ÚTIKRITIKA.HU / Menorca

Menorca

Menorca dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Repülés és hajós megközelítés | Szállás | Helyi közlekedés | Étkezés | Szórakozás | Vásárlás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Strandok | Látnivalók és programlehetőségek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Menorca - utazás

Menorca dióhéjban

Menorca a Spanyolországhoz tartozó Baleár-szigetek második legnagyobb szigete a maga 694 km2-es területével. Kisebb, mint Mallorca, de nagyobb Ibizánál. Mallorcától hozzávetőleg 40 kilométerre, észak-keletre található. A sziget 52 kilométer hosszú, és 15 kilométer széles. Menorca lakossága kb. 95 ezer fő (egyes források szerint csak 67 ezer). Menorca alapvetően sokkal nyugisabb, kevésbé felkapottabb hely, mint a szomszédos sziget, Mallorca. Menorca fő turisztikai adukártyája, hogy a méretéhez képest nagyon nagy a strandok választéka. Menorcának több strandja van, mint Mallorcának és Ibizának együttvéve!

Menorca szigetén a főszezon július közepétől szeptember közepéig tart. Az Easyjet fapados légitársaság nyáron 2 hónapon keresztül ontja a briteket a szigetre, de az év többi részén elég kevés a látogató. A holtszezonban a repülőtérre is csupán Barcelonából jön néhány járat. A szigeten több olyan állat- és növényfaj él, ami endemikus, azaz csak itt található meg. Menorcát az UNESCO bioszférikus rezervátumnak minősítette. A sziget természeti értékeinek megóvása stratégiai cél, s emiatt nem is törekednek olyan tömegturizmusra, mint ami Mallorcára jellemző.

A sziget két jelentősebb városának, Cuitadellának és Mahonnak (katalánul Maó) a meglátogatása mindenképpen ajánlott. A kb. 30 ezres Mahon a sziget déli részén található, Ciutadella a nyugati oldalon. E két várost köti össze a sziget fő országútja és e két városban él a sziget lakosságának háromnegyede. A helyiek spanyolul (azaz castellano) és katalán nyelven beszélnek. A helyiek jellemzően segítőkészek, barátságosak a külföldiekkel, sőt megerőltetik magukat az angol nyelv használatában is. Egyébként a szigeten elég sok brit, francia és német él állandó jelleggel. A hotelekben, vendéglátásban dolgozó fiatalabb alkalmazottak valamennyire beszélnek angolul.

Menorcán igazán nincsenek hegyek, csak dombok, legfeljebb néhány száz méter magassággal. A legmagasabb pont csupán 358 méter. A sziget északi részének partvonala nyersebb, vadabb, sziklás, a déli oldalon vannak inkább a használható strandok. A sziget déli része kevésbé szeles, mint az északi. Nyáron a szigeten a száraz meleg van, nappali átlagos 28 fokos hőmérséklettel. Télen kellemes 15-17 fok a nappali átlaghőmérséklet. Áprilistól októberig fürdeni lehet a tengerben. A tengervíz hőmérséklete: májusban 22, júniusban 24, júliusban, augusztusban 26-27, szeptemberben 25-26.

Menorcát északról érinti a hideg, száraz széljárás, a tramuntana. A gazdák sok kilométer hosszúságú kőfalakkal védik a földjeiket. A szél nyáron kellemesen csillapítja a térségre jellemző hőséget, azaz Menorca jó hely azoknak, akik nyáron nem akarnak szenvedni nagy hőségtől. Júliusban, augusztusban, szeptemberben ugyan lehet napközben 30-32 fok, de a széljárás miatt ez nem annyira megterhelő. Májusban a maximális hőmérséklet 25-26 fok körüli, éjszaka 18 fok körül, a tengervíz 22.23 fokos. A legkevésbé csapadékos hónap a július. A június és az augusztus is elég száraz. Májusban sem gyakori az eső.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Ciutadella kikötője és a városkában a szombati piac, valamint a kicsi, de nagyon csinos katedrális
 2. Egy nyugis, eldugott, csodás strand: Playa de Cavalleria, és általában az öblökben a tenger kékjének delejes átütő ereje, az okkersárga homok látványa
 3. A sziget dimbes-dombos, de azért nagyon jókat lehet kerékpározni
 4. Mahonnál az egyórás kikötői körutazás 10 euróért (a világ második leghosszabb/legmélyebb természetes kikötőhelye - 6 km)
 5. Menorcán nagyobb a tisztaság mint Ibizán és Mallorcán
 6. Egész jól és olcsón használható a távolsági buszközlekedés (2-3 busztársaság működik más és más körzetben)
 7. Fornells, egy aranyos városka (ex-halászfalu) vakítóan fehér házakkal
 8. Alig vannak magas épületek
 9. Jól láthatóan hatékony a környezetvédelem
 10. A legmagasabb pontról, az El Tororól a sziget panorámája

Nem tetszett

 1. Jellemző, hogy az időjárás szeles, nem véletlenül nevezik Menorcát "szeles szigetnek"
 2. Cala Blanes a hotelmonstrumokkal, sok giccsel, részeg britekkel, picit Ibizára és Mallorcára hajazva. Ez nem az igazi idilli Menorca; Cap d'Artrutx-ot is érdemes elkerülnie azoknak, akik Menorcától a nyugalmat remélik
 3. Mahon unalmasabb, mint Ciutadella, leszámítva a hatalmas természetes kikötőjét és néhány macskaköves kis utcáját
 4. Mahon, amikor az óceánjárókról késő délelőttönként hatalmas tömegben oda kiáradnak a turisták
 5. Sok öböl autóval nem közelíthető meg teljesen (odáig is többnyire hepehupás az út), és így gyalogolni kell sokat (15-25 perceket) a melegben
 6. A híres-nevezetes Cala Macarelleta strandján a sok algahordalék
 7. Menorcán az árszint valamivel magasabb, mint Mallorcán (tán mert kisebb a piaci verseny)
 8. A szieszták idején a szolgáltatások lebénulása
 9. A Turqueta strandon a medúzák (más strandokon nem voltak)
 10. Az agyonsztárolt helyi dicsőségük egy disznókolbász, a sobrasada itthon nem lenne versenyképes, pedig paprikás

Vélemények

"Ami Menorcában a legjobban tetszett nekünk, az a sok száz kis rejtett öböl felfedezésének öröme. Az ismertebbeken - Macarella, Pregonda. Mltjana és Turqueta - kívül kínálkozik rengeteg névtelen kis strandolós öböl. A legtöbb öbölben a part fövenye fehér homok, a tengervíz kristálytiszta, türkíz színű. Többnyire jók a fürdési körülmények, kellően meleg a víz. Szuper a gyönyörű tenger felöl csodálni az erdős, cserjés zöld környezetet (sok fenyő). Fő kedvencünk azért egy felkapottabb öböl volt, a Cala Pregonda. Nagyon tetszett a Cala Mitjana is, hisz ott is fantasztikusan átlátszó a tengervíz. Béreltünk kajakot és azzal közelítettük meg ezt az öbölt. Kora délelőtt mentünk oda, hogy még akkor élvezhessük a strandot, amig nem jön a sok ember.

Ciutadella város imádnivaló. Menorca szigetén még kulturális turisztikai tartalom is van, benne őskori maradványokkal is. Van egy Binibequer nevű falu, ami különösen tetszett nekünk. Minden hát vakítóan fehér és szép virágokkal diszített. Bár minket nem érdekel a diszkó, de van egy Cova d'en Xoroinevű barlang diszkó, amit nappal is meg lehet nézni bulizás nélkül. Elképesztő egy hely. Tetszett egy világítótorony: a Far Favaritx. " (Rácz-család, 2014)

Repülés, repülőjegy és hajós megközelítés

A légijáratok a Maó melletti St Climent repülőterére közlekednek. Nyáron rengeteg charterjárat jön ide, főleg Nagy-Britanniából. Menorca ugyan nem felkapott, de azért évente mégis kb. 2,5 millióan érkeznek ide repülővel. Barcelonából komppal közel 8 órás hajózással lehet eljutni Menorcára. Hetente többszőr közlekedik két társaság - a Transmediterranea és a Belearia - járata. Van kompkapcsolat Menorca és Valencia között, Palma de Mallorca-i megállással. Érdekes, hogy Ciutadella közelebb van Mallorcához(43 km), mint a sziget keleti végén lévő Mahotól (47 km).

Szállás

A szálláslehetőségekben a hotelek dominálnak, de vannak jócskán alternatívák: panziók, lakások, birtokokon (finca) lévő házak (agroturizmus jelleg is), apartmanok stb. Menorcán viszonylag kevés és kis kapacitású a kemping és az ifjúsági szállás kínálata. Közvetlen kontaktus esetén a bérelhető házaknál probléma, hogy a tulajok elég lusták válaszolni az e-mailekre. A komolyabbak legalább írnak két napon belül. Az ilyesmit hát jobb, biztonságosabb utazási iroda közvetítésével intézni.

Agroturismo:

Ajánlott szállodák (2021):

3 csillagos: Grupotel Mar de Menorca (Cala Canutells)

4 csillagos: Globales los Delfines (Cala'n Forcat) ,

Európa egyik legjobb családbarát hotelje: Holiday Village Menorca, 

,, 2016 július 1-jétől idegenforgalmi adót vezettek be a Spanyolországhoz tartozó Baleár-szigeteken, így Menorcán is. A turisták számára ez éjszakánként 0,5 és 2 euró közötti többletköltséget jelent szállástípustól és a tartózkodási időtől függően.

A luxusszállodák, az ötcsillagos és a négycsillagos superior hotelek, valamint a négykulcsos apartmanok vendégeinek fejenként és éjszakánként 2 euróba kerül az idegenforgalmi adó, a négycsillagos és a háromcsillagos superior szállodák, valamint a háromkulcsos superior apartmanok lakóinak 1,5 euróba kerül egy éjszaka. Az egy-, kettő- és háromcsillagos hotelekben, illetve az egy-, kettő- és háromkulcsos apartmanházakban megszállóknak 1 eurót kell fizetniük, ugyanennyibe kerül az adó a nyaralót bérlőknek és a vidéki szállodák, valamint az agroturizmusban részt vevő szálláshelyek vendégeinek és a tengerjáró hajókon érkezőknek. Fél eurót pedig a hostelben, vendégházban, panzióban, kempingben vagy táborban megszálló turistáknak kell fizetniük éjszakánként.

Nem kell idegenforgalmi adót fizetniük a 16 év alatti gyerekek után, illetve fele annyiba kerül az adó szezonon kívül (november 1. és április 30. között) és azoknak, akik hosszabb időt töltenek a szigeten – nekik a kilencedik naptól számítva él a kedvezmény abban az esetben, ha ugyanazon a szálláshelyen maradnak. (2016)" forrás

Helyi közlekedés

A szigeten nincs autópálya, autóút. Nincs a szigeten hosszabb szakaszon partmenti út! Van egy, a sziget délkeleti és északnyugati részét összekötő főút, Me1 jelzéssel. A különböző öblök, szigetrészek megközelítésénél mindig visszakerül az autós erre a főútra. Nagy távolságokat nem kell megtenni, lefeljebb 20-30 kilométert. Bérelt autóval bizony könnyebb felfedezi a szigetet. mindazonáltal a helyi távolsági közlekedés is jól használható, mivel a települések többsége között jó a forgalmi összeköttetés. Szinte minden internetes forrás megerősíti, hogy érdemesebb előre foglalni bérelt autót, mert helyben drágább.

Létezik egy éjjel-nappal közlekedő vízi taxi Es Castell és Mahon között. Egy útra az ár 10 euró/fő körül van. Menorca ideális hely a bicajozás szerelmeseinek. Ciutadella városból a sziget számos látványossága 1-2 órás kerékpározással megközelíthető, ráadásul kerékpáros utakon. A nem túl magas dombokra való felkerekezéshez persze elkel a jó kondíció, és a széllel is gyakran meg kell küzdeni. (Napi kb. 25 euróért lehet kerékpárt bérelni.)

Étkezés

A sablonos turista éttermek helyett érdemes olyan kis vendéglőkbe menni, ahol a helyiek étkeznek. Olcsóbb és a helyi specialitásokat lehet kipróbálni. Ezek nem a gasztronómia csúcsai, de többnyire finomak. Ha van az étlapon Caldareta de langosta, azaz egyfajta rákleves, na azt meg kell kóstolni.

 • Fornellsben vannak talán a legjobb éttermek.
 • Az italok frontján a legnépszerűbb egy helyi gin, amit azárt a britek honosítottak meg a szigeten. Édesség területén a fő helyi specialitás a flaons, ami tojás és sajt alapú. Van belőle édes és sós is. Nem egy diétás cucc.
 • Jó eszpresszós kávét nehéz találni.
 • Ajánlott étkezőhelyek:
 • Es Moli des Racó étterem (egy 300 éves szélmalomban kiépített) Es Mercadal településen, ugyanott a Las Vegas nevű vendéglő (házias étkek)
 • Ciutadellában ebéd a Fabiol (Plaza Pins) nevű, bár jellegű étteremben (szuper kiszolgálás)
 • Fornellsben az Es Cranc a tenger gyümölcsire vágyóknak

"Salsa mahonesa: A helyi lakosok szerint a majonéz az ő találmányuk, és a város (mao) nevéből ered a majonéz neve. Ha belegondolunk, hogy a spanyolok a j betűt h-nak ejtik, lehet benne valami. Az „eredeti” maói recept szerint a majonéz olívaolaj, tojássárgája, néhány csepp citrom, frissen őrölt feketebors, só és hagyma keveréke." forrás

,, Az egyik legjellegzetesebb előétel Menorcán egy bizonyos leves, az “Oliaigua”. Én személy szerint a magyar lecsóhoz tudnám a leginkább hasonlítani, annyi különbséggel, hogy bő lére van eresztve, és leves állaga van. De alapanyagok szempontjából ugyanazok a dolgok vannak benne: sok paradicsom, paprika, hagyma és fokhagyma. Isteni finom volt, szerintem a nyáron majd mi is főzünk itthon ilyen levest! Mellé pár szelet kenyeret és fügét esznek.

Ezen kívül, Menorca híres még a homárleveséről, ami olyan különlegesnek számít, hogy a spanyol király is ellátogat emiatt Menorca szigetére néha, hogy ehessen belőle. A leves alapja oliva olajon felhevített paradicsom, paprika, fokhagyma, és fűszerpaprika. Ezt öntik fel vízzel, adják hozzá a homárokat és egyéb fűszereket. Igazi ínyencség azoknak, akik rajonganak a tengeri finomságokért! (2018)" forrás


,, A menorcai reggeli többnyire édes péksüteményekből áll. Leginkább a linzerekhez tudnánk hasonlítani a helyi sütiket, amiket ott láttunk és ettünk. Meg kell jegyezzem, hogy az amúgy is édes sütik mind megvannak szórva porcukorral is! Az egyik híresebb közülük a “Crespell”, ami többnyire lekvárral töltött, virág formájú linzerféleség, de lekvár helyett túróval vagy citromos töltelékkel is készülhet. Mi megkóstoltuk Gabival, finom nagyon, de nekem kicsit túl édes. Ha te viszont édesszájúnak tartod magad, tuti imádnád! Amit még érdekesnek találtunk, az az olajban kisütött tészta, az “orelletes”, aminek a tésztáját muskotályos borral készítik, és kisülve ropogós szeleteket kaptok. Ezeket mézzel csurgatják le. Szívesen használják a mézet, az édes lekvárokat, mandulát, citromot és fügét alapanyagként. (2018)" forrás

Szórakozás

Menorca nem való nagy bulizási választékot igénylő fiataloknak. Ez nem Ibiza, és Mallorcához képest is kicsi a szórakozási lehetőségek palettája. Aki mégis diszkókból akar válogatni, az azért megtalálja a lehetőségeket a déli part nagyobb turista településein (pl. Cala Blanca). Van egy-két szórakozóhely sziklákra építve:

Vásárlás

 • A kisebb boltokat érinti a szieszta délután egy és fél hat között. Az üzletek hétköznap jellemzően este nyolcig, szombaton egyig vannak nyitva.
 • Szinte kötelező meglátogatni Ciutadella vásárcsarnokát a Place de la Libertat nevű téren.
 • A szuvenírboltok többségében árulnak avarcast, ami egy a szigeten készült börszandált (sokféle színben).

Közbiztonság

Menorca szigetén a közbiztonság teljesen jó. Nincs gond e tekintetben.

medúza a strandfövenyen

Egyéb hasznos információk

 • Menorca szigetén a nagyobb településeken található gyógyszertár (farmacia).
 • A vezetékes víz nem mindenhol alkalmas emberi fogyazstásra. Ajánlott ásványvizet inni: buborékos víz (agua mineral con gas), mentes víz (agua mineral sin gas).
 • Nincs időeltolódás Menorca és Magyarország között. A téli és nyári időszámítás váltása azonos Spanyolországban és nálunk.
 • A sziget keleti részén a napfelkelték, a nyugati oldalon (Ciutadella) a naplementék csodásak.

Strandok

 • Menorcának kb. 200 méter hosszú partszakasza van a Földközi-tenger mentén.
 • A sziget déli partjainál vannak a karibi jellegű strandok.
 • Számos öböl csak gyalog közelíthető meg. A strandok nevében a Cala az öblöt jelenti.
 • Ciutadella városnak magának nincs homokos strandja. Néhány kilométert közelkedni kell ahhoz, hogy eljussunk több kisebb strandolós öbölhöz.
 • Szuper strandok: Macarella és Macarellita (augusztusban nagy a tömeg)
 • A sziget leghosszabb strandja a Son Bou a déli oldalon (kb. 4 km hosszú).
 • A városi strandok kivételével minden strandon előfordulnak nudisták, monokini még inkább.
 • Sok a szinte néptelen strand, pl. a Cala Trebaluger vagy a Cala Fustam.

Macarelletta

Elvileg nudista strand is, de többségben vannak a "textilesek"".

Cala en Turquetta

Szép öböl sekély vízzel. Az odajutás nehézkes kisgyerekkel erdős ösvényen át. A legközelebbi parkoló hamar be szokott telni. Nagyon népszerűvé vált, szóval főszezonban tömegnyomor.

Mitjana

(katalán kiejtés: midzsáná)

,, Amikor először megláttuk Mitjana partját, már akkor teljesen el voltunk tőle ájulva. A tengervíz kristálytiszta, átlátszó, és csodálatos halványkék vagy türkizkék színű. Nekünk nem hullámzott a tenger, csendes és nyugodt volt. Mi a lehető legkorábbi buszokkal mentünk, hogy korán odaérjunk és legyen helyünk, de még így is már viszonylag sokan voltak, mire mi Santo Tomas-ból odaértünk.

Mitjana sziklás oldalánál sokáig el lehet úszkálni, és csodálatos vízi élővilágot lehet látni. Mindenfelé tele van sziklákkal, amire rátelepedtek a korallok és a tengeri rózsák, de nagyon sok színes hal is van. Nekünk nagy kedvenceink a kis fekete halacskák voltak. 2018)" forrás

Látnivalók és programlehetőségek

Ciutadella

(katalán kiejtés: szjutádejjá)

Ciutadellának van egy vonzó, részben mór stílusú, részben 17.századi itáliai jellegű épületekkel tarkított óvárosa aranyos ki terekkel, és csodás kikötővel. Látványos az az egykilométer hosszó, fjord jellegű öböl, amin át a Mallorcáról jövő hajók bejönnek a város kikötőjébe. Máltóságteljes a városháza, sok a fasor, a régi házak szépen fel vannak újítva, esténként van pörgő utcai élet. Van egy 14. századi gótikus katedrálisa (kötelező megnézni).

La Vall természetvédelmi terület

Ez kb 10 kilométerre van Ciutadellától, északkeleti irányban.

Torre d'en Galmes

Kb. 3500 (!) évvel ezelötti kő építmények, lakó-, áldozati és temetkezési helyek maradványai.

Cami de Cavalls

Ez egy gyalogos túraút körbe a szigeten, ösvényekkel (több szakaszon osztozkodni kell a lovasokkal és a bicajosokkal).

Olvasmányos linkek

"A sziget fővárosának, Mahonnak a kikötőjében óriási a hajóforgalom. A hatalmas kompok gyomra folyamatosan nyeli el a kamionokat és más járműveket. Konténerek százai várnak a berakodásra. A kikötő környéke is varázslatos. A pálmákkal szegélyezett lépcsősort megmászva lehet bejutni az óvárosba. Érdemes a helyi kis vonattal bejárni a város nevezetességeit, az óváros szűk utcáitól, a zöldellő parkokig. Érdekesség, hogy a városban viszonylag sok a sötétvörös színű ház. Ennek oka, hogy egy időben csak hajófenék festéket lehetett kapni. Érdemes megnézni a Santa Maria templomot is, ahol a földön fekvő harangoknak érdekes története van. Az I. világháború idején egy német hadihajó legénysége Mahon kikötőjében talált menedéket. Mahon egy bájos, élhető városka, de ezt az egész szigetről is el lehet mondani. (2015)" forrás

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Péter, 2018. 05. 06. 20:27
Sziasztok.
Még 2014. június elején voltam 10 napot Menorcán. Az én tippem az hogy mindenképp autót bérelni, és a sziget déli részén középtájt hotelt keresni. 1.)minden könnyen elérhető közelségben van (max 30-40 perc) és itt vannak a legszebb partok is....a hajók úgy tűnnek mintha lebegnének a levegőben!!! Tényleg csodálatos sziget.
Júniusban 24-26 körül volt a hőmérséklet, de a 26 fok az még-még elviselhető volt. A 24 fok az pont kellemes. Szóval más mint az itteni klíma. Nem tudom máskor mennyi turista van ott, de júniusban alig voltak. Nagyon nyugodt mind éjszaka mind napközt. Sok teknőcöt látni és védett is menorcán! Még egy dolog, amiről én pont lemaradtam, ez a San Joan ünnepe Ciutadella-ban. Csak képeken láttam, szerintem szép lehet. Mindenképp még egyszer a párommal is elmegyünk erre a csodaszép paradicsomba.


virágh annamária, 2016. 07. 03. 18:36
Megadatott hogy itt lehettem. Okt.közepétől a végéig. Ugyan úgy volt 27-29 fok. Minden percét imádtam!!


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Barcelonába Repülőjegyek Barcelonába
Olcsó repülőjegyek Barcelonába a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS