ÚTIKRITIKA.HU / Mallorca


hirdetes


útikritikák


Mallorca

Mallorca nyaralás

Általános tanácsok | Strandok | Serra de Tramuntana | Palma de Mallorca | Alcudia óváros | Mondragó-i természetvédelmi park | Palma Nova-i Golf Fantasia (minigolf) |Soller| Tren de Soller (vonatozás) | Puerto de Soller | Palma Aquarium | Cala de Sant Vicente | Val de Boquer | Katmandu Park (Magalluf) | Északnyugati partvonal | Cuevas de Arta | Calvario | Menorca | Valdemossa |Deiá| Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Általános tanácsok

Bármilyen Mallorcával kapcsolatos tanácsért, objektív értékelésért, utazási ajánlatokért vegye fel velünk a kapcsolatot az utikritika@utikritika.hu e-mail címen! Érdemes!

"Nem jellemző, hogy szervezett utazáson veszünk részt, általában magunk szervezzük útjainkat, így önállóan is megszerveztük a külön programokat. Erre szükség is volt, mivel az elhelyezkedésünk miatt (Mallorca északi partja) az utazást szervező iroda egyetlen közös kirándulást tudott részünkre biztosítani, a kevés térségben tartózkodó turistára hivatkozva. Ez azért kellemetlen volt, mert pont azért mentünk szervezett útra, hogy ne kelljen nekünk a program szervezéssel foglalkozni. Az előzetes tájékoztatás szerint magyar nyelvű vezetést nem tudnak kevés résztvevő esetén biztosítani, a helyszínen ez azt jelentette, hogy egyáltalán nem tudtunk a fakultatív programokon szervezetten részt venni." (B. E.)


,, Tulajdonképpen az egész sziget elég turistás, tényleg csak a legkisebb legeldugottabb helyeken lehet úgy érezni, hogy valóban helyiekkel vagyunk körülvéve. De mivel az arany középutat keressük és tengerpart közeli szállást, én az alábbiakat javasolnám:

A Palma-öböl környéke eléggé mű, a sziget déli részének keleti oldala németek lakta, a nyugati oldala főleg angolok lakta terület.
Ha egy picit még nyugatabbra vagy még keletebbre megyünk, akkor lehet megtalálni az aranyközéputat. :)
A nyugati részen Peguera vagy Santa Ponca, illetve ha nagyon mallorcait szeretnénk, akkor Andratx környéke.
A keleti részen Cala D'or igazán különleges a hosszúkás öbleivel,

A sziget északi oldalán pedig (ha ez nincs még túl messze Önöknek a reptértől számítva), Sa Coma és Cala Millor az a terület, ami ugyan felkerült a turisták látókörébe, de még nem annyira "lelakott".

Mivel 2 hétre mennek és nem a tömegturizmus jellegzetes nyaralására vágynak, én javasolnám, hogy vagy több helyet nézzenek ki szálláshelyül vagy béreljenek autót, hogy bejárhassák a sziget minden oldalát. Nagyon sok rejtett kincsre bukkanhatnak, ha maguk indulnak útnak a sziget felfedezésére (persze egy jó térképpel/GPS-szel a kezükben).
Nekem az egyik ilyen kincsem Valldemossa városkája a maga ezer színű zöld növényzetével.. A főváros Palma is gyönyörű, mindenképp látni kell, főleg az elképesztő katedrálisa egyik legszebb a világon. És (ez lehet hogy turistás lesz) de Nekem a solleri kisvasút is nagy élmény volt egészen a kikötőéig, Port Sollerig." (Orsi,  2017)

.

Cap de Formentor,  a sziget legészakibb pontja - f.m. fotója


,, Playa de Palma településnek jó az elhelyezkedése, közel van a fővároshoz, a nyugisabb és a bulizósabb környékhez is.
A víztől nem kell félni, lassan mélyül, főleg El Arenal felé lévő partszakaszon, de azért ha a párja nem tud úszni akkor csak óvatosan merészkedjen a tengerbe, az áramlat és a hullámzás sokszor meglepheti az embert még a sekély vízben is. Azt javaslom az egyik életmentő állomás környékén fürödjenek, a Hotel Metropolitan Playa (ha ez az a hotel, amit foglaltak) strandja környékén találnak ilyen helyeket. A víz hőfokára nincs garancia, csak úgy mint az időjárásra, elvileg júliusban már fürödhető a víz, és a hőmérséklet is valószínűleg elég meleg lesz.

A félpanziós ellátás, ha csak nem szeretnének a környéken mindig máshol vacsorázni, akkor megfelelő, a szállodák igyekszenek a büfévacsoránál választékos ételeket felszolgálni, ez 1 hetes tartózkodás vége felé lehet unalmas, de maximum majd elmennek pár este a környéken vacsorázni.

Az autóbérlés jó ötlet, ha a teljes szigetet szeretnék felfedezni, egyébként innen Playa de Palmaról könnyedén be lehet jutni a fővárosba a helyi buszokkal. A hotelben pontosan meg fogják majd mondani hányas buszra érdemes felszállni (van olyan mi viszonylag beér a városba és van olyan ami több helyen megáll és hosszabb a menetideje).

Amit javasolni szoktam: biciklibérlés ha egy kis testmozgásra vágynak és a tengerpart mentés csodás út vezet Palma fővárosig, ahol akár bicajjal akár gyalogosan meg lehet nézni a várost.
Még egy tipp: a fővárosból indul egy kis vonat Soller városába, ez még érdekes program lehet, onnan egy másik kisebb vonattal egészen a kikötőig le lehet vonatozni, egy egész napos programnak is kiváló." (Orsi, 2018)


,, Azt kell mondjam a legnagyobb és ismertebb helyek mint turistacélpontnak számítanak Mallorcán, ott erről szól az élet. Nagyon el kell dugni magunkat, ha csendre és nyugalomra vágyunk. Ezek a helyek természetesen nehezen megközelíthetőek, és én sem ismerem annyira, mint a központibb helyeket.
Viszont minél kisebb egy település annál kevésbé van kiépítve turistás szolgáltatásokkal, ezek közül pont az egyik sarkalatos pont az autóbérlés. Nem érdekük oda tenni egy szolgáltatót, ahol nem lesz akkora forgalmuk. Ha eldugott helyre vágynak, akkor számítani kell arra, hogy ezek a részek nem feltétlenül a turisták igényeit és szükségleteit elégítik ki.

Szerintem célszerű választás lenne a repülőtéren felvenni a kocsit és a hazaútnál szintén a repülőtéren leadni, de ez sokban függ a menetrendtől is.

Mivel messzebb eső és nem annyira kiépített környékre kell megérkezni első nap, nem annyira lenne jó későn este sötétben keresgélni..." (orsi, 2018),, Kerékpárbérlés ügyben szinte bárhol (nem mondom hogy bármelyik sarkon, de nagyjából minden másodikon) lehet találni kerékpárkölcsönző boltokat, nem egy bonyolult dolog, nézzétek meg melyik a szimpatikus, melyiknél vannak jó állapotban a bringák. Sokan bérelnek, nagy az igény, nem szokott probléma lenni. Kb 15-20 EUR/napi áron szokták odaadni.

A tenger vízhőmérséklete valóban alacsonyabb így nyár előtt, mint nyár végén vagy ősszel, de a bátrabbak már ilyenkor is fürdenek simán, ezt embere válogatja, ki mennyire bírja a hideg vizet. Frissítő lesz az biztos!

A hotelben nem biztos, hogy egész szigettérképet kaptok, inkább a régió/nyaralóhelyre vonatkozó kis piktogramos térképek szoktak lenni, de a tourist infónál mindenféle térkép elérhető." (orsi, 2019)

Strandok

  • Gyerekekkel nyaralóknak ajánljuk meglátogatni a Cala Comtessa nevű strandot.

  • A nyersebb, természetesebb strandokat kedvelőknek ajánljuk a Cala Tuent-et.

  • A magányt, a kalandos környezetre vágyók figyelmébe ajánljuk a Cala Varques-t.

  • Az egyik úti kritikusunk két fő kedvence: a Playa del Muro és a Cala Mondrago. Na és még ráadásként: az Es Trenc nevű strand.

"A sziget az gyönyörű, nagyon változatos, volt minden: tengerpart, homokos, sziklás hegyek, kilátó tornyok, helyi vásár, üdülőfalu, nyüzsgés-pezsgés, óvárosi kis szűk utcás feeling, nagyvárosi forgatag, hajókázás, buszozás, gyalogtúra szóval minden…nincs olyan ember akinek ne tetszene valami a szigetben. Volt egy partszakasz, ES TRENC, ahova távolsági busszal mentünk önállóan de olyan tiszta vize volt, átlátszó az egész mintha a Maldív-szigeteken lettem volna olyan érzést adott... Túlszárnyalta az elvárásaimat Mallorca szigete, kitűnő választás volt, bármikor újra választanám!" (Vista-utazó)


Tettünk egy kitérőt a sziget "legszebb" strand szakaszára, Es Trenc-be. A karib tengerhez hasonlítják itt a helyiek és valóban nem okozott csalódást, hófehér homok, türkiz víz, az egész hetet képes lettem volna ott eltölteni. forrás


,, Mallorca észak-nyugati partjainál találjuk a sziget egyik legszebb és – ebből adódóan – legforgalmasabb pontját, Cala Formentor strandját. A Pollenca-öbölben fekvő fehér homokos strandnak a mélyzöld fenyvesek kölcsönöznek festői hátteret. A keskeny, csupán nyolc méter széles strandon a víz hamar mélyül, ezért kisgyermekeknek nem ajánlott itt fürdeni. Árnyék bőven van, ezért a forró nyári napokon is zavartalanul tölthetjük itt az idő." forrás


,, Es Trenc: Szinte mindenki ismeri ezt a strandot, aki már járt Mallorcán . Gyönyörű Karib-tengert idéző színek, fehér homok dűnék, távolban ringatózó vitorlások. A part 6 kilométer hosszú, több irányból is megközelíthető. 2012-ben Ses Covetes felöl érkeztünk, és a településhez közel táboroztunk le a parton. Akkor sajnos borús idő volt, és bár a víz tényleg tiszta volt, nem adta teljesen vissza azt a színt, amit a képeslapokon látni.

2016-ban újra meglátogattuk a strandot, viszont a sóbánya felőli parkolónál tettük le az autónk. Ekkor fedeztük fel, hogy a Colónia de Sant Jordi irányába húzódó partszakasz sokkal szebb, a tenger pedig áttetszőbb.

Mivel Es Trenc esetén hosszú partról van szó, hiába felkapott, a nagy turista tömeg megoszlik a strandon (csak a parkolótól kell egy kicsit távolabb sétálni a part mentén). Mi a legszebb és legelhagyatottabb részt a nudista résznél (Platja Es Peregons-nál) találtuk meg. Ajánljuk, a bevállalós pároknak rendkívül nagy élményt tud nyújtani 😉

Cala Mesquida: Nálunk a Number 1. strand Mallorcán. A strandhoz egy nádkerítésekkel szegélyezett , homokdűnékkel tarkított út vezet. Mindkét nyaralás alkalmával meglátogattuk ezt a strandot és mindkét alkalommal elbűvölt minket. Általában fent a dombtetőn sikerült csak parkolót találnunk, ami bár fizetős, de megéri, hiszen gyönyörű látványt nyújt fentről az öböl. Az üdülőhely egyre jobban épül ki, míg 2012-ben csak pár apartman állt a part mentén, 2016-ra már beachbárok is létesültek a strandon.

2012-ben szélcsend volt, akkor vízibiciklit béreltünk és olyan 300 méterre a szárazföldtől betekertünk. Még több méter mélységben is kristálytiszta volt a víz, tisztán lehetett látni a nagyobb halakat a tengerfenéken.

Caló des Moro- Cala S ’Almunia: Cala Llombards strand alatt található Cala S’Almunia, melytől egy kicsit továbbsétálva érjük el Caló des Morot. Egyik strand sem kiépített, étkezési lehetőség sincs a parton, de mégis érdemes őket megnézni. Mi 2016-ban jutottunk el ehhez a két strandhoz, melyet hosszas kutakodás előzött meg. Láttunk külföldi nyaralós képeken Caló des Moro-ról készült csodás fotókat, viszont a legtöbb térkép nem jelölte a helyét a szigeten, így nehéz volt kinyomozni, hogy mégis hol található a sziget rejtett kis csodája. Melyről azt kell, hogy mondjam 2016-ra már korántsem volt rejtett, hiszen ottlétünkkor annyian lettek egy idő után a parton, hogy végül is azért is kényszerültünk továbbállni, mert egymás szájában feküdtek az emberek … 🙂 Viszont gyönyörű, véleményem szerint Es Trencet is felülmúlja.

Ha Es Llombard település felől érkezünk Cala S’ Almunia strandját Cala Llombards településének főútjáról érhetjük el a legegyszerűbben. A Finca Ferienhaus magánház mellett kell a főútról lekanyarodni. Érdemes reggel vagy kora délelőtt érkezni(mint minden mallorcai strandhoz), hogy még a part közelében találjunk parkolót. Fentről a fák lombkoronáin át többször feltűnik a két lélegzetelállító türkiz vizű öblöcske. (2018)" forrás


,, Vannak olyan strandok (főleg a nagyobbak) ahol természetesen van napernyő- és nyugágybérlésre lehetőség. Általában 15-25 EUR/nap között mozognak a nyugágy bérlések napernyővel együtt, de leginkább ez a partszakasztól függ. Az valóban eléggé elterjedt, hogy saját napernyőt visznek vagy csak egy törölközővel fekszenek, de ez is partszakasz függő. Nincsenek beépítve teljesen a hosszú homokos partok napernyőárusokkal (szerencsére). (Orsi, 2018)


,, Ha a szélesebb partszakaszok jönnek be, akkor a déli oldalt ajánlom, ott van pl. El Caragol és a híresebb Es Trenc. Ugyanakkor északon Port de Pollenca és Alcúdia partjai is hasonló adottságokkal rendelkeznek. Utóbbi település ráadásul igazi turistaparadicsom. (2021)" forrás


2021. szeptember:

Az első pár napban nagyon jó meleg volt a víz, aztán sajnos egy kis hidegebb, szeles idő érte el a szigetet így picit hűlt a levegő. A szél kihozta a partra a hínárokat és sajnos a medúzákat is, ezért az utolsó 2-3 napban nem is nagyon mertünk vízbe menni, mert amilyen a szerencsénk tuti minket csíptek volna meg. Mivel még nem volt ilyen élményünk tengerpartos nyaralásnál, így egy picit csalódottan tértünk haza, mert 3 partot is csak kintről nézegettünk emiatt. Ha a hínárokat kiveszem a képből, akkor csodálatosan tiszta a víz mindenhol és a kis öblök színe valami elképesztő. forrás

Serra de Tramuntana

"Szuperek a hegyi túrautak, de nincsenek hegyi menedékházak és a szükséges táblajelzések is hiányoznak. Volt egy könnyebb túránk Port Soller és Fornalutz között, és egy némileg nehezebb Port Soller felöl Deia felé. Elengedhetetlen a jó túrafelszerelés és a megfelelő kondició." (Helga, 2014)

Palma de Mallorca

A sziget ,,fővárosával külön aloldalon foglalkozunk - itt


h.j. fotójah.j. fotójaAlcudia

Mondragó-i természetvédelmi park

A Mondragó-i természetvédelmi park a két öblével meglátogatásra érdemes. Bérelt autóval érdemes - akár improvizált irányokban - bejárni. A két öböl közül a kisebb gyakran zsúfolttá válik. Mindkettő igen szép. Az öblök mellett vannak kiránduló gyalogutak. Strandpapucsban nem ajánljuk ezeket. A kilátópontok szuperek.

Palma Nova-i Golf Fantasia (minigolf)

Olyannyira nem egy átlagos, szokványos minigolf pálya, hogy tényleg érdemes Palmanova-ban autózni miatta. Nagyon jó álllapotú az egész. Három pályasora van, eyenként 18 lyukkal. Ha nincs nagyon napos idő, akkor ez egy pompás program lehet. Vannak jócskán nehéz pályák, igazi kihívásokkal. Hatalmas nagy területő a minigolf pálya, és sokkal érdekesebb, mint azok a pályák, amiket máshol szoktunk látni. Nem olcsó (egy családnak lehet akár 40-45 euró is), de minőségi program.

Soller

Nagyon jó kirándulás Palmaból. A menetrendet előre meg kell nézni, elég nehézkessé válik a dolog, ha másnap megy a következő vonat vissza a fővárosban. Az út egy óra. Innen következő 20 perc a villamosozás a kikötőbe, ami valójában strand.

Érdemes a vasútállomásra is benézni, megcsodálni például Picasso és Miró közös fotóját, ami persze itt készült.

Gyönyörű a főtér és az ott álló templom. Placa Sá Constitució. Katalán art noveau, nagyon látványos kívülről. Belül a templom csak simán szép. Nagyon hangulatosak az utcácskák, rengeteg a turista.

Tren de Soller (vonatozás)

Kicsit túlzás vonatnak nevezni, inkább kisvasút. Csodaszép tájakon zötyög egy jó órát Palmaból idáig. Többfél jegy létezik rá, csak Palma de Mallorca Soller odaúttól, egészen a kombinált négyutasig, ami a strandig visz. Főszezonban előre jegyet kell venni rá. Kisvonat, nincs rajta sem wc, sem étkezkocsi.

Puerto de Soller

A tökéletes nyaralópont családoknak. Az öböl gyönyörű, a víz tiszta és meleg,  a villamos végigfut a strandon, felette az apartmanok. Rengeteg étterem, bolt, minden, ami kötelező. Innen villamossal lehet Sollerbe menni, kb 20 perces az út, a gyerekek szeretni szokták. Sollerből egy óra Palma de Mallorca a vonatnak becézett villamossal.

,, A sziget észak-nyugati részét is meglátogattuk. Autóval elmentünk Sóllerbe, onnan pedig a hangulatos villamossal Port de Sóllerbe. Akinek ideje engedi vagy a közelben van a szállása, az akár a fővárosból is vonatozhat a múltidéző járgánnyal Sóllerbe.

Sóllerben a vasútállomás helyén a parkolás kissé nehézkes, nekünk hétköznap elég sok időbe telt mire találtunk parkolóhelyet, ahogy a villamoson az ülőhelyekért is komoly harcok folytak. A csendes Portocolom után igen nagy váltás volt Sóller és Port de Sóller meglátogatása. Port de Sóller, amint a neve is jelöli egy kikötőváros, ahol egymást érték az éttermek, bárok, üzletek.

A parton rengeteg ember volt, ahogy a vendéglátóhelyeket is meglehetősen tömve találtuk. Ekkoriban egyébként még kellett maszk a mallorcai közterületeken, habár a legtöbb turista nem hordott. Pár órás városlátogatásunkat követően vissza villamosoztunk Sóllerbe, ahonnan a fővárost megnézve mentünk a keleti nyugodtságunkba.(2021)" forrás

Palma Aquarium

Szép, tágas akvárium. Szuper program, főleg gyerekekkel. A cápás medencés látványok a legérdekesebbek. Egy egész napot el lehet tölteni a cápák, ráják, oroszlánfókák társaságában. Van a gyerekeknek kitalálva egy dzsungeles rész a szabadtéri részen. Felnőtteknek a belépőjegy 28 euró. bezzeg a heliyeknek csak 18 eurót kell fizetni.

A Palma Aquariumegy olyan csodát rejtett, amire nem is számítottam. A tenger élővilágát bemutató óriás akvárium szinte magába szippantott. Európa legnagyobb cápa akváriuma is itt található, sőt részesei lehetünk a cápák etetésének, ahol két búvár az életüket kockáztatva látvány etetést mutatott be a nagyközönségnek. (2019) forrás

Cala de Sant Vicente

A cala annyit jelent, hogy öböl. Nos ez tehát Sant Vicente öble. Sant Vicente kis, nyugis falu, egykori halászfalu. A parton finom a homok, a tengervíz tiszta, átlátszó. Kellemes a kis parti sétány. Kis szerencsével a part mentén is lehet parkolóhelyet találni, de beljebb a szomszédos utcákban nagyobb valószínűséggel. A strand kicsike. Elég hullámos arrafelé a tenger, szóval kisgyerekes családoknak nem mindig jó ott fürödni. Érdemes sznorkelezni a vízben, mert sok és sokféle halat lehet látni. A strand rötyije elég ramaty, dzsuvás.

Val de Boquer

Katmandu Park (Magalluf)

Északnyugati partvonal

Cuevas de Arta

Calvario

Menorca

Ide klikkelni - részletes információ

Valdemossa

Nagyon -nagyon szép és nagyon-nagyon  sok itt a turista, akik pont emiattt naponta meglátogatják a várost. Híressé George Sand és Frédérick Chopin tették a városkát, akik 1839-39-ben időztek itt. Bár mindketten panaszkodtak a helyiekre, az időjárásra (!), azt elismerték, hogy ennél szebb helyen nem jártak előtte. Ők voltak a kor celebjei és az első turisták is itt. Mára özönlenek az emberek, a helyieket ez nagyon megterheli és ennek hangot is adnak. De megélni persze nem tudnának nélkülük, így elviselik őket. Chopinéknek múzeumot is szenteltek, a La Real Cartuja de Valldemossában. Maga a múzeum különöseben nem érdekes, a környezete annál inkább. Nagyon szép a szomszédos vár is, illetve a Museu Municipal.

Kriszta fotója

Deiá

Robert Graves tette a helyet híressé 1929-ben, amikor ide költözött. Egykori háza ma már múzeum természetesen. Deia tipikus kis helyi falu, szűk utak, szerpentin, gyönyörű kilátás. Parkolni szinte lehetetlen, némi túrázás is jár a látogatással, de nagyon megéri. A tetőn kis templom, temetővel, Robert Graves sírjával. A parton picinyke strand, teljes az idill.

Olvasmányos linkek

"A buszos szigettúra az egyik legátfogóbb mallorcai kirándulás, amely során a sziget leghíresebb látnivalóit fedezzük fel. Valldemossa (Chopin hegyi falva), Son Marroig (Ludwig Salvator hazája a Sa Forrada Lyukasszikla-kilátóval), Sóller (a Narancsfák völgye), hajókázás Port de Sóller és a Sa Calobra között, Calobra öböl (fürdési lehetőséggel), majd a Földközi-tenger legszebb szerpentines útján vissza. Valldemossa falva csodálatos kis település, a sziget nyugati partvonalán helyezkedik el. Egy igazi gyöngyszem. Az úton odáig nagyon sok biciklis hajtott, versenykerókkal voltak, komoly felszerelésben. Maga a falu nagyon rendezett, mindenhol kis utcák, szépen kikövezve. Gyakorlatilag olyan kis távolságok a házak között, hogy egy-egy kocsi alig fér el.

A fő látnivaló a kolostor. Az egyetlen mallorcai szent nevéhez kötődik, Szent Katalin volt ő. Fantasztikus kilátást is megtapasztalhatunk fentről. Itt található a világsztár Michael Douglas tulajdonában lévő remek étterem. Amikor mi voltunk, épp nem volt még nyitva. Koncerteket, jó hangulatú estéket tartanak ott. A megnyitón természetesen maga a filmsztár is ott volt. A képe a mai napig az étterem bejárata előtt díszeleg.

Az utazás a Lyukasszikla-kilátóhoz nagyon kellemesen telt, a környező hegyek vonulatai megadták a hangulatot. A lyukas szikla nagyon érdekes képződmény, állítólag teljesen természetes, mintegy 16 m-es lyukkal a közepén. Felülről úgy néz ki, mintha egy teki feje lenne, jó nagy szemekkel. A hajókázásoktól már kicsit ódzkodunk. Eddig minden nyaraláson voltunk ilyenen, volt hosszú, tolakodóan sok ideig tartó, unalmas is. A mostani hajóút nagyon jól telt. Végig a part mellett haladtunk, megcsodálhattuk a part menti sziklákat. Látszottak a kialakulásánál létrejött rétegek. A kikötéshez közeledve olyan tiszta vizet láthattunk, hogy a tenger aljáig le lehetett látni a sekélyesebb részeken. Nagyon kívánatos volt az egész. Itt már köves, sziklás részt alakított ki a természet, ezért is tudott annyira tiszta lenni a víz.

Az utunk során láthattuk Pierce Brosnan házát is – szeretik a sztárok Mallorcát. Megpihentünk egy kis étteremnél, ahonnan ismételten csodálatos volt a kilátás. Itt eredeti, mallorcai, frissen csavart narancslevet ihattunk. Elképesztő volt, ahogyan csinálják. Kisebb narancsokat alkalmazott a pasi, egy pohárnyihoz 5 db fél narancs kellett. Kézzel hajtott géppel csorgatták az nagyon finom nedűt. " forrás


"Szigettúra autóval: Mindenképpen szerettünk volna autót is bérelni. Miután tudatosult bennem, hogy mekkora távolságok is vannak, felbátorodva le is előlegeztünk egy kocsit. Nem sok volt terítéken, egy Seat Leon 1,9-es dízel gépet kértem. A tavalyiból tanulva új kocsit akartam, a telefonban fogadkoztak, hogy max. 4 hónapos lesz, de látszott azon, hogy rendesen le volt használva. Na, nem baj. A szigeten, az autópályákon nagyon jól lehet haladni. Az autópálya minősége nagyon jó, fizetni nem kell. Nem kell foglalkozni matricákkal és egyéb ilyen bolondságokkal, mert a szigeten a benzinárakba be van építve a díj. Kicsit magasabb, mint Spanyolban. Úgy terveztük, hogy a sziget egyik legnagyobb látnivalóját kocsival közelítjük meg. Erre lett volna egy teljes napos kirándulás, de mint utólag kiderült, kár lett volna. A kocsizás nagyon hangulatos. A tájak, sziklák, a tenger illata mindenütt. A kocsi 70€ volt egy napra, fél tankkal hozták, az egész napos utunkon nem fogyott ennyi el – természetesen vissza kellett tölteni a fél tankig a kocsit.

A cél: Formentor. Sokat hallottunk addigra már róla, mindenki áradozott, hogy milyen csodaszép helyeket lehet arra látni. A kocsit a szállodához hozták aznap reggel, ahonnan Palma felé vettük az irányt. A nagy nézelődésben jól elkavartuk magunkat és végig a kikötő mellett mentünk egy jó darabig. Igazából nem bántuk meg a kitérőt. Fantasztikus volt a sok árbóc, láthattunk két tengerjáró luxushajót (egyszer elmegyünk egy ilyen útra!) is. Ezek méretei igazán impresszívek voltak, egy szállodát benyeltek fejenként. Egy kis kavar után megtaláltuk az utat Inca városa felé, innen nekünk a csodálatos Alcúdia városába hajtottunk. Alcúdia volt korábban a főváros, szépen ki is volt építve. Sikerült elkapnunk egy piaci napot is. Fantasztikus volt a forgatag. Kulturált piaci viszonyok uralkodtak, nem kellett különösebben az értékeinkre vigyázni. Addigra kitikkadtunk és nyomtunk igazi, frissen csavart narancslevet is.

A piacon minden jóság: húsoktól (füstölt csülök, szalámi, kolbász – kóstolási lehetőségekkel) egészen a friss gyümölcsökig. Kicsit bentebb menve pedig bazári forgatag. Legyezők, napszemüvegek, ruhák – itt kissé elvesztettem egy idő után az érdeklődésemet. Pláne, mikor a legkisebb útitársunk pityergésére vissza kellett menni egy legyezőért, mert annál szebb a világon sem volt, később sem. A piac után irány a Formentor. Ez egy félsziget, nagy szép utakkal, látnivalókkal. Az első igazi megállónk a Galambszikla-kilátónál volt. Hihhhetetlen látvány tárult elénk. Csodálatos az egész hely. Nem nagyon tudok erről miket írni még, mert látni kell. Innen két út vezetett. Egy ami felvitt, nem is tudtuk hová, másik ami lentre vezetett. A büfés csajtól próbáltam infókat szerezni, hogy melyik is visz minket a világítótoronyig. Eléggé kedvetlenül válaszolt, meglepetésünkre a lenti utat mutatta." forrás


"Sárkánybarlang-túra: Fél napos út keretében – ismét délután indulva – meglátogattuk a keleti part leghíresebb természetes barlangját a Sárkány barlangot (Európa legnagyobb barlang tavával). A mészkő barlang csodálatosan kivilágítva, kellemes hőfokkal várt minket. Igazából nem volt olyan hideg, mint a nálunk lévő cseppkőbarlangok, itt 20 fok körül volt. A tó vize kristálytiszta volt. A látogatás érdekessége, hogy egy nagyon rövid koncertet is élvezhettünk. Ezt úgy kell elképzelni, hogy három csónak közeledett, az egyikben ültek a zenészek és élő muzsikát szolgáltattak nekünk. Nagyon jó akusztikával rendelkezik a barlang, mindenhonnan jól lehetett hallani. Nekem kicsit csalódás volt, mert nem volt ez sok zene. Több volt a várakozás és a neki készülődés. De azért tetszett. A barlang kijáratát meg lehetett tenni csónakkal, Pár 10 m volt ez, és olyan sor volt, hogy nem akartuk húzni az időt ezzel. Az utunkat megszakítottuk a világhírű Majorica gyöngy-gyárnál. Természetesen vásárlás is volt, ja és nem én vettem. A maradék szabadidőnket Portocristo városában tölthettük el. Itt láthattuk Rafael Nadal házát is a félsziget tetején. Ő egyébként Mallorcai születésű, Monacor városból származik. Láttuk a buszból a teniszakadémiáját is." forrás


,, Santa Ponsa az egyik legjobb hely a déli parton: nagyon romantikus, adult only szállodák vannak itt, golfpályával, búvárközponttal és minden egyéb jóval felszerelve. A hely jellegéből – és a hirtelen mélyülő tengerből - adódóan kevés család választja Santa Ponsa-t, kisgyerekeket is csak elvétve láttam errefelé.

Barátokkal vagy egyedül nem a legjobb választás, mert az ajándékboltokon és a kis üzleteken kívül semmilyen más látnivaló nincs, a programok pedig szigorúan korlátozottan a párokra.

Sant Elm egy gyönyörű kis halászfalu, az egyetlen dolog, amiért beleszerettem a sziget déli részébe, pedig egy csodás hegyi túrát (a Ruina La Trapa-t) még nem is volt lehetőségem végigjárni. 

Sant Elm-mel szemben helyezkedik el a Sa Dragonera Nemzeti Park szigete. A természetvédett terület több száz madárnak és növénynek ad otthont – csodálatos képeket láttam róla, így ha tehetitek, töltsetek el pár órát ott! Ha viszont inkább csak a tengerpart mentén sétálgatnátok, akkor is bele fogtok szeretni a helybe. " forrás


Santa Ponsa: Célcsoport: Azok az utazók, akik a párjukkal egy csöpp nyugalomra és romantikára vágynak.

Jellemzői: Csupán két kilométerrel Magaluf után található Santa Ponsa városa. Az 1 kilométer hosszú és 100 méter széles fehér homokos tengerpartja valóban gyönyörű. A part mellett található sétány tökéletes hely a naplementéhez. Ha valaki a párjával el szeretne bújni a tömeg elől, akkor érdemes felkeresni Santa Ponsa két végén található Pellicer Beachet és Castellot Beachet. Ezek sziklásak és kavicsosak többnyire, de legalább még főszezonban sem kell a tömeggel megküzdeni itt minden egyes négyzetcentiméterért. A Jungle Park zipline érdekes hely lehet azok számára, akik az aktív kikapcsolódást keresik. forrás


A Marineland egy állatkert, ami arra specifikálódott, hogy különböző show-kat tartanak, a delfinekkel, fókákkal és papagájokkal. Nem gondoltam volna, hogy valaha megnézek egy ilyen műsort, mert sok negatív kritikát hallottam az állatok tartásáról és neveléséről, de minden, amit eddig hallottam megdőlt. Fantasztikus emberek az idomárok, kiváló állapotban vannak az állatok és csupán szeretetből végzik a produkciókat. És hogy ezt miből gondolom? Mivel annyira lenyűgözött az élmény, kettő műsort néztem végig könnyezésig elérzékenyülve. A két műsor eltért egymástól, ugyanis volt olyan produkció, ahol a két fóka helyett egyet hagytak fent a vízi színpadon, mert neki látszólagosan nem volt kedve folytatni, így lekísérték. Ez elég is volt, hogy lássam, imádják a gondozók őket. (2019) forrás


Célcsoport: Azok az utazók, akik egy kisebb és családbarátabb tengerparti városra vágynak.

Jellemzői: Palma Nova három kiváló stranddal büszkélkedhet. Ez a város közelebb található Palmához, mint Magalufhoz – ami megkönnyíti a transzfert. Palma Nova egy kifejezetten előkelő hely. Igaz egy kicsivel többet kell fizetni a szállásért és az ételekért – de legalább nem lesz tele részeg brit és német tinédzserekkel, mint a szomszédos Magaluf. Ennek tükrében az éjszakai élet sem túl mozgalmas. Palma Novából több cég is szervez túrákat a természetbe. A másik felkapott programlehetőség közé tartoznak a horgászkirándulások a nyílt tengeren – akik ennek a hobbinak hódolnak, azoknak érdemes megfontolniuk, hogy itt szálljanak meg.forrás


Cala Ratjada

Célcsoport: Azok az utazók, akik elmúltak már legalább 50 évesek, és szeretnék idősebb utazók társaságában tölteni a kirándulásukat.

Jellemzői: Cala Ratjada régebben egy halászfalu volt. A város egy parányi fehér homokos tengerparttal rendelkezik. Mindössze 150 méter hosszú és 50 méter széles. A tenger itt gyönyörű türkizkék színű. Cala Ratjada főként az olasz, német és francia utazók körében népszerű. A legfelkapottabb látnivalók Mallorca ebben az eldugott kis csücskében a Bartolomé March botanikuskert és Punta de Capdepera világítótornya. forrás

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

László Orsi, 2017. 07. 26. 21:00
Az elképzelésnek megfelelően kettő térséget javasolnék. Ha széles, hosszú homokos tengerpartra vágytok akkor az Alcúdiai-öblöt ajánlanám, itt picit szebb a part és talán több kagyló is van, mint a Palma-öbölben. :)

Ha a kis öblös, sziklás, eldugottabb helyet kerestek, akkor a dél-nyugati részen Santa Ponca és Peguera környéke szerintem megfelelő lenne.

Nyilvánvalóan Palmaból, a fővárosból van a legtöbb lehetőség szervezett kiránduláson részt venni. Van egy kinti magyar partnerünk, aki szervez csoportos magyar nyelvű kirándulásokat busszal, megadom az elérhetőségét és nála lehet előre érdeklődni, illetve a helyszínen befizetni a programokra. Ha felveszed vele a kapcsolatot hivatkozz nyugodtan rám, illetve a Vistára.

Az idegenvezető hölgy neve és elérhetősége:
Schumeth Katalin
0034 618 406847 (0034 vagy +34-es előhívószámmal)
katalinwinners@gmail.com


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon