ÚTIKRITIKA.HU / Cala d Or


hirdetes


útikritikák


Cala d Or

Cala d'Or-ról bevezető| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás|Szállásválasztás| Közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás|Egyéb praktikus információk| Strandok|Közeli programlehetőségek| Fotóegyveleg

m. l. fotója

Taralomfeltöltés folyamatban

Cala d'Or-ról bevezető

katalán kiejtés: kálá dá

A település neve magyarul Arany öbölnek fordtíható, bár a cala szó Mallorcán a búvóölblön kívül jelentheti az öbölben lévő települést is.

Cala d'Or Mallorca délkeleti részén található.

A néhai halászfalunak mostanság kb. 4 ezer helyi lakosa van.

Mivel Cala d'Or térségében nincsenek jelentős nevezetességek, kirándulási célpontok, így autóbérlésre nagy szüksg van, főleg, hogy buszos tömegközlekedéssel körülményes a sziget felfedezése. 

Cala d'Or jó választás lehet napimádóknak, gyermekes családoknak, nyugalmat kereső pároknak, baráti társaságoknak. Nagy bulizásokat kedvelőknek vannak a szigeten sokkal jobb helyek (Magaluf, Playa de Palma stb.).

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Szép, jól gondozott település, és a nyári főszezonon kívül elég nyugis. Azért a központ kellően élénk, a szuper jachtkikötő mindig hangulatos az nívós éttermeivel, bárjaival.

2. Tiszta, ápolt a központhoz (főtérhez) közeli főstrand egy kis öbölben, plusz szuper ott friss gyümölcsöt venni a mozgóárustól 

3. Stílusos, ízléses, modern, vakítóan fehér lakóházakban (vágyakozó) gyönyörkodés. Itt érzékelhető egy jól átgondolt, hosszú távű városrendezési koncepció. Egységesen zöld redőnyök, épületmagasságal kapcsolatos megkötések. 

m. c. fotója

4. A Cala Gran strand

5. A nagyon kulturált jachtkikötőben (Marina) csodálni a szebbnél szebb hajók sokaságát

6. A centrumban a sok autómentes utca

7. Ha jól szervezi meg az ember, akkor Cala d'Or-ból kiindulva nincs vállalhatatlanul messze  egyetlen hely se a szigeten. Elszigetelt település, de azért nem vészesen.

8. Cala d'Or a szolgáltatások tekintetében minden lényegeset tud nyújtani a nyaraláshoz.

Nem tetszett

1. A sziget viszonylatában nem mondhatók az átlagosnál szebbnek a strandjai, főleg hogy egy részük mesterségesenlett szélesítve. 

2. A sziget fő nevezetességeinek meglátogatása időigényes, mert Cala d'Or délkeleten van és a kötelezőnek mondható látnivalók északnyugaton és északon.

3. A strandfövenyen itt-ott a szemét néhány civilizálatlan nyaraló műve, hiszen napközben nem takaríttathat folyton a helyi cég.  

4. Látni, hogy a briteknek eszük ágában sem volt sort formálni a Santanyi piacához közlekedő busz megállójában. 

Vélemények

jön.

Odajutás

A nemzetközi repülőtérről autóval kb. egy óra alatt lehet eljutni ide (kb. 60 km.). Ha nagyobb közlekedési dugók vannak, akkor másfél -két óra is lehet a transzfer.

Szállásválasztás

Ajánlott hotelek:

4 csillagos: Inturotel Cala Esmeralda

Közlekedés

A település szélesebb környezetében egy liliputi vasút közlekedik. 3,50 euró a viteldíj/fő. Nyáron gyakran előfordul, hogy a népszerűsége miatt alig lehet rajta szabad ülést találni. 

Autóval távolságok a szigeten pl.:

Cala d"Or - Palma: 66 km - 55 perc

Cala d'Or - Sóller: 86 kilométer, 1 óra 15 perc (Palma de Mallorcán keresztül)

Cala d'Or - Valdamossa: 80 km - 1,07 perc

Cala d'Or - Fornalutx: 81 km - 1 óra 25 perc

Cala d'Or - Inca: 53 km - 54 perc

------------------------

A városban a főszezonon kívül nem túl nehéz találni utcai ingyenes parkolási lehetőséget a mellékutcákban. Ha mégsem sikerül, akkor a kék sávval jelölt szakaszokon lehet rövid ideig parkolni díj ellenében.

Étkezés

A városka kis méretéhez képest nagy az éttermek választéka. A legnagyobb választék calle de Puntetes és a calle Fernando Tarragó közötti környéken található. 

A főételek árai 15 és 25 euró között mozognak.

A Tagomago utcai pékség&cukrászda - M. M. fotója

Vásárlás

Van a településen több nagy szupermarket is, pl. egy SPAR.A legnagyobb és egyben a legolcsóbbnak tekintett szupermartket az Euroski. 

Cala d'Or-ban nincs jelentősebb piac, legfeljebb valami ilyesmi vasárnap esténként.  Csütrtökön esténként van kirakodós a szomszédos Cala Egos-ban. Ezek azonban gyenge változatai a Santanyi piacnak.

Ami a piacokat illeti, a Cala d'Or-tól 13 kiloéterre lévő Santanyi település piaca elég érdekes. Élelmiszereket, kézműves termékeket, textiliákat árulnak szerdánként és szombatonként 9-től 14 óráig.

Szórakozás

Van a városkának egy buliközpntja, ahol a bárok és éttermek főleg a brit nyaralók, vagy - kisebb mértékben - a francia turisták elvárásainak, ízlésének próbálnak megfelelni.Vannak karaoke bárok, élőzenés helyek,de kicsi a választék.

Mollys ír pub igazán hangulatos.

Egyéb praktius információk

1. A település alaposan ismerők közül nem mindenki ajálja a csapvíz fogyasztását. Vízszürővel megoldható, hogy ne kelljen ásváyvizet stb. inni.  

2. Cala d'Or-ban van turista információs iroda, de szombaton s vasárnap zárva tart: Carrer d'en Perico Pomar, 10, 07660 Cala D'or,

3. Szúnyogriasztót tanácsos vinni.

4. A településen nincs csak egy pici játszótér a Sa Marina Hotel és az Euroski szupermarket között. Komolyabb alternatíva a Cala Ferrera-i Fantasy Park és a Happy Park.

5. Ha tengert nem tartja valaki megfelelőnek a tempós úszáshoz, akkor talál itt szuper fedett uszodát is.

Strandok

Két napozóágy és egy napernyő bérlése kb. 20 euró körüli összegbe kerül. Érdemes megfontolni, hogy a nyaralás idejére vegyen az ember egy napozóágyat, vagy összehjtható széket, oszt elutazáskor valahol otthagyni.

B. D. fotója

Cale d'Or-nak összesen 5 strandja van: Cala d'Or (a főstrand), Cala Gran (nem sokkal nagyobb), Cala Esmeralda, Cala Ferrara és a Cala Serena. 

Cala d'Or

A jachtkikötőöz közeli , mindössze 40 méter széles főstrandnál a türkizkék, fokozatosan mélyülő víz kristáytiszta, a finom homokföveny szép világos (aranysárgás). Ez a strand azért nem csak júliusban és augusztusban, hanem júniusban és szeptemberben is erősen frekventált.  Védett öbölben van a strand, íy a víz nem hullámos. Lehet bérelni napozóágyat és napernyőt, valamint van két kávézó, azaz strandbár.  A strandon még értékmegörző széfszerűség is van.

Cala Grand

Nagyon jól felszerelt.

Cala Esmeralda

Nincs zuhanyozó, és nem lehet napozóágyat, napernyőt bérelni.

f. s. fotója

Cala Ferrara

Szolgáltatásokkal nagyon jól felszerelt. 

s. r. fotója

Cala Serena

Csak 20 méter széles.

r. d. fotója

Közeli programlehetőségek

Cala Mondrago

Ez egy szép kis strand, autóval kis távolságra. A fizetős (6 euró) parkolóból bizony egy kilométeres sétára van ez a közstrand, de megéri gyalogolni, ugyanis nagyon szép a hely. Valójában két strandot jelent, amleyk egy nemzeti park részei. Itt is csak júlusban és augusztusban van tömeg.

Negatívumok: Az öbölben lehorgonyzó kirándulóhajók szennyezik a vizet. Nincs vécé, zuhanyozó. Vécézni csak egy ottani vendéglőben lehet. 

Porto Pedro

Hangulatos kis parti település.

Fotóegyveleg

S. Cs. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon