ban. Havannához amúgy is jobban illik a lazaság...

A közismert Libre

"Havannában a Comodoroban laktunk. Négy csillagosnak van feltüntetve, de én inkább hármat adnák annak ellenére, hogy a reggeli pazar volt. A várakozásaimnak megfelelt, mert már jártam Kubában és ismerem az ottani hozzáállást. A hotel kinézete szép, a belső világán már látszik az elhasználódás jele. Néhol hullik a vakolat stb. A fürdőszoba tiszta volt, de néhol hiányoznak a csempék a mosdópult elhasznált, amin már csak a csere segítene. Viszont van 220 volt. A személyzettel semmi kifogás nem volt, sőt segítőkészek voltak.

A tengerpart fürdésre itt nem alkalmas, mert sziklák vannak és nagy a hullámzás, viszont van egy zárt mólóval rendelkező belső rész, ahol lehet fürödni A hangulata jó, közlekedés csak taxival, ami drága, vagy bérelt autóval, ami szintén drága az európai viszonyokat alapul véve. Medence külön nem volt, csak a már említett elkerített rész. Wellnesst nem használtam, nyilatkozni nem tudok. A pakolás kiváló és őr vigyázza egész nap. Internet van (WIFI), de csak ha előre befizetsz egy összeget (6 CUC ami kb. 6 dollár) 1 órára. De ez is csak a turistáknak van, és ez sem mindenhol, csak a szállodák területén belül működik." (G. Tibor, Vista-ügyfél, 2014)

Varaderoban:

3 csillagos: Aguas Azules (nagyon egyszerű hotel, de strand rendben van)

4 csillagos:

5 csillagos:

 • Hotel Paradisus Varadero Resort
 • Royal Hicacos Resort (ezt ajánljuk leginkább)
 • Hotel Melia Varadero
 • RIU Varadero
 • Blau Marina
 • Ocean Vista Azul

Trinidadban:

 • 4 csillagos
  • Brisas Trinidad del Mar

Előre figyelmeztetünk, hogy a kubai szállodák csillagos besorolását értelmetlen európai viszonylatban elképzelni. Bár a 3 és a 4 csillagosoknál jellemzőbb lehet, de 5 csillagos hotelnél is előfordulhatnak a szobákban apróbb szépséghibák, gyengébb színvonalú műszaki megoldások. Ezekkel a lehető legkevesebbet kell finnyáskodni. A fürdőszobai csempék fugázási tökéletlenségeitől még igazán jól érezheti magát a hotelvendég.

Tehát: Nyomatékosan javasoljuk olvasóinknak, hogy a kubai szállodák megítélésénél ne tekintsék összehasonlítási alapnak az európai, amerikai, ázsiai hoteleket. Kuba nagyon sajátos ország, és a szállodák ár-érték arányát csakis a helyi viszonyok némi megértésével lehet reálisan meghatározni. Nem minden hotelben magától érthető, hogy a vendégek számától függetlenül a zuhanyozás csúcsidőiben olyan legyen a melegvíz-nyomás, ahogy otthon megszoktuk. A recepciósok nagy fegyelemmel fogják vissza a mosolyukat, amikor az európai vendég feldúltan megy le panaszkodni arra, hogy a szobában valami ártalmatlan bogár a bútorok között mászkál. Aki trópusra jön, annak ilyesmivel szinte mindenhol számolni kell (a nem trópusi New Yorkban a hotelszobákban gyakoribb csótány...).

Jó hír: A külföldi turisták által használt kubai hotelek nagy többségében nincs tisztasági probléma!

Bizony a kubai hiánygazdaság körülményei között már az is nagy szó, hogy összességében elfogadhatóan tudnak működni a szolgáltatások, az ellátás.
A szállodai szolgáltatásokból nem lehet hermetikusan kizárni a szokványos kubai életfelfogást, életritmust. Bár az alkalmazottakat képezik ezerrel arra, hogy a külföldi vendégeknek mik a jellemző elvárásai, azért ennek nincs mindig hatékony eredménye. Ha a hotel étteremben a pincér azzal nyugtatja meg a vendéget, hogy mindjárt hozza a megrendelt itókát, akkor jobb 5-10 percre kalkulálni. A hotelvendég akkor tudja jól érezni magát, ha a karibi lomhaságot némi derűvel és sok nyugalommal reagálja le. Borravalót illik adni és el is várják, hiszen az alkalmazottak nagy részének a hivatalos alapfizetése nevetségesen kevés, és az extra bevételekre számítanak (a helyi illető otthoni népes rokonsága is).

A jobb hotelekben all-inclusive ellátás van. A svédasztalos főétkezések választéka jellemzően az úgynevezett kreol konyhához kötődik. Ez jelent csirkét, marha- és disznóhúst, halat krumpli-, rizs-, zöld- és fekete bab körettel. A legtöbb hotelben van a választékban olaszos tésztaétek, pizza. A mennyiséggel soha nincs gond, a minőség a vendég egyéni ízlésétől függően ítélhető csak meg. Több régi palotát alakítottak át jó minőségű 3-4* szállodává, ha lehetőségünk van érdemes itt megszállni. Ezek a hotelek kevés szobával rendelkeznek, ezért időben kell foglalni. Az Ambos Mundos szállodában lakott Hemingway is, melynek előterében hangulatos kávézó működik.

Sok turista csoporttal jön Kubába, és Havannába csak pár éjszakára jönnek el valamelyik tengerparti helyről, zömében Varaderoból. A havannai szállodákra jellemző a csoportok folytonos jövése-menése, beköltözése-kiköltözése. Ha valaki nem szereti az effajta nyüzsgést, az kérdezzen rá az úti kritikustól, hogy mennyire „átjáró házas” a kiválasztásra jelölt hotel. A kubai hoteleknek van néhány közös jellemzője. Az egyik ilyen, hogy a vécé mellett sehol nincs vécékefe. Ne is keressék hát. A használt vécépapírt nem szabad a lefolyóba dbni, hanem a szemétkosárba. Kellemetlen, de így elkerülgető, hogy a vécé elduguljon és segítséget kelljen kérni.

A hotelek éttermeiben többnyire nincs fogpiszkáló.

Casa particular, avagy fizetővendég-szolgálat

Éjszakánként 30 CUC-tól felfelé.

,, Az élet közepesen drága. A szállásért 20-25 CUC-ot (5500-6000 Ft) fizetünk egy éjszakára, két főre, reggeli nélkül. Mázlink van, ugyanis az érkezésünk előtti hetekben kezdett beindulni pár nagyobb kubai városban az Airbnb. Ezek a szállások ahol mi lakunk, magánházak, úgynevezett casa particularok, vagyis a szomszéd szobában ott a tulajdonos és az ő ebédlőjét és közlekedőjét használjuk. Fürdő általában van privát a szobákhoz, a melegvíz az ritka, bár olyan meleg van egész évben, hogy felesleges is. Összehasonlításként: egy három csillagos szállodában egy dupla ágyas szoba teljes ellátással 80 CUC (22ezer Ft). A négy csillagosok 120 CUC-nál kezdődnek. (33ezer Ft). Mi jobban jövünk így ki anyagilag, nem mellesleg utánozhatatlan
élmény helyiek házában aludni, főleg itt. A legtöbb házban adnak reggelit és főznek vacsorát is nekünk ha kérjük, és kimossák a szennyest ha arra van igényünk. A reggeli 4-5 CUC/fő (~1400 Ft), itt szinte kivétel nélkül friss gyümölcs juice-t (mango, papaya, gouyaba, banán), gyümölcstálat, kávét és tükörtojást kapunk. Vacsit eddig egy háznál kértünk, 10 CUC/főért (~2800 Ft) egyik nap csicseriborsó levest, rákot rizzsel és salátával és egy szelet süteményt kaptunk, másik nap pedig zöldséglevest, paellat homárral és rákkal plusz salátával és fagyit. Ital nincs benne, de sör és víz mindig van a hűtőjükben eladó.👌Elég nagy adagok, plusz van egy feelingje, hogy egy helyi főztjét ráadasul a házában ettük. (2016)" forrás

Magánlakás szállás - Liana asszony a tulaj a 102-es lakásban

" A Casa Particular kiválóan működött. Néhány nap után már teljes biztonsággal érkeztünk, akár kisebb , turisták által kevésbé látogatott városokba falvakba mindig találtunk kiadó szobát. Ezek mind tiszta, meleg vízzel zuhannyal angol wc-vel ellátott szállások ahol nagyon szívélyesen fogadnak.
Egy tanács: Megérkezésünkkor vagy sétálás közben mindig jelentkeznek helyiek akik szállással kínálnak ami nem átverés csak sokszor nem az ízlésednek megfelelő helyre visznek ezért később mi mindig udvariasan visszautasítottuk
majd egy rövid sétával kerestünk olyan utcákat és házakat ami tetszett és ott érdeklődtünk./ a kiadó házak vagy szobák kapuján jól látható helyen van a Casa Particular tábla. " (András, 2016)

Vélemények

"Nekünk nem volt annyira fontos, hogy a havannai szállodánk luxus szintű legyen, vagy hogy nyugis környéken legyen. Három éjszakát kibír az ember zajosabb helyen is. A szállodánk, a BelleVue Deauville csak 3 csillagos, tetszett nekünk, hogy a balkonról három irányba láthattuk az óvárost, a Centrot és a Malecont is. A repülőtértől fél óra alatt eljutottunk a hotelhez. Tisztában voltunk azzal, hogy egy 3 csillagos havannai hotelben nem lesz fejedelmi reggeli. Szegénykés volt a választék és a felszolgálók elég unottan végezték a dolgukat. A tisztasággal nem volt gond."


"Az 5 csillagos Saratogával jól jártunk, mert így az óváros közvetlen közelében laktunk. Az utcára néző szobánkba ugyan bejöttek a külső zajok, de ezzel számoltunk is. A sógorék szobája a belső udvarra nézett. Az ő szobájuk csendesebb volt, de nekünk érdekesebb volt a kilátás."


"A Hotel Raquel-ben laktunk a Plaza Vieja közvetlen szomszédságában. Élveztük, hogy ezen a bűbájos téren nem csak turisták körében lehetett forgolódni, hanem a helyiek társaságában is. Az óvároshoz hasonlóan ugyancsak központi negyednek minősíthető Vedado-ba és a villanegyedes Miramar-ba taxival közlekedtünk. Mindig alkudozni kellett a taxisokkal. Úgy tapasztaltuk, hogy az oldtimer-es taxisok többet kérnek."


"A Habana Libre bazi nagy hotelben szálltunk meg. Bensőséges légkörűnek nem nevezhetném a szállodát, s ha tudtuk volna, hogy ez milyen monstrum, akkor biztos inkább valami kisebbet választottunk volna. Azt viszont nem bántam annyira, hogy nem óvárosi hotelben laktunk, mert a mi környékünket valahogy kevésbé éreztük turistásnak. Esténként olyan bárokba ültünk be, ahol alig volt turista. Jó volt, hogy közel voltunk a parti sétányhoz, a Malecon-hoz. Elsétáltunk a Hotel Nacional-hoz. Hát leesett az állunk, olyan hangulatos az a szladi. Ha legközelebb Havannába jövünk, akkor ott fogunk lakni. Addig gyűjtöm a lóvét."


,, Hol aludj? Casa particular-okban. Azaz magánszálláson. Áruk éjszakánként ( nem személyenként, hanem szobánként) 25-35 dollár között. Ezt, mondjuk kétfelé osztva, nem is nevezném drágának. A szobákhoz általában légkondi és feltétlenül egy fürdőszoba csatlakozik, nem kell a családdal vagy másik vendéggel osztoznod. A net is tele van velük, bőven lehet turkálni, még utazás előtt. Szokás, hogy a házibácsi-nénik elintézik neked a következő városban a következő szállásodat. Mert egymás között van nekik egy ilyen informális hálózatuk. Ne aggódj, jól csinálják, érdekük, hallom, százalékot is fizetnek egymásnak ezért. Istenien működik. Ugyancsak a házigazdádnak elrebeged az egyéb vágyaidat és ő leszervezi. Alternativ turista-kirándulások, stb. És házikaját is főznek neked, ha rendelsz náluk. Egy ebéd/vacsi ára házaknál átlagosan 10 dollár. (2017)" forrás


"Én ugyan otthon csak reggelire fizettem be, de már másodszor adnak vacsorát. Azt hiszik, félpanzión vagyunk. Aztán a harmadik este rájönnek, de derekas latin könnyedséggel nem problémáznak velünk. Legalábbis így reméljük. Csak hát hozzák a számlát és 150 eurót legombolnak rólunk. Ez egy szokványos szivargyári munkásnak tán az egyévnyi fizetése. De tényleg! A rák tényleg jó, a két gitáros, meg a kongás sem különb, meg amúgy is: egyszer élünk. A Guantanamerát, meg ezt azt, együtt énekeljük velük. Matyi és Miki táncra perdül. A pincérek is kedvet kapnak. Az egyik csaj klumpában szambázik, ahogy kell."


"A külföldiek két helyen szállhatnak meg: a külföldieknek fenntartott hotelekben és casa particularokban (magánszállás). Utóbbi a magyar zimmer frei megfelelője, azzal a jelentős különbséggel, hogy erősen le van szabályozva (kommunizmus).

A két fő szabály: egy szobában maximum ketten alhatnak és egy személy max. két szobát adhat ki. Ettől egyedül Havannában sikerült eltérni, ahol tudtunk hárman aludni. Vidéken annyira paráznak, hogy még az is nehezen ment, hogy ha külön helyeken alszunk, akkor egy estére átmenjünk valamelyikőnkhöz öten. Márpedig van tétje, mert hiába kell 130-140 dollárt fixen leadni havonta szobánként, még így is bőven maradhat valami a háznál (emlékeztetőül 10-15 dollár a havi állami átlagbér).

Szobát roppant egyszerű találni. Mikor megérkezel egy városba, előbb rázd le a pacmaneket (jinetero, mindenféle kéregető, ajánlgató, beszélgető) és keress fordított kék horgonyszerű jeleket. Lesz bőven az ajtók fölött, mellett, előtt. Kiírhatsz előre is párat netről, vagy vigyél Lonely Planetet. Akár így, akár úgy, legtöbbször az első, ahová becsöngetsz, foglalt lesz. De van egy ismerősük, akinél nagyon szép a szoba és közel van. Árajánlatot akkor fogsz már csak kapni, mikor bent állsz a szobában és megnézted még azt is, hogy hogyan kell átváltani a hideg vizet melegre.

A szobák legtöbbször beépített fürdőszobával rendelkeznek, szépek, tiszták. legtöbbször, megesett azért, hogy csótány kandikált ki a csap túlfolyójából (Cienfuegos). Mi, párként csak franciaágyakat kaptunk, többieknek is legtöbbször ez jutott. Gyakran van harmadik ágy is bent gyereknek. Havannában 20, vidéken 15 dollár a jó ár egy szobának. Ennél elsőre többet mondanak, de simán lehet alkudni, volt hogy 25-ről mentünk le 15-re. Nem olyan rossz ár ez, itthon se lenne kevesebb egy ilyen szolgáltatás. Az a baj vele, hogy nincs más. Nincs hostel, nincs kemping. Nem hiába nem találkoztunk már csóró kelet-európai hátizsákos turistákkal.

Van, ahol nagyon nyomják, hogy kajáljunk ott, nekik ez igazán talált pénz. Viñalesben ettünk homárt és csirkét levessel, gyümölccsel összesen 17 dollárért (két főre), és baracoában kókusztejes halat (+leves, saláta) 6,5 dollárért (egy fő), ami kiemelkedő. Reggelit is láttunk, ha nem vagy reggeli kávéfüggő, akkor kihagyható - 3 dollár. Ennyiből bőven megreggeliztetsz egy osztályt egy piac környékén, gyümölccsel, kenyérrel, sütivel." forrás


Vízum


2022:

Először is 🛂 kubai vízum = turistakártya ☑️ mindegy, hogy hogy hívjuk, ugyanarról a két egyforma oldalból álló lapocskáról van szó, melynek megvásárlása Kubába-utazáshoz kötelező, és melynek feltételeit alább részletezem.
Tévhit hogy a reptéren vagy érkezéskor intézendő,
ahogy az is, hogy Kubából kilépéskor még fizetni kell.
✅ A turistakártyát előre kell megvásárolni, és bizony az út végéig gondosan megőrizni, mert kilépéskor is elkérik.
✅ Magyarországon a Kubai Nagykövetségen kívül nagyobb utazási irodákban intézik, általában ez utóbbi a gyorsabb és gördülékenyebb mód.
✅ Feltétele a retúr repjegy bemutatása, valamint hogy a kedves utas útlevele az utazást követő minimum 6 hónapig még érvényes legyen. (Valamint utasbiztosítás, amit már nem sűrűn kérnek, de hivatalosan kell.)

 Újdonság, hogy a korábbi 1+1 helyett már 3+3 hónapig érvényes. Ez a plusz-plusz azt jelenti, hogy bizonyos feltételek mentén a helyszínen hosszabbítás kérvényezhető... Jól jött volna ez nekem, mikor sok éve még kéthavonta voltam kénytelen kiutazgatni, bár már akkor is voltak különbségek Európán belüli állampolgárok között, az olaszoknak például kapásból két hónap járt

Az Amerikából érkezőkre egész más szabályok vonatkoznak (nem az állampolgárság számít, hanem hogy honnan utazol). Az USA-ban a reptéren adják a vízumot, sőt ott bírálják el, hogy ki kapja meg. Egy tizenkét pontból álló listáról kell kiválasztani az utazás okát, itt egyébként a helyes válasz "A kubai nép támogatása" ✔️ Nem hiába a legtöbben Mexikón keresztül utaznak inkább, ahol általában a reptéren megvásárolható ugyanaz a vízum (turistakártya), amit Magyarországon vehet az ember. Amerika visszafelé is kemény dió, aki X időn belül Kubában járt, annak például nem adnak egyszerű Esta vízumot ❌ Kanadából Kubába jövet meg a repülőn adnak saját (más) vízumot, ez is egy sajátos és nem kifejezetten informált helyzet.
De Magyarországról szerencsére egyszerű a dolog, a legfontosabb az, hogy ne dőljön be senki téves infóknak, és hogy igenis intézkedjen előre.

Az utazás előtt továbbá egy online nyilatkozatot kérnek kitölteni, egészségügyi és vámolnivalós kérdésekkel. Ezzel, ahogy a Biztosítást és a világ összes szükséges vagy annak vélt doksijával NYOMTATVA érdemes Retro Kubánkba érkezni. (2022)


Azok a turistakártyák, melyekkel az Egyesült Államokból Kubába lehet utazni, csakis az Egyesült Államok területén szerezhetők be, s ezeket az amerikai légitársaságok értékesítik.
A konzulátuson és a magyarországi utazási irodáknál árult turistakártyákkal nem lehet az Egyesült Államokból Kubába utazni semmilyen állampolgárnak.

Kényelmes és gyors vízumügyintézés az utikritika.hu-val!

Vízumügyintézési igényével forduljon bizalommal az utikritika.hu-hoz! Utazási partnerünk, a Vista Utazási Irodák tapasztalt vízum-szakértője áll rendelkezésére vízumbeszerzésben, a kérelem benyújtásával kapcsolatos kérdésekben. Intézze vízumigénylését gyorsan és kényelmesen!

 • Telefonszám: 06-1-429-9908
 • E-mail: vizum@vista.hu
 • Ügyintézési díj: 5.900 HUF / vízum / fő
 • Vízumdíj: 22 EUR

Turisztikai célú kubai utazáshoz a magyar állampolgároknak egy úgynevezett turista kártyát (tarjeta de turista) kell beszerezni, ami lényegében egy vízumnak felel meg. Ez a kártya 30 napot meg nem haladó tartózkodást tesz lehetővé. Van egyszeri lehetőség további 30 napos hosszabbításra a kubai migrációs hatóságnál. A turista kártya érvényessége 30 nap.

 • A turistakártya díja: 17 EUR/kártya + 2900 HUF kezelési költség.
 • Fontos: Kubában az útlevélnek a visszautazás napjától számítva még további hat hónapig érvényesnek kell lennie.
 • Kubába érkezéskor az útlevél ellenőrzésnél a turista vízum egyik részét elveszik, a másik részét pedig, meg kell őrizni az utazás végéig, ugyanis kiutazáskor azt le kell adni.
 • A kártya beszerzéséhez repülőjegy- és szállodafoglalás, 1 darab igazolványkép is szükségeltetik. Egy űrlapot kell kitölteni.
 • Beutazáskor a kubai hatóságok kérhetik a hotelfoglalás igazolását. Kiutazáskor repülőtéri illetéket kell fizetni, aminek a díja jelenleg 25 CUC/fő.

Kuba budapesti nagykövetségének ez a címe:

 • Cím: 1026. Budapest, Harangvirág u.5. II. em. 3.a.
 • Telefon: +36 1 325 7290
 • Fax: +36 1 438 5956
 • E-mail: prensa@embacuba.hu
 • Web: www.embacuba.hu
 • Ügyfélfogadás: H-CS, 10:00-14:00

Vám

Fontos! A kubai hatóságok szigorúan ellenőrzik az élelmiszerek behozatalát. Az állat- és növényfertőzések megelőzése érdekében tilos húsféleségeket, gyümölcsöt és zöldségfélét, növényi magvakat az országba bevinni (kivételt képeznek a konzervek).
Tilos bevinni Kubába navigációs eszközöket. A turisták a személyes holmikon kívül maximum 50 USD értékű árucikket vihetnek be Kubába. Személyes holminak minősül fejenként egy fényképezőgép, egy videókamera, egy mobiltelefon, 200 szál cigaretta, 18 éven felüli utas esetén 3 liter égetett szesz. Tízezer eurónál nagyobb összegű készpénz bevitele esetén érkezéskor az ottani vámnál bejelentést kell tenni.

Kiviteli korlátozások

Ajándéktárgyak fejenként maximum 1000 USD értékben vihetők ki.

Szivar kivitele Kubából

1. Az utasok kiutazáskor szóban kötelesek bevallani a kézipoggyászban és a feladott csomagban lévő szivarok számát.

2. A kivihető szivarok száma a következők szerint alakul:
a) számla és zárjegyek, egyéb kellékek nélkül 20 szál;
b) eredeti dobozban, lezárva, lepecsételve, a hivatalos hologramos zárjeggyel 50 szál;
c) az arra jogosult árusítóhelyeken kapott számlával 50 szálat meghaladó mennyiség.

Egyéb hasznos információ

Fotóegyveleg

Varadero - M. Dávid fotója

Varadero - m. v. fotója

Havanna, Malecón - m. v. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalonRepülőjegyek Havannába Repülőjegyek Havannába
Olcsó repülőjegyek Havannába a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes